Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

соціальна медицина А в т о р е ф е р а т дисертації на здобуття наукового ступеня кандида

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

   

ДУФИНЕЦЬ ВАСИЛЬ АНДРІЙОВИЧ

УДК 617.7:614. 2 :355/359

ОПТИМІЗАЦІЯ  ОФТАЛЬМОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

14.02.03 - соціальна медицина

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській військово-медичній академії Міністерства оборони  України.

Наукові керівники: доктор медичних наук, професор Хижняк Микола Іванович,  Українська  військово-медична академія МО України, професор  кафедри  військово-профілактичної медицини

                           доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАН та АМН України Сергієнко Микола Маркович,  Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика МОЗ України, завідуючий кафедрою очних хвороб

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор Пономаренко Віктор Михайлович,  Український інститут громадського здоровя МОЗ України, директор

                           доктор медичних наук, професор Уваренко Анатолій Родіонович, Український центр науково-медичної інформації і патентно-ліцензійної роботи МОЗ України, директор

Провідна установа:     Харківський державний медичний університет, кафедра соціальної медицини, організації та економіки охорони здоровя,  МОЗ України, м.Харків

   

Захист відбудеться " 4 " грудня 2003 р. о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.003.01 при Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця за адресою: 03057, м. Київ,   пр-т. Перемоги, 34, санітарно-гігієнічний корпус Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, аудиторія № 2.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного медичного університету імені О.О.Богомольця за адресою 03057, м. Київ-57, вул. Зоологічна, 3.

Автореферат розісланий  " 3 "  листопада 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                 Яворовський О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність проблеми. Збереження та зміцнення здоровя військовослужбовців є одним з найважливіших стратегічних завдань військової медицини, враховуючи незадовільний стан їх здоровя. Загальна захворюваність та поширеність хвороб залишаються досить високими і мають тенденцію до погіршення. Все це пов’язане як стверджують багато досліджень з комплексом соціально-економічних, екологічних та медичних проблем. Соціальні і профілактичні заходи в системі військово-медичної служби реалізуються повільно, є недостатніми і суттєво не впливають на стан здоровя військовослужбовців  (В.Я. Білий, 1996; М.М. Вовкодав, 2000; Л.А. Голик, 2001; 2002 та інші).

Суттєву роль у формуванні здоровя військовослужбовців відіграє рівень їх медичного забезпечення, його якість, обсяг та доступність. Однією з найважливіших ланок медичного забезпечення є стан офтальмологічної допомоги військовослужбовцям. Проте щодо організації надання допомоги офтальмологічним хворим, стану матеріально-технічного забезпечення офтальмологічних відділень військових госпіталів, їх фінансування, кадрового забезпечення за останні роки приділялась недостатня увага, що загалом є однією з причин відносно високого рівня захворюваності військовослужбовців згаданою формою патологій.

Разом з тим для прийняття ефективних організаційних рішень та для пошуку шляхів покращення медичного забезпечення військовослужбовців з офтальмологічними захворюваннями необхідно проведення наукових досліджень щодо виявлення закономірностей змін показників здоровя за цією патологією в залежності від віково-статевої структури військовослужбовців, забезпечення медичної служби кадрами, особливостей організації та надання спеціалізованої офтальмологічної допомоги. Відсутність комплексного аналізу таких даних та важливість їх для практичної військової охорони здоровя стали приводом виконання цього дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано у відповідності з проблемами наукових досліджень Української військово-медичної академії Міністерства оборони України відповідно до науково-дослідної роботи за шифром “Професіонал”. Дисертант в комплексній темі виконував окремі фрагменти, номер державної реєстрації 0102U002989 “Наукове обгрунтування комплектування людськими ресурсами Збройних Сил України на професійній основі”.  

Мета дослідження – розробка та впровадження в практику військової охорони здоров’я науково обґрунтованих заходів щодо оптимізації надання

офтальмологічної допомоги військовослужбовцям на основі вивчення офтальмологічної захворюваності у різних видах Збройних Сил (ЗС) України.

Задачі дослідження, зумовлені поставленою метою:

- дослідження захворюваності військовослужбовців різних видів збройних сил за 2000-2002 рр. за матеріалами звертань у військові лікувально-профілактичні заклади;

- аналіз захворюваності окремими хворобами офтальмологічного профілю військовослужбовців у віковому та професійному аспектах;

- дослідження захворюваності ока та його придаткового апарату за даними медичних оглядів молодих солдат;

- проведення аналізу стану офтальмологічної допомоги військовослужбовцям ЗС України за останнє десятиріччя;

- обґрунтування та розробка комплексу заходів щодо удосконалення організації офтальмологічної допомоги військовослужбовцям.

Об'єкт дослідження - стан здоров'я та система надання медичної допомоги офтальмологічним хворим військовослужбовцям Західного оперативного командування (ОК).

Предмет дослідження - матеріали спеціальних досліджень окремих найбільш розповсюджених офтальмологічних захворювань військовослужбовців, пенсіонерів МО України військовослужбовців за контрактом та молодого поповнення вищевказаного оперативного командування за 2000-2002 роки.

Методи дослідження.Основним методологічним підходом дослідження був обраний системний аналіз, що включив застосування методів  статистичної обробки, метод математичного моделювання, структурно-логічного аналізу.

Наукова новизна виконаних досліджень полягає в тому, що вперше:

- визначені рівні загальної захворюваності військовослужбовців (солдати, офіцери) та пенсіонери МО України Західного ОК за останні роки;

- визначені особливості формування структури офтальмологічної захворюваності військовослужбовців у різних видах ЗС України у залежності від вікового рівня;

- отримані нові дані стосовно закономірностей зміни захворюваності за класами хвороб і окремими захворюваннями офтальмологічного профілю військовослужбовців на основі власних досліджень;

- визначені особливості захворюваності хворобами ока та його придаткового апарату молодих солдат;

- розроблені і науково обґрунтовані концептуальні підходи до оптимізації організації офтальмологічної допомоги військовослужбовцям.

Практичне значення одержаних результатів та їх  впровадження полягає в розробці рекомендацій закладам військово-медичної служби для здійснення комплексу заходів щодо покращення надання офтальмологічної допомоги військовослужбовцям, і впровадженню на галузевому і регіональному рівнях. Видані методичні рекомендації “Система медичного спостереження за юнаками допризовного і призовного віку при підготовці їх до служби в ЗС України”, що дозволили уніфікувати проведення медичного огляду призовників, обробку даних про захворюваність хворобами ока та придаткового апарату молодого поповнення, військовослужбовців (солдат, офіцерів), військовослужбовців за контрактом, пенсіонерів МО.

Особистий  внесок здобувача. Дисертантом особисто визначена мета і програма дослідження, обрано методологічні підходи до вирішення поставлених завдань, здійснено збір та викопіювання первинної документації - 3347  карт хворих офтальмологічною патологією. Проведено аналіз та математична обробка отриманих результатів, їх узагальнення, сформулювано основні положення, висновки, рекомендації щодо впровадження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались та обговорювались на науково-практичній конференції “Проблеми військової охорони здоров’я” (Київ, 2002 р.), науково-практичній конференції молодих вчених Української військово-медичної академії (Київ, 2003 р.), науково-практичній конференції “Сучасні аспекти військової медицини” (Київ, 2003 р.).

Публікації. Матеріали дисертації знайшли відображення у 13 наукових працях, з яких 11 опубліковані у фахових виданнях, рекомендованих ВАК України, 2 – в матеріаліх наукових конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з переліку умовних скорочень, вступу, 5 розділів, обговорення одержаних результатів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаної литератури (всього 219 джерел, із них  179 – українською і російською мовами, 41 іноземних) та 10 додатків. Дисертація  виконана на 142 сторінках машинописного тексту (основний текст – 108), робота ілюстрована 12 таблицями і 4 рисунками.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Програмою дослідження (рис.1) передбачено одержання основних характеристик стану здоровя військовослужбовців протягом 2000-2002 рр., характеристики амбулаторно-поліклінічної і стаціонарної допомоги військовослужбовцям Західного ОК, визначення потреб в спеціалізованій медичній допомозі офтальмологічним хворим з урахуванням перспектив, тенденцій розвитку військово-медичної служби.

d0 - , (226 )

b2

e5

І

c2 , , ,

b2

e5




1. Дипломная работа ldquo;Каспийская нефтьrdquo; МОСКВА 1999.html
2.  А~паратты~ технологияны~ ~алыптасу кезендері ж~не негізгі ~~ымдары2
3. это ускорять реакцию на его изменения что предполагает децентрализацию планирования и сосредоточения план
4. соль земли
5. ВВЕДЕНИЕ.html
6. Тема 16. СТРЕСС Понятие и источники стресса Последствия стресса Стратегия управления стрессом
7. Повышение эффективности использования орошаемых и осушаемых земель на основе интенсификации, связанной с экономией электроэнергии и пресной воды
8. Конспект лекций Методические указания по самостоятельной работе Методические указания к семинарским и п
9. Реферат- Трубопроводный транспорт мира (Сучасний стан та особливості розміщення трубопровідного транспорту світу)
10. Основні поняття та категорії фольклористики як науки
11. УДТ ЗТО ЗТС Темп росту Ех
12. Танки. Иллюстрированная энциклопедия
13. Задание 1 Самостоятельно постройте прогрессии
14. Лабораторная работа 1
15. Введение9
16. Природа человеческих способносте
17. Современные методы организации заработной платы
18. ДЕЙСТВУЮЩИЕ ЛИЦА ~ 2014 1
19. Планирование на строительном предприятии
20. Затраты и издержки - синонимы.html