Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

рефератдисертації на здобуття наукового ступенякандидата сільськогосподарських наук Сімферополь 2000 Д

Работа добавлена на сайт samzan.net:


19

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК
ІНСТИТУТ ЕФІРООЛІЙНИХ І ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН

Саплєва Лідія Олександрівна

УДК 633. 39:631. 5+[633. 21+633. 2/3]+631. 584.5

ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ПРОДУКТИВНОСТІ АМАРАНТУ
І
РОЗРОБКА ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ЙОГО
ВИРОЩУВАННЯ ПРИ ЗРОШеННІ В
КРИМУ

Спеціальність 06.01.09 - рослинництво

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата сільськогосподарських
наук

Сімферополь 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кримському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник -  доктор сільськогосподарських наук, професор
Ніколаєв Євген Володимирович, проректор
з науково-дослідної роботи Кримського

державного аграрного університету.

Офіційні опоненти:

доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Адамень Федір Федорович, академік-секретар відділення рослинництва і переробки УААН;

кандидат сільськогосподарських наук Гулько Неллі Борисівна, завідуюча сектором гербології Інституту ефіроолійних і лікарських рослин УААН.

Провідна установа:

Херсонський державний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, кафедра рослинництва.

Захист відбудеться 27 квітня 2000 р. о 11 годині на засіданні
спеціалізованої вченої ради К 52.353.01 при Інституті е
фіроолійних
і лікарських рослин за адресою: 95034, Крим, м. Сімферополь, вул. Київська, 150.

З дисертацією можна ознайомитись в науковій бібліотеці Інституту ефіроолійних і лікарських рослин: м. Сімферополь, вул. Київська, 150.

Автореферат розісланий 23 березня 2000 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,
кандидат сільськогосподарських наук
Тімашова Л.О.


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. За останні дев'ять років виробництво молока в суспільному секторі Криму скоротилося в 5,8 разів. Ще в більшому ступені знизилося виробництво м'яса. Одна з основних причин - недосконалість сучасного кормовиробництва. Воно низькопродуктивне, високозатратне, не задовольняє потреби тваринництва в об'ємах, структурі та якості кормів.

А.О.Бабич (1991), В.І.Остапов та ін. (1989) вважають, що для удосконалення кормовиробництва необхідно, насамперед, оптимізувати структуру кормових угідь за рахунок збільшення площ вирощування високобілкових, багатоукісних, економічно ефективних кормових культур. На думку П.П.Вавілова, А.А.Кондратьєва (1975), І.Д.Артьомова та ін. (1988), П.Л.Сарнацького та ін. (1991), поряд із традиційними доцільно вирощувати раніше невикористовувані в кормовиробництві рослини. Вивченню нових високобілкових, багатоукісних культур, потреба в яких для кормовиробництва особливо відчутна як джерела білка в зеленій масі при сумісному вирощуванні з кукурудзою і сорговими, були присвячені наші дослідження. Для найбільш перспективної з них розроблялися елементи технології вирощування.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводили з 1987 року відповідно до підрозділу плану 6.4.3.2 “Вивчити агробіологічні особливості, врожайність і якість нових для Криму кормових культур”, що входить у тему “Розробка енергозберігаючої екологобережливої системи забезпечення тварин зеленими кормами”, яка є складовою частиною довгострокового плану науково-дослідних робіт Кримського ДАУ (номер державної реєстрації 01.87.0036348) і зв'язана з державним проектом України “Корми”.

Мета і задачі дослідження. Виявити з нових пізніх ярих високобілкових кормових культур найбільш перспективну і розробити оптимальні параметри основних агротехнічних заходів технології її вирощування; вивчити можливість і доцільність вирощування цієї культури в суміші зі злаками при зрошенні в Криму. Відповідно до цього були поставлені наступні задачі:

- виявити потенційну врожайність, якість зеленої маси нових високобілковых кормових рослин та їх насіннєву продуктивність, порівняти з традиційними кормовими культурами;

- оптимізувати строки, способи сівби, норми висіву і глибину загортання насіння найбільш перспективної з нових кормових культур, розробити систему удобрення, установити висоту і строк скошування;

- визначити спосіб сівби і співвідношення компонентів, що дозволяють ефективно вирощувати амарант у суміші з пізніми ярими злаками;

- визначити економічну ефективність результатів досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів. В зрошуваних умовах Криму були вперше вивчені нові однолітні високобілкові, багатоукісні кормові культури: три види амарантів, мальва кільчаста, никандра фізалісовидна. Визначені: врожайність, якість зеленої маси цих культур і економічна ефективність вирощування. Оптимізовані параметри основних елементів технології вирощування найбільш перспективної з них –амаранту волотистого. Виявлена доцільність вирощування амаранту в суміші зі злаковими культурами; встановлені оптимальні способи їх сівби, співвідношення і сортовий склад компонентів.

Практичне значення одержаних результатів. Виявлена доцільність використання в кормовиробництві Криму амаранту волотистого. Обгрунтовано оптимальні параметри основних елементів технології вирощування цієї культури при зрошенні. Надані рекомендації по використанню азотних добрив, запропоновано раціональний склад кормових сумішей амаранту, способи їх сівби. Розроблені та впроваджені рекомендації по вирощуванню амаранту в Криму.

Особистий внесок здобувача полягає у вивченні наукових публікацій по темі досліджень, виконанні експериментальної роботи, аналізі й узагальненні отриманих результатів, написанні звітів, статей і дисертації.

Апробація результатів досліджень. Результати досліджень докладалися на науково-практичних конференціях у Криму (1988, 1990, 1996, 1999 рр.), у Казанському державному університеті (1991 р.).

Публікації. Основні положення дисертації і результати проведених експериментів опубліковані у 7 друкарських роботах.

Структура й об'єм дисертації. Дисертація (110 сторінок основного машинописного тексту) складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел (235 найменувань, у тому числі 12 іноземних авторів). Робота включає 40 таблиць, 2 малюнки і 35 таблиць додатка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Стан вивченості питання й основні напрямки досліджень. З пізніх нових ярих кормових культур, на думку П.Ф.Медведєва (1970), П.П.Вавілова і А.О.Кондратьєва (1975), К.А.Варламової (1989), Ю.Г.Тітарева і І.С.Сахарчука (1989), А.Г.Яртієва і І.М.Магомедова (1990), П.Л.Сарнацького та ін. (1991), І.А.Чернова і Б.Я.Земляного (1991), найбільш перспективними є амаранти, мальви, нікандра, що формують у різних регіонах колишнього СРСР від 700 до 1400 ц/га зеленої маси, на 1 к. од. якої припадає від 130 до 200 г перетравного протеїну. Однак у Криму ці культури не вивчалися. В другій половині 80-х років нами вперше проводилися лише попередні дослідження, результати яких були позитивні.

Виявленню найбільш врожайної, що формує високобілкову зелену масу, економічно доцільної нової кормової рослини присвячена наша робота. Для культури, що проявила себе краще інших, оптимізувались основні елементи технології вирощування.

Розділ 1 Програма, умови проведення, агротехніка й методика
досліджень

Дослідження проводили по наступній програмі:

  1.  Порівняльне вивчення продуктивності, якості зеленої маси й ефективності вирощування традиційних і нових для Криму кормових культур.
  2.  Оптимізація найважливіших елементів технології вирощування амаранту волотистого при зрошенні в Криму: строків і способів сівби, норм висіву і глибини загортання насіння, доз добрив, строків і висоти скошування.
  3.  Вплив способів сівби на врожайність, якість зеленої маси й ефективність вирощування амаранту волотистого в суміші з кукурудзою, суданською травою, сорго-суданковим гібридом (ССГ) і гібридами сорго цукрового.

Характеристика умов проведення дослідів, агротехніка і методика досліджень. Польові досліди проводили в 1987…1997 роки на зрошуваній ділянці дослідного поля Кримського ДАУ. Попередник - післяжнивний посів вівса з горохом на зелений корм. Агротехніка в дослідах загальноприйнята для культур у зоні вирощування або передбачена програмою досліджень. Грунт ділянки - південний міцелярно-карбонатний чорнозем. Вміст гумусу у шарі 0…30 см коливається від 2,7 до 2,9%, гидролізованого азоту - біля 11 мг, рухомого фосфору - 1,15, калію - 42 мг/100 г. Водомісткість грунту гарна, вологість в'янення для метрового шару - 15,2%. У середньому кількість опадів і температура повітря в роки досліджень були близькі до середньобагаторічних. Окремі роки були посушливими (1994 і 1995) або зволоженими (1996 і 1997), тепліші (1989, 1991, 1993) або близькі до средньобагаторічного рівня (1987 і 1994). Така розмаїтість погоди дозволила вивчити амарант у типових для Криму умовах.

Досліди закладали в чотириразовій повторності методом рендомізованих повторень із площею облікових ділянок 50…52 м. Визначення врожайності проводили на кожній ділянці шляхом зважування зібраної з облікової площі зеленої маси, показники якості корму- за загальноприйнятими методиками.Фази розвитку, забур'яненість посівів амаранту, густоту стояння рослин, отавність, структуру врожаю визначали за методиками Всесоюзного НДІ кормів, площу листової поверхні - методом висічок. При закладанні польових дослідів із добривами користувалися методиками, розробленими НДІ добрив і агрогрунтознавства ім. Д.М.Прянішнікова. Для розрахунку економічної ефективності використовували спеціальні методики (Г.М. Лоза, 1980; М.І. Толкач, 1987, В.М. Губенко, 1991;). Статистичне опрацювання результатів досліджень проводили методом дисперсійного і регресійного аналізів (Б.О.Доспєхов,1985) із використанням електронно-обчислювальної техніки.

Розділ 2 Порівняльне вивчення продуктивності і якості зеленої маси традиційних і нових для Криму кормових культур

Максимальну в досліді врожайність зеленої маси сформували амарант волотистий і гібрид сорго цукрового Кормовий 5 (табл. 1).

Таблиця 1

Продуктивність, якість і економічна ефективність традиційних і нових для Криму кормових культур (середнє за 1987…1991 рр.)

Врожайність, т/га

В 1 кг.

На 1 к. од., г

Вихід

Собівар-

Культури

зеленої маси

насіння

зеленої маси
к. од

цукру

перетравного протеїну

КПО, т/га

тість КПО, грн/т

Кукурудза Одеська 10

47,6

5,52

,19

145

72

7,8

72,7

Суданська трава Богатоукісна

76,5

2,47

,19

128

84

13,5

57,6

Сорго цукрове Кормовий 5

80,6

4,73

,19

146

71

12,5

64,5

Нікандра фізалісовидна

66,9

0,52

,09

53

179

8,4

94,8

Мальва кільчаста

62,0

1,76

,15

65

151

11,7

66,9

Амарант волотистий

86,1

3,98

,16

72

129

15,7

51,0

Амарант хвостатий

54,6

1,92

,16

64

135

10,3

73,7

Амарант відігнутий

48,2

0,70

,16

62

134

9,0

83,2

НІР

6,3

0,28

,01

6

14

1,1

Примітка: * –середне за 1988…1991 рр.

У зеленій масі злаків, у порівнянні з новими культурами, було більше кормових одиниць, цукру, але менше перетравного протеїну. Комплексним показником, що характеризує врожайність зеленої маси, вміст в ній кормових одиниць і перетравного протеїну - є вихід кормопротеїнових одиниць (КПО) з 1 га. Найбільшим він був при вирощуванні амаранту волотистого, собівартість КПО була найменшою. Білок амаранту, як показали наші дослідження, містив максимальну, у порівнянні з досліджуваними культурами, кількість незамінних амінокислот, співвідношення яких було оптимальним.

Найбільша врожайність насіння була отримана при вирощуванні кукурудзи, сорго й амаранту волотистого. Коефіцієнт розмноження амаранту був найбільшим – біля 4 тисяч.

Викладене вище дало нам підставу вважати амарант волотистий найбільш перспективною кормовою рослиною і подальші дослідження присвятити розробці технології його вирощування.

Розділ 3 Розробка найважливіших елементів технології вирощування
амаранту волотистого при зрошенні в Криму

Один із найважливіших елементів технології вирощування амаранту –строк сівби. При ранніх строках період від сівби до сходів збільшувався і до моменту їхньої появи ділянки заростали бур'янами (табл. 2).

Таблиця 2

Вплив строків сівби на врожайність, якість зеленої маси й ефективність вирощування амаранту Стерх (середнє за 1989…1993 рр.)

Дати
сівби

Тривалість періоду від сівби до сходів амаранту, днів

Кількість бур'янів у період появи сходів амаранту, шт/м

Врожайність зеленої маси, т/га

Вихід КПО, т/га

Витрати, грн/га

Собівартість КПО, грн/т

1 квітня

33

1224

69,0

,1

833

75,0

10 квітня

25

1056

76,4

,8

828

64,7

20 квітня

18

828

78,1

,2

830

62,9

1 травня

11

255

80,1

,7

794

58,0

10 травня

7

221

79,6

,5

818

60,6

20 травня

6

176

71,9

,8

780

60,9

1 червня

6

112

67,3

,8

744

63,1

НІР

-

54

5,9

,05

При сівбі на початку травня (вар. - 1 травня), коли середньодобова температура повітря в роки досліджень досягала 12,5 °С, амарант сходив на 11-у добу, кількість з'явившихся до цього часу сходів бур'янів різко знижувалася, витрати на боротьбу з ними зменшувалися. Цим пояснюється той факт, що при однаковій врожайності зеленої маси і виході КПО при сівбі з 10 квітня по 10 травня собівартість корму була найменшою при проведенні цього агрозаходу на початку травня. При сівбі після 20 травня, у зв'язку зі скороченням періоду вегетації рослин після другого укосу і зниженням продуктивності третього, врожайність амаранту знижувалася, собівартість корму зростала.

До відхилення від оптимальних параметрів глибини загортання насіння особливо чутливі дрібнонасінні кормові рослини. При цьому на продуктивність культури сильно впливає якість насіння, його розмір. Нами встановлено, що найбільша схожість амаранту була при глибині загортання насіння 2 см. Зі збільшенням глибини загортання насіння (понад 2 см) схожість зменшилася, із ростом маси 1000 насінин - підвищилася (мал. 1).

Мал. 1 Схожість насіння амаранту Стерх у залежності від глибини загортання насіння і маси 1000 насінин (середнє за 1995…1997 рр.)

Максимальна схожість амаранту була при загортанні насіння на глибину 2 см з масою 1000 штук 0,7 г і більше. Сівба крупним насінням дозволяє збільшити глибину їх загортання до 3 і навіть 4 см. При цьому його схожість залишається досить високою - понад 50%. Для прогнозування схожості амаранту в залежності від глибини загортання і маси 1000 насінин нами була виведена наступна формула:

S=1,75+31,498h-16,31h2+1,92h3+70,622m2h-12,187m2h2, (1)

  1.  де:  S - схожість, %;
    h - глибина загортання насіння, см;
    m - маса 1000 насінин, г.

Вплив маси 1000 насінин і глибини їх загортання на врожайність зеленої маси амаранту був аналогічним впливу цих елементів технології на схожість (мал. 2).

Мал. 2 Врожайність амаранту Стерх у зв'язку з глибиною загортання насіння і масою 1000 насінин (середнє за 1995…1997 рр.)

Максимальна врожайність була при загортанні насіння на глибину 2…3 см. При збільшенні глибини загортання насіння до 4 см, що має сенс у суху, жарку весну, найбільш доцільне використання крупної фракції насіння (маса 1000 шт. до 0,8 г), що забезпечило одержання врожайності зеленої маси більше 70 т/га.

Прогнозувати врожайність амаранту в залежності від маси 1000 насінин і глибини їх загортання дозволяє виведена нами наступна формула:

Y=351m-268,9m2+0,92h3+55,7mh-35,9mh2+24,2m2h2-64,  (2)

де: Y  - врожайність, т/га;
m  - маса 1000 насінин, г;
h  - глибина загортання насіння, см.

Про доцільність сівби амаранту каліброваним насінням свідчить також аналіз економічної ефективності його вирощування. Так, мінімальна собівартість зеленого корму (11,0 - 11,6 грн за 1 т) була при сівбі крупною фракцією насіння (маса 1000 насінин - 0,79 г) на глибину від 2 до 4 см.

Встановлено, що вибір способу сівби і норми висіву залежить від того, як використовується амарант - на один, два або три укоси. Так, якщо культура вирощується в проміжних посівах, на один укіс, то найбільш доцільно висівати її рядовим способом (15 см) із нормою висіву 1 млн /га схожих насінин (табл. 3).

Таблиця 3

Вплив способів сівби і норм висіву на врожайність, якість
зеленої маси й ефективність вирощування
амаранту Стерх
(середнє за 1992…19
94 рр.)

Норма ви-

Врожайність зеленої маси, т/га

В 1 кг

На 1 к. од.

Вихід

Собівар-

Спосіб сівби

сіву схожих насінин,

укосів

за 3 укоси

зеленої маси

перетравного

КПО, т/га

тість КПО,

млн/га

1

к. од.

протеїну, г

грн/т

0,25

28,1

,8

,2

55,1

0,133

126

8,28

89,0

0,50

36,2

,8

,8

58,4

0,136

122

8,82

84,6

Рядовий

0,75

43,3

,6

,1

63,0

0,139

120

9,63

78,8

1,00

48,2

,3

,7

66,2

0,142

119

10,29

74,6

1,25

49,3

,1

,2

60,3

0,145

117

9,49

80,0

0,15

27,7

,5

,0

71,2

0,127

132

10,49

76,1

0,20

36,4

,8

,3

88,5

0,129

130

13,13

63,4

Широко-

0,25

38,2

,4

,2

83,8

0,132

128

12,61

65,3

рядний

0,50

42,3

,6

,7

82,6

0,135

125

12,54

65,7

0,75

45,8

,8

,8

81,4

0,138

123

12,53

65,9

1,00

47,5

,5

,3

78,3

0,140

119

12,00

68,5

НІР

2,4

,3

,8

3,5

0,005

6

0,58

При широкорядному способі сівби (міжряддя 70 см) з нормою висіву 1 млн /га схожих насінин рівень врожайності першого укосу амаранту був такий же, але додаткові витрати на міжрядний обробіток збільшили собівартість корму. При двох- і трьохукісному використанні, коли амарант може вирощуватись як основна культура, найбільш доцільним був широкорядний спосіб сівби нормою 200 тис /га схожих насінин. Сівба рядовим способом при більш високих нормах висіву різко знижувала врожайність другого, і в ще більшій мірі, третього укосу. Слід зазначити, що зі збільшенням норм висіву вміст кормових одиниць у зеленій масі зростав, перетравного протеїну - зменшувався.

Максимальний вихід кормопротеїнових одиниць із найменшою в досліді собівартістю при трьохукісному використанні був отриманий при широкорядному способі сівби амаранту нормою 200 тис. схожих насінин на гектар.

Аналогічні результати були отримані при вирощуванні ранньостиглого сорту Атлант, із тією лише різницею, що продуктивність цього сорту була в середньому в досліді на 11% нижча, і максимальної врожайності вдалося досягти при широкорядному способі сівби нормою 250 тис /га схожих насінин.

Найбільш продуктивним амарант був уже при внесенні 120 кг/га азоту під передпосівну культивацію, на фоні осіннього внесення 90 кг/га фосфору, і підживленні із розрахунку 30 кг/га азоту після першого і другого укосів (табл. 4).


Таблиця 4

Вплив доз добрив на врожайність, якість зеленої маси й ефективність вирощування амаранту Стерх (середнє за 1989…1993 рр.)

Варіанти

Врожайність зеленої маси, т/га

На 1 к. од. перетравного протеїну, г

Нітратів у 1 кг зеленої маси, мг

Вихід КПО, т/га

Отримано КПО при внесенні 1 кг азоту, кг

Собівартість КПО, грн/т

Без добрив

33,7

110

68

4,9

-

79,6

P90

38,0

107

57

5,5

-

94,8

N60

46,5

113

74

6,9

23

71,2

P90 N60

52,8

113

82

7,9

40

79,6

P90N120

59,6

119

103

9,1

30

77,3

P90N180

62,4

126

154

9,2

21

85,0

P P150N180

63,4

127

150

9,4

22

90,9

P90 N60+N30'+ N30''

68,3

134

182

10,4

41

70,4

P90 N60+ N60'+ N60''

72,9

142

484

11,5

33

70,9

P90 N120+ N30'+ N30''

76,8

135

286

11,9

36

68,8

P90 N120+ N60'+ N60''

80,5

148

502

12,0

27

74,7

P90 N180+ N30'+ N30''

77,1

143

387

12,2

28

73,0

P90 N180+ N60'+ N60''

80,0

153

690

12,1

22

79,2

P 150N180+N60'+N60''

80,1

153

670

12,2

22

84,8

НІР

6,0

10

25

0,87

При цьому собівартість отриманого корму була найменшою. Подальше збільшення доз азоту, внесених під передпосівну культивацію, в підживлення, супроводжувалося зростанням вмісту нітратів у зеленій масі, було неефективним.

Зниження дози азоту під передпосівну культивацію до 60 кг/га, із наступним внесенням N30 після першого і другого укосів, вело до зменшення продуктивності амаранту на 11%. Однак вміст перетравного протеїну в кормі при цьому не зменшувався, віддача кормопротеїнових одиниць на кожний внесений кілограм азоту зростала, собівартість одержуваного корму практично не збільшувалася (ріст склав усього 2,3%), що свідчить про доцільність внесення зниженої дози азотних добрив (N60) навесні під передпосівну культивацію при недостатній кількості цих добрив у господарстві.

Висота скошування - важливий елемент технології вирощування кормових культур. Попередніми дослідженнями (1989…1992 рр.) нами встановлено, що при одноукісному використанні оптимальна висота скошування 3…7 см, при багатоукісному - 15…19 см. Як показали наступні дослідження (1992…1995 рр.), збирання варто проводити на початку фази цвітіння амаранту (табл. 5).


Таблиця 5

Вплив строків збирання і висоти скошування на врожайність, якість зеленої маси й ефективність вирощування амаранту Стерх (середнє за 1992…1995 рр.)

Строк збирання

Висота скошування, см

Врожайність зеленої маси, т/га

Вміст в
кг корму
к. од.

На 1 к. од. перетравного протеїну, г

Вихід КПО, т/га

Собівартість КПО, грн/т

57,1

0,124

131

8,12

99,1

Початок утворення

59,4

0,121

136

8,39

96,5

волоті

19

54,9

0,114

140

7,44

107,5

50,3

0,110

144

6,67

118,4

69,7

0,144

120

11,02

72,9

Початок цвітіння

15

74,9

0,139

124

11,61

69,6

73,2

0,131

129

11,00

72,5

69,3

0,126

133

10,16

78,5

56,7

0,153

112

9,14

79,0

Повне цвітіння

15

62,2

0,147

116

9,83

79,7

19

68,1

0,141

119

10,50

75,7

23

65,6

0,136

122

9,91

79,7

НІР

5,09

0,008

4,2

1,19

Чим пізніше скошували амарант, тим більше в зеленій масі містилося кормових одиниць і менше перетравного протеїну. Максимального рівня вихід КПО досяг при скошуванні на початку цвітіння при висоті зрізу 15 см, собівартість корму була мінімальна. Слід зазначити, що вихід КПО при висоті зрізу 11 і 19 см істотно не відрізнявся від варіанта з висотою зрізу 15 см, собівартість корму зростала незначно, що дає підставу допускати при скошуванні амаранту відхилення від оптимальної висоти зрізу до ±4 см.

Розділ 4 Вирощування амаранту волотистого в сумішах із пізніми
ярими культурами

В результаті досліджень встановлено, що амарант Стерх більш доцільно використовувати як білковий компонент при вирощуванні в суміші з кукурудзою, ніж традиційні кормові культури: високорослий сорт сої Південь 40 або ранньостиглий сорт соняшнику Салют (табл. 6).

Таблиця 6

Вплив способів сівби сумішей білкових культур з кукурудзою на врожайність, якість зеленої маси й ефективність їх вирощування (середнє за 1991…1993 рр.)

Врожайність

В 1 кг

На 1 к. од., г

Продуктивні КПО

Культури і способи сівби сумішей

зеленої маси, т/га

корму к. од.

цукру

перетравного протеїну

вихід, т/га

собівартість, грн/т

Кукурудза Одеська 10

39,1

0,22

147

73

5,3

108,2

Кукурудза + соя Південь 40*

42,0

0,21

126

99

8,6

71,2

Кукурудза + соняшник Салют*

42,9

0,21

115

97

8,6

67,3

Амарант Стерх

74,5

0,15

67

126

9,4

65,7

Амарант + кукурудза*

53,8

0,18

105

105

9,9

62,2

Амарант + кукурудза (1+1)

57,0

0,18

103

107

10,6

57,8

Амарант + кукурудза (1+3)

47,5

0,20

129

86

7,6

79,7

Амарант + кукурудза (2+3)

54,0

0,19

117

95

9,5

64,5

Амарант + кукурудза (2+4)

50,2

0,19

92

91

8,1

75,0

Амарант + кукурудза (4+4)

60,3

0,18

95

107

10,9

57,2

Амарант + кукурудза (6+6)

61,1

0,18

93

108

11,2

54,5

НІР

4,2

0,01

7

3

0,9

Примітка: * –широкорядний спосіб сівби культур ряд у ряд

Ми вважаємо, що давати оцінку суміші зеленої маси кормових культур доцільно не всієї, а лише збалансованої за елементами поживності продуктивної її частини. Тому тут і далі ми користуємося показником продуктивні КПО.

Собівартість збалансованого за елементами поживності корму в досліді була найменшою при вирощуванні амаранту в суміші з кукурудзою за схемою 6 +6.

Вирощування амаранту в суміші із суданською травою виявилося недоцільним. Ця соргова рослина, випереджаючи в розвитку навіть ранньостиглий сорт амаранту волотистого Атлант, пригнічувала його. У суміші ці культури формували врожайність нижчу, ніж вирощувані роздільно, при цьому отриманий корм був незбалансований за поживними елементами - при недостатній кількості протеїну він містив надлишок цукру.

Вирощування амаранту Атлант у суміші з більш пізньостиглою злаковою кормовою культурою - сорго-суданковим гібридом (ССГ) було найбільш ефективним при широкорядному способі сівби (70 см) за схемами 4+4 і 6+6 (табл. 7).

. Таблиця 7

Вплив способів сівби сумішей амаранту із сорго-суданковим гібридом на врожайність, якість зеленої маси й ефективність їх вирощування (середнє за 1990…1992 рр.)

Спосіб

Врожай-

В 1 кг

На 1 к. од., г

Продуктивні КПО

Культури і способи сівби сумішей

сівби

ність зеленої маси, т/га

корму к. од.

цукру

перетравного протеїну

вихід, т/га

собіавартість, грн/т

ССГ Соковитостебловий 3

77,4

0,19

137

73

9,0

85,9

Амарант Атлант

60,0

0,14

72

129

7,9

93,8

Амарант + ССГ (суміш)

Рядовий

65,0

0,17

109

92

9,3

77,4

Амарант + ССГ (2+2)

67,2

0,16

103

96

10,3

73,4

Амарант + ССГ (4+4)

66,6

0,16

97

103

10,9

69,2

ССГ Соковитостебловий 3

77,5

0,19

141

75

10,3

76,7

Амарант Атлант

79,3

0,15

70

134

11,0

72,0

Амарант + ССГ (суміш)

74,9

0,17

97

102

12,8

62,2

Амарант + ССГ (1+1)

Широко-

77,2

0,16

89

106

12,2

65,4

Амарант + ССГ (4+4)

рядний

78,0

0,16

87

111

12,8

62,5

Амарант + ССГ (6+6)

78,5

0,16

88

110

12,8

62,0

НІР

3,9

0,01

11

5

1,3

Слід зазначити, що технічно й організаційно здійснити сівбу суміші за схемою 6 рядів амаранту і 6 рядів соргової культури простіше.

Гібрид сорго цукрового Кормовий 5 досягає укісної стиглості через 10…12 днів після сорго-суданкового гібриду Соковитостебловий 3. Дослідженнями встановлено, що цей гібрид сорго можна висівати в суміші з амарантом Атлант, а також зі середньостиглим амарантом Стерх (табл. 8).

Таблиця 8

Вплив способів сівби сумішей амаранту із гібридом сорго Кормовий 5 у широкорядному посіві на врожайність, якість зеленої маси й ефективність їх вирощування (середнє за 1990…1992 рр.)

Врожайність

В 1 кг.

На 1 к. од., г

Продуктивні КПО

Культури і способи сівби сумішей

зеленої маси, т/га

корму к. од

цукру

перетравного протеїну

вихід, т/га

собіавар-тість, грн/т

Сорго Кормовий 5

74,6

0,19

152

72

8,6

91,2

Амарант Атлант

77,5

0,15

68

132

10,4

75,8

Амарант Атлант + сорго (ряд у ряд)

71,0

0,17

107

93

10,9

72,4

Амарант Атлант + сорго (1+1)

75,0

0,17

101

104

12,8

62,0

Амарант Атлант + сорго (4+4)

75,6

0,17

100

104

12,8

62,1

Амарант Атлант + сорго (6+6)

75,8

0,17

104

104

12,9

61,1

Амарант Стерх

82,8

0,14

77

145

12,5

63,9

Амарант Стерх + сорго (ряд у ряд)

74,6

0,17

110

93

11,5

69,2

Амарант Стерх + сорго (1+1)

75,2

0,17

108

105

13,3

59,7

Амарант Стерх + сорго (4+4)

77,2

0,17

103

110

13,7

58,3

Амарант Стерх + сорго (6+6)

77,6

0,17

104

113

14,0

56,5

НІР

3,3

0,01

10

5

1,3

Однак найбільш доцільно вирощувати сорго Кормовий 5 у суміші з амарантом Стерх за схемою 6+6, тому що це дозволило одержати максимальний у досліді вихід продуктивних кормопротеїнових одиниць і найдешевший корм.

Ще пізніше наступає укісна стиглість гібрида сорго цукрового Кормовий 74. Максимальну в досліді врожайність зеленого корму для великої рогатої худоби, збалансованого за основними поживними елементами –цукром, перетравним протеїном, вдалося одержати при вирощуванні цього гібрида в суміші з амарантом Стерх за схемою 6+6 (табл. 9). Як уже відзначалося, і організаційно посів суміші за схемою 6 рядів амаранту і 6 рядів сорго здійснити простіше.

Таблиця 9

Вплив способів сівби сумішей амаранту із гібридом сорго Кормовий 74
при широкорядному посіві на врожайність, якість зеленої маси й ефективність їх вирощування (середнє за 1990…1992 рр.)

Врожай-

В 1 кг

На 1 к. од., г

Продуктивні КПО

Культури і способи сівби сумішей

ність зеленої маси, т/га

корму к. од.

цукру

перетрав-ного протеїну

вихід, т/га

собівартість, грн/т

Сорго Кормовий 74

75,5

0,19

141

74

9,0

87,3

Амарант Атлант

76,5

0,16

63

126

9,5

82,8

Амарант Атлант + сорго (ряд у ряд)

71,8

0,17

101

92

11,0

71,8

Амарант Атлант + сорго (1+1)

74,4

0,17

97

100

12,3

64,4

Амарант Атлант + сорго (4+4)

76,0

0,17

93

103

13,1

60,8

Амарант Атлант + сорго (6+6)

75,6

0,18

94

101

13,7

57,5

Амарант Стерх

85,5

0,15

71

136

11,9

67,5

Амарант Стерх + сорго (ряд у ряд)

76,6

0,17

97

98

12,6

63,5

Амарант Стерх + сорго (1+1)

80,2

0,17

99

110

14,3

56,2

Амарант Стерх + сорго (4+4)

81,2

0,17

96

109

14,5

55,6

Амарант Стерх + сорго (6+6)

81,8

0,17

96

111

14,7

54,4

НІР

3,7

0,01

8

6

1,0

ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

  1.  Амарант волотистий - економічно вигідна високобілкова, богатоукісна кормова культура, що рекомендується для вирощування в Криму при зрошенні.
  2.  Початок травня, коли середньодобова температура повітря досягає 12,5°С, є оптимальним строком сівби амаранту волотистого в Криму.
  3.  Оптимальна глибина загортання насіння амаранту в Криму 2…3 см. Посів необхідно проводити найбільш крупними фракціями насіння. У жарку, суху весну глибину загортання насіння доцільно збільшити до 4 см, але при цьому використовувати насіння з масою 1000 штук не менше 0,8 г.
  4.  Амарант варто высівати із міжряддями 70 см, середньостиглий гібридний сорт амаранту Стерх із розрахунку 200 тис /га, ранньостиглий сорт Атлант - 250 тис /га. Для одноукісного використання на зелену масу амарант варто висівати рядовим способом нормою 1 млн /га схожих насінин.
  5.  В умовах Криму на південних чорноземах, слабо забезпечених фосфором, при зрошенні максимальна врожайність амаранту формується при внесенні: під основний обробіток 90 кг/га фосфору, під передпосівну культивацію 120 кг/га азоту, в підживлення після першого і другого укосів 30 кг/га азоту. При недостатній кількості азотних добрив доцільно зменшити дозу його внесення навесні до 60 кг/га.
  6.  Оптимальним строком скошування амаранту волотистого на зелену масу є початок цвітіння: при багатоукісному використанні з висотою зрізу 15±4 см, при одноукісному використанні - 3…7 см.
  7.  Збалансований за поживними елементами зелений корм для великої рогатої худоби утворюється при вирощуванні гібридного сорту амаранту Стерх у суміші з кукурудзою Одеська 10, гібридами сорго Кормовий 5 і Кормовий 74; амаранту Атлант із сорго-суданковим гібридом Соковитостебловий 3. Сівба за схемою 6 рядів амаранту і 6 рядів злака формує найбільшу врожайність корму з мінімальною собівартістю. Вирощування амаранту із суданською травою недоцільне.

СПИСОК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ за ТЕмою ДИСЕРТАЦІЇ

  1.  Саплева Л.А. Разработка элементов технологии возделывания перспективной кормовой культуры амарант // Проблемы ресурсосбережения и охраны окружающей среды в полеводстве Крыма: Сб. научных трудов ученых агрономического факультета. –Симферополь, 1996. –С. 64 –.

  1.  Саплева Л.А. Влияние глубины посева амаранта на его всхожесть// Вопросы стабилизации и повышения эффективности АПК Крыма в исследованиях молодых ученых: Науч. тр. –Симферополь, 1997. –С. 23 – 24.

  1.  Саплева Л.А. Влияние высоты среза амаранта, возделываемого при орошении в Крыму, на урожайность и качество зеленой массы // Научные труды КГАУ: Сельскохозяйственные науки. –Симферополь, 1999. –Вып. 58. –Ч. 1. –С. 56–.

  1.  Николаев Е.В., Саплева Л.А. Разработка технологии возделывания амаранта на юге Украины // Амарант: агроэкология, переработка, исполь- зование: Итоговая конф. молодых ученых и спец. за 1990 г. 4 –февраля 1991 г.; Тезисы докладов. –Казань, 1991. –С. 30 –.
  2.  Саплева Л.А. Амарант метельчатый –перспективная кормовая культура // Тезисы докладов областной науч.-практ. конф.: Научно обоснованная система ведения сельского хозяйства в Крыму. –Симферополь, 1990. –Ч. 2. –С. 44 –.

  1.  Николаев Е.В., Саплева Л.А. Новые перспективные кормовые культуры. –Симферополь, 1988. – с. (Информ. листок / Крымский ЦНТИ, № 88-0047. Сер. Кормовые культуры, пастбища. Производство кормов; Вып. 5).

  1.  Николаев Е.В., Саплева Л.А. Амарант в кормопроизводстве Крыма. –Симферополь, 1991. – с. (Информ. листок / Крымский ЦНТИ, № 0139-91. Сер. Кормовые культуры, пастбища. Производство кормов).

АНОТАЦІЇ

Саплєва Л.О. Порівняльна оцінка продуктивності амаранту і розробка елементів технології його вирощування при зрошенні в Криму.-Рукопис.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільскогоспо- дарських наук за спеціальністю 06.01.09 - рослинництво. - Інститут ефіроолійних і лікарських рослин УААН, Сімферополь, 2000.

Дисертацію присвячено порівняльній оцінці традиційних і нових пізніх ярих кормових культур, розробці основних елементів технології вирощування найбільш перспективної з них - амаранту волотистого. Вперше в Криму в умовах зрошення оптимізовані: строки і спосіб сівби, норма висіву ранньостиглого гібридного сорту Атлант і середньостиглого гібридного сорту Стерх; глибина загортання насіння залежно від масси 1000 насінин; система удобрення; строки і висота скошування. Визначені склад і спосіб сівби сумішей амаранту з кукурудзою, сорго-суданковим гібридом і гібридами сорго. Основні результати досліджень були впроваджені у господарствах Криму.

Ключові слова: амарант, зрошення, агроприйоми, компоненти сумішок, зелена маса, врожайність, якість, ефективність вирощування.

Саплева Л.А. Сравнительная оценка продуктивности амаранта и разработка элементов технологии его возделывания при орошении в Крыму. –Рукопись. Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.09 - растениеводство. - Институт эфиромасличных и лекарственных растений УААН, Симферополь, 2000.

Диссертация посвящена сравнительной оценке поздних яровых кормовых культур: кукурузы, суданской травы и сорго сахарного с новыми высокобелковыми растениями: амарантами метельчатым, хвостатым и запрокинутым, мальвой мутовчатой, никандрой физалисовидной. Выявлено, что экономически наиболее целесооброзен амарант метельчатый - высокобелковая, многоукосная культура с высоким (до 4 тыс.) коэффициентом размножения. В белке амаранта, по сравнению с изучаемыми культурами, концентрация незаменимых аминокислот выше, соотношение их наиболее оптимально. Впервые для орошаемых условий Крыма выявлено влияние изучаемых агроприемов на урожайность зелёной массы, содержание в ней кормовых единиц, переваримого протеина, сахаров, выход кормопротеиновых единиц, экономическую эффективность возделывания амаранта. Было установлено, что оптимальным сроком сева амаранта является начало мая, когда среднесуточная температура воздуха достигает 12,5С. Посев раньше этого срока к моменту появления всходов заростал сорняками, позже, из-за уменьшения длины вегетационного периода, снижал урожайность. Выявлена и показана графически математическая зависимость между массой 1000 семян, глубиной заделки и всхожестью семян; показано влияние этих факторов на урожайность амаранта метельчатого. Установлено, что сеять эту культуру следует на глубину 2 –см, в сухую весну –до 4 см калиброванными семенами с массой 1000 штук не менее 0,8 г. При одноукосном использовании амарант следует сеять рядовым способом с оптимальной нормой высева 1 млн/га всхожих семян. Однако рядовой способ сева резко снижает урожайность второго и, в ещё большей степени, третьего укосов. При многоукосном использовании наиболее целесообразен широкорядный способ сева среднеспелого амаранта Стерх нормой высева 200 тыс/га, раннеспелого Атланта –тыс/га. В условиях Крыма, при слабой обеспеченности южного карбонатного чернозёма фосфором (до 1,15 мг на 100 г почвы), наиболее эффективна следующая система удобрения амаранта: Р90 под вспашку, N120 под предпосевную культивацию, N30 после первого и второго скашивания в подкормку. При недостатке азотных удобрений целесообразно внесение весной N60, что хотя и снижает урожайность на 11%, но не ухудшает качества зелёной массы, отдача на каждый внесённый килограмм азота растёт. Уборку амаранта следует проводить в начале фазы цветения амаранта при высоте среза 15 4 см. Если амарант используется на один укос, то оптимальная высота среза 3 - 7 см. Для крупного рогатого скота сбалансированный зеленый корм по элементам питания можно получить при широкорядном способе сева амаранта Стерх в смеси с кукурузой Одесская 10, гибридами среднераннего сорго Кормовой 5 и позднеспелого –Кормовой 74, амаранта Атлант - с сорго-суданковым гибридом Сочностебельный 3. Наиболее целесообразна схема посева: 6 рядов злака и 6 рядов амаранта. Суданскую траву с амарантом выращивать нецелесообразно, т.к. сбалансированность корма по элементам питания не улучшается, урожайность смесей уменьшается. Основные результаты исследований были использованы при разработке рекомендаций по возделыванию амаранта, внедрены в хозяйствах Крыма.

Ключевые слова: амарант, орошение, агроприёмы, компоненты смесей, зеленая масса, урожайность, качество, эффективность возделывания.

Sapleva L.A. Comparative estimation of the amaranth capacity with working out of amaranth growing technology elements under irrigation in the Crimea. –Manuscript. Thesis for a degree of candidate of agrarian sciences on speciality 06.01.09 –crop science. - Volatile-oil-bearing and Medicinal Plants Institute of Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Simferopol, 2000.

The thesis is devoted to the comparative study of late traditional and new spring fodder crops, with special emphasis to the most promising of them –panicled amaranth. It is reported about the basic technological elements for growing panicled amaranth. Author pioneered in optimizing seeding time and depth depending on the 1000-seeds mass, seeding method and rate of early-maturing amaranth’s cultivar Atlant and medium-maturing hybrid cv. Sterkh under irrigation in Crimea, including fertilization system and time and height of mowing. Composition and method of seeding amaranth together with maize and sorghum- hybrids are determined. The basic results of the investigation were applied in agriculture in the Crimea.

Key words: amaranth, irrigation, agromethods, components of mixtures, green mass, yielding ability, quality, effictency of growing.


Формат 60х84 1/16. Папір "Maestro classic"

Підписано до друку 20.03.2000 р.

Об’єм 1 др. а. Тираж 100 прим.

Надруковано у видавничому центрі "Крим-Фарм-Трейдинг"

м. Сімферополь, вул. Севастопольська, 114,

тел. (0652) 24-81-78, 44-11-05




1. . Основные физические свойства электромагнитного излучения
2. Bonn, Madrid and Rome tourism
3. Тема 9. Инвестиционная привлекательность проекта Понятие инвестиционного климата и параметры его характ
4. Sophie5 21Вселенская религия
5. Верстка в периодических СМИ - газеты и журналы
6. развитие и совершенствование системы функционального регулирования рынка ценных бумаг; 2 установление п
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Рівне ~ 2002 Д
8. Альтернативой рефлективного философствования является валюативное или ценностное философствование кот
9. I. Первые шаги Силы и способ их получения
10. Реферат- Технология MMX
11. ЮгА- Мы члены Ростовского областного студенческого педагогического отряда ЮгА придерживаемся в работ
12. Субъекты и объекты конституционных правоотношений.html
13. Марафон Козла Доминиканская меренга I Урания
14. Тема Три склонения имён существительных Цель- дать понятие о трёх типах склонения имён существительных п
15. Складання річних виробничих програм для структурних підрозділів підприємства
16. тема землепользования хозяйства
17. Элементы планиметрии
18.  Производственная программа предприятия
19. Представление прокурора об устранении нарушений закона
20. Золотой Якорь и рестораны Пять часов утра семнадцатого июня