Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

економічна ситуація в суспільстві за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботу яку

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

13. Сутність безробіття, його види.

Безробіттям називається соціально-економічна ситуація в суспільстві, за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботу, яку вони здатні виконувати, що обумовлена переважанням пропозиції праці над попитом на неї.

Безробітні, у визначенні МОП, — це особи у віці 15—70 років (як зареєстровані, так і незареєстровані в державній службі зайнятості), які одночасно задовольняють трьом умовам: не мають роботи (прибуткового заняття), шукають роботу або намагаються організувати власну справу, готові приступити до роботи протягом наступних 2 тижнів. До цієї категорії належать також особи, що навчаються за направленнями служби зайнятості, знайшли роботу і чекають відповіді або готуються до неї приступити, але на даний момент ще не працюють.

За українським законодавством безробітними визнаються громадяни працездатного віку, що не мають роботи і заробітку, зареєстровані в органах служби зайнятості, шукають роботу і готові до неї приступити.

Розрізняють такі його види.

Фрикційне безробіття. Виникає тоді, коли частина людей добровільно міняє місце роботи, частина шукає нову роботу після звільнення, частина тимчасово втратила сезонну роботу.

Структурне безробіття. Є продовженням фрикційного. Воно виникає тоді, коли в результаті НТП відбуваються важливі зміни в техніці, технології та організації виробництва, які змінюють структуру попиту на робочу силу.

Циклічне безробіття. Обумовлене спадами виробництва. Спостерігається під час економічної кризи, коли сукупний попит на товари і послуги зменшується, зайнятість скорочується, а безробіття зростає.

Добровільне безробіття. Виникає тоді, коли працівник звільняється з роботи за власним бажанням через невдоволеність рівнем оплати праці, умовами роботи і под.

Вимушене безробіття. Виникає тоді, коли працівник не бажає звільнятися, а адміністрація фірми скорочує персонал.

Приховане безробіття. Корениться переважно в малому бізнесі, фермерстві, індивідуальному і ремісному виробництві, а також у неповній зайнятості (там, де працівників більше, ніж того вимагає виконання виробничої програми).

Інституціональне безробіття - безробіття очікування, спричинене гарантованим мінімумом оплати праці, системою соціального забезпечення, розмірами допомоги з безробіття, пов'язане з можливістю безробітного зачекати на кращу роботу.

Технологічне безробіття - безробіття, яке виникає через запровадження нових прогресивних технологій на тих виробництвах, де заміна живої праці машиною найбільш доцільна.

Конверсійне безробіття. Аналогічне структурному і викликане скороченням чисельності армії та зайнятих у військово-промисловому комплексі.

Економічне безробіття. Має порівняно стійкий характер, обумовлене коливаннями ринкової кон'юнктури, збанкрутінням частини товаровиробників у процесі конкурентної боротьби.

Регіональне безробіття. Виникає в тих регіонах, де зосереджено галузі народного господарства, для яких є характерним найбільше вивільнення робочої сили.

Молодіжне безробіття. Характеризується непропорційно високою питомою вагою молоді (віком 16-24 роки) у складі безробітних, має характер переважно функціонального безробіття.

За тривалістю безробіття поділяють на тимчасове, тривале -більше 6 місяців і застійне - більше 12 місяців. Застійне безробіття охоплює людей, які не хочуть, а з часом і не можуть працювати.

За ознакою реєстрації безробіття поділяється на зареєстроване і незареєстроване.

14. Причини та наслідки безробіття.

Основними причинами незайнятості населення є вивільнення з економічних причин і звільнення за власним бажанням. На них припадає майже дві третини безробітного населення. Звільнення з економічних причин зумовлені структурними зрушеннями в економіці, реформуванням, реорганізацією підприємств, що часто супроводжується зменшенням потреби у працівниках і як наслідок - масовим вивільненням робочої сили. Що стосується звільнень за власним бажанням, то частина з них - це також звільнення за скороченням штатів, яке відбувається з негласної ініціативи адміністрації з метою уникнення підприємством пов'язаних зі скороченням витрат на виплату вихідної допомоги. Решта звільнень за власним бажанням свідчить про невдоволеність працівників низькою заробітною платою, тяжкими умовами праці, відсутністю можливості кар'єрного росту, незручним графіком роботи й відпочинку, незадовільним морально-психологічним кліматом у колективі тощо. Викликає занепокоєння досить вагома частка непрацевлаштованих після закінчення навчання - 16,3%. Це пояснюється надлишком робочої сили порівняно з кількістю наявних робочих місць на ринку праці, що дає підстави роботодавцям висувати надзвичайно високі вимоги до претендентів на вакансії, серед яких чи не головною є досвід роботи або стаж, якого, звісна річ, випускник не має, тож і поповнює ряди безробітних.

Отже, характеризуючи сучасні тенденції, що склались у сфері зайнятості та безробіття населення, можна зробити висновок: ситуація хоч і починає поступово змінюватися на краще, про що свідчить зростання зайнятості, зменшення безробіття, проте ще залишається багато проблем, пов'язаних із прихованим безробіттям, безробіттям окремих регіонів, сільським і молодіжним безробіттям.

15. Показники визначення рівня безробіття. Закон Оукена.

Спробу математичними розрахунками визначити рух рівня безробіття і зайнятості залежно від відхилення фактично виробленого ВНП від потенційного здійснив американський вчений Артур Оукен. Він вивів закон, згідно з яким щорічний приріст реального ВНП приблизно на 2,7% утримує кількість безробітних на постійному рівні. Кожні додаткові 2% приросту реального ВНП зменшують чисельність безробітних на 1%.

Із цього закону помітно, що визначення величини приросту ВНП необхідне для того, щоб не дати збільшуватися нормі безробіття. Від 2,5 до 3% щорічного приросту реального ВНП повинно направлятися на створення нових робочих місць, адже це сприятиме утриманню безробіття на тому ж рівні. Крім того, швидший приріст ВНП скорочує безробіття, тоді як відносне падіння темпів зростання збільшує кількість безробітних.

Рівень безробіття визначають за формулою:

Рівень безробіття = Кількість безробітних / Кількість працездатних * 100%.

16. Цілі та напрями організації праці.

Організація праці на підприємстві повинна забезпечувати раціональне поєднання і поділ праці в колективі, професійний підбір кадрів, їхню ефективну діяльність і умови для реалізації їхніх творчих можливостей.

Організація праці на підприємстві повинна бути науковою, забезпечувати неперервне впровадження у виробництво досягнень науки й передового виробничого досвіду, найбільш ефективне використання трудових, матеріальних ресурсів і виробничих фондів підприємства.

В сучасних умовах господарювання основні напрями наукової організації праці полягають у:

- розробленні та впровадженні раціональних форм розподілу і кооперації праці;

- поліпшенні організації підбору, підготовки й підвищення кваліфікації кадрів;

- раціоналізації трудових процесів, впровадженні передових способів і методів праці;

- вдосконаленні організації та обслуговування робочих місць;

- вдосконаленні нормування праці;

- впровадженні ефективних форм і методів матеріального і морального стимулювання праці;

- покращенні умов праці;

- зміцненні дисципліни праці.

Впроваджуючи названі вище напрями вдосконалення організації праці, слід враховувати особливості виробничого рівня.

17. Поділ праці. Види поділу праці на підприємстві.

Розподіл праці - відокремлення діяльності окремих працівників та їх груп у процесі праці. Завдяки розподілу праці підвищується продуктивність праці, вдосконалюються знаряддя праці.

Розрізняють такі види розподілу праці: загальний, приватний і одиничний. До загального розподілу праці відносять розподіл між виробничою і невиробничою сферами діяльності людей, а всередині цих сфер - між промисловістю, сільським господарством, транспортом, зв'язком, торгівлею.

Частковий розподіл праці передбачає її розподіл усередині галузей загального розподілу праці. Наприклад, промисловість поділяє на галузі, підгалузі, об'єднання, окремі підприємства. Сільське господарство - на рослинництво і тваринництво, а всередині їх -на спеціалізовані галузі.

Одиничний розподіл праці передбачає розподіл робіт окремого підприємства: за цехами, ланками, бригадами, окремими працівниками та їхніми професійно-кваліфікаційними групами. Цей вид розподілу праці - найбільш складний і важливий, оскільки конкретні трудові процеси здійснюються в рамках одиничного розподілу праці.

Всередині підприємства виділяють такі види розподілу праці: 1) функціональний - розподіл працівників підприємства на категорії залежно від виконуваних ними функцій. Виділяють такі категорії працівників: робітники, службовці (керівники, спеціалісти, технічні виконавці), молодший обслуговуючий персонал, охорона;

2) технологічний - розподіл праці за технологічними операціями і процесами; за фазами, видами робіт, виробами, деталями. Він визначає розстановку працівників відповідно до технології виробництва;

3) професійно-кваліфікаційний - поділ праці між групами працівників за ознакою технологічної однорідності виконуваних робіт, а також залежно від складності цих робіт. Він передбачає поділ працівників підприємства за професіями, спеціальностями, кваліфікацією.

18. Умови праці, що впливають на працездатність робітників.

Умови праці - зовнішнє середовище, що оточує працівника в процесі виробництва і впливає на його працездатність та продуктивність праці. Фактори, які визначають умови праці та впливають на здоров'я і працездатність людини, поділяють на такі групи:

- соціально-економічні, які мають законодавчу і нормативно-правову базу, що регламентує умови праці;

- психофізіологічні, обумовлені конкретним змістом трудової діяльності, характером праці (фізичне й нервово-психічне навантаження, монотонність, темп і ритм праці);

- санітарно-гігієнічні, що визначають зовнішнє виробниче середовище (температура повітря, шум, вібрація, освітлення), а також санітарно-побутове обслуговування на виробництві;

- естетичні, які сприяють формуванню позитивних емоцій у працівника (архітектурне, конструкторське, художнє оформлення інтер'єру, обладнання, оснащення, виробничого одягу);

- соціально-психологічні, що характеризують взаємовідносини у трудовому колективі і створюють морально-психологічний клімат.

Міжнародна організація праці вирізняє десять груп факторів виробничого середовища, які впливають на працездатність людини:

- фізичне зусилля, що передбачає пересування або підтримування вантажів, зусилля натиску на предмет праці. Вирізняють такі його рівні: незначне, середнє, тяжке і дуже тяжке;

- нервова напруга, яка визначається складністю розрахунків, високою відповідальністю, інтелектуальним навантаженням, особливими вимогами до точності, небезпека для життя. Може бути незначною, середньою і підвищеною;

- темп роботи, що визначає кількість трудових рухів за одиницю часу. Може бути помірним, середнім, високим;

- робоче положення, що визначається положенням тіла людини стосовно до засобів виробництва. Розрізняють такі його види: обмежене, незручне, незручно-обмежене і дуже незручне;

- монотонність роботи, яка полягає в багаторазовості повторення одноманітних короткочасних операцій. Може бути незначною, середньою і підвищеною;

- температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні. Виділяють такі стадії впливу цих факторів: незначний, підвищений (знижений), середній, високий, дуже високий;

- забрудненість повітря, що визначається вмістом домішок у повітрі та їх впливом на організм людини. Забрудненість повітря має п'ять ступенів: незначна, середня, підвищена, сильна, дуже сильна;

- виробничий шум. Частота шуму визначається в герцах, сила шуму - в децибелах. Розрізняють помірний, підвищений і сильний шум;

- вібрація, обертання, поштовхи на робочому місці. Можуть бути підвищені, сильні, дуже сильні;

- освітленість у робочій зоні. Визначається в люксах, має два рівні: недостатня й погана або сліпуча.




1. Дымы металлов
2. Реферат на тему- Рекреационные занятия с отягощениями и для женщин разных возрастов
3. Договор пожизненного содержания
4. то а потом отдыхать на полнуюrdquo; т
5. .Социальная деятельность охватывает политический аспект в деятельности следователя прокурора оперативног
6. 292002 СЕМЬ СМЕРТОНОСНЫХ СЕКРЕТОВ FLLOUT Это седьмое обновление Библии Fllout ~ если вы пропустили предыд
7. Электроснабжения промышленных предприятий ЭЛЕКТРОСНАБЖЕНИЕ Методические указания к лаборат
8. темах Основные понятия программа файл операционная система и т
9. Чань-буддизм и чаньская культура психической деятельности
10. Согласовано Согласовано Начальник упра
11. Тема. Империя Клеточные.
12. Компилятор ~ программное средство которое используется для трансляции программ с языка высокого уровня
13. 2 Особенности характерные черты и методы управления в Американском менеджменте
14. Парламент Франции, его структура и порядок избрания.html
15. История зарубежной литературы к
16. читается разом целой толпе живой урок и зрители могут потрястись одним потрясением зарыдать одними слеза
17. Особливості вуглеводного метаболізму та кисневого бюджету головного мозку у хворих з декомпенсованим цукровим діабетом та його патогенетична інтенсивна терапія
18. вариантов выбора 1
19. Современные супермаркеты с более высоким уровнем сервиса и ассортиментом около 510 тыс
20. Оценка использования финансовых ресурсов ООО «ТРИТ»