Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вікна Програми менеджери файлів Дії з обєктами Windows Обслуговування дисків компютера Архівування файлів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


икладач: Берковська К.В.  Інформатика

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

Вікна. Програми менеджери файлів. Дії з об’єктами Windows. Обслуговування дисків комп’ютера. Архівування файлів.

Мета: 

  •  ознайомитися з наявними у лабораторії апаратним забезпеченням ПК;
  •  дослідити структуру клавіатури, призначення всіх її клавіш;
  •  ознайомитися з призначенням та принципами роботи ОС Windows;
  •  дослідити структуру Робочого столу Windows;
  •  ознайомитись з призначенням та структурою вікон операційної системи Windows. Набути навичок управління вікнами засобами Windows;
  •  набути навичок роботи з файловою системою Windows засобами програми Провідник;
  •  закріпити навички роботи з дисками, зв'язані зі стандартним обслуговуванням диска;
  •  навчитися працювати із програмами архівації файлів WinRar і WinZip.

Обладнання: 

  •  персональний комп'ютер;
  •  програма Проводник;
  •  папка «Робота-1_4», розташована на сервері (вміст папки: програма - емулятор форматування дисків E-FORMAT.EXE, файли для копіювання);
  •  програми перевірки і дефрагментації диска з доступом до них через папку «Стандартные» Головного меню Windows;
  •  папка «Робота-1_5», розташована на сервері (вміст папки: архіви, файли для архівації).

Література: 

  •  Дорот В., Новиков Ф. Толковый словарь современной компьютерной лексики. — СПб.: БХВ-СПб., 1999.
  •  Информатика: Учебн. пособие для вузов/Макровой Н.В. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 256 с.
  •  Информационные технологии в бизнесе / Под ред. М. Желены. — СПб.: Питер, 2002.
  •  Колин К. К. Фундаментальные основы информатики: социальная информатика: Учеб. пособие. – М.: Академический проект; Екатеринбург: Деловая книга, 2000.
  •  Могилев А.В. и др.. Информатика: Учеб пособие для студ. пед. вузов / А.В.Могилев, Н.И.Пак, Е.К.Хеннер; Под ред Е.К.Хеннера. – М.: Изд. центр „Академия”, 2000.–816 с.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

CТРУКТУРА персонального комп'ютера.

Клавіатура комп'ютера

Клавіатура - це пристрій, призначений для введення інформації в комп'ютер.

Розкладка клавіатури - закріплення символів національного алфавіту за клавішами клавіатури.

Приклади розкладок клавіатури: українська, російська, англійська, німецька, французька тощо. Для перемикання розкладки клавіатури (українська, російська, англійська тощо) використовуються пара клавіш – <Ctrl+Shift>, <Alt+Shift> тощо (в залежності від настройки).

Операційна система Windows.

Засоби роботи у Windows

Об’єкти Windows

Під об’єктами у Windows розуміють майже все, з чим може працювати операційна система. Вираз «працює з об’єктами» означає, що операційна система виконує над об’єктами дії. Наприклад, Робочий стіл, файл, піктограма, ярлик, вікно, папка, тощо – об’єкти Windows. Всі об’єкти характеризуються властивостями. Для доступу до властивостей використовується контекстне меню об’єкта (викликається натисканням правої кнопки миші на об’єкті). Не існує об’єктів без властивостей. Всі об’єкти відрізняються один від одного своїми властивостями. Властивості кожного об’єкта унікальні, тобто не існує двох різних об’єктів з усіма однаковими властивостями.

Кожний об’єкт наочно зображується за допомогою значка або ярлика.

Значок – це наочне графічне представлення об’єкта. Працюючи зі значками ми фактично працюємо з об’єктами, які вони представляють.

Ярлик вказівка на об’єкт, різновид значка. Він не представляє об’єкт, а тільки на нього вказує. Об’єкт може мати тільки один значок та будь-яку кількість ярликів. Значок знаходиться тільки там, де фактично розташовується об’єкт. Ярлики розміщують там, де це зручно, і використовують для швидкого звернення до об’єктів. На відміну від значка, ярлик у своєму зображенні має стрілку.

Елементи управління Windows

Основними елементами управління Windows є Панель задач, кнопка Пуск та контекстне меню.

Рис.1.         Панель задач Windows.

Контекстне меню

Контекстне меню об’єкта – це набір команд, які можна виконати з об’єктом. Склад команд контекстного меню залежить від об’єкта. Кожний об’єкт має власне контекстне меню. Контекстне меню відкривається натисканням на об’єкті правою кнопкою миші. У контекстному меню завжди є пункт Свойства, за допомогою якого можна отримати інформацію про властивості об’єкта та змінювати їх.

СТРУКТУРА ТИПОВОГО ВІКНА WINDOWS. РОБОТА З ВІКНАМИ

Робота з вікнами

Вікна це об’єкти Windows, призначені для відображення на екрані інших об’єктів, інформації та елементів управління та інформації. Уся робота з інформацією відбувається у вікнах. Вікна відкриваються на екрані при відкритті папок, документів, при завантаженні програм, здійсненні діалогу користувача з комп’ютером тощо. У середовищі Windows існує 5 типів вікон:

вікна папок;

вікна документів;

вікна довідкової системи;

вікна програмних додатків;

діалогові  вікна.

Таблиця 2. Типи вікон та їхнє призначення

Тип вікна

Що містить вікно

Для чого використовується вікно

Вікна папок

Значки інших об’єктів Windows та елементи керування вікном

Пошук, вибір та завантаження додатків та документів

Вікна програмних додатків

Інформація, завантажена у додаток у вигляді документа, а також елементи керування додатком

Робота з документами та з інформацією, що в них зберігається.

Вікна документів

Інформація, дані, елементи керування документом. Існують всередині вікон програмних додатків.

Робота з документами та інформацією, що в них зберігаються. В повноекранному режимі стають частиною вікна додатка.

Діалогові вікна

Елементи керування, за допомогою яких керують операційною системою та її додатками.

Налагодження операційної системи або її додатків.

Вікна довідкової системи

Допоміжна довідкова інформація про роботу з операційною системою та додатками; елементи керування довідковою системою.

Отримання довідкової інформації

Вікна папок, вікна програмних додатків та вікна документа мають три варіанти представлення:

повноекранний – вікно розгорнуте і займає весь екран (Робочий стіл);

нормальний вікно займає частину екрана (Робочого стола);

піктограма вікно згорнуте у піктограму.

Рис. 2          Структура типового вікна Windows

Вікна в нормальному варіанті та у вигляді піктограми можна пересувати по екрану (Робочому столу). Для зміни варіанта представлення вікна застосовуються кнопки управління вікном, розташовані у правій частині рядка заголовка вікна або відповідні команди системного меню вікна.

Активне вікно

У будь-який момент користувач може працювати тільки з одним вікном. Таке вікно має назву активного. Активне вікно завжди розташовується понад усіма іншими вікнами, його заголовок виділений іншим кольором (більш яскравим). Усі команди сприймає саме активне вікно. Будь-яке вікно можна активізувати, натиснувши па ньому мишею або, використовуючи комбінацію клавіш Alt+Tab, Tab, Tab (Alt тримати), здійснити послідовний перебір всіх відкритих вікон. Натискати Tab припиняємо, коли активним стає потрібне вікно.

Діалогові вікна

Діалогові вікна виводяться на екран програмним додатком. Вони призначаються для введення інформації, необхідної для подальшої роботи додатка. Діалогові вікна не змінюють своїх розмірів і мають тільки нормальний варіант представлення на екрані (тобто займають частину екрана). Діалогове вікно – це запит на введення інформації. Діалогові вікна стандартизовані завдяки тому, що в них використовуються типові елементи управління.

Діалогові вікна бувають модальні та немодальні. Модальні вікна блокують роботу додатка. Необхідно завершити усі операції з цим вікном і закрити його, щоб повернутися у вікно додатка (документа). Немодальне вікно не зупиняє роботу додатка. Не закриваючи таке вікно можна натисканням миші перейти у вікно додатка (документа), працювати з ним, а потім, натиснувши мишею, повернутися у діалогове вікно.

ФАЙЛОВА СИСТЕМА WINDOWS.

Файл - зареєстрована операційною системою послідовність байтів, що має власне ім'я. Вся інформація на комп'ютері (документи, програми тощо) зберігається у файлах. Файлова система - схема запису інформації, що міститься у файлах, на фізичний диск.

Папка - загальний термін Windows для визначення контейнера, який може містити інші об'єкти. Папки можуть бути вкладені одна в одну. Папка - це розділ файлової системи, який може містити файли та вкладені папки. Коренева папка - папка найвищого рівня на поточному диску. Всі інші папки вважаються вкладеними в кореневу у вигляді багаторівневої ієрархічної структури.

Ієрархічна структура даних - структура даних, в якій кожний елемент визначається шляхом, який веде до цього елемента від елемента найвищого рівня («кореня» або «верхівки»).

Навігація по файловій структурі - процес перегляду вмісту папок та дисків комп'ютера.

Шлях до файла вказує, де саме на комп'ютері знаходиться потрібний файл. Крім власне імені файла, шлях містить ім'я диска (A:,В:, С:, D:….), яке закінчується двокрапкою, та імена всіх вкладених папок, які необхідно відкрити, щоб знайти цей файл (розділяються символом \ – слеш). Ім'я файла зазвичай закінчується розширенням, яке складається не більше ніж з трьох символів та визначає тип файла. Наgр., файли, імена яких мають розширення *.ехе є програмами, а файли з розширенням *.txt - текстовими документами.

Логічний диск - розділ (частина) фізичного жорсткого диска, що розглядається операційною системою як незалежний пристрій.

Для керування файловою системою персонального комп'ютера призначаються програма Проводник та система вікон Мой компьютер.

Загальні відомості про програму Проводник

Програма Проводник є основним інструментом для операцій з файлами та папками в операційній системі Windows. Проводник Windows одночасно відображає як структуру вкладеності папок, що знаходяться у комп'ютері (ієрархію), так і вміст виділеної папки. Вікно програми Проводник містить дві панелі:

ліва панель - панель папок,

права панель - панель вмісту папки, відкритої на лівій панелі (поточної папки).

У лівому вікні програми Проводник відображено структуру папок поточного диску, у правому - вміст поточної папки. Щоб змінити відносні розміри лівого та правого вікон, слід перетягти мишею межу, що їх розділяє. Для перегляду вмісту лівої та правої панелей використовуються смуги гортання.

Пошук об'єктів

Пошук - це процедура, яка дозволяє відшукати у файловій структурі комп'ютера файли, папки або інші об'єкти за неповною про них інформацією.

Для здійснення процедури пошуку слід:

1. Завантажити програму пошуку, для чого виконати одну з наступних дій:

– виконати команду Головного меню Пуск-Найти-Файлы и папки;

– виконати команду мелю програми Проводиик-Сервис- Найти-Файлы и папки;

– натиснути F3.

2. У діалоговому вікні Найти встановити необхідні пошукові параметри. Дозволяється визначати пошукові параметри одночасно на декількох вкладниках.

а) вкладника Имя и размещение використовується для пошуку об'єктів, про яких відомо ім'я або його частина. При визначенні імені дозволяється використовувати символі «*» та «?». Символ «*» замінює довільну послідовність символів; символ «?» замінює один будь-який символ;

б) вкладника Дата изменения використовується для пошуку об'єктів, створених або змінених у певний період часу;

в) вкладника Дополнительно використовується для пошуку об'єктів за тином, розміром або фрагментом текст, який міститься в ньому.

  1.  Натиснути кнопку Найти.

У нижній частині вікна відкриється додаткова область з імена) ми знайдених об'єктів. Подвійне клацання мишею на імен об'єкта дозволяє відкрити (активізувати, завантажити) цей об'єкт.

Поняття диска. Будова диска.

Інформація на диску записується вздовж концентричних кіл – доріжок, поділених на сектори.

Рис. 3. Розмітка диска

Диск — це носій зовнішньої пам’яті комп’ютера, що має відповідний розмір та ємність.

Доріжка — концентричне коло, вздовж якого записуються дані. Доріжка поділена на сектори.

Сектор — це мінімальна одиниця читання і запису даних на диску. Розмір сектора вказує, скільки байтів може бути записано в сектор. Ємність диска залежить від кількості доріжок на диску, кількості секторів на доріжці, від розміру сектора.

Кластер — мінімальна одиниця розміщення інформації, яка включає один або декілька секторів (група логічно послідовних секторів на диску). Всі файли на диску зберігаються у вигляді ланцюжків кластерів.

Утиліти – це обслуговуючі(сервісні) програми для догляду за комп’ютером.

Таблиця розміщення файлів (File Allocation Table, FAT) – це список кластерів диска, за яким ОС знаходить всі частини необхідного файла. Для надійності на диску знаходяться дві однакові таблиці розміщення файлів.

Дискові сервісні програми (програми обслугОВУВАННЯ дисків)

Швидкість розв'язання багатьох задач, а іноді і принципова можливість їх розв'язання, залежать від стану зовнішніх запам'ятовуючих пристроїв. Для перевірки стану дисків і поліпшення їх якості у Windows використовується сервісні програми:

  •  

  •  форматування диска;
  •  перевірка диска;
  •  дефрагментація диска;
  •  очищення диска;
  •  архівація даних;
  •  відновлення інформації на дисках.

Форматування диска.

Перед першим застосуванням диск форматують.

Форматування (FORMAT) — процес розмічання диска на сектори і доріжки за допомогою операційної системи. Під час форматування відбувається як фізичне розмічання диска, так і логічне.

Форматування диска — процес нанесення на його поверхню спеціального магнітного сліду, за яким здійснюється записування або читання даних.

Під час форматування диск поділяється на концентричні кола — доріжки (треки), а доріжки — на сектори. Позначаються на ньому і дефектні місця, їх позиції заносяться в таблицю розподілу (розміщення) файлів FAT (File Allocation Table). Таблиця розміщення файлів (File Allocation table, FAT)це список кластерів диска, за якими ОС знаходить всі частини необхідного файлу. Для надійності на диску знаходяться дві однакових таблиці розміщення файлів.

Форматування диска застосовується для:

підготовки до використання жорсткого або логічного диска, розміщеного на жорсткому диску;

підготовки дискети, з якої можна завантажувати ОС (системної дискети);

очищення дискети від інформації та виділення дефектних ділянок.

Після запуску програми форматування диску відкривається діалогове вікно «Форматирование», що містить такі параметри (Windows XP):

  •  «Емкость». У списку, що розкривається, треба вибрати ємність диска (наприклад, 1,44 Мбайт);
    •  «Файловая система». У списку, що розкривається, треба вибрати файлову систему (NTFS та ін..);
  •  «Размер кластера». У списку, що розкривається, треба вибрати потрібний розмір, в залежності від призначення диску (4096 байт, Стандартный размер кластера);
  •  «Метка тома». Довільна мітка (назва диска) вводиться до відповідного поля.

Перевірка диска

Перевірка диску (SCANDISK) – це перевірка диску на наявність фізичних та логічних помилок, з метою їх виправлення.

Програми для діагностики та корекції дисків використовуються:

  •  для виявлення та виправлення логічних помилок у файловій системі;
  •  виявлення фізичних дефектів диска.

Параметри перевірки диска:

  •  Автоматически исправлять системные ошибки;
  •  Проверять и восстанавливать поврежденные секторы.

Дефрагментація диска

Фрагментація — явище, за якого в процесі вилучення й пере записування файлів на диску через якийсь час утворюється багато порожніх кластерів, а також багато файлів, записаних у кластерах на різних ділянках диска. Дефрагментація (DEFRAG) оптимізація дискового простору, упорядкування кластерів, які належать до одного файла.

Параметри перевірки диска:

  •  Анализ – оцінка використання диска до дефрагментації.
  •  Дефрагментация – оцінка використання диска після дефрагментації.

Очищення диска.

Очищення диска – це видалення з диску непотрібних, тимчасових, однакових файлів (файлового сміття).

Очищення диска дозволяє звільнити місце на жорсткому диску до пари сотень Мб. Програма очищення диска перевіряє диск і виводить перелік тимчасових файлів, файлів, що завантажуються з Інтернету, а також непотрібних програмних файлів, що не шкода видалити.

Сміття:

резервні копії документів і програмних файлів;

резервні копії, що створюються під час роботи у Word з розширенням wbk.

Збереження змісту „втрачених кластерів” – ці файли мають розширення chk.

Програмні файли, які лишаються після некоректного чи неповного знищення програм.

Запуск програми очищення диска: 

Пуск®Программы®Стандартные®Служебные®Очистка диска®Вибір диска.

Відновлення інформації на дисках

Під час вилучення файла на диску з каталога вилучаються відомості про нього (витирається перший символ імені), а ланцюжок кластерів в FAT помічається як вільний. При цьому сама інформація в секторах не знищується. Це дає можливість відновити відомості в каталозі і в FAT і завдяки цьому відновити вилучений файл. Для відновлення файлів в операційній системі Windows є спеціальна папка «Корзина» на робочому столі. Якщо інформація не видалена із корзини, то дані можна відновити.

Архівація даних

Архівація даних – це стиснення інформації з метою економії дискового простору.

Стиснення – це таке подання інформації, при якому вона займає менший обсяг у байтах. Процес стиснення називається архівацією, стиснена інформація – архівом. Зворотний щодо стиснення процес називається розархівацією або розпакуванням.

Запуск програми: 

Пуск®Программы®Стандартные®Служебные®Архивация данных.

АРХІВАЦІЯ ФАЙЛІВ

Архівація даних – це злиття кількох файлів чи каталогів до єдиного файла – архіву.

Програми архівування файлів (архіватори) служать для стиснення файлів, що дозволяє зберігати їх на менших дискових обсягах.

Стиснення — це таке подання інформації, при якому вона займає менший обсяг у байтах (усунення надлишкової інформації). Процес стиснення називається архівацією, стиснена інформація — архівом. Зворотний щодо стиснення процес називається розархівацією або розпакуванням.

Програми-архіватори не є складовою операційних систем. Їх треба придбати і встановити на комп'ютер окремо. Найбільш поширені програми-архіватори: ARJ, WinRAR, WinZIP, 7-zip.

Архівні формати: ARC, Zip, RAR, LZH, ARJ, ICE.  

Методи стискання даних: стиснення із втартами(аудіо, відео) і стиснення без втрат(текстові, програмні файли).

Алгоритми стискання даних без втрат:

  •  Групове кодування RLE (в основному для графіки).
  •  Кодування Хаффмана.
  •  Кодування Лемпеля-Зіва (Алгоритми групи KWE).

Сучасні архіватори надають користувачеві повний спектр послуг для роботи з архівами:

  •  створення нового архіву;
  •  додавання файлів в існуючий архів;
  •  розпакування файлів з архіву;
  •  створення архівів, що саморозпаковуються (self-extractor archive);
  •  створення розподілених архівів фіксованих розмірів для носіїв малої ємності;
  •  захист архівів паролями від несанкціонованого доступу;
  •  перегляд вмісту файлів різних форматів без попереднього розархівування;
  •  пошук файлів і даних всередині архіву;
  •  перевірка на віруси в архіві до розпакування;
  •  вибір та налаштування коефіцієнта стиснення.

Завдання архівації:

  •  Зменшення обсягу файлів;
  •  Резервне копіювання;
  •  Архівація при шифруванні даних.


ХІД РОБОТИ

Завдання №1

  1.  Розташувати значки, які знаходяться на Робочому столі, в довільному порядку. За допомогою контекстного меню Робочого столу впорядкувати їх розташування.
  2.  У Головному меню «Пуск→Программы→Стандартные» завантажити на виконання три програми (на вибір). Розгорнути ці програми на увесь екран (каскадом, зліва направо, зверху до низу).
  3.  Згорнути вікно однієї з програм, а вікно іншої встановити до першопочаткового розміру кнопкою «Восстановить». Змінити за допомогою миші розміри вікна третьої програми.
  4.  Результат роботи продемонструвати викладачу.
  5.  Закрити програми.
  6.  Знайти у довідковій системі Windows два терміни: DirectX, настройка свойств обозревателя. Скопіювати по черзі їх опис та розмістити його у файл «Довідка.txt» в папці «Лабораторна робота 1 → Завдання 1», яка знаходиться в вашій робочій папці.
  7.  Результат показати викладачу.

Завдання №2

При виконанні завдання всі операції необхідно робити за допомогою програми Провідник:

  1.  У своїй папці «Лабораторна робота 1» створіть запропоновану файлову структуру (рис.).

  1.  Розгорніть всі папки створеної файлової структури.
    1.  Зробіть папку «Завдання 2» активною.
    2.  Скопіюйте документ «b.doc» у поточну папку.
    3.  Скопіюйте документ «a.doc» у папку К1\К3.
    4.  Знайдіть на диску С: всі файли з розширенням .doc і скопіюйте 2 з них в папку К1\К2.
    5.  Перемістіть документ «file.doc» у папку К1\К3\К5.
    6.  У поточній папці створіть ярлик для стандартного додатка Калькулятор.
    7.  Перемістіть ярлик з активної папки в папку К2\К4.
    8.  Зробіть папку К5 активною.
    9.  Видаліть документ «f.doc» без можливості наступного відновлення.
    10.  Покажіть зроблену роботу викладачу.

Завдання №3

При виконанні завдання всі операції необхідно робити за допомогою програми Total Commander:

  1.  У своїй робочій папці (каталозі) «Лабораторна робота 1» створіть папку (каталог) «Завдання 3» і наступну структуру папок (каталогів) і текстових файлів:

Примітка: для створення текстових файлів використовуйте програму Блокнот.

  1.  Використовуючи внутрішній редактор Total Commander, відредагуйте файл р11.txt, дописавши до нього слова «Total Commander», і файл р12.txt, дописавши в нього слова «Операційна оболонка».
  2.  Перейменуйте файл р12.txt у файл f333.inf, використовуючи комбінацію клавіш.
  3.  Скопіюйте файли p21.txt і p22.txt у папку (каталог) B1, використовуючи функціональні клавіші або буфер обміну.
  4.  Перемістіть файл p1.txt у папку (каталог) B2, користуючись функціональними клавішами.
  5.  Виділіть в папці (каталозі) c:\Winnt\system файли з розширенням .drv і скопіюйте їх у папку B11.
  6.  Видаліть файли типу t*.drv з папки (каталогу) B11.
  7.  Викличте контекстне меню папки (каталогу) з ім'ям B11, використовуючи комбінацію клавіш, і створіть ярлик для папки B11 в папці «Лабораторна робота 1».
  8.  В папці «Лабораторна робота 1» створіть папку з ім'ям variant, що містить файли р21.txt і р22.txt з папки (каталогу) В2.
  9.  Скопіюйте із папки variant у папку B11 файл із ім'ям р21.txt, давши йому нове ім'я black.txt.
  10.  Скопіюйте папку «Лабораторна робота 1» на диск С:\work\

Увага! Покличте викладача для перевірки виконання завдань, описаних у пп. 12-19.

  1.  Перегляньте файл f333. inf.
  2.  Виведіть уміст лівої панелі в короткому виді, уміст правої панелі в повному виді.
  3.  Виконайте сортування файлів у каталозі C:\WINDOWS\ по розміру, використовуючи комбінацію клавіш.
  4.  Виведіть розмір каталогів В1 і В2 в папці «Лабораторна робота 1».
  5.  Порівняйте вміст каталогів В1 і В2, використовуючи засоби Total Commander.
  6.  Установіть в лівій панелі перегляд папки «Лабораторна робота 1», у правої – перегляд всіх файлів без каталогів (Ctrl+B).
  7.  Установіть в правій панелі перегляд диска С:\work\Лабораторна робота 1
  8.  Використовуючи можливості пошуку файлів (звичайний пошук), знайдіть на диску «С:» файли:
    1.  excel.exe;
    2.  *.dll.
  9.  Покликати викладача для перевірки.
  10.  Закрити всі вікна.

Завдання №4

  1.  Скопіюйте папку «Робота-1_4» (яка знаходиться на сервері) в свою робочу папку (… \ Інформатика \ Лабораторна робота № 1 \ ).
  2.  Знайдіть у папці «Робота-1_4» програму E-format.exe.
  3.  E-format.exe - це навчальна програма, призначена для відпрацьовування навичок форматування жорсткого диска. У процесі роботи із цією програмою Ви виконуєте всі дії, необхідні для форматування диска, однак, реального форматування при цьому не відбувається. Варто пам'ятати, що АНАЛОГІЧНІ ДІЇ, ВИКОНАНІ ПІД КЕРУВАННЯМ ІНШИХ ПРОГРАМ, У ТОМУ ЧИСЛІ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ WINDOWS ПРИВЕДУТЬ ДО ЗНИЩЕННЯ ВСІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ, ЩО ЗБЕРІГАЄТЬСЯ НА ДИСКУ. НІКОЛИ НЕ ВИКОНУЙТЕ НА КОМП'ЮТЕРІ (ЯКИЙ ЗНАХОДИТЬСЯ В КОМП’ЮТЕРНІЙ АУДИТОРІЇ) РЕАЛЬНОГО ФОРМАТУВАННЯ ДИСКА БЕЗ ДОЗВОЛУ ВИКЛАДАЧА.
  4.  Запустіть програму E-format.exe. Виконайте такі дії:

На вимогу програми виконайте реєстрацію: уведіть своє прізвище і ініціали. Натисніть кнопку Продовжити.

В автоматично відкрившийся папці Мій комп'ютер знайдіть диск С:.

Виконайте швидке форматування диска С:

  •  с формуванням звіту, без створення мітки тому і без копіювання на диск системних файлів;
  •  с формуванням звіту, копіюванням на диск системних файлів, і без створення мітки тому;
  •  с створенням мітки тому, без формування звіту і без копіювання на диск системних файлів;
  •  с створенням мітки тому і формуванням звіту, без копіювання на диск системних файлів;
  •  с створенням мітки тому, формуванням звіту і копіюванням на диск системних файлів.

• Виконайте повне форматування диска С:

  •  с формуванням звіту і копіюванням на диск системних файлів, без створення мітки тому;
  •  с формуванням звіту, без створення мітки тому і без копіювання на диск системних файлів;
  •  с копіюванням на диск системних файлів, без створення мітки тому і без формуванням звіту.
  •  Виконайте тільки копіювання на диск системних файлів без форматування диска.
  1.  Закрийте програму E-format.exe.
  2.  Запустіть програму дефрагментації диска (доступ до програми через папку «Стандартные» Головного меню Windows). Виконайте аналіз диска С:.
  3.  Запишіть у зошит: розмір тома (диска), розмір кластера (Кб), обсяг вільного (доступного) та зайнятого місця на диску, процент вільного місця та інформацію про фрагментацію тома (усього фрагментировано - %, фрагментація файлів - %, фрагментація вільного місця - %).
  4.  Закрийте програму дефрагментації диска.
  5.  Продемонструйте виконану роботу викладачу. Під час демонстрації виконаєте такі дії.

Завдання №5 *

  1.  Скопіюйте папку «Робота-1_5» (яка знаходиться на сервері) в свою робочу папку (… \ Інформатика \ Лабораторна робота № 1 \ ).
    1.  Перегляньте архів PIC.ZIP. Письмово відповідайте на питання:
  •  Скільки всього файлів в архіві?
  •  Який загальний розмір всіх файлів а) у байтах; б) у КБ, в) у МБ?
  •  Яка ступінь стиснення інформації? Це високий ступінь стиснення або низький?
    1.  Видаліть з архіву PIC.ZIP файли Clip.part1.rаr і Clip.part2.rаr.
    2.  Витягніть із архіву PIC.ZIP у свою робочу папку файли з іменами J0079188, J0079197, J0079198, Bd00083_, с4_2, с4_3.
    3.  Із файлів з іменами J0079188, с4_2 створіть архіви:
  •  MY1.RAR - з максимальним методом стиснення, MY2.RAR - зі швидкісним методом стиснення. Порівняйте ці архіви і процеси їхнього створення, висновок запишіть у зошит.
  •  MY1.ZIP - з максимальним методом стиснення, MY2.ZIP - зі швидкісним методом стиснення. Порівняйте ці архіви і процеси їхнього створення, висновок запишіть у зошит.
    1.  Порівняйте архіви MY1.RAR і MY1.ZIP, а також MY2.RAR і MY2.ZIP, висновок запишіть у зошит.
    2.  Допишіть в архів MY1.RAR файли з іменами J0079197, с4_3 з автоматичним видаленням вихідних файлів по закінченню процесу архівації.
    3.  Допишіть в архів MY1.ZIP файли з іменами Bd00083, с4_2 з автоматичним видаленням вихідних файлів по закінченню процесу архівації.
    4.  З файлу J0079188 створіть RAR-архів J0079188.EXE з автоматичним видаленням вихідного файлу по закінченню процесу архівації.
    5.  З файлу J0079198 створіть RAR-архів J0079198.EXE з автоматичним видаленням вихідного файлу по закінченню процесу архівації.
    6.  Порівняйте архіви J0079188.EXE і J0079198.EXE, висновок запишіть у зошит. Запишіть у зошит правила добування файлів із цих архівів.
    7.  Продемонструйте виконану роботу викладачу. Під час демонстрації виконаєте такі дії.

~ 13 ~




1. Методология научно-исследовательских программ ИЛакатоса
2. Безнадзорные дети
3.  В системе счисления с основанием десятичное число 26 записывается в виде 101
4. тема достовірних найбільш суттєвих знань про об~єктивні закони розвитку природи суспільства та мислення
5. тематике АЖОЗ Задачи проектирования При разработке дипломного проекта студентом должны быть посл
6. ми нормами таможенного дела и регулирования внешнеэкономической деятельности при соблюдении норм Конс
7. тема госрегулирования ~ инструмент го
8. Правовое регулирование обращения с опасными отходами
9. Задание 1 Районный суд единолично рассматривал дело по иску Лыкова о признании недействительным обмена жил
10. модуль зеленой садовой стены приветствует посетителей в рамках фестиваля Reford Grden Metis Interntionl Grden Festivl ежегодно
11. Новое Поколение Заполнять разборчиво отвечая на все вопросы подробно
12. Вопрос- Опишите методы планирования
13. В то же время в некоторых районах Приморского края учителя объявили забастовку в связи с невыплатой заработ
14. О М САБИНСКИЙ 2-0
15. Масштабы и географическая структура мировой экономики
16. 20122013 у.г. магистры ЭЭМ602 Международные финансы Финансовая глобализация- понятие предпосылки развит
17. Особенности органов внутренних дел как юридических лиц
18. Василий Григорьевич Якеменко.html
19. ЗВЕРСТВАХ В КОСОВО В ИСТОРИЧЕСКОМ КОНТЕКСТЕ Если история и впрямь может служить уроком то многие расска
20. размещаться в пространстве перед говорящим.html