Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

2002 Дисертацією є рукопис

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

27

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ АРХЕОЛОГІЇ

ПОПЕЛЬНИЦЬКА Олена Олексіївна

                                                                                УДК  904. :  477 –:  16 / 17

КИЇВСЬКИЙ ПОДІЛ XVII –XVIII СТ.

Історичні науки –. 00. 04. –археологія

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

                                                                   К и ї в - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у відділі археології Києва Інституту археології НАН України

Науковий керівник -                      доктор історичних наук, старший

                                                                      науковий співробітник

                                                                       ІВАКІН Гліб Юрійович,

                                                        Інститут археології НАН України                

провідний науковий співробітник

                                                                                   

Офіційні опоненти:                                      доктор історичних наук, професор                                                 

                                                                       ВИНОКУР Іона Ізраїлевич,

                                                                       Кам’янець-Подільський державний

педагогічний університет,

                                                                       зав. кафедрою загальної історії

                                                                                     

                                                                       кандидат історичних наук, доцент

                                                                       ТИТОВА Олена Миколаївна

                                                                       Центр памяткознавства НАН України

                                                                       Українського товариства охорони пам’яток

                                                                       історії та культури, зав. відділом культурної

                                                                       спадщини

Провідна установа -                                      Ужгородський національний університет         

                                                                       (м.Ужгород), кафедра історії України,

                                                                       Міністерство освіти та науки України

Захист відбудеться    “ 21 “   травня     2002 р.   о  14  годині на  засіданні спеціалізованої вченої ради  Д 26.234.01. для захисту докторських  дисертацій  при Інституті археології Національної Академії Наук України за адресою: 04210, Україна, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, 12

 З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Інституту археології НАН України (м.Київ, проспект Героїв Сталінграду, 12)

 Автореферат розіслано                        “ 22 “ березня  2002 р.

      Вчений секретар

      спеціалізованої вченої ради

кандидат історичних наук                                          В. О. ПЕТРАШЕНКО

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Протягом останнього десятиріччя  зростає інтерес до вивчення різних аспектів історії середньовічної України, особливо розвитку міста. Серед них особливе місце займає Київ. Історико-топографічний та соціально-економічний розвиток Києва XVII - XVIII ст. вивчений недостатньо й має багато “білих плям”.

Одним з аспектів досліджень Києва є історичне районування –дослідження розвитку історично сформованих частин міста, що складали єдину систему, зберігаючи у цій системі певну політичну і економічну автономію. Серед них до XIX ст. провідне місце належало Подолу, де перебували владні органи, зосереджувалось міське ремесло і торгівля; часом найбільшого розвитку Подолу стали XVII - XVIII ст. Дослідження багатьох питань розвитку Подолу дає “ключ” для правильного розуміння історії Києва цього часу.

Хоча протягом XIX - XX ст. був накопичений значний фактичний матеріал, спеціального монографічного дослідження, присвяченого Подолу XVII - XVIII ст. не було створено, до наукового обігу не була залучена широка джерельна база з нововиявлених архівних матеріалів та археологічних джерел. Нові археологічні матеріали не лише доповнюють свідчення писемних джерел, а й дозволяють перейти до ґрунтовної розробки проблеми розвитку Подолу XVII - XVIII ст.

Зв’язок роботи з науковим програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відділі археології Києва Інституту археології НАНУ у відповідності з тематикою наукових досліджень відділу.

    Мета дослідження полягає у з’ясуванні соціального та історико-топографічного розвитку Подолу протягом XVII - XVIII ст., його закономірностей та особливостей.

Відповідно до мети постають і завдання дослідження:

-    встановити просторові межі Подолу XVIІ - XVIII ст. у динаміці;

-   реконструювати територіально-адміністративну структуру Подолу XVII - XVIII  ст.  на різних етапах його розвитку;

-   виявити особливості у формуванні приватного, церковного, муніципального та інших форм земельних володінь;

-     показати значення міської садиби як основного елементу забудови;

-    дослідити розвиток вулично-просторової структури Подолу;

  •  визначити етапи формування територіального простору Подолу та його головні чинники;

-  створити на підставі існуючих археологічних, писемних та картографічних   джерел схематичні топографічні плани Подолу.

    Методологічну основу дослідження складають принципи історизму, об’єктивного підходу до висвітлення явищ минулого, що базуються на пріоритеті документальних фактів, на комплексному використанні джерел. Використовуються і спеціальні методи історичних досліджень, а саме: ретроспективний, порівняльний і комплексний аналізи, історичної аналогії, періодизації, класифікації, систематизації.

Об’єктом дослідження є соціально-топографічний розвиток Подолу XVII - XVIII ст., предметом - київський Поділ у зазначених хронологічних та територіальних межах.

Хронологічні межі дослідження (XVII - XVIII ст.) обумовлені одним з важливіших етапів розвитку Києва доби пізнього середньовіччя, коли Поділ грав визначну роль як адміністративний та економічний центр міста. За нижню дату обрано рубіж XVI та XVII ст., коли внаслідок входження до складу Речі Посполитої Київ, як і чимало українських міст, вступив у якісно нову фазу свого розвитку. Протягом другої половини XVI ст. виникли і сформувались певні економічні, політичні і культурні явища, які найбільш впливали на розвиток міста у подальший час. За верхню дату обрано рубіж XVIII та XIX ст., коли Поділ втратив своє домінуюче політичне та економічне становище у загальноміській системі, а пожежа 1811 р. остаточно знищила старовинну планувальну мережу і забудову Подолу..

Просторові межі дослідження охоплюють історичну територію Подолу (так званий ”подільський трикутник”), обмежену такими природними рубежами як русла Дніпра та Почайни та підніжжя київських пагорбів. Враховуючи фактор динамічного розвитку Подолу у часі та просторі розглядаються і райони (Замкова гора, Кожум’яцька слобода), що мали безпосереднє відношення до історичного життя Подолу або тяжіли до нього економічно та територіально, однак адміністративно Подолу не належали або належали тимчасово.

    Наукова новизна одержаних результатів. В дисертації вперше у вітчизняній історичній науці на грунті комплексного аналізу писемних, археологічних та картографічних джерел монографічно досліджено соціально-топографічний розвиток Подолу XVII - XVIII ст. Переважна частина джерел вперше вводиться до наукового обігу. Автором також з’ясовані додаткові інформативні можливості вже відомих історичних джерел.

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні її результатів у загальних роботах з історії та архітектури Києва, розробці екскурсійних маршрутів, атрибуції археологічних об’єктів, дослідженні історії архітектурних пам‘яток, створенні музейних експозицій.

   Апробація основних положень дослідження була здійснена на ІІІ, IV, VI - VIII наукових конференціях “Нові дослідження пам’яток українського козацтва XVI - XVIII ст.” (Київ, 1994, 1995, 1997 - 1999 рр.), міжнародній науковій конференції “Визвольна війна українського народу середини XVII ст.” (Київ, 1998), науковій конференції “Поляки у Києві” (Київ, 2001) та IV джерелознавчих читаннях “Джерела з історії української державності” (Київ, 2001).

   Публікації. Результати дослідження відображені у чотирьох статтях у фахових журналах та одиннадцяти –у збірниках наукових праць і матеріалах наукових конференцій.

   Структура та обсяг роботи обумовлені метою та завданнями дослідження. Структура побудована за проблемно-хронологічним принципом. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, 28 ілюстрацій з анотаціями (40 сторінок), додатку-таблиці “Структура та вартість об’єктів нерухомості XVII - початку XIX ст.” (103 позиції) та списку використаних джерел та  літератури (335 позицій). Повний обсяг дослідження становить 245 сторінки, з них 169 сторінок тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 У вступі обґрунтовуються актуальність та новизна дослідження, визначається його предмет, хронологічні та просторові межі, мета і основні завдання, визначено методологічні засади , джерелознавчу базу і структуру дослідження.

Розділ 1 Історіографія та джерела

Окремі аспекти обраної теми “розпилені” у фаховій літературі, опублікованих і неопублікованих історичних джерелах. Особливість дослідження, яке знаходиться на межі археології та джерелознавства, визначило і специфіку використаних джерел і літератури та структуру першого розділу, другий з підрозділів якого присвячений розгляду писемних, картографічних і іконографічних джерел, а третій - характеристиці археологічних джерел.

Фахова література з проблеми дослідження (огляду якої присвячений перший підрозділ) є досить численною і до неї, перш за все, слід віднести праці істориків першої половини XIX ст. (М.Ф.Берлинського, М.О.Максимовича, М.В.Закревського, С.Т.Голубева), у яких вперше було поставлено низку питань історичної топографії Подолу XVII-XVIII ст. Хоча сьогодні деякі з висновків цих робіт виявились помилковими, однак джерелознавче значення цих праць і досі є досить вагомим. У другій половині XIX - на початку XX ст. на підставі критичного аналізу джерел були створені узагальнюючі праці з середньовічного історії Києва В.Б.Антоновича, М.І.Петрова, В.С.Іконникова, М.С.Грушевського, П.Г.Клепатського, Е.Руліковського, у яких були продовжені дослідження “білих плям” історичної топографії, політичної та соціальної історії Подолу XVII - XVIII ст. У цей же час був опублікований і ряд праць (О.О.Андрієвського, М.Ф.Владимирського-Буданова, О.Георгієвського, І.М.Каманіна, О.М.Лазаревського, І.В.Лучицького, Т.М,Мовчанівського, М.М.Оглоблина), де розглянуто вузькі питання історії Подолу XVII - XVIII ст.: персоналії мешканців, розташування топографічних об’єктів (вулиць, будівель, садиб), формування церковного землеволодіння тощо. Однак загальна динаміка внутрішнього розвитку Подолу XVII -XVIII ст. у той час так і не стала предметом окремого дослідження, а праці носили переважно описовий характер. У такому ж плані досліджувались різні аспекти історії Подолу XVII - XVIII ст. і у 1920 - 1930-х рр. У статтях К.О.Лазаревської, І.В.Моргілевського, А.Карачківського, Д.М.Щербаківського, В.І.Щербини, Ф.Л.Ернста, С.Шамрая (що спирались переважно на джерела, вже введені до наукового обігу) розглядались питання цехового устрою, станової структури населення, історичної топографії Подолу зазначеного часу.

Дослідники 1950-1960-х рр. розпочали вводити до наукового обігу нові писемні джерела за темою дослідження (О.С.Компан), а також археологічні (І.М.Самойловський). Нові археологічні джерела розпочали залучатись до наукового обігу у 1970-1990-х рр., що значно сприяло розширенню джерельної бази дослідження. Результати археологічного вивчення Подолу цієї доби були опубліковані у статтях дослідників П.П.Толочка, Г.Ю.Івакіна, М.А.Сагайдака, Г.А.Козубовського, В.М.Зоценка, О.А.Брайчевської та інших. Частково вони були використані у роботах Г.Ю.Івакіна “Історичний розвиток Києва XIII - середини XVI ст.” (1996) та С.І.Климовського “Соціально-топографічний розвиток Києва XVI - першої половини XVII ст.” (1997), де й були окреслено деякі проблеми з історії Подолу  XVI - першої половини XVII ст.

До наукового обігу протягом останніх десятиліть були введені й нові масиви писемних історичних та картографічних джерел. Ряд праць 1980-1990-х рр. (Г.В.Алфьорової, В.О.Харламова, І.Б. та Т.Ю.Гирич, Л.А.Пономаренко, І.С.Красовського, В.Ф.Отченашка, М.Дегтярьова, Л.І.Толочко, Ю.Г.Лосицького, Л.М.Крощенко) були присвячені вивченню картографії та архітектурних пам’яток Подолу XVII - XVIII ст., зокрема реконструкції траси укріплень, ідентифікації окремих топографічних об’єктів на планах XVII - XIX ст., співставленню планів 1695 та 1803 рр. з сучасною топографічною схемою Подолу тощо. Залучення нових статистичних джерел і переосмислення вже відомих дало змогу дослідникам О.Л.Перковському, В.Й.Борисенку та В.Савченку дослідити демографічні процеси, що мали місце на  Подолі у XVII -XVIII ст.

Короткий історіографічний огляд свідчить, що до цього часу відсутнє узагальнююче дослідження, присвячене проблемі розвитку Подолу XVII - XIX ст., окремі аспекти якої вивчались лише фрагментарно. Наявні на сьогоднішній день література та джерела, виявлені та зібрані автором, дозволяють спеціально дослідити означену проблему.

Джерельна база. В процесі дослідження теми автором були вивчені 23 фонди з 5 архівів Києва. Пошук документів вівся за хронологічною та просторовою ознаками.  Найбільша кількість матеріалів (документи XVIІ –початку XIX ст., що стосуються об’єктів нерухомості; інвентарні описи садиб; результати археологічних досліджень культурних шарів Подолу XVII - XVIII ст.; садибні, парафіяльні і станові списки мешканців Подолу; плани і креслення будівель та ділянок забудови; списки будівель, знищених пожежею 1811 р. тощо) зосереджені у Центральному державному історичному архіві України (фонди Київської губернської канцелярії; Київської духовної консисторії; Київського намісницького правління;, Межигірського монастиря; Київського губернського магістрату; Колекція документів “Нова серія” та “Серія Б”), Державному архіві міста Києва (фонди Київського магістрату; Києво-Подільського духовного правління; Гончарного цеху; Комісії по відбудові Києво-Подолу; Воскресенської церкви; Київської управи ремісничих цехів), Інституті рукописів Наукової бібліотеки України ім. В.В.Вернадського (фонди І; ІІ; XXVIII; 61), Державному архіві Київської області (фонд Канцелярії київського генерал-губернатора), Науковому архіві Інституту археології НАНУ (далі - НА ІА НАНУ), Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці ім. В.І.Заболотного. Комплексне опрацювання цих оригінальних джерел дало автору можливість розглянути питання становлення різних форм землеволодіння (приватного, монастирського, цехового, церковного); еволюції міської садиби, її планування та конструкція садибних будівель; формування міської планувальної мережі; парафіяльний та адміністративний поділ території; локалізації окремих топографічних об’єктів.

Крім нововиявлених джерел, у дослідженні використані і вже введені до наукового обігу  (трактовані автором під новим кутом зору) статистичні, описові і документальні джерела як, зокрема, фрагменти люстрації Київського воєводства 1552 р. і податкового реєстру 1570 р.; актові джерела XVII - XVIII ст. з питань приватного, церковного землеволодіння та історичної топографії Подолу, опубліковані у збірках М.Мухіна та О.Георгієвського (архіви Братського монастиря та Добро-Микільської церкви), у різних статтях періодичних видань кінця XIX –початку XX ст., в “Архиве Юго -Западной России”, “Сборнике материалов для исторической топографии Киева и его окрестностей” (1874), архівних оглядах О.О.Андрієвського та І.М.Каманіна (1882 - 1886, 1897), збірнику статей “Київська Русь: культура, традиції” (1982), “Каталозі документів з історії Києва XV - XIX ст.” (1982). З опублікованих наративних джерел  залучено повідомлення М.Груневега (1584), Ю.Верещинського (1594), Е.Лясоти (1594), Б.Балики (1612), Г.Л. де Боплана (1640), П.Развидовського (1634-1664), П.Алепського (1653), Ф.Васьковського (1699), В.Новгородцева (1784), І.Тимпковського (1785-1789), Гільденштадта (кін. XVIII ст.), І.Долгорукова (поч. XIX ст.), митрополита Серапіона (1804-1824).

   Опубліковані графічні та картографічні джерела з проблеми дослідження складають панорами Подолу А. ван Вестерфельда (1651), І.Щирського (1688-1691), М.Рожена (1765-1782), малюнки фасадів подільських будівель XVII-XVIII ст., плани Києва кінця XVII-XVIII ст.: неінструментальні плани 1695 та 1706 рр., плани 1745, 1750-1752  та  1774  рр. Вагомим історичним джерелом з проблеми дослідження є неопубліковані інструментальні плани Києва 1786 та 1803 рр. з текстовими експлікаціями та рукописні плани кінця XVIII –початку XIX ст. окремих будівель та ділянок забудови Подолу і передмість: Плоского, Кожум’яцького урочища, Глибочицького каналу, Житньоторзької площі.

За відсутності свідчень інших категорій історичних джерел археологічні джерела стають подекуди єдиними при вирішенні деяких питань досліджуваної проблеми. Перші археологічні дослідження культурних шарів XVIІ-XVIII ст. Подолу розпочались у 1950 р. розкопками В.А.Богусевича та спостереженнями за земляними роботами Г.Г.Вінницької (Мезенцевої), Н.В.Лінки, І.М.Самойловського. Були вивчені рештки міського водогону і вуличної мережі, цегляних будівель, уточнені місця розташування деяких церковних цвинтарів, досліджена забудова  XVII ст. на території Братського монастиря.

   Після створення Київської експедиції ІА НАНУ археологічне вивчення Подолу набуло систематичного характеру. Розкопки 1970-1990-х рр. П.П.Толочка, Г.Ю.Івакіна, М.А.Сагайдака, В.М.Зоценка та ін. дозволили зафіксувати межі розповсюдженні і потужність культурних шарів XVII - XVIII ст., уточнити час масового заселення урочища Гончарі-Кожум’яки та Плоскої слободи, встановити кордони “Біскупського містечка”, простежити похований рельєф Подолу та давні русла Борисоглібського та Глибочицького ручаїв, визначити напрями вуличної та водогінної мереж, дослідити особливості планування житлових та ремісничих садиб, вивчити архітектурні рештки будівель: Успінського собору, Притиско-Микільської, вірменської церков та кафедрального костелу.

  Загальна характеристика джерельної бази свідчить, що наявна на сьогоднішній день історична інформація дає можливість висвітлити розвиток київського Подолу XVII-XVIII ст., в першу чергу, його історичну та соціальну топографію. Запропоноване дослідження є спробою узагальнення наявних на сьогоднішній день джерел та історіографічної інформації.

Розділ 2 Адміністративна структура

Межі історичного ядра Подолу - “подільського трикутника” (міської території XVII - XVIII ст.) були меншими за Подільську низину, на якій, за Глибочицьким ручаєм, розташовувались слободи та заміські угіддя: “Біскупські плаци” під Щекавицею (на місці яких у другій половині XVII ст. виникла Плоска слобода) та поселення рибалок на березі Почайни, що до середини XVII ст. перебували під владою біскупа; “городні плаци” та сіножаті подільських міщан, магістрату, цехів та церков. Якщо Глибочиця розмежовувала Поділ та передмістя, то Юрковицький ручай (русло якого було простежено археологічно) до 1786 р. був кордоном між передмістями і землями Кирилівського монастиря. Темпи опанування територій за Глибочицею, як свідчить розповсюдження археологічних шарів XVII-XVIII ст., перебувало у залежності від природних чинників. Більш давні сліди забудови і людської життєдіяльності були виявлені під Щекавицею і в районі, прилеглому до Воскресенської брами (вул. Нижній Вал), в той час як ділянки, віддалені від гори, де до XVII ст. існувала заболоченість, розпочались залюднюватись лише у XVII-XVIII ст. Найактивніше залюднення територій за Глибочицею розпочалось наприкінці XVII ст., після передачі магістрату колишніх біскупських володінь, коли там розпочало оселятись новоприбуле до міста “надлишкове” населення, яке не міг вмістити Поділ. На той час посилилось не лише територіальне, а й політичне та економічне тяжіння передмість до історичного ядра Подолу. Фактичне приєднання передмість у першій половині XVIII ст. (юридично закріплене у 1790-х рр.) стало причиною збільшення територіальних меж Подолу у північному напрямі, до Юрковицького ручаю.  Свідченням активного залюднення Плоского у XVIII ст. є потужність тогочасних культурних шарів навіть на периферії тогочасної забудови.

Крім слобод, розташованих за Глибочицею, у сфері міського впливу з другої половини XVII ст. перебувала і реміснича кожум’яцька слобода у Кожум’яцькому яру, межа забудови якої протягом XVIII ст. просувалась у напрямі від устя до верхів’їв яру, де з другої половини XVII ст. формується гончарна слобода. Локалізація останньої стає можливою завдяки картографуванню гончарних горнів і майстерень, виявлених археологічно у 1975, 1987-1989 та 1992-1993 рр. Фіксація розповсюдження археологічних шарів підтверджує свідчення писемних джерел (які уперше згадують кожум’яцьку слободу з другої половини XVII ст.): сліди постійного мешкання в урочищі є не давнішими за другу половину XVII ст.

 Траса укріплень у XVII-XVIII ст. визначала кордони міської території. У першій половині XVII ст. подільські укріплення (що були прокладені вздовж р. Глибочиці) являли собою дерев’яні стіни з баштами, шість з яких (в’їздні Хрещатицька, Воскресенська, Проварська, Кожум’яцька, Йорданська та Духівська) продовжували існувати і у другій половині XVII ст. Конфігурація подільських укріплень після їх відбудови у 1693-1698 рр. була зафіксована на планах 1695 та 1706 рр. На той час чисельність башт з брамами збільшилась до 12. Після спорудження у 1737 - 1740 рр. “валів Мініха” північною межею Подолу з передмістями став Юрковицький ручай. Протягом XVII-XVIII ст. подільські фортифікаційні споруди еволюціонували від “острогу”  і рублених стін з “городень” з баштами до земляного “рентрашементу” XVIII ст.

Основними адміністративними одиницями були території - юридики (населення яких перебувало під юрисдикцією світських або духовних феодалів та владних установ) з власними адміністративними (ратуша, замок) та економічними (ринки) центрами. Найбільшими з юридик до середини XVII ст. були магістратська та замкова. При реконструкції меж останньої автором на планах 1695 та 1803 рр. були локалізовані топографічні об’єкти, які писемні джерела кінця XVI-XVII ст. зазначали під юрисдикцією воєводи: шляхетські, жовнірські і козацькі двори; садиби “замкових” міщан та цехів;  вірменська церква (археологічно виявлена у 1975 р.), Флорівський монастир і замковий Житній торг.

Меншими за розмірами охоплюваного міського простору і кількістю населення були юридики православних та католицьких монастирів, католицького єпископа (біскупа) та приватновласницькі.

Археологічне дослідження центру воєводської юридики - київського замку, що розпочалося з кінця XIX ст. (К.Ставровський, В.В.Хвойка) та продовжувалось у 1932 -1948 рр. (С.С.Магура, І.В.Бондар, В.Є.Козловська, В.А.Богусевич) дало змогу вивчити конструкцію замкових стін та житлових “городень”, укріплень узвозу біля колишньої Воєводської брами, простежити сліди ремісничого виробництва на території фортеці, дослідити культурні шари часів функціонування фортеці. Це значно доповнило свідчення писемних джерел другої половини XVI –першої чверті XVII ст. про планування замку та конструкцію його будівель.

Планувальна структури центру магістратської юридики після перебудов, спричинених кількома великими та локальними пожежами, протягом XVII - початку XIX ст. зазнала змін. Наслідки відбудови міського центру після пожежі 1718 р. (розширення кількох колишніх провулків до розмірів магістральних вулиць; збільшення розмірів садиби Братського монастиря та ринкової площі за рахунок знесення частини дерев’яної забудови та об’єднання останньої з колишньою ратушною площею; подовження траси Воскресенської вулиці; спорудження нових “торгових рядів”) наглядно демонструє співставлення плану 1695 р. та планів XVIII –початку XIX ст. У другій половині XVIII ст. дерев’яна будівля ратуші була замінена на муровану, були споруджені цегляні міський шинок  та  льох; після 1808 р.  замість “торгових рядів” був споруджений  “гостиний двір”.

Уточнення розташування “Біскупського містечка” (юридики католицького єпископа) стало можливим після авторського визначення топографічних орієнтирів Декрету 1602 р. про вимір “біскупських плаців” та місця кафедрального храму “містечка”, відомого за писемними джерелами першої половини XVII ст. і археологічно дослідженого у 1973-1974 рр.,  на планах  1695 та 1803 рр.

Невеликими за розмірами були юридики католицьких монастирів –домініканського, бернардинського та єзуїтського. Локалізація садиб двох останніх стала можливою завдяки співставленню свідчень писемних (мемуари П.Розвидовського та Г.Л. де Боплана), картографічних (планів 1695, 1706, 1774 та 1803 рр.) та іконографічних (панорами 1651 р.) джерел.

Територіальними одиницями Подолу були церковні парафії (ділянки міської забудови з храмом у центрі), кількість з XVII до кінця XVIII ст. збільшилась з 10 до 14. Перші згадки прихідських церков датовані 1552 - 1611 рр., однак документально парафіяльний поділ зафіксований з другої половини XVII ст. З цього часу парафія стає територіальною одиницею магістратської юридики, яка (після скасування замкової та біскупської) стає домінуючою. Протягом XVIII ст. до числа подільських приходів ввійшли також чотири парафії колишні передмість.

Перебування у межах певної парафії визначало “юридичну адресу” об’єктів нерухомості у документах другої половини XVII-XVIII ст. Населення парафій становило громади (очолювані священиком та радою церковних старост), які спільно вирішували ряд питань юридичного, економічного, культурного та суспільного характеру, а також мали спільні місця поховань, з яких археологічно були виявлені цвинтарі Духівської, Іллінської, Спаської, Царекостянтинівської церков. Найбільшим з досліджених є кладовище Успінського собору, поховання якого вивчались у 1979-1996 рр. Археологічно вивчались також самі будівлі Притиско-Микільської та Успінської церков, простежено сліди перебудов XVII-XVIII ст., що спричинили до зміни орієнтації поховань Успінського собору.

Протягом XVII-XVIII ст. прихідські храми накопичували земельні володіння у місті. Одночасно накопичувались і монастирські маєтності. Процес формування територій православних монастирських юридик прискорився з другої половини XVII ст. з ліквідацією володінь католицької церкви. Одним з найбільших землевласників був Братський монастир, формування території якого відбувалось шляхом приєднання до невеликого первісного ядра (садиби, подарованої у 1615 р. Є.Гулевич) навколишніх земельних ділянок. Археологічні дослідження 1952-1993 рр. колишньої монастирської садиби виявили цегляні фундаменти монастирських будівель першої половини XVII ст., знищених пожежею 1658 р. Після пожежі 1718 р. монастирська садиба значно збільшилась у розмірах за рахунок приєднання навколишніх ділянок, забудова яких була знищена вогнем, та спрямлення вулиці Набережномикільської. Монастирська юридика, що сформувалась  протягом XVII ст., складалась з 15 земельних ділянок, розташованих у різних частинах Подолу, локалізація яких була здійснена автором шляхом визначення топографічних орієнтирів, зазначених у монастирських документах власності XVII-XVIII ст. на міських планах 1695 та 1803 рр.

Аналогічним шляхом протягом XVII-XVIII ст. відбувалось і формування подвір’їв Межигірського  та Лубенського Мгарського монастирів.

Археологічні дослідження (1996) садиби Грецького Катериненського монастиря (виникненню якого сприяло посилення суспільної та економічної ролі київської грецької громади) виявили залишки монастирського кладовища XVIII ст. та приватної садиби другої половини XVII ст. (на місці якої у 1741 р. виник монастир), власником якої з кінця XVII ст. був грецький купець А.М.Стіматі.

Розділ  3  Планувальна структура

Планувальна структура Подолу XVII-XVIII ст. ґрунтувалась на базі структури давньоруської доби, на формування якої впливали як природні чинники, так і наслідки людської діяльності. Вона визначалася, перш за все, напрямками гір, річок, ручаїв; укріпленнями та брамами в них, що вели до великих шляхів чи причалів тощо. Так і в XVII ст. вулиці Боричів Тік, Борисоглібська, Гнила, Чорногрязька співпадали з напрямами русел однойменних ручаїв. Археологічно досліджене у 1973-1985 рр. русло давнього ручаю (Глибочиці ?) є паралельним вулиці, на планах 1695, 1706 та 1803 рр. зазначеної між Кожум’яцькою і Проварською брами міських укріплень.

Антропогенні чинники впливали на формування вулиць, що виконували комунікаційні функції - з’єднували міський центр (ринок) з переправами на Дніпрі та Глибочиці, з причалами і складськими приміщеннями на березі Дніпра та в‘їздними брамами укріплень.

При сталості загальної схеми (яка сформувалась на кінець XVII ст.) вулична мережа Подолу протягом XVIII ст. ускладнювалась шляхом розширення колишніх провулків до розмірів магістральних вулиць та прокладанням нових провулків при переплануваннях ділянок забудови після пожеж або при переплануваннях садиб. З кінця XVII до кінця XVIII ст. (як було виявлено при співставленні планів 1695, 1750 - 1752 та 1803 рр.) кількість великих вулиць Подолу збільшилась з 3 до 7.

У XVIII ст. формувалась і вулична мережа передмість, яка на 1750-і рр. становила єдину систему з подільською, а вулиці Царекостянтинівська і Волоська стали продовженням за Глибочицею вулиць Притискомикільської та Воскресенської.

Подільські вулиці XVII-XVIII ст. мали такий елемент міського благоустрою як дерев’яне покриття. Найдовший відтинок дерев’яної вимостки з шести шарів, найнижчий з яких датований 1737-1740 рр., був досліджений у 1974 р. на вул. Притискомикільській. Мостові XVIII ст. були виявлені і на інших ділянках Подолу. Вимостки великих і дрібних вулиць відрізнялись за своєю конструкцією: на перших переважно був “накат” з колод чи настил з дощок на опорах - “лагах”, а на других покриття влаштовувалось безпосередньо на ґрунті. Різновидом вуличного покриття була вимостка з фашинника, виявлена під г. Щекавицею, у колишній Плоскій слободі.

Ще одним важливим елементом міського благоустрою був водогін, перші документальні згадки якого (що підводив воду до садиб домініканського і Братського монастирів) датуються 1636 р. –серединою XVII ст. Централізована водогінна мережа була створена на Подолі у середині –другій половині XVIII ст. Схема водогінної мережі дублювала вуличну схему: досліджені археологічно ділянки водогону XVIII ст. співпадали з напрямами тогочасних вулиць, а найдовший фрагмент водогону був виявлений під дерев’яною вимосткою XVIII ст. вул. Притискомикільської і її продовження, вул. Покровської.  Ділянки водогону (що співпадали з трасами вулиць) були простежені і у інших місцях Подолу. Археологічні дослідження дозволили вивчити конструкцію водогінної мережі XVIII ст., яка складалась з накопичувачів джерельної води (дві з яких були виявлені у 1995 р. у підвалах ”будинку Стрельбицького”), від яких по дерев’яних трубах вода надходила до окремих криниць. Виявлені водогінні труби однакові за конструкцією і відрізняються лише деталями - діаметром та способом виготовлення внутрішнього каналу.

Паралельно з водогоном на Подолі з другої половини XVIII ст. існувала і дренажна мережа, створена з русел ручаїв, відведених у підземні дерев’яні колектори (один з яких у 1954 р. був досліджений на Контрактовій площі) або у криті канали (найбільшим з яких був Глибочицький), якими надлишок вологи відводився у Дніпро.

Планувально-вулична мережа впливала на формування міського простору, головним компонентом якого була забудова, що складалась з житлових, монастирських, церковних, адміністративних, цехових садиб. Структурними елементами пересічної садиби у XVII-XVIII ст. були житлові та господарчі будівлі (загальна кількість яких не перевищувала 5-6 одиниць), двір, сад, город. Планування подільських садиб зображене на планах 1695 та 1803 рр. Головною планувальною схемою житлових будівель до кінця XVIII ст. лишалася трикамерна. З середини XVIII ст. відбуваються якісні зрушення як у плануванні садиб, так і у конструкції їх будівель: збільшується кількість господарчих будівель, камерність та поверховість житлових споруд. З цього часу збільшується кількість цегляних будівель чи таких, у конструкції яких (підмурки, цокольний поверх) використовується випалена цегла, однак на кінець XVIII ст. лише 18 подільських садиб мали житлові будівлі, споруджені повністю з цегли. У другій половині XVIII ст. розміри окремих садиб, як приватновласницьких так і монастирських, досягають значних розмірів шляхом приєднання навколишніх ділянок.

При дослідженні питань розміру садиб, асортименту та якості садибних будівель важливу роль грає порівняння вартості (яка, на відміну від інших деталей, завжди зазначається у актах купівлі-продажу нерухомості XVII-XVIII  ст.) синхронних садиб: вища вартість, як правило, свідчить про більші розміри земельної ділянки, добрий стан будівель і їх значну кількість, розташування садиби на престижних центральних ділянках забудови або опосередковано - про наявність цегляних споруд.

Свідчення писемних джерел про конструкцію споруд та садибне планування  доповнюються результатами археологічного вивчення садиб XVII-XVIII ст., яких протягом 1950-1990-х рр. на території Подолу та його колишніх передмість виявлено понад 20. Усі досліджені будівлі (кількість яких у межах окремих садиб коливається від 2 до 5) орієнтовані за сторонами світу. Їх заглиблені підвальні приміщення мають каркасно-стовпову або, в поодиноких випадках - зрубну конструкцію. У окремих випадках у конструкції підмурків будівель та підлог перших поверхів була виявлена цегляна кладка чи вимостка.  

Археологічне дослідження майстерень, зосереджених у Гончарному яру, продемонструвало особливості у плануванні ремісничих садиб, у яких крім житлових і господарчих будівель знаходились приміщення для зберігання готових виробів та сировини та виробничі комплекси з гончарними горнами.

Розвиток міського простору XVII-XVIII ст. пройшов три періоди, кожен з яких обумовлюється перебігом певних подій політичного та економічного характеру, а також залежав від випадкових чинників: стихійних лих, епідемій, пожеж. I період (рубіж XVI-XVII ст. - 1651 р.) характеризується сповільненими (у порівнянні з II та III періодами) темпами розвитку. Він припадає на час польського панування. На той час місто, досягнувши певних просторових меж, не збільшувалось, а передмістя лишались слабо залюдненими. Це обумовлювалось повільним зростанням населення (через військові напади 1591 та 1638 рр., пожежі 1614 та 1638 рр.) та несприятливою політичною ситуацією: боротьбою магістратської і воєводської адміністрацій за сфери впливу, наступом католицизму. В цей час перебудовуються міські укріплення з “острогу” у дерев’яні стіни з баштами; споруджуються і ремонтуються муровані будівлі, переважно культові (Успінська церква, домініканський та кафедральний костели); виникають нові монастирі (Братський, Межигірське подвір’я) та цехові садиби (шевська та кравецька);  створюється водогін. У цей час Поділ продовжував утримувати позиції міськоутворюючого центру, набуті ним раніше.

Початок ІІ періоду (1651-1718 рр.) характеризувався звільненням від польської влади в ході Визвольної війни, але й поглибленням кризи у соціально-економічному житті Подолу, спричинених військовими діями, пожежами  1651 та 1658 рр., епідемією 1653 р. Однак вже з 1680-х рр. міський потенціал, завдяки внутрішньому розвитку, почав реалізовуватись: пожвавилось муроване (переважно культове) будівництво, були реконструйовані міські укріплення, управління міською економікою перейшло виключно до магістрату, розпочалась забудова передмість. Протягом ІІ періоду Поділ утримує позиції загальноміського адміністративного та економічного центру.

Початком ІІІ періоду (1718-1811 рр.) стало перепланування центральних ділянок Подолу після пожежі 1718 р. На середину XVIII ст. сформувалась єдина для Подолу і передмість вулична мережа, були споруджені нові укріплення, які охопили і територію передмість, що зафіксувало їх приєднання до міста. У цей же час створюється єдина водопостачальна і дренажна мережі, централізовано замощуються вулиці. Урядові заходи другої половини XVIII ст., спрямовані на пожвавлення міського економічного життя, сприяли активізації цивільного цегляного будівництва та зростанню численності населення. Економічне піднесення Подолу досягло кульмінації у 1750-1770-х рр., що відобразилося у зростанні чисельності населення та збільшенні камяного будівництва. Однак з 1770-х рр., через застійні явища в міській економіці (цехове ремесло), соціальній структурі (становий поділ) та міському управлінні (що здійснювалось за нормами Магдебурзького права) темпи міського розвитку сповільнюються і гальмуються. Внаслідок цих негативних явищ та пожежі 1811 р. (що знищила подільську забудову, призвела до заміни середньовічної планувальної радіальної схеми на регулярну та спричинила до переселення частини населення у інші райони міста) Поділ остаточно втратив свої домінуючі позиції у міському житті, які перейшли до Печерська та Верхнього Києва.

                                                      ВИСНОВКИ

  У дисертаційному дослідженні автором висунуті та обґрунтовані висновки про істрорико-топографічний та соціальний розвиток київського Подолу XVII-XVIII ст.

Просторові кордони Подолу у XVII ст. обмежувались з півночі р. Глибочицею. У першій половині XVIII ст. вони просунулись у північному напрямі до Юрковицького ручаю за рахунок фактичного приєднання передмість, розташованих за Глибочицею. На середину XVIII ст. єдина вулична система поєднала Поділ з передмістями.

     Адміністративними частинами Подолу до середини XVII ст. були території-юридики (найбільшими з яких були магістратська і замкова), кожна з яких мала власні адміністративні (ратуша, замок) і економічні (ринки) центри. З другої половини XVII ст. домінуючою стає магістратська юридика; у цей же час у міському землеволодінні збільшується частка юридик православних монастирів.

Головною територіальною одиницею Подолу до кінця XVIII ст. була церковна парафія –ділянка житлової забудови, населення якої було об’єднане у громаду.

У процесі формування земельних маєтностей різних форм власності (приватних. церковних, муніципальних) протягом XVII-XVIII ст. існувала тенденція до накопичення земельних ділянок та укрупнення територій окремих садиб.

Головною одиницею житлової забудови являлась садиба, планувальна структура і асортимент будівель якої протягом XVII-XVIII ст. ускладнювались

На формування планувальної схеми та розташування топографічних об’єктів на території Подолу та передмість впливали природні фактори: особливості рельєфу та напрями русел ручаїв, відсутність заболоченості. Протягом XVIII ст. вулична мережа Подолу ускладнилась шляхом збільшення кількості як магістральних вулиць (з  трьох до семи), так і дрібних вулиць та провулків.

Процес забудови Подолу (що залежав від рівня міського соціально-економічного та політичного розвитку) хронологічно поділяється на три етапи, кожен з яких мав свої особливості, обумовлені впливом певних історичних подій. Перший з етапів визначається рубежем XVI та XVII ст. –р., другий –-1718 рр., третій –-1811 рр.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ

1.Соціально-історична топографія Києва XVI-XVIII ст. (Воскресенська, Спаська, Набережно-Микільська церковні парафії) // Київська старовина. - 1999. - №4. - С.16 -26.

.Соціально-історична топографія Київського Подолу у XVII-XVIII ст.: парафія церкви Миколи Доброго (Добромикільська) //Київська старовина. - 2000. - №2. - С.9-18.

.Цивільні садиби і будівлі Київського Подолу кінця XVII - початку XIX ст.// Київська старовина. - 2001. - №2. - С.38-48.

.Культура пізньосередньовічного Києва (друга половина XVI-XVIII ст.) у контексті культурного розвитку країн сходу і заходу: взаємовплив і взаємозбагачення // Вісник КНУКіМ. Зб. наук. праць. - К.: Київський національний університет культури і мистецтв, 2000. - Серія “Історія”. - Вип.2. - С.45-59.

.Українське козацтво як складова частина населення Київського Подолу у XVII - XVIII ст. // Українська козацька держава: витоки та шляхи історичного розвитку. - К.: Ін-т іст. України НАНУ, 2000. –Вип.7. - С.129-134.

.Локалізація “Біскупщини” та “Біскупського містечка” на планах Подолу 1695 та 1803 рр. // Історико-географічні дослідження в Україні. Зб. наук. праць.-К.: Ін-т іст. України НАНУ, 2001. –Вип.5. –С.196-208 (у друці).

.Джерела до історії київського Подолу XVII-XVIII ст. // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики. Зб. наук. праць та спогадів пам’яті В.О. Замлинського: - К.: Ін-т іст. України НАНУ, 2001. –Вип.6. - С. 84-93 (у друці).

.Найбільші землевласники і підприємці київського Подолу XVII-XVIII ст. // Киевский альбом: Исторический альманах. - К.: ”Прайм”, 2001. –С.59-63.

9.Київський замок XIV-XVII ст. у писемних та археологічних джерелах // До 100-річчя Національного музею історії України: З історії музею та його раритетів. Темат. зб. наук. праць. - К.: “І.І.І. Лтд.”, 1998. –С.48-54.

АНОТАЦІЇ

     Попельницька О.О. Київський Поділ XVII - XVIII ст. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07. 00. 04 –археологія. –Інститут археології Національної академії наук  України. –Київ, 2002.

Дисертацію присвячено важливому періоду в історії головної зі структурних частин Києва - Подолу, коли він являв собою загальноміський політичний, економічний і культурний центр. В роботі на основі нових джерел досліджується процес та періодизація формування міського простору Подолу, його адміністративний поділ, планування та історична топографія. Встановлено, що у XVIII ст. міська територія вийшла за межі “подільського трикутника”шляхом приєднання передмість, що було зафіксовано спорудженням нової лінії укріплень. Адміністративно місто поділялась на юридики, основною територіальною одиницею яких до кінця XVIII ст. був церковний прихід. Основним компонентом міського простору була забудова, головним елементом якої являлась садиба. На рубежі XVIII - XIX ст., під дією негативних чинників суспільного, економічного та політичного характеру, Поділ втратив провідні позиції у міській системі, поступившись Печерську і Верхньому Києву.

    Ключові слова: Київ, Поділ, середньовіччя, археологія, топографія.

     Попельницкая Е.А. Киевский Подол XVII - XVIII вв. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата исторических наук по специальности 07. 00. 04 –археология. –Институт археологии Национальной академии наук Украины. –Киев, 2002.

Диссертация посвящается важному периоду в истории главной из структурных частей Києва - Подола, когда он являлся общегородским политическим, экономическим и культурным центром. В работе не основе новых источников исследуется процесс и периодизация формирования городского пространства Подола, его административное деление, планирование и историческая топография. Установлено, что в XVIII в. городская территория вышла за рамки “подольского треугольника”путем присоединения предместий, что было зафиксировано сооружением новой линии укреплений. Административно город делился на юридики, основной территориальной единицей которых до конца XVIII в. был церковный приход. Основным компонентом городского пространства была застройка, главным элементом которой была усадьба. На рубеже XVIII - XIX вв., под действием отрицательных факторов общественного, экономического и политического характера, Подол утратил ведущие позиции, уступая Печерску и Верхнему Киеву.

      Ключевые слова: Киев, Подол, средние века, археология, топография.

Popelnitskaya E.A. Podil in Kiev in XVII - XVIII-th centuries. –Manuscript.

Thesis on the competition of the academic degree of the candidate in History on the speciality 07. 00. 04 –archaeology. – The Institute of Archaeology of the National Academy of Sciences of Ukraine. –Kiev, 2002.

Research is devoted to one of the major periods of development of one Kiev from historical areas, the Podil when it continued to keep functions of the political, economic and cultural city center. In epoch of new time (as well as during Middle Ages) the population of the Podil continued to use self-management under the Magdebourg right, that had as advantage (every possible privileges, a political and economic autonomy), and the lacks which have resulted by end XVIII-to the beginning of XIX century to braking of forward development of the Podil as of the city center and transition of these functions to other city areas, Pechersk and Old Kiev.

In work on the basis of new written, archeological and cartographic sources process of formation of city space of the Podil from the end XVI prior to the beginning of XIX centuries and it periodization, and also influence on its dynamics of a complex of subjective and objective factors. The analysis of sources (archival materials and results of archeological studying of the rests of cult and civil constructions, city manors, a water supply system, craft workshops, a street network) allows to establish, that on this time piece development of Podil as city center occurred in three stages, first of which (the end XVI in 1651) was characterized by presence of developments of stagnation in all spheres of city life caused by influence of negative factors of political and economic character: rivalry of voyevodskoy and magistratskoy administrations for economic spheres of influence in city, constant military attacks, epidemics, fires. During the second period (1651 - 1718), on a background of the common stabilization of the Ukrainian politics and economy, there was a gradual rise in all spheres of public life of the Podil: the amount of inhabitants has increased, which beginning is active to occupy territories of the former suburbs becoming "reserve" for accommodation of "superfluous" urban population; process of actual connection of suburbs to city was made finally out by construction in 1740 for protection as Podil and territories for Glubotchitskiy stream so the new northern strengthening and creation of the uniform street network which have united the Podil with suburbs. From the end of XVII century the quantity of monumental constructions (mainly cult) is increased, the street network proceeded to develop. In the beginning of the third period (1718 - 1811) territory of the central sites of Podil after a fire of 1718 was cardinally re-planned, therefore the main city area was expanded, the sizes of a manor of the Bratskiy monastery are increased, former lanes are expanded to the size main and new small streets are laid. With 1740 - 1750-s on Podil the centralized water pipe is created and construction of brick civil buildings, which, however, even in the beginning of XIX century made insignificant interest in the general city building, becomes more active. Developments of stagnation in city life (caused by obsolete forms of magistratskiy managements and shop craft) promoted that since 1770-th. Podil gradually starts to lose the preponderant positions in the city life, 1811 finally lost after a fire, destroyed building and a medieval street lay-out.

The territory of Podil in the beginning of XVIII century has actually left for frameworks so-called " a Podilsk triangle " (within the limits of which it was all previous centuries) and has captured the most part of Podilsk lowland, switching and the sites, which are taking place for Glubotchiskiy stream. In second half XVI - XVIII centuries of border of Podil were limited to a line of city strengthening which for this time it is significant evolutionazed from a primitive palings up to wooden walls with towers (XVII century) and earthen strengthening (XVIII century). Administratively the territory of Podil up to middle of  XVII century consists from several juridical districts, mainest of which were magistratskiy and zamkovaya territories, and also " Biskupskoe mestechko ", everyone having the own administrative and trading centers. With second half XVII century, with liquidation of two last judicial districts, dominant becomes magistratskaya, main which territorial unit up to the end XVIII in. (introductions of division into city quarters) was church parafia.

Main unit of city building was the manor (civil, monastery, church) which structural elements were inhabited and economic constructions. In XVII - beginning of XIX centuries the layout of an average manor and its constructions becomes complicated, and also the assortment of the last extends.

Practical value of the dissertation consists in introduction in the scientific reference over 200 sources, which were earlier not published. Author's conclusions and analytical development can be used at drawing up of training courses after a history of Ukraine and Kiev, a spelling of textbooks, studying and attribution architectural and archeological monuments.

Key words: Kiev, Podil, middle age, topographic, archeology.

Підписано до друку:                   Формат 60 х 90 / 16

Зам. №                . Об’єм                . Тираж 100 прим.

Типографія




1. тематическое устрашение провоцирование дестабилизация общества насилием феномен второй половины XX века
2. Ntionl Geogrphic Россия и Русское географическое общество представляют ежегодную национальную фотовыставку.html
3. Вариант 18 1 Парная линейная регрессия Задача Исследуется зависимость производительности труда Y т
4. Блоки в документах
5. УТВЕРЖДАЮ Проректор по учебной работе Т
6. Право интеллектуальной собственности I- S- Какой частью ГК РФ регулируется право интеллектуальной соб
7. Бизнес как объект оценки ~ это права
8. Реферат- Современные научные концепции человек и его места в мир
9. экономические и исторические данные
10. Модуль 2 3 курс лечебный факультет вопросы на 3 1
11. 1дать необходимые для работы педагога знание анатома физиологических особенностей детей и подростков
12. 4 Возрастные анатомофизиологические особенности Для каждого возрастного периода характерны количеств
13. Essentils of Contemporry Mngement 4th edition.html
14. Контрольная работа- Технология управленческого анализа
15. то говоря настолько медленный что большинство мужчин его даже не замечают до середины или конца пятого деся
16. Тема- Язык моделирования UML Выполнил- Чеменев В
17. Структура и классификация информационных технологий
18. Тепловые насосы
19. Times New Romn кегль 14 абзацный отступ 125 см цвет шрифта текста ~ черный цвет шрифта заголовков ~ черный пол
20. Как подписывать с помощью ЭЦП электронные документы различных форм