Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ІМ Сергієнко Методичні матеріали для забезпечення самостійної роботи студентів з навчальної

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Відкритий міжнародний університет

розвитку людини “Україна”

інститут соціальних технологій

І.М. Сергієнко

Методичні матеріали для забезпечення самостійної роботи студентів

з навчальної дисципліни

ДЕОНТОЛОГІЯ

для студентів спеціальності

6.040200 – „Соціальна робота”

Київ – 2010

Методичні рекомендації студентам  денної форми навчання з вивчення навчальної дисципліни

та організації самостійної роботи.

  Одним із засобів успішної підготовки студентів до вивчення навчальної дисципліни  “Деонтологія” є  практичні заняття з дисципліни, в процесі проведення яких в повній мірі здійснюється процес оволодіння певними професійними уміннями та навичками навчання і виховання, усвідомлення науково-теоретичної основи діяльності соціального працівника.

 Глибоке та свідоме засвоєння  знань з даного предмету, формування необхідних умінь та навичок неможливе без варіативності технологій їх проведення, самостійного вивчення студентами  літератури як теоретичного, так і практичного характеру, а також інших літературних джерел, пов’язаних з певною темою практичних занять.

  Навчальний матеріал з даного курсу  викладено відповідно до тематичного плану, який включає теми занять з курсів.

  Практичні  заняття будуються таким чином: визначається варіативність форм його проведення, тема, мета, завдання, хід заняття, завдання для самостійної роботи, дається список літератури.

  При розробці змісту практичних занять необхідно враховувати надання можливості студентам  навчитися самостійно працювати з літературою, спостерігати, аналізувати факти, робити правильні висновки. Варіативність технологій проведення занять із студентами дає можливість вибору викладачеві свого творчого підходу до розробки нових варіантів завдань, а також скорочення часу на організацію, методичні поради студентам при їх проведенні.

     Процес проведення практичних занять буде більш ефективним:

якщо буде умілою і цікавою організація проведення практичного заняття викладачем;

якщо кожну семінарську тему супроводжуватиме творча праця студента.

Творчість студента може бути ефективною за умови виконання відповідних підготовчих етапів:

вивчення, осмислення рекомендованої літератури;

проведення психолого-педагогічних спостережень;

співставлення особистого досвіду, одержаного на навчально-виховній практиці, з теоретичними знаннями, одержаними на лекції та в результаті вивчення рекомендованої літератури;

теоретичні і практичні висновки з кожного питання практичного заняття;

визначення перспектив удосконалення майбутньої професійної діяльності.

     Ефективність організації проведення практичних занять залежить від умілого емоційно-психологічного вступного слова викладача та специфічних прийомів активізації навчально-пізнавальної діяльності при обговоренні питань теми заняття.

      Етика як наука на емпіричному рівні описує мораль, на теоретичному - її пояснює; сприяє критичному осмисленню, обговоренню, утвердженню і забезпеченню нормативно-ціннісних критеріїв та орієнтирів актуальної людської моральності; як  дисципліна, етика розширює духовне видноколо особистості, з'ясовує зміст і смисл моральних цінностей та проблем, утверджує і розвиває культуру філософсько-етичного мислення і дискусій, стимулює власний духовно-моральний пошук, власну моральну творчість людини.

Студентам слід розуміти, що предмет професійної етики в соціальній роботі – це професійна мораль соціального працівника, її специфіка, умови формування, закономірності розвитку в конкретних історичних формаціях.

Професійна мораль у соціальній роботі  уособлює загальні моральні принципи і норми, відповідно до особливостей соціальної роботи.

Необхідно звернути увагу на те, що суспільство оцінює професію соціального працівника з моральної точки зору  за двома факторами:

  1.  за об’єктивною відповідністю і корисністю професії  суспільному розвитку;
  2.  за моральним впливом професії на людину
    1.  Кожний  історичний  період характеризується своїм комплексом професійних норм та моралі.

На практичному занятті слід зазначити, що професійна етика в соціальній роботі має такі особливості:

  1.  суспільне значення професійної моралі ( зміст відображується на всій системі моральних норм та принципів професійно-етичного комплексу);
  2.  вагоме значення окремих аспектів моральних вимог до професії соціального працівника;
  3.  конкретні моральні вимоги та особливі правила, звичаї та схильності соціальних працівників

Кожна форма професійної моралі має лише відносну самостійність.

Специфіка професійної етики соціального працівника залишається  складною проблемою сьогодення. Професійна мораль соціального працівника – складова частина загальної моралі, загальної етичної теорії,  має свої особливості, оскільки відображує специфічний характер професійної діяльності.

До соціальних  працівників суспільство ставить високі моральні вимоги, оскільки їх професійна діяльність безпосередньо пов’язана з людьми та їх інтересами.

Слід зазначити, що соціальний працівник має бути не тільки високоосвідченою людиною, що володіє великим багажем спеціальних знань, умінь, навиків, а й високоморальною, мати стійку моральну свідомість поведінки та вчинків  (моральність соціального працівника займає особливе місце, а інколи є провідною у вирішенні професійних завдань).

Важливим є те, що професійна діяльність соціальних працівників утворює складну систему взаємоперехідних та взаємообумовлюючих моральних відносин, складовими якої є:

відношення спеціаліста до об’єкта праці (соціальний працівник – людина, що потребує допомоги);

відношення спеціаліста  до колег;

відношення спеціаліста до суспільства.

Студентам необхідно осмислити, що професійна етика повинна не тільки розкривати об’єктивні причини виникнення, закономірності та тенденції розвитку професійної моралі, не тільки конкретизувати принципи норм та категорії етики відповідно до галузей професійної діяльності, а й втілювати їх у вчинках, у міжособистих відносинах; а завдання професійної етики – вивчення складного процесу відображення професійних відношень, стосунків у моральній свідомості, в професійних моральних нормах, обґрунтування професійно-моральних явищ та явищ професійної майстерності; вивчення суспільних завдань, мети професії соціального працівника, усвідомлення її соціального значення, сприяння успішному вирішенню зазначених питань.

Професійна етика охоплює й питання “антиномії професійних вчинків”, що виражаються у конфліктних формах поведінки людей.

Таким чином, наукова професійна етична теорія, постійно удосконалюючи свою професійну нормативну систему, доповнює її новими даними, викорінюючи  застарілі форми моралі.

Застосування професійної етики у соціальній роботі та вивчення її студентами  сприяє їх максимально-моральній орієнтації, використанню творчих прийомів на практиці, тим самим визначаючи основні моральні норми та принципи професійної поведінки.

Предмет професійної етики – професійна мораль, яка є складовою загальної моралі, відіграє вирішальну роль, надаючи професійній моралі особливу якість і спрямованість.

Система нормативних положень всіх видів професійної моралі, створюючи уявлення повноти, не має завершеності; норми професійної моралі потребують наукової обґрунтованості та  подальшого розроблення, що зумовлено  розвитком науки, професійної та соціальної політики, які вносять корективи та зміни у професійну етику соціального працівника.

В професійній етиці важливим є розпізнавання її двох рівнів:

- теоретичного, який розглядає суть, специфіку професійної моралі, її місце і роль в житті суспільства, сучасний стан та тенденції розвитку;

- нормативного, що концентрує в собі вивчення та обґрунтування практичних рекомендацій, конкретних моральних норм.

Завдання професійної етики – сприти застосуванню моралі у специфічних умовах всіх сфер професійної діяльності, встановлення меж між “дозволеним” і “не дозволеним”, розгляд моральних норм відповідно до певного нормативного ідеалу професійної діяльності.

При вивченні питань професійної етики, необхідно застосовувати принцип від загального до окремого, від суттєвого до явища. Це сприятиме поглибленому вивченню моралі у всіх її конкретних проявах та її використанню в практичній діяльності особистості.

Професійна етика сприяє поглибленому вивченню та розумінню діалектичної єдності об’єктивного та суб’єктивного, зовнішніх та внутрішніх чинників формування особистості, її обов’язків та переваг,  тощо.

В сучасних умовах проблеми розвитку стосунків в системі “спеціаліст-об’єкт-суспільство” та складні соціально-моральні проблеми професійної діяльності вже не можуть вирішуватися на емпіричному рівні – за допомогою клятв, кодексів чи обіцянок. Професійна етика перетворюється в самостійну теоретичну дисципліну. Виникає необхідність у подальшому  розробленні її проблем, що зумовлено не тільки потребами етичної саморефлексії, а перш за все актуальними потребами розвитку сучасної науки і практики, прагненням покращити рівень морально-психологічної та ідейно-політичної підготовки представників певної професії, в тому числі - соціальних працівників.

Норми і принципи моралі все більше утверджуються в системі нормативно-регулюючих суспільних відносин.

Зростає роль і професійної моралі, що більш суттєво впливає на розвиток нормативного змісту суспільної моралі, необхідної для чіткого виконання професійних функцій.

Професійна мораль стає стимулом розвитку професійно-трудової активності людей, відображуючи її моральний зміст.

Проблема впливу професійної моралі на трудовий процес та формування моральної свідомості, стосунків складна та багатопланова.

Тому нині постала потреба у всебічних, ґрунтовних дослідженнях етики як науки про мораль, в т.ч. професійної етики, які є одним з найактуальніших проблем сьогодення.

За останні роки з’явилось чимало ґрунтовних робіт з етики, збагатилась сама етична проблематика. Однак, ще не в достатній мірі висвітлено питання професійної моралі.

Вивчення професійної моралі, етики зумовлене потребами суспільства.

Професійна етика соціального працівника – це цілісна, всебічна наукова теорія моралі, предметом дослідження якої є  мораль, її закони та історичний їх розвиток, сучасний стан та специфічні функції, соціальні відносини.

Мораль, як цілісна, багатоаспектна система компонентів, норм, відносин, моральної практики, як одна із важливих галузей духовного життя, регулює стосунки людей у будь-якій сфері.

Мораль, акумулюючи моральний досвід життя поколінь, є мудрим наставником людини, орієнтиром у суспільному житті, підвищуючи гуманістичну зрілість суспільства.

Актуальними є питання професійної етики соціального працівника; представники даної професії  повинні відповідати моральним вимогам, оскільки їх діяльність пов”язана з тісним контактом з людьми.

Дані методичні рекомендації сприятимуть набуттю знань про професійну мораль, її природу, генезис, функції, обґрунтуванню вимог до морально-психологічного життя трудових колективів, вихованню та самовихованню.

Особлива актуальність обумовлена  тими обставинами, що питання етики, норм і  правил поведінки соціальних працівників не регулювалися спеціальними нормативними актами. Не відпрацьовані  і не зафіксовані в законодавчому порядку стандарти етичної поведінки соціальних працівників і нині. Все це надає особливої актуальності проблемам етичної поведінки соціальних працівників.

На практичному занятті доцільним буде розкрити зміст методів та прийомів формування моральних якостей учнів на уроках гуманітарного та природничого циклу, а також на інших заняттях. У позакласній роботі слід показати значення масових, групових, індивідуальних виховних заходів у формуванні позитивних моральних якостей учнів, методи, прийоми ефективності названих форм впливу.




1. Двумерные алгоритмы
2. химических свойств газов
3. 2 ID 2473 медицинская карточка 172072005 года рождения Бирон Г.html
4. Работа семейного клуба « Сударушка» на тему- « Ай, да папы!
5. Статистико-экономический анализ численности молодняка крупного рогатого скота
6. тематизации и анализа с последующим прогнозом на перспективу
7. а. Основные виды автоматических систем.html
8. Белки клеточного цикла в отделах мозга сусликов citellus undulatus на разных стадиях гибернационного цикла
9. Назначение и производство экспертизы
10. Синтез какого специфического белка при этом нарушается ЗАДАЧА 2 На препарате мышечной ткани видно ч
11. вариант- 1. Угрозы национальной безопасности Российской Федерации.
12. Прокурорский надзор за органами дознания
13. РЕФЕРАТ диссертации на соискание ученой степени доктора экономических наук Москва 1998 Работа выполнен
14. Реферат- Организация документооборота
15. Жизненный путь Данило Дольчи (1924 - 1997
16. химическими и геометрическими свойствами поверхностного слоя детали
17. варіанти см знання про світ
18. 20г УТВЕРЖДАЮ- Проректор по УР НГУЭУ В
19. Соловьева По совету отца семилетний Соловьев начал чтение жития святых
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук