Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА 5 ПОЛІТИЧНА КУЛЬТУРА ЮРИСТА 1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

ТЕМА 5. ПОЛІТИЧНА КУЛЬТУРА ЮРИСТА

1. Поняття та структура політичної культури юриста.

2. Рівні політичної культури юриста.

3. Принцип політичного нейтралітету у професійній діяльності юриста.

1. Поняття та структура політичної культури юриста

Політична культура юриста — це обумовлені політичними
знаннями, уміннями, навичками і втілені на практиці правила (норми) його поведінки як суб'єкта політичної влади.

Нормативна основа політичної культури юриста:

  •  світоглядні норми — міра освоєння загальнозначущих зразків політичної діяльності й оволодіння політичними нормами-ідеями;
  •  норми практичної політики — міра використання (у політич ній поведінці) політичних норм-реалій, визнаних у суспільстві і державі

Структура політичної культури юриста.

  1.  оволодіння політичними знаннями, широка інформованість про політичне життя суспільства, його політичні ідеї і цінності, закономірності функціонування політичної системи, політичні права й обовязки громадян, про стратегію і тактику політичного розвитку країни, політичні програми основних політичних партій і рухів та ін.;
  2.  уміння перетворити політичну інформованість у власний варіант політичної культури, що узгоджується з політичним режимом і культурою суспільства; сформувати ставлення до владних структур, до держави, державної влади і управління; усвідомити  

політичні цінності, виробити стійкі політичні орієнтації й установки;

  1.  реалізація установки на політичну участь у певних формах і різновидах політичної поведінки, у системі конкретних політичних  стосунків, здатність передбачати наслідки своєї участі в політичній діяльності.

Юрист, залишаючись у рамках своєї професії, зобов'язаний обслуговувати конституційні основи суспільного ладу і чинного законодавства. Він вправі критикувати існуючі недоліки і порушення з позиції закону, використовуючи правові можливості і засоби. Оголошення ж держави і суспільства кримінальними, міркування про системну кризу, антинародний характер влади, зрозуміло, повинні допускатися в демократичному суспільстві. Але висловлюватися вони повинні в рамках діяльності політика, а не з позицій професійної діяльності юриста. Юрист повинен керуватися державними інтересами і цілями, передбаченими Конституцією України.

Не можна уявити собі юриста без твердих громадських установок. Юрист зобов'язаний бути патріотом своєї Вітчизни, служити суспільству, керуючись законом, бути переконаним у доцільності і необхідності основних принципів демократичної, соціальної і правової держави.

Кожен юрист носій індивідуальної політичної культури. З формальної точки зору юриста (суддю, прокурора, слідчого та ін.) можна змусити бути поза політичними інститутами і процесами. Але було б недемократичним примушувати його відмовитись від політичних поглядів і політичних схильностей узагалі, не брати участь у політичному процесі, не втілювати світоглядні орієнтації в типових для нього вчинках.

Юристи-практики є творцями національної політики, а не сторонніми спостерігачами. Їхня участь в обговоренні законопроектів не вільна від політичних пристрастей. Так, обговорення юристами Конституції України — політичний захід, оскільки сама Конституція в значній мірі складається з норм, що безпосередньо регулюють політичні відносини володарювання. Голосування за ту чи іншу партію на виборах до Верховної Ради — показник певних політичних симпатій. Політичні дії юристів зобов'язані бути легальними, тобто відповідними закону.

Юрист повинен вміло користуватись усіма світовими політичними цінностями, принципами і нормами, що отримали законодавче закріплення в країні: гласністю, демократією, політичним плюралізмом, політичними правами і свободами тощо. Вони є його політичним інструментарієм.

Важливим політичним інструментарієм юриста є демократія — одна з фундаментальних цінностей людства. В основі демократії лежить політична рівноправність громадян на участь в управлінні справами суспільства і держави, насамперед рівність виборчих прав,  що дає можливість вибору між різними політичними альтернативами — варіантами розвитку суспільства і держави.

Юрист має можливість використовувати усі форми й інститути демократії — брати участь в управлінні державними справами через
представницьку і безпосередню форми народовладдя (у референдумах, виборах, всенародному обговоренні законопроектів та ін.), формуванні системи органів держави і місцевого самоврядування (не зловживаючи при цьому владою), захисті й охороні конституційно закріплених політичних прав і свобод громадянина відповідно до міжнародних стандартів.

Конституційно закріплений принцип гласності виражається в гарантованому праві на свободу думки і слова, на вільне висловлювання своїх поглядів і переконань, у праві вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або іншим способом — за власним вибором, у праві направляти індивідуальні і колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також до посадових і службових осіб (ст.ст. 34, 40 та ін. Конституції України). Уміння юриста користуватися цим демократичним принципом означає не тільки реалізацію конституційних прав як громадянина, але й обов'язків як посадової особи, покликаної сприяти встановленню повного інформаційного обміну між державою і громадянським суспільством.

Якісний стан структурних елементів політичної культури у кожного юриста, як і у будь-якого громадянина, різний, що дозволяє говорити про індивідуальний варіант політичної культури особи. Такий якісний стан політичної культури юриста можна подати таким чином:

Ступінь освоєння політичних знань

Характер    політичної орієнтації

Міра входження

у реалізацію політичної

влади

Індивідуальний варіант політичної культури юриста залежить від сукупності факторів соціального, історичного й особистісного порядку, що обумовлені професійними можливостями, зафіксованими в законах, посадових інструкціях, положеннях етичних кодексів і т. п.

2. Рівні політичної культури юриста

Було б неправильно відносити культуру юриста-практика винятково до політичних поглядів, що розкривають його ставлення до держави, партій, громадсько-політичних рухів, методів управління та ін. У своєму відношенні до політичних явищ і процесів юрист насамперед керується правом і законом, а також вихідними світоглядними позиціями. Тому політична культура юриста являє собою багаторівневий феномен:

  1.  світоглядні орієнтації;
  2.  відношення до влади;
  3.  відношення до політичних явищ.

Розглянемо кожен з цих рівнів більш докладно.

Світоглядні орієнтації визначаються вибором політичних позицій, виходячи з переваги цінностей — індивідуальних чи колективних, релігійних чи атеїстичних, національних чи інтернаціональних, конфронтаційних чи консенсусних, прагматичних чи ідеалістичних та ін. Цей рівень соціально-культурної орієнтації — загальнородове джерело активності людини. Він залежить від загальної культури юриста, цінностей і орієнтирів загальнокультурного розвитку суспільства. Як правило, світоглядні орієнтації мають найбільшу інертність серед інших рівнів політичної культури юриста.

Відношення юриста до влади (на відміну від іншого громадянина) як до публічного центру керівництва — прийняття (панування — примусу) має свою специфіку, що обумовлена його професійно-правовими знаннями і службовим становищем.

Працівник юридичної сфери формує свою оцінку влади, її здібностей і меж у виданні законів, їх застосуванні на основі більш глибоких знань, чим працівник неюридичної сфери. На цій професійно-правовій основі він виробляє своє відношення як громадянин (а не як посадова особа) до своїх політичних прав і обов'язків. Тут юрист виступає як суб'єкт політики, для якого політичні і правові норми: 1) є засобом оцінок соціальних явищ і процесів; 2) закріплюють необхідну поведінку в конкретній політичній ситуації.

Політичні норми передбачають і відповідальність суб'єктів політики за їх порушення. Особливість політичної відповідальності полягає в тому, що вона настає за провинні діяння, а не за політичний недогляд, необережність, нерішучість та ін. Видами політичної відповідальності можуть бути осуд, відставка, позбавлення довіри, відкликання (наприклад депутата-юриста, обраного до парламенту).

Рівень громадських уявлень юриста є ядром його політичної культури. Для юриста, який бере участь в політичному житті, принципове значення має сформований в його свідомості концептуальний підхід до співвідношення «держава — особа»: або пріоритет особи перед державою — гуманістичний (природно-правовий), або пріоритет держави перед особою — державницький (юридико-позитивістський).

Концептуальний підхід до співвідношення «держава — особа» є більш значимим, ніж його партійні чи політично-групові симпатії. Він визначає його відношення до влади, закону, права, держави, партійних програм, до всіх політичних явищ. Юристу слід керуватися принципом паритету, балансу інтересів держави і особи у своїй практичній діяльності. Будучи офіційною особою держави,  юрист-практик, з одного боку, є виразником її інтересів, а з іншого захисником прав і свобод людини.

Його професійно-правові обов'язки часто накладають істотний відбиток на політичні погляди. І нерідко сформований концептуальний підхід до влади вступає в його свідомості в конфлікт з його професійно-службовими обов'язками. Тут варто зробити вибір: або службова, або політична кар'єра, якщо політична активність юриста висока (наприклад керівництво партією, балотування кандидатом у депутати за партійним списком).

Відношення юриста до різних політичних явищ: державної політики, міждержавних зв'язків, аж до ставлення до себе як суб'єкта політичної влади — визначається першими двома й особливо другим рівнем. Він передбачає реальне включення юриста у всі державні і суспільні справи, подолання розриву між загальними й особистими інтересами, підвищення активності у всіх сферах громадського життя. При цьому юрист не повинен боятися зміни політичного курсу держави. Керуючись Основним законом, він зобов'язаний толерантно ставитися до інакомислення, плюралізму думок при будь-якому політичному курсі держави.

На кожному з рівнів політичної культури формуються ціннісні орієнтири юриста, що впливають на форми і різновиди його політичної поведінки. Рівні політичної культури юриста можуть містити прогресивні і регресивні елементи, включати елементи протилежної спрямованості. Важливо, щоб політична культура юриста була орієнтована на самоцінність особи, недоторканність і гарантії її громадянських прав, а форми його політичної діяльності, що є засобами вираження поглядів, були тільки законними.

3. Принцип політичного нейтралітету у професійній діяльності юриста

Юристи-практики, як і всі громадяни, незалежно від сфери діяльності і займаної посади, можуть і повинні мати політичні погляди, бути прихильниками політичної платформи будь-якої політичної партії або руху, брати участь у виборах, обиратися самі. Юристи не повинні у зв'язку зі здійсненням ними своєї професійної діяльності позбавлятися волі вираження думок, і, зокрема, наданого їм права: а) брати участь в обговоренні проблем, пов'язаних з організацією і реорганізацією системи юстиції; б) вступати або вільно створювати місцеві, національні і міжнародні професійні організації; в) пропонувати і роз'ясняти розроблені проекти правових реформ в інтересах суспільства і інформувати громадськість про дані питання.

Будь-яке обмеження прав і можливостей особи юриста в самостійній переробці суспільного багатства, ціннісного освоєння суспільного досвіду зменшує роль політичної культури як у його поведінці, так і в політичному житті суспільства. Тому в ст. 35 Конституції України записано: «Кожний має право на свободу світогляду». Ця стаття відповідає ст. 19 «Загальної декларації прав людини» 1948 р.: «Кожна людина має право на свободу переконань і на вільне їх вираження».

Отже, юристу як громадянину України дано право вільно поєднуватися в політичні партії і громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення політичних та інших інтересів (за винятком обмежень, установлених законом в інтересах національної безпеки і суспільного порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей). Однак юристу як особі, що знаходиться на державній службі, встановлені обмеження в користуванні цим правом. Визначеним категоріям юристів законодавчо забороняється належати до політичних партій, брати участь у політичних акціях. Це невходження в суспільні об'єднання, що переслідують політичні цілі, і є принципом політичного нейтралітету як необхідної умови нормального функціонування демократичної держави.

Специфіка діяльності юристів як державних службовців, юристів — працівників правоохоронних і судових органів полягає в тому, що вони не можуть бути членами будь-якої партії. У противному разі вони втратили б здатність виконувати покладені на них функції і перетворилися б в арену міжпартійних дискусій або боротьби різних партійних інтересів. Єдино вірним виходом є деполітизація цих органів. Юристи повинні бути політично нейтральними і не порушувати норм стосовно їх фахів, закріплених у Конституції і законах про заборону політичної діяльності. Така позапартійність, обмеження політичних прав і свобод працівників судових і правоохоронних органів є формальною, державно-обов'язковою, узаконеною, легальною. Вона відповідає міжнародним актам: Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, що був прийнятий на Генеральній Асамблеї ООН у 1966 р., Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини й ін. У Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, зокрема, говориться про можливості обмежень стосовно створення суспільних асоціацій «для осіб, що входять до складу збройних сил і поліції» (ст. 22). Європейська конвенція про захист прав і основних свобод людини, закріплюючи право на об'єднання (ст. 11), містить обмеження в користуванні цим правом «для осіб, що входять до складу збройних сил і поліції, державного управління».

Що стосується інших професій, то для них у міжнародних документах не встановлюються обмеження в створенні суспільних об'єднань і членства в них. У порівнянні з міжнародними документами законодавство України розширило коло юристів-практиків, яким заборонена участь у політичних об'єднаннях. Ця заборона відноситься не тільки до працівників міліції, але й до всіх правоохоронних і судових органів. Про категорії юристів, що не можуть бути членами політичних партій, чітко сказано в Законі України «Про політичні партії в Україні». До них віднесені: 1) судді; 2) працівники прокуратури; 3) працівники органів внутрішніх справ; 4) співробітники Служби безпеки України; 5) юристи — військовослужбовці; 6) працівники  органів  доходів  і  зборів; 7) персонал Державної кримінально-виконавчої служби України.

Розглянемо конкретно, як виражений принцип політичного нейтралітету (неучасті в політичних партіях) у Конституції України і деяких спеціальних законах, присвячених діяльності працівників системи правоохоронних і судових органів.

Відповідно до ст. 127 Конституції України професійним суддям заборонено належати до політичних партій і профспілок, брати участь у політичній діяльності, одержувати представницький мандат. У ст. 53 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» підкреслюється: «Суддя не може належати до політичної партії чи професійної спілки, виявляти прихильність до них, брати участь у політичних акціях, мітингах, страйках». Політична нейтральність судді вимагає від нього не виявляти політичні симпатії чи антипатії: не здійснювати матеріальної допомоги визначеним політичним партіям, не брати участь у політичних демонстраціях, не агітувати за кандидатів у депутати і т. п. Щоб бути незалежними, судді не повинні дозволити втягнути себе в партійні дебати, які обов'язково відбуваються в політичній системі будь-якого суспільства.

Вимога позапартійності судової діяльності властива всім цивілізованим державам. Ця вимога записана в Кодексі судової етики США: суддя не повинен втручатися в політичну діяльність.

Стаття 6 Закону України «Про Службу безпеки України» називається «Позапартійність Служби безпеки України». У ній вказується, що використання Служби безпеки України в партійних, групових або особистих інтересах не допускається. Діяльність партій, рухів і інших суспільних об'єднань, що переслідують політичні цілі, у Службі безпеки України забороняється. На період служби або роботи за трудовим договором членство працівників Служби безпеки України в таких об'єднаннях припиняється. Як виняток, дозволяється членство працівників, що уклали трудовий договір зі Службою безпеки України, у професійних союзах.

Стаття 3 Закону України «Про міліцію» проголошує, що у  підрозділах міліції не допускається діяльність  політичних партій.  При  виконанні  службових  обов'язків  працівники міліції незалежні   від   впливу  політичних  партій  та  інших  об'єднань громадян. А згідно ст. 18 цього Закону працівники міліції не можуть бути членами політичних партій.

Працівникам органів прокуратури України не дозволяється бути членами громадських об'єднань, політичних партій і рухів, брати участь у їхній діяльності. Ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» підкреслює: «Співробітники прокуратури не мають права належати до яких-небудь політичних партій або рухів». Однак головне полягає не у встановленні обмежень, а в тім, щоб ніякі політичні переваги не виявлялися в практичній діяльності працівників юридичної сфери.

Що стосується інших категорій юристів (нотаріус; адвокат; юрисконсульт; працівник органів реєстрації актів цивільного стану; юрист, що працює в органах законодавчої і виконавчої влади), то вони, як і будь-який громадянин, мають право створювати політичні партії і бути їх членами.

Політична діяльність усіх категорій юристів-практиків, крім зазначених у Законі України «Про політичні партії України», яким вона заборонена, відбувається у таких формах:

1) політичної участі — пряме або опосередковане утягнення у розробку і реалізацію політико-управлінських рішень в країні, вплив на політичну спрямованість дій у міжнародному співтоваристві. Утягнення у політику на національному рівні припускає висування політико-посадових осіб і вплив на їхню діяльність. Залучення до процесів політико-владних співвідносин відбувається у таких формах участі: виборах; референдумах; контролі за діяльністю політичних лідерів і інститутів; політичних мітингах, зборах, маніфестаціях; одержанні і передачі політичної інформації; політичних партіях і рухах, громадських об'єднаннях та ін.;

2) політичного функціонування — управління діяльністю політичних інститутів (державних органів, політичних партій і рухів), управління загальними справами і процесами задоволення потреб суспільства і соціальних груп: визначення механізму прийняття рішень, діяльність щодо прийняття рішень, добору і розстановки кадрів, контролю за виконанням рішень і роботи кадрів та ін.




1. Облік ремонту основних засобів.html
2. Компьютерные сети и телекоммуникации XXI века
3. Либерализм
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Одеса 2004 Д
5. ФЕДЕРАЛЬНЫЙ ИНСТИТУТ ПЕДАГОГИЧЕСКИХ ИЗМЕРЕНИЙ МАТЕРИАЛЫ ДЛЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ
6. 200 04 95 КУРСК 2000 ДЕПАРТАМЕНТ АВТОМОБИЛЬНОГО ТРАНСПОРТА МИНИСТЕРСТВА ТРАНСПОРТА
7. тепловой обработке на уработку на монтаж Ниже в таблицах приведены рекомендуемые прибавки к детской
8. тематики ; Медный всадникДополнительно- Полтава Борис Годунов Сказки Руслан и Людмила М
9. ТЕМА 39 ВОЗРОЖДЕНИЕ СТРАНЫ ПОСЛЕ СМУТЫ ПЛАН 1
10. наблюдалось взаимодействие двух течений- классицизма и романтизма
11. по теме Комплексные числа функция комплексного переменного и конформные отображения Бабенко А
12. Тема- Організація робочого місця слюсара
13. Алгоритм 28 Зворотна пов~язка Пов~язка застосовується для закріплення перев~язочного матеріа
14. О соревнования Зимняя трудовые коллективы Зимняя пенсионеры Со
15. Статья 74 Ежегодные отпуска Гражданам состоящим в трудовых отношениях с предприятиями учреждениями орган
16. демократия ~ производное от двух греческих слов ~ demos ~ народ и crtos ~ власть и переводится буквально власть
17. ВИ Башмаков кандидат философских наук Академия управления ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ПРОФСОЮЗАМ СТАТЬ ПОЛНОПР
18. технологические внутренние связи взаимозависимости с внешней для явления средой природнофизическим комп
19. Контрольная работа по валеологии
20. Екологічні проблеми енергетики