Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Дніпро уздовж Канівського водосховища

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Задача1

Під час проведення перевірки дотримання чинного законодавства прокуратурою Київської області виявлено чисельні факти будівництва житлових будинків на відстані не більше 20 м від урізу води р. Дніпро уздовж Канівського водосховища.

На підставі зібраних матеріалів порушено кримінальні справи та подано до суду позови про припинення права власності на відповідні земельні ділянки та знесення незаконно збудованих будинків.

Особи, які збудували вказані будинки проти позовів заперечили, вказавши, що розмір відповідних водоохоронних зон, визначений проектом землеустрою щодо їх влаштування, ними при будівництві не порушений.

Визначте вид правовідносин, які виникли?

Які нормативно-правові акти  ви використали?

Який правовий режим водоохоронних зон, передбачений чинним законодавством?

Який правовий режим водоохоронних зон, передбачений чинним законодавством?

Надати правову оцінку позиції прокуратури.

Надати правову оцінку позиції власників будинків.

Вирішіть справу.

В даному випадку маємо сукупність правовідносин кількох видів:

-по-перше мають місце екологічні правовідносини,

-по-друге земельні правовідносини,

-по-третє адміністративні правовідносини.

Нормативно - правові акти:

- Конституція України,

- Водний Кодекс,

- Земельний Кодекс,

- Закон України «Про прокуратуру»

- Кодекс про адміністративні правопорушення

- Кримінальний  Кодекс України,

Водозахисні території відповідно до ст. 60 закону України «Про охорону навколишнього природнього середовища» належить до територій, що підлягають особливій охороні. Оскільки мають велику екологічну цінність для збереження сприятливої екологічної обстановки, попередження та стабілізації негативних природних процесів і явищ.

Відповідно до ст. 87 Водного кодексу України п.1,п.2:

На території водоохоронних зон забороняється:

1)використання стійких та сильнодіючих пестицидів,

2)влаштування кладовищ, скотомогильників,звалищ, полів фільтрації,

3)скидання неочищених стічних вод, використовуючи рельєф місцевості, а також у потічки.

В окремих випадках водоохоронній зоні може бути дозволено добування піску і гравію за межами земель водного фонду на сухій частині заплави, у праруслах річок.

Правовий режим прибережних захисних смуг визначено ст. 88 Водного кодексу України:

З метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів, і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні  захисні смуги.

Землі прибережних захисних смуг перебувають у державній та комунальній власності та можуть надаватися у користування лише для цілей, визначених цим Кодексом.

Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою.

А також ст.. 89 Водного Кодексу та ст.. 60 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст..1 закону України «Про прокуратуру» прокуратура здійснює прокурорський нагляд за додержанням правильного застосування законів, в тому числі громадянам.

В ході здійснення прокурорського нагляду за додержанням та застосуванням законів, прокурор може проводити перевірку. В даному випадку в ході такої перевірки було виявлено чисельні факти будівництва житлових будинків на відстані не більше 20 м від урізу води р. Дніпро уздовж Канівського водосховища.

За умовою задачі факт будівництва був здійснений не більше 20 м від берегової лінії.

Відповідно до п.2 ст.88 Водного кодексу України правобережні захисні смуги встановлюються по берегах річок уздовж урізу  води.

Для р. Дніпро,оскільки це є велика річка, встановлюється ширина прибережної смуги  у розмірі 100 м. При цьому, якщо крутизна схилів перевищує 3 градуси, то мінімальна ширина даної зони подвоюється, тобто може становити аж 200 м.

Відповідно до ст.89 у прибережних захисних смугах уздовж річок забороняється будівництво будь – яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

В даному випадку має місце пряме порушення законодавства, аналогічна позиція міститься у ст. 88, 89 Земельного кодексу України.

Відповідно до умови задачі у зв’язку з виявленими правопорушеннями була відкрита кримінальна справа. Однак в Кримінальному кодексі України серед переліку злочинів немає такого, який би був пов'язаний з правом експлуатації земель водного фонду.

При цьому відповідно до ст.197.1 Кримінального кодексу України може наставати за самовільне зайняття земельних ділянок. Проте дана відповідальність може наставати у випадку завдання значної шкоди, яка перевищує у 100 і більше разів неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тому дані особи повинні бути притягнуті до адміністративної відповідальності до ст.53 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За використання  земель не за цільовим призначенням невиконання природоохоронного режиму використання земель, будівництво об’єктів, які негативно впливають на стан земель тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Відповідно до умови задачі власники власники будинків вказували, що розмір водоохоронних зон, визначений проектом землеустрою щодо їх влаштування ними не порушений.

В даному випадку їхні доводи є неправомірними, оскільки законом встановлено чіткі абсолютні величини для прибережних захисних смуг, які в даному випадку будуть становити не менше 100 м.

Прибережні захисні смуги, які встановлюються за окремими проектами землеустрою повинні відповідати даним положенням.

Тому в дані ситуації справа повинна бути розв’язана таким чином. Оскільки в даному випадку має місце пряме порушення законодавства України у вигляді будівництва в прибережній захисній смузі, яке тягне адміністративну відповідальність. Прокурор за результатами перевірки повинен винести постанову про ініціювання притягнення даних осіб до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, як суб’єкти адміністративного правопорушення, передбаченого ст..53 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил використання земель»

Що стосується подання прокурора до суду стосовно позбавлення власників права власності та знесення незаконно збудованих будинків, то відповідно п.3 ст. 89 Водного кодексу України, а також п.3 ст.61 Земельного кодексу України об’єкти, які знаходяться в прибережній захисній смузі не можуть експлуатуватися, якщо при цьому не порушується її режим.

В даному випадку має місце порушення правового режиму, тому непридатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленому режиму господарювання підлягають винесенню прибережних захисних споруд.

Тому дані будинки можуть бути знесені, при цьому відповідно до п.2 ст. 212 Земельного кодексу України приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд здійснюється за рахунок громадян, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Що стосується позбавлення права власності, то відповідно до ст..41 п. 4 Конституції України ніхто не може бути позбавлений права власності, стосовно даних будинків повинно вирішуватись виключно в судовому порядку.




1. тематика Теореми Ролля Лагранжа Коші
2. Необоротні активи Нематеріальні активи 1000
3. Автоматизація управління персоналом на базі програмного засобу Система Кадри
4. Современные методы лечения гипоспадии
5. Экономическая безопасность Преподаватель Щеников Вадим Николаевич
6. Ты покров мой и щит мой; на слово Твое уповаю Пс
7. 2014 ~~растыр~ан- Бірліков С
8. Правовое регулирование Забайкальского края
9. О Святая Марта Ты Чудотворная Обращаюсь к тебе за помощью И полностью в моих нуждах и будешь мне помощнице
10. В условиях обучения по дистанционной форме такие виды речевой деятельности как устная речь говорение и
11. то невольно напал на мысль написать историю Рима
12. Технологическая инструкция по производству сыра плавленого Нежный
13. нагруженному антипатриотическими образами было бы полезно более критично относиться к навязанным стерео
14. вместе делиться игрушками
15. ОРЛОВСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ФАКУЛЬТЕТ ПЕДАГОГИКИ И ПСИХОЛОГИИ КАФЕДРА технологий психолог
16. ІБ Керівник Петриченко І
17. Иран экскурсионный
18. Недостатність лютеїнової фази- клініка, діагностування, лікування
19. Классификация наказаний по Уголовному праву России
20. Политология предмет и функции Политология греч- гос