Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

спеціаліст галузь знань 0304 Право Спеціальність ~ 7

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ТРУДОВОГО ПРАВА ТА ПРАВА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ І ЗАВДАННЯ

Для виконання контрольної роботи

з нормативної дисципліни Міжнародне право соціального забезпечення

підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

галузь знань - 0304 «Право»

Спеціальність7.030401 «Правознавство»

спеціалізація «Право і організація соціального захисту населення»

для студентів 6 курсу груп 601-603 юридичного факультету заочної форми навчання

Укладач: Рудик В.А.

доцент кафедри трудового права

та права соціального забезпечення, к.ю.н.  

Рецензент: Пузирний В.Ф., к.ю.н., доцент

Чернігів  2013


Загальні поради

Контрольна робота – одна із форм перевірки знань, спрямована на більш повне засвоєння навчальної дисципліни студентами, які навчаються за заочною формою навчання.

Виконання контрольних робіт переслідує наступні цілі: засвоїти та узагальнити певний теоретичний матеріал, навчитися працювати з нормативно-правовими актами; відшуковувати необхідні правові норми в кодексах і збірниках законів, адекватно сприймати їх зміст та надавати їм певні коментарі;  робити висновки, здійснювати їх обґрунтування; навчитися складати основні типові документи та ін.

Згідно з навчальним планом студенти VI курсу юридичного факультету заочної форми навчання за напрямом підготовки «Правознавство» вивчають навчальну дисципліну «Міжнародне право соціального забезпечення». З цієї дисципліни передбачено виконання однієї контрольної роботи. Вказана  контрольна робота є однією із форм керівництва самостійною роботою студентів з боку викладача, засобом контролю і надання їм індивідуальної допомоги в творчому засвоєнні програмного матеріалу впродовж навчального року.

У пропонованих завданнях дано п’ять варіантів контрольної роботи. Кожен із студентів вибирає свій варіант із наведеного нижче переліку. Номер варіанту відповідає порядковому номеру студента у журналі обліку відвідування занять академічної групи. Кожний варіант складається з трьох теоретичних питань. Для полегшення виконання роботи до кожного варіанту дано стислі методичні рекомендації та список рекомендованої літератури. Складені контрольні завдання з урахуванням програми з «Міжнародне право соціального забезпечення».

Контрольна робота виконується власноручно від руки, логічно, послідовно, державною мовою, грамотно, чітко і акуратно, доступним для читання почерком. Сторінки слід пронумерувати. Для можливих зауважень викладача треба залишити поля. В кінці роботи приводиться список фактично використаної літератури (навчальної, спеціальної, нормативного матеріалу). Робота підписується студентом і проставляється дата її виконання. Обсяг роботи не більше 18 сторінок учнівського зошита.

На обкладинці роботи вказується прізвище, імя та по батькові студента, домашня адреса, найменування предмета, навчальна група. Не рекомендується виконання контрольної роботи на окремих аркушах паперу чи  комп’ютерним способом.

До написання роботи слід приступити після уважного вивчення рекомендованої літератури, міжнародних актів в галузі соціального захисту та законодавства України. Необхідно використати не тільки пропоновану літературу, але й інші джерела, що опубліковані після підготовки викладачем контрольних завдань чи опубліковані в Інтернеті.

Відповіді на питання мають бути по можливості короткими, але одночасно повністю розкривати зміст питання. В роботі повинні бути посилання на нормативно-правові та міжнародні акти та літературні джерела, в яких приділено увагу проблематиці досліджуваного питання.

Виконана контрольна робота має свідчити про глибоке вивчення рекомендованих джерел: законодавчих актів, спеціальної та додаткової літератури.

У разі виникнення складностей з формуванням змісту контрольної роботи, її оформленням студент повинен звернутися до провідного викладача з відповідної навчальної дисципліни або завідувача кафедри.

У контрольній роботі, яка визнана задовільною, викладач виставляє оцінку „зараховано”. Контрольна робота, у якій студент не розкрив основний зміст теоретичних питань або в них є серйозні помилки, оцінюється оцінкою „незараховано” і повертається студентові для подальшої роботи над навчальним матеріалом.

У випадку невиконання контрольної роботи студент не допускається до складання заліку з «Міжнародного права соціального забезпечення».


ВАРІАНТ 1

Міжнародне право соціального забезпечення як галузь міжнародного права

А. Теоретичні питання

  1.  Становлення та розвиток міжнародного права соціального забезпечення
  2.  Міжнародне право соціального забезпечення: предмет та метод
  3.  Принципи міжнародного права соціального забезпечення

Методичні рекомендації

Теоретичні питання першого варіанта контрольної  роботи складені в межах теми спецкурсу “Міжнародне право соціального забезпечення як галузь міжнародного права”.  Для формування повної та обґрунтованої відповіді студент повинен вивчити навчальну літературу з міжнародного права та права соціального забезпечення в розділі міжнародно-правового регулювання відносин в цій сфері.  У відповіді на перше теоретичне питання необхідно проаналізувати причини і умови зародження міжнародно-провового права в сфері соціально-правового забезпечення, визначити етапи становлення міжнародного права соціального забезпечення та наукове обґрунтування сучасного виокремлення його в системі міжнародного права.

У вивченні даної теми студент повинен розуміти, що в спеціальній і навчальній літературі по праву соціального забезпечення радянського і пострадянського періоду міжнародні аспекти цієї галузі, як правило розглядалися на основі узагальнювальних категорій "міжнародно-правове регулювання соціального забезпечення" або "міжнародні стандарти соціально-трудових прав". У вивченні сучасного міжнародного права соціального забезпечення в ключі галузевої ідентифікації як самостійної галузі міжнародного права робляться ще тільки перші кроки. Тому відповідь на друге питання, в якому студент повинен охарактеризувати категорії які ідентифікують кожну галузь права (предмет, метод, система) необхідно користуватися найсвіжішими науковими та навчальними виданнями як російських, так і вітчизняних.

Третє питання контрольної роботи можна розкрити вивчивши основні міжнародні акти в галузі соціального забезпечення як загальносвітового, так і європейського рівня. Усі принципи можна розглядати в такій системі - загальні для всіх галузей міжнародного права  та галузеві принципи міжнародного права соціального забезпечення. Галузеві принципи міжнародного права соціального забезпечення  містяться в статуті МОП, Конвенціях МОП, а також актах Європейського Союзу.

В свою чергу принципи закріплені в конвенціях та рекомендаціях МОП можна поділити на декілька груп. Зокрема, окрему групу принципів складають принципи забезпечення реалізації прав людини в сфері соціального забезпечення, іншу – принципи організації системи соціального страхування.

Рекомендовна література:

  1.  Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права від 16 грудня 1966 р. // Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс] – Режим доступу до сайту: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi
  2.  Всеобщая декларация прав человека. Принята и провозглашена резолюцией 217 А (ІІІ) Генеральной Ассамблеей от 10 декабря 1948 г. // Международные акты о правах человека. Сборник документов. М.: Изд. Группа норма – ИНФРА*М., 2000. – с.47
  3.  Європейська соціальна хартія (переглянута), Страсбург, 3 травня 1996 року. — К. : Фенікс, 2004. — 38с.
  4.  Європейський кодекс соціального забезпечення (Рим, 6 листопада 1990 року) // Акти європейського права із соціальних питань. - К.: Парламентське видавництво, 2005. – 384с.
  5.  Закон України „Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів N 2, 4, 7 та 11 до Конвенції” від 17 липня 1997 року  // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1997, N 40, ст.263
  6.  Закон України „Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)” від 14 вересня 2006 рок// Відомості Верховної Ради України. -  2006. - № 43. - Ст.418
  7.  Болотіна  Н.Б. Загальна декларація прав людини та реформа права соціального  забезпечення в Україні // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2000. - №1
  8.  Болотіна Н.Б. Право соціального захисту України: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 615с.
  9.  Болотіна Н.Б. Право соціального захисту: становлення і розвиток в Україні. – К.: Знання, 2005. – 381с.
  10.  Вестник трудового права и права социального обеспечения. Вып. 4. Международное трудовое право и право социального обеспечения / под ред. А.М. Лушникова, М.В. Лушниковой. Ярославль: Изд-во ЯрГУ, 2009.
  11.  Гомьен Д. Европейская конвенция о правах человека и Европейская социальная хартия: право и практика. – М.: Изд-во Моск. независ. ин-та междунар. права. 1998.
  12.  Уразов  А.В. Влияние международно-правовых норм на формирование российского института социального страхования / А.В. Уразов // Государство и право. - 2010. - № 9. - С. 47 - 54.
  13.  Хартия Европейского Союза об основных правах: комментарий / Отв. ред. Кашкин С.Ю. - М. Юриспруденция, 2001. - 208с.

ВАРІАНТ 2

Джерела міжнародного права соціального забезпечення

А. Теоретичні питання

  1.  Поняття та система джерел міжнародного права соціального забезпечення.
  2.  Загальна характеристика основних джерел міжнародного права соціального забезпечення.
  3.  Імплементація норм міжнародного права соціального забезпечення. 

Методичні рекомендації

Вивчення даної теми та формулювання повних і обґрунтованих  відповідей на питання другого варіанту контрольної роботи вимагає аналізу комплексу міжнародних актів в галузі соціального забезпечення. У першому питання студент повинен дати визначення поняття “джерела міжнародного права соціального забезпечення” та основних  їх видів (міжнародний договір, конвенція, рекомендація, декларація, хартія). Обов’язковою компонентою відповіді на перше питання є визначення системи джерел міжнародного права соціального забезпечення. ЇЇ студент повинен сформувати з конкретних критерієм поділу  міжнародних актів в сфері соціального забезпечення (наприклад, за територіальною спрямованістю, за часом дії, за суб’єктом прийняття та інші).

Відповідь на друге питання контрольної роботи полягає у з’ясуванні змісту основних міжнародних актів, які встановлюють стандарти соціальних прав людини та регулюють відносини в сфері соціального захисту. Аналізуючи зміст основних міжнародних актів студент повинен зазначати стан ратифікації конкретного міжнародного акту Україною.

Вивчаючи третє питання студент повинен звернути увагу на зміст основних понять цього питання, а саме: імплементація, трансформація, адаптація, інкорпорація, рецепція, відсилання. Повна та обґрунтована відповідь на третє питання повинна містити визначення поняття імплементація норм міжнародного права соціального забезпечення та з’ясування способів її здійснення.

Рекомендовна література

  1.  Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права від 16 грудня 1966 р. // Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс] – Режим доступу до сайту: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi
  2.  Всеобщая декларация прав человека. Принята и провозглашена резолюцией 217 А (ІІІ) Генеральной Ассамблеей от 10 декабря 1948 г. // Международные акты о правах человека. Сборник документов. М.: Изд. Группа норма – ИНФРА*М., 2000. – с.47
  3.  Європейська соціальна хартія (переглянута), Страсбург, 3 травня 1996 року. — К. : Фенікс, 2004. — 38с.
  4.  Європейський кодекс соціального забезпечення (Рим, 6 листопада 1990 року) // Акти європейського права із соціальних питань. - К.: Парламентське видавництво, 2005. – 384с.
  5.  Закон України „Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів N 2, 4, 7 та 11 до Конвенції” від 17 липня 1997 року  // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1997, N 40, ст.263
  6.  Закон України „Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)” від 14 вересня 2006 рок// Відомості Верховної Ради України. -  2006. - № 43. - Ст.418
  7.  Гомьен Д., Харрис Д., Зваак А. Европейская Конвенция о правах и свободах человека и Европейская социальная хартия: право и практика. М.: Изд-во МНИМП, 1998.
  8.  Осьминин Б.И. Заключении и имплементация международных договоров и внутригосударственное право / Б.И. Осьминин // Социальные и гуманитарные науки. Отечественная и зарубежная литература. Сер.4 Государство и право: РЖ / РАН. ИНИОН. Центр социальных нуч.-информ. Исслед. Отд. Правоведения. – М., 20011. - №1. – с.162-165.
  9.  Шестерякова И.В. Коллизионные нормы и международные трудовые отношения. Саратов: Изд-во Саратовской государственной академии права, 2007.
  10.  Сташків Б.І. Міжнародно-правові акти як джерела права соціального забезпечення // Держава і право. – 2004. - №3. – с.337-340
  11.  Уразов  А.В. Влияние международно-правовых норм на формирование российского института социального страхования / А.В. Уразов // Государство и право. - 2010. - № 9. - С. 47 - 54.
  12.  Болотіна  Н.Б. Загальна декларація прав людини та реформа права соціального  забезпечення в Україні // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2000. - №1
  13.  Болотіна Н.Б. Право соціального захисту України: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 615с.


ВАРІАНТ 3

Суб’єкти міжнародного права соціального забезпечення

А. Теоретичні питання

  1.  Поняття суб’єктів міжнародного права соціального забезпечення
  2.  Види суб’єктів міжнародного права соціального забезпечення
  3.  МОП як спеціальний суб’єкт міжнародного права соціального забезпечення

Методичні рекомендації

Для підготовки відповідей на теоретичні питання даного варіанту, студент повинен ознайомить та вивчити основні положення теми ”Суб’єкти міжнародного права соціального забезпечення”.

Повна і ґрунтована відповідь на перше питання повинна включати визначення поняття суб’єкти права на соціальне забезпечення, їх класифікація та визначення ознаки, які їх характеризують.

Відповідь на друге питання повинна містити загальну характеристику правового положення та особливостей діяльності основних міжнародних організацій в галузі соціального забезпечення. До таких необхідно віднести Організація Об'єднаних Націй,  Дитячий фонд Організації Об'єднанні Націй , Всесвітня організація охорони здоров'я, міжурядова організація, що займається проблемами міграції, Міжнародна організація праці, Рада Європи, Комісію з прав людини Організації Об'єднаних Націй, Міжнародна рада з соціального добробуту, Європейський центр з політики та досліджень у галузі соціального добробуту, Міжнародна федерація соціальних працівників.

При підготовці відповіді на третє питання необхідно проаналізувати історичний розвиток становлення та діяльності МОП, її правове положення, а також основні напрямки діяльності в галузі соціального забезпечення.

Рекомендовна література

  1.  Чанишева Г.І. МОП: соціальні ініціативи у відповідь на глобалізацію // право України. – 2001. - №5. – с.123-125
  2.  Акатнова М. Субъекты права на социальное обеспечение в международных актах и законодательстве России / М. Акатнова // Человек и труд. - 2009. - № 1.- С. 16- 19.
  3.  Костин Л.А. Международная организация труда. М.: Экзамен, 2002.
  4.  Международная организация труда. Конвенции. Документы. Материалы. М.: Дело и сервис, 2007.
  5.  Рюдигер Кайм. МОТ открыта для сотрудничества / / Человек и труд, 1994, № 11.
  6.  Заверико Н.В. Міжнародні організації у соціальній сфері // Практична психологія та соціальна робота. – 2001. - №4. – С.23-25
  7.  Гликман О.В. Нормотворческая деятельность Международной организации труда // Московский журнал международного права. 2003. № 4.
  8.  Гликман О.В. Механизм контроля за соблюдением обязательств государств-членов Международной организации труда (МОТ) // Юрист-международник. 2003. № 4.


ВАРІАНТ
4

Міжнародні стандарти в сфері соціального забезпечення

Теоретичні питання

  1.  Поняття та система міжнародних стандартів в сфері соціального забезпечення
  2.  Стандарти ООН в сфері соціального забезпечення
  3.  Стандарти МОП в сфері соціального забезпечення

Методичні рекомендації

При підготовці даного варіанту контрольної роботи студент повинен детально ознайомитись з основними міжнародними актами ООн та МОП в галузі соціального забезпечення, окремим розділами навчальних та наукових видань з права соціального забезпечення та міжнародного права соціального забезпечення як російських, так і українських авторів.

У першому питання контрольної роботи студент повинен дати визначення поняття ”стандарт”, ”міжнародні стандарти”, міжнародні стандарти в галузі соціального забезпечення”. Необхідно визначити систему міжнародних стандартів в сфері соціального забезпечення за певним критерієм (за територією впливу, за способом впливу, за суб’єктом прийняття, за об’єктом соціального забезпечення тощо).

Для формування відповіді на друге та третє питання студент повинен ознайомитись з основними міжнародними актами в галузі соціального забезпечення та визначити їх основні положення-стандарти щодо загальних засад соціального забезпечення, пенсійного забезпечення, забезпечення соціальними допомогами та соціальними послугами.

Рекомендовна література

  1.  Гуменюк І.О. Міжнародні стандарти в сфері соціального страхування / І.О. Гуменюк // Актуальні проблеми політики: Збірник наукових праць; Голов. ред. С.В. Ківалов, відп. за вип. Л.І. Кормич. – Одеса: Юридична література, 2002. – Випуск 13 – 14. – С. 859 – 864.
  2.  Жернаков В.В. Пролемы реализации международных стандартов в социально-трудовой сфере [Текст] /В.В.Жернаков//Актульні пролеми регулювання відносин у сфері праці і соціального забезпечення: Тези доповідей та наукових повідомлень учасників ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7-8 жовтня 2011 р. / За ред. к.ю.н., доц. В.В.Жернакова. – Харків: Коросуд, 2011. – с.112-126
  3.  Запара С.І. До питання про сутність соціального міжнародного стандарту [Текст] / С.І. Запара // Актульні пролеми регулювання відносин у сфері праці і соціального забезпечення: Тези доповідей та наукових повідомлень учасників ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7-8 жовтня 2011 р. / За ред. к.ю.н., доц. В.В.Жернакова. – Харків: Коросуд, 2011. – с.43-447
  4.  Ландау Э.С., Бейгбедер И. От стандартов МОТ к праву ЕС: равправие между мужчинами и женщинами на рынке труда / Э.С.Ландау, И. Бейгбедер // Социальные и гуманитарные науки. Отечественная и зарубежная литература. Сер.4 Государство и право: РЖ / РАН. ИНИОН. Центр социальных нуч.-информ. Исслед. Отд. Правоведения. – М., 2011. - №2. – с.189-191.
  5.  Савич О.С. Міжнародні соціальні стандарти прав людини: сутність та значення // [Електронний ресурс]: Режим доступу:  http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Nvamu_pr/2009_2/24.pdf


ВАРІАНТ
5

Європейські стандарти в сфері соціального забезпечення

А. Теоретичні питання

  1.  Система європейських стандартів в сфері соціального забезпечення.  
  2.  Принципи соціального забезпечення закріплені у законодавстві ЄС.
  3.  Соціальні права, закріплені в Європейській соціальній (хартії) переглянутій.

Методичні рекомендації

При підготовці даного варіанту контрольної роботи студент повинен детально ознайомитись з основними європейськими актами в галузі соціального забезпечення, окремим розділами навчальних та наукових видань з права соціального забезпечення та міжнародного права соціального забезпечення як російських, так і українських авторів.

У першому питанні студент повинен побудувати за певним критерієм систему стандартів в галузі соціального забезпечення, закріплену у міжнародних актах Ради Європи та Європейського союзу. При цьому необхідно звернутись до аналізу таких європейських актів як Європейська соціальна Хартія (переглянута), Європейський кодекс соціального забезпечення,  Хартія основних прав Європейського Союзу та інші.

У другому питання студент повинен визначити принципи, на яких ґрунтується законодавство ЄС щодо соціального захисту, а саме:  принцип недопущення дискримінації за національною ознакою є визначальним, здійснення соціальних виплат незалежно від місця проживання особи, недопустимість надання особі однакових виплат у різних країнах-членах, принцип взаємозаліку страхових періодів, принцип належності до однієї країни, недопущення погіршення становища.

При підготовці до відповіді на третє питання студент повинен детально ознайомитись зі змістом Європейської соціальної Хартії (переглянутої) та визначити комплекс соціальних прав та їх зміст, що закріплений у цьому документі. Для повної та ґрунтовної відповіді необхідно також визначити ті статті, які Україною ратифіковані і є обов’язковими до виконання в галузі соціального забезпечення і ті, які носить рекомендаційний характер і є не обов’язковими до виконання Україною.

Рекомендована література:

  1.  Європейська соціальна хартія (переглянута), Страсбург, 3 травня 1996 року. — К. : Фенікс, 2004. — 38с.
  2.  Європейський кодекс соціального забезпечення (Рим, 6 листопада 1990 року) // Акти європейського права із соціальних питань. - К.: Парламентське видавництво, 2005. – 384с.
  3.  Закон України „Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів N 2, 4, 7 та 11 до Конвенції” від 17 липня 1997 року  // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1997, N 40, ст.263
  4.  Закон України „Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)” від 14 вересня 2006 рок// Відомості Верховної Ради України. -  2006. - № 43. - Ст.418
  5.  Гомьен Д., Харрис Д., Зваак А. Европейская Конвенция о правах и свободах человека и Европейская социальная хартия: право и практика. М.: Изд-во МНИМП, 1998.
  6.  Осьминин Б.И. Заключении и имплементация международных договоров и внутригосударственное право / Б.И. Осьминин // Социальные и гуманитарные науки. Отечественная и зарубежная литература. Сер.4 Государство и право: РЖ / РАН. ИНИОН. Центр социальных нуч.-информ. Исслед. Отд. Правоведения. – М., 20011. - №1. – с.162-165.




1. Пищевая ценность блюд и гарниров из круп бобовых и макаронных изделий Технологические основы приготовления, правила подачи
2. адресацией индекснопоследовательные Вдеревья.
3. ИКФ ЭКМОС Москва 2002 ББК 67.
4. Проектирование узловой подстанции 220-35-10.html
5. Тема Экология и проблемы охраны природы 4 часа Цели- Рассмотреть основные экологические пробле
6. ФУТБОЛ ДЛЯ ФАНАТОВ Клуб болельщиков ФАНАТЫ ЦСКА
7. вариантах включая искусство администрации Шэнь Бухая и всеобъемлющую концепцию Хань Фэй цзы стало осуществ
8. адаптивна технологія вирощування ярого ячменю Ячмінь малоконкурентний до бур~янів тому його потріб.html
9. Изучение регистро
10. ТЕМА- Організація роботи міської поліклініки її структура територіальна дільнична служба
11. Поэтапное сокращение потребления гидрохлорфторуглеродов ГХФУ и стимулирование перехода на не содержащее
12. Лабораторная работа ’ 3 ЗАКОНЫ ОМА И КИРХГОФА.html
13. Методические рекомендации по изучению темы 1
14. а влада 2 Суверенітет
15. Характеристика памяти в психологопедагогической литературе 1
16. Об обеспечении доступа к информации о деятельности государственных органов и органов местного самоуправле.html
17. Сибирская государственная автомобильнодорожная академия СибАДИ и и Первичной профсоюзной организацией с
18.  Предохранители с гашением дуги в закрытом объеме
19. Экономика отрасли
20. НА ТЕМУ- ПРАВОПИС ПРІЗВИЩ ТА ІМЕН ПО БАТЬКОВІ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ Виконала-Студентка фак