Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ Дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук ЛЬВIВ ~ 2001 Дисе

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Укоопспiлка

Львiвська комерцiйна академiя

Гудзовата Оксана Олегiвна

УДК 657.1:004.91+333.7

Г-93

Облік та аналіз фінансових результатів в умовах електронної обробки даних

(на прикладі діяльності заготівельного комплексу споживчої кооперації України)

Спеціальність: 08.06.04 - бухгалтерський облік, аналіз і аудит

АВТОРЕФЕРАТ

Дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ЛЬВIВ – 2001

Дисертацією є рукопис.          

Робота виконана на кафедрі аудиту Львівської комерційної академії

Укоопспілки.

Науковий керівник:    кандидат економiчних наук, доцент

                                        Анiловська Ганна Ярославiвна,

                                        Львівська комерційна академія,

                                        кафедра iнформацiйних систем у менеджментi

Офіційні опоненти:    доктор економiчних наук, професор

                                        Сопко Василь Васильович,

                                         Київський національний економічний університет,

                                        кафедра бухгалтерського обліку

                                        в промисловості

                                        кандидат економічних наук, доцент

                                        Бачинський Василь Iванович,

                                        Львівська комерцiйна академiя,

                                        кафедра бухгалтерського обліку

Провідна організація: Тернопiльська академiя народного господарства,

                                        кафедра бухгалтерського обліку

                                        в промисловості,

                                        Міністерство освіти і науки України

Захист відбудеться 15.03.2001  року о  14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.35.840.01 по захисту дисертацій на присудження наукового ступеня кандидата економічних наук у Львівській комерційній академії Укоопспілки за адресою: 79005, м.Львів-5, вул. Туган-Барановського, 10.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівської комерційної

академії Укоопспілки за адресою: 79005, вул. Туган-Барановського, 10. 

Автореферат розісланий 10.02.2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент                              Блонська В.І.

           

                           ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі економічного та соціального розвитку України до числа найбільш складних і актуальних задач відноситься питання удосконалення управління на всіх рівнях народного господарства. Ринкове господарство країни складається з множини різних підприємств. Але спільним для всіх є формування і використання фінансових ресурсів, оцінка ефективності діяльності через зіставлення певних фінансових показників, а це завжди супроводжується низкою проблем.

Багато нерозв'язаних економічних проблем, зокрема, стосуються заготівельної діяльності як однієї з основних галузей споживчої кооперації України. Утримування та посилення ринкових позицій системою споживчої кооперації в цілому і її заготівельним комплексом зокрема можливе на основі раціонального менеджменту, особливо фінансового, який спирається на дані обліку, аналізу, звітності. Підвищення ефективності функціонування кооперативних господарств залежить від удосконалення інформаційного забезпечення функцій управління на базі використання сучасних засобів обчислювальної техніки, економіко-математичних методів і моделей.

Але як свідчать проведені дослідження, тенденція до впровадження інформаційних технологій спостерігається на рівнях вищої та середньої ланок управління, натомість використання ПЕОМ заготівельними підприємствами перебуває на початковій стадії.

Однією з найважливіших проблем заготівельного комплексу споживчої кооперації є досягнення кращих фінансових показників. Це залежить від багатьох факторів, у тому числі й від комплексної автоматизації облікових робіт, що забезпечить одержання оперативної, якісної та достовірної інформації.

Розвитку теорії та практики автоматизованого обліку та аналізу фінансових результатів, зокрема вдосконаленню їх технології, присвячено багато праць як вітчизняних, так і зарубіжних дослідників: Алтухова Є.В., Бардинова Т.Н., Білухи М.Т., Боровикова В.П.,  Волкова С.І., Голосова О.В., Гончарука Я.А., Гуцайлюка З.В., Дроздова Б.М., Євстигнєєва Г.П., Завгороднього В.П., Кірейцева Г.Г., Кужельного М.В., Кузьмінського А.М., Мниха Є.В., Палія В.Ф., Подольського В.І., Рудницького В.С., Сопка В.В., Усача Б.Ф., Швеця В.Г., Шкарабана С.І., Ш.Атре, Н.Вільямса, Дж.Мартіна, Д.Потера, В.Ральфа, А.Янга.

Впровадження економічних відносин ринкового спрямування вимагає максимального наближення бухгалтерського обліку та звітності до міжнародних стандартів. В цьому сенсі є актуальною "Програма реформування системи бухгалтерського обліку з застосуванням міжнародних стандартів". У ній передбачається перегляд первинних документів, облікових регістрів та інших носіїв обліково-економічної інформації, розроблення нових і вдосконалення діючих положень (стандартів) бухгалтерського обліку на базі міжнародних стандартів.

Проте організація і методика обліку та аналізу в заготівельних підприємствах споживчої кооперації не зовсім відповідає вимогам ринкового середовища. Чинна система обліку та аналізу фінансових результатів не забезпечує прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на досягнення позитивних кінцевих результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств.

Заготівельні підприємства використовують неактуальні інструктивні та методичні матеріали з методики та організації обліку фінансових результатів; недостатньо враховують особливості заготівельної діяльності, їх багатогалузевий характер; застосовують недосконалу номенклатуру статей витрат; не планують доходи та витрати за статтями та за місцями їх виникнення, відповідно не прогнозують кінцевий фінансвоий результат (прибуток); використовують застарілі форми первинних документів; недостатньо впроваджують автоматизовані облікові системи, а там, де вони функціонують, - немає належної методики та організації обліку; управлінський персонал не одержує повної, оперативної і точної інформації про фінансово-господарську діяльність підприємств.

Важливість зазначених проблем, необхідність удосконалення системи обліку та аналізу фінансових результатів діяльності організацій і підприємств заготівельного комплексу споживчої кооперації України в умовах електронної обробки даних свідчать про їх актуальність, що обумовило вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання та основні напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівської комерційної академії з теми "Перспективи розвитку споживчої кооперації України у ринковому середовищі" (номер державної реєстрації 0197U017310) та кафедральної теми "Інструментальні засоби створення систем обробки даних в організаціях і підприємствах споживчої кооперації", затвердженої вченою радою Львівської комерційної академії 8 липня 1999 року.     

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці методичних і технологічних аспектів обліку та аналізу фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств в умовах електронної обробки даних. Реалізація даної мети вимагає постановки і вирішення конкретних завдань, а саме:

- виявити значення і дослідити стан обліку фінансових результатів заготівельної діяльності в сучасних умовах;

- удосконалити і запропонувати номенклатуру статей доходів і витрат для використання заготівельними підприємствами;

- дослідити складові інформаційного забезпечення обліку фінансових результатів заготівельних підприємств і запропонувати методи його вдосконалення;

- розглянути технологічний процес обліку фінансових результатів заготівельної діяльності в умовах застосування сучасних автоматизованих систем;

- побудувати модель автоматизованого обліку фінансових результатів, яка могла б реалізувати запити щодо інформаційного забезпечення управлінських рішень;

- визначити склад об'єктiв аналізу фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств, вплив рiзних факторів на формування фінансових показників;

- проаналiзувати сучасні методи аналітичних досліджень фінансових результатів з метою рекомендацiї їх використання для пiдвищення ефективності ведення заготівельної діяльності споживчої кооперації.

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає в тому, що:

- встановлено значення і місце облікової інформації в системі управління заготівельними підприємствами на сучасному етапі;

- запропоновано номенклатуру статей доходів і витрат із врахуванням методики визначення фінансових результатів і специфіки багатогалузевої заготівельної діяльності;

- розроблено форми первинної документації у відповідності з вимогами автоматизованого обліку;

- визначено функцiональнi компоненти системи обліку та аналізу фінансових результатів, їх взаємозв'язок і алгоритм реалiзацiї на ПЕОМ;

- розроблена база даних обліку фінансових показників із подальшою можливістю одержання на її основі результатів за моделлю "запит-відповідь" для оперативного інформаційного забезпечення управлінських рішень;

- запропоновано застосування економіко-математичних моделей для вирішення аналітичних задач оцінки діяльності заготівельних підприємств з метою визначення напрямів розробки управлінської стратегії.

Практичне значення результатів дослідження полягає в можливості застосувати методику обліку та аналізу фінансових результатів в умовах електронної обробки даних у практичній діяльності заготівельних підприємств. Запровадження цієї методики дозволить одержувати оперативну та надійну інформацію для прийняття управлінських рішень з метою покращення фінансових показників.

Запропоновані у дисертаційному дослідженні методичні підходи автоматизованого обліку та аналізу фінансових результатів використовуються в роботі заготівельних організацій і підприємств Львівської та Київської облспоживспілок і Новоград-Волинського заготпромторгу Житомирської облспоживспілки (довідки №№ 01/114-1 від 25.09.2000 р., 01-306 від 30.09.1999 р., 364 від 15.10.1999 р.).

Результати дослідження можуть бути використані при розробці галузевих інструкцій з ведення бухгалтерського обліку та аналізу в заготівельних підприємствах та iнших галузях господарства України в умовах функцiонування автоматизованих облiкових систем.

Апробація результатів дисертації. Запропоновані в роботі рекомендації та пропозиції щодо ведення обліку та аналізу фінансових результатів із застосуванням обчислювальної техніки взяті для впровадження в практику роботи заготівельних підприємств Житомирської, Львівської та Київської облспоживспілок.

Основні положення та висновки дисертаційної роботи доповiдались на науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу та аспірантів Львівської комерційної академії за підсумками науково-дослідницької роботи у 1996–1999 роках.

Публікації. Основні положення проведеного дослідження викладені в 7 опублікованих роботах загальним обсягом 1,4 друкованих аркуша.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи -  207 сторінок, у тому числі 18 таблиць, що розмiщенi на 15 сторiнках, 15 рисунків, що розмiщенi на 14 сторiнках, 28 додаткiв – на 33 сторiнках. Список використаних літературних джерел який складається зі 177 найменувань i займає 10 сторiнок.

                                                ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

       У першому розділі "Стан i перспективи розвитку заготівельної діяльності споживчої кооперації та значення обліку в управлінні нею" висвітлено місце і роль заготівельних організацій і підприємств у системі споживчої кооперації; досліджено організаційні особливості заготівельного комплексу та їх вплив на формування фінансових результатів; визначено інструменти управління заготівельною діяльністю; дано оцінку стану обліку та аналізу фінансових показників, вказані напрями їх удосконалення.  

           Дослідження господарської діяльності організацій і підприємств заготівельного комплексу показали, що в організаційному плані він є складною багатогалузевою системою, що й обумовлює особливості формування фінансових результатів.

В умовах ринкової економіки одержання прибутку є метою діяльності кожного суб'єкта господарювання, і заготівельних підприємств у тому числі. Підприємства, які не вишукують додаткових можливостей мати більший прибуток, або, що гірше,– тривалий час ведуть збиткову діяльність, в конкурентному середовищi зменшують свої шанси залишитися на ринку.

Сучасні вимоги до ведення господарської діяльності заготівельного комплексу ведуть до збільшення потоків інформації. Ефективне управління заготівельними підприємствами зумовлює необхідність обліку багатьох факторів, що впливають на їх діяльність.

Для досягнення позитивних результатів господарювання необхідно проводити стратегічне і тактичне планування. В умовах ринкового середовища стратегічне планування заготівельних організацій і підприємств є ітеративним і двостороннім процесом. Воно спрямоване, з одного боку, на збереження ринкоових позицій, а з другого,– на пошук нових ніш для подальшого розвитку. Це є можливим при одночасному плануванні господарської діяльності "зверху-вниз" і "знизу-вверх". Керівні органи системи надають методичну і організаційну допомогу в розробці планів підприємств заготівель, а ті, в свою чергу, визначають цілі, пропонують стратегію і заходи щодо покращення результатів діяльності.

Питання визначення фінансового результату, класифікації статей доходів і витрат є метою Положення бухгалтерського обліку П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати". Даний стандарт вимагає класифікації та розкриття фінансових результатів у розрізі видів діяльності. Методологічні засади формування в системі бухгалтерського обліку інформації про доходи і витрати визначені у відповідних Положеннях бухгалтерського обліку №15 "Доходи" та №16 "Витрати".

Методика обліку та аналізу фінансових показників заготівельної діяльності повинна враховувати вимоги нормативних документів та багатогалузевий характер діяльності заготівельних підприємств.

Характеристику облікових систем, що використовуються в заготівельних організаціях і підприємствах споживчої кооперації, узагальнено в табл.1.

                                                        

                                                                                      Таблиця 1

    Обліковi системи в заготівельних підприємствах споживчої кооперації України

Показники Значення показника станом на

1.01.1997 1.01.1998 1.01.1999 1.01.2000

1. Обстежено підприємств і  організацій 524 483 441 341

2. Форма обліку:  - книжково-журнальна;  - журнально-ордерна;  - меморіально-ордерна;  - автоматизована  468 47 – 9  423 44 – 16  379 40 - 22  293 21 - 27

3. Організаційна форма використання обчислювальної техніки:  - централізована;  - децентралізована   6 3   4 12   - 22   - 27

4.Кiлькiсть об'єктiв, в яких впроваджена автоматизацiя облікових робіт:   - неповна автоматизація;  - повна автоматизація;  - комплексна автоматизація    9 – –    16 – –    22 – -    27 - -

5. Кiлькiсть об'єктiв, в яких впровадженi проектні рішення автоматизованого обліку:  - типові;  - індивідуальні     – 9   – 16    - 22    - 27

Проведені дослідження показали, що основною тенденцією розвитку та вдосконалення облікових систем є використання засобів обчислювальної техніки. Разом з тим кількісне зростання підприємств та організацій, що впровадили системи автоматизованого обліку, ще не свідчить про те, що зростає їх якісний рівень.

Оскільки в теперішній час спеціальні автоматизовані облікові системи, орієнтовані на специфіку господарської діяльності заготівельних організацій та підприємств, фактично відсутні, то проблемою є вибір серед наявних систем такої, що враховує цi особливостi якомога повніше.

Вивчення стану ведення обліку в заготівельних організаціях і підприємствах, відповідність облікових систем вимогам управління дозволили сформулювати задачі, вирішення яких впливають на кінцевий результат діяльності та забезпечуються даними бухгалтерського обліку. Результати дослідження показали, що найповніша  реалізація цих задач можлива в автоматизованій обліковій системі.

Фінансовий результат, як основний критерiй оцiнки фінансово-господарської діяльності заготівельних підприємств, формується під впливом багатьох чинників: кількісних показників заготівельного обороту, діючої системи цін і націнок, статей доходів і витрат.

 Показники діяльності заготівельних підприємств споживчої кооперації України показують, що значна частина суб'єктiв господарювання перебуває в складному економічному становищі. Значною мірою це пов'язане з тим, що діючі форми первинної документації, облікових регiстрів при ручному веденні обліку не завжди здатні забезпечити одержання оперативної інформації для контролю за кiлькiсними та якiсними характеристиками доходiв і витрат.

          Проведені дослідження свiдчать, що чинна система аналітичного обліку не дозволяє раціонально управляти процесом формування доходів і витрат. Запропонована номенклатура доходів і витрат враховує сучасні нормативні документи, особливості діяльності заготівельних підприємств, процес формування фінансового результату. В ходi проведення аналiзу елементiв, що формують доходи та витрати заготiвельних пiдприємств, визначенi такi статтi, якi найбiльше впливають на фiнансовi показники, i водночас є релевантними. Отримання iнформацiї в розрiзi запропонованих статей доходiв i витрат дає змогу визначати мiсця їх виникнення з метою регулюючого впливу на них.

У ході дослiдження виявлено, що організації та підприємства заготівель, які використовують автоматизованi обліковi системи, не мають належного програмного забезпечення, конкретної методики ведення автоматизованого обліку, які були б пристосовані до особливостей галузі, ведення обліку відповідно з вимогами міжнародних стандартів і національних положень бухгалтерського обліку.

У другому розділі "Облік фінансових результатів заготівельної діяльності споживчої кооперацiї в умовах електронної обробки даних" дослiджено інформаційне забезпечення як основу обліку фінансових результатів заготівельної діяльності, методику та технологiю автоматизованого облiку, реалiзацiю iнформацiйного забезпечення управлiнських рiшень в автоматизованiй облiковiй системi.

Удосконалення процесу управління заготівельною діяльністю, підвищення його ефективності є першочерговими завданнями, виконання яких дозволить здійснити перехід на якісно новий ступінь розвитку цього виду діяльності споживчої кооперації в сучасних економічних умовах. Ці завдання висувають високі вимоги до системи обліку як інформаційної бази прийняття управлінських рішень, покращення її методичного, теоретичного, організаційного рівнів, спрямованих на одержання заданих фінансових показників.

Управління заготівельним підприємством здійснюється на основі вхідної інформації, представленої даними про його матеріальні, трудові, фінансові ресурси, закупівлю, реалізацію, переробку сільгосппродукції, і вихідної інформації, змiст якої визначається задачами облiку. Реалізація управлінських рішень, спрямованих на покращення фінансових результатів, здійснюється шляхом управлінського впливу на виконання завдань, що ставлять перед собою заготівельні підприємства, з врахуванням тих факторів, які утворюють ланку зворотнього впливу: умови ринку, управлінськi органи тощо.

Досягнення необхідної оперативності, аналітичності, точності економічної інформації, потрібної для здійснення ефективного управління заготівельним процесом, неможливе сьогодні без впровадження та застосування сучасних засобів обчислювальної техніки, спеціальних економіко-математичних методів обробки.

У процесі проведення дисертаційного дослідження розроблено методичні підходи до обліку та аналізу фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств і організацій споживчої кооперації з застосуванням автоматизованих систем.

          Облікова інформація в умовах автоматизованої обробки даних може бути органiзована як комплекс первинних документів і документів, одержаних як результат функціонування системи обробки даних в комп'ютері: файли, бази даних, машинограми, відеокадри (книги, журнали, головна книга, фінансові звіти, оперативні дані). Облікова інформація як підсумок реєстрації, групування економічних процесів є одним із найважливіших елементів інформаційної системи. Вона разом із плановою та нормативно-довідковою інформацією є основою інформаційного забезпечення автоматизованої системи обробки даних.

Слід зазначити, що діючі форми первинної документації, які є найбільш поширеними носіями економічної інформації, не зовсім відповідають вимогам ведення обліку в умовах функціонування автоматизованих систем. Вони в першу чергу потребують уніфікації,  пристосування до електронної обробки даних.

В результаті проведеного дослідження запропоновано використання удосконалених форм бухгалтерських документів як основи інформаційного забезпечення автоматизованого обліку фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств.  

           Бухгалтерський облік із застосуванням засобів обчислювальної техніки робить можливим одержання оперативних даних про фінансові результати діяльності заготівельного підприємства в розрізі статей доходів і витрат, що забезпечує контроль за цими статтями, а також їх аналіз для визначення резервів підвищення прибутків, зниження витрат і втрат, підвищення рівня рентабельності.

В умовах автоматизованого обліку технологічний процес обробки облікової інформації є сукупністю машинно-ручних операцій по обробці вхідної інформації, що міститься в первинних документах та інших носіях, з метою одержання вихідної або результатної інформації. Розроблена блок-схема описує технологічний процес реалізації алгоритма обліку фінансових результатів діяльності заготівельних пiдприємств споживчої кооперацiї. По своїй суті це є весь обліковий процес, який, проте, поділяється на комплекс взаємопов'язаних облікових задач. Технологія вирішення будь-якої облікової задачі на заготівельному підприємстві з використанням обчислювальної техніки зводиться до ряду послідовних процедур. Їх суть при рішенні задачі обліку фінансових результатів представлена на рис.1.

           До складу автоматизованої системи бухгалтерського обліку заготівельних підприємств входять бази даних і прикладні програми, що вiдображають об'єкти бухгалтерського обліку, їхні властивості та відносини. Реалізація інформаційного забезпечення управлінських рішень в автоматизованій обліковій системі через створення бази даних робить можливим задання різноманітних запитів і отримання оперативної та достовірної інформації для ефективного управлiння заготiвельним пiдприємством.

          У третьому розділі "Автоматизація аналізу фінансових результатів заготівельної діяльності  споживчої кооперації" визначено об'єкти аналiзу, розглянуто методику та органiзацiю аналiзу фiнансових показникiв в умовах автоматизацiї.

Економічний аналіз є важливою функцією управлінського процесу. Він забезпечує кількісну та якісну характеристику всіх змін, що відбуваються в об'єкті управління, дозволяє виявити ті причинно-наслідкові зв'язки, які носять неявний характер.

На розмір одержаного прибутку впливають різні фактори, як зовнішні, так і внутрішні: рівень розвитку народного господарства в цілому, кліматичні умови, зміни цін на сільгосппродукцію, паливо, електроенергію, націнок, норм амортизаційних відрахувань, мінімальної заробітної плати, ставок податків, порушення контрагентами договірної дисципліни; ефективний менеджмент, обсяг і структура заготівельного обороту, рацiональнiсть використання основних і оборотних засобів, рівень доходів і витрат.

Дані бухгалтерського обліку є основою для проведення подальшого аналізу фінансово-господарської діяльності. В автоматизованій системі можна побудувати інформаційно-логічну модель дослiджуваної предметної області облiку фінансових результатів заготівельної діяльності (рис.2). Це дозволяє одержувати всi необхiднi відомості за запитом користувачів з метою аналізу цих даних.

        

                                                                               

Операції

звичайної                                                                   Надзвичайнi подiї         

діяльності

                                           Нормативно-    

                                           довідкова база

        Витрати                                                        Доходи

                              Фінансовий результат

                                (прибуток, збиток)              

    Рис.2. Інформаційно-логічна модель об'єкта дослідження

 

         Очевидно, що велика кількість економічних явищ характеризуються впливом на них не одного, а ряду взаємопов'язаних факторів, тому їх вплив є комплексним. Це повною мірою стосується і досліджуваного об'єкта - фінансового результату господарської діяльності заготівельних організацій та підприємств споживчої кооперації.

          При розробці управлінських рішень елементами забезпечення виступають, перш за все, аналіз трендів економiчних процесiв і аналіз ситуацiй методом "що, якщо". Для досягнення заданих результатів необхідним є формулювання завдання і вибір найбільш оптимального рішення з множини доступних.

           Проведений аналiз статистичних показникiв, здiйснений в умовах електронної обробки даних, одержаних на основi обстеження заготiвельних органiзацiй Львiвської, Житомирської та Київської облспоживспiлок, дозволив визначити систему регуляторiв, за допомогою яких можливе прийняття управлiнських рiшень по оптимiзацiї господарської дiяльностi цих структур.

         Економiчний аналiз є важливим iнструментом процесу управлiння заготiвельним пiдприємством. Аналiз фiнансових показникiв дає змогу оцiнити результати заготiвельної дiяльності і водночас є базою формування фiнансової стратегiї та шляхiв її реалiзацiї.

                                                   ВИСНОВКИ

         Проведене в дисертаційній роботі дослідження обліку та аналізу фінансових результатів діяльності заготівельного комплексу споживчої кооперації України в умовах електронної обробки даних дозволяє сформулювати такі висновки та пропозиції.

      ·Дослідження господарської діяльності підприємств заготівельного комплексу споживчої кооперації показало, що галузь переживає ті ж труднощі, що й агропромисловий комплекс та економіка країни в цілому. Проте, незважаючи на об'єктивні та суб'єктивні проблеми сучасного етапу господарювання, заготівельна діяльність в теперішніх умовах і на перспективу залишається важливим компонентом ринкової економіки.

     ·Соціальний та економічний розвиток споживчої кооперації в цілому і її заготівельного комплексу зокрема неможливий без використання сучасних інформаційних ресурсів, які б включали економічну характеристику ринку за такими напрямками: продуценти сільгосппродукції, вироблена продукція за найменуваннями та кількісними показниками, рівень цін, прогноз реалізації нових видів продукції, споживачі сільгосппродуктів. Ефективне управління заготівельними підприємствами слiд спрямовувати на збереження фінансової рівноваги, одержання стабільних прибутків, а якщо це доцільно - на розширення діяльності, збільшення асортименту сільгосппродукції, освоєння нових ринків збуту.

    ·Вивчення стану ведення обліку в заготівельних організаціях і підприємствах споживчої кооперації, відповідність облікових систем вимогам управління дозволили сформулювати задачі, вирішення яких впливає на кінцевий результат діяльності та забезпечується системою обліку (ручною чи автоматизованою).

·Економія та оптимізація витрат обігу та зростання доходiв у заготівельних підприємствах є одним з основних джерел збільшення прибутку та підвищення рівня рентабельності. Чинна система аналітичного обліку не завжди дозволяє раціонально управляти процесом формування статей доходiв і витрат, використовувати резерви їх оптимiзацiї.

·Ведення бухгалтерського облiку заготiвельними пiдприємствами споживчої кооперацiї в сучасних умовах за діючою методикою є недостатнiм, оскiльки не забезпечує одержання необхiдних вiдомостей з врахуванням специфiки дiяльностi, використанням системи сучасних стандартів бухгалтерського обліку. В заготівельних підприємствах, які  для органiзацiї облiку використовують засоби обчислювальної техніки,  недостатньо розробленi методика ведення автоматизованого обліку та програмне забезпечення, що враховували б особливості галузі, ведення обліку у відповідноcті з вимогами сучасних нормативних документів.

 ·В процесі проведеного дослідження розроблені методичні підходи до обліку та аналізу фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств в умовах електронної обробки даних. Оскільки ділянка обліку фінансових результатів пов'язана з багатьма іншими топологічними обліковими ділянками, реалізація її задач може здійснюватися в середовищі автоматизованих бухгалтерських систем із дотриманням принципу комплексності.

     ·Первинні облiковi документи, що використовуються в заготiвельнiй дiяльностi, потребують подальшого удосконалення щодо змiсту їх показникiв i реквiзитiв, якi б відповідали вимогам ведення обліку в умовах функціонування автоматизованих  систем. Використання запропонованого комплексу бухгалтерських документів, як основи інформаційного забезпечення обліку фінансових результатів діяльності заготівельних підприємств, сприяє вирішенню завдань забезпечення управлінського персоналу економічною інформацією, необхідною для прийняття дієвих, впливових рішень, спрямованих на покращення їх фінансового стану.

  ·Сучасні засоби обчислювальної техніки сприяють комплексному вирішенню задач бухгалтерського обліку, завершальним етапом яких є одержання відомостей про результати ведення господарської діяльності, формування фінансової звітності.

Важливою особливістю автоматизованого ведення бухгалтерського обліку в заготівельній діяльності є багатоваріантність способів обробки та отримання вихідних даних. Системи автоматизації облікового процесу дають можливість на конкретний період часу одержати показники, що характеризують фінансовий стан підприємства, зробити аналіз і прийняти відповідне рішення.

          ·Реалізація інформаційного забезпечення управлінських рішень в автоматизованій обліковій системі через створення бази даних робить можливим задання різноманітних запитів і отримання оперативної та достовірної інформації на них. Запропонована в дисертації побудова облікової моделі фінансових результатів заготівельної діяльності в системі автоматизованої обробки даних, окрiм одержання регламентованих облiкових регiстрiв та звiтних форм, робить можливою реалізацію алгоритму "запит - відповідь", що є важливою передумовою функціонування ефективної системи управління заготівельним підприємством.

  ·Оптимізація прибутку заготівельного підприємства можлива за умови регулярного надходження оперативної інформації, що характеризує господарську дiяльнiсть.

      Інтегрована система бухгалтерського, оперативного та статистичного обліку передбачає використання сучасних засобів обчислювальної техніки для реалізації економіко-математичних моделей з метою обгрунтування регулюючої дії в планово-маркетинговій практиці заготівельних підприємств. Досягнення цього без застосування аналітичних програмних пакетів, яким властиві широкі можливості оптимізації, є проблематичним і трудомістким. Проведення комп'ютерного аналізу фінансових результатів діяльності дозволило виявити фактори впливу, визначити систему регуляторів, за допомогою яких можливе прийняття визначальних впливових рішень по оптимізації заготівельної діяльності.  

Основнi публiкацiї за темою дисертацiї

Фаховi видання:

1. Гудзовата О.О.  До питань розвитку заготівельної діяльності споживчої кооперації //     Торгівля, комерція, підприємництво: Збірник наукових праць Львівської комерційної академії. - Львів, 1998. -  С. 44-46.

2. Гудзовата О.О. Управління інвестиціями в товарно-матеріальні запаси заготівельного комплексу споживчої кооперації України. Вісник Львівської комерційної академії. – Вип.6. - Львів, 1999. – С. 272-275.

3. Гудзовата О.О. Пiдходи до вдосконалення обліку в заготівельних підприємствах споживчої кооперації // Торгівля, комерція, підприємництво: Збірник наукових праць Львівської комерційної академії. - Львів, 2000. – С. 138-142.

 4. Гудзовата О.О. Реалізація запитів в обліковій базі даних // Соціально-економічні   дослідження в перехідний період: Щорічник наукових праць інституту регіональних досліджень НАН України. Вип. XIV. - Львів, 2000. - С. 330-338.

Iншi видання:

5. Гудзовата О.О.  До питання про капіталовкладення // Матеріали науково-практичної    конференції ЛКА (14-15 травня 1996 р.) - Львів, 1996. – С. 79-80.

6. Гудзовата О.О.  Оптимізація заготівельного процесу // Матеріали конференції професорсько-викладацького складу та аспірантів ЛКА за підсумками науково-дослідної роботи в 1996 році. - Львів, 1997. – С. 112-113.

7. Гудзовата О.О.  Комп'ютери в сучасних умовах господарювання // Матеріали науково-практичної    конференції ЛКА (1-3 жовтня 1997 р.) - Львів, 1997. - С. 25-26.

Анотація

    Гудзовата О.О. Облік та аналіз фінансових результатів в умовах електронної обробки даних (на прикладі діяльності заготівельного комплексу споживчої кооперації України). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. Львівська комерційна академія. Укоопспілка. Львів, 2001.

    Захищається рукопис дисертації, в якій досліджуються теоретичні, практичні та організаційні питання обліку та аналізу фінансових результатів.

     У дисертацiї дослiджуються теоретичнi основи побудови системи облiку та аналiзу фiнансових результатiв дiяльностi заготiвельних пiдприємств споживчої кооперацiї в умовах функцiонування автоматизованих систем. Визначенi методичнi пiдходи до органiзацiї облiку та аналiзу фiнансових результатiв із врахуванням багатогалузевого характеру заготiвельної дiяльностi та вимог реформування облiку.

        Ключовi слова: заготiвельний комплекс споживчої кооперацiї, фiнансовi результати, iнформацiйне забезпечення, технологiя автоматизованого облiку, комп'ютерний аналiз фiнансових результатiв.

Summary

        Gudzovata О.О. The Accounting and Analysis of Financial Results in Conditions of Electronic Data Processing (on an example of activity of a purchase complex of Ukraine's consumer cooperation). - Manuscript. The thesis is presented for application to Ph.D., Economics in the speciality 08.06.04 – The accounting, analysis and auditing. The Lviv Commercial Academy. Ukoopspilka. Lviv, 2001.

         In the thesis the theoretical, practical and organizational questions of the accounting and analysis of financial results of purchase activity of the Ukraine's consumer cooperation in conditions of functioning of the computer-aided systems are researched. The thesis consists of the introduction, three chapters, conclusions, list of the used references and additions.

         In the introduction the urgency of a themes and formulated the purpose and the research problem, opened the scientific novelty and practical significance of offered development, results of their approbation are justified.

          In the first chapter "Condition and prospect of development of purchase activity of a consumer's cooperation and the significance of the accounting in management by it" is shown a place and role of a purchase complex in system of a consumer's cooperation, are investigated organizational features of its construction and their influence on formation of financial results, are determined  tools of management of purchase activity , is given estimation of a condition of the accounting and analysis of the financial results, indicated directions of their improvement. The reception of the information in a section of the offered nomenclature of the articles of the incomes and costs enables to determine places of their occurrence and to influence on their amount operatively. The results of research have shown, that most full realization of problems, which decision influences an eventual result of economic activity and is provided with system of the accounting,  is possible in the computer-aided registration model.

      In the second chapter "The Accounting of financial results of purchase activity of the consumer's cooperation in conditions of electronic data processing " is investigated an information maintenance as a basis of the accounting of the financial results of purchase activity, technique and technology of their  accounting atomized, realization of information maintenance of the administrative decisions in the computer-aided registration system.

      The achievements of needed efficiency, analyticity, accuracy of the economic information which are necessary for realization of effective management by purchase process, is impossible without using of modern methods of computer facilities and special economic-mathematical methods. During realization of research was developed the methodical approaches to the accounting  and analysis of financial results of the purchase enterprises activity in conditions of functioning of the computer-aided systems. Also was formed the  block-diagram, which describes technological process of realization of algorithm of the financial indexations accounting. The creation of a registration database offered in the work, is made possible  a problem of diverse inquiries both of the  reception of the operative and authentic information.

         In the third chapter "The automation of the analysis of financial results of purchase activity of the consumer's cooperation" is defined the objects of the analysis, is considered a technique and organization of the analysis of the financial results in conditions of its automation. The realization of the analysis of the financial results allows to evaluate the  results of economic activity and is important  the  function of administrative process. On the basis of given dates, received as a result of analytical researches, it is possible to generate financial strategy of management of the purchase enterprise and roads of its realization. The financial indexations are influenced by sets of the factors, as  external so as internal. Nevertheless the educational influence on these amount have some factors that it is necessary to show. Such opportunity is granted by the statistical analysis. The conducted computer analysis of the financial indexations of purchase organizations and enterprises activity has allowed to define the  system of regulators for acceptance of the administrative decisions on optimization of economic activity of these subjects. The integrated system of accounting, operative and keeping of statistical records in conditions of electronic data processing allows to realize  economic-mathematical models to operative management of planning-marketing activity of the purchase enterprises of Ukraine's consumer cooperation.

         Key words: purchase complex of consumerє's cooperation, financial results, information maintenance, technology of the computer-aided accounting, computerized analysis of financial results.

Аннотация

        Гудзовата О.О. Учет и анализ финансовых результатов в условиях электронной обработки данных (на примере деятельности заготовительного комплекса потребительской кооперации Украины). - Рукопись. Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. Львовская коммерческая академия. Укоопсоюз. Львов, 2001.

     Защищается рукопись диссертации, в которой исследуются теоретические, практические и организационные вопросы учета и анализа финансовых результатов.

     В диссертации исследуются теоретические  основы построения системы учета и анализа финансовых результатов деятельности заготовительных предприятий потребительской кооперации в условиях функционирования автоматизированных систем. Определены методические подходы к организации учета и анализа финансовых результатов с учетом многоотраслевого характера заготовительной деятельности и требований реформирования учета.

        Ключевые слова: заготовительный комплекс потребительской кооперации, финансовые результаты, информационное обеспечение, технология автоматизированного учета, компьютерный анализ финансовых результатов.

  Підписано до друку 01.02.2001р.

60х84/16. Папір офсетний.

Віддруковано на різографі.

1 др.арк., 0,93 ум. друк. арк., 1,15 обл.-вид. арк.

Тираж 100 прим. Зам. 98.

Віддруковано в друк. иидавництва ЛКА

79001, м.Львів, вул Самчука, 6. Тел. 76-07-75

Свідоцтво держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України

серія ДК № 246 від 16.11.2000 р.

 




1. х годах Оказал влияние на развитие семиотики
2. Природные и географические факторы в истории России
3. Развитие творческого воображения у детей подросткового возраста с задержкой психического развития в ходе кружковой работы
4. Скрининг биологически активных веществ из почвенных микроорганизмов
5.  Екатерина Мироненко 1315 не рассматривалась нет1
6. Контрольная работа По дисциплине Организация и технология торговли студента 3 курса экономического фак
7. Тема недели Наш детский сад
8. Транскордонне співробітництво
9. Сила Земного притяжения
10.  Людина підлягає усім біологічним законам розмноження вищих ссавців тобто здатна до самовідтворення збер
11.  Организация практики и содержание производственных работ
12. заповедей налоговиков Каждый бухгалтер в своей деятельности наверняка хотя бы раз имел дело с выездной н
13. Обездоленные в СССР
14. Реферат- Институт семьи и брака в традиционном обществе
15. Статья 918 пункт 10
16. Тема 5. Потребление сбережения и инвестиции Задача ’148 Функция пот.html
17. то легко только бы и наслаждаться морозной свежестью
18. VY LT 2 DMC 304 Christms RedMD
19. Пермский национальный исследовательский политехнический университет ЧФ ПНИПУ Кафедра экономики
20. .Выборы Президента России ~ это одно из главных событий в жизни страны и всего российского народа так как име