Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


7

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Іванюта Павло Васильович

УДК 657.4 : 338.43

ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ ОБЛІК У ВИРОБНИЧИХ

ПІДРОЗДІЛАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

08.06.04 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Полтавській державній аграрній академії Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник         кандидат економічних наук, доцент

 Шатковська Людмила Станіславівна,

 Національний аграрний університет, доцент

 кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Офіційні опоненти:            доктор економічних наук, професор, заслужений 

 діяч науки і техніки України

 Бутинець Франц Францович,

 Житомирський державний технологічний

 університет, завідувач кафедри бухгалтерського 

 обліку і контролю

 кандидат економічних наук, професор

 Верига Юстина Андріївна,

 Полтавський університет споживчої кооперації 

 України, кафедра бухгалтерського обліку та аудиту

Провідна установа         Харківський національний університет

ім. В.Н.Каразіна Міністерства освіти і науки України,

 кафедра статистики та аудиту, м. Харків

Захист відбудеться „19травня 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К26.004.01 у Національному аграрному університеті за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 15, навчальний корпус 3, аудиторія 65

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного аграрного університету за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 13, навчаль-ний корпус 4, к.41

Автореферат розісланий „    ” _____________ 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                            Балановська Т. І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 Актуальність теми. Важливою умовою переходу аграрних формувань до ринкових принципів підприємницької діяльності є повсюдне та активне застосування економічних методів управління. Вирішення даної проблеми ускладнюється у зв’язку з не зовсім вдалим реформуванням бухгалтерського обліку в Україні та погіршенням інформаційного забезпечення аграрного менеджменту. Облік є основною функцією управління. Він відображає витрати виробництва, обігу та розподілу. Його інформація забезпечує обґрунтованість управлінських рішень і дозволяє контролювати їх виконання.

Після реформування обліку в Україні і введення Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(С)БО) значну увагу у наукових дослідженнях приділено фінансовому обліку, орієнтованому на потреби податкової служби, але вкрай недостатньо – внутрішньогосподарському обліку.

Внутрішньогосподарський облік, зорієнтований головним чином на управління витратами підприємства, сприяє успішній адаптації до зміни зовнішнього середовища, науковому підходу до вирішення обліково-аналітичних завдань, реалізації можливостей управляти витратами на різних стадіях процесу економічного відтворення, застосуванню ефективних методів оптимізації витрат, оперативному відображенню економічної інформації, контролю за впровадженням нової техніки і прогресивних технологій.

Розвитку теорії і практики організації внутрішньогосподарського обліку сприяють праці українських вчених: О.С.Бородкіна, Ф.Ф.Бутинця, Ю.А.Вериги, С.Ф.Голова, Г.Г.Кірейцева, М.Ф.Кропивко, М.В.Кужельного, А.М.Кузьмін-ського, В.О.Ластовецького, В.Г.Лінника, В.П.Моссаковського, М.Ф.Огійчука, М.С.Пушкаря, В.В.Сопка, В.К.Савчука, Л.К.Сука, Л.С.Шатковської, Д.М.Фесе-нка, М.Г.Чумаченка, і зарубіжних - Т.Джонсона, К.Друрі, Р.Каплана, В.Ф.Палія, С.С.Сатубалдіна, С.М.Стукова, Ф.Тейлора, В.І.Ткача, Дж.Хіггінса.

Незважаючи на значні наукові напрацювання, недостатньо уваги приділено проблемам організації внутрішньогосподарського обліку, аналізу та контролю за витратами у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств. Наукові дослідження за вказаною тематикою проводяться в галузях легкої промисловості та торгівлі, але захищені лише дві дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук в сільсько-господарській галузі, предметом дослідження яких була організація управлін-ського  обліку  в  рослинницькій  галузі  (Н.М.Погребняк  „Організація  і методи управлінського обліку в рослинництві”, 2003р.) та в овочівництві (К.В.Лихацька „Організація і методи управлінського обліку виробництва продукції овочівництва захищеного ґрунту”, 2003р.).

Важливість та необхідність розробки теоретико-методологічних і практичних аспектів, створення та функціонування системи внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств, необхідність їх впровадження в практику зумовили актуальність даного дослідження та вибір теми дисертації.

 Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційна робота виконана відповідно до наукової тематики Полтавської державної аграрної академії за комплексною темою Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств АПК” (номер державної реєстрації 0104U002550). У межах наукової програми автором виконані дослідження, пов’язані з удосконаленням організації внутрішньогосподар-ського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних і методологічних засад організації внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств та розробка практичних рекомендацій по удосконаленню формування організаційно-економічного механізму управління витратами господарюючих суб’єктів України.

Для реалізації сформульованої мети поставлені наступні задачі:

розкрити сутність внутрішньогосподарського обліку, його взаємозв’язок з бюджетуванням, аналізом, контролем та визначити його роль і місце в системі управління;

 дослідити теоретико-методологічні засади функціонуючої системи внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах та визначити їх відповідність сучасним вимогам застосування інформаційних систем та комп'ютерних технологій;

встановити придатність первинної документації в системі внутрішньо-господарського обліку для оприбуткування сільськогосподарської продукції за якісними параметрами та запропонувати варіанти щодо її удосконалення;

узагальнити та систематизувати теоретичні положення економічних категорій операційно-технологічної, виробничої та повної собівартості;

  виявити нові можливості системи внутрішньогосподарського розра-хунку, застосування різних форм контролю за виробничими витратами з метою більш ефективного використання їх у сучасних сільськогосподарських підприємствах;

 розробити основні принципи формування центрів витрат, доходів, відповідальності при організації бюджетування та обліку;

 деталізувати економічні елементи виробничих витрат „Матеріальні затрати” та „Інші операційні витрати”;

  визначити порядок розподілу загальновиробничих витрат та витрат на незавершене виробництво;

  удосконалити методику визначення точки беззбитковості, маржиналь-ного доходу, операційного важеля.

Об’єктом дослідження є процес організації внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти організації внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств.

Методи дослідження. Для досягнення поставлених в дисертаційній роботі задач використовувались методи діалектичного пізнання при вивченні еволюції концепцій внутрішньогосподарського обліку. В процесі досліджень застосовувались методи статистики та фінансово-економічного аналізу: ряди динаміки – при визначенні рівня виробництва сільськогосподарської продукції Полтавської області за 1940-2003 роки з метою виявлення можливостей  системи внутрішньогосподарського розрахунку; відносних величин – при вивченні структури операційних та виробничих витрат, а також рейтингової оцінки фінансового стану підприємств; економіко-математичного моделювання при розподілі загальновиробничих витрат; графічні методи – при визначенні точки беззбитковості і маржинального доходу. На етапі спостереження за господарськими операціями, збору, вимірювання, оформлення, реєстрації, систематизації і обробки інформації для проведення досліджень був використаний індуктивний метод, а у процесі теоретичного осмислення проблеми – дедуктивний.  Метод причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно- логічний метод використовувалися при розробці пропозицій щодо удосконалення внутрішньогосподарського обліку у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств.

Інформаційною базою досліджень слугували законодавчі та нормативні акти України, дані статистичної звітності України та Полтавської області зокрема, результати виробничо-фінансової діяльності сільськогосподарських підприємств, результати анкетувань керівників і спеціалістів, матеріали міжнародних науково-практичних конференцій, наукові праці українських та зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукові результати, що одержані автором і виносяться на захист, полягають в наступному:

вперше:

- обґрунтовані методологічні підходи до комп’ютерної технології обліку виробничих витрат в умовах чекової форми контролю та при визначенні рейтингової оцінки фінансового стану підприємства з використанням локальних комп’ютерних мереж, що дозволяє проводити оперативну обробку інформації в автоматизованому режимі, здійснювати внутрішньогосподарський облік та забезпечувати ефективність прийняття управлінських рішень (С.13);

- запропоновано систему показників якісних параметрів в обліку при оцінці сільськогосподарської продукції, що дає можливість оцінити продукцію за сучасною ринковою вартістю та дозволяє контролювати надходження доходів у відповідності з кількістю і якістю реалізованої продукції (С.13).

 удосконалено:

- деталізацію економічних елементів витрат „Матеріальні затрати” та „Інші операційні витрати” з виділенням таких витрат, як „Насіння і посадковий матеріал”, „Мінеральні і органічні добрива”, „Корми”, „Податки”, „Витрати послуг допоміжних та обслуговуючих підприємств, залучених зі сторони”, „Витрати послуг допоміжних та обслуговуючих власних підрозділів” з метою ефективного проведення аналізу та здійснення контролю за формуванням собівартості продукції та використанням матеріальних ресурсів підприємства (С.10);

- методику поділу витрат на умовно-змінні і умовно-постійні при складанні бюджетів, визначенні точки беззбитковості, маржинального доходу, операційного важеля на базі даних за тривалий період з врахуванням індексації цін та сукупної енергетичної оцінки витрат (С.14);

- порядок розподілу загальновиробничих витрат, який передбачає розподіл їх пропорційно обсягу виробленої продукції тваринництва і переробних галузей, оціненої за операційно-технологічною собівартістю та по періодах виконання робіт у рослинництві за внутрішньогосподарськими нормативами загальновиробничих витрат з коригуванням їх в кінці року до фактичних, що забезпечить більш ефективне управління витратами (С.14);

- методичні рекомендації по калькуляції операційно-технологічної, виробничої та повної собівартості основної, побічної та супутньої продукції з метою обґрунтованого формування трансфертних цін на сільськогосподарську продукцію (роботи, послуги) та визначення фінансових результатів по кожному виду продукції (С.14).

отримало подальший розвиток:

- визначення суті внутрішньогосподарського обліку, як підсистеми бухгалтерського обліку, що забезпечує спостереження, вимірювання, оформлення, реєстрацію, обробку, зберігання і подання первинної та поточної інформації про виробничі витрати при формуванні планової і фактичної собівартості продукції (робіт, послуг) для проведення аналізу, бюджетування і контролю з метою ефективного прийняття управлінських рішень (С.7);

- обґрунтування використання нових можливостей системи внутрішньо-господарського розрахунку і чекової форми контролю за виробничими витратами, як механізму адаптації до умов ринкових перетворень для оперативного контролю за використанням ресурсів (С.11);

- визначення принципів організаційно-логічної побудови центрів витрат, доходів, відповідальності на базі науково-обґрунтованих норм і нормативів, чіткого руху і розподілу інформації при формуванні бюджетів, координації та узгодженні економічних інтересів між виробничими підрозділами, а також  для організації системи матеріального стимулювання за кінцеві результати (С.14).

 Практичне значення одержаних результатів полягає в уточненні та доповненні методологічної бази внутрішньогосподарського обліку в виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств, спрямованої на: раціональне використання матеріальних, трудових та інших виробничих ресурсів; забезпечення своєчасного аналізу і контролю за формуванням собівартості окремих видів продукції; здійснення оперативного впливу на причини, які призводять до відхилень від діючих бюджетів у розрізі центрів витрат, відповідальності і доходів. Результати дисертаційної роботи впроваджені в господарську практику окремих сільськогосподарських підприємств Полтавської області, зокрема, у СБК „Україна” та СБК „Росія” Зіньківського району (довідка № 352 від 3 серпня 2004 р.) та Полтавській філії Агентства з питань банкрутства (довідка № 156 від 17 листопада 2004 р.). Крім того результати дисертаційних досліджень використовуються в навчальному процесі Полтавської державної аграрної академії при проведенні практичних занять із предмету: „Управлінські інформаційні системи в аналізі та аудиті”.

Особистий внесок здобувача. Одержані наукові результати дослідження є особистими розробками автора. Їх використання в практичній діяльності сільськогосподарських підприємств сприятиме підвищенню ефективності управління витратами у виробничих підрозділах. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті пропозиції, що є результатом особистої роботи здобувача, зокрема, це стосується організаційно-логічної побудови бюджетів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження, викладені в дисертації, знайшли відображення в наукових статтях, опублікованих у фахових та інших виданнях, а також доповідалися та обговорювалися на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Ринкова трансформація економіки економіки: стан, проблеми, перспективи” (м. Київ, ІАЕ УААН, 2003 р.); „Економіка і підприємництво: організаційно-методологічні аспекти обліку, фінансів, аудиту та аналізу” (м. Полтава, ПДАА, 2003 р.); „Проблеми розвитку фінансової системи України і Криму” (м. Сімферополь, 2003 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження у фахових виданнях опубліковано 5 наукових статей, з яких 4 – одноосібні, загальним обсягом 1,6 друк. арк., 3 тези доповідей загальним обсягом 0,8 друк. арк.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст викладено на 198 сторінках друкованого тексту. Робота містить 19 таблиць, 46 рисунків та 14 додатків. Список використаних джерел налічує 168 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, викладений стан вивчення проблем внутрішньогосподарського обліку, сформульовані мета і задачі, об’єкт і предмет дослідження, розкрита наукова новизна та висновки щодо практичної цінності одержаних результатів, їх апробація та особистий внесок здобувача.

У першому розділі Теоретико-методологічні засади виникнення та розвитку внутрішньогосподарського обліку” досліджена еволюція обліку, зокрема його методологічні аспекти, розглянутий світовий досвід обліково-аналітичного забезпечення господарюючих суб’єктів, визначені концептуальні підходи до формування внутрішньогосподарського обліку, його місце і роль в загальній організації бухгалтерського обліку. В результаті проведених досліджень автор прийшов до висновку, що внутрішньогосподарський облік – це підсистема обліку, яка забезпечує спостереження, збір, вимірювання, оформлення, реєстрацію, обробку, зберігання і подання первинної та поточної інформації, пов’язаної з деталізацією виробничих витрат та калькулюванням як планової, так і фактичної собівартості продукції (робіт, послуг), для аналізу і контролю з метою ефективного прийняття управлінських рішень (рис.1).

d6

cf

c2

ca

b2

ce




1. тематика вищих рослин
2. а Оглавление [1] История Узайра Ездры Эзры мир ему [2] Рассказ о Соломоне
3. Христианская мораль
4. I Найбiльш вибухо i пожежонебезпечнi сумiшi з повiтрям таких газiв як метан пропан бутан бутiлен пропiлен ет
5.  Контрольные функции органов ООН Глава X
6. сиріт та дітей позбавлених піклування
7. Реферат на тему- Харчові ресурси Землі
8. 1 Введение
9. тема Строение и функции оптического аппарата глаза Зрачок и зрачковый рефлекс
10. Столица- Каракас Протяженность сухопутных границ- 4993 км
11. Представительства на коже могут быть проявлены отеком зудом покраснением псориатическими бляшками высы.html
12. Ser estr tener- 1. Mi hermno
13. MSTER OF SCIENCE IN SUSTINBLE MNGEMENT FROM UKRINE Trs Shevchenko Ntionl University of Kiev Turid Ntionl V
14. Школа красных командиров
15. Основы психологии семьи и семейного консультирования для студентов специальности Социальная педагоги
16. Тема Юридична відповідальність Мета- актуалізувавши знання отримані учнями в дев~ятому класі розглянути
17. Лекция 7. Календарноплановые нормативы
18. Христианство
19. По теме- Исследование задачи распределения ресурса времени на испытание двигателей Вариант 57
20. Профиль функциональной межполушарной асимметрии и особенности электроэнцефалографии