Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

варіанта використання грошей

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 4.6.2024

Актив — частина власності, яка має вартість.

Амортизація — грошова форма відшкодування зношеної частки основного капіталу. 

Автономні витрати — витрати, величина яких залежить не від екзогенної змінної відповідної моделі, а від чинників, які перебувають за межами моделі.

Абсолютна гнучкість цін і зарплати — спроможність цін і зарплати швидко змінюватися для врівноваження економіки на умовах повної зайнятості.

Альтернативна вартість грошей — величина процентного доходу, який можна отримати в разі іншого варіанта використання грошей.

Аутсайдери — працівники, які є тимчасово безробітними і тому не можуть впливати на переговори про оплату праці.

Багатосторонній валютний курс — індекс національної валюти, обчислений як середньозважена величина на базі індексів двосторонніх курсів валют основних торговельних партнерів даної країни.

Багатство, майно — сукупність активів або одиниць власності, що має вартість.

Баланс товарів і послуг — частина рахунка поточних операцій платіжного балансу, яка відображає співвідношення між експортом та імпортом товарів і послуг.

Бретон-Вудська система — міжнародна валютна система, що використовувалася з 1945-го до 1971 р. і згідно з якою курси національних валют були фіксованими відносно американського долара, а долар США вільно конвертувався у золото.

Базовий період — період, який береться за основу при обчисленні індексів цін за інші періоди.

Безробітні — ті особи, які відносяться до складу робочої сили, але тимчасово не працевлаштовані.

Безробіття — така ситуація на ринку праці, коли певна частка робочої сили є тимчасово незайнятою.

Банківські депозити — сума грошей, позичених банківськими установами на певних умовах їх повернення і нарахування процентів.

Банківські резерви — та частина грошей банківської системи, яка не використовується для здійснення активних операцій і охоплює обов’язкові та надлишкові резерви.

Бюджетний дефіцит — стан державного бюджету, коли доходи уряду не покривають його видатків.

Валова додана вартість — різниця між вартістю виробленої продукції і вартістю проміжної продукції, що була закуплена у постачальників.

Валовий внутрішній продукт — ринкова вартість кінцевої продукції, виробленої резидентами країни за відповідний період.

Валовий національний дохід — дохід країни, який складається з доходу, отриманого в результаті розподілу ВВП, та чистих первинних доходів, отриманих, резидентами країни від зовнішньоекономічної діяльності.

Валовий національний наявний дохід — дохід країни, що охоплює валовий національний дохід і чисті поточні трансферти, отримані резидентами країни від зовнішньоекономічної діяльності.

Валовий прибуток — прибуток, що характеризує перевищення доходів від економічної діяльності над усіма витратами, пов’язаними з виробництвом продукції та відрахуванням коштів на відновлення основного капіталу.

Валові інвестиції — сукупний обсяг інвестицій в економіку, який спрямовується на відновлення зношеного капіталу та приріст нового капіталу.

Випуск — сукупна ринкова вартість товарів і послуг, вироблених резидентами країни за відповідний період.

Виробнича функція — функція, що показує залежність обсягів виробництва продукції від факторів виробництва.

Валюта — національні та міжнародні грошові одиниці, що використовуються в процесі міжнародних розрахунків.

Відкрита економіка — економіка країни, яка має економічні відносини з рештою світу.

Відплив капіталу — сума витрат резидентів країни на купівлю фізичного та фінансового капіталу у резидентів інших країн.

Вільна торгівля — торгівля між країнами, що здійснюється без державного втручання, а згідно з міжнародним поділом праці та законами ринку.

Готівка — сума випущених в обіг паперових і металевих грошей.

Грошова база — первинна емісія грошей, що складається з готівки поза банками та банківських резервів, і слугує основою для мультиплікативного збільшення грошової маси.

Грошова маса, або пропозиція грошей, — сукупність грошових активів, які використовуються в національній економіці в кожний даний період.

Грошовий мультиплікатор — величина, яка показує, на скільки одиниць змінюється пропозиція грошей при зміні грошової бази на одну одиницю.

Грошові агрегати — окремі сукупності грошових активів, які різняться між собою рівнем ліквідності.

Гранична ефективність капіталу — ставка процента, яка урівноважує дисконтовану вартість очікуваних прибутків від капітального майна з відновною вартістю цього майна.

Граничні витрати на капітал — додаткові витрати на виробництво продукції, яка викликається застосуванням додаткової грошової одиниці капіталу.

Гіпотеза життєвого циклу — гіпотеза, яка припускає, що люди за допомогою заощаджень і позик переміщують свої доходи між окремими періодами життя з метою забезпечення рівномірного рівня споживання.

Гіпотеза постійного доходу — гіпотеза, яка припускає, що споживання залежить від постійного доходу, який люди очікують отримувати в середньому за весь період свого життя від трудової діяльності і накопичених активів.

Гранична схильність до заощаджень — величина, яка показує, на скільки одиниць змінюються заощадження при зміні доходу на одиницю.

Гранична схильність до споживання — величина, яка показує, на скільки одиниць змінюються витрати на споживання при зміні доходу на одиницю.

Гранична ставка податку — величина, яка показує, на скільки одиниць змінюються податки при зміні доходу на одну одиницю.

Галопуюча інфляція — інфляція, темпи якої вимірюються десятками або сотнями процентів за рік.

Гіперінфляція — інфляція, що характеризується темпами, які перевищують 50 % на місяць.

Граничні інвестиції — величина інвестицій, яка згідно з моделлю Солоу необхідна для підтримання стійкої капіталоозброєності.

Дисконтування — процес приведення майбутніх витрат і доходів до їх теперішньої

Депресія — дуже глибокий і затяжний спад в економіці.

Дезінфляція — зниження темпів зростання цін.

Дефляція — зниження загального рівня цін.

Дефлятор ВВП — індекс цін, який показує темп зростання цін за певний період на всі товари і послуги, що охоплються ВВП; співвідношення номінального та реального ВВП.

Дивіденди — платежі, що виплачуються кожному акціонеру з прибутку корпоративного підприємства згідно з його часткою в акціонерному капіталі.

Довгостроковий період — в макроекономіці проміжок часу, упродовж якого ринкові регулятори (ціни і зарплата) спроможні відреагувати на збурення сукупного попиту і/або сукупної пропозиції і завдяки цьому відновити в економіці повну зайнятість.

Девальвація — офіційне зниження встановленої вартості валюти.

Державне споживання — частина державних закупівель, що спрямовується на утримання державних інституцій, покликаних задовольняти суспільні потреби в споживчих товарах і послугах.

Державний борг — загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і непогашених боргових зобов’язань уряду, у тому числі й тих боргових зобов’язань, що виникають у результаті виданих гарантій за кредитами, та інших зобов’язань, які бере на себе уряд.

Державні закупівлі — кінцеві товари і послуги, які закуповує уряд з метою задоволення загальнодержавних потреб.

Державні заощадження — різниця між наявним доходом уряду (чистими податками) і державним споживанням.

Державні інвестиції — частина державних закупівель, що спрямовується на закупівлю інвестиційних товарів та послуг.

Динамічні операції на відкритому ринку — операції на відкритому ринку, що здійснюються з метою цілеспрямованої зміни рівня банківських резервів і грошової маси.

Дискреційна фіскальна політика — політика, у межах якої зміни державних видатків і податків здійснюється на підставі спеціальних рішень уряду і парламенту.

Домогосподарство — інституціональна одиниця, що складається з однієї або більше осіб, основними функціями якої є пропозиція робочої сили та використання своїх доходів Екзогенна змінна — змінна, значення якої не залежить від розв’язання даної моделі, а визначається наперед.

Ендогенна змінна — змінна, значення якої отримується в процесі розв’язання даної моделі.

Ефект багатства — зміни в обсязі сукупного попиту, які пов’язані зі змінами реальної вартості фінансових активів, викликаними зміною цін.

Ефект доходу — зміна в обсязі ринкового попиту на окремий вид продукції, викликана зміною ціни на цю продукцію.

Ефект заміщення — зміна в обсязі ринкового попиту на окремий вид продукції, викликана зміною ціни на аналогічну продукцію, що робить її відносно дорожчою або відносно дешевшою.

Ефект процентної ставки — скорочення сукупного попиту, яке виникає внаслідок того, що загальне зростання цін викликає збільшення попиту на гроші і зростання процентних ставок, унаслідок чого зменшується попит на інвестиційні товари та деякі споживчі товари.

Ефект чистого експорту — зміни в обсязі сукупного попиту, які виникають унаслідок того, що ціни на вітчизняні товари і послуги змінюються відносно цін на аналогічні іноземні товари і послуги.

Експорт — товари і послуги, вироблені в країні і продані за її межі.

Ефект Фішера — зростання номінальної процентної ставки порівняно з реальною на величину, яка дорівнює очікуваному темпу інфляції.

Ефект мультиплікатора — величина, на яку приріст доходу перевищує приріст автономних витрат.

Економічне зростання — збільшення обсягу реального ВВП або реального ВВП на душу населення за певний період за рахунок збільшення виробничих потужностей економіки.

Економічний цикл — період, протягом якого економіка проходить від одного спаду або піднесення до іншого спаду або піднесення на умовах збереження загальної тенденції до зростання.

Економічні ресурси — земля, праця, капітал та підприємницькі здібності, що використовуються у виробництві товарів і послуг.

Ефективність праці — змінна в моделі економічного зростання Солоу, за допомогою якої враховується вплив технічного прогресу на капіталоозброєність.

Ефект витіснення — скорочення інвестицій в економіці, що виникає внаслідок зростання процентних ставок, викликаного фіскальною експансією, яка здійснюється за рахунок внутрішнього позичання.

Закрита економіка — економіка країни, яка не бере участі у міжнародній торгівлі.

Змішана економіка — економічна система, в якій поряд з ринком певну координаційну роль щодо розміщення ресурсів і виробництва продуктів виконує держава.

Закон Оукена — виведена Артуром Оукеном емпірична залежність, згідно з якою кожний процент циклічного безробіття викликає певний процент відставання фактичного ВВП від потенційного ВВП, або розрив ВВП.

Збурення, шок — різка зміна сукупного попиту і/або сукупної пропозиції під впливом екзогенних подій.

Заощадження — частина наявного доходу, що залишається після здійснення витрат на споживання.

Заплановані інвестиції — кошти, які підприємства планують спрямувати на інвестування в національну економіку.

Заплановані сукупні витрати — сукупні витрати на купівлю вітчизняних товарів і послуг, які планують здійснити всі резиденти і нерезиденти.

Звичайна акція — вимога акціонера на частку акціонерного капіталу підприємства і на відповідну частку в його прибутках у формі дивідендів.

Залишок Солоу — внесок сукупної продуктивності факторів виробництва у приріст продукту, який визначається за залишковим принципом, тобто відніманням від загального процента приросту продукту тієї частки, що припадає на працю і капітал.

Золоте правило — такий рівень заощаджень у моделі Солоу, що забезпечує стійкий стан в економіці за умови максимізації споживання на одного працівника.

Захисні операції на відкритому ринку — операції на відкритому ринку, що покликані нейтралізувати інші чинники, які здатні викликати небажані зміни на грошовому ринку.

Збалансований бюджет — бюджет, у якому надходження дорівнюють видаткам.

Зовнішній борг — заборгованість держави іноземним громадянам, підприємствам та інституціям.

Закон єдиної ціни — принцип, згідно з яким ціна однакового товару, що виробляється різними країнами, є однаковою на ринках усіх країн, якщо її обчислити у спільній валюті.

Захисне мито — мито, яке застосовується з метою захисту вітчизняних товаровиробників від іноземної конкуренції.

Імпорт — сукупність товарів і послуг, які країна купує в інших країн.

Інвестиції — потік витрат, що здійснюються з метою нагромадження основного капіталу, будівництва житла та приріст запасів.

Інвестиції в запаси — потік витрат, пов’язаних із виробництвом продукції, яка не реалізується, а зберігається на складах підприємств.

Інвестиції в основний капітал — потік витрат, спрямованих на купівлю устаткування, машин, будівництво виробничих об’єктів та інших засобів виробництва.

Інвестиції у житлове будівництво — потік витрат, спрямованих на будівництво житла та реконструкцію наявного житла.

Індекс споживчих цін — індекс, який відбиває темп зростання ціни фіксованого ринкового кошика споживчих товарів і послуг (індекс цін Ласпейреса) базового періоду.

Індекс цін — співвідношення між ціною певного кошика товарів і послуг (ринкового кошика) в даному періоді і ціною ідентичного ринкового кошика в попередньому періоді.

Індекс цін Пааше — індекс, який відбиває темп зростання ціни ринкового кошика поточного періоду.

Інфляційні очікування — очікування економічних суб’єктів щодо рівня інфляції у майбутньому періоді.

Інфляція — зростання загального рівня цін.

Інфляція витрат — зростання цін, яке виникає внаслідок збільшення витрат на одиницю продукції, що супроводжується зменшенням сукупної пропозиції.

Інфляція попиту — зростання цін, що спричиняється надмірним сукупним попитом.

Інсайдери — зайняті працівники, що можуть впливати на хід переговорів про заробітну плату.

Інфляційний розрив — величина, на яку заплановані автономні витрати перевищують потенційно необхідні автономні витрати.

Командно-адміністративна економіка — економічна система, в якій головним координатором економічної діяльності є не ринок, а державний план.

Кейнсіанський хрест — модель, що ґрунтується на кейнсіанській теорії і показує залежність обсягу виробництва (ВВП) від сукупних витрат.

Класична модель сукупної пропозиції — модель довгострокової сукупної пропозиції, згідно з якою сукупна пропозиція не залежить від ціни, оскільки в довгостроковому періоді зарплата і ціни є абсолютно гнучкими.

Короткостроковий період — у макроекономіці проміжок часу, протягом якого ринкові регулятори не володіють здатністю адекватно відреагувати на збурення сукупного попиту і/або сукупної пропозиції і відновити в економіці повну зайнятість.

Крива довгострокової сукупної пропозиції — крива, що відображає незалежність сукупної пропозиції від ціни і набуває вигляду вертикальної лінії, яка бере свій початок у точці потенційного ВВП.

Крива короткострокової сукупної пропозиції — 1) в основному варіанті — крива, що відображає пряму залежність сукупної пропозиції від ціни і має додатний нахил; 2) у крайньому випадку — крива, яка спирається на припущення про незмінність цін і має вигляд горизонтальної лінії.

Крива сукупного попиту — крива, що відображає обернену залежність між сукупним попитом і ціною і має від’ємний нахил.

Кейнсіанська функція споживання — функція, що описує залежність споживання домогосподарств від поточного наявного доходу.

Кількісна теорія грошей — теорія, за якою номінальний дохід визначається виключно змінами в кількості грошей в обігу.

Коефіцієнт участі в робочій силі — процент робочої сили у складі дорослого населення.

Капітал — економічні ресурси, що використовуються для виробництва товарів та послуг.

Кількість ефективних одиниць праці — показник кількості робочої сили, який в моделі економічного зростання Солоу обчислюється на базі фактичної кількості працівників, помножених на ефективність праці.

Ліквідність — відносна легкість і швидкість, з якою актив може конвертуватися в готівку.

Майже гроші — активи в такій формі, в якій вони легко і швидко можуть бути конвертовані в платіжні засоби.

Модель — спосіб абстрактного відображення фактичної поведінки досліджуваних явищ.

Мито — податок на імпортовані або експортовані товари.

Метод «витрати—випуск» — метод визначення рівноважного ВВП на основі знаходження такого ВВП, який дорівнює запланованим сукупним витратам.

Метод «вилучення—ін’єкції» — метод визначення рівноважного ВВП на основі знаходження такого ВВП, за якого вилучення дорівнюють ін’єкціям.

Мультиплікатор витрат — величина, яка показує, на скільки одиниць прямо змінюється дохід при зміні автономних витрат на одну одиницю.

Монетаристська теорія — теорія, згідно з якою основною причиною економічних коливань є зміни пропозиції грошей, тому для підтримання стабільності в економіці слід дотримуватися стабільних темпів зростання грошової маси.

Монетарна політика — сукупність заходів центрального банку стосовно управління пропозицією грошей, спрямованих на досягнення кінцевих цілей стабілізаційної політики держави.

Мультиплікатор збалансованого бюджету — дорівнює одиниці і відображає відношення між зміною на однакову величину державного бюджету і валового внутрішнього продукту.

Мультиплікатор податків — величина, яка показує, на скільки одиниць обернено змінюється дохід при зміні податків на одну одиницю.

Міжчасовий вибір споживача — рішення домогосподарств щодо визначення величини споживання на основі переміщення доходу між різними періодами життя за допомогою заощаджень та позик.

Модель зростання Солоу — модель, що показує вплив нагромадження капіталу, приросту населення і технічного прогресу на зростання капіталоозброєності та обсягу продукту на душу населення.

Модель мультиплікатора-акселератора — модель, яка пояснює економічні коливання певним співвідношенням між мультиплікатором витрат і акселератором.

Майбутня вартість — вартість поточних доходів і витрат у майбутньому періоді, яка визначається за допомогою нарахування складного процента на їх теперішню вартість протягом усіх років майбутнього періоду, в межах якого будуть здійснюватися витрати й отримуватися доходи.

Модель простого акселератора — модель, згідно з якою величина інвестицій перебуває в прямій залежності від зміни доходу.

Модель гнучкого акселератора — модель, згідно з якою в кожному поточному періоді підприємства зменшують розрив між наявним і бажаним обсягами капіталу на певну частку.

Неокласична модель інвестицій — модель, згідно з якою обсяг інвестицій залежить від розриву між бажаним і наявним капіталом та швидкості, з якою підприємства усувають цей розрив в кожному поточному періоді.

Нерозподілений прибуток — частина прибутку підприємств, яка залишається після сплати податків на прибуток та виплати дивідендів акціонерам.

Негнучкі ціни — ціни, що нездатні адекватно швидко реагувати на збурення сукупного попиту і/або сукупної пропозиції.

Негнучкість заробітної плати — нездатність зарплати адекватно швидко реагувати на порушення рівноваги на ринку праці.

Номінальний ВВП — ВВП, що визначається у фактичних (поточних) цінах, що діяли на момент його реалізації.

Надлишкові резерви — сума, на яку загальні резерви банків перевищують обов’язкові резерви (резервні вимоги).

Номінальна процентна ставка — поточна процентна ставка, яка не скоригована на інфляцію.

Норма обов’язкових резервів — частка депозитів, яку комерційні банки зобов’язані зберігати в центральному банку або як готівку у своїй
касі.

Номінальний валютний курс — курс валюти, який визначається через певну кількість іншої валюти.

Національні заощадження — 1) сума приватних та державних заощаджень; 2) частина доходу, яка не використовується на приватне та державне споживання.

Нейтральність грошей — нездатність грошей викликати в довгостроковому періоді реальні зміни в економіці.

Очікувана інфляція — інфляція, яку економічні суб’єкти передбачали у майбутньому на основі доступної їм інформації.

Особистий дохід — дохід домогосподарств, який складається з заробленого доходу, доходу від власності та отриманих соціальних трансфертів.

Особистий наявний дохід — 1) частина доходу домогосподарств, що залишається після сплати особистих податків; 2) у спрощеній економіці, в якій немає податків, — різниця між сукупним доходом і наявним доходом підприємств.

Облігація — бортовий інструмент, який зобов’язує позичальника оплачувати власникові облігації (позикодавцю) фіксовану суму грошей через регулярні проміжки часу (сплата процентів).

Очікуваний прибуток — прибуток, який очікують отримати інвестори протягом всього строку служби інвестованого капітального майна.

Облікова (дисконтна) ставка — процентна ставка, за якою центральний банк країни надає позики комерційним банкам.

Операції на відкритому ринку — купівля-продаж центральним банком державних цінних паперів.

Облігація — борговий інструмент (цінний папір), який зобов’язує позичальника оплачувати власнику цього інструменту фіксовану суму грошей через регулярні проміжки часу до дати її погашення.

Об’єкт макроекономіки — економічна система, що являє собою сукупність економічних суб’єктів країни, діяльність яких відбувається на основі конкретно-історичних виробничих відносин.

Предмет макроекономіки — причинно-наслідковий механізм функціонування та розвитку національної економіки.

Повна зайнятість — рівень зайнятості, який забезпечується в умовах рівноваги на ринку праці, коли фактичне безробіття дорівнює природному рівню.

Природний рівень безробіття — рівень безробіття, що відповідає повній зайнятості, за якої забезпечується рівновага на ринку праці.

Попит на гроші для угод, або трансакційний попит на гроші, — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення платежів за товари та послуги.

Попит на гроші як активи — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення заощаджень.

Процентна ставка — вартість позичених грошей, яка виражається у процентах до їх суми за рік.

Прибуток — дохід підприємств, який дорівнює різниці між виручкою від реалізації їхньої продукції та витратами на її виробництво.

Приватний сектор — сукупність домогосподарств і приватних підприємств у країні.

Постійна віддача від масштабу — властивість виробничої функції, згідно з якою пропорційне збільшення усіх факторів виробництва на певний процент збільшує обсяг виробництва на той самий процент.

Постійний дохід — сталий компонент поточного доходу, який людина спроможна підтримувати протягом всього життя за рахунок трудового доходу і накопичених активів.

Потенційний ВВП — реальний ВВП, який економіка здатна виробляти за умови повної зайнятості.

Паритет купівельної спроможності — теорія, згідно з якою номінальний валютний курс відображає різницю у рівні цін між країнами, завдяки чому ціни на однаковий товар, обчислені у спільній валюті, є однаковими в усіх країнах.

Плаваючий валютний курс — валютний курс, динаміка якого залежить переважно від попиту і пропозиції на валютному ринку.

Платіжний баланс — макроекономічна модель, що охоплює сукупність економічних операцій даної країни з іншими країнами і розробляється з метою здійснення контролю за ефективністю зовнішньоекономічної діяльності країни та обґрунтування економічної політики держави.

Приплив капіталу — сума витрат нерезидентів на купівлю фізичних і фінансових активів у резидентів даної країни.

Передатний механізм монетарної політики — сукупність причинно-наслідкових зв’язків, завдяки яким зміни пропозиції грошей впливають на кінцеві цілі монетарної політики.

Прогресивний податок — податок, середня ставка якого збільшується в міру зростання оподаткованого доходу і знижується зі зменшенням цього доходу.

Проміжні цілі — такі макроекономічні змінні, які опосередковують вплив монетарної політики на кінцеві цілі.

Пропорційний податок — податок, середня ставка якого не змінюється зі зміною рівня оподаткованого доходу.

Рівноважна ціна — ціна на конкурентному ринку, за якої забезпечується рівновага між попитом і пропозицією.

Рівень безробіття — процент учасників робочої сили, які не мають роботи.

Робоча сила — частина дорослого населення, яка має роботу або шукає її.

Рахунок капітальних операцій — розділ платіжного балансу країни, в якому відображається приплив і відплив капіталу.

Рахунок поточних операцій — розділ платіжного балансу країни, в якому відображаються експорт та імпорт товарів і послуг, чисті доходи від інвестицій та чисті поточні трансферти.

Реальний валютний курс — коефіцієнт, що відображає пропорцію, в якій товари однієї країни обмінюються на товари іншої країни.

Ревальвація — підвищення центральним банком національної валюти за системи фіксованих курсів.

Резервні активи — високоліквідні фінансові активи, що перебувають під контролем центрального банку країни і можуть використовуватися для регулювання платіжного балансу та здійснення інтервенцій на валютному ринку.

Реальна процентна ставка — вартість позичених грошей, скоригована на темп інфляції.

Реальні грошові запаси або залишки — 1) кількість грошей, виражена через кількість товарів і послуг, які за них можна купити; 2) відношення кількості грошей до рівня цін.

Ринок грошей — такий сегмент фінансового ринку, на якому здійснюється купівля-продаж короткострокових боргових інструментів, строк погашення яких становить не більше ніж один рік.

Рівняння Фішера — рівняння, в якому номінальна процентна ставка дорівнює сумі реальної процентної ставки та очікуваного темпу інфляції.

Ринкова економіка — економічна система, в якій рішення щодо розміщення ресурсів і виробництва продуктів приймаються на основі вільних цін, що формуються на ринку під впливом попиту і пропозиції.

Ринкова система — усі ринки продуктів і ринки ресурсів та зв’язки між ними.

для купівлі споживчих товарів і послуг.

Реальний ВВП — ВВП, обчислений у порівнянних (постійних) цінах, тобто номінальний ВВП, скоригований на індекс цін.

Споживання основного капіталу — вартісна оцінка зношення основного капіталу внаслідок його використання в процесі виробництва товарів і послуг.

Трансфертні платежі — державні виплати суб’єктам приватної економіки, в обмін на які уряд не отримує ні товарів, ні послуг.

Чистий ВВП — ВВП за вирахуванням амортизації.

Чистий експорт — різниця між експортом та імпортом товарів і послуг.

Чисті інвестицій — валові інвестиції за вирахуванням амортизації.

Структурне безробіття — безробіття, що виникає під впливом структурних диспропорцій на ринку праці, які відображають появу невідповідності між попитом і пропозицією робочої сили за професіями, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками.

Фрикційне безробіття — безробіття, що пов’язане з добровільною або вимушеною зміною працівниками місця своєї роботи.

Циклічне безробіття — безробіття, що зумовлене недостатнім сукупним попитом, тобто коли на ринку праці попит на робочу силу менший, ніж її пропозиція.

Основна модель сукупної пропозиції — модель короткострокової сукупної пропозиції, згідно з якою між сукупною пропозицією і ціною існує пряма залежність, оскільки в короткостроковому періоді зарплата є негнучкою.

Сукупна пропозиція — сукупний обсяг товарів і послуг, який мають намір виробляти національні підприємства для продажу на ринку з метою отримання прибутку.

Сукупний попит — сукупний обсяг вітчизняних товарів і послуг, яку мають бажання купити резиденти і нерезиденти з метою задоволення своїх платоспроможних потреб.

Теорія переваги ліквідності — кейнсіанська теорія попиту на гроші, згідно з якою врівноваження попиту і пропозиції на реальні грошові запаси забезпечується за допомогою зміни доходу та процентної ставки.

Функція попиту на гроші — залежність попиту на реальні грошові запаси від чинників, які на нього впливають.

Центральний банк — банк, головною функцією якого є контроль за пропозицією грошей у країні.

Швидкість обігу грошей — показник, що відображає, скільки разів за рік грошова одиниця, яка перебуває в обігу, витрачається на купівлю товарів і послуг.

Стагфляція — скорочення обсягу національного виробництва, яке супроводжується зростанням цін, тобто поєднання стагнації та інфляції.

Теорія адаптивних очікувань — теорія, згідно з якою люди фор-
мують свої очікування щодо поведінки економічних змінних у майбутньому періоді на підставі їх динаміки у найближчому минулому і ко-
ригують їх з урахуванням змін, що відбуваються у поточному періоді.

Теорія раціональних очікувань — теорія, згідно з якою люди формують свої очікування щодо поведінки економічних змінних у майбутньому періоді на базі інформації про майбутні зміни в економічній кон’юнктурі та економічній політиці держави.

Середня схильність до споживання — відношення споживання до наявного доходу.

Споживання — витрати на споживчі товари та послуги.

Тимчасовий дохід — дохід, який люди не очікують отримувати у майбутньому.

вартості за допомогою ставки дисконту.

Споживання основного капіталу — вартісна оцінка зношення основного капіталу внаслідок його використання в процесі виробництва товарів і послуг.

Чиста дисконтована вартість — сума, що утворюється при вирахуванні дисконтованої вартості очікуваних інвестиційних витрат з дисконтованої вартості доходів, очікуваних від інвестування.

Рецесійний розрив — величина, на яку заплановані автономні витрати менші від потенційно необхідних автономних витрат.

Рівноважний ВВП — ВВП, за якого загальний обсяг вироблених товарів і послуг дорівнює загальній кількості куплених товарів і послуг.

Рецесія, спад — період, у межах якого відбувається скорочення обсягів виробництва в країні.

Сукупна продуктивність факторів виробництва — показник, що відображає вплив технічного прогресу на зростання обсягу продукту на одного працюючого.

Теорії ендогенного зростання — моделі економічного зростання, що охоплюють фактори, від яких залежить технічний прогрес, на відміну від моделей, які враховують технічний прогрес екзогенно.

Теорія реального ділового циклу — теорія, згідно з якою економічні коливання спричиняються не номінальними чинниками, а технологічними шоками.

Фактори виробництва — економічні ресурси, які використовуються для виробництва товарів і послуг.

Кінцеві цілі монетарної політики — такі макроекономічні змінні, які характеризують рівень економічного розвитку країни і на досягнення яких монетарна політика має спрямовувати свої заходи.

Фіскальна політика — політика держави щодо рівня податків і державних видатків.

Чисті податки — податкові надходження уряду за вирахуванням державних трансфертних платежів.

Торговельний баланс — частина рахунка поточних операцій платіжного балансу, яка відображає співвідношення між експортом та імпортом товарів.

Фіксований валютний курс — курс національної валюти, який уряд офіційно оголошує і бере зобов’язання його підтримувати.




1. Тема- Проектування і реалізація форм Мета- Продумати структуру і дизайн та розробити форми для баз даних з
2. Пусть память говорит Настоящее положение определяет статус цели и задачи порядок проведения районног
3. НА ТЕМУ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ СБЕРБАНКА РФ ОЦЕНКА НА ЗАЩИТЕ ХОРОШО1
4. Развитие творческих способностей детей посредством театрализованной деятельности
5. Тема- Расчёт ежегодных сумм амортизационных отчислений основных фондов разными методами Цель работы- из
6. Солнышко Конспект занятия для детей подготовительной группы
7. О бюджете городского округа Верхняя Пышма на 2014 год и плановый период 2015 и 2016 годов первое чтение
8. Штурм Кенигсберга
9. Лекція 4 Майнові відносини в акціонерному товаристві 1
10. тема национальных счетов СНС представляет собой систему взаимосвязанных показателей применяемых для опис
11. Тема семейнобрачных отношений представляет собой интерес для исследования а так же особенно актуальна в на
12. ДНЕПРОПЕТРОВСКАЯ МЕДИЦИНСКАЯ АКАДЕМИЯ МИНИСТЕРСТВА ЗДРАВООХРАНЕНИЯ УКРАИНЫ
13. Тема. 6 Організація праці на постах ТО і ПР на СТОА
14. Почему в настоящее время перед нами стоит проблема безработицы среди молодежи В чем причина этого явления
15. 19ПЗ 4 Расчет количества стойл для ТО2 ЭКИПИРОВКИ Количество стойл для проведения ТО2 экипировк
16. РНАрхангельскнефтепродукт Черкасовой М.html
17. иррациональные моменты
18. Тюменский педагогический колледж Отчет по производственной практике ПМ 01
19. НА ТЕМУ- Лесные пожары Работу выполнила- студентка I курса факультета Землеустройство Спец
20. Лабораторная работа 7 Основы работы в Exel- форматирование диаграмм 1