Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вона сприймається як особлива сфера пов~язана з духовним життям людей і звернена до душі людини

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-06

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

 

   Релігія виступає однією з найважливіших складових соціокультурної системи. Вона сприймається як особлива сфера, пов’язана з духовним життям людей і звернена до душі людини. Але релігія – це й певна КАРТИНА світу – низка уявлень про причини виникнення та природу Вселеної (віровчення), а також комплекс ритуалів і обрядів, традицій (культ). Релігія може розповісти, у чому сенс людського існування, як перебороти життєві безладдя й негоди. Це й реальне життя індивідів і соціальних груп, що дотримуються тієї або іншої релігійної традиції; це й церкви, конфесії, деномінації. Глибинна ж суть релігії пов’язана з духовним життям людини, з вічним прагненням людини максимально розкрити свій внутрішній потенціал. Релігія – це певне світосприйняття й певна сфера життя людини, які пов’язані з її ставленням до Абсолюту (Бога або іншої надприродної сили). А. Тойнбі називав релігію головною рушійною силою, основою й стрижнем культури й цивілізації.

Отже, у найзагальнішому виді релігія (від лат. religio – благочестя, святиня) може бути визначена як форма відбиття світу, в основі якої лежить віра в існування надприродного й опосередкованого зв’язку з ним людини.

Основними структурними елементами релігії є: релігійна свідомість, релігійний культ, релігійні почуття, релігійна віра. Їм відповідають наступні основні соціальні функції релігії: світоглядна, регулятивна, інтегративна, компенсаторна та ін. (схема. 26.1.).   

Схема 26.1. Структура й функції релігії

    

    

Релігійна свідомість. Віра в надприродне – визначальна ознака релігійної свідомості. Варіантами такої віри можуть виступати анімізм, анімалізм, віра в духів, богів або Бога, у безсмертя душі та ін. Релігійна свідомість складається з сукупності психічної діяльності, почуттів, емоцій, переживань, уявлень, поєднаних з ілюзіями, символами, алегоричністю мислення.

 

Виходячи з особливостей релігійної свідомості, визначається світоглядна функція релігії. Релігійний світогляд встановлює «граничні» критерії, абсолюти, з позицій яких і усвідомлюється світ, суспільство, людина. Вони дають можливість тому, хто вірить, зберігати надію на досягнення «світлого майбутнього», на врятування від страждань і самітності. 

Релігійний культ являє собою зовнішню сторону релігії. Це сукупність символічних дій, за допомогою яких віруючий прагне вплинути на надприродні об'єкти. До культу відносяться різні специфічні види діяльності – обряди, ритуали, таїнства, богослужіння, пости, молитви; культові спорудження  храми, собори, а також культові приналежності – посуд, одяг, ікони, капища, священні амулети, реліквії, і, звичайно ж, культові книги.

Особливості цього впливу відбиває регулятивна функція релігії. Ії суть полягає в тому, що за допомогою певних ідей, цінностей, стереотипів, традицій, обрядів, здійснюється управління свідомістю й поведінкою індивідів та соціальних груп. Найважливіша роль у даному процесі приділяється системі норм релігійного права та моралі.

Релігійні почуття це емоційне ставлення віруючих до створених уявою надприродних істот як до реальних. Уявлюваний образ (предмет культу, персона, явище) пов’язаний з переживаннями, відбиває спрямованість релігійної свідомості людини страх, радість, любов, надію, очищення, рятування та ін., а також моральні та естетичні переживання.

Інтегративна функція. На всім протязі еволюції культури релігія була засобом об’єднання людей на основі єдиного віросповідання. Як специфічний тип світогляду вона сприяла збагаченню духовного життя суспільства, виробленню норм регуляції поведінки особистості та суспільних груп.

Інтегративною рисою релігійної свідомості є релігійна віра:

  •  в об'єктивне існування надприродних істот, можливість спілкуватися з ними й одержувати від них допомогу;
  •  в істинність певних уявлень, поглядів, догматів і т.д.;
  •  у здійснення подій, про які розповідається в текстах (священних писаннях);
  •  у релігійні авторитети – «батьків», «вчителів», «святих», «пророків» та ін.           

Компенсаторна функція покликана перебороти обмеженість, залежність, безсилля людей як у перебудові свідомості, так і в зміні об'єктивних умов існування. Реальні тяготи переборюються «волею в дусі», розділення й ізоляція заміняється «братерством у спільності». Важливе значення має й психологічний аспект компенсації зняття стресу, катарсис, медитація, духовне заспокоєння.

PAGE  56




1. двигательного аппарата 16
2. Социодиалекты в системе русского языка
3. Механическое движение
4. Реферат- Языковые изменения конца 20-го века
5. Российский Государственный Педагогический Университет им
6.  Кожа ~толстая малоподвиж
7. Законодательное обеспечение экологической безопасности.html
8. больной B b бэ [b] вrb борода С с
9. Русская живопись первой половины ХХ века
10. Реферат- Мадрид
11. Думайте позитивно и жизнь превратится в сказку
12. ЭЛЕКТРОТЕХНИКА И ЭЛЕКТРОНИКА Принцип действия и основные характеристики усилителя
13. Театр Горького
14. Тема- Звук и буква Ч
15. 4м устраивают так же как и в гражданских зданиях а при большей высоте в конструкции перегородок вводят карка
16. Агрістейт розраховую й оцінюю зміну протягом звітного періоду- Коефіцієнта абсолютної ліквідності
17. Добро пожаловать в нашу прекрасную страну заманивает нас эта книга.
18. Доклад- Основные расчетные модели грунтов
19. тема управления проектными данными или система PDM совместно с СУБД
20. Розрахунок режимів різання при обробці деталі