Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Церкви Хангаласького улусу Хід уроку-Слово вчителя- Історія рідного краю завжди буде самої актуальною і

Работа добавлена на сайт samzan.net:


red0;З історії церков Хангаласького улусу (урок-репортаж)

ЗАВДАННЯ: створити обстановку, в якій учні могли б розширити діапазон знань і уявлень про рідний край; викликати стійкий інтерес до вивчення історії своєї малої Батьківщини.

ЦІЛІ:

- Знайомство учнів з історією покровських церков;
- Розвиток навичок володіння зв'язковою усній промовою;
- Виховання у школярів громадянськості, патріотизму, моральності, поваги до історичного минулого і сучасного Покровська.

ОБЛАДНАННЯ: мультимедійна презентація, тести, таблиця «Церкви Хангаласького улусу»

Хід уроку:

Слово вчителя: Історія рідного краю завжди буде самої актуальною і важливою частиною історії в цілому. Ще більший інтерес викликає історичне минуле малої батьківщини - місця , де ти народився , виріс , де пройшли твої юні роки .

    Скільки є міст на Лені ,
    Скільки складено пісень про них ,
    Але один містечко при долині Еркені
    Мені дорожче і красивіше інших .

    Покровськ , Покровськ - місто юності нашої ,
    Покровськ , Покровськ - місто наших дітей ,
    Покровськ , Покровськ - ти все красивіше і красивіше ,
    Покровськ , Покровськ - місто життя моєї .

- Як ви розумієте тему нашого уроку ?

- Запишіть ключове слово теми (церква ) .

- Які асоціації виникли у вас у зв'язку з цим словом? Запишіть їх.

Словникова робота з термінами записаними учнями .

Вчитель: Скільки і яких церков було в нашому улусі ? Яку роль відіграла церква в житті хангаласців ? На ці питання ми повинні будемо відповісти наприкінці уроку .

Урок наш не зовсім звичайний . Клас стане телестудією , куди запрошені гості , звідки ми « перемістимося » в насліга нашого улусу завдяки журналістам , з їхніх репортажів дізнаємося багато нового і цікавого.

Я ж надаю слово провідним нашої програми.

Ведучий 1 : Місто Покровськ розташований на високому березі річки Лена , в сімдесяти кілометрах вище міста Якутська . Раніше на цьому місці був вартовий пост Тигин - Дархан . За переказами , на березі озера , оточеного лісом , згодом названим Монастирським , проживав Омога-бай .

Восени 1682 року у місцевості Хоруол - Туму відбулося останнє велике повстання якутів - хангаласців під проводом немігюнского князя Дженніка проти козацького воєводи Івана Приклонського . Після придушення повстання на знак перемоги на місці битви був споруджений величезний дерев'яний хрест. Оскільки справа була на Покров , хрест прозвали Покровським , потім і село стало називатися Покровське.

Ведучий 2 : А зараз ми надамо слово нашому кореспонденту , який знаходиться у Покровську , в районі колишнього Монастирського озера ( слайди 1-3) .

Кореспондент:

Кангаласька Покровська церква:


Якутський Спаський монастир (Слайд 1)

«Поблизу Якутська , в 85 верстах на південь від нього ,знаходиться Якутський Спаський монастир, заснований в 1664 році, мав приписну Покровську пустель - невеликий монастир». Так починаються перші відомості про походження церков у Покровську . У 1703 році частина відлюдників Спаського монастиря з Якутська переїхала на нове місце і заснувала близько Покровського тракту своєрідне відділення монастиря , названого Покровської пустинню . Ченці розводили худобу , сіяли хліб , займалися рибним ловом.

У 1720 році тут була побудована церква , яка простояла 14 років і в 1734 році згоріла.

У самого озера в 1787 році була побудована нова церква в ім'я чудотворців Зосима і Саватія . У 1793 році старанням священика Дячковский на зібрані кошти були куплені прикраси та встановлено іконостас . Освячено храм 1 жовтня 1793 . У 1814 році на другому поверсі був встановлений різьблений іконостас і виставлені ікони. У 1815 році при об'їзді Якутії іркутський архієпископ Михаїл освятив його. Коли Покровск став районним центром , в цій церкві містилася їдальня.

У 1821 році побудували двоповерхову будівлю церкви унікальної архітектури . Ліс , який прибув сплавом по  р.Олені спеціально для будівництва церкви , був добірний. Люди його доставляли з берега до місця будівництва (на цьому місці зараз 36 -квартирний будинок по вулиці Орджонікідзе) на биках і конях .

Висока дзвіниця і золочений хрест було видно навіть з гирла Буота. Складене умільцями з товстих соснових колод , сплавлених з верхів'їв Лєни , будівля церкви простояло 139 років , поки його не розібрали в 1960 році.

Побудована на найвищій точці поселення, церква з восьмигранним куполом було видно здалеку .

У 1870 році на кошти купця Шестакова з Якутська було побудовано цегляну будівлю церкви Преображення . У 1914 році проведено її ремонт. Пофарбовані стіни , підлогу і стелю. Вівтарний іконостас заново обшитий листовим золотом. Витрати склали 570 рублів , у тому числі від прихожан - якутів - 500 рублів. За описом Шунін , який побував у Покровську в 1829-1830 роках , крім церкви стояли 6 селянських будинків і високий терем боярського сина Данилова.

Церква Покровська (Слайд 2 )

 Прихожанами були якути Немюгюнського і Ергіського наслігів, які в дні церковних свят і богослужінь не відмовлялися приходити пішки і на конях до церкви, де найбільш гріховні вистоювали і ночами. У дні архієрейських служб приходило від 800 до 1000 осіб на будь-який час року. У 1914 році було 2998 парафіян. Найбільш відомі останні священики - це батько Гавриїл і з 1908 року - його син Інокентій.

У цій будівлі на початку 30-х років містився клуб, потім райком КПРС і, нарешті, районна електростанція

B 1887 році в Покровську, в будівлі церкви, була відкрита церковно-приходська школа. Першим учителем став священик Неверов. Вже в 1903 році відвідувало 14 дітей, серед них були брати Петро та Онуфрій Дуглас, Микола Власєв, Христина Черих, Зінаїда Павлуцька, Андрій Пріпузов та інші.

Церква Преображення ( слайд 3 )

Ведучий 1 : До 20 -х років XX століття в Хангаласском улусі було 7 церков. Роки їх будівництва відомі з письмових джерел , а розібрані і зруйновані вони були в 50 -і роки. Це самі будівлі , а хрести , дзвони , у деяких - купола , були скинуті ще в 20 -х роках. 
Ведучий 2 : А зараз ми передаємо слово нашому кореспонденту з Синського насліга ( слайд 4 ) .

Кореспондент:

Синська Воскресенська церква:

Побудована в 1815 році старанням Родович 5 -го Мальжегарського насліга Іллі Михайловича Шадріна за допомогою прихожан - якутів , а також ямщиків Ленського тракту. Будівля дерев'яна . Огорожа дерев'яна , тристороння і четвертою стороною впирається в річку синя. Престолів було три: головний річний - на згадку воскресіння Христового , зимовий приділ - в ім'я святого пророка великого Іллі , лівий боковий вівтар в ім'я Миколи Мірлікійського (з святкуванням 9 травня і 6 грудня) .

Церква мала свій архів , своє господарство і землі до 30 -ти десятин. У них зберігалися прибутково-видаткові книги за шнуром і печаткою , копії з метричних книг , сповідальні книги , клірської відомості , пошукові книги , богослужбові журнали. Всі ці документи подаються дуже цінними для встановлення днів народження , родоводів таблиць . При церкві були бібліотека , що не дуже багата , але з 159 назвами книг , Біблії , в тому числі і на якутській мові , 1858 року видання.

З 1902 року розпочала роботу церковно -приходська школа. Будинок для школи було пожертвувано Н.І.Шадріним . Діти вчилися не примусово , а добровільно і з ретельністю . Випускники таких шкіл мали хороший почерк , знали російську мову і виконували складну роботу писаря родової управи у Покровську .

Найбільш відзначилися учні надходили в Якутську духовну семінарію. Останнім священиком був уродженець м. Якутська Михайло Васильович Нікітін , який закінчив чотири класи ЯДС . У 1897 році він був призначений псаломщиком Покровської церкви , а в 1900 році - священиком Усть- Травневої церкви.

Духовна семінарія в м. Якутську ( слайд 4 )

Ведучий 1 : У нас на зв'язку наш кореспондент з Булгуняхтага .

Кореспондент:

Сатінська Мелетівська церква:

Побудована в 1896 році і освячена якутським єпископом Никодимом 26 травня 1898 . Вона була однопрестольною . Церква мала 55 десятин землі .

Дана церква відразу відкрила церковно -приходську школу. У 1899 році в ній навчалися 24 хлопчики і 3 дівчинки. Тут працював Ілля Попов , який 19 вересня 1903 училищним радою був призначений учителем.

Сатінська церква простояла довго і згоріла не так давно.

Ведучий 2 : А зараз слово нашому кореспонденту з Тіт- Аринського насліга ( слайд 5 ) .

Кореспондент:

Тіт- Аринська церква

Побудована в 1899 році і освячена єпископом Никанором 29 червня 1902 . З 1898 року за нею відкрита церковно -приходська школа. У 1914 році навчалося 9 хлопчиків і 4 дівчинки. Священиком з 17 лютого 1909 працював Георгій Опанасович Черних , син диякона і випускник Іркутської духовної семінарії. До цього він служив у якутській Предтеченскій Даллірскій церкві ( 1885). Красноярській (1887) , Миколаївській ( 1896 ) , Ой- Беском (1900) , і Качикатській (1908) церквах. Дочка його Катерина була заміжня з священиком Інокентієм Павлуцьким . Сини м.Черного Олександр та Інокентій були псаломщиками.

 Іоанно-Предтеченська церква ( 1820) ( Слайд 5 )

Ведучий 1 : У нас на зв'язку наш кореспондент з Октемського насліга .

Корреспондент: Октемська Свято- Троїцька церква:

Побудована в 1876 році і освячена єпископом Мелентієм 27 червня 1890 . Церковно -приходська школа знаходилася в 10 верстах в Техтюре . У 1914 році в ній навчалися 11 дітей , а у міністерській школі в самому Октеме навчалися з пансіоном 25 хлопчиків.

Священиком був син священика якутської єпархії Микола Васильович Верещагін, який закінчив три класи Якутського духовного училища. Свою роботу в духовному сані він почав в 1894 в Якутском соборі і влітку 1895 був переведений в Синську церкву , в 1899 році - в Холумгінську , в 1904 році - в Улахнську церква , і, нарешті , 23 грудня 1905 був переведений в Октемську церкву , де і прослужив понад десять років. Дияконом в цій церкві був К.А.Бережнов , що одружився в свій час на дочці священика, двадцятирічної Параскеві .

Ведучий 1 : У нас на зв'язку наш кореспондент з Мальджагарського насліга ( слайд 6 ) .

Кореспондент: Улаханська Ніканоровська церква:

Остання , сьома церква в улусі була побудована в 1901 року і освячена 12 грудня 1904 благочинним , а 2 червня 1910 року - єпископом Інокентієм . Церква мала престол в ім'я святого апостола Никанора . Священиком у цій церкві був Василь Георгійович Сучковскій , що народився в 1858 році в Усть- Ілге Кіренського округу Іркутської губернії , по закінченні Якутського духовного училища призначений в 1875 році псаломщиком Олекминського Спаського собору , працював потім в Чурапча , а після служив в Якутському обласному управлінні . У 1884 році В.Г.Сучковскій був прийнятий дияконом в Якутський кафедральний собор , а через два роки завдяки своєму голосу протодияконом цього собору Яковом був розташований священиком Верхньо- Колимської церкви. До Улахан- нської церкви був переведений в 1909 році. Ця церква була пам'яткою служінню в Якутській єпархії Никанора , бо була споруджена за його ініціативою.

Троїцький Собор ( Слайд 6 )

Ведучий 2 : І нарешті , слово нашому кореспонденту з села Кердем ( слайд 7 ) .

Кореспондент:

Качикатська Миколаївська церква

Будівництво Качикатської Миколаївської церкви почалося в 1892 році в селі Кердем . Благочинний якутських церков священик Василь Бережна дав рапорт Його Первосвященство Мілентьєву - єпископа Якутського і Вілюйського : «Честь маю благопокорнейше донести , що благословення Вашого Первосвященства , закладка фундаменту Качикатського миколаївського храму на річці Лютенге скоєно мною 24 квітня 1892 ».

По спорудженню Качикатської церкви , згідно з контрактом , підрядником був якийсь Чагін , ймовірно , з якутських купців чи підприємців. З місцевих жителів майстрами працювали Петро Тихонов на прізвисько Чемчок з Качикатського наслега і Микола Олексійович Борисов , на прізвисько Беріескін з II Жемконського насліга - знавці будівництва російських будинків. У 1906-1909 рр. . старостою церкви був обраний Гавриїл Костянтинович Павлов - багач II Жемконського насліга , а з 1910 р. - Семен Петрович Барашков - відомий багач Качикатського насліга .

З архівних документів відомо, що Г.К.Павлов на користь церкви пожертвував 500 рублів від себе і 2500 рублів , зібраних з населення. А С.Барашков від себе пожертвував 700 рублів , від населення свого насліга - 300 рублів. За цю меценатську діяльність в 1912 році обидва були нагороджені срібними медалями на Станіславській стрічці для носіння на грудях. У поданні до нагороди С.П.Барашкова стоять підписи старшини Качикатського насліга Афанасія Кіпріянова ,і старшини Афанасія Кириліна і писаря Олексія Єлисейовича Кулаковського .

Церква була побудована в 1892 році. Освячена 19 вересня 1910 . У 1906 році священиком був О.Попов , псаломщиком Іоанн Попов. У 1914 році священиком був Іоанн Іннокентьєвич Шипіцин , який закінчив курс Якутського духовного училища. Багато священиків були учасниками першого Всеросійського перепису населення 1897 року і за цей мали чорно- бронзові медалі з відповідним написом . Таку медаль носив і священик І.І.Шипіцин . При церкві з 1 вересня 1898 існувала церковно -приходська школа. Прихід складали якути Качикатського і двох Жемконських наслігів , при цьому чисельність прихожан в 1914 році становила 4157 чоловік.


Качикатська Миколаєвська церква (Слайд 7 )
Ця церква
 - єдина, яка дійшла до наших днів - стала за свій довгий вік свідком багатьох подій . Наприклад , в 1929 році активістами Радянської влади були зібрані хрести і дзвони . Старожили кажуть , що головний дзвін на цій церкві важив 25 пудів ( 407,3 кг).

Сьогодні Миколаївська церква зусиллями мешканців насліга відновлюється , її кілька разів відвідував єпископ Якутський і Ленський Герман , який висловив бажання зробити її діючою. Адже діюча церква - це , в кінцевому рахунку , зв'язок часів , забезпечення на ділі свободи совісті та віросповідання громадян. Не можна применшувати її роль у духовному вихованні населення , в появі серед якутів перших грамотних людей. Більшість перших освічених людей з якутів , серед яких видатні громадські діячі , іменами яких пишається якутський народ , спочатку отримали церковнопарафіяльну освіту.

Ведучий 1 : Отже , в Хангалаському улусі було побудовано 7 церков , всі вони мали значні земельні наділи. Всі священнослужителі володіли якутською мовою і слово Боже передавали місцевому населенню на його рідній мові .

Ведучий 2 : Щовесни до церков збиралися якути з різних наслігів і влаштовували свято , присвячений початку літа - Ісиах . Тоді ж проводився ярмарок , на якій прибулі з верхів'їв Лєни купці торгували з місцевим населенням. І свято продовжувалося кілька днів. Свята організовувалися біля церков . Біля церкви під час льодоходу всю ніч звучав осуохай , біля церкви ж проводили Ісиах , проводжали земляків на війну. Церкви , таким чином , були центрами всіх суспільно значущих заходів на селі .

Ведучий 1 : А зараз ми перенесемося з минулого нашого улусу в день сьогоднішній і викликаємо на зв'язок нашого кореспондента , який знаходиться у Покровську , на вулиці Орджонікідзе ( слайди 8-20 ) .

Корреспондент: Віруючі Покровська та прилеглих наслігів в 1998-1999 роках збиралися в будинку Галини Спіридонової , першої старости Покровської парафії. 

У
 2000 році Церква Покрови відкрили в будівлі старого військкомату. Силами прихожан спорудили простенький іконостас , відремонтували будівлю.

Символічним є те , що після тривалої перерви до 325 -річного ювілею Покровськ знайшов нове , прекрасна будівля церкви , побудована на самому березі ріки Лени на кошти Комдрагмета за підтримки народного депутата Васильєва Карла Іннокентьєвича . Посильну лепту в будівництво і облаштування нової церкви внесли і парафіяни на чолі зі старостою Ольгою Сергіївною Заусаєвою .

Церква Покрови Пресвятої Богородиці. ( Слайд 8 )

Будування нової церкви ( Слайд 9 )

Ведучий 2 : Сьогодні всі зачаровані дзвоном, який завжди вважався символом очищення і благовеста . Це вселяє в нас впевненість у тому , що місто Покровськ чекає прекрасне майбутнє , і ми , нинішнє покоління покровчан , пишаємося тим , що причетні до будівництва цього майбутнього.

Ведучий 1 : Ми знову повертаємося в нашу умовну телестудію . Дякуємо нашим репортерам. А зараз серед гостей нашої студії ми проведемо конкурси і виявимо знавців історії церков Хангаласького улусу .

Ведучий 2 : Пропонуємо вам заповнити прогалини в таблиці «Церкви Хангаласского улусу » ( слайд 10 )


Церкви Хангаласского улусу:

Назва церкви

Рік побудови

Перші священнослужителі

Кангаласька Покровська церква

Дячковський М.

1815 р 

Качикатська Миколаєвська церква

Попов О.

1896 р.

Тит-Арінська церква

1899 р.

Октемська Свято –Троїцька церква

Верещагін Н.В

1901 р.

Сучковський А.Ю

Ведучий 2: Приведіть у відповідність назву і місце розташування церков Хангаласского улусу (слайд 22)

Воскресенська церква                                      Покровськ
Мелетівська церква                                         Кердем
Преображенська церква                                    Синськ
Свято-Троїцька церква                                     Булгухтанях
Миколаївська церква                                       Октемці
Церква Покрови Пресвятої Богородиці                    Покровськ

Ведучий 1 : А зараз вам , шановні гості , пропонується письмово відповісти на питання: «Яка роль церкви в житті сьогоднішніх покровчан ? » ( Слайд 23 )

Учні протягом 5 хвилин дають письмові відповіді .

Слово вчителя: Церква притаманними їй методами боролася з вадами людей , вчила порядності , моральній чистоті . Церкви , будучи шедеврами тодішньої архітектурної думки і дерев'яного зодчества , своїм виглядом , чистотою і ошатністю , мелодійним дзвоном і церковним хором сприяли естетичному вихованню людей.



У всьому цивілізованому світі церкви і сьогодні є гордістю народу , священним місцем , охоронюваним державою.

Прав архієпископ Якутський і Ленський Герман , який написав у журналі « Чолбон »: « Найголовніше , ми всі тут , на нашій суворій , північній , але добрій землі , повинні жити дружно , мирно , поважаючи людську гідність один одного. Та й заповіді , які приніс на землю Ісус Христос , можна виразити в декількох словах: любити Бога і любити ближніх , тобто всіх людей , як самих себе. Наскільки менше було б зла і гріха в нашому непростому житті , якби ми пам'ятали ці заповіді ». 

Підведення підсумків. Оцінка учнівських досягнень.




1. Реферат- Borland C++ Builder
2. Тема- Горные породы и минералы
3. Александр Васильевич это центр вокруг которого собираются пожарные прежде всего тушилыldquo;
4. 1994 N 51ФЗ ред. от 06
5. на тему Технологический процесс механической обработки поверхностей детали Исполнитель-
6. Куда хуже если там все принимают тебя за могущественную волшебницу и требуют колдовских зелий побед над об
7. это понимание предвидение и управление поведением людей в рамках организаций Начало теории управлени
8. . Строение и электрические свойства полупроводников.
9. Светоизлучающие диоды Светодиодное освещение
10. Предмет теории государства и права
11. Заповедники Красноярского края
12.  Канаш Ирина Степановна
13.  Общие положения 11
14. философской концепции К
15. Варіант 1 На п~яти картках написані 5 букв-АИЛНЯ
16. Красная Пресня г
17. Толкование сновидений
18. СанктПетербургский университет управления и экономики ФАКУЛЬТЕТ СОЦИАЛЬНОГО УПРАВЛЕНИЯ Кафе
19. Франсуа Салиньяк Мот-Фенелон Приключения Телемака
20. Виды информации