Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема дисципліни- Технологія створення редагування та форматування текстових документів засобами MS Word

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема дисципліни: «Технологія створення, редагування та форматування текстових документів засобами MS Word»

Самостійна робота № 10

Тема самостійної роботи: «Вставка символів. Сортування даних таблиці. Стилі редактора Word. Перевірка правопису»

Форма роботи:  вивчення теоретичного матеріалу.

Кількість годин – 2

Мета: вивчити можливості вставки спеціальних символів і знаків в тексті, сортування даних таблиць, призначення та застосування стилів в документах; вивчити можливості перевірки правопису.

Література:

  1.  Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Посібник, за редакцією Пушкаря О. І, / – К.: Видавничий центр “Академія”, 2001. с.294-295, 321-322, 341-344.

Студент повинен знати: можливості вставки символів в документ, сортування даних таблиці, основні функції та методи створення стилів в редакторі Word; правила перевірки правопису.

Міждисциплінарна та внутрішньопредметна інтеграція: дисципліна базується на раніше отриманих знаннях в області «Інформатика», «Іноземна мова» опанування дисципліни йде паралельно з  вивченням дисциплін «Бухгалтерський облік», «Вища математика», набуті знання і вміння використовуються при вивчені дисципліни «Економіка торгівлі».


МЕТОДИЧНІ  ВКАЗІВКИ

Завдання 2.1

Вставка символів

Word передбачає можливість вставки в документ спеціальних символів і знаків, не представлених на клавіатурі, наприклад, міжнародних символів грошових одиниць, букв національних алфавітів, декоративних, математичних або Юникод символів.

Office 2003 дозволяє змінювати розміри таблиці з відкритою вкладкою Символи, переміщаючи її кордони мишею (мал. 1). Клацання миші на символі дозволяє побачити його в збільшеному масштабі. Утримуючи такою, що натискує ліву кнопку миші, переміщаючи покажчик, можна проглянути всі символи в збільшеному масштабі. Для вибору символу з клавіатури натискуйте кілька разів клавішу Tab, поки курсор не виявиться в області розташування символів, і клавішами із стрілками виберіть потрібний символ.



Мал.1. Вікно таблиці символів

Кнопка Автозаміна (Autocorrect) використовується для додавання символу в список автозаміни. Кнопка Поєднання клавіш (Shortcut Кеу) відкриває вікно, що дозволяє задати поєднання клавіш виділеному символу.

В разі вибору шрифту, що містить набір, наприклад Arial або Times New Roman, в діалоговому вікні з'являється додатковий список Набор. Він містить список наборів символів шрифту. Виберіть набір, який слід відображувати в таблиці, наприклад грецький основний, кирилиця або знаки пунктуації.

Шрифти Symbol і Wingdings

Шрифт Symbol містить букви грецького алфавіту, математичні, хімічні і логічні символи. Ряд надрядкових і підрядкових символів з нижнього ряду таблиці можна об'єднати для здобуття нового знаку, наприклад інтеграла. Забавні символи із зображенням симпатичних пик, телефонів  і всіляких стрілок з'являються при виборі шрифту Wingdings.

Кнопка Автозаміна (Autocorrect) використовується для додавання символу в список діалогового вікна Автозаміна з тим, аби вибраний символ вставлявся в документ автоматично після натиснення певного поєднання клавіш. Кнопка Поєднання клавіш (Shortcut Кеу) відкриває вікно, що дозволяє задати клавіатурну комбінацію виділеному символу.

Вставка символів в документ


Аби вставити символ з таблиці в документ, виконаєте наступні дії:

  •   Встановите курсор на місце вставки, виберіть команду Символ (Symbol) з меню Вставка (Insert).
  •   У вікні Символ (Symbol) відкрийте вкладку Символи (Symbols) і в списку, що розкривається Шрифт (Font) виберіть потрібний шрифт, наприклад Times New Roman.
  •   Виберіть символ і двічі клацніть його або натискуйте кнопку Вставити (Insert). Перейдіть до наступного символу і повторите операцію.
  •   Закрийте вікно, клацнувши кнопку Закрити (Close). До тих пір, поки ви не виберете символ, на цій кнопці буде написано Відміна (Cancel). 

Вибір спеціальних знаків



Мал. 2 Діалогове вікно, що відображує спеціальні символи

Обширний список спеціальних знаків приведений в діалоговому вікні Символ на вкладці Спеціальні знаки: довге тире (-)багатокрапка (...), нерозривний дефіс, м'яке перенесення, авторське право та інші. Виділите потрібний знак і натискуйте кнопку Вставити (Insert).

Завдання 2.2.

Сортування даних таблиці

Аби відсортувати таблицю поодинці або декільком стовпцям, виділите їх, і виберіть команду Сортування (Sort) у меню Таблиця (Table) (мал. 3). У рамці Сортувати (Sort by) у списку, що розкривається, вкажіть по якому стовпцю в першу чергу виробляти сортування. Положенням перемикача задайте, як виробляти сортування: за збільшенням (Ascending) або по убуванню (Descending). Якщо сортування буде виробляється по декількох стовпцях, то задайте порядок їх сортування в рамках Потім по (Then by). 



Мал. 3 Діалогове вікно, використовуване для сортування вмісту таблиці


Сортування тексту може бути проведена за абеткою, номерам або датам
за збільшенням (Ascending) (від «А» до «Я» або від менших чисел до великих) або по убуванню (Descending) (від «Я» до «А» або від великих чисел до менших). Якщо два або більш за елементи починаються з однієї і тієї ж букви, то їх розташування визначається наступними буквами.

Завдання 2.3.

Стилі редактора Word

Призначення стилю

Вибір різних атрибутів форматування, наприклад абзацу або таблиці, вимагає певних витрат часу на вибір імені і розміру шрифту, зображення, міжрядкового інтервалу, інтервалу між абзацами, відступів від лівого і правого полів і тому подібне При форматуванні таблиці у ряді випадків слід встановити до якого елементу необхідно застосувати форматування до рядка заголовка, стовпцю, вічку і тому подібне

Для прискорення роботи вибраним атрибутам форматування можна привласнити ім'я стилю і надалі використовувати це ім'я. Наприклад, аби виділити назви діалогових вікон, як зроблено в цій книзі, для них можна використовувати розмір шрифту, що відрізняється від основного тексту, і курсивне зображення. Стилі зазвичай створюються для багатократного використання в одному або декількох документах. Вони визначають зовнішній вигляд різних елементів тексту в документі, наприклад, заголовків, основного тексту і написів під малюнками, з їх допомогою створюється зміст. Використання різних стилів дозволяє створити привабливий і легко читаний документ.

У Microsoft Office розрізняють стиль знаку (символу), абзацу і таблиці. Стиль знаку дозволяє відформатувати виділений текст, задавши назву шрифту, його розмір і форматування, і привласнити йому унікальне ім'я стилю. Відмітна особливість стилю знаку полягає в тому, що він поширюється лише на певний фрагмент тексту, а не на весь абзац. У стилі абзацу задають атрибути формату символів, міжрядковий інтервал, вирівнювання тексту, відступи, позиції табуляції. Стиль абзацу — сукупність декількох форматів абзацу і символів, яким привласнено унікальне ім'я стилю. Стиль таблиці — сукупність декількох форматів, використовуваних в таблиці, її стовпці або вічку, яким привласнено унікальне ім'я стилю.

Вибір стилю

Для виділення списку Стиль з клавіатури натискуйте клавіші Ctrl+Shift+ы (Ctrl+Shift+S). Потім за допомогою клавіш стрілка-вниз, стрілка-вгору Page Up, Page Down виберіть елемент списку і натискуйте клавішу Enter. Для зняття форматування з виділеного тексту в списку Стиль виберіть рядок Очистити формат (Clear Formatting).

Для відображення області завдань Стилі і форматування у вікні документа (мал. 4) натискуйте кнопку Стилі і форматування (Styles and & Formatting) на панелі інструментів Форматування (Formatting) або виберіть команду Стилі і форматування (Styles and Formatting) у меню Формат (Format).

Окремі елементи області завдань Стилі і форматування (Styles and Formatting) мають наступне призначення:

  •   розкриваючий список Форматування виділеного тексту (Formatting of selected text) відображує стиль поточного абзацу або виділеного тексту. Підведіть покажчик миші до назви стилю в списку і висвітиться його детальна характеристика, наприклад, Заголовок 1: Обичний*шріфт: 24 pt, напівжирний, підкреслення, кернінг від 14pt (Heading 1: Normal+Font: 24 pt, Bold, Underline. Kern at 14pt) і т.д.;
  •   кнопка Виділити все (Select All) дозволяє виділити всі приклади поточного стилю;
  •   кнопка Створити стиль (New Style) відкриває діалогове вікно Створення стилю (New Style)що дозволяє створити або змінити стилі і шаблони;
  •   у списку Виберіть форматування для вживання (Pick Formatting To apply) представлені стилі, перераховані в списку, що розкривається Показати (Show). Праворуч від більшості елементів списку видно значок, що відображує типа стилю: знаковий, абзацний, табличний;
  •   за допомогою списку, що розкривається Показати (Show) можна задати які стилі відображуватимуться в списку Виберіть форматування для вживання (Pick Formatting To apply) і в списку Стиль (Style) панелі інструментів Форматування (Formatting);
  •   аби проглянути всі встановлені стилі Word, виберіть в списку Показати (Show) елемент Все (All styles) і проглянете їх в списку Виберіть форматування для вживання (мал. 9.1). Якщо не вибирати інший стиль при введенні нового тексту, то за умовчанням в документах, заснованих на шаблоні Normal використовуватимуться елементи форматування стилю Звичайний (Normal). 


Можна виділити всі місця документа, в яких використаний певний стиль, наприклад, виділення тексту курсивом. Для цього встановите курсор в слові з цим стилем, підведіть покажчик миші до списку
Форматування виділеного тексту (Formatting of selected text). У правій частині списку відображуватиметься кнопка розкриття списку. Натискуйте кнопку і виберіть рядок Виділите всі входження (Select All Intrance(s)).

Можна порівняти форматування двох фрагментів, аби забезпечити одноманітність в оформленні документа.



Мал. 4 Вікно документа, в якому відображує область завдань Стилі і форматування

Стиль знаку в розділі Виберіть форматування для вживання (Pick formatting to apply) відмічений значком у вигляді підкресленої напівжирної букви «a» стиль абзацу — маркером кінця абзацу сітка таблиці — . Якщо необхідний стиль відсутній в списку, виберіть іншу групу стилів в списку, що розкривається Показати (Show). Вибір в списку елементу Все (All Styles) відображує всі встановлені стилі.

Стилі заголовків


Заголовком вважається будь-який абзац, якому привласнений стиль заголовка. У постачання Word входять дев'ять різних вбудованих стилів заголовків, що дозволяють задати місце заголовка в ієрархічній структурі документа, починаючи з «Заголовок 1 (Heading 1)» і кінчаючи «Заголовок 9 (Heading 9)». Якщо натискувати клавішу Enter в кінці абзацу, що відформатував за допомогою стилю «Заголовок 1», до наступного абзацу буде застосований стиль «Основний текст». Будь-який стиль заголовка можна форматувати за власним смаком. Чим менше номер стилю заголовка, тим вище його рівень.

Аби привласнити абзацу стиль «Заголовок 1», виділите його і в списку, що розкривається, Стиль панелі інструментів Форматування (Formatting) виберіть Заголовок 1 або натискуйте кілька разів кнопку Підвищити рівень (Promote) панелі інструментів Структура (Outlining) поки не досягнете необхідного рівня. Аналогічним чином привласнюються стилі Заголовок 2 (Heading 2), Заголовок 3 (Heading 3) і так далі Підвищення рівня полягає в перетворенні основного тексту в заголовок або в збільшенні рівня вкладеності заголовка, наприклад, із стилю «Заголовок 4» на стиль «Заголовок 3».

Відображення май стилів в смузі стилів

При перегляді документа в звичайному режимі і режимі структури можна відображувати імена використовуваних стилів в смузі стилів (мал. 5). Аби смуга стилів була видна, виберіть команду Параметри (Options) у меню Сервіс (Tools) і відкрийте вкладку Вигляд (View) (див. главу 11, розділ «Параметри налаштування відображення документа у вікні»). Задайте таку ширину смуги стилів (Styles area width) у групі Вікно (Window)аби можна було прочитати ім'я стилю, наприклад, 20 мм. Кордон смуги стилів можна перетягувати мишею уздовж екрану. Після подвійного клацання мишею по смузі стилів відкривається діалогове вікно Стиль (Style).



Мал. 5 Відображення смуги стилів при перегляді документа

Створення і зміна стилю


При роботі з документом ви можете застосувати існуючий стиль, створити новий або змінити що існує. Ім'я стилю може містити до 253 будь-яких символів, окрім оберненої косої риски «\», крапки з комою «;» або фігурних дужок «{ }». Одне ім'я може відрізнятися від іншого лише тим, що рядкова буква замінена прописною. Наприклад, стилі Звичайний і звичайний може мати абсолютно різні параметри.
Аби створити стиль на основі існуючого стилю, виконаєте наступні дії:

  •   Встановите курсор в тексті, стиль якого ви хочете змінити.
  •   Натискуйте кнопку Стилі і форматування на панелі інструментів Форматування, аби відображувати область завдань Стилі і Форматування (Styles and Formatting).
  •   В області завдань Стилі і форматування підведіть покажчик миші до поля Форматування виділеного тексту, натискуйте кнопку з правого боку поля і виберіть в списку команду Створити стиль (New Style).
  •   У діалоговому вікні Створення стилю (New Style) у полі Заснований на стилі (Style based on) (мал. 6) виберіть із списку, що розкривається, стиль, на основі якого створюється новий стиль.
  •   Введіть ім'я нового стилю в поле Ім'я (Name).
  •   У полі Стиль (Style type) виберіть типа нового стилю: стиль абзацу, знаку або таблиці. Цей параметр недоступний при зміні існуючого стилю, оскільки типа існуючого стилю не можна змінити.
  •   У полі Стиль наступного абзацу (Style for following paragraph) виберіть із списку ім'я стилю, який буде застосований до наступного абзацу. При роботі з документом після натиснення клавіші Enter для завершення абзацу, оформленого новим стилем, до наступного абзацу буде застосований стиль, вказаний в цьому полі.
  •   Встановите прапорець Додати в шаблон (Add to template) якщо хочете додати стиль в шаблон, приєднаний до активного документа. Це робить стиль доступним для всіх документів, заснованих на цьому шаблоні. Якщо цей прапорець знятий, стиль додається лише в активний документ.



Мал. 6 Діалогове вікно Створення стилю



Мал. 7 Діалогове вікно Зміна стилю

  •   Натискуйте кнопку Формат (Format) аби задати атрибути форматування нового стилю.


Аби змінити стиль, клацніть правою кнопкою його ім'я в області завдань
Стилі і форматування (Styles and Formatting) і виберіть в контекстному меню команду Змінити (Modify). Відкриється діалогове вікно Зміна стилю (Modify Style) (мал. 7). Внесіть необхідні зміни.
Для детальніших змін натискуйте кнопку
Формат (Format). У списку, що розкрився, виберіть, який атрибут форматування, що визначає стиль, буде змінений: Шрифт (Font), Абзац (Paragraph), Табуляція (Tabs), Кордон (Border) і так далі На екрані відображуватиметься діалогове вікно, в якому зміните необхідні параметри і натискуйте кнопку ОК. В разі зміни декількох атрибутів стилю повторите цю операцію. Встановите прапорець Додати в шаблон (Add to template) аби застосовувати модифікований стиль в нових документах, заснованих на поточному шаблоні. Модифікований стиль буде доданий в шаблон, приєднаний до активного документа.

Призначення поєднання клавіш стилю

Для призначення певного поєднання клавіш, що дозволяють застосувати певний стиль, натискуйте кнопку Формат (Format) у діалоговому вікні Зміна стилю (Modify Style) (мал. 7) і в списку, що розкрився, виберіть Поєднання клавіш. Відкриється діалогове вікно Налаштування клавіатури (Customize Keyboard) (мал. 9,5). Встановите курсор в полі Нове поєднання клавіш (Press new shortcut key) натискуйте поєднання клавіш, яке ви хочете використовувати, наприклад Ctrl+Shift+T, потім клацніть кнопки Призначити (Assign) і Закрити (Close). Якщо за запропонованою комбінацією клавіш вже закріплена яка-небудь команда, то це буде вказано в рядку Поточне призначення (Current keys).



Мал. 8 Діалогове вікно, використовуване для призначення стилю вибраного поєднання клавіш

Автоматизація вживання стилю


Word відстежує атрибути форматування тексту, а потім може автоматично застосувати пов'язаний з ними стиль. Наприклад, при наборі в абзаці
декількох слів, збільшеного розміру шрифту, і вирівнюванні тексту по центру буде застосований стиль заголовка, якщо встановлений прапорець
визначати стилі (Define styles based on your formatting) на вкладці Автоформат при введенні (Autoformat As You Type) діалогового вікна команди Параметри Автозаміни (Autocorrect) у меню Сервіс (Tools).

Видалення атрибутів форматування


Аби видалити атрибути форматування виконаєте наступні дії:

  •   виділите текст або слово;
  •   на панелі інструментів Форматування натискуйте кнопку Стилі і форматування (Styles And Formatting);
  •   в області завдань Стилі і форматування (Styles and Formatting) у списку, що розкривається Виберіть форматування для вживання (Pick formatting to apply) виберіть рядок Очистити формат (Clear Formatting).


Після видалення атрибутів форматування на виділений текст буде накладений стиль
Звичайний (Normal).

Вправи


Заміните стиль
Заголовок 3 (Heading 3) на Заголовок 2 (Heading 2) у всьому документі.
Для заміни стилю скористайтеся діалоговим вікном
Знайти і замінити (Find and Replace) і виконаєте наступні дії:

  •   виберіть команду Замінити (Replace) у меню Правка (Edit);
  •   натискуйте кнопку Більше (More)аби можна було працювати з параметрами форматування;
  •   встановите курсор в полі Знайти (Find what);
  •   натискуйте кнопку Формат (Format) і в списку, що розкрився, виберіть елемент Стиль (Style);
  •   у новому вікні Знайти стиль (Find Style) виділите елемент Заголовок 3 (Heading 3) і натискуйте кнопку OK;
  •   встановите курсор в полі Замінити на (Replace With);
  •   натискуйте кнопку Формат (Format) і в списку, що розкрився, виберіть елемент Стиль (Style); 
  •  у діалоговому вікні Замінити стиль (Replace Style) у списку Замінити стилем (Replace With Style) виберіть Заголовок 2 (Heading 2). Натискуйте кнопку ОК.



Рис. 9. Діалогове вікно Знайти стиль

Діалогове вікно Знайти і замінити, що дозволяє замінити стиль Заголовок 3 на Заголовок 2, показано на мал. 10. Звернете увагу, що назва стилю приведена не в полі Знайти або Замінити на, а нижче за них.



Мал. 10 Автоматизація заміни одного стилю на іншій

Завдання 2.4

Перевірка правопису

Для перевірки правопису спочатку потрібно вибрати мову перевірки: виділяється весь документ або фрагмент документа, викликається пункт меню Сервис/Язык/Выбрать язык:

Позначається мова перевірки і натискається Ok. Так, якщо документ містить текст, написаний різними мовами, виділяється кожний з фрагментів і для нього вибирається відповідна мова перевірки.

Потім бажано перейти на початок документа і викликати перевірку правопису:

  •  просто натиснути клавішу F7, або
  •  натиснути на кнопку  (Правописание) на панелі інстру-
    ментів, або
  •  викликати пункт меню Сервис/Правописание…

У будь-якому випадку з’явиться вікно перевірки правопису (якщо програма перевірки знайшла помилку), в якому буде показаний помилковий фрагмент і буде запропонований варіант заміни. Якщо заміна влаштовує користувача, натискається кнопка Заменить (для заміни поточного значення), або Заменить все (для заміни усіх значень у тексті). Якщо ж заміна непотрібна, то натискається кнопка Пропустить (для пропуску поточного значення) або кнопка Пропустить все (для пропуску усіх таких значень далі за текстом).

По закінченні перевірки буде видане повідомлення:

Натискається Ok.

У випадку, коли у документі орфографія перевіряється автоматично: пункт меню Сервис/Параметры/Вкладинка Правописание — відмічений показчик Автоматически проверять орфографию, то при наборі тексту деякі слова можуть підкреслюватися червоною або зеленою хвилястою лінією.

Червона лінія означає помилку в слові або неправильний вибір мови перевірки, а зелена — неправильний запис (зайвий проміжок перед крапкою, комою тощо). Якщо клацнути правою кнопкою мишки на такому слові, то можна вибрати варіант автоматичного виправлення помилки або неправильного вводу:

Після вибору варіанта або пункту Пропустить все підкреслення зникне.

3. Запитання для самоконтролю.

  1.  Як вставити в документ символи яких немає на клавіатурі?
  2.  яким чином можна відсортувати дані таблиць?
  3.  Дайте означення стиля.
  4.  Де зберігаються використані в системі стилі?
  5.  Як створити новий стиль?
  6.  Як модифікувати, вилучати стилі?
  7.  У чому полягає перевірка орфографії?
  8.  У чому полягає перевірка граматики?
  9.  Як виконати перевірку граматики всього документа?

Студент повинен вміти:  вставити в документ спеціальні символи та знаки, сортувати дані таблиць, вміти створити стилі в редакторі Word; виконувати перевірку правопису.

Студент повинен вміти:  вставити в документ спеціальні символи та знаки, сортувати дані таблиць, вміти створити стилі в редакторі Word; виконувати перевірку правопису.

Студент повинен вміти:  вставити в документ спеціальні символи та знаки, сортувати дані таблиць, вміти створити стилі в редакторі Word; виконувати перевірку правопису.

Міждисциплінарна та внутрішньопредметна інтеграція: дисципліна базується на раніше отриманих знаннях в області «Інформатика», «Іноземна мова» опанування дисципліни йде паралельно з  вивченням дисциплін «Бухгалтерський облік», «Вища математика», набуті знання і вміння використовуються при вивчені дисципліни «Економіка торгівлі».

Порядок виконання самостійної роботи

Ознайомитись з метою самостійної роботи та методичними рекомендаціями стосовно її виконання.

Опрацювати теоретичний матеріал.

Запитання для самоконтролю.




1. Философия культуры в Свято-Сергиевском Богословском институте в Париже
2. I. ОБСУЖДЕНИЕ РЕЗУЛЬТАТОВ Целью предпринятого нами клиникоэкспериментального исследования явило
3. Міжбанківський кредит
4. Организационные формы управления торгово-посреднической деятельностью
5. Реферат на тему- Видимий річний рух Сонця
6. раскрыть и описать общелингвистические основы перевода т.
7. Статья- Образ человека в русской классической и современной риторике
8. КУЛЬТУРОЛОГИЯ ВРЕМЯ 3212110 3212
9. Тема- Тромбоэмболический синдром
10. Весьма селеактивный ~ горы Заилийского Алатау; Силоноселеактивный ~ горы Джунгарского и Таласского Ала
11. 11 22 14 24 40 5 2
12. Бухгалтерский учёт в банках
13. і. Егер істен шы~у ж~не ~алпына келу ~рдісін уа~ыт осінде елестететін болса~ онда кездейсо~ уа~ыт аралы~тары
14. Менеджмент по-японск
15. на тему- Финансы организаций реального сектора экономики Студентка ФФБД 3 кур
16. тема работы психолога с детьми разного возраста
17. N 36 ОБ УТВЕРЖДЕНИИ КВАЛИФИКАЦИОННОГО СПРАВОЧНИКА ДОЛЖНОСТЕЙ РУКОВОДИТЕЛЕЙ И СПЕЦИАЛИСТОВ АТОМНЫХ СТ
18. 05308039.57-612.017 КЛІНІКО ІМУНОЛОГІЧН
19. это совокупность взаимосвязанных по времени ресурсам и месту проведения мероприятий направленных на пред
20. Суздальской Руси