Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 7 Правовий режим поточних рахунків клієнтів банків у національній валюті України

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Тема 7. Правовий режим поточних рахунків клієнтів банків у національній валюті України. Касові операції банків

Метою вивчення цієї теми є засвоєння студентами сукупності знань, які дозволять їм розуміти сутність правового регулювання поточних рахунків клієнтів банків у національній валюті України та касових операцій банків. Завданнями вивчення теми є знання студентами відповідних понять та норм банківського права, набуття ними вмінь щодо коректного їх застосування, оволодіння студентами навичками роботи по прикладному застосуванню вивченого матеріалу до вирішення практичних ситуацій та для тлумачення положень банківського законодавства.

Студент повинен знати такі поняття банківського права як «поточний банківський рахунок», «договір банківського рахунку», «безготівкові розрахунки», «види розрахункових документів», «готівка», «види касових операцій банків» тощо, орієнтуватись у законодавстві, що стосується  поточних рахунків клієнтів банків у національній валюті України та касових операцій банків, вміти аналізувати та тлумачити відповідні нормативні приписи.

Міжпредметні зв’язки: для успішного вивчення даної теми необхідно знати положення цивільного права та господарського про грошові зобов’язання, а також окремі інститути адміністративного права, що стосуються регулятивної та наглядової діяльності Національного банку України у сфері безготівкових розрахункових та касових операцій банків.

План лекції:

1. Правова характеристика інституту поточного рахунку клієнта в банку.

2. Правове регулювання ведення банками поточних рахунків клієнтів у національній валюті.

3. Правила здійснення касових операцій банків.

4. Відповідальність банків та інших осіб у розрахунках та при проведенні платежів.

План практичного заняття:

1. Укладення договору банківського рахунка.

Вирішення завдання. Відповідно до ч. 2 ст. 1067 ЦК України банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам. Банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та наданою йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами. Проаналізуйте також ст. 178 ГК України та ст. 633 ЦК та дайте відповідь на питання: чи є підстави вважати договір банківського рахунку публічним договором?

2. Правила оформлення розрахункових документів та подання їх банківським установам до виконання.

Розв’язання задачі. Працівник підприємства, маючи у своєму розпорядженні аркуш паперу із відтиском печатки підприємства, виготовив платіжне доручення, підробивши на ньому перший та другий підписи. Після цього він подав це платіжне доручення у банк, скориставшись сталою практикою подання підприємством розрахункових документів для здійснення платежів (хоча відповідно до договору про розрахунково-касове обслуговування розрахункові документи повинні були б подаватися до банку тільки особами, що мають право першого чи другого підпису). При прийнятті платіжного доручення до виконання операціоніст банку перевірила наявність та правильність заповнення всіх реквізитів,  передбачених п. 2.4 глави 2 , додатком 8 та іншими пунктами «Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», що була затверджена постановою правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22 (скорочено іменується як Інструкція № 22), однак порушень не виявила.   

Коли підробка розкрилася, підприємство звернулося до господарського суду із позовом про стягнення з банку шкоди, мотивуючи це тим, що  платіжне доручення подане до банку всупереч порядку, передбаченого у договорі про розрахунково-касове обслуговування, а тому банк на підставі п. 2.5 Інструкції № 22 повинен був  повернути сфальсифіковане платіжне доручення без виконання. Банк заперечив проти позовних вимог і вказав, що відповідно до п. 2.5 Інструкції № 22 банки повертають без виконання розрахункові документи лише тоді, коли платіжне доручення подане до банку з порушенням законодавства України. А законодавством передбачено, що банки приймають до виконання розрахункові документи своїх клієнтів, які подають їх у банк у порядку, передбаченому договорами банківського рахунку цих клієнтів (п. 2.13 Інструкції № 22). Також банк вказав, що з юридичної точки зору мала місце ситуація, коли сторони по-суті за ініціативою підприємства своїми конклюдентними діями впровадили змінену договірну модель прийняття розрахункових документів до оплати, і ця модель багаторазово та без претензій зі сторони підприємства відтворювалася на практиці.

Яке рішення, на Вашу думку, повинен прийняти суд?

План  семінарського заняття:

1. Правова природа та ознаки інституту поточного банківського рахунку.

2. Види поточних банківських рахунків у національній валюті та особливості їх відкриття.

3. Види розрахункових документів.

4. Основні правила здійснення банками касових операцій.

Теми індивідуальних завдань для підготовки студентів до семінарського заняття:

1. Ідентифікація осіб, які розпоряджаються коштами на поточному банківському рахунку, за допомогою картки із зразками підписів і відбитка печатки.

2. Поняття ліміту залишку готівки в касі підприємства та правила його встановлення.   

Завдання для самостійної роботи студентів

Питання для самостійного опрацювання для денної форми навчання:

1. Особливості суб’єктного складу правовідносин поточного банківського рахунку;

2. Виконання вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, при відкритті поточних банківських рахунків;

3. Можливості списання коштів з поточного рахунку за допомогою мобільних платіжних інструментів;

4. Відкриття поточних рахунків для спільної діяльності та формування статутного фонду  (статутного або складеного капіталу, пайового або неподільного фонду) суб'єкта господарювання - юридичної особи (крім банків);

5. Правила відкриття поточних рахунків фізичним особам – підприємцям;

6. Форма існування розрахункового документа;   

7. Підстави та процедура приймання банками готівкових коштів;

8. Відповідальність платника при проведенні переказу.

Питання для самостійного опрацювання для заочної форми навчання:

1. Черговість списання банком коштів з рахунку клієнта на підставі розрахункових документів, що надійшли до банку одночасно;

2. Підстави та правила закриття банківського рахунку;

3. Випадки обмеження права клієнта банку на розпорядження своїми коштами на рахунку;

4. Суб’єктний склад безготівкових розрахунків клієнтів банків;

5. Обов’язкові реквізити розрахункових документів;

6. Порядок видачі готівки з каси банку;

7. Правила забезпечення банками схоронності готівки;

8. Контроль за дотриманням порядку ведення клієнтами банків операцій з готівкою;

9. Відповідальність платника та стягувача при проведенні переказу;

10. Відповідальність неналежних отримувачів при проведенні помилкового переказу. 

Проблемні питання:

1. У п. 20.1 «Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття

рахунків у національній та іноземних валютах», що затверджена постановою правління НБУ від 12 листопада 2003 р. № 492, передбачається, що банк може відмовитися від договору банківського рахунку та закрити поточний рахунок клієнта, якщо операції за цим рахунком не здійснюються протягом трьох років підряд і на цьому рахунку немає залишку коштів. Однак неврегульованим залишилося питання про те, що банку робити в ситуації, якщо на банківському рахунку є кошти, а операції за ним не проводяться багато років. Якими, на Вашу думку, повинні бути дії банку в такій ситуації?

2. Відповідно до приписів чинного банківського законодавства  (п. 2.5, а також глави 5 і 6 «Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», що затверджена постановою правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22) передбачено обов’язок банку повертати без виконання розрахункові документи, у яких реквізити заповнено з порушенням встановлених вимог. Наприклад, у додатку 8 до вказаної вище Інструкції № 22 вказується: «у розрахунковому документі зазначаються найменування платника, що відповідає найменуванню платника, яке заявлене в банку платника в картці із зразками підписів та відбитка печатки, або його скорочене найменування, яке відповідає зареєстрованому в установчих документах». Як Ви вважаєте, чи повинен банк повернути без виконання платіжну вимогу, оформлену державним виконавцем, в якій найменування платника вказане відповідно до його написання у наказі господарського суду, а саме як ТОВ «Омега» (в той час як у свідоцтві про державну реєстрацію та в статуті боржника було вказано – ТОВ «ОМЕГА»).

Додаткове завдання:

Ознайомтеся із «Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів» (Uniform Customs and Practice for Documentary Credits), редакція 1993 року, публікація Міжнародної Торгової Палати № 500. Підготуйте доповідь про регулювання розрахунків акредитивами у міжнародній банківській практиці.




1. Федерация скалолазания Красноярского края
2. Затраты и себестоимость продукции
3. Влияние темперамента на профессиональный выбор учащихся
4. Совершенствование технологического процесса изготовления фрез
5. Введение В конце XIX начале XX веков был сделан ряд крупнейших открытий с которых началась революция в физи
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Ки
7. Центр социальных и образовательных инициатив
8. Тема курсовой работы- Расчет сложного трубопровода с параллельным соединением труб и элементов Студен
9. ~ старший сын Николая I
10. Тема- Дифференциальная диагностика при сердечных шумах
11.  2013г. Положение о проведении районного Конкурса на лучшую фотографию достопримеч.
12. Я опять ничего не успел у меня ни на что не хватает времени
13. Что Где Когда Весенний бриз Для участия в полуфинальных играх Что Где Когда на основании при
14. 6 Планирование инновационных процессов ИП 2
15. Сформулируйте принципы составления названий предельных углеводородов по номенклатуре ИЮПАК
16. Экономический анализ для студентов очного факультета специальности Финансы и Кредит 4 курса Пр
17. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук2
18. на тему- Зонтик и его применение Выполнила- ученица 10 Б класса МОУ СОШ 8
19. три литра уксуса в сутки
20. Жизнь с гаремом