Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 6 Бухгалтерський облік і механізми його реалізації в програмі 1С-Підприємство

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Тема 6.  Бухгалтерський облік і механізми його реалізації в програмі «1С:Підприємство».

6.2.Загальне ознайомлення з програмою. Основні відомості про програму.

6.3.Принципи функціонування системи «1С:Підприємство».

6.4.Запуск програми. Робота користувача. Настроювання прав користувачів.

6.2.)Знайомство з порядком ведення бухгалтерського обліку в програмі «1С:Предприятие 8.0» доцільно почати з розгляду азів бухгалтерського обліку як науки.. У будь-якому випадку, вивчення даного розділу дозволить говорити на одній мові як з фахівцем в бухгалтерському обліку, так і з фахівцем в області автоматизації.

Перш ніж приступити до розгляду питань реалізації бухгалтерського обліку в програмі «1С:Предприятие 8.0» слід звернути увагу на деякі особливості роботи з програмою.

Робота з програмою «1С:Предприятие 8.0» ділиться на два принципово різних процеси. З програмою можна працювати в режимі виконання (ведення обліку), тобто вводити які-небудь дані в систему, наприклад, вводити зведення про нарахування заробітної плати, або отримувати звітність про взаєморозрахунки з контрагентами. З іншого боку, з програмою можна працювати в режимі конфігурації, тобто настроювати систему так, щоб програма дозволяла вести облік відповідно до тих облікових особливостей, які прийняті на підприємстві.

В рамках даного курсу передбачається розгляд обох режимів роботи з програмою, проте слід враховувати, що режим конфігурації в курсі розглядається поверхнево, тільки з метою ознайомлення з можливостями реалізації тих або інших облікових механізмів.

6.3.)Загальні принципи і механізми реалізації

Багато в чому поведінка системи визначається принципами реалізації конкретних її підсистем. Разом з тим, є декілька загальних моментів, знання яких буде корисним при роботі з прикладним рішенням.

Підприємство: організації, їх структура і відповідальні особи

Розглянемо модель зберігання інформації про Підприємство, від імені якого ведеться облік. Передбачено, що в рамках інформаційної бази може вестися облік будь-якої кількості юридичних і фізичних осіб, що входять до складу підприємства. Надалі називатимемо їх Організаціями.

Наслідком цього є те, що при віддзеркаленні будь-якої господарської операції необхідно указувати організацію. Це обов'язковий реквізит будь-якого документа, багатьох довідників і регістрів відомостей.

Виходячи з цього, можна сказати, що в прикладному рішенні підтримується ведення тільки регламентованих видів обліку. Тобто, конфігурація не орієнтована на ведення управлінського або інших видів обліку.

Для зберігання інформації про організацію і постійних відомостей про них призначений довідник «Організації». Для кожної організації потрібно вказати:

  1.  Назва - зрозуміле або загальновживане на підприємстві;
  2.  Тип організації - юридична або фізична особа.
  3.  Префікс - один, два або три символи, які додаватимуться перед номерами документів будь-якого вигляду, виписаних від імені цієї організації. Цей механізм дозволяє коректно розділити нумерацію документів в розрізі організацій в рамках єдиного інформаційного поля підприємства.
  4.  Повне найменування - те найменування, яке допустимо використовувати в офіційних документах, виписаних від імені цієї організації;
  5.  Головна організація - реквізит заповнюється    тільки    для  філій представництв і інших підрозділі, що не є самостійними юридичними особами, і містить посилання на головну організацію. Використовується при складанні звітності;
  6.  Основний банківський рахунок - посилання на елемент довідника «Банківські рахунки». Цей банківський рахунок підставлятиметься в первинні документи за умовчанням. При цьому потрібно розуміти, що кількість розрахункових рахунків для кожної організації спеціально нічим необмежено, і завжди є можливість внесення і використання будь-якої їх кількості.
  7.  на закладці «Коди організації» потрібно вказати всі коди, які має описувана юридична особа. Надалі інформація з цієї закладки використовуватиметься при автоматичному заповненні регламентованої звітності;
  8.  на закладці «Номера реєстрації» також указується інформація, що описує організацію як суб'єкт підприємницької діяльності;
  9.  на закладці «Контактна інформація» описуються всі контактні параметри організації.
  10.  на закладці «Доступ до об'єктів» визначаються права доступу різних груп користувачів до об'єктів інформаційної системи. Принципи розмежування прав доступу будуть розглянуті пізніше в цьому ж розділі. Одна з організацій може бути призначена основною. Така організація за умовчанням підставлятиметься у все нові об'єкти, що створюються в процесі роботи з інформаційною системою, якщо для поточного користувача не вказана організація за умовчанням. Зміна основній організації здійснюється за допомогою кнопки «Встановити основною» на командній панелі списку довідника. Список організацій рекомендується заповнити в першу чергу при початку роботи з системою, а основну організацію заповнити цілком.

Інформація про організаційну структуру підприємства зберігається у довіднику «Підрозділи організацій».. Цей довідник підпорядкований довіднику «Організації», тому при його заповненні необхідно для кожної організації наповнити його індивідуально.

Довідник і єрархічний при цьому підтримується ієрархія елементів. Тобто якщо в майбутньому якийсь підрозділ трансформується в складнішу структуру (наприклад, в бухгалтерії виділяться сектори), відобразити це в довіднику буде легко - шляхом закладу нових елементів, групою-батьком для яких буде реструктуризируемое підрозділ.

У формі списку довідника передбачено фільтраційне поле «Організація», в якому для нормальної роботи з довідником потрібно указувати конкретну організацію. У первинних документах реквізит «Підрозділ» автоматично зв'язуватиметься із значенням реквізиту «Організація».

Зберігання організаційної структури підприємства в цілому (без урахування складу і структури організацій) в прикладному рішенні не передбачено.

Інформація про відповідальних осіб організації зберігається в періодичному регістрі відомостей «Відповідальні особи організацій». У регістрі з точністю до секунди визначається фізична особа (з довідника «Фізичні особи») і ним посада для кожної структурної одиниці кожної організації. Інформацію цю повинен вносити відповідальний користувач. Надалі ця інформація використовується при побудові регламентованої звітності і для зберігання історії зміни цих параметрів збігом часу.

Список посад підприємства зберігається в довіднику «Посади організацій». Це незалежний довідник, тому немає необхідності визначати одну і ту ж посаду для кожної організації - достатньо і одному запису (у відмінності від довідника «Підрозділу організацій»).

Набір відповідальних осіб організацій в прикладному рішенні зумовлений і корекції користувачем не підлягає. Ця інформація дозволяє розрізняти виконувані відповідальними особами організацій ролі і використовується при формуванні:

  1.  регламентованій звітності;
  2.  друкарських форм в документах.

6.4.)Доступ до всіх вищеописаних структур прикладного рішення здійснюється через меню «Підприємство» (перші три пункти).

Настройки інформаційної системи

Всі настройки системи можна умовно розділити на дві великі частини:

  1.  настройки системи
  2.  настройки користувача

Настройки користувача були розглянуті вище. Багато в чому їх визначає і реалізує адміністратор системи ще до того, як користувачі перший раз побачать головне вікно програми. У настройках же системи містяться ті параметри, котрі впливають на поведінку системи або в цілому, або в конкретних її частинах. При цьому не беруться до уваги має рацію і настройки поточного користувача системи. Точніше - це непересічні параметри.

Деяка частина настройок систему вимагає визначення перед початком експлуатації системи і не допускає своєї зміни в подальшому. Велика ж частина настройок може змінюватись з часом відповідно до тих правил, які були визначені розробниками прикладного рішення.

Доступ до всіх настройок системи виконується через меню «Підприємство». Для зручності користувачів а також для полегшення стартових процедур при розгортанні інформаційної системи, тут же предусмотрен виклик планів рахунків, документів по внесенню початкових залишків і деяких обєктів загальною нормативно-довідковою підсистеми.

Настройка параметрів обліку

За допомогою цього механізму визначаються загальні настройки системи. Настроювальне вікно містить декілька закладок:

  1.  «Загальні». Тут визначається Номер версії конфигурації (довідково) і Каталог додаткової інформації;
  2.  «Валюти». Тут визначається Валюта регламентованого обліку.

Важливо! Після введення хоча бьі одного документа будь-якого вигляду зтот параметр змінити вже буде не можна. Для України валютою регламентованого обліку повинна вьіступать «Гривня»;

  1.  «Аналітичний облік МПЗ», «Виробництво», «Аналітичний облік розрахунків з контрагентами». На цих закладках зібрані параметри, що впливають на відповідні розділи прикладного рішення. Все ці параметри детально будуть розглянуті у відповідних розділах курсу;
  2.  «Шаблони телефонів». Ці настройки використовуються при введенні контактної інформації.
  3.  «Обмін даними». У параметрі Склад для обміну даними з конфігурацією «Управління торгівлею» вказується віртуальний склад (значення відповідного довідника), який буде підставлятися в документ при транспорті інформації між відповідними інформаційними системами.

Важливо! Окрім зберігання інформації про поточні настройки, ця обробка може здійснювати реструктуризацію плану рахунків. Наприклад, при вимкнені ознаки введення партіонного обліку, з ТМЦ рахунків бухгалтерського плану рахунків буде беззворотньо видалена аналітика «Партії», а з регістра бухгалтерії «Хозрозрахунковий» так само беззворотньо будуть видалені всі дані партіонного обліку.

Тому використовувати цю обробку слід край обачно!

              

                              

Дата актуальності обліку

Механізм призначений для мінімізації розрахунків, виконуємих системою при проведень документів протягом періоду. Фізично за допомогою цієї обробки встановлюється дата, пізніше за яку при проведень документів по деяким розділах обліку не виконується ряд довгих за часом розрахунків. Зокрема, підтримуються:

  1.  Оцінка МПЗ при вибутті - не виконується розрахунок собівартості списаних ТМЦ в бухгалтерському обліку;
  2.  Розрахунки з контрагентами - не виконується погашення заборгованостей (всі платежі йдуть в аванс);
  3.  Податковий облік - не виконується розрахунок податкової собівартості запасів при їх вибутті, розрахунок событийности і інші операції;

При цьому для коректного ведення обліку ці операції все одно повинні бути проведені до закінчення робіт в конкретному періоді. Але, можливо, в кінці якогось зручного для розрахунків періоду. Наприклад, в кінці дня, тижня, місяця.

За допомогою механізму можна визначити або загальну дату, або три дати - для кожного з «обслуговуваних» розділів прикладного рішення. Також підтримується роздільне зберігання цих параметрів по організаціях.

Облікова політика

За допомогою механізму реєстрації і зберігання облікових політик здійснюється визначення параметрів інформаційної системи, залежних від часу. Тобто при зміні таких параметрів з часом інформація про ці зміни зберігатиметься в системі, при цьому буде забезпечено коректне функціонування всіх зв'язаних механізмів. Фізично це забезпечується за рахунок використання однойменних періодичних регістрів відомостей. Робота з параметрами облікової політики здійснюється, фактично, у формах записів цих регістрів. Оскільки періодичність цих регістрів рівна одному місяцю, реєстровані зміни облікової політики можливі в періодах рівних одному або декільком місяцям підряд. При цьому підтримується роздільне зберігання і вплив параметрів облікових політик в розрізі організацій. У прикладному рішенні забезпечено зберігання наступного набору періодичних параметрів:

Облікова політика (бухгалтерський облік). Тут визначається спосіб оцінки МПЗ, спосіб оцінки товарів в роздріб, спосіб розрахунку собівартості виробництва, використовувані класи рахунків витрат для кожної організації;

  1.  Облікова політика (податковий облік). Тут визначається схема оподаткування і параметри податку на прибуток (якщо він ведеться) для кожної організації;
  2.  Облікова політика по персоналу. Для кожної організації визначається підтримка внутрішньої сумісниці і принципи розрахунку НДФЛ;
  3.  • Параметри податкового обліку. Ці параметри визначаються законодавством і діють одночасно для всіх організацій, але можуть змінюватися збігом часу. Тут можна визначити значення за умовчанням, які підставлятимуться у відповідні реквізити документів, що використовуються в податковому обліку, а також встановлять ряд нормативів, що впливають на розрахункові операції.

Інші настройки

Окрім облікової політики і загальних параметрів системи, передбачено зберігання ще ряду спеціалізованих параметрів. Доступ до них можна отримати через меню «Підприємство -> Облікова політика»:

  1.  у регістрі відомостей «Параметри податкового обліку» зберігається інформація про параметри, необхідні для формування проводок по обліку курсових різниць в бухгалтерському обліку;
  2.  у регістрі відомостей «Немонетарні рахунки» указується список немонетарних валютних бухгалтерських рахунків. Залишки по таких рахунках при розрахунку курсових різниць не переоцінюються. До таких рахунків відносяться рахунки обліку виданих і отриманих авансів в іноземній валюті;

» у регістрі відомостей «Неопераційна курсова різниця» указується список валютних бухгалтерських рахунків і субконто, курсові різниці по яких при розрахунку відносяться до неопераційним. Якщо рахунок вказаний без субконто, то неопераційними вважаються всі курсові різниці по рахунку;

•у регістрі відомостей «Параметри оцінки запасів на дату балансу» в розрізі організацій указується параметри, необхідні для переоцінки запасів на дату балансу відповідно до вимог НСБУ 9.

Окрім цього, в меню «Підприємство» передбачений виклик ряду об'єктів, які вимагають або першочергового заповнення при старті системи, або виконують нормативні функції. Зокрема тут передбачений виклик форм:

  1.  Планів рахунків (бухгалтерського і податкового);
  2.  Видів субконто;
  3.  Списку коректних проводок;
  4.  Документів внесення початкових залишків;

Початок роботи

При первинному розгортанні інформаційної системи рекомендується дотримуватися наступного порядку дій:

• ознайомитися з літературою, що входить в комплект постачання. Обов'язковими до прочитання є наступні книги:

з «1С:Предприятие 8.0. Керівництво користувача»;

про «1С:Предприятие 8.0. Конфігурація «Бухгалтерія 8.0 для України». Керівництво по веденню обліку;

  1.  визначити (створити) файлову область, в якій зберігатиметься інформаційна база;
  2.  визначити (створити) файлову область, в яку здійснюватиметься резервне копіювання інформаційної бази;
  3.  провести підключення порожньої інформаційної бази по книзі «Керівництво по установці і запуску»;
  4.  визначити користувачів, призначити їм ролі і інтерфейси. Допустимо при старті системи визначити не всіх користувачів;
  5.  провести перший вхід в систему;
  6.  визначити параметри в «Настройці параметрів обліку». Особливу увагу приділити валюті і настройкам відповідних розділів обліку;
  7.  визначити настройки і права користувачів інформаційної системи;
  8.  визначити дати актуальності обліку;
  9.  заповнити довідник «Організації»;
  10.  визначити облікову політику і інші настройки, вносячи з потреби інформацію з потрібні довідники і регістри відомостей. При цьому корисно буде керуватися відповідними пунктами кожному розділі цього курсу;
  11.  внести необхідний мінімум нормативною і номенклатурою-справочной інформації. Уручну або використовуючи універсальні або спеціалізовані програмні механізми;
  12.  ввести початкові залишки по розділах обліку. Уручну або використовуючи універсальні або спеціалізовані програмні механізми;
  13.  здійснити контроль коректності введення початкових залишків;
  14.  приступити до поточної роботи.




1. 3600. За матеріалами перевірок були прийняті наступні рішення- про порушення кримінальних справ ~ 478 107;.
2. Гурмэ 4956505750 Наименование блюда вес 1 порции
3. тема и содержание каждой из частей.
4. Акционерное общество как самостоятельная разновидность юридических лиц в Российской Федераци
5. Семья как социальный институт
6. Телерадіокомпанія Україна Донецька обл
7. РОССИЙСКАЯ АКАДЕМИЯ НАРОДНОГО ХОЗЯЙСТВА И ГОСУДАРСТВЕНОЙ СЛУЖБЫ ПРИ ПРЕЗИДЕНТЕ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
8.  ОБЛАСТЬ ПРИМЕНЕНИЯ Типовая технологическая карта разработана на возведение кирпичной кладки стен
9. Тема IV. Источники экологического права
10. Мировая экономика баритцелестинового сырья
11. Тема 6. РИНКОВІ ВІДНОСИНИ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ Тестовий логічний тренінг 1
12. темах ПРИМЕР 1 Упорядочение водяного пара при его охлаждении извне
13. .8 billion rubles. Britin rnks sixth in Russi~s trde with dvnced countries fter Germny Finlnd Jpn Itly nd Frnce.
14. социальная неоднородность общества;
15. Аналіз основних фондів в умовах шахти ім ОО Скочинського
16. РУЦКОЙ кандидат экономических наук губернатор Курской области Агропромышленный комплекс Курской област
17. Лекция 2 Функции торговой марки и этапы ее создания Вопрос 1
18. Оренбургский государственный университет Кафедра деталей машин и прикладной механики Ю
19. Понятие и основы местного самоуправлени
20. История теорий социального неравенства