Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 4- Облік депозитних операцій та інших зобов~язань Маслова Ю

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 4: Облік депозитних операцій та інших зобов’язань (Маслова Ю. Герасименко Д. 4-ОА)

1.Депозит (вклад) - це грошові кошти, які внесені у банк клієнтами, зберігаються на їх рахунках і використовуються згідно з укладеною угодою та банківським законодавством. Депозити класифікуються за такими ознаками: за категоріями вкладників та за строками використання коштів.

2.Депозити до запитання - це кошти, що залучені на депозит без визначеного строку погашення та поповнюються і використовуються власниками залежно від потреби в цих коштах.

3.Строкові депозити - це кошти, що зберігаються на окремих депозитних рахунках у банку протягом строку, який визначається у депозитній угоді. Такі строкові депозити відкриваються усім клієнтам банку: суб’єктам господарської діяльності, центральним і місцевим органам влади, бюджетним установам, комерційним банкам і приватним особам.

4.Депозитний сертифікат - це письмове свідоцтво банку про внесення юридичною особою грошових коштів на депозит. Він може використовуватись його власником як платіжний засіб і мати обіг на фондовому ринку.

5.Ощадний сертифікат - це документ, що використовується фізичною особою для оформлення своїх заощаджень в банку. Оформлення депозиту супроводжується видачею ощадної книжки, у якій відбиваються усі операції по рахунку. Зняття грошей з ощадного рахунку здійснюється за попереднім повідомленням власника внеску.

6. Облігація - це цінний папір, що емітується банком для залучення коштів. Власники облігацій фактично надають банку довгострокову позику, за що отримують фіксований прибуток по ній протягом терміну дії позики.

7.Банківський вексель - має депозитну форму і цим нагадує сертифікат. Проте, на відміну від останнього, банківський вексель може бути використаний його власником як платіжний засіб за товари і послуги, причому новий власник векселя може передати його третій особі шляхом індосамента. Для придбання банківського векселя покупець перераховує кошти на рахунок банку-продавця, після чого останній виписує бланк векселя на ім’я покупця із зазначенням дати зарахування грошей. Погашення банківського векселя відбувається шляхом його викупу після закінчення строку обертання або ж дострокового викупу векселя.

8.Міжбанківський кредит - це позичковий капітал комерційного банку, що передається іншому банку у тимчасове користування на умовах повернення і платності. Кредитними ресурсами торгують комерційні банки у яких в окремі періоди часу є надлишок ресурсів. 

9.Управління банківськими ресурсами - це діяльність, пов'язана із залученням грошових коштів вкладників та інших кредиторів, визначенням розміру і відповідної структури джерел грошових коштів у тісному зв'язку з їх розміщенням.

10.Ресурси банку - це сукупність грошових коштів, які є у розпорядженні банку і використовуються ним для здійснення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій.

11.Власний капітал - це різниця між активами та зобов’язаннями, тобто частина активів, яка сформована за рахунок власних джерел банку. Власний капітал включає статутний капітал, резервний та інші фонди банку, загальні резерви під певні ризики банку і нерозподілений прибуток.

12.Статутний капітал - це сукупність власних коштів акціонерів або пайових внесків засновників (учасників) у грошовій формі, які надаються ними у постійне розпорядження банку.

13.Залучений капітал - це кошти, які банк залучає на депозитні рахунки клієнтів, отримує від комерційних банків, НБУ, інших кредитних установ та випуску боргових зобов’язань банку.

14.Резервний фонд - це фонд, що створюється з чистого прибутку після оподаткування, і призначається для покриття можливих збитків у процесі діяльності банку та забезпечення зобов’язань банку.

15.Спеціальні фонди - це загальна назва фондів економічного стимулювання та інших фондів, які призначені для виробничого та соціального розвитку банку.

16.Загальні резерви під певні ризики банку - це резерви, що створюються з чистого прибутку після оподаткування, і призначаються для зниження негативних наслідків у зв’язку з неповерненням кредитів, виникненням збитків від операцій з валютою та цінними паперами, що знаходяться у розпорядженні банку.

17.Нерозподілений прибуток - це залишок чистого прибутку після сплати податків та виплати дивідендів, який призначається для розширення банківського бізнесу.

18.Кредитні аукціони - одна з форм продажу кредитних ресурсів НБУ комерційним банкам.

19.РЕПО - операція, що передбачає угоду між її учасниками про зворотний викуп цінних паперів (валюти або інших цінностей) за наперед обумовленою ціною.

20.Ломбардний кредит - це кредит Національного банку України, який надається комерційному банку під заставу прийнятих від нього державних цінних паперів та векселів.

21.Переоблік (редисконт) векселя - кредитування Національним банком України комерційного банку під отримані від комерційного банку враховані векселі.

22.Рефінансування - це погашення старої заборгованості шляхом надання нових позичок, головним чином заміною короткострокових зобов’язань довгостроковими цінними паперами.

23.Номінал депозиту - сума грошових коштів, на яку укладено депозитну угоду.

24.Капіталізація відсотків - процес нарощування депозиту за рахунок відсотків за депозитом. Подальше нарахування здійснюється на суму депозиту з врахуванням відсотків.

25.Депозитна операція - це операція із залучення грошових коштів юридичних та фізичних осіб на депозитні рахунки.

26.Депозити овернайт - депозити, що залучені банком на термін не більше одного операційного дня (без урахування неробочих днів банку).

27.Депозитний сертифікат - це письмове свідоцтво банку про внесення юридичною особою грошових коштів на депозит.

28.Ощадний сертифікат - це письмове свідоцтво банку про внесення фізичною особою грошових коштів на вклад.

29.Вклад (депозит)— це грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті або банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

30.Вклади (депозити) на вимогу — це грошові кошти або банківські метали, що розміщені вкладниками в банках на умовах видачі вкладу (депозиту) на першу вимогу вкладника або здійснення платежів за розпорядженням власника рахунку.

31.Строкові вклади (депозити)— це грошові кошти або банківські метали, розміщені вкладниками в банку на визначений договором строк.

32.Фінансовий інструмент — це будь-який контракт, який приводить до фінансового активу одного суб’єкта господарювання і фінансового зобов’язання або інструмента власного капіталу іншого суб’єкта.

33.Справедлива вартість — це сума, за якою можна обміняти актив або погасити заборгованість в операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

34.Витрати на операції — це додаткові витрати, які прямо відносяться до придбання, випуску або вибуття фінансового активу чи фінансового зобов’язання.

35.Додаткові витрати — це витрати, які не відбулися б, якщо суб’єкт господарювання не придбав, не випустив або не реалізував фінансовий інструмент.

36.Метод ефективної ставки відсотка — це метод обчислення амортизованої собівартості фінансового активу або фінансового зобов’язання (або групи фінансових активів чи фінансових зобов’язань) та розподілу доходів у вигляді процентів чи витрат на виплату процентів протягом відповідного періоду часу.

37.Амортизована собівартість фінансового зобов’язання — це сума, за якою фінансове зобов’язання оцінюється при первісному визнанні, мінус виплати основної суми, плюс (або мінус) накопичена амортизація будь-якої різниці між цією первісною сумою та сумою погашення із застосуванням методу ефективної ставки відсотка.

38. Ефективна ставка відсотка — ставка, яка точно дисконтує очікуваний потік майбутніх грошових платежів або надходжень упродовж очікуваного терміну дії фінансового інструменту до чистої балансової вартості (амортизованої собівартості) цього інструменту.

39.Поточний рахунок — це рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України. До поточних рахунків також належать карткові рахунки, що відкриваються для обліку операцій за платіжними картками.

40.Картковий рахунок  — це поточний рахунок, на якому враховуються операції з платіжними картками (Постанова НБУ № 137). Такий рахунок відкривається банком фізособам, фізособам-підприємцям та юрособам на підставі письмового договору, яким також визначається порядок надання та використання платіжної картки.

41.Сертифікат - це бланк цінного паперу, який видається власнику цінного паперу і містить визначені законодавством реквізити та назву виду цінного паперу і засвідчує право власності на цінний папір.

42.Процентний ощадний (депозитний) сертифікат — це ощадний (депозитний) сертифікат, який випущений банком з визначеною процентною ставкою.

43. Безкупонний ощадний (депозитний) сертифікат — це сертифікат, який не має окремих відривних купонів, проценти сплачуються разом з поверненням суми вкладу (депозиту).

44. Купонний ощадний (депозитний) сертифікат — це ощадний (депозитний) сертифікат, що має окремі купони, на кожному з яких зазначено строк здійснення виплати процентної плати.

45.Гарантийний депозит — це грошові кошти, що вносяться клієнтами на визначений період під відсоток, відповідно до заключеного договору, які водночас є заставою виконання зобов’язань по кредиту або гарантії, наданим банком клієнту.

46. Обачність — застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов’язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів банку.

47.Банк-емітент – банк, який випустив в обіг (здійснив емісію) грошові знаки, цінні папери чи платіжно-розрахункові документи. Емітентом грошових знаків є центральний банк держави. Здійснювати випуск цінних паперів і платіжно-розрахункових документів можуть комерційні банки.

48.Зобов’язання – це заборгованість банку, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому призведе до зменшення ресурсів банку, що забезпечують економічні вигоди.

49.Сплата процентного доходу – важлива особливість депозитних рахунків. Чинними правилами передбачено щомісячне нарахування процентів незалежно від дати їх фактичної вплати згідно з угодою.

50.Депозитні та позичені кошти – це основні види зобов’язань банку. Вони становлять леву частку зобов’язань банку і відносяться до категорії фінансових зобов’язань.

51.Активні депозити – розміщення банківських коштів на вклади в інші банки. Депозитні операції можуть бути активними лише на міжбанківському кредитному ринку.

52.Пасивні депозити – це кошти, залучені банком.

53.Депозитний рахунок – це рахунок, який банки відкривають юридичним або фізичним особам для розміщення вільних коштів на депозити з нарахуванням відсотків за депозити.

54.Основні суб’єкти – кредитори, від яких банк отримує грошові кошти для формування ресурсної бази.

55.Довгострокові зобов’язання – зобов’язання, які повинні бути погашені впродовж більш як 12 місяців або впродовж періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати балансу, якщо такий цикл становить більш як 12 місяців.

56.Поточні зобов’язання – зобов’язання, які будуть погашені впродовж операційного циклу підприємства або повинні бути погашені впродовж 12 місяців, починаючи з дати балансу.

57.Обтяжливий контракт – контракт, витрати (яких не можна уникнути) на виконання якого перевищує очікувані економічні вигоди від нього.

58.Доходи майбутніх періодів – це доходи, отримані у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх періодах.

59.Платіжна вимога – розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів і перерахування її на рахунок отримувача.

60.Акредитив – договір, що містить зобов’язання банку-емітенту, за яким цей банк за дорученням клієнта або від свого імені проти документів, які відповідають умовам акредитива, зобов’язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому банку здійснити цей платіж.

61.Платіжне доручення – розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунка зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок отримувача.

62.Процентні доходи і витрати - операційні доходи і витрати, отримані (сплачені) банком за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані банку (залучені банком), суми яких обчислюються пропорційно часу і сумі активу або зобов'язання.

63.Купон — це відрізна частина облігації, що передається замість розписки під час отримання відсотків (звідси вислів "стригти купони"). Купон на виплату відсотків має, як правило, містити такі дані: порядковий номер купона на виплату відсотків, номер облігації, за якою виплачуються відсотки, найменування емітента і термін виплати.

64.Вкладник - фізична особа (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

65.Депонува́ння — процес організованого зберігання чого-небудь. Розрізняють депонування цінностей, і депонування документів, статей, наукових робіт.

66.Платіжний інструмент - це засоби певної форми на паперовому, електронному чи іншому виді носія інформації, використання якого ініціює переказ коштів з відповідного рахунка платника. До П.і. належать документи на переказ та спеціальні платіжні засоби.

67.Валю́та  — грошова одиниця, що використовується як засіб розрахунку в торгових операціях.

68.Процент — економічна категорія, суть якої полягає в тому, що вони є частиною прибутку, котру позичальник сплачує за взятий у кредит позичковий капітал (грошовий чи у вигляді інших активів).

69.Процентна ставка - Це сума, зазначена у відсотковому вираженні до суми кредиту, яку платить одержувач кредиту за користування ним у розрахунку на певний період ( місяць, квартал, рік).

70.Ці́нні папе́ри — документи, які засвідчують зобов'язальні відносини між особою, яка їх випустила, та особою, яка є їхнім власником. Документ вважається цінним папером якщо відповідно до законодавства він може бути самостійним об'єктом прав.

71.Ба́нківські мета́ли — золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів.

72.Дисконт - різниця між ціною в даний час і ціною на момент погашення або ціною номіналу цінного паперу.

73.Гри́вня — національна валюта України.

74.Номінальна відсоткова ставка – ціна, яку сплачує позичальник кредиторові за надані в його користування кошти і яка виражається в незмінних грошових одиницях або з поправкою на індекс інфляції її величина, як грошовий вираз частини наданої у кредит номінальної вартості, фіксується в кредитному договорі та сплачується позичальником із поверненням позички за поточним курсом грошової одиниці.

75.Інфля́ція  — тривале зростання загального рівня цін, що, відповідно, є свідченням зниження купівельної спроможності грошей.

76.Ринкова ставка відсотка - регулюючи вартість кредиту, визначає й ринкові вимоги щодо величини дохідності капіталовкладень і попиту на них.

77.Недепозитні (позичені) кошти банку — це головним чином позики на грошовому ринку, які залучаються у формі між-банківських кредитів і кредитів центрального банку (НБУ), операцій з цінними паперами на вторинному фондовому ринку, а та-кож позик на ринку євродоларів.

78.Депозитний договір - засвідчує право комерційного банку управляти залученими від юридичних і фізичних осіб коштами та право вкладників отримати в чітко визначений строк суму депозитного вкладу і процентів за його користування.

79.Депозитні банки – банки, які здійснюють банківські операції в основному за рахунок залучення депозитів.

80.Депозитні ресурси – кошти, розміщені у банку для зберігання і використання з умовою подальшої виплати процентів вкладникам.

81.Депозитор - фізична чи юридична особа, яка передає мікроорганізм Депозитарію для депонування, або право наступник зазначеної фізичної чи юридичної особи.

82.Доручення - це документ, яким організація чи окрема особа надає іншій особі право на певну діяльність або отримання матеріальних цінностей від її імені.

83. Заява на переказ готівки — від юридичних осіб для зарахування на власні поточні рахунки; від фізичних осіб — на поточні, вкладні (депозитні)  рахунки, а також від юридичних і фізичних осіб — на рахунки інших юридичних або фізичних осіб, які відкриті в цьому самому банку або в іншому банку, та переказу без відкриття рахунка;

84.Номінал депозиту- сума коштів, на яку укладено депозитний договір.

85.Метод "факт/факт" - при розрахунку суми відсотків береться фактична кількість днів у місяці та році;

86.. Метод "факт/360" - при розрахунку суми відсотків береться фактична кількість днів у місяці, але умовно в році - 360 днів.

87.  Метод "30/360" - при розрахунку суми відсотків береться умовна кількість днів у місяці - 30 та у році - 360.

88.Ба́нківський раху́нок — рахунок, на якому обліковуються власні кошти, вимоги, зобов'язання банку стосовно його клієнтів і контрагентів та які дають можливість здійснювати переказ коштів за допомогою банківських платіжних інструментів.

89.Безтермінóвий вклад – вклад у комерційному банку або ощадній установі, на який можна виписувати чеки; поточний рахунок або гроші на поточному рахунку.

90.Економічні витрати — це платежі, які має робити фірма для отримання і використання всіх ресурсів.

91.Рахунок лоро (loro account) – рахунок, відкритий банком своєму банку-кореспонденту, на якому відображаються всі операції, що здійснюються за його дорученням.

92.рахунок ностро (італ. Nostro conto, від лат. Noster - наш рахунок) - банківський кореспондентський рахунок, відкритий даним банком у іншому комерційному банку для зарахування сум, що надходять. .

93.Кореспондентські відносини – це традиційна форма банківських зв’язків, що використовується в основному при обслуговуванні зовнішньої торгівлі й включає сукупність всіх можливих форм співробітництва між банками. 




1. 2013 навчального року Напрям підготовки міжнародна економіка rdquo; П
2. Совокупный риск, связанный с предприятием
3. ЭКОНОМИКА заочная форма обучения Специальности- 030501 Юриспруденция.
4. вопрос N1 Деволюция и Конституция Деволюция и
5. Курсовая работа- Стратегическое управление персоналом
6. Термальное загрязнение
7. казеина сахара жира минеральный солей и воды.
8. Английский роман Казуо Ишигуры
9. Реферат на тему- Антропогенний вплив на атмосферу Виконала Ст 41гр ЗЛіТ
10. задание для Александра Азбиля 4
11. ч до 1112 ч B
12. Особенности заключения и прекращения брака
13. Вейделевская средняя общеобразовательная школа Вейделевского района Белгородской области
14. . being good worker worth wht one is pid 2 bd egg 2
15. Философские учения в Древней Индии и современная индийская философия
16. Намалюй людину тест ГудінафХарріс
17. О некоммерческих организациях
18. Основы подхода к проведению риск-анализа эксплуатации локальных нефтесборных сетей месторождений Западной Сибир
19. Александрит
20. Точка обмана