Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 1 КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО- ГАЛУЗЬ ПРАВА ЮРИДИЧНА НАУКА НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА Лекційні питання- 1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

PAGE  1

КПЗК

Тема 1. КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО: ГАЛУЗЬ ПРАВА, ЮРИДИЧНА НАУКА, НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

Лекційні питання:

1. Поняття і предмет галузі конституційного права

2. Система конституційного права

3. Суб’єкти конституційного права

4. Джерела конституційного права

5. Конституційне право як юридична наука і навчальна дисципліна

1. ПОНЯТТЯ І ПРЕДМЕТ ГАЛУЗІ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

Поняття "Конституційне право зарубіжних країн" не означає особливу галузь права. Мова йде про відгалуження єдиної науки — конституційне право, про комплексне і порівняльне вивчення конституційного права більш ніж 200 держав, що існують в світі, оскільки в кожній з них існує своє конституційне право.

Термін "конституційне право" має потрійне значення: галузь чинного в тій або іншій державі права, тобто система юридичних норм, правил, що містяться в законах і інших нормативних актах і регулюють певну сферу суспільних відносин; наука, тобто сукупність знань про чинне конституційне право, які містяться у книгах, брошурах, статтях; навчальний курс, основи знань про чинне конституційне право, стан науки, предмет викладання у вищих навчальних закладах.

 Конституційне право як галузь права конкретної держави — це сукупність правових (юридичних) норм, які закріплюють певні основи економічної і політичної організації суспільства, порядок формування, організації і функціонування основних ланок державного механізму, територіальну організацію держави, а також визначають основи відносин держави і особи.

 Відмінності в термінах конституційне право і державне право обумовлені різними підходами в політико-правовій теорії XVII— XIX століть і, частково, національною традицією слововживання. Термін конституційне право частіше зустрічається в країнах з англосаксонською і романо-германською правовими системами, де раніше сформувався конституційний лад (Франція, США). Вперше термін "конституційне право і політичні інститути" з'явилася у французькій літературі в середині XX ст. Поняття "державне право" відображає німецьку правову традицію. Вона була сприйнята в царській Росії, а потім в СРСР і колишніх соціалістичних країнах.

Нині в переважній більшості країн вживається термін "конституційне право". У Великобританії і деяких інших країнах навчальний курс називається "Конституційне і адміністративне право".

У різних країнах існують неоднакові доктринальні підходи вчених до предмету конституційного права, навіть в одній і тій же державі нерідко існують різні школи і напрями.

Більшість вчених Великобританії вбачають суть конституційного права в регулюванні управління державою, відносин громадян і держави, основних державних функцій. Адміністративне право при цьому розуміється як аспект конституційного права.

У США вважається, що конституційне право в найзагальнішому вигляді (залишаючи деталі адміністративному праву) регулює управління державою, відносини громадян і уряду. В узагальненому вигляді суттю конституційного права США є гарантія забезпечення в суспільстві "фундаментальної свободи", що припускає розмежування сфер свободи індивіда і меж дії державної влади.

Тобто щодо Великобританії і США можна говорити про певну єдність в підходах, хоча існують і відмінності, обумовлені, перш за все, тим, що у Великобританії немає інституту конституційного контролю. Англо-американський підхід сприйнятий японськими вченими, а також у науці англомовних країн, колишніх британських колоній.

Інші погляди на питання про суть конституційного права існують у Франції. Французька наукова доктрина на одне з перших місць в конституційному праві висуває політичну владу і політичний режим. Французькі вчені нерідко висловлюють думку, що найважливішою тенденцією суспільного розвитку є процес інституціоналізації, тобто створення угрупуваннями людей різних суспільних інститутів, які набувають юридичного оформлення, зокрема: держави, політичних партій, профспілок тощо. Французька наукова доктрина, з певними змінами, сприйнята юристами колишніх французьких колоній.

Німецька наука нині оперує 2 термінами: конституційне і державне право, причому останнє історично передує першому. Німецькі вчені вважають, що у вузькому сенсі зміст конституційного права і державного права збігається, але все таки вони відрізняються один від одного: з одного боку, конституційне право ширше за державне право, оскільки конституція не обмежується встановленням державного ладу, а охоплює основи устрою недержавного життя (власність, сім'я, охорона природи тощо). З іншого боку, державне право це не тільки право держави. Воно містить норми, що регулюють питання державного управління, адміністративного, фінансового, процесуального права.

В Італії одні вчені вважають, що предметом конституційного права є влада і права людини. Вони також вбачають специфіку цієї галузі права в регулюванні політичної поведінки. Інші схиляються до більш широкого трактування, відносячи до предмету конституційного права політичні партії, державу, свободу особи і "соціальні утворення".

Аналогічні погляди поширені в Іспанії, хоча і в дещо іншому аспекті. Конституційне право тут вважають нормативним елементом конституційної системи, який фіксує, встановлює, регулює основні державні інститути, що відносяться до суспільного життя. У цілому тут дотримуються широкого трактування щодо предмету конституційного права.

Такий же розширювальний підхід сприйнятий переважною більшістю дослідників конституційного права Росії і України.

У мусульманських країнах в навчальних посібниках, шо публікуються з питань конституційного права, особлива увага приділяється вивченню Корану, релігійних норм, коментуванню конституції. У сучасних дослідженнях зазначається, що галузь "владних норм" вивчає питання халіфату, публічної влади, організацію державного управління, армії, питання оподаткування, тобто тї питання, які в інших державах регулюються в основному конституційним, адміністративним, фінансовим правом.

Додатковою підставою відмежування конституційного права від інших галузей права слугує метод правового регулювання.

 Переважаючою формою конституційно-правового регулювання суспільних відносин є метод зобов'язання. Конституційному праву відомі також методи заборони і дозволу. Превалювання в конституційно-правовому регулюванні владно-імперативних норм обумовлено природою суспільних відносин, які становлять зміст цієї галузі права.

2. СИСТЕМА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

Конституційне право є складною системою, що включає безліч взаємодіючих частин та елементів, які характеризують його внутрішню будову і відособлюють його.

 Основні частини та елементи системи конституційного права — це його загальні принципи, інститути і норми.

 Загальні принципи конституційного права — це виражені в змісті цієї галузі права основні засади, відповідно до яких воно будується як система правових норм, а також здійснюється конституційно-правове регулювання суспільних відносин.

Загальні принципи становлять ніби основу системи конституційного права і надають їй єдину спрямованість. Вони регулюють суспільні відносини не безпосередньо, а через конкретні конституційно-правові норми і втілюються в цих нормах і в правозастосовній діяльності органів держави.

Загальні принципи конституційного права, як правило, декларуються конституціями. їх можна розділити на 2 групи:

  1.  Принципи, які не формулюють конкретні права і обов'язки і не завжди забезпечені правовими санкціями, проте мають визначальне значення для багатьох конституційно-правових норм: народний суверенітет, народне представництво, поділ влад, рівноправність, невідчужувані права тощо.
  2.  Принципи, які мають чітку юридичну форму вираження і безпосередньо застосовуються в державній діяльності: незалежність депутатів від виборців (Франція); судовий захист конституційних прав; невідповідальність глави держави (Іспанія) тощо.

Конституційно-правові інститути є певною системою норм конституційного права, що регулюють однорідні і взаємозв'язані суспільні відносини і створюють відносно самостійну групу. Ці великі інститути можуть складатися з частин, наприклад, інститут виборчого права включає такий інститут, як виборче право в суб'єктивному значенні і виборчий процес. Виборчий процес складається з 11 стадій, які в свою чергу складаються з окремих інститутів, таких як призначення виборів, висунення кандидатів.

 Конституційно-правові норми це загальнообов'язкові правила поведінки, встановлені державою в цілях охорони і регулювання певних суспільних відносин, які здійснюються через конкретні права і обов'язки і забезпечуються примусовою силою держави.

 Відмінності конституційно-правових норм від норм інших галузей права:

  1.  Конституційно-правові норми мають внутрішню структуру: гіпотезу, диспозицію і санкцію, але в одній статті вони зустрічаються рідко. При цьому деякі норми не забезпечені санкцією взагалі, а іноді і гіпотезою.
    1.  Вони мають більш загальний характер, регулюють найбільш широкі і суттєві суспільні відносини, оформлюють правові основи держави, в них відсутній зв'язок між конкретними правами і обов'язками.
    2.  В одній статті може міститися декілька норм.
    3.  Домінує імперативний (наказовий) метод регулювання, а у приватному праві — диспозитивний, тобто такий, що надає сторонам можливість вибору варіанту поведінки.

 Конституційно-правові норми можна класифікувати за наступними підставами:

  1.  За функціональною спрямованістю:

а) регулятивні (більшість);

б) охоронні.

  1.  За способом дії на суб'єкти права (відповідно до характеру розпоряджень, що в них містяться):

а) уповноважувальні;

б) зобов'язуючі;

в) забороняючі.

  1.  За характером регульованих суспільних відносин (за призначенням в механізмі правового регулювання):

а) матеріальні;

б) процесуальні.

  1.  За дією в часі:

а) постійні (невизначений строк дії);

б) тимчасові;

в) виняткові (на випадок надзвичайних обставин).

  1.  За територією дії:

а) на всій території держави;

б) на частині території держави.

3. СУБ'ЄКТИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

 Конституційно-правові відносини — це суспільні відносини, врегульовані нормами конституційного права, змістом яких є юридичний зв'язок між суб'єктами у формі прав і обов'язків, передбачених конституційно-правовими нормами.

 Суб'єкти конституційного праваце учасники конституційно-правових відносин, що виникають в результаті юридичних фактів, основаних на дії норм конституційного права.

Це постійні носії прав і обов'язків, передбачених нормами зазначеної галузі.

До питання класифікації суб'єктів конституційного права існують різні підходи.

Автори підручника "Конституційне (державне) право зарубіжних країн" за редакцією Б.А. Страшуна виділяють 2 групи суб'єктів:

  1.  Фізичні особи: громадяни, іноземці, групи громадян, виборці, депутати як особи зі спеціальною правоздатністю та їх групи. У цій групі норми конституційного права визначають найбільш загальні риси правосуб'єктності індивідів, встановлюючи їх основні права і обов'язки, причому загальна правосуб'єктність визнається рівною для всіх.
    1.  Суспільні утворення: держава в цілому, її органи, а іноді і їх відокремлені частини (палата парламенту), територіальні одиниці, установи і органи самоврядування, політичні партії і інші громадські об'єднання.

В.Є. Чиркін вважає, в конституційному праві неправомірним є поділ суб'єктів на фізичних і юридичних осіб (як в цивільному праві). Він пропонує наступну класифікацію:

  1.  Соціальні і національні громади (народи, нації і інші етнічні групи, класи).
    1.  Держава і її складові частини (суб'єкти федерації).
      1.  Основні органи держави.
        1.  Громадські об'єднання і колективи.
          1.  Депутати представницьких органів.
          2.  Органи місцевого самоврядування.
          3.  Індивіди (громадяни, іноземці, апатриди).

У суспільних відносинах, які регулюються нормами конституційного права, державі належить особлива роль. Вона є їх регулятором, перш за все, як носій правотворчої влади. Проте, як правило, вона сама не стає учасником цих відносин, а вказує, якими мають бути ці відносини між суб'єктами права і забезпечує виконання цього розпорядження. Стаючи учасником таких відносин, держава діє або через свої органи, або через референдум. Органи держави, територіальні громади, політичні партії, профспілки, наділені власною правосуб'єктністю.

Об'єктом конституційно-правового регулювання є основи зв'язків у відносинах "особа — колектив (публічного характеру) — суспільство — держава", що базуються на застосуванні, відповідно до закону, державної влади і участі в ній у формах, визначених конституцією. На відміну від інших галузей, конституційне право регулює найбільш важливі суспільні відносини, що визначають базис життя суспільства, держави, колективу, особи.

4. ДЖЕРЕЛА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

 Джерела конституційного права — це форми, в яких знаходять своє віддзеркалення правові норми.

Джерела конституційного права можна поділити на формалізовані і неформалізовані.

Формалізованіце закони, окремі акти глави держави і уряду, парламентські регламенти, судові прецеденти тощо.

Найважливішим формалізованим джерелом конституційного права є закон.

Закон — це виданий в установленому порядку акт верховної влади держави, який містить правові норми, що регулюють найбільш важливі суспільні відносини, і має вишу юридичну силу.

Поняття "закон" в різних країнах (групах країн) має неоднаковий зміст.

У країнах загального права (англосаксонської системи права) розрізняють закон у вузькому і широкому розумінні. У вузькому сенсі закон — це завжди акт парламенту. При цьому під парламентом розуміється найвищий представницький орган спільно з главою держави. Законом в широкому розумінні визнається будь-яка норма писаного і неписаного права, що підлягає судовому захисту.

У країнах континентального права (романо-германської системи права), у тому числі і в Україні, переважає концепція закону як акту, прийнятого виключно парламентом. У Конституції України визначено, що єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України. Проте, проголошуючи парламент вищим, або єдиним органом законодавчої влади, конституції більшості країн, що належать до цієї групи, надають можливість главі держави або уряду приймати нормативні акти, що мають силу закону. Крім того у деяких країнах, у тому числі і в Україні, закони можуть бути прийняті на референдумі.

У певних країнах збереглася множинність законодавчої влади (наприклад, в Китаї закони ухвалюють Всекитайські збори народних представників і їх постійно діючий орган — Постійний комітет).

Досить значне поширення в країнах континентального права, перш за все, у Франції, отримала концепція закону у формальному і матеріальному значенні. Суть її полягає в тому, що разом із законом у формальному значенні (тобто як акт парламенту, причому перелік питань, з яких парламент може приймати закони, обмежений конституцією), закріплюється право виконавчої влади приймати нормативні акти з інших питань, що мають силу закону.

Концепція закону в доктрині класичного мусульманського права (шаріату) полягає в тому, що джерелами мусульманського права є Коран і Сунна.

Коран — священна книга, що є зібранням "божественних откровень", посланих Аллахом пророкові Мухамеду.

Сунна — зібрання тих, що мають нормативне значення переказів (хадисів) про вислови, вчинки і навіть мовчання Мухамеда.

Норми, що містяться в Корані і Сунні, мають божественне походження, вони вічні і незмінні, і наділені вищою юридичною силою. Державні органи можуть приймати нормативні акти тільки з питань, неврегульованих Кораном та Сунною. Ці закони повинні відповідати нормам Корану і Сунни і не можуть суперечити їм. Найбільш послідовно цієї доктрини дотримуються в державах Оман і Об'єднані Арабські Емірати, що не мають писаних конституцій. Ідея про вторинність закону визнається і в інших мусульманських державах.

Залежно від підстав, що приймаються за основу класифікації, закони поділяються за юридичною силою, змістом, способом прийняття, територіальною сферою дії.

Найбільш загальний характер має класифікація законів за таким критерієм, як юридична сила. Вона включає наступні різновиди закону: конституція, конституційні закони, органічні закони, звичайні закони і надзвичайні закони.

Конституція — основний закон держави, що наділений вищою юридичною силою.

Конституційний закон — це закон, який вносить доповнення і поправки до конституції, приймається в особливому, ускладненому порядку, наділений тією ж юридичною силою, що І сама конституція.

Теоретичною основою виділення конституційних законів в особливу категорію служить доктрина про 2 види влади: виконавчу і законодавчу. У порядку здійснення першої приймаються конституція і поправки до неї, в порядку здійснення другої — всі інші закони, Це розмежування спричиняє ряд важливих правових наслідків, зокрема щодо процедури перегляду конституцій, здійснення конституційного контролю, законодавчої компетенції парламенту. Такий підхід є характерним для більшості держав і лише в деяких з них (Австрія, Швеція, Словаччина, Чехія, Нідерланди) існує думка, що конституційні закони, які доповнюють конституцію, залишаються самостійними.

Органічний закон — це закон, який приймається за прямим приписом конституції в порядку, відмінному від порядку прийняття як конституційних, так і звичайних законів, і займає в юридичній ієрархії місце між ними.

За загальним правилом органічні закони містять норми, що належать до важливих конституційно-правових інститутів (про виборче право, конституційний контроль, громадянство, режим надзвичайного стану, політичні партії, судовий устрій тощо). У країнах з романо-германською системою права до органічних відносять ті закони, які визначають статус органів держави на основі бланкетних статей конституції. Іноді органічними називають всі закони, до яких відсилає конституція.

Вперше органічні закони були визнані у Франції відповідно до Конституції 1958 р. У Російській Федерації органічні закони введені Конституцією 1993 р., яка передбачає їх прийняття з 15 питань.

Звичайні закони належать до джерел конституційного права, якщо вони регулюють менш важливі суспільні відносини, які складають предмет конституційного права. Приймаються вони за тією ж законодавчою процедурою, що і інші звичайні закони.

Надзвичайні (спеціальні) закони — це закони, що приймаються парламентом, як правило, в порядку тієї ж процедури, що і звичайні закони (проте для їх прийняття у деяких країнах потрібна кваліфікована більшість), але вони наділені більшою юридичною силою ніж інші закони, зокрема й конституція. Слід зазначити, йдеться не про ті закони, що регламентують інститут надзвичайного стану і які існують у всіх країнах, а про ті закони, що порушують конституцію, які згідно з конституцією можуть не відповідати її положенням (які порушують права і свободи громадян тощо). Спеціальні закони, хоча і мають пріоритет над конституційними положеннями, не розглядаються як поправки. У ряді розвинених держав конституції передбачають прийняття парламентом спеціальних законів на період надзвичайного стану (ст. 115 Основного закону ФРН).

 За територіальною сферою дії закони поділяються на загальнонаціональні і локальні.

У свою чергу локальні закони бувають 3 видів:

  1.  Закони, що приймаються національним законодавчим органом, але дія яких поширюється лише на частину території держави (наприклад, надання статусу автономії, введення режиму надзвичайного стану на частині території тощо).
  2.  Закони, що приймаються представницькими установами суб'єктів федерації.
  3.  Закони, що приймаються представницькими органами автономних утворень (Іспанія, Італія, Португалія і ін.).

 За характером правових норм, що в них містяться, тобто за ступенем узагальненості правового регулювання, закони поділяються на звичайні, закони-принципи або закони-рамки, програмні закони і кодекси.

 Звичайні закони містять норми-правила, регулюючі окремі конкретні суспільні відносини (наприклад, закон про політичні партії).

 Закони-принципи або закони-рамки встановлюють загальні принципи організації системи органів державної влади і місцевого самоврядування (наприклад, Закон від 28 серпня 199йор. "Про загальні принципи організації місцевого самоврядування в Російській Федерації")

 Закони-програми приймаються, як правило, з питань економічного і соціального розвитку.

 Кодекси — це закони, які зазвичай містять норми, які регулюють комплекс відносин, що складають основу того або іншого правового інституту.

За способом прийняття закони поділяються на прийняті державними органами: парламентом, колегіальним органом виконавчої влади (президії парламентів соціалістичних країн), що є постійно діючим, військовою радою, її підрозділом (в умовах військового режиму) і прийняті на референдумі.

 Нормативно-правові акти виконавчої влади. Їх можна класифікувати за різними підставами. Головними критеріями є місце, займане тим або іншим органом в апараті виконавчої влади І юридична сила нормативно-правових актів, які видаються цим органом.

 Акти глав держав (укази, декрети, ордонанси) приймаються ними як за прямим приписом конституції, так і за уповноваженням парламенту. Наприклад, ст. 87 Конституції Італії надає право президенту видавати декрети, які мають силу закону. У іншому випадку парламент може делегувати главі держави свої законодавчі повноваження на певний строк і щодо певних питань (Казахстан, Мадагаскар, Фінляндія).

 Акти урядів, інколи відомств приймаються, як правило, за аналогічними підставами. їх буде детальніше описано у відповідній темі. Слід зазначити, що особливо в країнах континентального права досить поширеною є практика делегування законодавчих повноважень парламентом саме уряду, а не главі держави.

 Нормативно-правові акти органів конституційного контролю (наприклад, рішення конституційного суду). їх специфіка залежить від моделі конституційного контролю, їло діє у відповідній країні.

 Регламент парламенту (норми, що визначають порядок діяльності палат і інших внутрішніх структур парламенту).

 Рішення органів місцевого самоврядування належать до джерел конституційного права в тих випадках, коли вони регулюють суспільні відносини, пов'язані із здійсненням публічної влади.

 Судові прецеденти — рішення суду у конкретній справі, що визнається обов'язковим в подальшому при розгляді аналогічних справ (широко застосовується в США, Великобританії, Індії і інших державах з англосаксонською системою права).

 Міжнародні договори є джерелами конституційного права у випадках, коли регулюють конституційні питання і їх безпосереднє застосування передбачено.

Нині практично створюється конституційне право Європейського співтовариства, іменоване комунітарним, формується єдиний правовий простір Західної Європи.

 Внутрішньодержавні договори — є джерелами конституційного права в тому випадку, якщо вони регулюють конституційні питання і коли суб'єкти, які їх уклали, є на це уповноваженими (наприклад, територіальні громади між собою або з центральною владою).

У окремих країнах діють зводи релігійних правил, які заміняють конституції або що визнаються за правовим статусом вище конституцій. У деяких країнах до джерел конституційного права належать доктрини відомих учених-юристів (мусульманські країни, частково Великобританія).

Неформалізовані джерела конституційного права це, перш за все, конституційні звичаї і угоди.

Конституційний звичай це норма, яка регулює суспільні відносини, пов'язані із здійсненням державної влади, формується в результаті тривалого і одноманітного застосування учасниками відносин, може бути прямо або побічно санкціонована державою.

Як видно з визначення, те чи інше правило (норма), формується без участі держави і набуває якості конституційного звичаю лише за наявності наступних умов:

  •  повторення відповідного правила протягом тривалого часу;
  •  постійність правила, тобто випадки застосування правила, що повторюються, не повинні суперечити один одному;
  •  визначеність правила;
  •  погодження заінтересованих конституційних органів щодо юридичної природи правила, тобто звичай набуває юридичної сили тільки в тому випадку, якщо відповідні сторони вважають його правовим;
  •  юридичної сили звичай набуває також в результаті його санкціонування державою.

Конституційний звичай має 2 різновиди:

  •  звичай, що складається в практичній діяльності конституційного механізму, на основі конституційних (законодавчих) положень (наприклад, конституційні угоди або конвенційні норми);
  •  звичай, що складається поза рамками конституційного механізму і лише санкціонується державою (традиційний правовий звичай).

Конституційні угоди характерні для Великобританії.

На відміну від конституційних угод традиційний правовий звичай є джерелом конституційного права лише в дуже невеликій групі держав, що розвиваються, з монархічною формою правління, де складаються сильні позиції родоплемінної або феодальної знаті, діє родоплемінна структура і організації (Свазіленд, Непал). Особливий різновид традиційних звичаїв складають звичаї, що діють у ряді монархій Персидської затоки (наприклад, порядок престолонаслідування в Омані і ОАР).

Різні види джерел конституційного права існують не ізольовано один від одного, а знаходяться в певній підпорядкованості, утворюючи систему, засновану на ієрархічному принципі. Ця система є частиною загальної системи джерел права, яка закріплюється Конституцією. Таке закріплення може здійснюватися в 2 формах: шляхом перерахування видів джерел при визначенні нормотворчої функції окремих державних органів (більшість конституцій) і шляхом включення в конституцію положень, спеціально присвячених системі джерел права (рідкісне явище).

Ієрархія писаних джерел права визначається 3 моментами:

  1.  Природою державного органу, який приймає нормативний акт (наприклад, органи законодавчої, виконавчої влади).
    1.  Процедурою його прийняття (наприклад, прийняття закону парламентом або шляхом референдуму).
    2.  Його юридичною силою, яка багато в чому обумовлена першими 2 моментами.

Ієрархія системи джерел конституційного права — одна з найважливіших гарантій принципу конституційної законності.

Відступи від принципу ієрархії джерел конституційного права обумовлюються, насамперед, особливостями національної правової системи. Особливо часто вони зустрічаються в країнах, що розвиваються, а так само в мусульманських країнах, де писані конституційні джерела підпорядковані релігійним настановам. Порушення принципу ієрархічності були властиві і для соціалістичних держав, де політичні рішення правлячої партії могли призвести до підміни або зміни конституційних нормативно-правових актів.

Значні корективи в здійснення принципу ієрархічності вносить і конституційна практика. Найбільш загальний виняток з цього принципу становить підміна закону як акту вищої юридичної сили нормативними актами глави держави і уряду, які наділяються силою закону.

Системи джерел конституційного права окремих країн розрізняються за своєю структурою: за складом, становищем кожного з джерел в цій системі, їх взаємовідношенням. Так, на відміну від більшості сучасних держав, у Великобританії, Новій Зеландії і Ізраїлі немає писаної конституції (у формальному або юридичному розумінні); у країнах, де не створюються органи конституційного контролю, природно, відсутній такий вид джерела, як їх рішення; у ряді країн, що розвиваються, джерелами є традиційний звичай, релігійне право; у країнах загального права судовий прецедент — важливе джерело конституційного права, в країнах континентального права він або не визнається таким, або відіграє значно меншу роль.

Один і той же вид джерела конституційного права може займати різне місце в юридичній ієрархії. У одних країнах міжнародно-правові акти визнаються частиною внутрішнього права, тобто вони мають силу закону; у інших — вони наділені більшою юридичною силою, чим національний закон; у третіх — мають силу конституційного закону (Австрія); у деяких країнах вони можуть стояти вище за конституцію (Нідерланди).

Істотно розрізняються системи джерел конституційного права в державах з авторитарним і демократичним політичним режимом (при військовому режимі конституції взагалі перестають бути чинними).

Система джерел конституційного права постійно змінюється. Прикладом може слугувати Франція у момент переходу від IV до V республіки. Це також стосується країн, що розвиваються, в яких відбувається процес демократизації. Аналогічні явища спостерігаються в постсоціалістичних державах, де йде активний процес формування нової системи джерел конституційного права.

5. КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ЯК ЮРИДИЧНА

НАУКА І НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

Наука конституційного права вивчає конституційно-правові норми і інститути, а також суспільні відносини, які регулюються, можуть або повинні регулюватися ними. Наука вивчає також практику реалізації конституційно-правових норм і інститутів, прагнучи зрозуміти закономірності їх розвитку і дати обґрунтовані рекомендації законодавцеві і правозастосовувачу щодо вдосконалення і застосування відповідних норм права, а окремим особам — рекомендації з їх використання.

З цією метою вивчаються також теорії і погляди, що розробляються дослідниками конституційного права, умови і погляди, що впливають на їх еволюцію, тобто наука вивчає і сама себе.

Методи дослідження: порівняльний аналіз; формально-логічний аналіз; історичний підхід; соціологічні дослідження; вивчення статистики тощо.

До недавнього часу в науці конституційного права існували 2 напрями, які умовно можна було назвати радикалістським і ліберальним.

Радикалістів можна розділити на вчених-марксистів (у ленінському розумінні), революційних демократів (що обстоюють соціальну орієнтацію країн, що розвиваються) і лівих радикалів.

Ліберали вважають, що конституція є виразом соціального контракту між різними групами населення.

У зарубіжній науці конституційного права існує З школи:

  1.  Юридична школа (спочатку мала визначальний, а до 20 років XX ст. — значний вплив). Для її представників характерним є вивчення держави, її органів, прав людини з юридичних позицій.
  2.  Політологічна (отримала перемогу в середині 50 років XX ст.). Її прихильники закликають вивчати не стільки норми конституційного права (Іноді їх навіть ігнорують), скільки реальну роль тих або інших інститутів державності, політичних інститутів.
  3.  Теологічна. Характеризується строкатістю поглядів. Праве крило межує з радикалістами, але в особливій, релігійній інтерпретації. Помірніші представники обстоюють ліберальні погляди, прикриті релігійною оболонкою. Головним чином, ця школа представлена дослідженнями мусульманських юристів. Для них характерна пропаганда ідей халіфату: вселенський суверенітет належить Аллаху; вибори слід замінити консультативним правлінням; визнається пріоритет принципів шаріату — нерівноправ'я чоловіків і жінок, правові і моральні обов'язки перед Аллахом і громадою "правовірних" важливіші за права і свободи людини.

Обсяг і зміст конституційного права як навчальної дисципліни визначається навчальними програмами, які розробляються кафедрами і затверджуються радами факультетів, а іноді і вузів.

Навчальний матеріал складається з 2 частин: загальної, в якій концептуально вивчаються основні інститути конституційного права і особливої, де викладено основні риси політичних інститутів і основ конституційного права окремих країн.

Конституційне право має пізнавальне значення, дозволяє пізнати закономірності розвитку цієї галузі права, сприяє розумінню специфіки його розвитку, розширює кругозір тощо.

План семінарського заняття

  1.  Поняття і предмет конституційного права зарубіжних країн.
    1.  Система конституційного права.
    2.  Суб'єкти конституційного права. Конституційно-правове регулювання.
    3.  Джерела конституційного права зарубіжних країн.
    4.  Конституційне право зарубіжних країн як юридична наука і навчальна дисципліна.

Контрольні питання

  1.  Проаналізуйте значення терміна "конституційне (державне) право". Чи є відмінності в змісті термінів "державне право" і "конституційне право"?
    1.  Визначте, чим конституційне право відрізняється за своїм предметом і методом від інших галузей права.
      1.  Проаналізуйте, як будується система конституційного права зарубіжних країн.
      2.  Проаналізуйте характер і особливості конституційно-правових відносин.
      3.  Визначте, в чому полягає специфіка джерел конституційного права зарубіжних країн.
      4.  Визначте, чим обумовлена і в чому виявляється провідна роль конституційного права в правовій системі зарубіжних країн.
      5.  Визначте, які основні тенденції в розвитку конституційного права зарубіжних країн.
      6.  Визначте, що вивчає наука конституційного права зарубіжних країн.
      7.  Проаналізуйте ознаки навчальної дисципліни "Конституційне (державне) право зарубіжних країн".
      8.  Проаналізуйте, в чому полягають відмінності норм конституційного права від норм інших галузей права.

Практичні завдання

  1.  Переважаючою формою конституційно-правового регулювання суспільних відносин є метод зобов'язання. Ознайомтесь з текстом Конституції США і знайдіть норми, які проголошуються в цій формі. Визначте також забороняючі норми і норми-дозволи.
    1.  На основі ознайомлення з текстом Конституції Франції виявіть загальні і особливі принципи конституційного права.
      1.  Визначте структурні елементи конституційно-правових норм:

а) "Коли встановлення Республіки, цілісність її території або виконання її міжнародних зобов'язань під серйозною і безпосередньою загрозою, а нормальне функціонування органів державної влади, створених відповідно до Конституції, порушене, Президент вживає заходів, які диктуються обставинами...";

б) "Федеральний канцлер може бути зміщений тільки шляхом обрання нового Федерального канцлера".

  1.  На підставі ознайомлення з Конституцією Італії наведіть приклади конституційно-правових відносин, де суб'єктами виступають громадські утворення.
    1.  Складіть схему: "Джерела конституційного права зарубіжних країн". Яке значення має термін "органічний закон"?
      1.  Використовуючи конкретні приклади, доведіть, що конституційне право займає центральне місце в правових системах держав.
        1.  Однією з тенденцій в розвитку конституційного права є його соціалізація. Дайте пояснення цьому факту і наведіть приклади.
        2.  Складіть розгорнену схему: "Предмет науки конституційного права зарубіжних країн".
        3.  Яке значення має вивчення дисципліни "Конституційне право зарубіжних країн" для підготовки юристів?

Основні поняття і терміни

Предмет конституційного права; методи правового регулювання: зобов'язання, заборони, дозволи; система конституційного права; принципи конституційного права; конституційно-правові інститути; норми конституційного права; конституційно-правові відносини; суб'єкти конституційного права; джерела конституційного права; конституційний закон; органічний закон; судовий прецедент; правовий звичай; доктринальні джерела.

PAGE \* MERGEFORMAT 8




1. ЗАДАНИЕ 4 Чтобы правильно выполнить задание 4 необходимо усвоить следующие разделы курса англи
2. Вариант 24012012 год
3. это универсальный прибор для работы с информацией
4. Уральский радиотехнический колледж им
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук1
6. Реферат- Тургенев в Москве
7. Пояснительная записка Методические указания составлены в соответствии с рабочей программой ПП 01
8. Тематика семінарських занять Семінарське заняття 1 ~ 2 Вступ.
9. программа для обработки растровой графики.
10. Лабораторная работа 3 1 Условное форматирование
11. Курсовая работа- Организация личного трудового процесса руководителя
12. 2013
13. Мелитта УТВЕРЖДАЮ Генеральный директор Фамилия И.
14. Добре йому добре Нехай радуються і веселяться в тобі всі що тебе шукають
15. Основные теории международных отношений
16. а Скриптовые языки программирования Манакова И.html
17. Основные платформы ЭВМ и области их использования
18. ВОСТОЧНЫЕ СЛАВЯНЕ В ДРЕВНОСТИ- ПРОИСХОЖДЕНИЕ РАССЕЛЕНИЕ ХОЗЯЙСТВО 1
19. Система управления микроволновой печью.html
20. тема управления краем- Возможности O Угрозы Т.