Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Частотний метод визначення показників якості функціонування САК в перехідному режимі та його застосув

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

PAGE  7

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри № 3

доктортехнічних наук

професор               В.Д..Карлов

“__” лютого 2013 р.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення групового заняття № 3 з навчальної дисципліни

“Автоматичне управління”

Тема: Частотний метод визначення показників якості функціонування САК в перехідному режимі та його застосування.

Навчальні групи: всі навчальні групи студентів, що навчаються за спеціальністю 7.090603 (спеціалізацією 5.721).

Час 2 години. Місце згідно з розкладом занять.

Навчальні та виховні цілі:

  •  закріпити знання показників якості функціонування САК в перехідному режимі роботи;
  •  засвоїти частотний метод визначення показників якості функціонування САК в перехідному режимі та відпрацювати навички його застосування;
  •  виховати у курсантів високі моральні якості та ораторську майстерність.

Навчальні питання і розподілення часу:

Вступ…………………………………..……………………………………...…....5 хв.

  1.  Частотний метод аналізу якості функціонування САК в перехідному режимі....................................................................................................................................35 хв.
  2.  Застосування частотного методу для визначення показників якості функціонування САК в перехідному режимі..........................................................................30 хв.

Письмовий контроль засвоєння матеріалу заняття……………….…………...15 хв.

Підведення підсумків заняття………………………………....……………..…..5 хв.

Навчально-матеріальне забезпечення:

  1.  Плакат “Одноколова схема математичної моделі ЕМСС”.
  2.  Бланки, на яких побудовані логарифмічні частотні характеристики ЕМСС.

Навчальна література:

  1.  Автоматическое управление и регулирование радиотехнических систем. Часть 2. Анализ и коррекция САУ / Д.Д. Алексейчев, А.А. Казаков. – Х.: ВИРТА ПВО, 1982, с.107-117.
  2.  Частотні методи аналізу стійкості та якості функціонування лінійних стаціонарних неперервних систем автоматичного керування в перехідному режимі. Методичні рекомендації  до  розрахунково-графічної  роботи  /  І.І.  Сачук,  А.С.  Чопенко,  В.Ш.  Хісматулін. – Х.: ХВУ, 2004,  с. 39-40, с. 12-14, 30-38.


ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ ТА МЕТОДИКА ЙОГО ПРОВЕДЕННЯ

Методика контролю набутих знань та навичок.

Контроль підготовленості до заняття проводиться шляхом заслуховування відповідей на контрольні питання та оцінки ходу розв'язання задач.

Перелік контрольних питань:

  1.  Які режими роботи САК Вам відомі?
  2.  Дайте визначення усталеного режиму роботи САК.
  3.  Дайте визначення перехідного режиму роботи САК.
  4.  Які показники характеризують якість функціонування САК в перехідному режимі.
  5.  Нарисуйте загальний вигляд перехідної характеристики САК та поясніть як визначається перерегулювання та час регулювання.
  6.  Поясніть поняття типової ЛАЧХ. 1
  7.  Поясніть, як за допомогою номограм якості визначити показники якості функціонування САК в перехідному режимі.

Контроль засвоєння матеріалу заняття проводиться у вигляді письмового опитування, в ході якого курсанти зясовують за допомогою логарифмічного частотного критерію стійкості чи є САК стійкою, знаходять запаси стійкості (матеріал попереднього заняття) та відповідають на контрольне питання 8.

Вступ.

Викладення теми та цільових настанов заняття, його ролі в системі підготовки військового фахівця та плану проведення заняття. Обговорення контрольних питань 1-5. Контрольні питання 6-7 спочатку доводяться викладачем як новий матеріал, а потім курсанти вирішують задачі для закріплення отриманих знань.


1. Частотний метод аналізу якості функціонування САК в перехідному режимі.

Частотний метод аналізу якості функціонування САК в перехідному режимі заснований на тому, що вигляд перехідної характеристики системи і характер її частотних характеристик пов'язані між собою. Оскільки з частотних характеристик найбільш просто будуються логарифмічні частотні характеристики саме вони і знайшли використання при аналізі якості САК в перехідному режимі.

Нехай задана ЛАЧХ розімкненої САК. Областю середніх частот називають область частот, в якої ЛАЧХ розімкненої системи лежить в межах [-20 дБ; 20 дБ]. Можна показати, що це область, де сигнал послабляється замкненою системою не менше ніж на 10% і не більше ніж на 90% в порівнянні з сигналом на нульовій частоті.

Виявляється, що якість функціонування САК в перехідному режимі буде достатньо високою, якщо ЛАЧХ розімкненої системи в області середніх частот (біля частоти зрізу) має нахил –20дБ/дек. На цьому базується поняття типової ЛАЧХ. Типовою називається ЛАЧХ, яка перетинає частоту зрізу з нахилом –20дБ/дек і довжина цього відрізку ЛАЧХ не менше однієї декади. Можливі варіанти типових ЛАЧХ наведені на рис. 1.

Оскільки отримати аналітичні залежності показників якості функціонування САК в перехідному режимі від параметрів типових ЛАЧХ не вдається, на практиці широке застосування знайшли так звані номограми якості. Вони пов'язують між собою показники якості функціонування САК в перехідному режимі з параметрами типових ЛАЧХ САК, що мають одну інтегруючу ланку (нахил низькочастотної асимптоти ЛАЧХ дорівнює –20дБ/дек). Повний комплект номограм наведений в навчальному посібнику "Учебные задачи по теории автоматического управления".

Вибір номограми визначається наступними параметрами ЛАЧХ розімкненої системи:

  1.  нахил ЛАЧХ від  до ;
  2.  нахил ЛАЧХ від  до ;
  3.  відношення .

Кожна номограма являє собою сукупність сімейств залежностей максимального викиду нормованої перехідної характеристики  від відношення  (суцільні лінії на рис. 2) і величини  від того ж відношення (штрих-пунктирні лінії на рис. 2). Вибір відповідної характеристики з сімейств визначається ординатою  ЛАЧХ розімкненої САК на частоті , а вибір точки характеристики визначається величиною відношення , що відкладається по осі абсцис.

По значенню , знайденому з залежності, що нарисована суцільною лінією, визначають перерегулювання . З урахуванням того, що усталене значення нормованої перехідної характеристики дорівнює 1, перерегулювання  визначається виразом

.                                        (1)

По значенню , знайденому з залежності, що нарисована штрих-пунктирною лінією, визначають час регулювання

.                                               (2)

Зауваження: 1. Якщо САК не має інтегруючих ланок (нахил низькочастотної асимптоти ЛАЧХ дорівнює 0), порядок застосування номограм не змінюється.

2. Якщо САК має дві інтегруючі ланки (нахил низькочастотної асимптоти ЛАЧХ дорівнює –40дБ/дек), використовують ті ж номограми. Оскільки у цьому випадку  прагне до нуля, а  зростає, то  беруть мінімальним, а  - максимальним з тих, що є на номограмі.

3. Залежності показників якості функціонування САК в перехідному режимі від параметрів САК будують по точкам. Зміна параметрів САК призводить або до зміни величин, що визначають точки залежностей чи залежності з сімейства характеристик, або до зміни величин, що визначають саму номограму.

2. Застосування частотного методу для визначення показників якості функціонування САК в перехідному режимі.

ЗАДАЧА 4

Одноконтурна схема математичної моделі ЕМСС наведена на рис. 3.


Рис. 3

Параметри системи мають наступні значення:

; ; ;

; ; ;

; .

За допомогою номограм якості визначити показники якості функціонування ЕМСС в перехідному режимі.

Розв'язання задачі

Для використання логарифмічного частотного критерію необхідно побудувати логарифмічні частотні характеристики розімкненої ЕМСС.

Методичні вказівки: при нестачі часу викладач зразу видає курсантам бланки, на яких побудовані логарифмічні частотні характеристики розімкненої ЕМСС.

Для цього згідно з одноконтурною схемою математичної моделі ЕМСС (рис.3) визначають оператор передачі розімкненої системи

.                          (3)

По оператору передачі визначають передатну функцію розімкненої системи шляхом формальної заміни символу диференціювання D на змінну Лапласа p:

.                 (4)

Далі, посилаючись на одне з практичних занять за темою 2.1, слід звернути увагу, що за розглядаємих вихідних даних поліном другого порядку, що стоїть у знаменнику передатної функції розімкненої системи, має дискримінант більше нуля, отже може бути представлений у вигляді

,                           (5)

де  ;

.

З урахуванням цього передатну функцію розімкненої ЕМСС можна представити таким чином

.                           (6)

Потім обговорюється методика побудови логарифмічних частотних характеристик розімкненої системи по заданій передатній функції, проте побудова характеристик не проводиться, а курсантам видаються бланки, на яких побудовані логарифмічні частотні характеристики розімкненої ЕМСС (рис. 4).  

На початку вирішення задачі обговорюються контрольні питання № 14-16. Далі безпосередньо приступають до вирішення задачі. 

Рішення задачі проводиться з використанням бланків, на яких побудовані логарифмічні частотні характеристики розімкненої ЕМСС. Ці бланки роздані курсантам при вирішенні задачі 4.

З початку по ЛАЧХ визначають значення параметрів, які визначають вибір номограми якості:

  1.  нахил ЛАЧХ від  до  (-40дБ/дек);
  2.  нахил ЛАЧХ від  до  (-40дБ/дек);
  3.  відношення  (,, отже ).

При відшуканні відповідної номограми якості з'ясовують, що в наявності є номограми для яких відношення  дорівнює 2 і 4. З цих двох номограм вибирають ту, яка найближча до вихідних даних задачі, тобто ту, для якої . Потрібна номограма приведена у навчальному посібнику "Автоматическое управление и регулирование радиотехнических систем. Учебные задачи по теории автоматического управления" Под ред. Д.Д. Алексейчева (Харьков: ВИРТА ПВО, 1984) на с. 52.

Далі визначають залежності з сімейств залежностей, що наведені на номограмі. Залежності визначаються значенням ЛАЧХ  на першій частоті сполучення асимптот . В цій задачі ,а . Потрібні залежності є першими зліва. 

Точки залежностей визначаються величиною відношення , що відкладається по осі абсцис. В цій задачі . По залежності, що приведена суцільною лінією, визначають максимальне значення нормованої перехідної характеристики ЕМСС . По залежності, що приведена штрих-пунктирною лінією, визначають відношення .

По значенню  визначають перерегулювання . З урахуванням того, що усталене значення нормованої перехідної характеристики дорівнює 1, перерегулювання визначається згідно з виразом

.                                  (7)

По значенню  визначають величину часу регулювання

.                              (8)

Методичні вказівки: по закінченню рішення задачі бланки, на яких побудовані логарифмічні частотні характеристики розімкненої ЕМСС курсанти повинні здати викладачеві, крім одного бланку, який є необхідним для вирішення завдання на самостійну роботу.

Підведення підсумків заняття.

Визначаються результати і недоліки в підготовці курсантів, оцінюється їх робота з виставленням оцінок у журналі обліку навчальних занять, дається завдання на самостійну роботу.

Завдання на самостійну роботу

Визначити показники якості функціонування ЕМСС в перехідному режимі, якщо частота сполучення асимптот ЛАЧХ  визначається як середнє арифметичне між  та .

Розробив доцент кафедри № 23 кандидат технічних наук

                       А.С.Чопенко

Методична розробк обговорена і ухвалена на засіданні ПМК протокол 24 від 17 лютого 2013 року.

1 Пунктиром відмічені питання, які на лекції не розглядалися

EMBED Equation.3  

 

EMBED Equation.3  

 EMBED Equation.3     EMBED Equation.3                                                                                              EMBED Equation.3  

 EMBED Equation.3  

 EMBED Equation.3  

   EMBED Equation.3     

 EMBED Equation.3  

  EMBED Equation.3  




1. ТЕМА СИЛ Выбор 3
2. Владимир Сергеевич Соловьев (1853-1900)
3. Статья 171 Незаконное предпринимательство 1
4. ПРОЕКТИРОВАНИЕ ГЛАВНОЙ ВЕНТИЛЯТОРНОЙ УСТАНОВКИ В УСЛОВИЯХ ШАХТЫ ДЗЕРЖИНСКОГО.html
5. спеціаліст ЗАОЧНА ФОРМА НАВЧАННЯ СОЦІАЛЬНА РОБОТА СОЦІОЛОГІЯ
6. Специфика лирических отступлений в романе А Фадеева Молодая гвардия
7. Пошли Друзей Подальше
8. Антон Иванович Деникин
9. Державні запозичення проводяться з метою покриття бюджетного дефіциту на державному і регіональному рівн.html
10. Опыт статистического группирования позднепалеолитических комплексов Евразии
11. Theme- Ntionl identity Grmmr- Must hve to should obligtion Techer- Sriyev.
12. . Затвердити Порядок виявлення сімей осіб які перебувають у складних життєвих обставинах надання їм соціа
13. Правовой обычай
14. темам искусственного интеллекта
15. Осуществлять санитарную обработку больных
16. года Наименование Ед
17. варианта Теоретический вопрос 1 Конкурентоспособность предприятия-.
18. Тема- Міри довжини
19. Необходимо дебетовать все что поступает в распоряжение собственника и кредитовать все что из распоряжения
20. Установление происхождения детей