Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Складання сітьової моделі методом критичного шляху Мета ~ одержати практичні навики cкладання сітьов

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Практична робота 2

Тема: Складання сітьової моделі методом критичного шляху

Мета – одержати практичні навики cкладання сітьової моделі методом критичного шляху.

Сітьовій графік проекту

Сітьова модель – безліч об'єднаних між собою елементів для опису технологічної залежності окремих робіт і етапів майбутніх проектів.

Основним документом системи планування є сітьовий графік – інформаційно-динамічна модель, яка відображає всі логічні взаємозв'язки та результати робіт, необхідні для досягнення кінцевої мети планування.

Найбільш поширеними методами побудови сітьових графіків є:

  •  діаграма Ганнта;
  •  метод критичного шляху СРМ;
  •  метод оцінки та перегляду планів PERT.

Метод критичного шляху  ефективний інструмент планування розкладу та управління строками проекту. В основі методу лежить визначення найбільш тривалої послідовності робіт від початку проекту до його закінчення з урахуванням їх взаємозв'язку. В системі сітьового планування використовують два структурні елементи плану робота і подія.

Під «роботою» розуміють:

а) дійсну роботу процес, який потребує витрат часу і ресурсів (монтаж обладнання, зведення конструкцій та ін.);

б) очікування технологічний процес, який потребує витрат часу, але не споживає ресурсів (твердіння бетону, охолодження агломашин перед ремонтом);

в) фіктивну роботу, що є взаємозв'язком між подіями, які не мають між собою реального виробничого процесу, тривалості і потреби в ресурсах.

Як правило, назва роботам дається в наказовій формі дієслова, наприклад, «розробити специфікацію продукту».

Паралельні роботи  роботи, які можуть, за бажанням менеджера, виконуватися одночасно.

Послідовні роботи  роботи, які можуть бути розпочаті після того, як виконана попередня робота.

Робота злиття  робота, яка має більш однієї попередньої роботи.

Робота дроблення  операція, з якої випливають декілька робіт (від неї виходить більше однієї стрілки, що означає залежність).

Подія  результат виконання однієї або декількох робіт. Вона не має тривалості. Подія використовується для позначення точки часу початку або завершення роботи.

Початкова подія визначає початок даної роботи і є кінцевою для попередніх робіт.

Кінцева подія визначає закінчення даної роботи та є початковою для подальших робіт.

Вихідна подія  подія, яка не має попередніх робіт в рамках розглянутого сітьового графіка.

Завершальна подія  подія, яка не має наступних робіт в рамках розглянутого сітьового графіка.

На всіх сітьових графіках важливим елементом є шлях, який визначає послідовність робіт чи подій, в яких результат однієї стадії збігається з початковим показником наступної фази. Іншими словами, шлях – це послідовність пов'язаних, взаємозалежних робіт.

Критичний шлях це найдовший шлях у всій системі робіт; якщо виконання роботи на цьому відрізку затримується, виконання всього проекту затримується на той самий час. Роботи, що лежать на критичному шляху (критичні роботи), мають нульовий резерв часу виконання, і, в разі зміни їх тривалості, змінюється термін всього проекту. У зв'язку з цим, при виконанні проекту, критичні роботи вимагають більш ретельного контролю, зокрема, своєчасного виявлення проблем та ризиків.

Порядок побудови сітьової моделі розглянемо на прикладі.

Умова: керівництво банку прийняло рішення про випуск для своїх клієнтів нового виду банківського депозитного рахунка. Проектом передбачено створення нової послуги з надання нового банківського депозиту з урахуванням проведення рекламних заходів. Термін реалізації проекту не повинен перевищувати 3 місяців.

Рішення:

Етап 1. Визначити роботи, які необхідно виконати для того, щоб отримати продукт проекту. Для складання переліку робіт за проектом необхідно використовувати життєвий цикл проекту (додаткові рекомендації з визначення переліку робіт проекту наведено в варіантах індивідуальних завдань). Вихідними даними для побудови сітьового графіка є технологічні, організаційні та інші залежності між роботами, які заносять у стовпець 3 таблиці 2.1. У переліку змісту робіт не має бути 2-х робіт з однаковою назвою.

Етап 2. Визначити тривалість робіт, а саме час, необхідний для виконання робіт, що заноситься в стовпець 4 таблиці 2.1. Тривалість робіт вимірюється в днях, тижнях, місяцях або роках. Перша і остання роботи, як правило, показують констатацію початку і закінчення проекту і тому, як правило, не мають тривалості і відображають початкову і завершальну події.

Етап 3. Визначити логічну послідовність робіт за початковою і кінцевою подіями. Події є констатацією моменту початку або результатом закінчення роботи та заноситься в стовпці 1 і 2 таблиці 2.1. Також необхідно визначити паралельні і послідовні роботи; роботи дроблення і злиття.

Таблиця 2.1 Комплекс робіт проекту

Подія

Зміст роботи

Тривалість роботи (дні)

Початкова подія, i

Завершальна подія, j

Назва

1

2

3

4

0

1

Старт проекту

1

2

Формування альтернатив депозитного вкладу

21

1

3

Техніко-економічне обґрунтування альтернатив депозитного вкладу

25

2; 3

4

Фіктивні роботи

0

4

5

Формування та затвердження концепції депозитного вкладу

2

5

6

Розробка плану заходів

5

6

7

Складання проекту договору банку з вкладником за депозитним рахунком, представлення його керівництву банку, розгляд і затвердження

6

7

8

Виготовлення бланка договору і його розповсюдження у відділеннях банку

7

8

9

Семінар з робітниками головного офісу і відділень банку

26

8

10

Забезпечення електронної системи документообігу банку депозитного рахунку

20

8

11

Проведення тендерів і вибір рекламного видання та типографії

5

11

12

Замовлення на рекламу в друку та його виконання

10

11

13

Замовлення і виготовлення стенда, рекламних брошур

11

8

14

Розміщення реклами про умови депозитного рахунку на сайті банку

7

9; 10; 12;

13; 14

15

Фіктивна робота

0

15

16

Початок роботи з клієнтами (фініш проекту)

0

Якщо робота є роботою дроблення (наприклад, робота «Виготовлення бланка договору та його поширення у відділеннях банку», позначена подіями 7-8, див. табл. 2.1), за якою відразу йдуть декілька паралельних робіт, то подальші роботи кодуються, починаючи з її кінцевої події (наприклад, 8-9; 8-10; 8-11, 8-14, див. табл. 2.1).

Якщо робота є роботою злиття (наприклад, «Формування та затвердження концепції депозитного вкладу», позначені подіями 6-7, див. табл. 2.1), то вказуються події, які передують цій роботі через «;» (наприклад, початкові події 2; 3, див. табл. 2.1).

Етап 4. Побудувати матрицю тривалості робіт (табл. 2.2), розрахувати тривалість критичного шляху проекту і внести корективи в тривалість критичних робіт або розглянути можливість зробити послідовні роботи паралельними, якщо необхідно скоротити термін реалізації проекту.

Таблиця 2.2  Матриця тривалості робіт

j=1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

i=1

21

25

2

0

3

0

4

2

5

5

6

6

7

7

8

26

20

5

7

9

0

10

0

11

10

11

12

0

13

0

14

0

15

0

Всього

144

21

25

0

2

5

6

7

26

20

5

10

11

7

0

0

Визначити мінімально допустимий час виконання всіх робіт, тобто тривалість критичного шляху. Для цього складається матриця 1516, де рядки відповідають початковим подіям i, а стовпці завершальним подіям j.

Заповнюється матриця послідовно, по рядках, починаючи з першого, проставляючи тривалість робіт, які виходять з i-ої події та входять в j-ту подію. Перша робота не має початкової події і тривалості, тому в матрицю вона не заноситься, а заповнюється матриця з другої роботи. Розглянемо детальніше 2 роботу (табл. 2.3): Тут i = 1, j = 2, а тривалість дорівнює 21 дню. Отже, заноситься число 21 в 1 рядок 2 стовпець.

Далі аналогічним чином заповнюється вся матриця.

Таблиця 2.3  Фрагмент таблиці «Комплекс робіт проекту»

Подія 

Зміст роботи

Тривалість роботи (дні)

Початкова подія, i

Завершальна подія, j

1

2

Формування альтернатив депозитного вкладу

21

Далі порівнюються всі отримані шляхи і обирається той, на якому тривалість всіх розміщених робіт найбільша.

Етап 5. Побудувати сітьовий графік проекту. При побудові сітьового графіка, події позначаються кружками із зазначеними в них цифрами, а роботи стрілками, що з'єднують послідовно пов'язані події (рис. 2). Кружок з цифрою «0» позначає початкову подію проекту, кружок із цифрою «16» завершальна подія (коло початкової події проекту не відображається графічно на сітьовому графіку). Тривалість роботи вказується над стрілкою. Наприклад, напис «21» над стрілкою позначає роботу з тривалістю 21 день. Якщо для переходу від однієї події до іншої не потрібно витрат часу, а на графіку необхідно зобразити взаємний зв'язок цих подій, то їх з'єднують або без зазначення затрат часу, або з тривалістю «0». Такі роботи називаються фіктивними і відображаються пунктирними стрілками.

При побудові сітьових моделей необхідно дотримуватися наступних правил. Довжина і нахил стрілок довільні. Напрямок руху стрілок бажано зліва направо. Перехрещення стрілок можливо, але небажано. Графік повинен бути наочним. Забороняється зображати тупикові і незабезпечені події, які кодуються цифрами натурального ряду, що проставляють в кружках зліва направо.

Сітьовий графік створення і реалізації фінансової інновації банком будується відповідно до даних наведених в таблицях 2.1-2.2.

Рисунок 2.2 Сітьовий графік проекту

З матриці видно, що найбільш тривалими роботами є: 1-3, 3-4, 4-5, 5-6, 6-7, 7-8, 8-9, 9-15, 15-16.

Тривалість критичного шляху дорівнює:

Tk = 25 + 0 + 2 + 5 + 6 + 7 + 26 + 0 + 0 = 71 день.

Отже, час, необхідний для виконання проекту, за яким складено сітьовий графік, становить 71 день. У разі, якщо потрібен більш короткий термін виконання плану, необхідно зменшити тривалість робіт, що лежать на критичному шляху.




1. Трудовое право. Шпаргалка
2. Ефросинья Полоцкая
3. тема и описывая способы построения операционных систем мы часто применяли слова
4. Продовольственная проблема
5. Тайна усыновления
6. Бюджет субъекта Российской Федерации составная часть бюджетной системы
7. Предмет и задачи метеорологии
8. История советского автоспорта Кольцевые автогонки в СССР 1970-80 годов
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства
10. технических принципов обеспечения микроперемещений объектов в сканирующей зондовой микроскопии реализуем
11. Проблемы применения правовых норм, регулирующих договора товарного и коммерческого кредит
12. Эскимосы
13. тема фотосинтетических мембран очень пластична
14. Тема 11 1 Английский уголовный процесс считается классическим процессом эпохи капитализма поск
15. Тема- Приготовление полуфабрикатов из мяса- нарезка мелкокусковых п-ф подготовка мяса к шпигованию и фаршир
16. Реферат на тему Історія розвитку садовопаркового мистецтва на території України Зміст ВСТУП 2 Лісопа
17.  Изучить этапы становления систем специального образования в России и за рубежом
18. Организация ремонтной службы предприятия.html
19. Проблема сахара и пути ее разрешения
20. ТЕМА ВЫПУСКНОЙ КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ Совершенствование инвестиционной политики Республики Тыва Тема