Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Загальні відомості про тяговий рухомий склад залізниць

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4

Тема: Загальні відомості про тяговий рухомий склад залізниць.

Мета: Ознайомлення з загальними відомостями про тяговий рухомий склад залізниць. Електровози та електропоїзди.

Тяговий рухомий склад поділяється на:

  •  локомотиви;
  •  мотор-вагонний рухомий склад;
  •  автомотриси;
  •  авто- і мотодрезини;
  •  мотовози;
  •  інші самохідні одиниці.

До локомотивів належать електровози, тепловози, паровози і газотурбовози.

Електровоз – це локомотив з електричними тяговими двигунами, які живляться від зовнішньої електричної системи за допомогою контактної мережі і перетворюють електричну енергію у тягову механічну.

Тепловоз – це локомотив з двигуном внутрішнього згоряння – дизелем, який перетворює хімічну енергію палива в механічну.

Електровози і тепловози – основні діючі в нинішній час локомотиви.

Паровоз – це локомотив з котлом і паровою машиною, які перетворюють хімічну енергію палива в теплову, а потім теплову в механічну-тягову. Цей локомотив відігравав велику роль у розвитку залізничного транспорту від початку його зародження до середини XX століття.

Газотурбовоз – це локомотив з джерелом енергії – газовою турбіною. На Україні не застосовується.

До мотор-вагонного рухомого складу належать електропоїзди, дизель- поїзди, турбопоїзди і контактно-акумуляторні поїзди, які призначаються для перевезень пасажирів у приміському і місцевому сполученнях.

Електропоїзд – це рухомий склад для перевезення пасажирів, який має в складі моторні вагони, що одержують енергію, як і електровози, із контактної мережі. Один-два моторні вагони разом з причіпними або головним складають секцію, а ряд секцій складають електропоїзд.

Дизель-поїзд – це рухомий склад для перевезення пасажирів, який має два моторні вагони з двигунами внутрішнього згоряння та причіпні вагони між ними. Застосовується на неелектрифікованих залізничних лініях.

З мотор-вагонного рухомого складу в Україні переважно використовуються електропоїзди та дизель-поїзди.

Автомотриса — це невеликий самохідний пасажирський вагон з двигуном внутрішнього згоряння; іноді до мотриси на малодіяльних приміських лініях причіплюють один-два пасажирські вагони і використовують для пасажирських перевезень, але основне призначення їх – службові перевезення.

Авто- і мотодрезини – це невеликі самохідні одиниці рухомого складу з автомобільним чи мотоциклетним двигуном, використовуються для перевезення невеликого числа людей, легкого обладнання, інструментів на ремонтних роботах, а також для інспекційних перевірок колії.

Мотовоз – це тяговий рухомий склад з двигуном внутрішнього згоряння, використовується для маневрового переміщення декількох вагонів на під’їзних коліях або виконання спеціальних ремонтних робіт.

Залежно від місцезнаходження джерела живлення тягових двигунів, тяговий рухомий склад поділяється на два види:

  •  автономний – джерело розташовується на рухомому складі (наприклад, тепловоз, газотурбовоз, паровоз, мотовоз та інші);
  •  неавтономний або контактний – джерело розташовується зовні рухомого складу (наприклад, електровоз, електропоїзд).

За призначенням локомотиви поділяються на:

  •  магістральні або поїзні (пасажирські, вантажні та вантажно-пасажирські), призначені для водіння поїздів;
  •  маневрові, призначені для виконання маневрової роботи на станціях і під’їзних коліях.

Пасажирські локомотиви за невеликої сили тяги мають досягати великої швидкості, вантажні – навпаки, за дещо меншої швидкості мають розвивати велику силу тяги.

Вантажно-пасажирські локомотиви мають два режими роботи: вантажний і пасажирський.

Маневрові локомотиви працюють на невеликих швидкостях, але мають розвивати таку ж силу тяги, як і вантажні поїзні локомотиви.

На відміну від локомотивів, моторні вагони електропоїздів і дизель- поїздів призначені не тільки для тяги поїзда, а також одночасно для перевезення пасажирів.

Маса кузова локомотива передається через опори, проміжну ресорну підвіску, раму візка, первинну ресорну підвіску і букси на тягові колісні пари. Електровози і тепловози можуть бути односекційними (локомотив має один кузов) і багатосекційними, тобто з двома, а іноді з трьома окремими кузовами (секціями), які з’єднуються між собою автозчепами, електричними проводами, повітряними магістралями і тамбурними переходами.

Застосування на електровозах та тепловозах тягових електродвигунів дає можливість використовувати як індивідуальний, так і груповий привод. За індивідуального приводу кожна тягова колісна пара з’єднана окремим тяговим двигуном за допомогою зубчатої передачі, за групового – тягові колісні пари в одному візку приводяться від одного тягового двигуна і з’єднуються між собою проміжними зубчатими передачами.

За єдиною системою цифрового позначення рухомого складу інвентарний номер кожної тягової одиниці має вісім знаків: перший знак 1; другий знак позначає:
0 – паровози, 1 – електровози односекційні, 2 – електровози двосекційні, 3, 4 – еле
ктропоїзди і електросекції, 5 – тепловози односекційні, 6 – тепловози багатосекційні, 7 – дизель-поїзди, автомотриси, рейкові автобуси, мотовози, 8 і 9 – колійні машини та інший рухомий склад; третій знак характеризує рід служби (пасажирські, вантажні, маневрові, спеціальні), рід струму (постійний, змінний, подвійного живлення); четвертий знак позначає серію; п’ятий, шостий і сьомий знаки представляють заводський номер, восьмий – контрольний знак.

Розміщення колісних пар в екіпажі, вид приводу тягового двигуна характеризується осьовою формулою, в якій цифрами позначене число колісних пар, а індексом «0» – наявність індивідуального приводу. Знак «-» означає, що візки не зчленовані, тобто не зв’язані шарнірно, а знак «+» вказує, що візки зчленовані, з’єднані між собою шарнірно. Якщо локомотив складається із секцій, які можуть працювати самостійно, то осьова формула секцій береться в дужки, а перед дужкою вказується число секцій. Якщо секції не можуть працювати самостійно, то всі секції розписуються у послідовному порядку, ніби об’єднані одним кузовом.

Так, електровоз з осьовою формулою 30+30 – це односекційний локомотив з двома зчленованими тривісними візками з індивідуальним приводом. Тепловоз з осьовою характеристикою 2(30-30) – двосекційний локомотив, кожна секція якого може працювати самостійно і має два тривісні незчленовані візки з індивідуальним приводом. Якщо в цьому ж локомотиві секції не можуть працювати самостійно, то осьова формула буде мати вигляд: 30-30-30-30.

До електрорухомого складу належать електровози і електропоїзди, які одержують електроенергію для тяги від зовнішньої контактної системи.

Електрорухомий склад приводиться в дію тяговими електродвигунами.

Вмикають і вимикають тягові двигуни, регулюють силу струму в них спеціальні апарати, що розташовані в кузові або під кузовом і управляються з кабіни локомотива чи головного вагона електропоїзда.

Тягові двигуни через зубчату передачу з’єднуються з тяговими колісними парами, які і приводять їх у дію.

Рис. 1. Схематична будова секції електровоза:

1 – струмоприймач; 2 – електричні апарати; 3 – допоміжні машини;

4 – рама візка; 5 – опора кузова; 6 – тяговий електродвигун;

7 – колісна пара; 8 – кабіна машиніста.

Електровози і моторні вагони складаються з механічної частини, електричного обладнання і пневматичної системи. До механічної частини належать: кузов, візки, автозчепи і гальмове обладнання. Електричне обладнання складається з тягових електродвигунів, допоміжних електричних машин, апаратури для управління електровозом або електропоїздом.

Рис. 2. Моторний вагон електропоїзда:

1 – струмоприймач; 2 – кузов вагона; 3 – візок з тяговими електродвигунами; 4 – електричне і пневматичне обладнання.

В залежності від роду струму електрорухомий склад класифікується:

  •  постійного струму;
  •  змінного струму;
  •  подвійного живлення, що може працювати як на постійному, так і на змінному струмі.

В залежності від способу передачі обертального моменту тягового двигуна на тягові колісні пари електрорухомий склад поділяється на два види:

  •  з індивідуальним приводом (якщо обертальний момент від одного тягового двигуна передається на одну тягову колісну пару);
  •  з груповим приводом (якщо обертальний момент від одного тягового двигуна передається двом і більше тяговим колісним парам).

На залізницях України та СНД застосовується індивідуальний привод. Електровози поділяються також на:

  •  вантажні;
  •  пасажирські;
  •  маневрові.

Електровози бувають різних серій. Серія визначається: літерами (наприклад, «ВЛ» – Володимир Ленін, «ЧС» – Чехословаччина, «ДЕ» – дніпропетровський електровоз), цифрами, що відповідають номеру певної серії, та індексами – літерами, що визначають модифікацію, модернізацію або певні конструктивні особливості: «к» – з кремнієвими випрямлячами, «т» – з реостатним гальмуванням, «р» – з рекуперативним гальмуванням тощо.

На залізницях України і країн СНД в експлуатації довгий час перебували і продовжують експлуатуватись електровози постійного струму:

  •  шестивісні вантажні ВЛ22М, ВЛ23, пасажирські ЧС2, ЧС2Т;
  •  восьмивісні вантажні ВЛ8,ВЛ10, ВЛ11, ВЛ11М, пасажирські ЧС6, ЧС7, ЧС200;
  •  дванадцятивісні вантажні – ВЛ15.

Найбільш поширені електровози змінного струму таких серій:

  •  шестивісні вантажні ВЛ60К і пасажирські ЧС4, ЧС4Т;
  •  восьмивісні вантажні ВЛ80\ ВЛ80Т, ВЛ80С, ВЛ80а, ВЛ80в, ВЛ80Р, пасажирські ЧС8;
  •  дванадцятивісні вантажні – ВЛ85.

На залізницях України використовуються також вантажні електровози подвійного живлення ВЛ82 і ВЛ82М.




1. тематиком и философом Э
2. тема- Методы анализа финансовой деятельности предприятия Выполнила- студентка 3 кур
3. I МОТИВАЦИЯ Что такое мотивация Мотивы и потребности людей в организациях потребности в безопасности
4. Контрольная работа Кафедра Студент Ф
5. Индекс цен служит для измерения инфляции
6. Усилитель мощности широкополосного локатора
7. BIOS и его настройки
8. Кожа и ее производные
9. Реферат на тему- Внешняя торговля Японии
10. Термидорианский переворот
11. Организация труда на предприятии
12. Семинары запускает новый проект Клуб профессионалов Заседания клуба будут проходить ежемесячно в ра
13. Инвестиционный проект производства молочных конфет производственной мощностью 500 тонн в год
14. Реферат- Сущность эмпатии и её роль в техническом творчестве
15. Она мечется между надоевшей работой и собственным бизнесом между давно разошедшимися родителями и двумя ре
16. 2 Кейс Анализ фотографии рабочего времени В ходе анализа деятельности предприятия было выявлено чт
17. Тема- Монтаж приладів і систем для вимірювання тиску
18. На тему- Особенности развития рынка быстрого питания
19. О реконструкции дославянских этнических границ на территории славии в связи с одной языковой чертой
20. на тему- Прогнозирование использования земельных ресурсов в Хвалынском муниципальном районе Саратовской