Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Ха

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

10

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Найденко Олексій Євгенович

УДК 658.012.32

ВНУТРІШНЬОВИРОБНИЧІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 –економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків –


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник  –

доктор економічних наук, професор

Іванов Юрій Борисович,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедрою оподаткування

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Кизим Микола Олександрович,

Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку

НАН України (м. Харків), директор

кандидат економічних наук,

Дробітько Наталія Анатоліївна,

Полтавський університет споживчої кооперації України,

викладач кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

Провідна установа –

Кременчуцький державний політехнічний університет,

кафедра менеджменту, Міністерство освіти і науки України, м. Кременчук.

Захист відбудеться 30 березня 2006 р. о 13-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий 27 лютого 2006 р.

В. о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради      Т. І. Лепейко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасний стан розвитку економіки України супроводжується низкою невирішених проблем, серед яких однією з важливіших для більшості українських підприємств є проблема досягнення та збереження високого рівня конкурентоспроможності. Ефективне її вирішення полягає у розробці та реалізації конкурентної стратегії, яка б допомогла підприємству повною. мірою використати наявні конкурентні переваги.

Обираючи стратегію, слід врахувати вплив зовнішнього середовища та оцінити внутрішні ресурси, якими володіє підприємство. Від того, наскільки внутрішнє середовище відповідатиме конкурентній стратегії, залежать можливості розвитку підприємства.

Дослідженню проблем конкурентоспроможності та стратегічного управління підприємством приділяється значна увага як зарубіжними вченими, так і українськими науковцями, про що свідчать роботи Г. Азоєва, І. Ансоффа,  А. Воронкової, А. Градова, В. Диканя, Н. Дробітько, А. Зуба, Ю. Іванова, Б. Карлоффа, М. Кизима, М. Круглова, М. Локтіонова,                     Г. Мінцберга, В. Пономаренка, М. Портера, А. Дж. Стрікленда, О. Тищенка, А. Томпсона,                О. Тридіда,  Р. Фатхутдинова, А. Чандлера. У роботах цих авторів розглядаються різні підходи до понять “конкурентоспроможність”, “стратегія”, “конкурентна стратегія” підприємства, аналізуються методи оцінки конкурентоспроможності підприємств, досліджуються теоретичні та практичні аспекти формування та вибору стратегії підприємства під впливом факторів внутрішнього та зовнішнього середовища, аналізується відповідність різних складових стратегічного потенціалу підприємства (структура, технологія) його стратегії, розглядаються проблеми коригування стратегії.

Однак у цих дослідженнях відсутня єдність поглядів на визначення сутності конкурентоспроможності, конкурентної стратегії, методичних рекомендацій щодо адаптації внутрішнього середовища до вимог, які висуває конкурентна стратегія підприємства. Потребують додаткового вивчення питання, пов’язані з визначенням критеріїв доцільності застосування певних конкурентних стратегій, удосконаленням методики діагностики стану внутрішнього середовища підприємства, обґрунтуванням підходів до коригування конкурентної стратегії підприємства.

Недостатня розробленість багатьох аспектів вказаних проблем, а також їх теоретичне та практичне значення обумовили вибір теми й актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень Харківського національного економічного університету. В основу дисертації покладено теоретико-методичні й практичні розробки, що є частиною науково-дослідних робіт “Формування сталої конкурентної позиції підприємства” (номер державної реєстрації 0103U000454), “Обґрунтування організаційно-економічних засад розвитку системи корпоративного управління в Україні” (номер державної реєстрації 0102U006005), “Теоретичні основи конкурентної стратегії підприємства” (номер державної реєстрації 0103U000461), “Моніторинг змін податкового законодавства та коригування стратегії підприємства” (номер державної реєстрації 0102U005556). При виконанні цих науково-дослідних робіт особисто автором було розроблено: методику оцінки внутрішньовиробничих факторів та їх впливу на конкурентну позицію підприємства; методику оцінки відповідності організаційної структури управління підприємством його конкурентній стратегії; методику оцінки відповідності технології виробництва конкурентній стратегії підприємства.  

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є узагальнення і розвиток теоретичних і методичних підходів, а також розроблення практичних рекомендацій щодо адаптації внутрішнього середовища підприємства до вимог, які пред’являються  в процесі формування його конкурентної стратегії.

Для досягнення поставленої мети було поставлено та вирішено такі завдання:

визначити роль конкурентної стратегії підприємства в стратегічному  управлінні, розробити порядок вибору типу конкурентної стратегії на основі застосування критеріїв доцільності її реалізації;

розробити класифікацію факторів внутрішнього середовища, які визначають вибір конкурентної стратегії;

обґрунтувати метод визначення відповідності організаційної структури управління підприємством його конкурентній стратегії;

удосконалити методику діагностики стану внутрішнього середовища у контексті його впливу на процес формування конкурентної стратегії підприємства;

розробити метод визначення відповідності конкурентної стратегії підприємства його технології виробництва;

розробити методичний підхід до забезпечення взаємовідповідності конкурентної стратегії підприємства та його внутрішнього середовища;

обґрунтувати методичні рекомендації щодо прогнозування взаємовідповідності внутрішнього середовища та конкурентної стратегії підприємства.

Об’єктом дослідження є процес формування конкурентної стратегії підприємства.

Предметом дослідження є методи та інструменти забезпечення взаємовідповідності внутрішнього середовища та конкурентної стратегії підприємства.  

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження становлять теоретичні розробки іноземних та вітчизняних учених у сфері конкурентоспроможності, конкурентної стратегії підприємства.

У процесі написання дисертаційної роботи були використані такі методи: аналізу та синтезу –для деталізації об’єкту дослідження; системного підходу –для дослідження факторів внутрішнього середовища як системи та виявлення їх впливу на вибір конкурентної стратегії підприємства; графічний –для наочного зображення статистичного матеріалу і схематичного зображення ряду теоретичних і практичних положень дисертаційної роботи; експертних оцінок –для визначення успішності існуючої структури управління підприємством та маркетингової політики підприємства, встановлення значень вагових коефіцієнтів; матричний –для аналізу складових стратегічного потенціалу підприємства, оцінки відповідності конкурентної стратегії підприємства його технології виробництва, обґрунтування необхідності коригування стратегії підприємства; статистичного аналізу –для вивчення, оцінки та інтерпретації фактичних даних про результати діяльності підприємств; прогнозування на основі екстраполяції, моделювання та кореляційно-регресійного аналізу –для визначення та прогнозування взаємовідповідності внутрішнього середовища та конкурентної стратегії шляхом побудови багатофакторної динамічної моделі.

Інформаційну основу дослідження склали звітні матеріали підприємств      м. Харкова, матеріали Державного комітету статистики України та Харківського обласного управління статистики, інформація, отримана із мережі Інтернет.

Наукова новизна отриманих результатів дисертаційної роботи полягає в розробці та вдосконаленні комплексу теоретичних та методичних положень щодо формування конкурентної стратегії підприємства.

Основні наукові результати полягають у такому:

удосконалено:

методичний підхід до забезпечення взаємовідповідності конкурентної стратегії підприємства та його внутрішнього середовища, в основу якого покладено визначення показників внутрішньої та зовнішньої успішності конкурентної стратегії та побудову матриці оцінки успішності стратегії, що дозволяє виявити напрями адаптації внутрішнього середовища до стратегії;

метод оцінки відповідності організаційної структури управління підприємством його конкурентній стратегії, який передбачає визначення проміжних критеріїв відповідності (що відображають структурні та процесні, інформаційні аспекти, компетентність та ділові якості персоналу, успішність діяльності підприємства) та розрахунок інтегрального показника відповідності;

порядок вибору типу конкурентної стратегії на основі застосування запропонованих критеріїв доцільності її реалізації (виробничі, фінансові, маркетингові, інноваційні, технологічні, трудові, інформаційні, управлінські, часові, просторові), що дозволяє визначити таку конкурентну стратегію підприємства, що найбільше відповідає стану його внутрішнього середовища;

метод визначення відповідності конкурентної стратегії підприємства його технології виробництва, який передбачає формування критеріїв відповідності та здійснення оцінки за допомогою запропонованої матриці “рівень технологічних можливостей –рівень стратегічного потенціалу”;

набули подальшого розвитку:

методика діагностики стану внутрішнього середовища підприємства, яка, на відміну від існуючих, передбачає інтегральну оцінку елементів стратегічного потенціалу підприємства: виробничих, фінансових, маркетингових, інноваційних, технологічних, трудових, інформаційних, управлінських, часових, просторових та дозволяє встановити “вузькі місця” і конкурентні переваги підприємства;

методичне забезпечення прогнозування взаємовідповідності внутрішнього середовища підприємства та його конкурентної стратегії, яке базується на багатофакторній динамічній моделі, що дозволяє визначати вплив внутрішнього середовища на процес формування конкурентної стратегії, виявляти можливі суперечності та прогнозувати стан внутрішнього середовища підприємства.  

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані науково-практичні розробки можуть бути використані для вирішення проблем забезпечення конкурентоспроможності підприємств шляхом обґрунтованого вибору конкурентної стратегії з урахуванням факторів внутрішнього середовища.

Основні положення дисертації, які мають прикладний характер, впроваджені на підприємствах м. Харкова. Методичні рекомендації щодо оцінки внутрішньовиробничих факторів та їх впливу на конкурентну позицію підприємства запроваджені в практику роботи ВАТ “Турбоатом” (акт про впровадження № 1-40/22-120 від 01.10.2003). Методичні рекомендації щодо оцінки відповідності організаційної структури управління та конкурентної стратегії підприємства запроваджені в практику ВАТ “Електромашина” (довідка № 30/380 від 11.10.2004). Методичні рекомендації щодо оцінки відповідності технології виробництва конкурентній стратегії підприємства запроваджені в практику об’єднання “Електроважмаш” (довідка № 127 від 07.04.2004).  

Особистий внесок автора. Всі теоретичні та практичні результати дослідження отримані автором самостійно. Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних у співавторстві, полягає в такому: в роботі [2] запропоновано методику оцінки відповідності організаційної структури управління підприємством його конкурентній стратегії; в роботі [8] обґрунтовано напрямки впливу оподаткування на стратегію підприємства; в роботі [10] обґрунтовано класифікацію факторів внутрішнього середовища, які впливають на вибір стратегії підприємства.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні результати проведених досліджень, висновки і рекомендації, що подані в дисертації, оприлюднені на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми підвищення ефективності діяльності підприємств в сучасних умовах” (м. Севастополь, 2004 р.), V Міжнародній науково-практичній конференції “Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 2004 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми та перспективи розвитку економіки України” (м. Алушта, 2003 р.), ІІ Міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми формування і розвитку фінансово-кредитної системи України” (м. Харків, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (м. Луцьк, 2002 р.), V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.).

Публікації. Результати дослідження знайшли відображення у 16 наукових роботах (7 –у виданнях, що визнані ВАК України фаховими з економічних наук). Загальний обсяг публікацій 4,93 ум.-друк. арк., особисто авторові належить 4,64 ум.-друк. арк.   

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури і додатків. Загальний обсяг дисертації –сторінки машинописного тексту, в тому числі основний текст –сторінок. Робота містить 41 таблицю на 22 сторінках, 21 рисунок на 9 сторінках. Список використаних літературних джерел із 166 найменувань займає 13 сторінок, 15 додатків –сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано задачі дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі –“Теоретичні основи формування конкурентної стратегії підприємства” –узагальнено теоретичні основи конкурентоспроможності, стратегії та конкурентної стратегії підприємства; обґрунтовано переваги кожної з конкурентних стратегій, удосконалено порядок вибору конкурентної стратегії підприємства на основі критеріїв доцільності її застосування, що дозволив визначити конкурентну стратегію підприємства, яка найбільш відповідає стану його внутрішнього середовища.

В умовах розвитку ринкових відносин в Україні має змінюватись підхід до управління підприємством. Сьогодні підприємствам слід постійно піклуватися про пошук переваг, які забезпечуватимуть йому високий рівень конкурентоспроможності.

Рівень конкурентоспроможності підприємства залежить від того, наскільки успішною буде його діяльність щодо розробки та вибору конкурентної стратегії. Конкурентна стратегія –це ретельно розроблена програма заходів, які мають бути реалізовані підприємством з метою досягнення вигідної конкурентної позиції на ринку та адаптації до впливу зовнішнього середовища. Вибір конкурентної стратегії підприємства, головним чином, залежить від внутрішніх ресурсів, які воно використовує. Внутрішнє середовище є сферою, що найбільш підпадає під регулювання з боку підприємства, тому важливим є формування такої його конкурентної стратегії, яка б повністю враховувала можливості внутрішнього середовища. Одна з важливих проблем підприємства полягає в пристосуванні його внутрішнього середовища до вимог зовнішнього оточення, що має допомогти підприємству досягти більш стійкої позиції на ринку.  

Тип конкурентної стратегії, яку буде використовувати підприємство для реалізації конкурентних переваг, залежить від загальної стратегії, яку воно обере, та від впливу внутрішнього та зовнішнього середовища. Однією з проблем багатьох підприємств є взаємна невідповідність їх внутрішнього середовища та конкурентної стратегії (рис. 1). Вирішення цієї проблеми може бути здійснено двома шляхами: зміною конкурентної стратегії (при відсутності можливостей для ефективного коригування внутрішнього середовища згідно з вимогами стратегії); або змінами у внутрішньому середовищі згідно з вимогами конкурентної стратегії (якщо існують можливості розвитку внутрішнього середовища в межах обраної стратегії).  

c2

c7

c7

ca

cd




1. 1997 1997 г ИМ Осадчая доктор экономических наук ГОСУДАРСТВО И РЫНОК Экономика современных индустриал
2. тематическое задание- Тогда простейший алгоритм будет выглядеть следующим образом- void DrawLineint x1 int y1 int x2
3. Кеки Р Боте энд Ассошиэйтс
4. Где Аллах Хвала Аллаху Господу Миров
5. Атмосферне повітря
6. ~а~тар 2014 ж Индер к~п бейінді ауыл шаруашылы~ колледжіні~ директоры Б
7. ОРГАНИЗАЦИЯ ЛЕЧЕБНОЭВАКУАЦИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ НАСЕЛЕНИЯ ПРИ ЛИКВИДАЦИИ НАПАДЕНИЯ ПРОТИВНИКА План лек
8. Грошово-кредитна політика України- проблеми становлення і тенденції розвитку
9.  2012 г
10. Тема Монолог Качества хорошей речи Цели- обучающие- ознакомить учащихся с правилами составления монолог
11. lien nt frm
12. Екатеринбург Свердловская область Автор заданий- Сопельняк Эльвира Александровна учитель обществознани
13. Статья- Искусство середины XVIII века
14. Военное дело в античности.html
15.  Основные события истории Казахского ханства в конце XV начале XVI вв
16. Бухучет в строительстве
17. Массовые коммуникации и медиапланирование 1
18. На тему- Страхование в США
19. тематичнана власний ризик господарська діяльність що здійснюється суб~єктами господарюванняпідприємцями
20. Экономическая характеристика Оскольского электрометаллургического комбината