Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Прийди до мене брате в Москов

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Точна дата заснування Москви невідома. Перша письмова згадка про місто знаходиться в Іпатіївському літописі під 1147 роком. 4 квітня 1147 року Юрій Долгорукий запросив сіверського князя Святослава Ольговича на військову нараду:«Прийди до мене, брате, в Москов!».

Через дев'ять років тут же, на кордоні свого князівства біля злиття Москви-ріки і Неглинної Юрій Долгорукий вирішив збудувати град-фортецю. І літописець записав: «князь Юрий взыде на гору, и обозре с ее очима своими семо и овамо (туди і сюди), по обе стороны Москвы-реки и за Неглинною, возлюби села оные и повеле вскоре соделаты град мал, деревян и нарече его Москва-град».

В 1156 році на березі Москви-ріки на високому пагорбі виросла перша дерев'яна фортечна стіна — Московський Кремль.

Молода Москва була дальнім уділом Володимиро-Суздальського князівства.

Поселення Москва виникло на місці хутіра Кучкове, боярина — купця Степана Івановича Кучки. Люди чудьські і мордвинські для зручності селище Кучкове називали Москва, через те що стоїть на Москві-річці. «Москва […] на крові заснована, і на подив ворогів наших зробилася царством знаменитим. Вона довгий час іменувалася Кучковим» — писав М. М. Карамзин.

За іншими даними, вперше місто згадується серед третього перепису населення земель, підвладних Золотій Орді, що відбулася 1272 року. Наприкінці XIII ст. Москва була незначним поселенням, володінням молодших князів суздальської династії. До 1303 року князівство було надзвичайно малим.

У 1293 р. місто розорила Дюденева рать. Своєму піднесенню Москва зобов'язана політиці ординських ханів, які вибирали серед заліських князівств збірщика данини та провадили політику недопущення підсилення одного зі своїх вассалів. Визначальним для подальшої долі Москви став період правління Івана Даниловича Калити (1325–1340), який допоміг хану Узбеку придушити Твер.

В 1339 році Іваном Калитою на московському пагорбі будується новий Кремль (град), яким охоплюється весь пагорб, і лише східний схил його, в напрямку до сучасної Червоної площі, залишається ще поза новими фортечними укріпленями.

У другій половині XIV ст. формується радіально-кільцеве планування міста. Москва поширюється поза ріки, і до середини XIV ст. виростають нові райони: Занегляміння, Заяуззя, Заріччя, або Замоскворіччя.

В 1365 році Москва згоріла за дві години.

1367 була побудована перша білокам'яна фортеця, що займала місце Кремля. Внаслідок того, що у свій час з вапняку в Москві будували багато будинків — з того часу тому її і називають «білокам'яною».

Під час правління Дмитра Донського Москва очолила боротьбу проти Золотої Орди, об'єднавши східноруські князівства, які здобули перемогу над татарами в Куликовській битві 1380 року.

В 1382 Москву зруйнували війська Тохтамиша, але становище міста вже напряму не залежало від політики ханів, за московськими князями назавжди закріпилося Велике Володимирське княжіння, склалося територіальне ядро майбутньої Московської держави. Значення Москви посилюється перенесенням до неї митрополичої кафедри.

Протягом XIV–XV ст. московська влада поширюється на сусідні князівства. 1478 було завойовано Новгород, 1485 — Твер.

В 1480 Москва звільняється від панування Орди.

З 1485 по 1495 рр. в Москві проходять роботи по спорудженню нової кам'яної фортеці замість білокам'яних укріплень Дмитра Донського. Новий Кремль являв собою правильний трикутник з 18 вежами шість з яких були проїздними. Від їх воріт через фортечний рів (або ріку Неглинну) були перекинуті мости. Будівництвом нового Кремля керували Марко Руфо і П'єтро Антоніо Соларіо з Мілану. Побудована в той час фортеця — це і є ті стіни Кремля, які ми бачимо тепер.

Москва в XV–XVI столітті вже тягнеться довгою смугою по березі Москви-ріки на просторі 5 миль: будинки дерев'яні; майже всі доми мають при собі окремі сади, від чого рідкий город видається великим. Біля самої головної частини граду впадає в ріку Москва річка Неглинна, яка при впадінні утворює півострів, на краю якого воздвигнута фортеця. Майже всі три частини міста омиваються двома ріками, а інша частина оточена широким ровом з водою.

На початку XVI століття за стінами Кремля було викопано широкий рів, який з'єднав ріки Неглинну і Москву, і нова фортеця перетворилась на справжній острів.

В XVI столітті Москва опоясується ще трьома лініями укріплень; в 1534 році будуються дерев'яно-земляні, а в 1535–1538 рр. — кам'яні стіни навколо примикаючого до Кремля Большого, або Великого, посаду, який отримав в ту пору іншу назву — Китай-город (назва, можливо, походить від слова «кита» — зв'язка тонких жердин, з яких у 1534 році було збудовано тут тимчасові укріплення).

У XV–XVI ст. лише центральні вулиці Москви були замощені. Замощування було виконано з колод (колодна мостова). (У Львові, наприклад, брукування ринкової площі, головних вулиць міста завершили 1452 року, а всіх вулиць до 1487 року).

1547 Іван IV проголошує себе царем. В 1547 році в Москві сталася сильна пожежа.

В 1553 році в Москві було збудовано Печатний двір. В 1564 році першою книгою, яка вийшла в Москві із позначеннями місця і року друку, був «Апостол» (книга церковного змісту).

1571 місто було захоплене кримським ханом. В 1571 році було спалено значну частину города Москви.

В 1585–1591 рр. взамін більш древніх укріплень, які охороняли слободи, було збудовано нову кам'яну стіну протяжністю біля 9 км. Ця стіна, названа Білим Городом, або Цар-городом, огибала серпом Кремль і Китай-город(на місці нього зараз Бульварне кільце).

У 1610-12 рр. в Москві хазяйнували польсько-литовські війська, які були вигнані народним ополченням. 1613 на московський престол обрано Михайла Романова.

1712 Петро I переніс столицю до новозбудованого Санкт-Петербурґа, але Москва залишалася важливим центром культури та торгівлі. 1812 протягом п'яти тижнів Москвою володів Наполеон, велика пожежа знищили три чверті міста.

Після Жовтневого перевороту Ленін 5 березня 1918 переносить столицю знову до Москви. В грудні 1941 під Москвою були зупинені німецькі війська (див. Битва за Москву).




1. Реферат Невроз навязчивых состояний Выполнила студентка 504 группы Барсук
2. РЕКРЕАЦИОННЫЙ ПОТЕНЦИАЛ КРАСНОДАРСКОГО КРАЯ
3. Контрольная работа- Субъекты и объекты аудиторских услуг
4. Состояние и развитие аграрного сектора в различные периоды социалистического строительства в СССР
5. Тема заняття Практичні навички методика неврологічного огляду хворого Курс
6. Музыка как ценность
7. Лабораторная работа ’2 Определение КПД короткозамкнутого асинхронного двигателя методом разделения потер
8. Организация и техника ведения налогового учета
9. Брянская государственная инженернотехнологическая академия Кафедра Экономика и управление н
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук
11. Метафора. Телефоны 4956260888 4959916028
12. Лабораторная работа 7 Тема- Настройка среды Windows с помощью панели управления
13. Операционные системы и системное программирование.
14. 13 Истоки ближневосточного конфликта Б
15. Новгородская боярская республика
16. Реферат- Сравнительно-правовой анализ конституции США и Великобритании
17. товароведения в системе дисциплин таможенного дела
18. Значение анализа газодинамики процесса термолиза промбытотходов при разработке основного агрегата
19. Валовой внутренний продукт
20. She is keen on reding. Prents re responsible for their children.html