Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Поняття та предмет юридичної деонтології

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1.Поняття та предмет юридичної деонтології.

Юридична деонтологія – галузь юридичної науки, що є узагальненою системою знань про юридичну практичну діяльність та професійну поведінку юриста, його професійні якості. Предмет – вивчення загальних і спеціальних законів розвитку культури та права, вплив різних цінностей на право, його формування та реалізацію.

10.Практика суду загальної юрисдикції.

Систему судів загальної юрисдикції складають:  місцеві суди; апеляційні суди, Апеляційний суд України; вищі спеціалізовані суди; Верховний суд України. Місцеві суди – це місцеві загальні суди, а також місцеві господарські та місцеві адміністративні суди. Розглядають переважну більшість справ, цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних. Ці суди є такими судовими органами, які найбільш наближені до населення. Апеляційні суди є судами апеляційної інстанції, тобто переглядають рішення, вироки, постанови та ухвали місцевих судів, що не набрали законної сили.

2.Методи юридичної деонтології.

Методи юр. науки – система прийомів та засобів, спрямованих на отримання об’єктивних обґрунтований та знань. Метафізичний – держава і право є явищами, що не розвиваються. Ідеалістичний – свідомість є первинною і творить матеріальне життя. Матеріалістичний – причиною виникнення держави є матеріальне життя суспільства. Діалектичний. Логічний – аналіз та синтез, індукція та дедукція, абстрагування. Порівняльний. Соціологічний.

9.Загальна характеристика основних видів юридичної практичної діяльності.

Оперативно-розшукова діяльність – пошук та фіксація фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп з метою запобігання правопорушенням та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. Слідча діяльність здійснюється прокуратурою – нагляд за дотриманням судових рішень в кримінальних справах, підтримка держ. обвинувачення в суді. Суддя – здійснює правосуддя, виносить від імені держави кінцеве рішення в справі. Адвокатура – виконання обов’язків в процесі дізнання та судового слідства, захист підозрюваного в суді, юр. консультації, правове забезпечення підприємницької діяльності. Нотаріат – складання та оформлення нотаріальних актів та документів, яким необхідно надати достовірний характер, надання документам виконавчої сили. Приватна юридична діяльність.

3.Місце юридичної деонтології в системі юридичних наук.

Юридична деонтологія є вступною наукою і містить відомості, необхідні для поглибленого розуміння закономірностей юридичної діяльності слідчого, прокурора, судді, нотаріуса, адвоката та ін.

8.Система юридичної науки та освіти в Україні.

В останні роки система юридичної підготовки фахівців в Україні зазнала істотних змін. 3 підвищенням значення права у житті суспільства суттєво розширились межі правової діяльності в сферах державного будівництва, економіки, забезпечення суспільного порядку та інших, а відтак значно збільшився престиж
юридичної професії, попит на юристів. Помітно поширилась мережа вищих юридичних учбових закладів.

6.Правові форми діяльності     

держави.

Правова форма – це організаційна форма діяльності органів держави, їхніх посадових осіб, що, по-перше, передбачена правом і йому відповідає, по-друге, своїм результатом тягне юридично значимі наслідки для суб'єктів права. Види правових форм діяльності держави: установча (формування і вдосконалення органів держави, його структурних підрозділів); правотворча (прийняття, зміна, скасування нормативно-правових актів); правозастосовна (реалізація юридичних норм); контрольна (перевірка відповідності поводження й діяльності підконтрольних суб'єктів вимогам права).

7.Правова політика держави.

Людина має бути найвищою цінністю, інтереси особистості та держави мають поєднуватися, правова політика має бути соціально обумовлена та спрямована на поліпшення рівня життя людей.

12-17. див. білет 9.

11.Практика спеціалізованих судів.

До вищих спеціалізованих судів України належать Вищий господарський суд України та Вищий адміністративний суд України. Вони переглядають рішення відповідних спеціалізованих місцевих судів у касаційному порядку. Вищий спеціалізований суд України наділений такими повноваженнями: розгляд в касаційному порядку справ відповідної судової юрисдикції, а також інших справ у випадках, визначених процесуальним законом; ведення та аналіз судової статистики, вивчення й узагальнення судової практики; надання методичної допомоги судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції України та законів у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики; надання спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційних роз'яснень з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції.

22.Юридичний процес.

Складається з: ведення юридичної справи; складання юридичної документації; юридичні консультації; участь у судових засіданнях; тлумачення нормативно-правових актів.

18. Правова культура та її види.

Правова культура – система правових  цінностей та уявлень, що відповідають рівню правового розвитку суспільства та особи. Правові цінності: якісні закони, реальні права і свободи особи, розвинута правова наука та її зв’язок з практикою, стійкий правопорядок.

24.Юрист як посадова особа та керівник.

Юрист має намагатись встановити істину, бути гуманним, чесним, справедливим, спостережливим, уважним, здатним аналізувати отриману інформацію, вміти організовувати людей, бути дисциплінованим, цілеспрямованим та наполегливим.

20.Правовий нігілізм.

Це деформований стан особистості або соціальної групи, що настає внаслідок зневіри особи в цінність права та його справедливість, що тягне ігнорування закону та зневагу до правових принципів. Причини: економічні, соціальні, політичні, ідеологічні, правові. Шляхи подолання.

25.Компетентність юриста. Атестації.

Психологічна компетентність юриста допомагає запобігти чреватим іноді важкими наслідками помилкам, що можуть виникнути при судженні про людські вчинки внаслідок неврахування психологічних моментів. Професійна компетентність юриста визначається здебільшого його особистим потенціалом, складовою якого є як професійні знання та навички, так і особисті життєві принципи та переконання. Атестація юриста – визначення кваліфікації, оцінка якості знань спеціаліста, характеристика його професіоналізму, визначення відповідності юриста посаді, яку він займає. Для проведення цієї атестації проводяться спеціальні атестаційні комісії, порядок проведення яких закріплений в нормативно-правових актах.

21.Професійне мислення юриста.

Це цілеспрямоване оперування поняттями в умовах правової задачі. Динаміка: формулювання ситуації та правової задачі; аналіз використання правових засобів та способів вирішення; вибір оптимального шляху вирішення; відповідальність за вибір.

26.Психологічна культура юриста.

Юрист повинен уміти володіти такими психологічними категоріями, як мотивація, бажання, спонукання, захоплення, натхнення, нахили та ін. Юрист повинен вміти знімати напруженість чи долати психологічні бар'єри, на основі власних сформованих позитивних емоцій виявляти професійну зацікавленість, вміло застосовувати владні повноваження. Завдяки цьому збільшується творчий потенціал, з'являється натхнення, підвищується працездатність, саморегульованість та спостережливість, активізуються пізнавальні процеси та гострота почуттів у професійній діяльності.

27.Психологічний склад особистості судді.

Здійснення суддівських обов'язків – один із психологічно найскладніших видів людської діяльності, що вимагає поєднання всіх духовних і фізичних сил, уміння аналізувати і зважувати. Суддя повинен вірно та відповідно до закону розглядати судові справи. Суддя завжди знаходиться в центрі уваги учасників судового процесу, на ньому лежить велика відповідальність. Він має вміти аналізувати інформацію, він має бути об’єктивним, має вміти спілкуватися з людьми в ході судового процесу, має бути емоційно врівноваженим, вміти слухати, самоорганізовувати себе та керувати особами, що діють в сфері судового процесу, має вміти робити правильні висновки.

31.Психологічний склад особистості адвоката.

Має вміти спілкуватись з людьми, готуватись до процесу, здійснювати прийоми, вироблені адвокатською практикою та власним досвідом. Має чітко встановлювати план дій, формулювати свої погляди, виявляти неточності, досконально продумувати всі питання, що необхідно з’ясувати. Повинен знати особистість підзахисного, його психологію та мотиви. Має бути принциповим, чесним, має стверджувати почуття законності, мати глибокі знання в усіх галузях права.

28.Психологічний склад особистості працівника оперативно-розшукових підрозділів.

Має бути сміливим, спритним, мати хорошу пам’ять, вміти швидко та правильно приймати рішення, бути самоорганізованим, витривалим, емоційно врівноваженим, спостережливим, проникливим, аналізувати свої вчинки, розуміти психологію інших людей, бути дисциплінованим та вміти розраховувати час.

32.Психологічний склад особистості нотаріуса.

Має професійно досліджувати документи, бути терплячим, пильним, охайним, вміти викликати довіру, бути готовим виконувати свої обов’язки не зважаючи ні на які труднощі.

29.Психологічний склад особистості прокурора.

Наявність причинно-наслідкового мислення, здатність проникати в суть подій та фактів, бачити наслідки подій, вміння ставити ціль і досягати її, швидкість розв’язання задач, вміння відфільтровувати непотрібні факти, виявляти неточності та перекручення в показаннях.

33.Психологічний склад особистості приватного юридичного консультанта.

Має вміти завойовувати авторитет в колективі, організовувати людей, бути охайним, точним, принциповим, доброзичливим, уважним, вміти слухати, переконувати та викликати довіру.

30.Психологічний склад особистості слідчого.

Виділення з навколишнього середовища важливої інформації, мати здібності слідопита, криміналістичні знання, життєвий досвід. На допиті він має володіти психологією, тактикою допиту. Він має вміти організовувати свій психічний стан, контролювати себе. Він має вміти організовувати розслідування, бути зібраним, точним, організованим, рішучим. Має володіти глибокими знаннями в усіх галузях права, вміти будувати та доводити гіпотези.

34.Психологічні типи особи.

Темперамент – динаміка психічних процесів. Сангвінік – сильний, врівноважений. Холерик – сильний, неврівноважений. Флегматик – сильний, врівноважений, інертний. Меланхолік – слабкий, неврівноважений.

35.Здібності та характер особи.

Здібності – психологічні можливості особистості. Характер – якість особистості, що узагальнює найбільш виражені, тісно взаємозалежні і тому що чітко виявляються в різних видах діяльності властивості особистості, це “каркас” і підструктура особистості, накладена на її основні підструктури.

39.Економічна культура юриста.

Економічна культура - це система цінностей і спонукань господарської діяльності, поважне відношення до будь-якої форми власності і комерційному успіху як до великого соціального досягнення, створення і розвиток соціального середовища для підприємництва. Процес утвердження економічної культури в студентів юристів, значною мірою сприяє становленню суспільної економічної культури, що одночасно формує високий рівень правової свідомості населення. Ці орієнтири зможуть дати зрозуміти своєрідність вітчизняної самобутності економіко-правових процесів, розробити свої форми ринку, ринкового поводження і ринкової культури підприємництва, що є адекватними українським традиціям.

36.Психологічне спрямування особи.

Спрямованість – органічна єдність потреб, інтересів, установок, поглядів, ідей, що одночасно є мотивами діяльності. Переконання – найвища форма спрямованості.

42.Етична культура юриста.

Це знання юристом його моральних прав та обов’язків та використання їх у професійній діяльності. Юрист має бути гуманним, чесним, правдивим, справедливим, доброзичливим, чуйним, простим, скромним, має дотримуватись професійної таємниці.

37.Конфлікти в юридичній діяльності.

Конфлікт – загострення суперечностей, що виникають у результаті відмінності у поглядах, інтересах, прагненнях людей і сприймаються та оцінюються його учасниками як несумісні з їх власними. Це супроводжується спробами примусового нав'язування власної позиції і призводить до психологічної напруженості та протиборства. Основними складовими конфлікту є: учасники конфлікту; причини його виникнення; сприйняття конфліктуючими один одного в ситуації, що виникла (насправді чи уявно); спрямованість і емоційна виразність дій конфліктуючих.

43.Інформаційна культура юриста.

Це вміння формулювати свою потребу в інформації, ефективно здійснювати пошук необхідної інформації в усій сукупності інформаційних ресурсів, переробляти і створювати якісно нову інформацію, вести індивідуальні інформаційно-пошукові системи, відбирати та оцінювати інформацію, а також - здатність до інформаційного спілкування і комп'ютерну грамотність.

38.Політична культура юриста.

Політична культура юриста – це рівень реальної оцінки ним політичної ситуації, яка має безпосереднє відношення до правових явищ, вироблення власних політико-національних переконань з метою політичного прогнозування ефективності національного права. Розвиток політичної культури юриста полягає у свідомому засвоєнні і критичному осмисленні ним історичних та політичних знань. Сформовані таким чином політичні погляди і знання юриста дозволяють більш ефективно здійснювати аналіз і оцінювати явища суспільного життя.




1. Тема не новая многими уже расписана поэтому не надо кричать что то в духе Чувак это олд скул когда я искал
2. а Бог есть Любовь и пребывающий в любви пребывает в Боге и Бог в нём
3. і. Як називається такий симптом Фіксаційна амнезія Парамнезія Ретроградна амнезія Антерогра
4. сила позволяет ответить на вопрос какова согласно Макиавелли суть морали каковы ее смысл и пределы В с
5. УТВЕРЖДАЮ.html
6. тематики економіки і механіки Кафедра світового господарства і міжнародних економічних відносин Дип
7. Транспортировка и хранение лесоматериалов Козловой кран КК4 трансбордерная тележка МТ1
8. по теме-Физические факторы производственной среды шумвибрация Оценка
9. Осложнения анестезии и профессиональные вредности в анестезиологи
10. Педагогическое общение есть форма учебного взаимодействия сотрудничества учителя и учеников
11. Изготовление листового стекла способом непрерывного проката
12. Академия гражданской защиты Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны чрезвычайным
13. Учебники учебные пособия
14. Тема 1 СУТНІСТЬ ТА ПРЕДМЕТ АУДИТУ Вивчення теми передбачає розгляд таких питань- поняття аудиту та
15. Бизнес-план как модель инвестиционного проекта
16. Личность преступника как источник преступного поведения
17. 1 Место налоговых отношений в системе экономических отношений 5 1
18. Подбор брачного партнер
19. Статья 1. Сфера применения настоящего Федерального закона 1
20. Интернет как субкультура