Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Місяцем Миколи Вінграновського ~ класика вітчизняної літератури одного з найвидатніших поетівшістдеся

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024


Микола Вінграновский

Квітень 2013 року стане для України «Місяцем Миколи Вінграновського» – класика вітчизняної літератури, одного з найвидатніших поетів-«шістдесятників», публіциста, актора і режисера.
В рамках проекту буде реалізовано ряд ініціатив, в тому числі: ретроспективні покази фільмів Миколи Вінграновського в одному з кращих кінотеатрів Києва, всеукраїнський конкурс шкіл, зірковий фото- та відео-проект.
«Місяць Миколи Вінграновського» – це 30 днів, коли вся країна цитує поета, дивиться його фільми як режисера і актора, знайомиться з його творчістю за чашкою кави. Це 30 днів, які залишаться у свідомості людей назавжди.
У рамках «Місяця Миколи Вінграновського» реалізовано фотопроект «Вінграновський повсюди». Повсюди ― від станції метро до Національного науково-природничого музею ― поезію Вінграновського можна було побачити завдяки українським публічним персонам.Серед учасників проекту відомі виконавці Олександр Пономарьов, Ніна і Тоня Матвієнко, Андрій Хливнюк («Бумбокс»), Олег Михайлюта («ТНМК»), Дмитро Шуров, телеведучі Маша Єфросиніна, Юрій Горбунов, Василіса Фролова, Олександр Педан, актори Остап Ступка і Володимир Горянський, засновники Українського тижня моди Володимир Нечипорук та Ірина Данилевська, хореографи Олена Шоптенко і Дмитро Дікусар, футболіст Олександр Шовковський, гімнастка Лілія Подкопаєва та інші.
«Цей проект дозволяє знову відкрити творчість геніального поета, ― говорить Ніна Матвієнко. ― Микола Вінграновський ― це живий філософ живого життя живого народу».
Кожен учасник сам обирав для зйомки листівку з уривком вірша Миколи Вінграновського. Різний настрій героїв проекту, їх життєва ситуація та відчуття поезії як такої ― усе це дозволило розкрити перед глядачем багатогранність таланту Вінграновського. Так, у проекті представлені і вірші для дітей, і тонка любовна лірика, і пейзажна лірика, і сповнений протесту маніфест «Ні! Цей народ із крові і землі…».
«Процеси, пов’язані з мистецтвом, не терплять агресивного втручання ззовні, ― переконана Василіса Фролова. ― Саме тому ідеї популяризації української поезії і літератури частіше за все обертаються провалом. Зовсім інша справа ― нестандартні проекти із залученням різних медіа. Дуже сподіваюся, що вигаданий перфоманс, учасницею якого я мала щастя бути, донесе поезію Вінграновського до нових поколінь і вдихне у неї нове життя».
Проект «Вінграновський повсюди» буде опублікований у травневому номері журналу «Viva!Биография», а також разом з іншими представлений на підсумковій виставці «Місяця Миколи Вінграновського», яка відкриється 26 квітня у «Шоколадному будинку».

Про зйомки та героїв:

  •  Заради зйомок фотопроекту Олег Михайлюта (Фагот) і Дмитро Шуров уперше за кілька років спустилися у метро, де подолали шлях від станції «Лук’янівська» до станції «Дорогожичі» і назад.
    •  Василіса Фролова, яка знімалася у Національному науково-природничому музеї, вперше опинилася у цьому цікавому місці і замість 30 хвилин провела тут дві з половиною години.
  •  Олександр Педан, Юрій Горбунов і Василіса Фролова за час зйомки вивчили вірші Вінграновського напам’ять.
  •  Остап Ступка знімався у ложі Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Через три години після зйомки на сцені давали виставу «Грек Зорба» на честь ювіляра Олексія Богдановича.
    •  Андрія Хливнюка знімальна група відірвала від запису нового альбому. Під табличкою з віршем на пюпітрі у момент зйомки лежав аркуш з рукописним текстом нової пісні групи «Бумбокс».

  •  Володимир Нечипорук та Ірина Данилевська взяли участь у проекті в розпал підготовки до Ukrainian Fashion Week і надали для фотосесії свій офіс на кораблі
    •  Олександра Пономарьова у фотопроекті можна буде побачити в його будинку поруч зі сніжно-білим роялем, за яким артист зазвичай створює свої хіти.
    •  Ніна Матвієнко, яка знялася у проекті разом із дочкою Тонею, приходилася Миколі Вінграновському кумою.
    •  Футболіста Олександра Шовковського з дружиною, дизайнером Ольгою Альоновою, знімальна група застала перед урочистим вечором з нагоди відкриття української версії журналу Vogue.

 

Глядачі побачать чотири стрічки знаменитого учня Олександра Довженка.

У столичному кінотеатрі «Мегаплекс» стартував культурний проект «Місяць Миколи Вінграновського», в рамках якого проходить безкоштовний ретроспективний показ фільмів видатного українського режисера та актора.

Протягом місяця шанувальники творчості Вінграновського зможуть побачити чотири кінострічки, що розкривають багатогранність таланту учня Олександра Довженка. Глядачам покажуть психологічну драму «Берег надії», картини про війну «Климко» і «Повість полум'яних літ», а також гостросюжетну драму «Тихі береги».

10 квітня глядачі вже побачили першу самостійну режисерську роботу Вінграновського «Берег надії» (1967), в якому знялися сам режисер, Юрій Леонідов, Борис Бобиків, Володимир Зельдін, Аусма кантану, Афанасій Кочетков. Дія фільму відбувається на одному з островів у Тихому океані, де проводяться випробування водневої бомби. Від променевої хвороби помирає група місцевих жителів-рибалок. Винахідник бомби, американський учений Томас Шервуд, отримавши велику дозу випромінювання, починає сповідувати теорію «спокутування провини через власне страждання». Однак наближення смерті змушує його по-іншому поглянути на світ.

17 квітня покажуть фільм «Климко» (1983). У ролях: Микола Вінграновський, Борис Андрєєв, Сергій Лук'янов, Василь Меркур'єв, Світлана Жгун, Михайло Майоров, Зінаїда Кирієнко та інші. Саме за цю роботу Вінграновський був удостоєний Державної премії імені Т.Г.Шевченка. За мотивами однойменного твору Григора Тютюнника постановник сам написав сценарій до фільму. «Климко» - це біографічна драма про сільського хлопця, який, провівши батька на фронт, стикається з тяготами війни. В окупованому селі він переживає голод, поранення, самотність, але не втрачає присутності духу. Після звільнення села радянськими військами юнак вступає в ремісниче училище і разом з новими друзями починає працювати на перемогу ...Тривалість фільму: 70 хв.

24 квітня стартує стрічка «Повість полум'яних літ» (1961). Режисер: Юлія Солнцева. У ролях: Микола Вінграновський, Борис Андрєєв, Сергій Лук'янов, Василь Меркур'єв, Світлана Жгун, Михайло Майоров, Зінаїда Кирієнко та інші. «Повість полум'яних літ» - перший радянський ігровий широкоформатний фільм, головна роль в якому принесла молодому Вінграновському всесоюзне визнання. Фільм за сценарієм Олександра Довженка, знятий його дружиною, Юлією Солнцевою, був відзначений преміями міжнародних кінофестивалів у Каннах, Лондоні та Лос-Анджелесі. Головний герой картини, колгоспник Іван Орлюк, з початком війни йде в солдати. З автоматом в руках він проходить довгий шлях від дніпровських берегів до Берліна. Після перемоги головний герой повертається додому, де стикається з новими труднощами. Тривалість фільму: 101 хв.

У заключний день, 30 квітня, буде продемонстрована кінокартина «Тихі береги» (1972). У ролях: Юрій Мажуга, Наталія Наум, Вікторія Смоленська, Борис Щербаков, Олександр Плотніков, Микола Сектименко, Федір Панасенко та інші. «Тихі береги» - кульмінація творчості Вінграновського 60-70-х років. Після виходу картини режисер залишає кінематограф на 10 років. Сюжет фільму розгортається навколо вбивства інспектора рибнагляду. У ході розслідування співробітник правоохоронних органів виходить на слід браконьєрського угруповання, яка має серйозні причини для вчинення куди більш великих злочинів, ніж незаконне вбивство тварин. Тривалість фільму: 83 хв.

Нагадаємо, що Микола Вінграновський (1936-2004) - відомий український поет, прозаїк, кіноактор, кінорежисер, сценарист, громадський діяч. Навчався у Всесоюзному державному інституті кінематографії (1955-1962, майстерня А. П. Довженко і М. Е. Чіаурелі). Закінчивши режисерський факультет ВДІКу, повернувся до Києва і почав працювати на кіностудії ім. Олександра Довженка в якості режисера, актора і кіносценариста. Вінграновський - режисер 5 художніх і 8 документальних кінострічок.

Разом з Л. Костенко, Б. Олійником, І. Драчем, В. Симоненко, В. Стусом, Г. Тютюнником та ін. належав до легендарного руху поетів-шістдесятників. Найвідоміші поетичні збірки: «Атомні прелюдії», «Сто поезій», для дітей - «Мак», «Андрійко-говорійко». Вінграновський був першим президентом українського відділення міжнародного ПЕН-клубу. Лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка. 




1. Сприйняття ризику
2. тематич анзу и краткосрочн прогннию развит экки страны на основе обобщен стат фин банк тамож налог и ин ин
3. Гравитационный бетоносмеситель
4. 1боз Каб
5. Облік розрахунків векселями
6. такой вид психической деятельности который отражает лишь отдельные свойства явлений и предметов воздейст
7. Русского слова2 в гетрах и с сигарой схватил со стола телеграмму и привычными профессиональными глазами
8. Тема- Расчёт сопротивления теплопередачи ограждающей конструкции
9. Классификация сигналов- Все сигналы разделяют на две крупных группы- детерминированные и случайные
10. тематического моделирования.
11. Феномены Коллективного бессознательного
12.  15 2 25 5 Средняя толщина земной коры 50 км 80 км 60 км 30 км 6 Земная кора перемещается
13. Инвестиции ~ это- а вложение капитала в какоелибо дело путем приобретения ценных бумаг или активов; б ув
14. Затем вытащите эти 4 гайда
15. гипотезы образования земли Гипотеза О
16. Соціальна педагогіка освітньокваліфікаційний рівень
17. Циклы несостоятельности, посредственности и успеха
18. темамигеоінформаційними системами ГЇС Geogrphicl Informtion Systems GIS оскільки основні теоретичні ідеї геоінформа
19. 1 Опишите современную систему документации обеспечения управления предприятием организацией учреждением.
20. Введение По утверждению специалистов все дети от природы музыкальны а дошкольный возраст является сензе