Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів Актуальність теми

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 31.5.2024

Харківський національний медичний університет

Кафедра педіатрії №2

Модуль 1.

Змістовий модуль 3.

Тема 7:  Атопічний дерматит та алергічний риніт у дітей. Кропив’янка у дітей.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Актуальність теми. Проблема алергії на сьогодні перетворилася у глобальну медико-соціальну проблему сучасності. 30-40% населення земної кулі страждають на алергічні захворювання. За останні 30 років кожне десятиріччя захворюваність на алергію у всьому світі подвоювалась. В останній час в структурі захворюваності все більше місце посідає атопічний дерматит (АД). Приблизно 50% дітей захворюють на АД у віці до одного року, ще 30% - від 1 року до 5 років. У 40-80% дітей, захворівших у ранньому дитинстві на АД, згодом розвивається респіраторна алергія, а саме алергічний риніт (АР). У кожної п’ятої дитини в Україні хоча б один раз за життя виникають симптоми кропив’янки (КР). Всі ці хвороби знижують фізичний, емоційний стан дитини, визивають порушення сну, таким чином різко погіршують якість життя та потребують довгострокового лікування. Правильна своєчасна діагностика та терапія АД, АР, КР у дітей сприяють профілактиці ускладнень та запобіганню прогресування цих хвороб.

Загальна мета - вміти діагностувати АД, АР та КР у дітей, скласти план етапного лікування в різні періоди хвороби і профілактичних заходів.

Конкретні цілі:

1.  Визначати етіологічні та патогенетичні фактори АД, АЗ, КР у дітей.

2. Класифікувати  та аналізувати типову клінічну картину цих захворювань у дітей.

3. Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу АД, АР та КР у дітей.

4. Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики цих хвороб.

5. Проводити диференціальну діагностику та ставити попередній діагноз при типовому перебігу АД, АР, КР у дітей.

6. Призначати невідкладну допомогу при набряку Квінке.

7. Здійснювати оцінку прогнозу при АД, АР, КР.

8.   Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації у педіатрії.

Цілі вихідного рівня знань

1. Знати анатомічну будову шкіри та підшкірної основи (кафедра загальної анатомії).

2. Знати фізіологічні та біохімічні аспекти алергії та атопії (кафедра нормальної фізіології, біологічної хімії).

3. Володіти методикою клінічного обстеження дитини (кафедра пропедевтичної педіатрії)  

Щоб з’ясувати, чи відповідає ваш вихідний рівень знань необхідному, виконайте запропоновані завдання, правильність вирішення зіставте з еталонами.

Завдання для самоконтролю та самокорекції вихідного рівня:

 

1) З віком у людини знижується пружність шкіри. Які елементи сполучної тканини щонайбільше забезпечують пружність шкіри?

А. Клітини епідермісу.

B. Основна речовина.

С. Колагенові та еластичні волокна.

D. Клітини сполучної тканини.

E. Ретикулярні волокна.

2) Які з перерахованих клітин дають початок алергійному запаленню?

А. Еритроцити.

В. Лейкоцити.

С. Нейтрофіли.  

D. Еозинофіли.

E. Опасисті клітини.

3) Ознаками атопії є наступні, окрім:

А. Обтяжена спадковість.

В. Гіперпродукція IgE.

С. Еозинофілія.

D. Лейкоцитоз.

4) Імунопатологічною реакцією якого типу є анафілактичний шок та атопічна форма бронхіальної астми?

А. I типу.  

В. II типу.

С. III типу.

D. IVтипу.

E. III та IV типів.

Еталони відповідей: 1) С 2) Е   3) D      4) А

    

Якщо ви пересвідчились, що Ваш вихідний рівень знань відповідає вимогам цілей початкового рівня, переходьте до засвоєння теоретичних питань теми.

Перелік теоретичних питань до теми, що вивчається:

1. Визначення, етіологія, патогенез, класифікація, клініка, діагностика, лікування, профілактика атопічного дерматиту у дітей, прогноз.

2. Визначення, етіологія, патогенез, класифікація, клініка, діагностика, лікування, профілактика алергічного риніту у дітей, прогноз.

3. Визначення, етіологія, патогенез, класифікація, клініка, діагностика, лікування, профілактика кропив’янки  у дітей, прогноз.

4. Атопічний марш у дітей.

Основні джерела інформації

Дитячі хвороби. За ред. В.М.Сідельникова, В.В.Бережного. К.:Здоров’я, 1999. – 734 с.

Медицина дитинства. За редакцією П.С.Мощича.- К.:Здоров’я, 1994. – Т. 1 - 4.  - 2350 с.

Майданник В.Г. Педиатрия. Учебник (2-е издание, испр. и доп.). – Харьков: Фолио,  2002. – 1125 с.

Шабалов Н.П. Детские болезни. Учебник.-Питер-Ком, С-Пб.,2002.-1080с.

Граф логічна структура теми (див. додаток 1, 2)

 Nelson textbook 18th Edition   by Robert M. Kliegman, MD, Richard E. Behrman, MD, Hal B. Jenson, MD and Bonita F. Stanton, MD. Видавництво: SAUNDERS

Додаткова література

Ласиця О.І., Ласиця Т.С., Недельська С.М. Алергологія дитячого віку. – К.: Книга Плюс, - 2004. – 368 с.

Накази МОЗ України «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні», «Про удосконалення організації медичної допомоги дітям підліткового віку», та по протоколах за спеціальностями «педіатрія» та ін. МОЗ України. – Київ, 2005 р. – 414 с.

Сидельников В.М., Мигаль В.Г., Безруков Л.Г. Практическая аллергология детского возраста. – К.: Здоровье, 1986. – 156 с.

Алгоритм дій

1 етап. Встановлення діагнозу. Для цього треба: зібрати анамнез, детально оглянути хворого, проаналізувати результати лабораторно-інструментального обстеження, провести диференційний діагноз, сформулювати діагноз за класифікацією.

2 етап. Призначити етіопатогенетичну терапію з урахуванням періоду захворювання.

3 етап. Призначення комплексу заходів, спрямованих на профілактику рецидивів захворювання, реабілітацію. Визначити індивідуальний прогноз.

Схема орієнованої основи самостійної діяльності студентів з теми:

Етапи діяльності

Засоби діяльності

Критерії самоконтролю

1.

Встановлення психологічного контакту з хворою дитиною та її батьками

Дотримання норм деонтології, уваги та доброзичливості

Адекватна реакція дитини та її батьків на огляд, доброзичливість матері під час бесіди зі студентом

2.

Збір анамнезу

Опитування дитини чи її матері про скарги, деталізація скарг. Анамнез життя збирати, починаючи з особливостей антенатального періоду, раннього постнатального до теперішнього часу

З’ясовування та уточнення скарг хворого, з’ясовування можливих причин захворювання, ролі алергії (харчової, пилкової та ін.), спадковість, особливості перебігу захворювань у дитини, супутні захворювання

3.

Об’єктивне обстеження дитини по органам та системам

Огляд шкіри, слизових оболонок, суглобів, наявність висипки, набряків. Пальпація периферичних лімфовузлів, оцінка кістково- м’язової системи Оцінка носового дихання. Частота дихання, перкусія та аускультація легень. Визначення меж відносної серцевої тупості, аускультація серця, оцінка пульсу, вимір АТ. Огляд та пальпація живота, розміри паренхіматозних органів. Симптом Пастернацького, менингеальні знаки, оценка неврологічного статусу.  Характер випорожнення, схильність до закрепів або діареї.

Визначення симптомів ураження шкіри: наявність папульозної сипі або макуло-папульозної, поліморфної, пухирів, елементів гіперемії, їх локалізація (особливо на поверхні шиї, у локтевих та колінних ямках, у зоні луче-зап’ястних суглобів), наявність свербіжу.  Наявність набряків, припухлості, локалізація. Характер носового дихання (утруднене чи ні), наявність та характер відділяємого  з носової порожнини.

4.

Формулювання попереднього діагнозу

На підставі скарг, анамнезу захворювання та життя, огляду дитини сформулювати попередній діагноз, намітити план подальшого обстеження.

Співставлення які симптоми та ознаки відповідають критеріям діагностики захворювання, а які протирічать.

5.

Оцінка результатів додаткових лабораторно-інструментальних обстежень. Формулювання клінічного діагнозу.

За результатами лабораторних, біохімічних, імунологічних даних виявити відповідні зміни, які  є характерними для атопічного дерматиту чи алергічного риніту або кропив’янки. Провести диференційний діагноз Сформулювати заключний клінічний діагноз згідно класифікації.

Співставлення змін, які виявлені у хворого при обстеженні з нормативними показниками. Використання сучасної класифікації та стандартів якості діагностики алергічних захворювань.

6.

Призначення лікування

Обґрунтувати та призначити лікування хворій дитині з урахуванням особливостей перебігу захворювання, віку дитини. В терапії призначити етіотропне, патогенетичне та симптоматичне лікування, окремо визначити питання дієти, режиму. Виписати рецепти на медичні препарати, які були призначені.

Використання сучасних стандартів лікування алергічних захворювань у дітей.

7.

Призначення комплексу реабілітаційних та профілактичних заходів

Скласти рекомендації по диспансерному нагляду за хворою дитиною з урахуванням захворювання, включити питання режиму, дієти, вакцинації.

Використання сучасних стандартів лікування, враховуючи реабілітаційні та профілактичні заходи при кожному захворюванні. Вірний розрахунок дози препаратів та тривалості лікування залежно від особливостей перебігу хвороби, віку дитини та маси тіла хворого.

Для закріплення отриманих знань вирішить ситуаційні задачі.

Завдання № 1. Дитині 2 роки. Діагностовано атопічний дерматит, дифузна форма. Які з перерахованих обстежень є обов’язковими?  

А. Визначення IgE в крові.

В. Клінічний аналіз сечі.

С. Визначення IgМ в крові

D. Цукор крові.

E. Визначення загального білку крові.

Завдання № 2. Хлопчик 3 років. Після вживання в їжу 3 апельсинів у дитини з’явилися сверблячі пухирі з еритемою в області шиї, на передній поверхні тулубу. Елементи висипки швидко поширилися на спину. Мати хлопчика страждає на алергічний риніт. Ваш попередній діагноз?

А. Ексудативно-катаральний діатез

В. Екзема.

С. Кропив’янка.

D. Скабієс

E. Нейродерміт.

Завдання № 3. Дівчинка 11 років скаржиться на чихання, свербіж у носовій порожнині, водянисті виділення з носу. У денний час симптоми більш виражені. Температура тіла нормальна. Перераховані симптоми відмічаються у квітні – травні. Батько дитини страждає на бронхіальну астму.  Ваш попередній діагноз?

А. Риніт

В. Алергічний сезонний риніт

С. Гостре респіраторне захворювання  

D. Бронхіальна астма

Е. Гайморит

Завдання № 4. У хлопчика 7 років діагностовано цілорічний алергічний риніт. Назвіть найбільш імовірних чинників захворювання дитини.

А. Віруси.

В. Хатній пил.

С. Пилок рослин.

D. Тютюн.

Е. Молоко.

Завдання № 5. Після введення докорму адаптованою сумішшю у дитини 1,5 міс з’явилася дратівливість, свербіж, висипка на лиці, тулубі, кінцівках. Дитина активна, температура тіла не підвищувалась. Ці прояви обумовлені перш за все:

А. гострою вірусною інфекцією

В. пітницею

С. віковими фізіологічними особливостями шкіри

D. харчовою алергією

Е. грибковим ураженням шкіри

Еталони відповідей до завдань № 1 - А,  № 2 – С,  № 3 – В,  № 4 – В,  № 5 - D

      

Склала: асистент кафедри педіатрії № 2 ХНМУ Алексєєва Н.П.

Методичні рекомендації затверджені на методичному засіданні кафедри педіатрії №2 ХНМУ

Протокол №

від___________________________2008р.




1. Курсовая работа- Преобразователь кода (ПК)
2. Сапер
3. Об эпидемиологической ситуации по холере Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребител
4. Генератор испытательных сигналов для телевизионных приемников
5. Организация технического обслуживания и текущего ремонта с планировочным решением участка по диагностике и ремонту ходовой части легковых автомобилей
6. стиль Чтобы повторить этот урок вам понадобятся картинки
7. Современный русский язык
8. Найзручніший спосіб познайомитися з містом це спробувати дізнатися як тут працюють як тут люблять і як ту
9. ТЕМА- Дослідження процесу стиснення різнотипної інформаціїrdquo; Мета роботи- вивчити особливості р
10. Методические основы стоимостной оценки рабочих мест в банках
11. Реферат- CD-ROM и его применение
12. .в сучасних умовах іноземні інвестиціі~ розцінюються як інструмент котрии~ дає змогу інтегрувати економік
13. юриспруденция Спецкурс семейное право КУРСОВАЯ РАБОТ
14. Дыхание города2014
15. .Ukrine is rich frming industril nd mining region in southestern Europe
16. Угалза узор. Орнамент ' от лат
17. Вариант 7 Вопросы к 4 аттестации 2012 Управляющие параметры для окружности
18. Становление налоговых систем в государствах Евразийского экономического сообщества
19. Лекция- Настройка параметров кодировки в различных видеоформатах Запись в формате MP4-FLV-SWF Настройка основ
20. тема правоведения