Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

методичний посібник до практичних та семінарських занять Управлінський облік

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

40

PAGE  8

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ОБЛІКУ І ФІНАНСІВ

Навчально-методичний посібник

до практичних та семінарських занять

Управлінський облік

ЖИТОМИР

2012


ВСТУП

Якісні зміни у системі управління діяльністю суб’єктів господарювання зумовлюють потребу у нових підходах презентування інформації з метою задоволення потреб внутрішніх користувачів. Саме управлінський облік як частина інформаційної системи забезпечує необхідну інформацію для оцінки, прогнозування, контролю, аналізу альтернативних варіантів управлінських дій з метою підвищення ефективності господарювання, примноження майна власника, створення доданої вартості.

Навчальна дисципліна “Управлінський облік” є обов’язковою для вивчення студентами спеціальності “Облік і аудит”. Вивчення цієї дисципліни вимагає від студентів обізнаності з матеріалом, викладеним у дисциплінах “Теорія бухгалтерського обліку”, “Бухгалтерський фінансовий облік” та інших.

Метою вивчення дисципліни є формування у майбутніх спеціалістів теоретичних знань і практичних навиків з організації та методики бухгалтерського управлінського обліку підприємницької діяльності, використання облікової інформації для прийняття управлінських рішень.

В процесі вивчення курсу “Управлінський облік” необхідно вирішити наступні завдання:

– формування знань про зміст управлінського обліку, його принципах і призначенні;

– засвоєння теоретичних основ визначення витрат і результатів виробничої діяльності підприємств; обліку витрат виробництва і збуту за видами, місцями формування і об’єктами калькулювання;

– вивчення порядку реєстрації, обробки, аналізу, передачі облікової інформацію у тому вигляді, що відповідає вимогам управлінського персоналу;

– вивчення сучасних систем виробничого обліку, стандарт-косту, нормативного методу обліку витрат, директ-костингу і особливостей їх застосування на підприємствах різних галузей економіки;

– використання інформації управлінського обліку для прийняття управлінських рішень і оцінки їх ефективності.

В ході вивчення дисципліни студенти повинні:

а) знати:

  •  сутність, особливості і критерії бухгалтерського управлінського обліку, загальні принципи його побудови;
  •  методи і способи організації обліку стану і використання ресурсів підприємства з метою управління господарськими процесами і результатами діяльності;
  •  систему збору, обробки і підготовки інформації по підприємству і його внутрішніх підрозділах;
  •  проблеми, які вирішують бухгалтери-аналітики в процесі формування інформації, корисної для прийняття управлінських рішень.

б) вміти:

  •  використовувати систему знань про принципи бухгалтерського управлінського обліку для систематизації даних про виробничі витрати, оцінку собівартості готової продукції і визначення прибутку;
  •  вирішувати на прикладі конкретних ситуацій проблеми оцінки ефективності виробництва і збуту нових виробів, робіт, послуг, виміру обсягу і асортименту продукції, капітальних вкладень, управління витратами.

в) мати уявлення

  •  для яких цілей і яким чином використовується менеджерами інформація, підготовлена бухгалтерським правлінським обліком;
  •  про основні концепції внутрішньої звітності та її взаємозв’язку з бухгалтерською (фінансовою) звітністю.

Для досягнення зазначених вище цілей і завдань велике значення має самостійна творча робота студента. Пропонований навчальний посібник містить методичні вказівки до вивчення кожної теми з дисципліни “Управлінський облік”, плани семінарських занять, перелік навчальних задач, тести до кожної теми та рекомендовану літературу.


Програма дисципліни

Тема 1. Мета, зміст і організація  управлінського обліку, його взаємозв’язок з фінансовим обліком

Роль обліку в управлінні собівартістю продукції. Сутність, задачі та функції управлінського обліку. Етапи розвитку управлінського обліку. Предмет і об’єкти управлінського обліку. Взаємозв’язок і відмінності фінансового та управлінського обліку. Схеми організації управлінського обліку за різних систем обліку. Залежність управлінського обліку від принципів побудови плану рахунків. Місце управлінського обліку в системі Плану рахунків України.

Тема 2. Управлінський облік активів підприємства

Управлінський облік необоротних активів. Управлінський облік запасів. Управлінський облік коштів, розрахунків та інших активів.

Тема 3. Витрати підприємства:  класифікація та поведінка

Законодавчі та нормативні акти, що визначають склад витрат і доходів. Класифікація доходів і характеристика їх основних видів. Класифікація витрат за різними ознаками. Характеристика основних видів витрат. Характер реагування витрат при змінах обсягу діяльності підприємства. Поведінка змінних і постійних витрат при змінах обсягу діяльності підприємства. Оцінка витрат і побудова їх функції. Методи вивчення поведінки витрат, їх сутність і порівняльна характеристика.

Тема 4. Організація обліку і контролю за центрами відповідальності

Поняття і класифікація центрів відповідальності. Принципи обліку, звітності та оцінки діяльності центрів відповідальності. Облік і оцінка діяльності центрів витрат. Облік і оцінка діяльності центрів прибутку. Облік і оцінка діяльності центру інвестицій. Поняття про трансфертні ціни та їх застосування. Функції та методи визначення трансфертних цін. Особливості обліку і звітності за сегментами бізнесу.

Тема 5. Бюджетування та контроль: сутність, порядок організації та здійснення

Бюджет як інструмент системи управлінського контролю, його сутність і функції. Види бюджетів. Загальна характеристика операційного і фінансового бюджетів. Порядок складання і призначення бюджету продажів, бюджету виробництва, бюджету придбання і використання матеріалів, бюджету трудових витрат, бюджету загальновиробничих витрат, бюджету адміністративних витрат і витрат на збут. Методика і техніка контролю за виконанням бюджетів. Призначення і порядок складання гнучких бюджетів. Аналіз відхилень з використанням гнучкого бюджету.

Тема 6. Основи калькулювання

Поняття та види собівартості. Калькулювання та види калькуляцій в процесі управління виробництвом. Елементи системи калькулювання. Облік і розподіл непрямих витрат.

Тема7. Методи обліку витрат і калькулювання

Сутність і зміст обліку виробничих витрат. Об’єкти витрат і об’єкти калькулювання. Класифікація методів обліку витрат і калькулювання. Характеристика і сфера застосування простого, позамовного, попередільного та нормативного методів обліку і калькулювання. Організація обліку витрат за різних методів обліку. Методика і техніка калькуляційних розрахунків

Тема 8. Система обліку і калькулювання за повними витратами

Історія розвитку методів обліку витрат і калькулювання повної собівартості продукції в країнах з ринковою економікою. Характеристика і сфера застосування методу однорідних секцій, стандарт-косту та методу нормативного розподілу постійних витрат. Порівняльна оцінка вітчизняних і зарубіжних методів обліку повної собівартості продукції. Порядок переходу від методів обліку, які ґрунтуються на об’ємних показниках діяльності, до методів обліку витрат на основі видів діяльності.

Тема 9. Система обліку і калькулювання за змінними витратами

Проблеми сучасного управлінського обліку. Необхідність і можливість переходу від обліку і калькулювання повної собівартості продукції до обліку і калькулювання неповної собівартості. Характеристика і сфера застосування простого директ-косту. Особливості розвинутого директ-косту, його переваги і можливості. Зародження і розвиток стратегічного обліку.

Тема 10. Система обліку і калькулювання за нормативними витратами

Історія розвитку і впровадження нормативного методу обліку витрат і калькулювання. Порівняльна оцінка елементів методу стандарт-кост і нормативного методу. Організація формування нормативних калькуляцій. Облік зміни норм. Методика і техніка обліку відхилень від норм. Аналіз відхилень від норм і управління за ними.

Тема 11. Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку

Мета і методи аналізу взаємозв’язку “витрати-обсяг-прибуток”. Аналіз чутливості прибутку. Аналіз взаємозв’язку “витрати-обсяг-прибуток” за умов асортименту. Припущення аналізу витрати – обсяг – прибуток.

Тема 12. Аналіз релевантності інформації для прийняття управлінських рішень

Релевантний підхід до управління. Поняття про релевантність облікової інформації та її вплив на прийняття рішень. Пошук альтернативних варіантів дій і вибір найбільш оптимального з них. Використання аналізу витрати – обсяг – прибуток в процесі прийняття рішень. Аналіз типових варіантів альтернативних рішень: виробляти або купувати, прийняття або відмова від спеціального замовлення, припинення діяльності неприбуткового сегмента тощо.


Методичні матеріали

до практичних та семінарських занять

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1

ТЕМА 1. МЕТА, ЗМІСТ І ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ, ЙОГО ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК З ФІНАНСОВИМ ОБЛІКОМ

План семінарського заняття:

1. Управлінський облік в системі управління: сутність та завдання

2. Предмет, об’єкти та методи управлінського обліку

3. Принципи та функції управлінського обліку

4. Еволюція управлінського обліку

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

1. Які з перерахованих процедур не є завданням управлінського обліку?

а) надання оперативної інформації управлінській ланці в середині підприємства;

б) визначення результатів діяльності за центрами відповідальності;

в) складання фінансової та податкової звітності;

г) калькулювання собівартості продукції.

2. Основною метою управлінського обліку є:

а) визначення фінансового результату підприємства для цілей оподаткування;

б) складання фінансової та статистичної звітності;

в) надання інформації для прийняття рішень керівництвом.

3. Яка з перерахованих функцій не є функцією управлінського обліку?

а) прогностична;

б) стимулююча;

в) комунікаційна;

г) аналітична.

4. Ведення управлінського обліку суб’єктами господарювання регламентується:

а) Міністерством фінансів України ;

б) керівництвом підприємства;

в) Міжнародною федерацією бухгалтерів;

г) Методологічною радою з бухгалтерського обліку.

5. На виконання яких з наведених процедур не орієнтований управлінський облік:

а) надання оперативної інформації управлінському персоналу всередині підприємства;

б) визначення результатів діяльності за центрами відповідальності;

в) складання фінансової та податкової звітності;

г) калькулювання собівартості продукції?

ВПРАВИ

Вправа 1.1

За допомогою наведеної таблиці провести порівняльну характеристику фінансового, управлінського та податкового обліку.

Область порівняння

Управлінський облік

Фінансовий облік

Податковий облік

1. Обов’язковість ведення

2. Мета обліку

3. Користувачі Інформації

4. Базова структура

5. Прив’язка у часі

6. Види вимірників в

Обліку

7. Ступінь точності Інформації

8. Об’єкт звітності

9. Ступінь Відповідальності

10. Якість інформації

Вправа 1.2

Провести дискусію за наведеними нижче позиціями.

Спірна позиція

Аргументи

за

проти

1

2

3

1. Управлінський облік на Заході здійснюється, головним чином, управлінським персоналом, а не бухгалтерами

Продовження таблиці

1

2

3

2. Головним в терміні “управлінський облік” є слово “управління”

3. Системи управлінського обліку впроваджують на основі чинного законодавства

4. Системи управлінського обліку основну увагу приділяють передбаченням на перспективу і нехтують історичною інформацією

5. Управлінський облік допомагає підвищити якість управління

6. Системи управлінського обліку здатні зробити слабких менеджерів сильними

7. Управлінський облік є корисним засобом при виконанні менеджерами їх роботи

8. В управлінському обліку не використовується інформація фінансового обліку

9. Управлінський облік одночасно є областю дослідження і професією

10. Управлінський облік краще за все спрацьовує, коли в системі є зворотній зв’язок

Вправа 1.3.

Серед наведених груп користувачів бухгалтерської інформації виділити внутрішніх та зовнішніх користувачів та назвати інформацію, яка їх може цікавити.

Користувачі інформації

Інформація

Відділ технічного контролю

Основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства, зосередженні у статистичній звітності

Податкова міліція

Дані про рух запасів

Центральне статистичне управління

Норми праці, кількість явок та неявок на роботу

Кредитний відділ обслуговуючого банку

Суми нарахованих податків та строки їх сплати

Відділ кадрів

Розмір доходу

Табельник цеху

Ціни, тарифи, платоспроможність дебіторів

Робітники підприємства

Загальний фінансовий стан підприємства, що впливає на розмір заробітної плати

Служба маркетингу

Фінансовий результат

Інноваційний фонд

Показники ліквідності та платоспроможності підприємства

Зав. складським господарством

Штатний розклад, розмір посадових окладів

Дебітори

Норми виходу продукції та стандарти її якості

Акціонери

Ціни на продукцію, роботи, послуги, форми оплати за товари

Вправа 1.4.

Які принципи управлінського обліку реалізовані в нижче наведених ситуаціях?

1. На ВАТ “Молочник” звітний період для внутрішньої звітності щодо руху сировини та готової продукції встановлено в один тиждень, оскільки оборотність оборотних засобів на підприємстві досить висока.

2. Дані первинного і зведеного обліку розрахунків з дебіторами використовується бухгалтерією ТзОВ “Оберіг” в двох аспектах: для визначення резерву сумнівних боргів та для контролю за строками погашення дебіторської заборгованості і прийняття рішень щодо вибору контрагентів.

3. На ЗАТ “Чуднівчанка” витрати та доходи кожного цеху за звітний період детально аналізуються і використовуються для планування на майбутній звітний період. Планування проводиться в грошовому вимірнику

Вправа 1.5.

У наведеній нижче таблиці необхідно визначити невідомі показники.

Показник

Варіант (грн.)

1

2

3

4

1

Валовий дохід

180000

120000

220000

2

Початковий запас готової продукції

24000

14000

?

54000

3

Початковий запас незавершеного виробництва

18000

10000

30000

28000

4

Прямі матеріальні витрати

44000

32000

38000

26000

5

Прямі витрати на оплату праці

?

42000

36000

58000

6

Відрахування на соціальні заходи

?

?

?

?

7

Розподілені загальновиробничі витрати

34000

38000

?

36000

8

Кінцевий запас незавершеного виробництва

36000

18000

18000

?

9

Собівартість виробленої продукції

114000

?

130000

134000

10

Кінцевий запас готової продукції

34000

?

22000

42000

11

Собівартість реалізованої продукції

?

78000

168000

146000

12

Валовий прибуток

?

?

?

48000

13

Операційні витрати

?

46000

?

?

14

Прибуток (збиток) від операційної діяльності

18000

?

(12000)

14000

Контрольні питання

1. Сутність управлінського обліку

2. Які основні функції управлінського обліку?

5. Принципи управлінського обліку.

6. Відмінності між фінансовим та управлінським обліком.

7. Основні етапи становлення та розвитку управлінського обліку.

8. Характерні особливості маржинального етапу розвитку управлінського обліку.

9. Притаманні риси стратегічному етапу розвитку управлінського обліку.

Рекомендована література

1. Атамас П.Й. Управлінський облік: 2-ге вид. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 440 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 2 шт.) С. 9 - 10.

  1.  Бутинець Ф.Ф. та ін.. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 21 шт.) С. 17 - 23.
  2.  Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.) С. 13 – 25.


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

ТЕМА 2. УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

План семінарського заняття:

1. Управлінський облік запасів

2. Управлінський облік необоротних активів

3. Управлінський облік коштів, розрахунків та інших активів

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

1. Економічний розмір замовлень – це:

а) кількість замовлених запасів, що забезпечує оптимальну комбінацію витрат на придбання та їх зберігання;

б) мінімальна кількість замовлення;

в) кількість запасів, придбаних з максимальною знижкою;

г) кількість замовлених запасів, що відповідає існуючому рівню попиту.

2. Формування резервного запасу є економічно обґрунтованим за умови, що:

а) кількість замовлених запасів, що забезпечує оптимальну комбінацію витрат на придбання та їх зберігання;

б) мінімальна кількість замовлення;

в) кількість запасів, придбаних з максимальною знижкою;

г) витрати на зберігання додаткових одиниць запасів не перевищують витрат від нестачі запасів.

3. Метод АВС передбачає поділ запасів на три категорії залежно від їх:

а) вартості;

б) строку придатності;

в) дати оприбуткування;

4. Зменшення складських витрат забезпечує підхід до управління запасами:

а) метод АВС;

б) поставка точно в строк;

в) метод FIFO;

5. Витрати на закупку виробничих запасів є релевантними за умови:

а) отримання знижки при купівлі великої партії запасів;

б) при імпорті запасів;

в) в обох випадках;

6. Для запасів категорії А, при використанні методу АВС розміри замовлення переглядаються:

а) щоразу при розміщенні замовлення;

б) раз на квартал;

в) раз у рік.

ВПРАВИ

Вправа 2.1.

Підприємство “Янтар” встановлює загорожі із сітчастих рулонів. Підприємство використовує 25000 рулонів на рік. Вартість одного рулону 120 грн. поставка рулонів здійснюється впродовж 20 робочих днів. Витрати на замовлення становлять 60 грн., а витрати на зберігання 10 % від ціни закупки. Підприємство працює 250 днів упродовж року (5 днів на тиждень за винятком двох тижнів відпустки всього персоналу під час так званого “мертвого сезону”).

З врахуванням досвіду роботи керівництво передбачає створювати двотижневий резервний запас.

Необхідно визначити: економічний розмір замовлення, момент розміщення замовлення, мінімальні можливі втрати внаслідок браку запасів.

Вправа 2.2. 

Підприємство купує оселедці у постачальника за ціною 3,20 грн. за од. Річна потреба у банках становить 250000 од. на рік. Витрати на одне замовлення становлять 320 грн. витрати на зберігання однієї консерви становлять 0,50 грн. Витрати на страхування 5 % від вартості одиниці.

Постачальник оселедців приймає замовлення на партії по 1450 од.

Розрахуємо витрати підприємства з метою визначення оптимального варіанта для підприємства

Вправа 2.3.

Складські приміщення компанії “Орієнт” дозволяють зберігати 200 телевізорів, при оптимальному рівні замовлення в 320 од. техніки. Оренда додаткового приміщення для розміщення 120 телевізорів становитиме 4500 грн.

Необхідно визначити розмір замовлення при обмежених можливостях зберігання за умови, що витрати на одне замовлення становлять 1680 грн. витрати на зберігання одного телевізора становлять 12 грн. Витрати на страхування 14 % від вартості одиниці, що становить 780 грн. Річна потреба в телевізорах марки LG складає 32000.

Вправа 2.4.

Річна потреба магазину у розчинній каві Nescafe розфасовкою по 200 г. становить 560000 банок на рік. Витрати на транспортування партії товару (максимальна кількість одиниць загрузки в авто становить 120000 од) складають 1120 грн., а витрати на зберігання одиниці товару становлять 0,1 грн. фірмою укладено договір на страхування товару від крадіжки, виходячи зі страхових платежів в сумі 3 % від вартості одиниці.

Постачальник при збільшенні обсягу закупок пропонує знижки

Обсяг партії, од.

Ціна за од., грн.

0 – 9999

11,20

10000 – 39999

10,50

40000 – 59999

9,80

60000 – 69999

9,10

70000 і більше

8,40

Визначити оптимальний варіант для підприємства

Контрольні питання

  1.  Підходи до встановлення економічного розміру замовлення запасів
  2.  Порядок розміщення замовлення на запаси з урахуванням часу його виконання та наявного резервного запасу
  3.  Коли необхідно розміщати замовлення на виробничі запаси?

Рекомендована література

  1.  Атамас П.Й. Управлінський облік: 2-ге вид. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 440 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 2 шт.) С. 199-201
  2.  Бутинець Ф.Ф. та ін.. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 21 шт.) С. 110 – 131


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 3

ТЕМА 3. ВИТРАТИ ПІДПРИЄМСТВА: КЛАСИФІКАЦІЯ
ТА ПОВЕДІНКА

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ:

1. Поняття та необхідність обліку витрат

2. Класифікація витрат в управлінському обліку

3. Методи вивчення поведінки витрат

Навчальні завдання

ТЕСТИ

1. При прийняття додатково замовлення релевантними є:

а) постійні виробничі витрати;

б) постійні виробничі витрати, всі комерційні та адміністративні витрати;

в) змінні витрати

2. Прямі матеріальні витрати є:

а) постійними;

б) змінними;

в) умовно-постійними

3. При скороченні обсягу виробництва загальні змінні витрати:

а) збільшаться;

б) зменшаться;

в)залишаться незмінними

4. При зростанні обсягів виробництва постійні витрати на одиницю продукції:

а) зменшуються;

б) збільшуються;

в) залишаються незмінними

5. До прямих належать витрати, які:

а) здійснюються регулярно;

б) обчислюються за встановленими нормами;

в) безпосередньо відносяться на окремі види продукції;

г) покладені в основу технології виготовлення продукції;

д) є постійними.

6. Постійними в витрати, величина яких:

а) є незмінною для різних видів продукції;

б) залишається постійною на одиницю продукції;

в) зростає зі збільшенням обсягу виробництва;

г) не залежить від зміни обсягу виробництва в межах певної виробничої потужності підприємства;

д) залежить від зміни норм.

7. Вичерпні витрати – це витрати, що:

а) забезпечують отримання доходу у майбутніх звітних періодах;

б) капіталізуються у вигляді активів підприємства;

в) здійснюються нерегулярно;

г) забезпечують отримання доходу у звітному періоді.

8. До якої з перелічених класифікаційних ознак не належать адміністративні та збутові витрати:

а) постійні;

б) витрати періоду;

в) релевантні;

г) накладні

9. Із наведеного переліку елементами витрат є:

а) матеріальні затрати;

б) загальновиробничі витрати;

в) витрати на оплату праці;

г) втрати від браку.

10. Підприємство бажає замінити старе обладнання. Вкажіть, які дані є релевантними для прийняття такого рішення:

а) ліквідаційна вартість старого обладнання;

б) можлива ціна продажу старого обладнання;

в) накопичений знос старого обладнання;

г) ціна придбання нового обладнання.

ВПРАВИ

 Вправа 3.1.

Провести класифікацію наведених нижче витрат:

  1.  за способом віднесення на собівартість продукції (прямі і непрямі);
  2.  за характером реагування на зміну фактору витрат (змінні і постійні);

Дані для виконання завдання:

ПП “Олімп” виготовляє жіночий одяг на індивідуальні замовлення. У липні ц.р. виготовлено 100 суконь, при цьому підприємство понесло наступні витрати, грн.: тканина – 1000; гудзики – 450; нитки – 200, заробітна плата: швачок – 300; наладчика обладнання – 80; директора та головного бухгалтера – 240; менеджера з продажу – 120; відрахування на соціальне страхування – згідно чинного законодавства; знос спеціального інструменту – 90; амортизація: швейних машин – 30; будівлі цеху – 65; оренда офісу – 100; канцелярські прилади – 20; витрати на доставку готової продукції споживачам – 60.

Вправа 3.2.

Визначити, які з наведених нижче витрат можуть контролюватися: а) керівником виробничого цеху № 1; б) директором підприємства.

Собівартість придбаних матеріалів.

Витрати на утримання приміщення цеху № 2.

Витрати матеріалів в межах норм в цеху № 1.

Електроенергія, використана для роботи верстатів в цеху № 1.

Амортизація верстатів в цеху № 1.

Відрядна заробітна плата виробничих робітників в цеху № 1.

Страхування обладнання в цеху № 1.

Витрати на утримання кімнати відпочинку заводу.

Вправа 3.3.

Необхідно визначити, які з наведених нижче витрат є контрольованими чи неконтрольованими, якщо йдеться про їх підпорядкованість начальнику складального цеху підприємства:

1) заробітна плата робітників, зайнятих на відрядних роботах;

2) покупні комплектуючі вироби;

3) основні та допоміжні матеріали, що використовуються для удосконалення виробів;

4) наднормові матеріальні та трудові витрати, що виникли під час виправлення браку;

5) витрати на оренду приміщення цеху;

6) електроенергія на технологічні потреби;

7) утримання складських приміщень загальногосподарського призначення;

8) витрати на освітлення та опалення цеху;

9) амортизація обладнання цеху;

10) витрати на рекламу готової продукції;

11) залишки незавершеного виробництва та готової продукції, виробленої в цеху.

Пояснення. Розподіляючи витрати, слід звернути увагу на те, що частина витрат може носити властивості як контрольованих, так і неконтрольованих з позиції підпорядкованості керівникові того чи іншого рівня управління.

Вправа 3.4.

Необхідно з’ясувати, до якої групи (постійні чи змінні) належать наведені нижче витрати ЗАТ “Електротехніка” (виробничо-торговельне підприємство).

  1.  Комісійні продавцям.
  2.   Амортизація виробничого обладнання.
  3.  Основні матеріали.
  4.   Витрати на обслуговування обладнання.
  5.   Заробітна плата директора.
  6.   Електроенергія для виробничого обладнання.
  7.   Витрати на опалення цеху.
  8.  Основна заробітна плата.
  9.   Заробітна плата за час простою.
  10.  Податок на майно (виробнича будівля).
  11.  Страхування будівель від пожеж.
  12.  Витрати на транспортування готової продукції на склад.
  13.  Процент за використання патенту на виготовлення продукції.
  14.  Відрахування на соціальне страхування від заробітної плати виробничих робітників.

Вправа 3.5.

Визначити маржинальні витрати на виробництво холодильників ВАТ “Холодпром”.

Кількість вироблених холодильників, шт.

Загальні витрати по виробництву холодильників,

грн.

Маржинальні витрати,

грн.

Середні витрати,

грн.

1

2

2000

3800

х

?

?

?

10

11

17000

18790

х

?

?

?

50

51

90000

91000

х

?

?

?

Вправа 3.6.

У ресторані Павлін середня величина змінних витрат на продукти та напої в розрахунку на одного відвідувача становить 25 грн. Постійні витрати (оренда, комунальні платежі, заробітна плата працівників ресторану тощо) становлять 1000 грн. на тиждень.

Визначити собівартість однієї порції, якщо за тиждень буде обслуговано 1, 50, 100, 200 відвідувачів за наступною формою.

Розрахунок собівартості порції продукції, грн.

Кількість
відвід
увачів

Змінні
витрати

Постійні
витрати

Собівартість
порції

1

50

100

200

Вправа 3.7.

Керівництву ПП Будмаш необхідно прийняти рішення про збільшення обсягу виробництва з 148 до 151 одиниці.

Необхідно дати обґрунтування управлінському рішенню на основі розрахунку середньої та маржинальної собівартості:

Розрахунок собівартості одиниці продукції, грн.

Рівень
виробниц
тва

Повна
собіва
ртість

Постійні
в
итрати

Змінні
витрати

Собівартість
одиниці проду
кції

Середня

маржинальна

148

1776

444

149

1785

444

150

1794

444

151

1807

444

 Вправа 3.8.

Заповнити наведену нижче таблицю, розрахувавши витрати на кожен обсяг виробництва.

Вид витрат

Обсяг виробництва, шт.

І варіант

ІІ варіант

ІІІ варіант

Обсяг виробництва, шт.

50000

60000

70000

Змінні витрати – всього

?

460000

?

Постійні витрати – всього

?

740000

?

Загальні витрати

1200000

Змінні витрати на одиницю

?

?

?

Постійні витрати на одиницю

?

?

?

Загальні витрати на одиницю

?

?

?

 Вправа 3.9.

Необхідно:

  •  використовуючи наведені дані, підготувати прейскурант тарифів, в якому були б відображені витрати для випадків. Коли відстані перевезення складають 5000, 10000, 15000 та 30000 км;
  •  при здійсненні класифікації витрат навести аргументи, чому ті чи інші види витрат відносяться до змінних чи постійних витрат;
  •  прокоментувати твердження: чим більше відстань перевезень, тим меншими є питомі витрати.

Дані для виконання завдання:

ВАТ “Техавтотранс” здійснює автомобільні перевезення мікроавтобусом ГАЗ-2705 “Газель”. Бухгалтер-аналітик підготував наступні дані для прийняття рішення:

Показник

Сума, грн.

Вартість мікроавтобуса

27500,00

Очікувана ціна при продажі після 10 років експлуатації

7500,00

Вартість технічного обслуговування протягом 6 місяців

300,00

Вартість запасних частин, що використовуються на 1000 км пробігу

100,00

Плата за страхування автомобіля за один рік

750,00

Витрати на заміну гуми після 25000 км пробігу (за кожну з чотирьох шин)

100,00

Плата за бензин (за 1 л)

1,98

Середня відстань перевезень на одному літрі бензину – 10 км

5000 км

10000 км

15000 км

30000 км

Сукупні змінні витрати

Сукупні постійні витрати

Сукупні витрати

Змінні витрати на 1 км

Постійні витрати на 1 км

Сукупні витрати на 1 км

Вправа 3.10

Торговельне підприємство має такі показники діяльності:

Показник

Сума

Виручка від реалізації, тис. грн.

1000

Обсяг реалізації, шт.

1000

Ціна за одиницю, тис. грн.

1,0

Комерційні витрати, тис. грн. у тому числі:

витрати на рекламу, тис. грн.

120

утримання персоналу, тис. грн.

80

витрати на відрядження, тис. грн.

60

Орендна плата за приміщення магазину, тис. грн.

150

Визначити прирістні та граничні (маржинальні) витрати та доходи, якщо передбачається збільшити на 20 % обсяг реалізації у зв’язку з освоєнням нових ринків збуту. При цьому ціна реалізації буде незмінною, прямі витрати становитимуть 800 грн. на одиницю товару, а також передбачено збільшити:

  •  витрати на рекламу на 30 %;
  •  орендну плату за нове приміщення під магазин на 20 %;
  •  витрати на відрядження на 10 %.

Розрахунок прирістних витрат і доходів відобразити у наступній формі:

Таблиця Розрахунок прирістних витрат і доходів, тис. грн.

Стаття витрат (доходів)

Поточні
витрати
(доходи)

Прогнозовані
витрати
(доходи)

Прирістні
витрати
(доходи)

Виручка від реалізації

1000,0

Витрати, всього

1077,0

У тому числі:

на рекламу

120,0

на утримання персоналу

80,0

на відрядження

60,0

орендна плата

150,0

прямі (змінні) витрати

667,0

Контрольні питання

1. Особливості поведінки витрат у разі зміни обсягу діяльності.

2. Підходи до класифікації витрат відповідно до вимог П(С)БО.

3. Відмінність між дійсними та можливими витратами

4. У чому полягає практичне значення поділу витрат на змінні та постійні.

5. Які фактори впливають на розмір витрат, крім обсягу виробництва?

6. Для чого потрібно враховувати можливі витрати

Рекомендована література

1. Атамас П.Й. Управлінський облік: 2-ге вид. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 440 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 2 шт.) С. 40 – 45.

  1.  Бутинець Ф.Ф. та ін.. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 21 шт.) С. 154 – 164.
  2.  Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.) С. 70-75.


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 4

ТЕМА 3. ВИТРАТИ ПІДПРИЄМСТВА: КЛАСИФІКАЦІЯ
ТА ПОВЕДІНКА

План семінарського заняття:

1. Методи вивчення поведінки витрат

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

1. Загальні постійні витрати підприємства становлять 3000 грн., обсяг виробництва – 500 од. При обсязі виробництва 400 од. постійні витрати становитимуть:

а) 2000 грн.;

б) 3000 грн.;

в) 7,5 грн. на одиницю;

г) відповіді А і Б

д) правильної відповіді не запропоновано

2. Підприємство має можливість розширення обсягу виробництва із 150 одиниць продукції до 156, при цьому відбувається зростання лише прямих витрат з 1500 до 1560 грн. Якою буде гранична собівартість продукції:

а) 10 грн;

б) 60 грн;

в) 160 грн?

3. Загальна сума річних витрат підприємства на виготовлення продукції складає 1000000. грн., а їх збільшення заплановано до 1150000. грн. при збільшенні обсягу виробництва на 20 %. Норми та ціни на використані ресурси змінювати не передбачається. Яку суму у собівартості продукції становитимуть постійні витрати (тис. грн.):

а) 200000;

б) 250000;

в) 150000;

г) 750000;

д) 50000

4. За збільшення обсягу діяльності:

а) змінні витрати на одиницю продукції збільшуються;

б) загальна сума змінних витрат збільшується;

в) загальна сума змінних витрат залишається незмінною;

г) змінні витрати на одиницю продукції залишаються незмінними.

ВПРАВИ

Вправа 3.11

Необхідно:

  •  побудувати функцію витрат;
  •  зробити прогнозні розрахунки на основі наведених даних.

Дані для виконання завдання:

Господарські операції ТзОВ “Белла” за березень ц.р.

№ оп.

Зміст господарської операції

Сума, грн

1

Відпущено зі складу тканину для пошиття блуз жіночих

2000

2

Нараховано заробітну плату:

– швачкам

1500

– майстру цеху

150

– обслуговуючому персоналу

280

3

Проведено відрахування на соціальні заходи згідно чинного законодавства (див. оп. 2)

?

4

Відпущено допоміжні матеріали для пошиття блуз жіночих:

  •  нитки 200 кот. по 0,50 грн. за 1 кот.

?

  •  гудзики 1000 шт. по 0,40 грн. за 1 шт.

?

5

Нараховано за оренду виробничого приміщення

200

6

Нараховано знос на виробниче обладнання

220

У березні на ТзОВ “Белла” виготовлено 200 блуз жіночих; в квітні планується виготовити 300 блузок, при цьому орендна плата зменшиться на 30 грн.

 Вправа 3.12

Необхідно:

  •  побудувати функцію витрат методом “вищої-нижчої точки” та спрощеним статистичним аналізом;
  •  перевірити правильність побудови функції витрат графічно;
  •  здійснити прогнозні розрахунки.

Дані для виконання завдання:

Дані статистичного обліку роботи обладнання на ТзОВ “Маггі” наступні:

Місяць

Кількість машино-годин роботи обладнання

Витрати на утримання та експлуатацію обладнання

Місяць

Кількість машино-годин роботи обладнання

Витрати на утримання та експлуатацію обладнання

1

302

362

7

295

401

2

372

409

8

303

431

3

305

375

9

292

444

4

172

289

10

285

370

5

215

312

11

214

299

6

284

398

12

233

287

В січні наступного року у зв’язку із введенням додаткової одиниці обладнання загальний час його роботи становитиме 576 машино-годин.

 Вправа 3.13

Наведено витрати підприємства за десять місяців минулого року

Рік

Обсяг виробництва, шт.

Витрати, грн.

2005

4000

73000

2006

2000

74000

2007

6000

80000

2008

10000

86000

2009

8000

86000

Необхідно: визначити функцію витрат підприємства шляхом регресійного аналізу (метод найменших квадратів)

Контрольні питання

1. Методи визначення функції витрат.

2. Сутність методу аналізу облікових даних

3. Сутність та припущення, покладені в основу методу вищої-нижчої точки?

4.Який вигляд буде ати функція витрат, якщо на величину витрат впливає декілька факторів?

Рекомендована література

1. Атамас П.Й. Управлінський облік: 2-ге вид. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 440 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 2 шт.) С. 40 – 45.

  1.  Бутинець Ф.Ф. та ін.. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 21 шт.) С. 154 – 164.
  2.  Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.) С. 70-75.


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 5

ТЕМА 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ЗА ЦЕНТРАМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

План семінарського заняття:

1. Процес формування  облікової інформації за рівнями управління

2. Облік за місцями виникнення витрат та центрами відповідальності

3. Підходи до оцінки ефективності діяльності центрів відповідальності

4. Трансфертне ціноутворення

5. Система записів господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

1. Центром дискреційних витрат є:

а) цех основного виробництва;

б) бухгалтерія;

в) ділянка технологічного процесу

2. Організація бухгалтерського обліку за центрами відповідальності на підприємстві:

а) здійснюється на підставі Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність”;

б) здійснюється на підставі П(С)БО 16 “Витрати”;

в) залежить від організаційної структури підприємства;

г) залежить від розподілу (делегування) повноважень між різними рівнями управління.

3. Показник витрат є оцінюючим критерієм ефективності діяльності:

а) центру інвестицій;

б) центру прибутку;

в) центру витрат;

г) центру доходів.

4. Які з наступних видів витрат повністю контролюються начальником виробничого цеху:

а) ціна за отримані цехом матеріали;

б) орендна плата за приміщення цеха;

в) використання сировини;

г) електроенергія для роботи устаткування цеха;

д) заробітна плата виробничих робітників;

є) витрати на страхування виробничого устаткування.

5. Для центру прибутку основним показником відповідальності (оцінюючим критерієм) є:

а) витрати;

б) доходи;

в) маржинальний дохід;

г) прибуток.

6. Трансфертні ціни можуть формуватись на основі:

а) ринкових цін;

б) договірних цін;

в) собівартості;

г) прибутку.

7. Які з наведених нижче ознак характеризують інтегровану систему обліку:

а) безперервний облік запасів;

б) облік витрат у розрізі елементів;

в) рахунки фінансового та управлінського обліку кореспондують в межах єдиної системи;

г) застосування дзеркальних рахунків-екранів?

8. Які з наведених нижче ознак покладені в основу загальної системи обліку:

а) періодичний облік запасів;

б) складання нормативних та планових калькуляцій за кожним видом продукції;

в) облік витрат ведеться за елементами;

г) інформація про витрати акумулюється на позабалансових рахунках

9. Визначити, який підхід до побудови Плану рахунків фінансового та управлінського обліку покладено в основу національного Плану рахунків:

а) автономний;

б) інтегрований;

в) статистичний.

10. Управлінський облік в умовах чинного Плану рахунків найбільш доцільно організовувати за допомогою відповідним чином побудованого:

а) синтетичного обліку витрат і доходів;

б) аналітичного обліку витрат і доходів;

в) позасистемного обліку витрат і доходів.

ВПРАВИ

Вправа 4.1.

Необхідно:

  •  розробити схему виробничої структури підприємства;
  •  дати характеристику центрів відповідальності (на основі рис. 4.1).

Дані для виконання завдання: 

ТзОВ “Аркада” створено 01.01 ц.р., метою діяльності якого є виробництво плодово-овочевих консервів.

Рис. 4.1. Організаційна структура ТзОВ “Аркада”

Таблиця 4.1. Характеристика центрів відповідальності (заповнюється для всіх центрів)


Назва центру

Сфера відповідальності

Кому підпорядковується

Про що звітується

Витрати

результати

Водонапірна башта (приклад)

Забезпечення водою

Головному технологу

На очистку води, її перекачку

Якість води та обсяги наданих послуг

Вправа 4.2

За допомогою порівняльної таблиці дати своє визначення поняттям: “центр витрат”, “місце витрат”, “центр відповідальності”, для чого проставити знак “+” або “–” у відповідних графах.

№ з/п

Показник

Центр витрат

Місце витрат

Центр відповідаль-ності

1

2

3

4

5

1

Охоплює декілька місць витрат

2

Завжди передбачає необхідність обліку не тільки витрат, але й обсягу виробництва

3

Первинні виробничі і обслуговуючі одиниці, що відрізняються однаковими функціями і виробничими операціями, організацією праці та спрямованістю витрат

4

Структурний підрозділ підприємства, елемент системи внутрішньогосподарського розрахунку

5

Відповідальність за витрати, закріплені персонально за керівником підрозділу

6

Виділяються з метою більшої деталізації витрат і підвищення точності калькулювання

7

Класифікуються по відношенню до процесу виробництва

8

Класифікуються на центри витрат, прибутку та інвестицій

Вправа 4.3

За допомогою наведеної таблиці необхідно охарактеризувати кожен рівень управління.

Рівень управління

Місця витрат

Центри виникнення витрат

Об’єкти витрат

Рівень собівар-тості

Підприємство (приклад)

Підприєм-ство

Види діяльності

Діяльність, структурні підрозділи

Повна

Виробництво як частина діяльності

Підприємства

Цех

Виробнича ділянка

Бригада або робочий центр

Робоче

Місце

Вправа 4.4

Визначити, до якого типу центрів відповідальності – основного чи функціонального – відносяться наведені підрозділи та служби.

  1.  Бригадир будівельно-монтажної колони контролює виконання членами бригади поставлених завдань.
  2.  Керівник маркетингової служби контролює роботу складського господарства, торгових агентів та мережі фірмових магазинів та кіосків.
  3.  Відділ кадрів веде облік наявності та складу штатних та позаштатних працівників підприємства, а також розміру їх заробітної плати.
  4.  Кіоскер відповідає за збереження ввірених йому товарів, за своєчасність здачі готівки до основної каси підприємства.
  5.  Служба АСУ забезпечує контроль за справністю автоматизованих технологічних ліній в цілому по підприємству та забезпечує їх ремонт і технічне обслуговування.
  6.  Майстер механоскладального цеху відповідає за витрати цеху, збереження деталей, напівфабрикатів, якість готової продукції.

Вправа 4.5

Необхідно із запропонованих положень вибрати такі, що відносяться до загальної, переплетеної або інтегрованої систем рахунків.

Характеристика

Системи рахунків

загальна

переплетена

інтегрована

Застосовується на підприємствах, що випускають однорідну продукцію

Рахунки виробничого обліку кореспондують з рахунками фінансового обліку

Ведеться безперервний облік запасів

Ведеться періодичний облік запасів

Сума прибутку за даними виробничого обліку не збігається з величиною прибутку в фінансовому обліку

Взаємозв’язок фінансового та виробничого обліку досягається за допомогою спеціальних контрольних рахунків

Витрати невиробничих підрозділів не включа-ються до виробничої собівартості продукції

В системі рахунків фінансового обліку визначається загальний фінансовий результат, а в системі рахунків виробничого обліку – визначається фінансовий результат від основної діяльності

Поряд з обліком витрат за елементами застосовується зведений рахунок виробництва

Початковий залишок готової продукції списується в дебет зведеного рахунку фінансових результатів

Вправа 4.6

Необхідно відобразити наведені операції в системі рахунків: 1) для підприємства, що застосовує загальну систему рахунків; 2) для підприємства, що застосовує інтегровану систему рахунків.

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Варіант 1

Варіант 2

1

2

3

4

Відпуск матеріалів на виробництво послуг

530

Відпуск напівфабрикатів на виробництво:

  •  продукції А;
  •  продукції Б

12300

1450

Нарахування заробітної плати персоналу

420

Нарахування заробітної плати :

а) робітникам за виробництво:

  •  продукції А;
  •  продукції Б

б) управлінському персоналу

8500

960

2890

Проведення відрахувань на соціальні заходи

?

Проведення відрахувань на соціальні заходи

?

Відображення послуг по водо-, газо-, теплопостачанню

1450

Відображення послуг по водо-, газо-, теплопостачанню:

  •  для потреб виробництва
  •  для загальногосподарських потреб

12500

1500

Відображення доходу від реалізації послуг

3000

Відображення доходу:

  •  від реалізації продукції;
  •  від іншої операційної діяльності

45000

6800

Відображення собівартості реалізації послуг та визначення фінансового результату

?

Відображення собівартості реалізації послуг та визначення фінансового результату

?

Вправа 4.7.

Запланований обсяг реалізації продукції 8000 од. планові витрати на одиницю продукції:

матеріали 4 кг по 2,20 грн. за кг

витрати на оплату праці 0,25 години праці при ставці 6,4 грн. за 1 год.

Загальновиробничі витрати :

змінні 5,60 грн. за 0,25 год.

постійні 14000 грн. за нормального обсягу 8000 од.

Фактично виготовлено 7600 од. продукції, а витрати на виробництво становили:

матеріали 32000 кг на суму 67200 грн.

витрати на оплату праці 1860 годин на загальну суму 12369 грн.

накладі витрати: змінні 11660 грн., постійні – 13200 грн.

Необхідно: визначити загальну суму відхилень фактичних витрат від нормативних показників і встановити для кожної статі витрат відхилення від конкретних чинників.

Вправа 4.8

Підприємство виготовляє два види продукції: гаманці та портмоне. Далі наведено бюджет продажу на рік, грн.

Стаття

Гаманці

Портмоне

Дохід від продажу

600000

400000

Ціна за одиницю

30

80

Наприкінці року була отримана інформація, що загальний фактичний дохід від продажу 30000 од. продукції становив 1225000грн. При цьому було продано 20000 гаманців за ціною 35грн за одиницю.

Необхідно визначити загальне відхилення доходу, а також відхилення за рахунок цін, обсягу, комбінація та кількості продажу.

Вправа 4.9

Операційний прибуток філії, що є центром інвестицій, за звітний рік становить 2000000 грн. ставка податку на прибуток дорівнює 25 %. Довгострокова заборгованість підприємства становить 4000000 грн., а ставка відсотка за отриманий кредит 9 % річних. Загальні активи філії 5000000 грн., а поточні зобов’язання становлять 700000 грн. ринкова оцінка власного капіталу філії становить 6000000 грн., а вартість власного капіталу 12 %. Розрахувати рівень економічної доданої вартості

Приклад 4.10.

Підрозділ А має прибуток в розмірі 200000 дол. від інвестицій в розмірі 1 000 000 дол. Підрозділ Б  має прибуток в розмірі 1 500 000 дол. від інвестицій в розмірі 10 000 000 дол. Оцінити вигідність інвестицій в підрозділ А чи Б для компанії за наступних варіантів: Варіант А – мінімально необхідна норма прибутку 10 %, Варіант Б – мінімально необхідна норма прибутку 18 %.

Вправа 4.11.

Продукція, вироблена в Німеччині, має собівартість 80 дол. за од. за таку ціну її було продано ірландському дочірньому підприємству. Незалежно від ставки оподаткування, податок на прибуток у Німеччині не сплачується. Ірландське дочірнє підприємство реалізувало цю продукцію в США за ціною 150 дол., що дозволило отримати  валовий прибуток (Виручка – ПДВ – Собівартість) 70 дол. за од. Оскільки ставка податку на прибуток в Ірландії становить 4 %, то сума податку дорівнює 2,8 дол. на од. У США ставка податку на прибуток дорівнює 34 %, продукція продається за 150 дол. за од. і відповідно не оподатковується за такою ставкою.

Необхідно розрахувати економію для транснаціональної компанії від наведених трансакцій, за умови, що витрати на збут в Ірландії склали 12 дол. на од.

Вправа 4.12.

Необхідно оцінити результат діяльності виробничого підрозділу (цеху) підприємства за показником витрат на основі даних про плановий і фактичний рівень витрати. При цьому слід врахувати, що цех виконав свою виробничу програму на 110 %.

При оцінці слід виходити з припущення, що всі витрати, крім частини загальновиробничих (60 %) є змінними.

Витрати МЕТАЛУРГІЙНОГО цеху № 1

за квітень 2009 р.

Стаття витрат

Планові
витрати

Фактичні витрати

1. Сировина і матеріали

60 000

66 000

2. Куповані вироби і напівфабрикати

15 000

20 000

3. Паливо і енергія на технологічні цілі

6000

7000

4. Основна зарплата виробничих робітників

25 000

30 000

5. Додаткова зарплата

2500

2800

6. Відрахування на соціальні заходи

11 000

13 000

7. Загальновиробничі витрати

95 000

100 000

8. Втрати від браку

2000

Разом

Розрахунок ефективної діяльності металургійного цеху слід оформити в наступній формі:

Стаття
витрат

Планові витрати

Планові витати на фактичний обсяг

Фактичні витрати

Відхилення
(+, –)

Загальні

у т. ч. змінні

Контрольні питання

  1.  Особливості оцінки діяльності центру інвестицій. Основні показники оцінки.
  2.  Поняття і класифікація центів відповідальності.
  3.  Організація обліку і оцінки центрів відповідальності різних рівнів.
  4.  Поняття про трансфертні ціни, їх застосування, функції і методи визначення.
  5.  Основні підходи до побудови Плану рахунків бухгалтерського обліку.
  6.  Особливості інтегрованої моделі побудови Плану рахунків фінансового та управлінського обліку.
  7.  Особливості автономного підходу до побудови Плану рахунків фінансового та управлінського обліку.
  8.  Підходи до обліку витрат і доходів на рахунках управлінського та фінансового обліку.
  9.  Який підхід до побудови Плану рахунків доходів та витрат покладено в основу національного Плану рахунків?
  10.  За якими принципами організується управлінський облік?

Рекомендована література

1. Бутинець Ф.Ф. та ін.. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 21 шт.) С. 56 – 62.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 6

ТЕМА 5. БЮДЖЕТУВАННЯ ТА КОНТРОЛЬ: СУТНІСТЬ, ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЗДІЙСНЕННЯ

План семінарського заняття:

1. Сутність бюджетування та його організація

2. Порядок складання та взаємоузгодження бюджетів

3. Контроль виконання бюджетів

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

  1.  Які види бюджетів входять до складу операційного:

а) бюджет продажу, бюджет грошових коштів, прогнозний звіт про фінансові результати;

б) бюджет трудових витрат, бюджет загальновиробничих витрат, прогнозний баланс;

в) бюджет продажу, бюджет загальновиробничих витрат, прогнозних звіт про фінансові результати

2. Відправним моментом у формуванні зведеного (головного) бюджету є складання:

а) бюджету виробництва;

б) бюджету продажу;

в) бюджету загальновиробничих витрат;

г) прогнозного звіту про фінансові результати

3. Фінансовий бюджет не включає:

а) бюджет продажу;

б) бюджет інвестицій;

в) бюджет грошових коштів;

г) прогнозний баланс;

д) бюджет прямих матеріальних витрат

4. Який бюджет формується на основі бюджету продажу:

а) бюджет виробництва;

б) бюджет закупівлі матеріалів;

в) бюджет загальновиробничих витрат

5. Кількість матеріалів, яку необхідну закупити за період, буде дорівнювати:

а) Кількість виробничих запасів, необхідна для виготовлення продукції плюс кількість виробничих запасів в залишку на кінець періоду мінус кількість виробничих запасів в залишку на початок періоду;

б) залишок матеріалів на початок періоду мінус заплановані кінцеві запаси матеріалів;

в) правильного варіанту не запропоновано ;

г) відповіді А і Б.

6. Гнучкий бюджет:

а) призначений для контролю за виробничими накладними витратами, а не для контролю за прямими виробничими витратами;

б) застосовується для адекватного порівняння фактичного рівня показників із запланованими;

в) призначений для контролю за прямими виробничими витратами, а не для контролю за виробничими накладними витратами;

г) не можна застосовувати, коли на витрати впливає зміна обсягу діяльності.

7. АТ “Мобітрейд розпочало свою діяльність в 2008 р. Є така інформація про його діяльність в 2008 р.:

Показник

Сума, грн.

Придбано товарів протягом року

350 000

Залишки товарів станом на кінець року

70 000

Надійшли кошти від покупців протягом року

200 000

Відомо, що всі товари продавалися за ціною, що на 40 % вище витрат на їх закупівлю. Визначте, сальдо дебіторської заборгованості станом на 31.12.2008 р., якщо весь продаж здійснюється в кредит, і всі рахунки покупцями будуть оплачені:

а) 50 000 грн.;

б) 192 000 грн.;

в) 250 000 грн.;

г) 290 000 грн.

8. Протягом бюджетного періоду ТзОВ “Імпульс планує реалізувати в кредит готової продукції на суму 219000. грн. За оцінками величина коштів, що надійде від покупців, становитиме лише 143000. грн. При цьому інших надходжень не планується. Відповідно до бюджету загальна величина всіх платежів підприємства в звітному періоді дорівнюватиме 179000. грн., а страховий залишок коштів на поточному рахунку має складати 10000. грн. Виходячи з наведених умов, визначте, яку суму необхідно додатково залучити підприємству в бюджетному періоді:

а) 45 500 грн.;

б) 44 500 грн.;

в) 24 500 грн.;

г) 46000 грн.

9. ВАТ “Максимум формує зведені бюджети на травень, червень та липень. Станом на 30 квітня підприємство має такі залишки по статтях: грошові кошти – 5500 грн., дебіторська заборгованість – 437000 грн., виробничі запаси – 309400 грн., заборгованість перед постачальниками – 133055 грн.

Складання бюджетів має базуватися на таких припущеннях:

а) щомісячний продаж виставляється в останній день кожного місяця;

б) покупці отримують 3 % знижку, якщо погашення їх заборгованості відбувається протягом 10 днів після отримання рахунків-фактур (рахунки виписуються на всю суму заборгованості без врахування величини знижки). 60 % виписаних рахунків сплачуються протягом терміну дії вказаної знижки; 25 % – в кінці місяця; 9 % – в кінці наступного після продажу місяця; 6 % вважаються безнадійними;

в) 54 % загальної суми витрат на закупівлю запасів, збут та управління підприємством сплачуються грошовими коштами протягом місяця їх виникнення, а залишок – у наступному місяці;

г) кількість запасів на кінець кожного місяця дорівнює 130 % від кількості запасів, що планується реалізувати в наступному місяці. Ціна одиниці запасів дорівнює 20 грн.;

д) загальна величина витрат на збут та адміністративних витрат, до складу яких входить амортизація у розмірі 2000 грн., складає 15 % від продажу поточного місяця.

Нижче показані дані стосовно обсягу продажу підприємства:

Місяць

Фактичні дані

Бюджетні дані

грн.

одиниці

грн.

одиниці

Березень

354000

11,8

Квітень

363000

12,1

Травень

357000

11,9

Червень

342000

11,4

Липень

360000

12

Серпень

366000

12,2

На підставі вищенаведених даних дайте відповідь на такі питання:

Бюджетні витрати на закупівлю запасів в травні складають:

а) 244 800 грн.;

б) 225 000 грн.;

в) 238 000 грн.;

г) 357 000 грн.

Бюджетні витрати на закупівлю запасів в червні складають:

а) 243 600 грн.;

б) 228 000 грн.;

в) 292 000 грн.;

г) 242 000 грн.

Надходження грошових коштів в травні відповідно до бюджету дорівнюють:

а) 333 876 грн.;

б) 355 116 грн.;

в) 340 410 грн.;

г) 355 656 грн.

Грошові видатки в червні відповідно до бюджету дорівнюють:

а) 292 900 грн.;

б) 287 379 грн.;

в) 294 900 грн.;

г) 285 379 грн.

Запланована кількість запасів, що має бути придбана в липні, складає:

а) 15 860 грн.;

б) 12 260 грн.;

в) 12 000 грн.;

г) 15 600 грн.

10. В квітні підприємство “Фреш” складає бюджет грошових коштів на наступний місяць (травень). Для його підготовки використовується така інформація:

Показники

Сума

Запланований обсяг продажу в кредит в травні

200 000 грн.

Фактичний обсяг продажу в кредит в квітні

150 000 грн.

Очікувані надходження грошових коштів в травні за товари, реалізовані в кредит в травні

20 %

Очікувані надходження грошових коштів в травні за товари, реалізовані в кредит в квітні

70 %

Очікувані надходження грошових коштів в травні за товари, реалізовані в кредит до квітня

12 000

Очікувані витрати від списання в травні безнадійних боргів

8000

Очікувані витрати на створення в травні резерву сумнівних боргів щодо здійсненої в травні реалізації в кредит

7000

Чому дорівнює величина очікуваних грошових надходжень:

а) 142 000 грн.;

б) 149 000 грн.;

в) 150 000 грн.;

г) 157 000 грн.

ВПРАВИ

Вправа 5.1

На основі бюджетних показників за останні три роки необхідно сформувати бюджет підприємства на 2009 рік, за умови, що в бюджеті має бути закладено досягнення рівня рентабельності продукції 20 %, збільшення випуску продукції до 93250 т., підвищення ціни на продукцію на основі динаміки зростання протягом останніх 3-х років (метод коефіцієнтів), збільшення обсягу реалізації продукції шляхом застосування методу коефіцієнтів, збереження структур витрат у повній собівартості продукції за 2008 рік. (табл. 5.1)

Вправа 5.2.

Необхідно сформувати бюджет закупівлі сировини і матеріалів  і бюджет виробництва ВАТ “Азовсталь” на перший квартал 2009 року на основі бюджету реалізації  на перше півріччя 2009 року. Запаси готової продукції плануються в розмірі 30 % обсягу продажу наступного періоду.

Місяць

Обсяг продажу, одиниць

Січень

9600

Лютий

16000

Березень

24000

Квітень

14400

Травень

11200

Червень

10400

На перше січня 2009 року на складі було 1800 од. готової продукції.

Для виробництва одиниці продукції необхідно 8 кг сировини, запас якої підтримується в обсязі 20 % виробничої потреби в наступному місяці.

Результати бюджетування слід оформити в бюджетах наступної форми:

Бюджет виробництва, одиниць продукції

Місяць

Запас продукції на початок місяця

Обсяг продажу

Запас продукції на кінець місяця

Обсяг виробництва

Бюджет закупівель сировини

Показник

Місяці

Січень

Лютий

Березень

Обсяг виробництва, од.

Матеріальні витрати на одиницю продукції, кг

Виробничі потреби, кг

Необхідний запас на кінець періоду, кг

Запас на початок періоду

Обсяг закупівлі сировини


Таблиця 5.1.

Показник

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 р

Збільшення

Разом

На 1 т

Разом

На 1 т

Разом

На 1 т

Питома вага, %

Разом

На 1 т

Товарна продукція

1379646,15

1901180

2221213,5

1.Обсяг продажу

1538461,54

2000000

2400000

2. Витрати

1266014,58

16,24

1610393,93

19,48

1915686,9

21,82

100,00

Результат за бюджетом

272446,96

389606,07

484313,10

2.1. Матеріальні витрати

557046,42

7,14

644157,57

7,79

769962,15

8,77

Матеріальні витрати на виробництво

531726,13

6,82

628053,63

7,60

743623,65

8,47

Інші служби

25320,29

0,32

16103,94

0,19

26338,50

0,3

2.2. Енерго витрати

113941,31

1,46

112727,58

1,36

143105,85

1,63

2..3 Витрати на оплату праці

126601,46

1,62

209351,21

2,53

311672,25

3,55

2.4. Бюджет та соц. фонди

164581,90

2,11

322078,79

3,90

362593,35

4,13

2.5. Фінансування обладнання та послуг з техн. Переозброєння

88621,02

1,14

161039,39

1,95

226511,10

2,58

2.6. Витрати непромсфери

1266,01

0,02

110,39

0,02

2633,85

0,03

2.7. Інші витрати

207626,39

2,66

154597,82

1,87

93062,70

1,06

2.8. Дивіденди

6330,07

0,08

4831,18

0,06

6145,65

0,07

Механовироби, т.

77980

82660

87795

Ціна 1 т мехвиробу

17,69

23,00

25,30

Рентабельність продукції, %

10,00

12,00

15,95


Вправа 5.3.

Згідно бюджету реалізації ВАТ “Славмаш” за січень 2009 р. планується реалізувати 7000 од. продукції, за лютий – 7200, за березень – 7600, за квітень – 8900 од. На складі на початок року запас готової продукції був на рівні 700 од. необхідний запас готової продукції на кінець кожного місяця дорівнює 20 % обсягу реалізації, що очікується в наступному місяці.

Згідно норм на витрачання часу на виготовлення одиниці продукції слід витратити 5 годин праці робітника І розряду. Протягом години праці підприємство несе наступні змінні виробничі накладні витрати: непрямі матеріальні витрати – 0,89 грн., непрямі витрати з оплати праці – 1,25 грн., відрахування на соціальні заходи (згідно чинного законодавства) та інші витрати – 1,30 грн.

Загальна сума постійних витрат за рік становить 430000 грн. дані витрати розподіляються помісячно рівними частинами.

На основі наведених даних необхідно сформувати:

а) бюджети виробництва на січень, лютий, березень;

б) бюджет витрат праці робітників на І квартал 2009 р. (помісячно);

в) бюджет виробничих накладних витрат на І квартал 2009 р. (помісячно).

Вправа 5.4.

Керівництво ВАТ “Меркурій” вирішило оптимізувати грошові надходження та витрачання у грудні місяці, враховуючи наступні показники діяльності підприємства:

Сальдо по рах. 30, та 31 на 01.12.09 р. становить на загальну суму 430000 грн./ по рах. 63 – 2356000 грн.

12.12.09 р. підприємству необхідну погасити простий вексель на суму 356000 грн.

Відділ бухгалтерії подав наступну інформацію про тенденції в розрахунках покупців за продукцію:

Порядок погашення дебіторської заборгованості покупцями

Питома вага, %

Оплата в місяці відвантаження продукції

76

Оплата у наступному місяці

14

Оплата протягом двох місяців

6

Дебіторська заборгованість, що буде визнана сумнівною

4

Відпускна ціна продажу готової продукції підприємства становить 240 грн. в т.ч. ПДВ.

Згідно даних бухгалтерського обліку, укладених договорів та враховуючи тенденції реалізації готової продукції обсяг реалізації готової продукції передбачається на наступному рівні

Місяць

Обсяг реалізації, шт.

Жовтень 2009 р. (факт)

45000

Листопад 2009 р. (факт)

60000

Грудень 2009 р. (прогноз)

78000

Січень 2010 р. (прогноз)

89000

Слід врахувати, що згідно умов договору з постачальником товарів оплата за продукцію повинна здійснюватися протягом 15 днів, виходячи з цього приблизно за 50 % продукції оплата надходить на поточний рахунок підприємства в наступному місяці.

Залишок товарів наприкінці кожного місяця досягає рівня 2500 од. плюс 10% кількості товарів, які будуть реалізовані в наступному місяці. Середня ціна придбаних товарів становить 120 грн. в т.ч. ПДВ.

Запаси готової продукції на складі на 1 листопада  становили 5600 одиниць.

В грудні місяці передбачаються витрати обігу на загальну суму 3400000 грн. з цієї суми 1800000 грн. – постійні витрати (в т.ч. амортизаційні відрахування 560000 грн.) у грудні місяці підприємство планує реалізувати морально застаріле обладнання, виходячи з ринкових цін, на загальну суму 230000 грн.

На основі поданих даних необхідно сформувати бюджет руху грошових коштів підприємства на грудень 2009 р.

Вправа 5.5.

На основі ф. № 1 “Баланс” станом на 31 березня 2009 р. та виходячи з прогнозних розрахунків необхідно сформувати бюджет грошових коштів, бюджетний звіт про фінансові результати та бюджетних баланс.

Баланс ВАТ “Таурас” на 31 березня 2009 р., грн.

АКТИВ

ПАСИВ

Стаття

Код рядка

Сума, грн..

Стаття

Код рядка

Сума, грн.

Основні засоби:

залишкова вартість

030

520000

Статутний капітал

300

560000

Товари

140

56000

Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)

350

67000

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

чиста реалізаційна вартість

160

67000

Векселі видані

520

60000

Грошові кошти та їх еквіваленти:

в національній валюті

230

97000

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

53000

БАЛАНС

280

740000

БАЛАНС

640

740000

Ват “Таурас” планує сформувати бюджети на квітень місць виходячи з наступних даних:

  1.  Дохід від реалізації планується на рівні 560000 грн., в т.ч. 60 % на умовах відстрочки платежу. Половина продажу в кредит сплачується в місяці реалізації, решта – в наступному місяці;
  2.  Протягом місяця планується придбати товарів на суму 180000 грн. 40 % придбаних рапсів оплатити в місяці придбання, а решту заборгованості слід погасити в наступному місяці;
  3.  Запас товарів на 31 травня планується в сумі 70000 грн.;
  4.  Витрати обігу плануються в сумі 40000 грн.;
  5.  Заборгованість за виданими векселями буде погашена впродовж квітня з виплатою відсотка в сумі 1200 грн.;
  6.  Плануються придбати верстат ВМ-234 з одночасною оплатою  в квітні вартістю 56000 грн.;
  7.  У квітні планується взяти кредит у АКБ “Укрсоцбанк” в сумі 60000 грн. строком на 6 місяців;
  8.  Податок на прибуток нараховується і сплачується щоквартально.

Вправа 5.6.

Необхідно провести аналіз виконання бюджету ВАТ “Мрія” з використанням гнучкого бюджету

Звіт про виконання бюджету ВАТ “Мрія”

Показник

Згідно бюджету

Фактично

Абсолютне відхилення, грн.

Дохід від реалізації

3000000

2456000

Собівартість реалізованої продукції

1879000

1678000

Валовий прибуток

?

?

Витрати обігу

700000

630000

Прибуток від операційної діяльності

?

?

Бюджетний обсяг реалізації становив 75000 шт., а бюджетні змінні витрати на одиницю продукції – 26 грн.

Змінні витрати обігу були заплановані в розмірі 7 % від доходу від реалізації.

Фактично було реалізовано 60000 од. готової продукції, змінні витрати на одиницю – 26,5 грн., а змінні витрати обігу 179000 грн.

Вправа 5.7.

Зведений бюджет ВАТ “Крок” містить наступні показники:

обсяг реалізації 25000 од.

ціна реалізації – 35 грн. за од.

змінні витрати на од. продукції – 25 грн.

загальна сума постійних витрат 137000 грн.

Фактично було реалізовано 31000 од. продукції, за ціною 37,50 грн., загальна сума змінних витрат 545000 грн., а загальна сума постійних витрат – 142000 грн.

Необхідно сформувати звіт про виконання бюджету з використання гнучкого бюджету.

Вправа 5.8.

Необхідно:

  •  надати прогноз руху (притоку та відтоку) грошових коштів на наступні 8 місяців;
  •  визначити прогнозний фінансовий результат діяльності створеного підприємства по закінченні 8 місяців.
  •  скласти прогнозний баланс підприємства по закінченні 8 місяців;
  •  визначити величину прибутку на використаний капітал (у %), коефіцієнт валового та чистого прибутку (у %), оборотність активів (в днях), коефіцієнт поточної та строкової ліквідності.

Для вирішення завдання студентам слід розділитись на групи не більше чотирьох чоловік та підготувати необхідні розрахунки та звітність, використовуючи наведену інформацію.

Дані для виконання завдання:

Два службовця були звільнені по скороченню штатів з компанії по виробництву засобів електроніки. Один з них – Джонсон – працював управляючим по збуту, а другий – Стесі – інженером з електроніки. Інженер винайшов прилад, що дозволяє з’єднати комп’ютери без використання модему, тобто за допомогою телефонної лінії. Службовці мають намір відкрити власну справу по виготовленню таких приладів, проте грошей в сумі 15000 грн., отриманих при звільненні, може виявитися недостатньо. Вони вирішують звернутись до банку для отримання позики.

Хоча необхідна сума грошей не дуже велика, в управляючого банком є ряд сумнівів. Особливо його непокоять процедура визначення величини позики та ретельність підготовки цього проекту. Щоб заспокоїти себе та виходячи з практики правильних ділових відносин, він просить Джонсона та Стесі підготувати наступні документи:

  1.  прогноз руху грошових коштів;
  2.  прогнозний розрахунок прибутків та збитків та баланс за 8 місяців.

На останок він попередив їх, що можливо необхідно буде обговорити альтернативні джерела та умови фінансування.

Виробництво

  1.  Згідно бізнес-плану, в першому місяці роботи буде проводитись підготовка виробництва та навчання спеціалістів, випуск продукції що планується у другому місяці буде виготовлено всього 100 од. продукції. Після цього виробництво складе 250 виробів за місяць.

Продаж

  1.  Продажна ціна складе 70 грн. Очікується, що за перші два місяці продажу не буде, за третій місяць продадуть 200 одиниць, а в наступні місяці – по 250 одиниць продукції.
  2.  Із загального обсягу продаж 100 одиниць передбачається продавати за готівку, а інші – на умовах продажу в розстрочку. Останні будуть оплачуватися рівними частками протягом чотирьох місяців, при цьому перший внесок вноситься в місяць продажу. За надану розстрочку додаткова оплата стягуватися не буде.

Капітал

  1.  Партнери внесуть в якості початкового капіталу 15000 грн. (7000 – Стесі, 8000 – Джонсон).

Основні засоби

  1.  Спочатку будуть закуплені механізми вартістю 25000 грн. Очікуваний строк їх корисної служби – п’ять років при нульовій залишковій вартості.
  2.  Вартість додаткового обладнання складе 5000 грн. Очікуваний строк його корисного використання складе 10 років при нульовій ліквідаційній вартості.

Витрати

  1.  Партнери візьмуть в оренду невелику майстерню за 300 грн. за місяць. Оплата повинна проводитися авансом щоквартально.
  2.  Комунальні збори з підприємства (місцеві збори за послуги) складають 800 грн. за рік. Вони виплачуються авансом раз за півріччя, з першим платежем в перший місяць роботи.
  3.  Інші витрати на виробництво, мабуть, складуть 100 грн. за місяць.
  4.  Встановлення телефону обійдеться в 200 грн. (включаючи щоквартальну авансову виплату за оренду). Очікується, що потім потрібно буде платити 150 грн. щоквартально, що включає аванс за оренду та оплату переговорів по нарахуванню (у співвідношенні 50/50).

Закупки

  1.  Матеріали будуть закупатись за готівку протягом перших 6 місяців, після чого очікується, що постачальники нададуть можливість закупівлі матеріалів в кредит з оплатою протягом місяця. Щомісячно планується придбавати матеріали на суму 2500 грн., які будуть витрачатись в наступному місяці (за перші два місяці більша частина піде на підготовку персоналу – див. пункт 1). За перший місяць додатково на матеріали буде витрачено 2500 грн. та запас матеріалів в майбутньому підтримуватиметься на цьому рівні.

Заробітна плата

  1.  Одразу ж будуть найняті шість заводських робітників з загальною заробітною платою 2500 грн. в місяць.

Реклама

  1.  Негайно буде виплачено 750 грн. за трафарет, який послугує основою реклами в пресі.
  2.  Реклама в пресі обійдеться в 1000 грн. щомісячно. Товариство, будучи новим підприємством, змушене оплачувати відповідні витрати в момент представлення рекламних матеріалів, так як реклама дозволяється в ілюстраційних журналах, вона повинна подаватись за шість тижнів до виходу їх з друку. Фактично це означає двомісячну попередню оплату.

Пакування та розсилання

  1.  Упаковка обійдеться в 250 грн. в місяць починаючи з другого місяця та буде оплачуватися за ставкою 1 грн. на продану одиницю продукції.
  2.  Товари будуть оплачуватися протягом 45 годин після отримання замовлення поштою чи за телефоном. Поштові витрати складають 1 грн. за продану одиницю продукції.

Вилучення партнерами

  1.  Кожен з партнерів планує вилучати по 500 грн. за місяць.

Непередбачені витрати

  1.  Резерв на непередбачені витрати передбачається в сумі 100 грн.. за місяць.

Калькулювання витрат

  1.  Заводська собівартість кожної одиниці складе 25 грн., що включає: працю – 10 грн., матеріали – 10 грн. та заводські накладні витрати – 5 грн.

Різне

  1.  Не приймаються в розрахунок банківські комісійні, відсоток та податки.

Контрольні питання

1. Характерні особливості бюджетування та основні етапи його здійснення.

2. Види бюджетів та підходи до їх складання та взаємоузгодження

3. Основні функції бюджетів та їх характеристика.

4. Що таке бюджетний період? Який проміжок часу він може охоплювати?

5. Характерні особливості зведеного бюджету та послідовність його формування

6. Які бюджети входять до складу зведеного бюджету?

7. Поясніть призначення бюджету грошових коштів.

8. Гнучкий бюджет: сутність та особливості реалізації.

9. Бюджет як норма контролю: характерні особливості

10. Фінансовий та операційний бюджет: характерні особливості

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.)


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 7

ТЕМА 6. ОСНОВИ КАЛЬКУЛЮВАННЯ

План семінарського заняття:

1. Поняття та види собівартості

2. Калькулювання та види калькуляцій в процесі управління виробництвом

3. Елементи системи калькулювання

Навчальні завдання:

ТЕСТИ

1. Основним об’єктом калькулювання на виробничому підприємстві є:

а) напівфабрикати власного виробництва;

б) продукція, що виготовляється для продажу на ринку;

в) продукція (роботи, послуги) цехів допоміжного виробництва;

г) залишки незавершеного виробництва.

2. Собівартість, що включає тільки прямі витрати на виробництво – це:

а) виробнича;

б) маржинальна;

в) технологічна.

3. До фактичної виробничої собівартості включаються:

а) прямі та загальновиробничі витрати;

б) прямі витрати та змінні загальновиробничі витрати;

в) прямі та розподілені загальновиробничі витрати.

4. Об’єкт калькулювання і об’єкт обліку витрат:

а) завжди співпадають;

б) співпадають тільки при позамовному калькулюванні;

в) ніколи не співпадають.

5. За рівнем охоплення витрат калькуляції поділяються:

а) на масові та індивідуальні;

б) загальні та за центрами витрат;

в) повної собівартості та обмеженої собівартості.

6. Калькуляційна одиниця повинна обов’язково:

а) мати натуральний вимір;

б) співпадати з одиницею ціноутворення;

в) бути економічно однорідною.

7. Вартість виправного браку:

а) включається у виробничу собівартість ;

б) вираховується з виробничої собівартості;

в) індексується.

ВПРАВИ

Вправа 6.1.

Необхідно:

  •  скласти відомість обліку витрат на виробництво;
  •  визначити собівартість напівфабрикату по кожному переділу.

Дані для виконання завдання:

ЗАТ “Полісянка” виготовляє чоловічі пальто. На кожному з трьох переділів використовується специфічне обладнання, найбільш механізованим є процес пошиття одягу. Після пошиття виявлено брак 1 виробу. Втрати від браку склали 50 грн.

Витрати

Переділи

Разом

Розкрій

Пошиття

Оздоблення

1. Основні матеріали

300

2. Напівфабрикати власного виробництва

3. Допоміжні матеріали

21

23

4. Основна заробітна плата

115

160

85

5. Додаткова заробітна плата

36

6. Відрахування на соціальні заходи

8. Цехові витрати

900

Випуск продукції, шт.

12

11

11

Вправа 6.2

Необхідно:

  •  скласти відомість обліку витрат виробництва по стадіях виробничого процесу;
  •  визначити собівартість виробів після кожного переділу, скласти бухгалтерські проводки.

Дані для виконання завдання: 

Виробництво велотренажерів на ПП “Аура” відбувається в декілька стадій – виготовлення комплектуючих та їх складання. Незавершене виробництво на кінець місяця складає по першому переділу – 30 %, по другому – 10 %. Передано для складання – 30 комплектів, виготовлено 20 велотренажерів.


Показники

Виробництво комплектуючих

Складання

Разом

Матеріали

7800

1200

?

Напівфабрикати власного виробництва

?

?

Основна заробітна плата

1200

800

?

Відрахування на соціальні  заходи

?

?

?

Витрати на утримання обладнання

?

?

2600

Кількість машино-годин роботи обладнання

1880

300

?

Витрати на управління

?

?

3100

Вправа 6.3.

ТзоВ Мрія, господарська діяльність якого полягає у виробництві устаткування для видобутку нафти. Протягом операційного циклу, що становить 1 місяць понесло наступні прямі витрати на виготовлення 230 од. устаткування:

з/п

Елементи виробничої  собівартості

Сума, грн..

1

Прямі матеріальні витрати

560000,00

2

Прямі витрати на оплату праці

370000,00

3

Інші прямі витрати

230000,00

Примітка: незавершене виробництво на початок періоду склало 23000 грн., незавершене виробництво на кінець періоду – 5000 грн.

В Положенні про облікову політику ТзОВ “Мрія” передбачено нормальну виробничу потужність за операційний цикл на рівні 210 од. Загальновиробничі витрати за нормальною виробничою потужністю складають 270000 грн., з них змінних – 200000, грн.

Протягом місяця підприємство понесло загальновиробничих витрат  на загальну суму 290000 грн., з них змінних 163000 грн.

Завдання:

1. Відобразити розподіл загальновиробничих витрат у відомості розподілу за наступною формою:

з/п

Показники

Всього

На одиницю бази розподілу (1 машино-голина)

Включення загальновиробничих витрат до

Витрат на виробництво

Собівартості реалізованої продукції

1

База розподілу за нормальною потужністю, машино-годин

2

Загальновиробничі витрати за нормальною потужністю, грн., з них:

Змінні

Постійні

3

База розподілу за фактичною потужністю, машино-годин

4

Фактичні загальновиробничі витрати, грн.., з них:

Змінні

постійні, у т.ч.:

постійні розподілені

постійні нерозподілені

2. Визначити фактичну виробничу собівартість одного верстату на підставі наведених даних, розрахунок оформити за статями витрат

Вправа 6.4.

Виробниче підприємство «Водограй» займається випуском пластикових пляшок для розливу газованих напоїв. Виробництво складається з двох переділів, а саме виробництво пресованих форм та видування пляшок. Вся сировина і матеріали відпускаються в І переділі, додаткові витрати розподіляються рівномірно.

Станом на 01.04. 2008 р. в незавершене виробництво по І переділу склало 8500 од. Ступінь завершеності по додатковим витратам – 70 %. За результатами інвентаризації вартість матеріалів в незавершеному виробництві склала 9214 грн., додаткових витрат – 7070 грн. (за результатами розрахунків).

В квітні розпочалось виробництво 122600 пресованих форм. У зв’язку з цим витрати І переділу склали: матеріальні витрати – 142862 грн., витрати на оплату праці основних виробничих працівників – 39520 грн. Загальновиробничі витрати списувалися на основне виробництво за ставкою 160 % від основної заробітної плати виробничих робітників.

Станом на 01.05.08 р. в незавершеному виробництві І переділу налічувалось 6800 пресованих форм. Ступінь завершеності за додатковими витратами становить 50 %.

Необхідно визначити собівартість виготовлених пресованих форм, що передані до ІІ-го переділу у квітні та залишок незавершеного виробництва по І-му переділу станом на 01.05.08 р. на основі вихідних даних. При цьому слід врахувати те, що підприємство використовує метод ФІФО, відповідно до якого до виробництва нової продукції можна приступати лише після доведення до готовності незавершеного виробництва, що залишилося станом на 01.04.08 р.

Показники

Значення

грн.

шт.

Незавершене виробництво на початок періоду

8500

Основні матеріали в незавершеному виробництві

9214000

Додаткові витрати  в незавершеному виробництві

7070000

Незавершене виробництво на початок періоду, разом

16284000

142862000

122600000

Відпущено у виробництво основних матеріалів в квітні (обробка розпочата в квітні)

6800

Оприбутковано з виробництва в квітні (8500 + 122600 – 6800)

124300

Додаткові витрати за квітень, всього

102752000

В т.ч.:

Пряма заробітна плата

39520000

Загальновиробничі витрати (39520 х 1,6)

63232000

Контрольні питання

  1.  Для чого потрібен показник повної собівартості
  2.  Історія виникнення калькулювання собівартості

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.) С. 103 – 134


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 7 (продовж)

ТЕМА . ОСНОВИ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ

План семінарського заняття:

       1. Облік і розподіл непрямих витрат

Навчальні завдання

Вправа 6.5

Вироби А і Б є результатом спільного виробництва. Протягом звітного періоду було виготовлено 4000 од продукції А і 2000 од. продукції Б. загальна варітьсь реалізації виробів А у точці розділення становить 15000 грн., а виробів Б – 10000 грн. якщо продовжити подальшу обробку виробів А, додаткові витрати на обробку становитимуть 3000 грн., а варітьсь їх реалізації зросте до 20000 грн. продовження обробки виробів Б потребує додаткових витрат у сумі 1000 грн., а вартість їх продажу зросте до 12000 грн. сума спільних витрат, розподілена на виріб А методом вартості продажу, становила 9000 грн. визначити загальну суму спільних витрат.

Вправа 6.6

Підприємство має два основні виробничі підрозділи та  два обслуговуючі підрозділи. Бюджетні дані на наступний квартал:

Показник

Обслуговуючі підрозділи

Основні підрозділи

Інформаційне забезпечення

Обслуговування устаткування

Розкрійний цех

Складальний цех

Машино-години

4800

40000

12000

Години праці робітників

13600

15700

75800

60000

Продовження таблиці

Час обслуговування устаткування, год.

4000

1600

9600

6400

Час роботи комп’ютерів, год.

5200

12000

24480

11520

Загальновиробничі витрати, грн.

120000

80000

1175100

287000

Загальновиробничі витрати розкрійного цеху розподіляють на продукцію на базі машино-годин, а складального цеху – на базі годин праці робітників.

Необхідно визначити ставку розподілу загальновиробничих витрат основних цехів, прямим методом розподілу витрат обслуговуючих підрозділів та методом послідовного розподілу

Вправа 6.7.

Підприємству у процесі спільного виробництва виробляє три види глюкози групи “Глюк”. Спільні витрати на виробництво у звітному місяці становили 200000 грн.

Виріб

Випуск, од.

Ціна за од.

Витрати після розділення, грн.

Чиста вартість реалізації у точці розділення, грн.

Глюк-1

12000

5

9000

3

Глюк-2

6500

8

26000

5

Глюк-3

500

16

5000

7

Необхідно визначити собівартість кожного виду продукції із застосуванням розподілу спільних витрат пропорційно:

а) обсягу виробництва;

б) вартості продажу;

в) чистої вартості реалізації.

Контрольні питання

  1.  Підходи до розподілу витрат обслуговуючих підрозділів
  2.  Переваги та недоліки методів розподілу витрат обслуговуючих підрозділів
  3.  Доцільність розподілу витрат обслуговуючих підрозділів при формуванні собівартості готової продукції (товарів, робіт, послуг)

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.) С. 103 – 134


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 8

ТЕМА 7. МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ.

ПОРЯДОК ЗАСТОСУВАННЯ ПО ПЕРЕДІЛЬНОГО ТА ПОЗАМОВНОГО МЕТОДІВ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ

План семінарського заняття:

1. Сутність обліку витрат

2. Класифікація методів обліку витрат і калькулювання

ТЕСТИ

1. Сфера застосування позамовного методу обліку витрат і калькулювання:

а) наявність залишків незавершеного виробництва;

б) відсутність залишків незавершеного виробництва;

в) випуск одного виду продукції;

г) випуск кількох видів продукції.

2. Об’єкт обліку витрат при застосуванні позамовного методу обліку витрат і калькулювання:

а) окреме замовлення;

б) окремий вид продукції;

в) окремий переділ (стадія) виробництва;

г) група однорідних видів продукції.

3. Об’єкт обліку витрат при застосуванні попередільного методу обліку витрат і калькулювання:

а) окреме замовлення;

б) окремий вид продукції;

в) окремий переділ (стадія) виробництва;

г) група однорідних видів продукції.

4. Основними рисами напівфабрикатного варіанта попередільного методу є:

а) визначення фактичної собівартості кінцевого продукту без калькулювання собівартості напівфабрикатів;

б) визначення фактичної собівартості кінцевого продукту з попереднім калькулюванням собівартості напівфабрикатів;

в) наявність системного вартісного обліку руху напівфабрикатів;

г) відсутність системного вартісного обліку руху напівфабрикатів.

5. Основними (відмітними) рисами напівфабрикатного варіанта попередільного методу обліку витрат є:

а) передача напівфабрикатів без калькулювання їх собівартості;

б) передача напівфабрикатів за їх собівартістю;

в) наявність статті «Напівфабрикати власного виробництва»;

г) відсутність статті «Напівфабрикати власного виробництва».

6. Основними (відмітними) рисами безнапівфабрикатного варіанта попередільного методу є:

а) передача напівфабрикатів без калькулювання їх собівартості;

б) передача напівфабрикатів за їх собівартістю;

в) наявність статті Напівфабрикати власного виробництва;

г) відсутність статтіНапівфабрикати власного виробництва.

7. Основними рисами безнапівфабрикатного варіанта попередільного методу є:

а) визначення фактичної собівартості кінцевого продукту без калькулювання собівартості напівфабрикатів;

б) визначення фактичної собівартості кінцевого продукту з попереднім калькулюванням собівартості напівфабрикатів;

в) наявність системного вартісного обліку руху напівфабрикатів;

г) відсутність системного вартісного обліку руху напівфабрикатів.

ВПРАВИ

Вправа 8.1.

Підприємство застосовує систему калькулювання витрат за замовленнями і застосовує заздалегідь визначену ставку розподілу загальновиробничих витрат.

У цеху № 1 загальновиробничі витрати розподіляються на базі машино-годин роботи обладнання, а в цеху № 2 – на базі годин праці робітників.

На початок року керівництво підприємства мало такі бюджетні дані для визначення ставок розподілу загальновиробничих витрат:

Витрати

Цех № 1

Цех № 2

Пряма заробітна плата, грн.

420000

768000

Загальновиробничі витрати, грн.

432000

210000

Кількість машино-годин роботи обладнання

72000

1800

Годин праці робітників

36000

50000

Замовлення № 432 на виготовлення 4000 од. продукції було розпочато у лютому та завершено наприкінці цього місяця. Є така інформація про витрати на виконання замовлення № 432:

Витрати

Цех № 1

Цех № 2

Прямі матеріальні витрати, грн.

12200

25000

Пряма заробітна плата, грн.

16000

32000

Кількість машино-годин роботи обладнання

2400

200

Годин праці робітників

1300

2000

Необхідно:

1. визначити ставку розподілу загальновиробничих витрат для кожного з цехів;

2. визначити загальні витрати на замовлення № 432 і собівартість одиниці продукції

3. виходячи з того, що фактичні загальновиробничі витрати у поточному році становили: цех № 1 – 430000 грн., цех № 2 – 215200 грн. фактичний час роботи обладнання  в цеху № 1 становить 70000 машино-годин, цеху № 2 – 52000 машино-годин необхідно обчислити зайво розподілені або нерозподілені загальновиробничі витрати для кожного з цехів.

Вправа 8.2.

Необхідно:

  •  розподілити загальновиробничі витрати;
  •  скласти розрахунок втрат від браку;
  •  скласти звітну калькуляцію на виконане замовлення.

Відомість розподілу витрат по організації виробництва і управлінню

№ з/п

Замов-лення

Основна заробітна плата виробничих робітників

Загальновиробничі витрати

№ (брак)

№ (брак)

Всього

Процент розподілу

Розрахунок собівартості забракованої продукції

№ з/п

Стаття

витрат

Замовлення

Всього

1

Сировина і матеріали

2

Основна заробітна плата виробничих робітників

3

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

4

Відрахування на соціальне страхування

5

Загальновиробничі витрати

6

Собівартість браку

7

Вартість браку за ціною використання

8

Втрати від браку

Звітна калькуляція

По виробу___________________________________________

Замовлення №________________________________________

№ з/п

Стаття витрат

Фактично, грн.

1

2

3

1

Сировина і матеріали

?

2

Зворотні відходи

?

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

?

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

?

5

Відрахування на соціальне страхування

?

6

Витрати на підготовку і освоєння виробництва

?

7

Загальновиробничі витрати

?

8

Втрати від браку

Виробнича собівартість

?

9

Позавиробничі витрати

Повна собівартість

Оптова ціна

Прибуток

30

?

1 200

?

Примітка. На кожне замовлення відкривається окрема картка. Загальновиробничі витрати розподіляються між замовленнями і забракованою продукцією пропорційно основній заробітній платі виробничих робітників.

Дані для виконання завдання:

Приватне підприємство “Бортко” займається індивідуальним виробництвом на замовлення клієнтів

  1.  Залишки незавершеного виробництва на початок місяця, грн.

№ з/п

Статті витрат

Замовлення № 208

Замовлення № 209

Разом

1

Сировина і матеріали

3796

460

?

Продовження таблиці

2

Зворотні відходи

310

30

?

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

2336

220

?

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

187

15

?

5

Відрахування на соціальне страхування

?

?

?

6

Загальновиробничі витрати

3675

325

?

Всього

?

?

?

2. Виписка з відомостей розподілу витрат матеріалів і заробітної плати, грн.

№ з/п

Статті витрат

Замовлення № 208

Замовлення № 209

Разом

1

Матеріали

8 725

3 740

?

2

Зворотні відходи

726

?

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

5 380

1 980

?

  1.  Додаткова заробітна плата виробничих робітників складає 8 %.
  2.  Витрати на підготовку і освоєння виробництва списуються на замовлення № 208 з розрахунку 18 грн. на один випущений виріб.
  3.  Загальновиробничі витрати склали 11735 грн.
  4.  Вартість браку продукції по прямих витратах і отриманого брухту, грн.

№ з/п

Статті витрат

Замовлення № 208

Замовлення № 209

Разом

1

Матеріали

136

57

?

2

Основна заробітна плата виробничих робітників

63

32

?

3

Вартість брухту

13

6

?

  1.  По браку продукції додаткова заробітна плата виробничих робітників – 8 % від основної заробітної плати.
  2.  У звітному місяці виконано замовлення № 208 (редуктор ПР-1). Випуск склав 37 виробів. Замовлення № 209 (прес-машина) переходить на наступний місяць.

Вправа 8.3.

Необхідно:

  •  визначити собівартість напівфабрикату, переданого в цех № 2 з цеху № 1, та собівартість випущеної  готової продукції.

Дані для виконання завдання:

Незавершене виробництво оцінюється за основними (прямими) витратами.

На ВАТ “Ливарник“ виготовляють ливарні форми шляхом послідовної обробки у двох основних цехах: цех № 1 – плавильний, цех № 2 – виготовлення ливарних форм. За звітний місяць підприємство мало такі витрати, грн.

Витрачені матеріали

в тому числі для:

а) виробництва продукції, цех № 1

б) виробництва продукції, цех № 2

в) господарських потреб

6000

9000

500

Нарахована заробітна плата

в тому числі:

а) основна заробітна плата виробничим робітникам, цех № 1

б) основна заробітна плата виробничим робітникам, цех № 2

в) іншому персоналу

Відрахування на соціальне страхування

Нарахований знос виробничих приміщень

Нарахований знос основних засобів

1000

4000

2000

?

3260

1500

Разом

?

Незавершене виробництво на початок місяця, грн.

Стаття

Цех № 1

Цех № 2

Матеріали

2000

3000

Напівфабрикати

2000

Заробітна плата

1800

3200

Відрахування на соціальне страхування

?

?

Разом

?

?

Після проведення інвентаризації було визначено незавершене виробництво на кінець місяця.

Стаття

Цех №1

Цех №2

Матеріали

1000

4000

Напівфабрикати

5000

Заробітна плата

300

1700

Вправа 8.4.

Необхідно:

  •  скласти відомість обліку витрат на виробництво, в якій визначити собівартість продукції окремих переділів. За статтею “Напівфабрикати власного виробництва” відображається вартість глини та цегли, що передаються на наступну обробку;
  •  скласти калькуляційну відомість. Вартість глини відображається по статті “Сировина” і включає всі витрати першого переділу. Витрати наступних переділів відображаються розгорнуто по статтях витрат;
  •  скласти звітну калькуляцію.

№ з/п

Стаття витрат

Переділи

Видобу-ток глини

Формуван-ня цегли сирця

Сушка цегли

Опалюва-ння цегли

1

2

3

4

5

6

1

Напівфабрикати власного виробництва

2

Допоміжні матеріали

3

Паливо і енергія на технологічні цілі

4

Основна заробітна плата виробничих робітників

5

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

6

Відрахування на соціальне страхування

7

Загальновиробничі витрати

8

Втрати від браку

1

2

3

4

5

6

9

Разом витрат

10

Випуск продукції

11

Собівартість:

1 тис. м3 глини

1 тис. шт. цегли

Калькуляція собівартості цегли

№ з/п

Стаття витрат

Переділи

Видобуток глини

Формування цегли-сирця

Сушка цегли

Опалюван-ня цегли

1

2

3

4

5

6

1

Сировина – глина

2

Допоміжні матеріали

3

Паливо і енергія на технологічні цілі

4

Основна заробітна плата виробничих робітників

5

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

6

Відрахування на соціальне страхування

7

Цехові витрати

8

Втрати від браку

Разом

Звітна калькуляція на цеглу будівельну (одиниця виміру – 1 тис. шт.)

№ з/п

Стаття витрат

Фактично

1

Сировина – глина

?

2

Допоміжні матеріали

?

3

Паливо і енергія на технологічні цілі

?

4

Основна заробітна плата виробничих робітників

?

5

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

?

6

Відрахування на соціальне страхування

?

7

Загальновиробничі витрати

?

8

Втрати від браку

?

9

Виробнича собівартість

?

Дані для виконання завдання:

Виробництво цегли на ЗАТ “Силікатний завод” передбачає проходження продукцією чотирьох переділів.

1. Виписка з відомостей розподілу матеріалів, палива, енергії і заробітної плати, грн.

№ з/п

Вид витрат

Переділи

Видобуток глини

Формування цегли-сирця

Сушка цегли

Опалюван-ня цегли

1

2

3

4

5

6

1

Допоміжні матеріали

42,0

50,0

45,0

5,0

1

2

3

4

5

6

2

Паливо і енергія на технологічні цілі

138,0

140,0

140,0

160,0

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

260,0

170,0

250,0

140,0

2. Додаткова заробітна плата виробничих робітників по всіх переділах склала 82 грн., проведені відрахування на соціальні заходи згідно чинного законодавства.

3. Загальновиробничі витрати – 574 грн.

4. Втрати від браку (145 грн.) включаються до собівартості продукції останнього переділу (опалювання).

5. Дані про випуск продукції: видобуток глини – 40000 м3, на формування її передано 35000 м3. Після формування отримано цегли-сирцю 12500 шт. Вся ця кількість була передана на сушку, а потім на опалювання. Після опалювання отримано 12360 шт. придатної цегли; по решті отриманій  на опалювання цегли відбувся бій.

Вправа 8.5.

Необхідно:

  •  заповнити відомість обліку затрат на виробництво окремо на кожен вид продукції;
  •  скласти відомість розрахунку зміни норм в незавершеному виробництві;
  •  скласти відомість розподілу витрат по організації виробництва і управлінню;
  •  розрахувати собівартість браку продукції, забраковану продукцію оцінити по нормативній собівартості поточного місяця;
  •  здійснити оцінку випущеної продукції по нормативній собівартості у відомості розрахунку нормативної собівартості випуску продукції. Дані цього розрахунку використовуються для заповнення відомості обліку затрат;
  •  заповнити звітну калькуляцію на основі нормативної калькуляції і відомості обліку затрат на виробництво.

Відомість обліку витрат на виробництво

№ з/п

Стаття витрат

Початковий залишок по нормах минулого місяця

Перерахунок незаверше-ного ви-робництва

Витрати

Списано

Залишок кінцевий

По нормах поточного місяця

По змінах норм

По нормах

По відхиленнях від норм

На брак

На випуск

По нормах

По змінах норм

По відхиленнях від норм

1

Сировина і матеріали

2

Зворотні відходи

3

Основна заробітна

плата виробничих робітників

4

Додаткова заробітна

плата виробничих робітників

5

Відрахування на соціальне страхування

6

Загально-виробничі витрати

7

Втрати від браку

Разом витрат

Відомість розрахунку зміни норм в незавершеному виробництві
емалі білої на початок місяця

№ з/п

Стаття витрат

Незавершене виробництво по нормах минулого місяця

Собівартість однієї банки емалі білої

Індекс зміни норм, %

Незавершене виробництво після перерахунку

до зміни норм

після зміни норм

по нормах поточного місяця

по змінах норм

1

Сировина і матеріали

2

Зворотні відходи

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

5

Відрахування на соціальне страхування

6

Загальновироб-ничі витрати

Разом витрат

Відомість розподілу загальновиробничих витрат

Вид продукції

Основна зарплата робіт-ників (по нормах)

Загальновиробничі витрати

по кошторису

по відхиленнях від кошторису

Емаль біла

Емаль біла (брак)

Фарба жовта

Фарба жовта (брак)

Разом

Розрахунок собівартості браку продукції

№ з/п

Статті витрат

Емаль біла

Фарба жовта

1

Сировина і матеріали

2

Основна заробітна плата виробничих робітників

3

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

4

Відрахування на соціальне страхування

5

Загальновиробничі витрати

6

Втрати від браку

Відомість розрахунку нормативної собівартості випуску продукції

№ з/п

Статті витрат

Емаль біла

Фарба жовта

на 1 банку

на випуск

на 1 банку

на випуск

1

Сировина і матеріали

2

Зворотні відходи

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

5

Відрахування на соціальне страхування

6

Загальновиробничі витрати

Разом

Звітна калькуляція на виробництво емалі білої

№ з/п

Стаття витрат

Фактично

Всього

по нормах

по змінах норм

по відхиленнях від норм

1

Сировина і матеріали

2

Зворотні відходи

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

5

Відрахування на соціальне страхування

6

Загальновиробничі витрати

7

Втрати від браку

8

Виробнича собівартість

Дані для виконання завдання:

ТзОВ “Фламінго“ займається виготовленням фарб та емалей.

  1.  Нормативна калькуляція, грн.

№ з/п

Статті витрат

Емаль біла

Фарба жовта

по нормах минулого місяця

по нормах поточного місяця

1

2

3

4

5

1

Сировина і матеріали

6,00

5,40

10,00

2

Зворотні відходи

0,20

0,20

0,30

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

3,00

2,70

4,50

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

0,20

0,20

0,40

1

2

3

4

5

5

Відрахування на соціальне страхування

1,20

1,09

6,80

7

Загальновиробничі витрати

5,10

3,70

5,10

Разом

15,30

12,89

26,50

2. Залишки незавершеного виробництва на початок місяця, грн.

№ з/п

Статті витрат

Емаль біла

Фарба жовта

1

Сировина і матеріали

105

225

2

Зворотні відходи

4

7

3

Основна заробітна плата виробничих робітників

53

100

4

Додаткова заробітна плата виробничих робітників

4

8

5

Відрахування на соціальне страхування

27

40

6

Загальновиробничі витрати

88

137

Разом

300

662

3. Виписка з відомостей розподілу матеріалів і заробітної плати, грн.

№ з/п

Вид затрат

Емаль біла

Фарба жовта

1

Сировина і матеріали:

– за нормою

– за відхиленнями від норм

2862

+210

3430

+71

2

Зворотні відходи

106

120

3

Основна заробітна плата виробничих робітників:

– за нормою

– за відхиленнями від норм

1219

–105

1540

+35

4. Додаткова заробітна плата виробничих робітників 8 %, проведені відрахування на соціальні заходи згідно чинного законодавства.

5. Загальновиробничі витрати склали: згідно кошторису 5535 грн., по відношеннях від кошторису +860 грн.

6. Випущено з виробництва емалі білої – 300 банок, фарби жовтої – 500 банок.

7. Забраковано 2 банки емалі білої і 1 банка фарби жовтої.

Контрольні питання

  1.  Характеристика і сфера застосування  позамовного, попередільного і нормативного методів обліку витрат і калькулювання.
  2.  Переваги та недоліки безнапівфабрикатного підходу до формування собі собівартості готової продукції

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.)


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 9-11

ТЕМА 8-10. МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ.

ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА ПОВНИМИ ВИТРАТАМИ.  ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА ЗМІННИМИ ВИТРАТАМИ. ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА НОРМАТИВНИМИ ВИТРАТАМИ

План семінарського заняття:

1. Порядок застосування директ-костингу

2. Порядок застосування стандарт-косту

3. Порядок застосування нормативного методу

ТЕСТИ

1. Маржинальний дохід – це:

а) виручка (дохід від продажу товарів, робіт, послуг);

б) різниця між виручкою і сумою змінних витрат;

в) різниця між виручкою і сумою постійних витрат;

г) різниця між виручкою і загальною сумою всіх витрат (змінних і постійних).

2. Якщо загальний маржинальний дохід зменшується на певну величину, то операційний прибуток підприємства:

а) зменшується у такому самому розмірі;

б) зменшується на величину більшу, ніж зменшення маржинального доходу;

в) збільшується у такому самому розмірі;

г) залишається без змін;

д) жодний з наведених вище варіантів;

3. Виробництво продукції певного виду в короткому періоді є доцільним, якщо показник маржинального доходу для неї:

а) дорівнює нулю;

б) перевищує постійні витрати;

в) перевищує змінні витрати;

г) перевищує сумарні витрати.

4. Як розраховується маржинальний дохід:

а) як різниця виручки від реалізації та постійних витрат;

б) як сума чистого результату підприємства та його постійних витрат;

в) як різниця виручки від реалізації та змінної собівартості продукції;

г) як сума постійних та змінних витрат?

5. У чому полягає основна особливість методу директ-костинг:

а) калькулюванні виробничої собівартості продукції;

б) класифікації витрат на змінні та постійні;

в) нормуванні витрат виробництва;

г) обліку доходів і витрат за центрами відповідальності?

6. У чому основні переваги методу директ-костинг:

а) найвища аналітичність витрат і доходів;

б) найбільша підпорядкованість нормуванню;

в) найповніші калькуляційні розрахунки;

г) надання інформації для прийняття внутрішніх управлінських рішень?

ВПРАВИ

Вправа 8.6.

Необхідно:

  •  провести аналіз ситуації на основі калькулювання змінних витрат;
  •  з’ясувати, який внесок у покриття постійних витрат підприємства здійснює виробництво блокнотів;
  •  дати рекомендації керівництву підприємства щодо збільшення загального прибутку фірми.

Дані для виконання завдання:

Фірма “Бені-Люкс” займається друкуванням альбомів, календарів та блокнотів. Розрахунок прибутку за 1-ше півріччя ц.р. було зроблено шляхом калькулювання повних витрат.

Розрахунок прибутку підприємства за 1-ше півріччя ц.р. у розрізі окремих
видів продукції

№ з/п

Показник

Виріб

Разом

Календар

Альбом

Блокнот

1

Кількість реалізованої продукції, од.

2500

3000

2000

х

2

Ціна за одиницю, грн.

2

6

8

х

3

Валовий дохід, грн.

5000

18000

16000

?

4

Прямі матеріальні витрати, грн.

1500

9000

9500

?

5

Прямі витрати на оплату праці, грн.

750

3000

4000

?

6

Загальновиробничі витрати, грн.:

– змінні

800

1000

1700

?

– постійні

700

900

1500

?

7

Разом собівартість, грн.

3750

14900

16700

?

8

Прибуток (збиток), грн.

1250

3100

(700)

?


Аналіз на основі калькулювання змінних витрат, грн.

Показник

Вироби

Разом

Календар

Альбом

Блокнот

Валовий дохід

Змінні витрати

Маржинальний дохід

Постійні накладні витрати

х

х

х

Прибуток

х

х

х

Без виробництва блокнотів:

Маржинальний дохід

Постійні витрати

Прибуток

Вправа 8.7.

Необхідно:

  •  скласти звіти про прибуток на основі калькулювання змінних витрат в обох альтернативних випадках та проаналізувати їх.

Дані для виконання завдання:

МП “Форум” виготовляє два види продукції – телефонні апарати та факси. Фірма бажає відмовитися від випуску телефонних апаратів, оскільки вони є збитковими:

Показник

Факси

Телефонні апарати

Обсяг реалізації, шт.

300

100

Ціна, грн.

930

150

Змінні витрати на одиницю продукції, грн.

690

70

Постійні виробничі накладні витрати, грн.

14000

8000

Вправа 8.8.

Необхідно: 

  •  порадити директорові, яке рішення прийняти: а) зупинити випуск черевиків і продавати тільки туфлі; б) підняти ціну на черевики; в) зменшити витрати на виробництво черевиків?

Дані для виконання завдання:

Звіт про прибутки ПФ “Ельза”, що виготовляє зимові черевики та туфлі, за травень місяць ц.р. має наступний вигляд, грн.:

Показник

Черевики

Туфлі

Разом

Виручка

200

300

500

Змінні виробничі витрати

150

150

300

Маржинальний дохід

50

150

200

Постійні виробничі витрати

50

50

100

Прибуток від реалізації

0

100

100

 

Вправа 8.9.

Необхідно: 

  •  розрахувати відхилення від стандартів по кожному елементу витрат, показавши, за рахунок яких чинників ці відхилення мали місце.

Дані для виконання завдання:

Компанія “Інсект” виготовляє пестициди. Порошок випускається в контейнерах вагою 400 кг кожен. За місяць було виготовлено 100 контейнерів порошку.

  1.  Стандартні витрати на виробництво одного контейнеру наступні.

Кількість

Ціна, грн.

Сума, грн.

Матеріали, кг

400

0,30

120

Оплата праці, годин

20

5,00

100

Накладні витрати, грн. за годину:

– змінні

20

3,00

60

– постійні

20

1,00

20

Разом стандартна собівартість

300

 За місяць було придбано 41000 кг сировини за 11480 грн. Ця сировина була повністю використана на виробництво продукції.

  1.  Середня заробітна плата становила 4,80 грн. за годину, а її загальна сума – 9120 грн.
  2.  Стандарти були встановлені, виходячи з нормального обсягу виробництва, – 125 контейнерів на місяць. Для цього рівня виробництва змінні витрати були заплановані у сумі 7500 грн. на місяць, а постійні – 2500 грн. на місяць. За місяць фактичні накладні витрати склали 8800 грн., у тому числі постійні витрати – 2500 грн.

Вправа 8.10

ВАТ “Форум” використовує систему калькулювання повних виробничих витрат для складання зовнішньої звітності. Поряд із цим керівництво товариства зацікавлене у складанні внутрішньої звітності з використанням системи калькулювання змінних витрат.

Нормальна річна потужність товариства становить 10000 од. прод. Існує наступна інформація про діяльність товариства за три роки

Показник

Рік

2006

2007

2008

Обсяг реалізації, од.

8000

10000

12000

Обсяг виробництва, од.

10000

12000

8000

Запаси готової продукції на початок року, од.

0

2000

4000

Прямі матеріальні витрати на од., грн.

20

20

20

Прямі витрати на оплату праці на од., грн.

16

16

16

Змінні загальновиробничі витрати на од., грн.

6

6

6

Постійні загальновиробничі витрати, грн.

150000

150000

150000

Змінні загальногосподарські витрати (на збут) на од., грн.

12

12

12

Постійні загальногосподарські витрати, грн.

100000

100000

100000

Ціна реалізації за од., грн.

120

120

120

Необхідно:

1. Скласти звіт про фінансові результати для кожного з трьох років на основі калькулювання повних виробничих витрат та змінних витрат.

2. Показати узгодження різниці у річному прибутку, визначеному різними методами калькулювання

Вправа 8.11

ВАТ “Олімп” займається виготовлення меблевих гарнітурів.

Нормальна річна потужність товариства становить 80000 од. прод. Протягом року було виготовлено 78000 гарнітурів. Прямі матеріальні витрати 100 грн. на од., прямі витрати на оплату праці – 25 грн. на од., змінні виробничі накладні витрати 15 грн. на од., змінні витрати на збут 15 грн. на од.

Постійні виробничі накладні витрати становили 2400000 грн., а постійні витрати на збут 1700000 грн. протягом року було реалізовано 72000 виробів за ціною 250 грн.

На початок періоду залишок готової продукції становив 8000 од. (змінні виробничі витрати 130 грн. на од., а розподілені постійні накладні витрати 25 грн. на од.).

Залишки незавершеного виробництва впродовж року не змінилися. Підприємство використовує метод ФІФО для оцінки вибуття запасів.

Необхідно:

1. Скласти звіт про фінансові результати на основі калькулювання повних виробничих витрат та змінних витрат.

Контрольні питання:

  1.  Характеристика і сфера застосування методу однорідних секцій, методу нормативного розподілу постійних витрат і стандарт-косту.
  2.  Порівняльна оцінка вітчизняних і зарубіжних методів обліку і калькулювання за повними витратами.

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.)


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 12

ТЕМА 8-10. МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ.

ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА ПОВНИМИ ВИТРАТАМИ.  ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА ЗМІННИМИ ВИТРАТАМИ. ОБЛІК І КАЛЬКУЛЮВАННЯ ЗА НОРМАТИВНИМИ ВИТРАТАМИ

План семінарського заняття:

  1.  Особливості застосування калькулювання на основі діяльності
  2.  Особливості застосування інших систем калькулювання зарубіжних країн

ВПРАВИ

Вправа 8.12.

Підприємство застосовує калькулювання на основі діяльності. Заплановані виробничі накладні витрати підприємства включають, грн.:

витрати на придбання деталей – 240000 грн.;

витрати на складальні операції – 600000 грн.;

витрати на пакування продукції – 120000 грн.

Прямі матеріальні витрати на одиницю продукції дорівнюють 30 грн., а прямі витрати на оплату праці – 10 грн.

Протягом звітного періоду обсяг діяльності підприємства включав: 12000 придбаних деталей, 15000 деталей у процесі виробництва, 16000 готових виробів.

Необхідно визначити собівартість одиниці готової продукції.

Вправа 8.13.

Необхідно:

  •  розрахувати ставку розподілу змінних виробничих накладних витрат на 1 машино-годину в традиційній системі калькулювання;
  •  розрахувати маржинальний дохід від реалізації кожного виробу та загальний прибуток підприємства;
  •  на основі аналізу діяльності обрати фактори накладних витрат і зробити розрахунок величини витрат на одиницю їх фактора;
  •  скласти розрахунок прибутку підприємства, прокалькулювавши витрати на основі діяльності;
  •  порівняти результати, одержані при калькулюванні витрат за різними системами і пояснити різницю.

Дані для виконання завдання:

Фірма “Капрі” займається виготовленням галантерейних виробів зі шкірозамінника.

Показник

Виріб

Разом

Гаманець

Портмоне

Сумка жіноча

1

2

3

4

5

Кількість виготовленої та реалізованої продукції, шт.

25000

15000

2500

х

Ціна одного виробу, грн.

60

80

140

х

Короткотермінові змінні витрати на один виріб, грн.:

Прямі матеріальні витрати

1,5

1,0

0,5

х

Прямі витрати на оплату праці

2,5

3,5

1,5

х

Людино-годин на один виріб

2

3

1

?

Машино-годин на один виріб

3

2

7

?

Кількість партій виробів

10

10

15

35

Кількість замовлень

10

15

15

40

Кількість замовників

2

12

16

30

Загальновиробничі витрати, грн.:

Оздоблення

х

х

х

90000

Сушка

х

х

х

300000

Пакування

х

х

х

60000

Витрати на збут, грн.

х

х

х

90000

Адміністративні витрати, грн.

х

х

х

160000

Розрахунок маржинального доходу від реалізації продукції

Показник

Виріб

Разом

Гаманець

Портмоне

Сумка

жіноча

Валовий дохід

Змінні витрати:

– матеріали

Продовження таблиці

– заробітна плата

– виробничі накладні витрати

Разом

Маржинальний

Дохід

Витрати на збут

Адміністративні

Витрати

Прибуток

Розрахунок величини витрат на одиницю їх фактору

Витрати

Фактор витрат

Витрати на одиницю,

грн.

Прямі матеріальні

одиниця виробу

Прямі на оплату праці

одиниця виробу

Оздоблення

людино-годин

Сушка

машино-години

Пакування

кількість партій виробів

Збут

кількість замовників

Адміністративні

кількість замовлень

Вправа 8.14

Підприємство “Світязь займається виготовленням двох видів продукції. Є наступні дані про діяльність підприємства:

Показник

Виріб

Вікна

Двері

Обсяг виробництва, од

100

200

Години праці, год.

100

300

Прямі витрати на оплату праці, грн.

2000

6000

Кількість переміщень

40

20

Кількість компонентів матеріалів

10

6

Кількість змін у дизайні

5

3

Кількість переналагоджень устаткування

7

5

Виробничі накладні витрати включають, грн.:

Переміщення – 6000 грн.

Зберігання компонентів (деталей) – 3200 грн.

Зміни у дизайні – 6000 грн.

Переналагодження устаткування – 4800 грн.

Разом: 20000 грн.

Прямі витрати на виробництво одиниці продукції: вікна – 120 грн., двері – 140 грн.

Необхідно: визначити собівартість одиниці кожного виду продукції використовуючи розподіл виробничих накладних витрат на базі годи раці та з застосуванням калькулювання на основі діяльності


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 13

ТЕМА 11. АНАЛІЗ ВЗАЄМЗВЯЗКУ ВИТРАТИ-ОБСЯГ-ПРИБУТОК

План семінарського заняття:

  1.  Мета і методи аналізу взаємозв’язку “витрати – обсяг – прибуток”
  2.  Аналіз чутливості прибутку
  3.  Аналіз взаємозв’язку «витрати – обсяг – прибуток» за умов асортименту

Навчальні завдання

ТЕСТИ

1. Обсяг виробництва продукції – 4000 тис. грн.., змінні витрати – 2400 тис. грн., постійні витрати – 800 тис. грн.. Критичний обсяг виробництва дорівнює:

а) 1500 тис. грн.;

б) 2000 тис. грн.;

в) 2300 тис. грн.

2. Прибуток, отриманий підприємством від виробництва продукції у звітному році складає 1800 тис. грн. При цьому в цеху № 1 виготовлено продукції на 15000 тис. грн., а її собівартість – 14300 тис. грн.; в цеху № 2 – 21000 тис. грн. та 19900 тис. грн. відповідно. Який з цехів вніс найбільший вклад у досягнення отриманого результату від виробничої діяльності:

а) цех № 1;

б) цех № 2;

в) вклад підрозділів однаковий

3. Запас міцності – це:

а) різниця між фактичним обсягом виробництва та критичним обсягом виробництва;

б) вартість продукції, що відвантажена покупцю;

в) перевищення суми дебіторської заборгованості над кредиторською

4. Як вплине збільшення постійних витрат на критичний обсяг реалізації:

а) обсяг продажу збільшиться;

б) обсяг продажу зменшиться;

в) обсяг продажу не зміниться

5. За умови, що обсяг реалізації 1500 од. продукції, ціна виробу – 100 грн., постійні витрати – 84000 грн., змінні витрати на одиницю 40 грн., маржинальний дохід дорівнює:

А) 66000 грн.;

Б) 71300 грн.;

В) 90000 грн.;

Г) 6000 грн.

6. Підприємство Ексцентрик планує розширити асортимент шоломів для велосипедистів. Дані про нові шоломи наведено нижче:

Показник

Значення

Ціна продажу одного шолома, грн.

25,00

Ціна придбання одного шолома, грн.

19,80

Постійні витрати, пов’язані з секцією, де відбувається продаж нових шоломів, грн.

468 000,00

Ставка податку на прибуток

40 %

На підставі вищенаведеної інформації дайте відповіді на такі запитання:

  •  Чому дорівнює точка беззбитковості підприємства в натуральних одиницях:

а) 76 667;

б) 90 000;

в) 130 000;

г) 72 000;

д) інший варіант.

  •  Скільки шоломів має продати підприємство, щоб отримати 1256 тис. грн. чистого прибутку:

а) 120 000 од.;

б) 165 000 од.;

в) 140 000 од.;

г) 48 889 од.

д) інший варіант.

7. Є такі дані про діяльність підприємства обсяг реалізації становить 15 000 одиниць, ціна продажу – 10 грн, змінні витрати на одиницю – 3 грн, а постійні витрати – 35 000 грн. Чому за таких умов дорівнює запас міцності:

а) 10 000 грн;

б) 100 000 грн;

в) 5000 грн;

г) 150 000 грн.

Відповідь:  а, б, в, г.

8. Підприємство планує реалізувати 200 000 одиниць продукції. При цьому постійні витрати підприємства становлять 400 000 грн., а змінні – 60 % від ціни продажу. Для отримання операційного прибутку у розмірі 100 000 грн. ціна продажу одиниці продукції має бути:

а) 3,75 грн;

б) 4,17 грн;

в) 5 грн;

г) 6,25 грн.

9. Підприємство планує продавати продукцію за ціною 27 грн. за одиницю. При цьому змінні витрати на одиницю дорівнюють 15 грн. Постійні витрати становлять 197 040 грн. за місяць. Скільки одиниць продукції необхідно реалізувати за місяць для отримання 9000 грн. операційного прибутку, якщо керівництво підприємства додатково вирішило виділити 180 000 грн. на рекламну компанію, яка розрахована на рік:

а) 18 240 од.;

б) 18 420 од.;

в) 13 590 од.;

г) 13 950 од.

10. Чому дорівнюють змінні витрати на одиницю, якщо ціна продажу одиниці продукції дорівнює 25 грн., обсяг продажу – 180 тис. одиниць, а загальний маржинальний дохід – 900 тис. грн.:

а) 15 грн.;

б) 18 грн.;

в) 20 грн.;

г) 22 грн.

11. Чому дорівнюють постійні витрати підприємства за умов, що ціна продажу одиниці продукції становить 30 грн., обсяг продажу – 70 тис. одиниць, змінні витрати на одиницю – 20 грн., а оперативний прибуток – 15 тис. грн.:

а) 700 000 грн.;

б) 685 000 грн.;

в) 385 000 грн.;

г) 715 000 грн.

12. Точка беззбитковості підприємства зростатиме в результаті:

а) зменшення постійних витрат;

б) збільшення коефіцієнту маржинального доходу;

в) збільшення змінних витрат;

г) зменшення змінних витрат;

д) жодного з наведених вище варіантів.

13. Якщо загальний маржинальний дохід зменшується на певну величину, то операційний прибуток підприємства:

а) зменшується у такому самому розмірі;

б) зменшується на величину більшу, ніж зменшення маржинального доходу;

в) збільшується у такому самому розмірі;

г) залишається без змін;

д) жодний з наведених вище варіантів.

14. Як вплине на точку беззбитковості збільшення піни продажу одиниці продукції з 1 грн. на 1,1 грн. при одночасному зростанні постійних витрат підприємства з 400 тис. грн. до 480 тис. грн.:

а) точка беззбитковості в одиницях збільшиться;

б) точка беззбитковості в одиницях зменшиться;

в) точка беззбитковості в одиницях залишиться без змін;

г) наведених даних недостатньо для визначення впливу зазначених факторів па точку беззбитковості.


ВПРАВИ

Вправа 9.1.

Необхідно:

  •  визначити точку беззбитковості підприємства;
  •  розрахувати прибуток при обсязі реалізації 20000 одиниць на місяць;
  •  розрахувати максимальний прибуток за місяць, який підприємство може отримати при його потужності;
  •  визначити максимальний прибуток, якщо пряма заробітна плата на одиницю продукції збільшиться на 1 гривню.

Дані для виконання завдання:

ТзОВ “Дембі” виготовляє фільтри, і реалізує їх по 13 грн. за одиницю. Змінні витрати на одиницю продукції – 10 грн., а загальні постійні витрати компанії становлять 270000 грн. за місяць.

Максимальна виробнича потужність фірми – 30000 фільтрів на місяць.

Вправа 9.2

Необхідно:

  •  знайти кількість виробів в точці беззбитковості;
  •  скільки виробів повинно бути продано, щоб підприємство отримало прибуток в сумі 30000 грн.;
  •  визначити чистий прибуток підприємства, якщо обсяг продаж дорівнює 45000 грн.

Дані для виконання завдання:

ТзОВ “Коніка” реалізує вироби за ціною 25 грн. за одиницю, змінні витрати складають 17 грн., постійні витрати – 350000 грн.

Вправа 9.3

Необхідно:

  •  визначити для кожного підрозділу кількість одиниць продукції в точці беззбитковості;
  •  визначити для кожного підрозділу чистий прибуток, який може бути отриманий при обсязі виробництва 105000 од.;
  •  розрахувати, при якому обсягу виробництва витрати цеху № 1 та цеху № 2 будуть однакові.

Дані для виконання завдання:

В ПП “Ельдорадо” працюють два підрозділи: № 1 і № 2, що виробляють один і той же продукт. Ціна одиниці продукту – 10 грн.

Показник

Підрозділи

№ 1

№ 2

Витрати на виробництво одиниці продукту, грн.

– прямі витрати на матеріали

2,60

2,60

– прямі витрати на заробітну плату

0,75

3,00

– змінні накладні витрати

2,65

2,50

– постійні витрати

347000

158000

Вправа 9.4

Необхідно:

  •  розрахувати, який чистий прибуток (або збиток) отримає підприємство, якщо реалізує 4000 одиниць продукції за рік;
  •  визначити, яка кількість продукції має бути реалізована, щоб підприємство  отримало чистий прибуток: а) 42000 грн.; б) 20 % доходу; в) 8,40 грн. на одиницю;
  •  розрахувати ціну одиниці продукції, при якій підприємство отримало б чистий прибуток 42000 грн.

Дані для виконання завдання:

Діяльність ТзОВ “Мебліпром” у звітному періоді була пов’язана із виготовленням меблевих гарнітурів.

Показник

Сума

Змінні витрати на одиницю продукції, грн.

– прямі матеріальні

1500

– прямі на оплату праці

450

– загальновиробничі витрати

300

Разом

2250

Постійні витрати:

– виробничі постійні накладні витрати

135000

– постійні витрати на збут

45000

Ціна за одиницю, грн.

5850

Нормальна виробнича потужність на рік, одиниць

4000

Податок на прибуток

30%

Вправа 9.5

Необхідно:

  •  визначити точку беззбитковості і побудувати графік беззбитковості;
  •  визначити, який прибуток одержить підприємство при реалізації 1000 пар взуття;
  •  визначити, який обсяг реалізації необхідний для одержання прибутку 7400 грн.

Дані для виконання завдання:

ТзОВ “Колумб” виготовляє жіночі босоніжки. Ціна однієї пари – 60 грн., а витрати підприємства, пов’язані з її виробництвом і реалізацією, складають, грн.:

Стаття витрат

Зміні витрати на одиницю

Постійні витрати на місяць

Основні матеріали

8

Основна заробітна плата

18

Загальновиробничі витрати

8

6120

Адміністративні витрати

6

2784

Витрати на збут

4

696

Разом

44

9600

Вправа 9.6.

Необхідно: 

  •  визначити: 1) точку беззбитковості для кожного виробу у комбінації їх продажу; 2) обсяг реалізації, необхідний для одержання чистого прибутку 1500 грн.

Дані для виконання завдання:

ТзОВ “Крона” виготовляє ялинкові прикраси і продає їх в наборі:

Показник

Кульки

зелена

червона

синя

Дохід від реалізації, тис. грн.

80

80

40

Питомий маржинальний дохід, грн./од.

2,0

3,0

6,0

Постійні витрати, тис. грн.

406

Вправа 9.7.

Необхідно:

  •  визначити: точку беззбитковості для кожного виробу у комбінації продажу;
  •  визначити чистий прибуток при обсязі реалізації 500 виробів АК-1; 1000 – АК-2; 900 – АК-3.

Дані для виконання завдання:

На ВАТ “Механік” виробництво і реалізація трьох виробів характеризується наступними даними:

Показник

Вироби

АК-1

АК-2

АК-3

Обсяг продажу, шт.

800

900

300

Ціна виробу, грн.

210

160

250

Змінні витрати на один виріб, грн.

180

120

170

Постійні витрати, грн.

42000

Вправа 9.8 (комплексна на тему 8 та тему 9)

ЗАТ “Кристал” виробляє та реалізує два види продукції: втулки та підшипники для вантажних автомобілів. залишок на початок року готової продукції – втулок складає 22000 грн., підшипників – 23000 грн. доходи підприємства від реалізації втулок за звітний період слали 2007000 грн., підшипників – 3000900 грн.

Для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємством за звітний період понесені такі витрати:

Вид витрат

сума витрат на виробництво і реалізацію, грн..

Всього, грн.

Втулки

підшипники

прямі матеріальні витрати

312132,61

300772,72

612905,33

прямі витрати на оплату праці та соціальне страхування

1240807,68

1700670,05

2941477,73

загальновиробничі витрати

Х

Х

727890,94

з них: змінні

48325,00

101601,56

149926,56

постійні розподілені

Х

Х

577964,38

постійні нерозподілені

-

-

-

адміністративні витрати (постійні)

Х

Х

224056,00

витрати на збут

Х

Х

136760,00

з них: змінні

13848,30

41412,42

55260,72

постійні

Х

Х

81499,28

Для спрощення завдання припустимо, що ціна реалізації без ПДВ залишилася незмінною протягом року і становила для втулок 7,50 грн. за од., для підшипників – 15,00 грн. за од. виробнича собівартість на початок року склала в системі absorption costing втулок 5,50 грн./од., підшипників – 10,00 грн./од., в системі direct costing – 4,70 грн./од. та 8,60 грн./од. відповідно. згідно даних інвентаризації залишок втулок на кінець звітного періоду становить 5000 од., підшипників – 7920 од. фактично у звітному періоді робочими витрачено 160560 годин на виробництво втулок та 220066 годин на виробництво підшипників.

Для складання калькуляції собівартості одиниці продукції загальновиробничі та адміністративні витрат розподіляються пропорційно обсягам робочого часу, витраченого основними робочими, постійні витрати на збут – пропорційно доходу від реалізації втулок та підшипників.

Для оцінки вибуття запасів використовується метод ФІФО.

Необхідно:

визначити операційний прибуток підприємства від реалізації готової продукції за звітний період без розподілу за виробами для зовнішніх користувачів, використовуючи систему калькулювання та управління витратами absorption costing (за повними витратами) та для внутрішніх користувачів – direct costing (за змінними витратами)

скласти звіти у системі absorption costing та direct costing про собівартість виготовленої та реалізованої одиниці кожного виду продукції. визначити повні витрати на виробництво та реалізацію одиниці втулок та одиниці підшипників з метою ціноутворення у системі absorption costing та у системі direct costing визначити маржинальний дохід, коефіцієнти маржинального доходу та точку беззбитковості у вартісному та натуральному вимірнику для підприємства в цілому та окремо за видами виробів.

Розрахувати запас міцності для підприємства в цілому та окремо за видами виробів.

Припустіть, що підприємство мало можливість додатково до існуючого обсягу реалізації, отримати спеціальне замовлення на виготовлення 20000 шт. підшипників за ціною 12 грн. директор прийняв рішення відмовитися від цієї пропозиції, мотивуючи рішення тим, що ціна значно нижча за ринкову. чи правильно він поступив?. обґрунтуйте свою відповідь.


Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.)


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 14

ТЕМА 12. АНАЛІЗ РЕЛЕВАНТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

План семінарського заняття:

  1.  Процес прийняття рішення і релевантність облікової інформації.
  2.  Аналіз варіантів альтернативних рішень
  3.  Оптимальне використання ресурсів за умов обмежень
  4.  Рішення стосовно ціноутворення

Навчальні завдання:

Тести

1. Релевантний підхід до прийняття управлінських рішень передбачає використання інформації:

а) про очікувані доходи та витрати;

б) про нормативні витрати;

в) про фактичні витрати

2 Для прийняття рішення про вибір одного з альтернативних варіантів необхідна інформація про:

а) релевантні витрати і доходи;

б) сукупні доходи і витрати по кожному варіанту;

в) контрольовані та неконтрольовані витрати;

г) всі відповіді правильні

3. При прийнятті рішення, пов’язаного з обмеженими виробничими можливостями, яким видам продукціє надається перевага:

а) тим, які забезпечують високий маржинальний дохід на одиницю обмеженого ресурсу;

б) тим, які забезпечують високий маржинальний дохід на одиницю продукції;

в) тим, які забезпечують низький маржинальний дохід на одиницю обмеженого ресурсу

4. Процес прийняття управлінських рішень в умовах обмеженості ресурсів передбачає:

а) розрахунок рентабельності продажу;

б) визначення маржинального доходу;

в) визначення альтернативних витрат;

г) визначення сукупних витрат

5. Оптимальним для підприємства при прийнятті рішення про власне виробництво або закупку виробу ззовні буде варіант, при якомі чисті релевантні витрати є:

а) максимальними;

б) мінімальними;

в) рівними нулю

6. При вирішенні проблеми щодо прийняття або відмови від додаткового замовлення релевантними будуть

а) всі змінні витрати;

б) постійні виробничі витрати;

в) комерційні та адміністративні витрати

Вправа 10.1.

ВАТ Комфорт займається виготовленням шоломів для велоспорту. За попередній місяць звіт про фінансові результати підприємства має наступний вигляд:

Показник

Сума, грн.

Обсяг реалізації (31000 од.)

310000

Змінні витрати:

Виробничі

155000

На збут

67000

Маржинальний дохід

88000

Постійні витрати:

Виробничі

46000

Інші

25000

Операційний прибуток

17000

До товариства звернувся гуртовий покупець з пропозицією придбання 4050 шоломів за ціною 6,5 грн. замість звичайної ціни реалізації, що становить 10 грн. за од. Гуртовий покупець витрати з доставки бере на себе.

Бухгалтеру-аналітику слід визначити доцільність прийняття спеціального замовлення та надати обґрунтовану відповідь керівництву.

Вправа 10.2.

Власник готельного бізнесу незадоволений низьким рівнем прибутку і розглядає питання щодо закриття залу для боулінгу № 1. Для прийняття рішення бухгалтер надав наступну інформацію:

Показник

Зал для боулінгу № 1

Зал для боулінгу № 2

Зал для боулінгу № 2

Дохід від реалізації

85000

117000

201000

Змінні витрати

49000

57000

105000

Маржинальний дохід

?

?

?

Постійні витрати

На утримання залу

31000

29000

59000

Загальні витрати

15000

23000

37000

Прибуток (збиток)

?

?

?

Необхідно обґрунтувати рішення щодо доцільності закриття залу для боулінгу № 1, якщо це призведе до скорочення загальних постійних витрат лише на 2100 грн.

Вправа 10.3

ВАТ “Рошен” виготовляє і реалізує торти “Київські” за ціною 46 грн., витрати на виробництво якого включають:

Прямі матеріальні витрати – 12 грн.

Прямі витрати на оплату праці – 8 грн.

Накладні витрати (75 % з яких змінні) – 18 грн.

Наведені витрати розраховані виходячи із завантаження всіх виробничих потужностей підприємства, які дозволяють виготовляти 160000 тортів на рік.

Фірма-дистриб’ютор запропоновувала спеціальне замовлення на придбання партії торів в 30000 шт. прийняття даного замовлення збільшить витрати товариства з транспортування у розмірі 4 грн. на торт.

Необхідно:

  1.  Визначити ціну спеціального замовлення, яка дасть змогу збільшити операційний прибуток на 1 торт на 4 грн., за умови поточного обсягу виробництва в 100000 торів.
  2.  Визначити ціну спеціального замовлення для збільшення існуючого операційного прибутку підприємства на 120000 грн. за умови, що виробничі потужності підприємства використовуються по-максимуму. Тому прийняття спеціального замовлення призведе до необхідності скорочення звичайного обсягу виробництва.

Вправа 10.4.

Фірма “Аліса” займається виготовленням кнопок для склопідйомників. Витрати на виробництво 30000 деталей становлять 382500 грн., в т.ч. 39 % - змінні, решта – постійні.

Підприємства може купувати аналогічні деталі у постачальника для забезпечення повної комплектації автомобілів за ціною 12 грн. за од.

Керівництву слід прийняти рішення про доцільність власного виробництва замість придання у постачальника.

Вправа 10.5

Фірма “Мороз” займається виготовлення двох видів м’якого морозива: “Полуничне” та “Ванільне”. Для виготовлення цієї продукції використовуються дві машини потужністю 12 голин на добу кожна. Необхідно визначити оптимальну комбінацію продажу за допомогою графічної моделі лінійного програмування, використовуючи наступну інформацію:

Показник

Морозиво «Полуничне»

Морозиво «Ванільне»

Ціна за од., грн.

19

20

Змінні витрати на од., грн.

15

13

Час обробки емульсії на машині № 1 , год.

1

1

Час обробки емульсії на машині № 2, год.

0,5

1,5

Вправа 10.6

ВАТ “Житомирські ласощі” виготовляє  спільному процесі три види продукції:

Виріб

Обсяг виробництва, грн.

Дохід від реалізації в точці розділення, грн.

Витрати на подальшу обробку, грн.

Дохід від реалізації готової продукції, грн.

А

11000

81000

51000

161000

Б

11000

71000

41000

101000

В

9000

51000

31000

91000

Витрати на спільне виробництво трьох видів виробів становлять 112000 грн. Необхідно визначити, який продукт доцільно реалізувати у точці розділення, а який продукт доцільніше обробляти далі.

Вправа 10.7.

ВАТ “Фармація” виготовляє три хімічні продукти у спільному виробництві. Один зі спільних продуктів використовується у виробництві продуктів харчування та має ціну реалізації 3,6 грн. за л. Собівартість даного продукту складає 30 грн., в т.ч. витрати після точки розділення – 12 грн. у різ розподілу спільних витрат пропорційно обсягу виробництва. При здійснення розподілу спільних витрат пропорційно вартості продажу собівартість складає 26 грн. продукт може бути реалізований у точці розділення за ціною 24 грн., тоді 80 % витрат на подальшу обробку можна уникнути.

Бухгалтеру-аналітику слід надати інформацію керівництву про доцільність продажу продукту у точці розділення

Контрольні питання

  1.  Підходи до процесу прийняття рішення про власне виробництво або закупівлю деталей
    1.  Охарактеризуйте процес прийняття рішень про цін реалізації товарів та прибутку.
    2.  На основі яких розрахунків приймаються рішення про розформування сегменту ринка?
    3.  Які особливості прийняття управлінських рішень при обмежених ресурсах?

Рекомендована література

1. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с. (в бібліотеці ЖДТУ – 3 шт.)




1. Ntionl friction nd discord which even now rge in other prts of the former Soviet Union
2. Час зайнятості робітника на одному верстаті 2 хв
3. ОТКРЫТИЕ ТУРБАЗЫ ТУРИСТ
4. Факторы обеспечения безопасности учащихся в сейсмически опасных зонах
5. ~а~тар 2014 ж. Атырау инженерлікгуманитарлы~ колледжіні~ директоры А
6. Тревожное состояние больных при различных гинекологических заболеваниях
7. Микропроцессоры- суть и назначение
8. на тему- ldquo;Біографія ldquo;Степана Пушикаrdquo; СТЕПАН ПУШИК Народився 26 січня 1944 р
9. тема знаний о строении мира о месте человека в мире и о связях между человеком и миром1
10. классам обслуживания
11. Ответ 1 сходится Вопрос
12. и макрокосмоса. Древние китайцы представляли мир в виде господства двух начал ~ ян светлое возвышенное о
13. зрозуміти один одного можна і без слів без знайомства.html
14. ТЕМА 4 Многоклеточные организмы
15. Реферат- Парковые розы
16. Составить канонические уравнения прямой проходящей через точку М0 2; 4; 1 и середину отрезка пр
17. на тему Проектирование системы Автоматизированное рабочее место экономиста плановоэкономического отдел
18. 2-403310102 д.н. 2350Ч2 призначений для доставки до місця пожежі особового складу і запасу вогнегасячих речовин
19. Варіант ф Що спочатку позначалось словом культури- а спосіб обробітку землі; 6 правил
20. . Типы и модели экономических систем Элементы экономической системы