Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

лекція тварин Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільсько

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВОЛКОВ  АНАТОЛІЙ  АНАТОЛІЙОВИЧ

УДК 636.4.082.25

УДОСКОНАЛЕННЯ СВИНЕЙ ПОРОДИ ДЮРОК ПРИ ЧИСТОПОРОДНОМУ РОЗВЕДЕННІ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЇЇ В СХРЕЩУВАННІ

06.02.01 - Розведення та селекція тварин

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук

Херсон  -  1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у відділі свинарства інституту тваринництва степових районів ім.М.Ф.Іванова “Асканія-Нова” УААН, смт Асканія-Нова Херсонської області.

Науковий керівник:     доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, заслужений працівник сільського господарства України Топіха Віра Сергійовна, інститут тваринництва степових районів ім.М.Ф.Іванова “Асканія-Нова” УААН, завідувач лабораторії гібридизації свиней

Офіційний опонент -    доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент УААН Березовський Микола Давидович,  інститут свинарства УААН, завідувач відділом розведення і генетики

Офіційний опонент -  кандидат сільськогосподарських наук, доцент Лісний Віктор Анатолійович, Херсонський державний аграрний університет, кафедра розведення і генетики

Провідна установа -      Одеський  державний сільськогосподарський інститут Міністерства АПК України, м.Одеса

Захист дисертації відбудеться 28 грудня               1999 р.    о   10-й    годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 67.830.02 в Херсонському державному аграрному університеті (325006, м.Херсон, вул. Р.Люксембург, 23, головний учбовий корпус, аудиторія 64).

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Херсонського державного аграрного університету за адресою: 325006, м. Херсон, вул. Р. Люксембург, 23, головний учбовий корпус.

Автореферат розісланий   26 листопада                       1999 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради                         Карапуз В.Д.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Вступ. Забезпеченість населення повноцінними і в достатній кількості продуктами харчування було і залишається однією із найактуальнійших проблем сучасності. Як свідчить практика розвинутих країн, поповнення дефіциту мяса (більш як 42%) вирішується за рахунок галузі свинарства, яка завдяки біологічним особливостям, сприяє швидкому нарощуванню дешевої і якісної продукції.

Актуальність теми. Вітчизняні породи свиней, яких розводять в Україні, характеризуються високими репродуктивними і мають певне відставання за мясними якостями. Тому в звязку з тенденцією до вживання нежирної мясної та беконної свинини, вишукуються шляхи покращання їх відгодівельних та мясних ознак із залученням генотипів свиней зарубіжної селекції.

В цьому плані важливе місце відводиться свиням породи дюрок, які завдяки своїм високим відгодівельним і мясним якостям були завезені в Україну з метою використання їх в системі схрещування.     

В умовах України питаннями акліматизації, збереження та удосконалення свиней породи дюрок займалась В.С.Топіха. В її дослідженнях були використані свині американської та чеської селекції. В науково-виробничих дослідах породу дюрок вивчали в схрещуванні з плановими материнськими генотипами, використовуючи її в якості батьківської форми. Встановлено позитивний вплив кнурів цієї породи на продуктивність помісей як при двохпорідному, так і трьохпорідному схрещуванні.

Періодичне завезення в радгосп “Степной”Запорізької області свиней породи дюрок чеської (1983, 1984, 1986 рр.), американської (1986 р.), англійської (1996 р.), датської (1997 р.) селекції зумовило необхідність розробки  методичних підходів удосконалення її і на цій основі створення племінного стада конкурентоздатного за репродуктивними якостями маток та вивчення ефективності схрещування з великою білою породою англійської селекції, яку також розводять в господарстві. Отже, вивчення цих питань послужило основою вибору теми дисертаційної роботи, виконання якої направлено на підвищення ефективності племінної роботи з названою породою, якій відведено суттєве значення в регіональних системах схрещування  в Україні.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Робота виконувалась  в інституті тваринництва степових районів  “Асканія-Нова”згідно  державної тематики 0.51.25 по проблемі “Свинина”(№ держреєстрації 0197 U013653; ИА 000983 Р; 01870098798).

2

Мета і завдання досліджень. Метою роботи було розробити методичні підходи удосконалення породи дюрок в нових умовах з використанням свиней  чеської, американської, англійської та датської  селекцій і на цій основі створити  високопродуктивне   племінне стадо з поліпшеними репродуктивними якостями маток, а також  визначити ефективність використання породи в схрещуванні з великою білою  англійською.

В зв’язку з цим  були поставлені наступні завдання:

  •  визначити оптимальні варіанти  поєднань свиней дюрок чеської, американської, англійської, датської селекції з метою покращання репродуктивних якостей маток в стаді ВАТ “Племзавод Степной”;
  •  вивчити селекційні параметри відбору на основі оцінки тварин за фенотипом і генотипом;
  •  створити високопродуктивне стадо за репродуктивними якостями, а на перспективу - і заводський тип;  
  •  вивчити ефективність схрещування породи дюрок з великою білою та вплив його на рівень господарсько-корисних ознак помісей, якість м’яса і сала з визначенням в ньому різних металів, природну резистентність на основі морфологічних та біохімічних показників крові;
  •  визначити економічну ефективність відгодівлі помісей.

Наукова новизна результатів досліджень полягає  в тому, що в умовах України вперше проводиться поглиблена селекційно-племінна робота з породою дюрок. Запропоновано методичний підхід стосовно ефективного використання дюроків американської, чеської, англійської  та датської селекцій, для поліпшення відтворювальних якостей і на цій основі створено популяцію свиней української селекції, яка за цією ознакою перевершує зарубіжні аналоги. Вперше вивчена ефективність  схрещування генотипів зарубіжной селекції (дюроків і великої білої англійської), акліматизованих в умовах України. До новизни відносимо вивчення якісних показників м’яса і, особливо, що стосується вмісту в ньому різних металів, які значною мірою визначають екологічну чистоту продукції.

Дослідження є доповненням до розширення знань про біологічні особливості свиней, які використовуються в Україні, як  при чистопородному розведенні, так і схрещуванні, рівень природної резистентності їх організму.

Практичне значення одержаних результатів і їх реалізація. В результаті проведених досліджень виявлені принципово нові  методичні підходи, на основі яких розроблені методичні рекомендації і пропозиції по ефективному веденню селекційно-племінної роботи з породою дюрок.

3

Раціональне використання традиційних селекційних прийомів і нових методичних  підходів в умовах повноцінної годівлі ВАТ “Племзавод Степной”  створене високопродуктивне стадо свиней породи дюрок української селекції. ВАТ “Племзавод Степной”  - перше і єдине селекційне стадо по розведенню свиней  породи дюрок на території СНД. За  відгодівельними і м’ясними якостями  тварини відповідають кращим світовим  аналогам, а за  репродуктивними перевершують їх. ВАТ “Племзавод Степной” є  постійний учасник Виставок України. За 10 років господарство має 8 дипломів “рекордист” породи і 22 атестату І ступеня.

Особистий внесок здобувача. З часу завозу свиней породи дюрок автор є основним постійним виконавцем  по збереженню та удосконаленню цих тварин.  Автором освоєні методики досліджень. Експериментальна частина  дисертаційної роботи та проведення науково-господарських досліджень, а також аналіз одержаних результатів, формування висновків і пропозицій виконані особисто здобувачем. До 5% від загального обсягу  всіх робіт стосовно вивчення господарсько-корисних ознак свиней  американської популяції та уточнення теоретичних положень роботи проведено разом з науковим керівником - доктором с.-г. наук В.С. Топіхою.

Апробація результатів дисертації. Матеріали дисертації доповідались,  обговорювались і одержали позитивну оцінку на міжнародних конференціях по проблемі “Удосконалення селекційних і технологічних процесів в сучасних умовах ведення свинарства” (м.Одеса, 1996;  м. Херсон, 1998;  п.Фрунзе, Автономна Республіка Крим), на міжнародній конференції молодих вчених з питань розвитку тваринництва (смт Асканія-Нова, Херсонська область, 1998), на науково-виробничій нараді з питань створення і роботи  інтегрованих формувань  виробництва, переробки,  реалізації м’яса і м’ясопродуктів (м. Мелітополь, 1998), обласних  нарадах по виробництву свинини (ВАТ “Племзавод Степной”, 1997;  м. Запоріжжя, 1995, 1996), на Виставках-аукціонах “Агро” (м. Київ 1991-1998), на розширеному засіданні відділу свинарства інституту тваринництва степових районів “Асканія-Нова” (1999).

Публікації матеріалів досліджень. Основні положення дисертації викладені в 6 наукових працях.

Структура і обсяг роботи.  Дисертація складається  з таких розділів: вступ, огляд літератури, матеріал, методика і етапи досліджень, результати досліджень і аналіз одержаних даних, обговорення результатів досліджень, висновки, пропозиції виробництву, список літератури. Робота викладена на 130 сторінках комп’ютерного тексту, містить 26 таблиць, 3 малюнки. Список літератури нараховує 148 найменувань, в т.ч. 36 робіт іноземних авторів.

4

  МАТЕРІАЛ, ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА І ЕТАПИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Науково-господарські дослідження за темою роботи проводили протягом 1983-1998 років в умовах ВАТ “Племзавод Степной” Запорізької області в період формування високопродуктивного племінного стада свиней породи дюрок і створення племінного заводу по розведенню свиней цієї породи. В цьому ж господарстві вивчена ефективність схрещування породи дюрок створеного племінного стада з великою білою породою англійської селекції.

Загальна схема і етапи досліджень приведені в таблиці 1.

При створенні племінного стада свиней породи дюрок були використані традиційні селекційні методи відбору та підбору. Оцінка тварин  створеного селекційного стада проводилась за власною продуктивністю і якістю нащадків порівняно із стандартом вимог класу еліта (Інструкція по бонітуванню свиней. - Київ: Урожай, 1993;  М., 1976) і кращими світовими аналогами. Оцінка кнурів та маток за якістю нащадків (відгодівельних і мясних ознак) проводилась згідно методики ВІТа (1976). Скоростиглість, відгодівельні якості кнурів, які оцінювались, визначали за абсолютними показниками, а також з використанням оціночного індексу (За Мазаракі, 1966; М.Д.Березовський, 1978), фізико-хімічні показники мяса і сала,  морфологічні і біохімічні показники крові досліджували в хіміко-аналітичній лабораторії інституту тваринництва “Асканія-Нова” згідно загально прийнятих спеціальних методик, приведених в дисертації, вміст металів визначали з допомогою атомно-абсорбційного спектрофотометру ААS-3. Статистична обробка матеріалу проводилась на малих ЕОМ за методами, описаними М.О.Плохінським (1961), Є.К.Меркурєвою (1970).

Основним кормом всіх повновікових груп були спецкомбікорми: для поросят СК-11, СК-16, для дорослого поголівя СК-1, СК-6 з добавкою в залежності від пори року гранул, буряків, інших овочебаштанних і зелених кормів. В науково-виробничому досліді по відгодівлі помісей були використані повноцінні комбікорми з включенням преміксів.

6




1. Наиболее распространены три вида малярийных плазмодиев- возбудитель трехдневной малярии Plsmodium vivx tertin с при
2. Своеобразие деловой культуры США
3. Лекция 1 Введение в стратегический менеджмент
4. Отражение ~ общее свойство материи которое выражается в способности материальных тел посредством собс
5.  Признак характерный для эпителиальной ткани 1 отсутствие базальной мембраны 2 низкая способность к
6. тема
7. сделать. Ежи Лец
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук ІваноФранківс
9. . Выберите правильную форму из слов данных в скобках- 1
10. Изучение эффекта Холла
11. Введение 3 Теоретическая часть 5 Формирование ценовой политики 5 Ст
12. Курсовая работа- Формирование команды профессионалов
13. Координати інструмента ХТХCURPOS Координата Х формована
14. Расчет структурной надежности системы
15. Контрольная работа ’ 3 Для того чтобы правильно выполнить контрольную работу ’3 необходимо усвоить следую.html
16. САМАРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра Электроснабжение промышленных предприятий.html
17. Д Кейнс
18. Культурное строительство в СССР в 20-30 годы1
19. Кулинарная обработка продуктов позволяет сделать пищу вкусной разнообразной хорошо усвояемой
20. Реферат на тему- ldquo;Плавання Гудзонаrdquo; У 1607 році купці англійської