Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Інформація для всіх

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Програма ЮНЕСКО "Інформація для всіх"

1. Преамбула.

Інформація і знання є величезним загальнолюдським завоюванням. Вони необхідні для просування освіти, науки, культури і комунікацій, для збагачення культурної різноманітності і відвертості управління. Мандат ЮНЕСКО "сприяти вільному руху ідей словом і справою" ясно указує на роль, яку організація покликана грати в тому, щоб зробити інформацію і знання доступною для всіх, з кінцевою метою подолання розриву між інформаційно-багатими й інформаційно-бідними.

Для досягнення цієї мети, відповідно до свого конституційного мандата ЮНЕСКО повинна "підтримувати, зберігати, збільшувати, і поширювати знання", гарантуючи і забезпечуючи "збереження і захист" зафіксованих знань людства. Більш того, Організація повинна сприяти "співпраці між народами... у обміні публікаціями" і іншими інформаційними матеріалами і ініціювати "способи міжнародної співпраці, розраховані на те, щоб дати народам всіх країн доступ до опублікованих матеріалів, незалежно від місця і способу їх публікації".

Міжнародна інтелектуальна співпраця є надзвичайно важливою в навколишньому світі, який все більш обумовлюється розвитком інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ) і збільшеною конвергенцією їх застосувань. Наслідки цього розвитку, особливо в освіті, науці, культурі і комунікаціях, самими різними способами, прямо або побічно, впливають на всі країни-члени ЮНЕСКО, групи населення і окремих людей.

Технологічна конвергенція сама, що посилюється, по собі не сприяє ні глобальному обміну моральними, культурними і суспільними цінностями, ні розвитку рівноправного доступу до інформації для всіх. Люди, особливо в країнах, що розвиваються, повинні бути повністю залучені в участь в світових процесах і отримати максимум переваг від ефективного доступу до інформації.

Нові способи доступу, обробки і захисту інформації створюють проблеми етичного і етичного характеру, рішення яких повинне бути знайдене міжнародним співтовариством. Такими проблемами є якість, надійність і різноманітність інформації, баланс між вільним доступом до інформації, чесним використанням і захистом прав інтелектуальної власності, збереженням світової інформаційної спадщини і безпекою інформації приватного характеру.

У цьому контексті ЮНЕСКО з своїм мандатом - розвивати "інтелектуальну і моральну солідарність людства"- саме краще місце для проведення міжнародних дебатів, формування політик особливо на міжнародному і регіональному рівнях. Політика, що формується, повинна фокусуватися на збереженні і доступі до інформації і звертати увагу на суспільний сектор інформації, на мережеву взаємодію ключових інститутів, таких, як архіви, бібліотеки і інші інформаційні центри.

2. Мандат.

Програма "Інформація для всіх" повинна зіграти ключову роль в здійсненні мандата ЮНЕСКО - повсюдно сприяти розвитку "освіти для всіх", "вільному обміну інформацією і знаннями" і збільшенню засобів комунікації між людьми.

Програма повинна сприяти зменшенню розриву між інформаційно-багатими і інформаційно-бідними.

В рамках програми повинні робитися прямі ініціативи, проводитися дослідження, здійснюватися сприяння співпраці, проводитися аналіз і готуватися доповіді.

Пріоритетним напрямом Програми повинна бути робота зі всіма іншими програмами ЮНЕСКО по адаптації інформаційних і комунікаційних технологій для цих програм. Необхідна тісна співпраця з організаціями системи ООН, іншими міжурядовими і неурядовими організаціями, а також з приватним сектором.

3. Цілі програми.

У дусі Міжнародної Декларації Прав Людини, яка формує основи інформаційних прав для суспільства майбутнього, програма "Інформація для всіх" створює платформу для дискусій по міжнародній політиці у сфері захисту інформації і загального доступу до неї, по загальній участі в глобальному інформаційному суспільстві, а також по етичних, правових і суспільних наслідках розвитку інформаційних і комунікаційних технологій.

Як одна з основних програм ЮНЕСКО програма "Інформація для всіх" створює рамки для міжнародної і регіональної співпраці. Для здійснення цієї політики Програма підтримує розвиток загальних стратегій, методів і інструментарію для будівництва правового і вільного інформаційного суспільства.

Зокрема програма "Інформація для всіх" націлена на:

Заохочення і розширення доступу до інформації за допомогою її організації, перекладу в електронну форму (оцифрування) і захисту.

Розвиток міжнародної рефлексії і дискусій по етичних, правових і суспільних погрозах і викликах в інформаційному суспільстві.

Сприяння тренінгу, безперервній освіті і навчанню у сфері інформації і інформатики.

Просування використання міжнародних стандартів і передового досвіду у сфері інформації і інформатики в межах компетенції ЮНЕСКО.

Просування мережевої взаємодії у сфері інформації і знань на локальному, національному, регіональному і міжнародному рівнях.

4. Основні розділи програми

Програма "Інформація для всіх" складається з наступних 5 розділів:

Розділ №1: Розвиток інформаційної політики на міжнародному, регіональному і національному рівнях.

Розділ №2: Розвиток потенціалу і можливостей людини в століття інформації.

Розділ №3: Посилення установ та інститутів як ворота для інформаційного доступу.

Розділ №4: Розвиток інструментів, способів і систем інформаційного менеджменту.

Розділ №5: Інформаційні технології для освіти, науки, культури і комунікацій.

Розділ 1. Розвиток інформаційної політики на міжнародному, регіональному і національному рівнях.

а) Досягнення міжнародного консенсусу по концепції про загальний і рівноправний доступ до інформації як одного з основних прав людини.

б) Досягнення міжнародного консенсусу в рамках етичних і правових принципів, що відносяться до кіберпростору.

в) Створення міжнародної організації по спостереженню за міжнародною, регіональною і національною інформаційною політикою.

г) Створення кліринг передового досвіду управління, заснованого на застосуванні інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

д) Встановлення міжнародних рамок збереження світової інформаційної спадщини.

Розділ 2.Развитие людських ресурсів, навиків і умінь в століття інформації.

а) Створення міжнародних рамок основ комп'ютерної письменності.

б) Створення системи підвищення кваліфікації інформаційних фахівців з використанням ІКТ.

в) Створення рамок міжнародної системи акредитації і сертифікації повчальної діяльності в інформаційній сфері.

Розділ 3. Посилення ролі інституцій в забезпеченні доступу до інформації

а) Створення порталу ЮНЕСКО для доступу до інформаційних установ і організацій у всьому світі.

б) Створення національних точок доступу до безкоштовної інформації в декількох країнах кожного регіону.

в) Розробка і реалізація національних стратегій за оцифровыванию інформацією в чотирьох країнах кожного регіону.

г) Створення стандартів для управління і збереження зафіксованих знань

Розділ 4.Развитие інструментів, способів і систем інформаційного менеджменту.

а) Провидіння аналізу потреб регіонів і планування політики створення інструментів інформаційного менеджменту.

б) Створення багатомовного зведення інформації про інструменти управління загальнодоступною інформацією.

в) Збір, узагальнення і аналіз передового досвіду, створення стандартів інформаційного менеджменту.

Розділ 5. Інформаційні технології для освіті, науки культури і комунікацій.

а) Створення міжгалузевої і міждисциплінарної інформаційної платформи для сприяння всім програмам ЮНЕСКО у формулюванні і ухваленні компетентних рішень.

б) Створення усесвітньої організації моніторингу потреб і тенденцій комп'ютерної освіти, що росте.

в) Розробка міжнародних керівних матеріалів по забезпеченню мережевого доступу до наукової інформації.

г) Істотний прогрес в мережевій взаємодії установ і працівників культури і ЗМІ всіх країн в цілях підтримки миру, взаєморозуміння і розвитку.

д) Створення міжнародних рамок по забезпеченню і підтримці багатомовності і різноманітності культур в кіберпросторі.

е) Створення усесвітньої організації моніторингу розвитку ЗМІ в інформаційному суспільстві.

5. Принципи здійснення програми.

1. Партнерство і співпраця.

Успіх досягнення кінцевої мети програми "Інформація для Всіх" вимагає ефективної співпраці і взаємодії з різноманітними зацікавленими організаціями - учасниками. Для цього "Інформація для всіх" повинна робити ставку на посилення ролі зовнішньої співпраці і партнерства в цій роботі усередині ЮНЕСКО і на підтримку зовнішніх програм. Необхідно прагне до співпраці з іншими міжнародними програмами, що входять і не входять в систему ООН, для того, щоб гармонізувати позиції і політикові. Для досягнення цілей Програми, слід встановити співпрацю з неурядовими організаціями - посередниками і приватним сектором, створюючи ефект, що тим самим мультиплікує, за допомогою більш довершених комунікацій і співпраці. Внутрішню співпрацю необхідно збільшити до такого ступеня, щоб "Інформація для всіх" стала близьким партнером секторів ЮНЕСКО.

Програма повинна використовувати при здійсненні своєї діяльності ІКТ і встановлювати постійний діалог із зацікавленими співтовариствами.

2. Оцінки.

Усвідомлюючи, що технології полегшують досягнення кінцевої програмної мети, Програма "Інформація для всіх" включає механізми для оцінки соціальної, економічної і політичної дії ІКТ і їх ефективність в досягненні кінцевої мети Програми.

Програма "Інформація для всіх" визначає пріоритети для майбутньої роботи і способи оцінки цієї діяльності. Повна оцінка Програми і очікуваних результатів буде винесена на сьомий рік здійснення ( відповідно в останній рік середньостроковій стратегії ЮНЕСКО). Стратегія і діяльність коректуватимуться в світлі цих оцінок.

3. Принципи здійснення проекту.

На рівні діяльності, проекти, здійснювані в рамках програми "Інформація для всіх", повинні бути такими, що каталізують, носити пілотний характер, мати завершений вигляд, включати оцінний компонент і застосовувати допоміжні додаткові принципи (наднаціональний рівень). Особливий акцент повинен бути зроблений на функціях спостереження і кліринга Програми.




1. Из истории народного образования города Москвы
2. тема подачи и очистки воздуха 1
3. Геоекономічне позиціювання і Україна національні інтереси в контексті сучасного класифікаційного аналізу
4. Особенно это важно для выработки новой программы действий в новых экономических условиях которая должна оп
5. Большинство маркетинговых исследований предполагает сбор первичных данных который не должен ограничиват
6. темам включая Введение
7. Кристаллические структуры твердых тел.html
8. Предварительный просмотр батырмасын басу ~ажет 5кестедегі ~лкен к~лемді 65535 символ~а дейінгі а~паратт
9. Лекция 2 Сущность разделы этапы и методы организационного проектирования План- 1
10. ГЕОФИЗИЧЕСКАЯ ИЗУЧЕННОСТЬ РАЙОНА7 ГЕОЛОГИЧЕСКИЙ ОЧЕРК14 Тектоника16 Гидрогеология16 Нефтегазоносн
11.  Солнце это отец и царь нашей Солнечной системы вокруг которого вращаются все планеты1
12. 0194 Машинисты подъемников мачтовых стоечных или шахтных далее
13. гора. История Берг~коллегии ~ это в сущности история зарождения и развития российской металлургии - Б.
14.  Стилистические аспекты коммуникации и задачи интерпретации текста 2
15. ВОРОНЕЖСКИЙ ИНСТИТУТ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПРОТИВОПОЖАРНОЙ СЛУЖБЫ МИНИСТЕРСТВА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ПО ДЕЛАМ
16. Успех в квадрате ИП Ефанова Марина Викторовна Стоимость проекта 89300 рублей
17. темами Возможно ли прогнозирование Любое управленческое и не только управленческое идти на
18. София 2009 160 с
19. Взаимосвязь основных внутриколониальных процессов при ветвлении у колониальных гидроидов
20. СтаТУС МБОУ ДОД ДДТ Департамента образования Администрации г