Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Загальні питання організації роботи що до здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів Су

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-12-27

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Білет 1.

Загальні питання організації роботи що до здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів

Суть нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів в Україні полягає у здійсненні Генеральним прокурором та підлеглими йому прокурорськими працівниками, від імені держави, на усій її території, специфічної діяльності, скерованої на вивчення ними інформації про порушення законів, в отриманні ними та аналізі різноманітних матеріалів, статистичних даних про роботу піднаглядних об'єктів, котрі можуть містити відомості, які вказують на необхідність у проведенні перевірок своїми силами або із залученням контролюючих органів, в оцінці правових актів з позиції відповідності їх законам, а також у застосуванні заходів прокурорського реагування з метою усунення виявлених порушень, скасування незаконних рішень та притягнення винних до встановленої законодавством юридичної відповідальності.

ЗАВДАННЯ цього виду прокурорсько-наглядової діяльності полягає в тому, щоб з допомогою повноважень прокурора досягнути:

- чіткого та неухильного виконання законів піднаглядними органами і установами та їх посадовими особами;

- скасування актів, та припинення діяльності, які суперечать законам та підзаконним нормативним актам.

Безпосередніми об'єктами цього напряму наглядової діяльності прокуратури виступають:

1. Кабінет Міністрів України.

2. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади.

3. Інші органи державного і господарського управління та контролю.

4. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві Ради, їх виконавчі органи.

5. Органи військового управління, військові об'єднання, з'єднання, частини, підрозділи, установи, військові навчальні заклади Збройних сил України, Служби безпеки, Прикордонних військ тощо.

6. Політичні партії, громадські організації, масові рухи.

7. Підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності, підпорядкованості та належності, - а також посадові особи цих юридичних осіб та громадяни.

Здійснюючи нагляд за загальним виконанням законів у сфері державного управління, органи прокуратури сприяють виконанню завдань, що стоять перед суспільством і державою щодо покращення правопорядку, підвищення добробуту громадян, підвищення їх матеріального становища, забезпечення їх прав і законних інтересів тощо. Іншими словами, прокурори, здійснюючи свої повноваження у цій сфері, вирішують, разом з іншими органами та організаціями, питання політичного, державного, економічного, соціального, національного і культурного будівництва.

Відповідальність за стан організації  цієї діяльності покладені:

У Генеральній прокуратурі України – на заступників Генерального прокурора України згідно з розподілом службових обов’язків. У прокуратурах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києваі Севастополя, спеціалізованих прокуратурах (на правах обласних), прокуратурах міст з районним поділом, міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратурах, як правило, – на перших заступників керівників прокуратур.

Основними напрямами нагляду за додержанням і застосуванням законів вважається захист:

-  соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина, насамперед осіб, які потребують державної підтримки та допомоги;

- фінансово-економічних інтересів держави, передусім у бюджетній та земельній сферах;

-   конституційних засад підприємницької діяльності.

Тести.

1. 2) нагляд за дотриманням законів про охорону природи;  

2. 4) Наказами та вказівками Генерального прокурора України.

3. 3) Генеральна прокуратура України;

4. 4) звернення до суду з позовами про захист прав і свобод іншої особи, прав юридичної особи, коли порушуються інтереси держави.  

5 3) Генеральним прокурором України;

Задача

 

Білет 2.

Об'єкт, предмет і межі нагляду за додержанням і застосуванням законів

Як ОБ'ЄКТ прокурорського нагляду слід розглядати діяльність органів держави і недержавних органів щодо виконання ними законів і підзаконних нормативних актів, яка регламентується прокурорським правом. Іншими словами, об'єкт прокурорського нагляду - це суспільні відносини, урегульовані правом з приводу виконання законодавства. Це випливає із наступного:

- суть об'єкта прокурорського нагляду - це не будь-яка діяльність, а тільки діяльність щодо виконання законів та підзаконних правових актів;

- це діяльність не всіх державних і недержавних органів, а лише тих, що зазначені в законі.

Предмет прокурорського нагляду узгоджується з об'єктом як частина з цілим, і зовнішніми межами першого відносно другого виступають межі нагляду. Треба мати на увазі, що предмет прокурорського нагляду порівняно з об'єктом є більш динамічною правовою категорією. Зміни соціально-економічних відносин закономірно спонукають до змін меж предмету прокурорського нагляду.

Відповідно до статті 19 Закону України "Про прокуратуру" предметом нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів є: А. Відповідність актів, які видаються всіма органами, підприємствами, організаціями та посадовими особами вимогам Конституції України та чинним законам. Б. Додержання законів про:- недоторканність особи;

- соціально-економічні, політичні, особисті права і свободи громадян;

- захист їх честі і гідності, якщо законом не передбачений інший порядок захисту цих прав. Додержання законів щодо:- економічних, міжнаціональних відносин;

- охорони навколишнього середовища;

- митниці та зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, за суттю, предмет цього виду нагляду утворюють два елементи:

1. ДОДЕРЖАННЯ І ЗАСТОСУВАННЯ цілого комплексу законів (окрім тих, що регулюють: а) діяльність органів, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство; б) підтримання обвинувачення у суді; в) діяльність суду (конституційного, загальних, господарських); г) органів та установ, що виконують судові рішення у кримінальних справах та застосовують інші заходи примусового характеру, пов'язані з обмеженням особистої свободи громадян тощо).

2. ВІДПОВІДНІСТЬ Конституції та законам України правових актів, що видаються: а) Кабінетом Міністрів України, міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади та органами державного і господарського управління і контролю; б) Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими Радами, їх виконавчими органами; в) органами військового управління; г) об'єднаннями громадян; ґ) підприємствами, установами, організаціями; д) посадовими особами вищеперерахованих юридичних осіб.

Під час здійснення нагляду за загальним виконанням законів прокурорським працівникам потрібно правильно визначати межі застосування своїх повноважень, тобто межі нагляду. Це актуально, з одного боку тому, що не залишаються без реагування виявлені порушення закону, а з іншого - відсутнє втручання в оперативно-господарську діяльність відповідних суб'єктів господарювання і не підміняються контролюючі органи.

Тесті

1. 2) у разі порушення закону посадовою особою або громадянином;

2. 3) Головне управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності в сфері транспорту;

3. 1) гласності, єдності;

4  3) п'ять років;

5. 1) нагляд за дотриманням законів на своїй території;  

Задача

Прокурор не вірно відреагував, тому що

Подання може бути внесено Прем’єр-міністру України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів  Автономної  Республіки Крим, міністерствам та іншим центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, військовим частинам, громадським об’єднанням, органам державного нагляду (контролю), посадовим і службовим особам цих органів, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності, підпорядкованості чи приналежності, фізичним особам - підприємцям.

Прокурор повинен був винести постанову

У разі виявлення в  діянні посадової особи або громадянина ознак адміністративного правопорушення  прокурор, його перший заступник, заступник виносить мотивовану постанову про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності. Постанова про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності підлягає розгляду повноважною посадовою особою або відповідним органом у 10-денний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законом. У постанові прокурора обов’язково зазначається, ким і яке положення закону порушене та в чому полягає порушення.

ГПУ вимагає систематично, але не рідше одного разу на 10 днів, перевіряти у місцях та установах органів внутрішніх справ законність адміністративного доставлення, затримання, застосування та відбуття адмін.-го арешту. Забезпечити обов’язкову участь у справах, де предметами порушення митних правил є товари, вилучені або обмежені у вільному обігу на території Укр., валютні цінності на сумму що перевищують розмір, допустимий для переміщення через митний кордон Укр без письмового декларування згідно з встановленими НБУ вимогами; товари, вартість яких перевищує більше як у сто разів розмір податкової соц.-ї пільги визначеною ПКУ.


Білет 3.  

Система органів прокуратури України.

Система органів прокуратури -  це сукупність усіх прокуратур, які утворюють і діють в Україні з метою виконання завдань прокурорської діяльності. Впорядкованість та обєднання органів прокуратури у систему відбувається шляхом розподілу функцій, повноважень, встановлення взаємовідносин між її елементами, субординаційними і координаційними зв’язками між органами прокуратури України.

 

Складається з двох підсистем: територіальних і спеціалізованих  прокуратур та трьох ланок: Ген. Прокуратури Укр. (перша ланка), прокуратур обл. рівня(друга ланка), прок. Міськрайон. Рівня (третя ланка), які розрізняються предметом відання та компетенцією.

Штатна чисельність орг.. прок. Укр.. в межах фонду заробітної плати затвердж. Ген прокурор Укр.

Відповідно до ст.. 13 ЗУ про прокуратуру, систему орг. прокуратури становлять : Генеральний прокурор., прокуратура. АРК, обл., міст Києва і Севастополя (на правах обл.), міські, районні, міжрайонні, районні в містах.

Система органів прокуратури є цілісною і будується на принципах єдності і централізації, підпорядковуючись Ген прок Укр..

Генеральна прокуратура України:

1)Національна академія прокуратури УКр.

2)Науково навчальні та інші установи

3)Прокуратура АРК, обл., міст Києва і Севастополя:

А) спеціалізовані прокуратури (створені за предметно-галузевим принципом і функціонують окремих сферах життєдіяльності. Уразі необхідності Ген прок Укр може створювати спеціалізовані прокуратури на правах обл., міських, районних, та міжрайонних прокуратур)

- транспортні прокуратури

- природоохоронні прок

Б) територіальні прокуратури створені та функціонують відповідно до адміністративно-територіального устрою Укр.. їх система визначена законом

- міські районні міжрайонні прок.

- Прокуратури міст з районним поділом : районні у містах.

4)Дніпровська екологічна прокуратура : міжрайонні еколог. Прок.(спец)

5)Прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері: міського рівня(спец)

Тесті

1. 4) безперешкодно входити в приміщення державних органів, органів місцевого самоврядування.

2. 3) здійснення юридичними і посадовими особами вказаних законом дій і стриманість від неправомірних дій;

3. 3) заступника прокурора;

4. 3) підготовка, добір, виховання кадрів і підвищення їхньої кваліфікації;

5. 1) штраф;


Білет 4.

Сутність, завдання, предмет та об'єкти нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, - це конституційна функція прокуратури, напрям прокурорського нагляду, предметом якого є додержання законності під час перебування осіб у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення, в установах виконання покарань, інших установах, що виконують покарання або заходи примусового характеру, які призначаються судом, додержання встановленого кримінально-виконавчим законодавством порядку та умов тримання або відбування покарання особами у цих установах, їх прав і виконання ними своїх обов’язків.

    Прокурор, який здійснює нагляд, має право:

    1) у будь який час  відвідувати  місця  тримання  затриманих, попереднього ув'язнення, установи,  в  яких  засуджені  відбувають покарання, установи  для примусового  лікування  і  перевиховання, опитувати осіб, що там перебувають, знайомитись з документами,  на підставі яких ці особи затримані, заарештовані, засуджені  або  до них застосовано заходи примусового характеру;

    2)  перевіряти  законність  наказів,  розпоряджень і постанов адміністрації   цих   установ   та   в   разі  їх  невідповідності законодавству  зупиняти  виконання таких актів або скасовувати їх, вимагати  від  посадових  чи  службових осіб усунення порушень або надання пояснень з приводу допущених порушень;

    3)  прокурор  зобов'язаний  негайно  звільнити  особу,    яка незаконно перебуває в  місцях  тримання  затриманих,  попереднього ув'язнення,  обмеження  чи  позбавлення  волі  або  в установі для виконання заходів примусового характеру.

    Постанови і вказівки прокурора щодо  додержання  встановлених законодавством порядку і умов тримання затриманих,  заарештованих, засуджених до позбавлення волі  та  виконання  інших  покарань,  а також осіб, до яких застосовано заходи  примусового  характеру,  є обов'язковими і підлягають негайному виконанню.

Завдання: захист прав і законних інтересів засуджених, виконання ними своїх обов’язків, дотримання порядку, умов виконання і відбування кримінальних покарань, порядку застосування до засуджених заходів впливу з метою виправлення і профілактики асоціальної поведінки; запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими.

Задача

1. 3) Генеральний прокурор України;

2. 3) Генерального прокурора України, його першого заступника, заступників, прокурора АР Крим, інших керівних працівників органів прокуратури

3. 4) органи дізнання, досудового слідства.

4. 4) відповідність законів Конституції.

5. 3) робота зі зверненнями громадян, матеріально-технічне, фінансове, правове забезпечення;

Задача.

Про затвердження Положення "Про координацію діяльності правоохоронних органів по боротьбі із злочинністю та корупцією"

Рішення координаційної наради оформляється у формі постанови, яка вважається узгодженою за умови підписання головою та членами наради.

Постанова координаційної наради має бути підписана впродовж 5 діб з наступного дня після її проведення.

У цей же строк після підпису постанова надсилається для організації виконання керівникам органів, на які покладено виконання узгоджених заходів, а також прокурорам і правоохоронним органам вищого рівня до відома.

Резолютивна частина постанови наради повинна містити конкретні та, як правило, спільні узгоджені заходи, строки їх виконання, назви правоохоронних органів, на які покладається виконання.

Узгоджена постанова є обов’язковою для виконання всіма зазначеними у ній органами.

9. У встановлені постановою координаційної наради строки керівники правоохоронних органів, які брали участь у її роботі, інформують голову наради про результати виконання визначених заходів, їх вплив на стан законності та ефективність протидії злочинності та корупції.

10. Виконання узгодженого заходу в повному обсязі має бути завершено в тому місяці, який визначено у постанові. У разі неможливості виконання заходу в установлений термін, відповідний заступник керівника прокуратури або керівник правоохоронного чи іншого органу не пізніше ніж за тиждень до кінця місяця звертається до головуючого на нараді про продовження строку виконання.

Про зняття рішення координаційної наради (окремих заходів) з контролю чи його продовження прокурор відповідним листом інформує учасників наради.


Білет 5. 

Завдання органів прокуратури України

Мета і завдання органів прокуратури Укр, визначаються тими повноваженнями та функціями які закріплені в ЗУ « про прок-ру» та КУ. Під метою діяльності прокуратури та здійснення прок-го нагляду слід розуміти ті результати на досягнення яких спрямована робота усіх без винятку працівників орг. прокуратури.

Мета визначається статусом прокуратури її повноваженнями та місцем в сист. Орг. влади.

Завдання прокурорського нагляду у порівнянні з метою більш конкретні і їх вирішення забезпечує досягнення мети прокурорського нагляду.

Завдання прокурорського нагляду можуть бути поділені:

Загальні: закріплені в КУ, КПК, ЗУ про проку-ру, ЦПК  та ГПК. Загальні завдання (захист від неправомірних посягань, незалежності держави, суспільного та державного ладу, прав національних груп і територ-х утворень, тощо)

Спеціальні: можна віднести своєчасне виявлення всіх незаконних  актів що видаються на об’єкти де здійснюється нагляд.

Виявлення осіб що порушують зак-во на тих же об’єктах нагляду.

Виходячи з формульованого спец. Завдання дуже важливий напрям діяльності прокуратури є регулярні і своєчасні перевірки законності актів.

Окремі: завдання прок. Нагляду значно більше різноманітні та чисельні ніж спеціальні та загальні. Вони  виникають в кожному випадку окремо, не є постійними та зумовлюються конкр. Напрямом нагляду що здійснюється.

Завдання нагляду за додержанням і застосуванням законів – захист від неправомірних посягань гарантованих конституцією та законами укр. Прав і свобод людини і громадянина, держ та суспільних інтересів.

Завдання прокурора у судовому процесі – прокурор який бере участь у розгляді справ у судах, додержуючи принципу незалежності суддів і підкорення їх тільки закону, сприяє виконанню вимог закону про всебічний повний і об’єктивний розгляд справ та постановленню судових рішень що ґрунтуються на законі.

Завдання нагляду за додержанням законів органами, які проводять ОРД, дізнання, досудове слідство, - сприяти :

  1.  Розкриттю крим правопорушень, захисту особи, її права, свобод, власності, прав підпр-ва, установ, організацій від злочинних та кримінально-протиправних посягань;
  2.  Виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинене крим право поруш-ня
  3.  Запобіганню незаконному притягненню особи до крим-ї відповід-ті
  4.  Охороні прав і законних інтересів осіб при здійсненні крим провадження
  5.  Здійсненню заходів щодо запобігання крим. Право порушенням усунення причин та умов що сприяють їх вчиненню

Завдання нагляду за додержанням законів при виконанні суд-х рішень у крим-х справах, а також при застосування інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, - додержання законності під час перебування осіб у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення в установах виконання покарань, інших установах, що виконують покарання або заходи примусового характеру, які призначаються судом, додержання встанов-го крим-виконавчим законодавством порядку та умов тримання або відбування покарання особами у цих установах, їх прав і виконання ними своїх обов’язків.

Тесті

1. 1) кримінальним і цивільним процесом;

2. 1) в Римській імперії;

3. 1) акт реагування прокурора на виявлені порушення закону з вимогою (вимогами) щодо: усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли; притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності; відшкодування шкоди; скасування нормативно-правового акта, окремих його частин або приведення його у відповідність із законом; припинення незаконних дій чи бездіяльності посадових і службових осіб.

4. 1) Регламентом Генеральної прокуратури України та Наказом Генерального прокурора України;

5. 4) Верховну Раду України, Президента України, Конституційний Суд України.

Задача.

Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Прокурор вживає заходів до того, щоб органи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування (дізнання та досудове слідство):

1) додержували передбачений законом порядок початку та проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, закриття кримінального провадження, а також додержували строки здійснення досудового розслідування та тримання осіб під вартою;

2) не допускали порушення законності під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування;

3) виявляли причини вчинення кримінальних правопорушень і умови, що сприяють цьому, вживали заходів до їх усунення.

Прокурор здійснює нагляд за додержанням законів при проведенні досудового розслідування (дізнання та досудового слідства) у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, що здійснюють досудове розслідування, визначаються кримінальним процесуальним законодавством.

Прокурор має право в необхідних випадках доручати керівникам органів досудового розслідування, внутрішніх справ, національної безпеки проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок з метою усунення порушень та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення.


Білет 6

 Повноваження прокурора та особливості їх реалізації, залежно від об'єкту нагляду.

Повноваження прокурора щодо нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів під час виконання судових рішень у кримінальних справах, а також застосування інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, вирізняються такими рисами:

• підвищений рівень можливостей оперативного виявлення й усунення прокурором порушень закону, допущених органами та установами, які виконують судові рішення й реалізують застосування інших заходів процесуального примусу;

• безпосередність впливу правових засобів прокурорського нагляду на додержання законів вищезазначеними органами та установами;

• безальтернативний характер прокурорських рішень та дій, що мають за мету виявити й усунути порушення закону.

Повноваження прокурора

1) відвідувати безперешкодно в будь-який час, установи, що виконують покарання, а також місця тримання затриманих та місця попереднього ув'язнення;

2) право безперешкодного доступу до всіх приміщень, де перебувають особи, до яких застосовані заходи медичного та виховного характеру, а також тримаються адміністративно затримані, заарештовані;

3) опитувати затриманих, заарештованих і засуджених (щомісяця проводити прийом заарештованих, засуджених до позбавлення волі та осіб, котрі тримаються у лікувально-трудових профілакторіях, дисциплінарних батальйонах (ротах) тощо);

4) знайомитися з документами, на підставі яких ці особи тримаються в місцях позбавлення волі або затримані чи взяті під варту;

5) у встановлених законом випадках узгоджувати акти адміністрації виправно-трудових та інших установ, що виконують покарання (наприклад, у статті 39-1 ВТК передбачено погодження з прокурором дозволу засудженим на короткострокові виїзди за межі місць позбавлення волі, а в статті 81-1 ВТК - рішення про введення особливого режиму в місцях позбавлення волі);

6) перевіряти законність наказів, розпоряджень, постанов, інструкцій, інших актів адміністрації виправно-трудових та інших установ, що виконують покарання;

7) вимагати від службових осіб органів, виправно-трудових та інших установ, що виконують покарання, пояснень з приводу допущених порушень, а також проведення перевірок;

8) проводити відповідні перевірки додержання законодавства під час застосування заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

9) звільняти негайно своєю мотивованою постановою осіб, які без законних підстав тримаються в місцях затримання, попереднього ув'язнення, у виправно-трудових та інших установах, що виконують покарання, у штрафних, дисциплінарних ізоляторах, карцерах, приміщеннях камерного типу та в інших місцях тримання під вартою;

10) вимагати скасування незаконних і необґрунтованих наказів, розпоряджень, інструкцій, постанов та інших актів органів виправно-трудових та інших установ, що виконують покарання;

11) негайно припиняти незаконне і безпідставне застосування до громадян спеціальних засобів примусу (наручників, гамівних сорочок, гумових кийків, сльозоточивих речовин та інших спеціальних засобів, передбачених ст. 14 Закону України "Про міліцію");

12)вимагати від відповідних органів та посадових осіб скасування рішень про адміністративні арешти, затримання, застосування заходів примусового лікування та інших примусових заходів, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

13) скасовувати незаконно встановлений адміністративний нагляд та інші.

Постанови і вказівки прокурора щодо додержання встановлених законодавством порядку і умов затриманих, заарештованих, засуджених до позбавлення волі та виконання інших покарань, а також осіб, до яких застосовано заходи примусового характеру, є обов'язковими і підлягають негайному виконанню.

Тести.

1. 1) акти загального нормативного характеру, прийняті Верховною Радою України;

2.3) захист політичної і економічної системи України;

3. 2) статусом суб’єктів, інтереси яких вони представляють;

4. 1) Наказу Генерального прокурора України;

5. 2) функції наглядового характеру; 3) функції ненаглядового характеру;

Задача

 Відповідно до ЗУ « про прокуратури» Законні вимоги прокурора, є обов'язковими для всіх органів, підприємств, установ, організацій, посадових осіб та громадян і виконуються невідкладно або у передбачені законом чи визначені прокурором строки.

Статистична та інша інформація або їх копії, необхідні для здійснення прокурорського нагляду чи розслідування, видаються на вимогу прокурора або слідчого безкоштовно.

Ухилення від виконання законних вимог прокурора тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Посадові особи і громадяни зобов'язані з'являтись за викликом прокурора і давати пояснення з обставин, які з'ясовуються прокурорською перевіркою. В разі ухилення від прибуття посадова особа або громадянин за постановою прокурора можуть бути доставлені примусово органами міліції.

Іванов повинен був прийти за повісткою до прокурора для дачі пояснень. Але він має право нічого не казати без адвоката.


Екзаменаційний білет 7

1. Зміст представництва прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Завдання : 1)захист та поновлення прав та законних інтересів громадян,які неспроможні через фізичний чи матеріальний стан,недосягнення повноліття,похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої права та реалізувати процесуальні повноваження; 2)захист інтересів держави,що порушуються або можуть бути порушені внаслідок протиправних діянь осіб; 3)фактичне усунення порушень закону

 Представництво прокуратурою інтересів  громадянина або держави в cyдi - це конституційна функція органівв прокуратури України, яка полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій,спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом. Є важливою складовою правозахисної діяльності прокуратури, спрямованої на захист прав i свобод людини i громадянина, державних i суспільних інтересів , що здійснюється у судовому порядку в тих випадках, коли з використанням інших наданих прокуратурі повноважень(зокрема, в межах нагляду за додержанням i застосуванням законів) захистити чи поновити цi права та інтереси неможливо. Має місце у всіх видах судочинства. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в   суді  полягає  у  здійсненні  прокурорами  від  імені  держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів  громадянина або держави у випадках, передбачених законом.(згідно ЗУ)

 Підставою  представництва в суді інтересів громадянина є його неспроможність   через  фізичний  стан,  недосягнення  повноліття, похилий  вік,  недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити  свої  порушені  чи  оспорюванні  права  або  реалізувати  процесуальні   повноваження.  Наявність  таких  підстав  має  бути підтверджена прокурором шляхом надання суду відповідних доказів. Підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

       Представництво інтересів громадянина або держави здійснюється  прокурором  також  на  підставі заподіяння громадянину або державі шкоди  внаслідок  вчинення  кримінального правопорушення чи іншого суспільно   небезпечного   діяння,   передбаченого   законом   про кримінальну відповідальність.

     За   наявності   підстав  з  метою  представництва громадянина або держави  прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом:

  1) звертатися до суду з позовами (заявами, поданнями);     

   2) вступати   у  справу,  порушену  за  позовами  (заявами, поданнями) інших осіб, на будь-якому етапі розгляду;

   3) ініціювати перегляд судових рішень, у тому числі у справі, порушеній за позовом (заявою, поданням) іншої особи; 4) брати участь у розгляді справ.

    Обираючи  форму  представництва, прокурор  визначає,  в  чому  полягає порушення або загроза  порушення  інтересів  держави чи громадянина, обґрунтовує необхідність їх захисту.

    З   метою   вирішення   питання  про  наявність  підстав  для ініціювання  перегляду  судових  рішень  у справі, розглянутій без участі  прокурора,  вступ  у  розгляд  справи  за позовом (заявою, поданням) іншої особи прокурор має право знайомитися з матеріалами справи  в суді, робити виписки з неї, отримувати копії документів, що знаходяться у справі.

Тести.

1. Прокурор Автономної Республіки Крим призначається: 2) Генеральним прокурором України одноосібно;

2. 1) здійснення прокурорами нагляду від імені держави за виконанням діючих на її території законів;

3. ?

4. 2) органом, що забезпечує захист прав і свобод громадян;

5. 4) всі вищеперераховані відповіді вірні 

Задача.

Прокурор відповідно до своїх повноважень передбачених ЗУ « Про ОРД» має право доручати проведення відповідних слідчих дій та негласних слідчих дій відповідним оперативним підрозділам.

\Отже, дії прокурора є правомірними.

Екзаменаційний білет 8

1. Поняття представництва прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.  

 Представництво прокуратурою інтересів  громадянина або держави в cyдi - це конституції на функція органів прокуратури України, яка полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій,спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом. Є важливою складовою правозахисної діяльності прокуратури, спрямованої на захист прав i свобод людини i громадянина, державних i суспільних інтересів , що здійснюється у судовому порядку в тих випадках, коли з використанням інших наданих прокуратурі повноважень(зокрема, в межах нагляду за додержанням i застосуванням законiв) захистити чи поновити цi права та інтереси неможливо. Має місце у всіх видах судочинства.

Підстави   для   вступу  у  справу,  а  також  обсяг  і  межі повноважень  прокурора у судовому процесі визначаються Законом «Про прокуратуру» та Кримінально процесуальним кодексом України.

Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в   суді  полягає  у  здійсненні  прокурорами  від  імені  держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів  громадянина або держави у випадках, передбачених законом.(згідно ЗУ)

Підставою  представництва в суді інтересів громадянина є його неспроможність   через  фізичний  стан,  недосягнення  повноліття, похилий  вік,  недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити  свої  порушені  чи  оспорюванні  права  або  реалізувати  процесуальні   повноваження.  Наявність  таких  підстав  має  бути підтверджена прокурором шляхом надання суду відповідних доказів. Підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

       Представництво інтересів громадянина або держави здійснюється  прокурором  також  на  підставі заподіяння громадянину або державі шкоди  внаслідок  вчинення  кримінального правопорушення чи іншого суспільно   небезпечного   діяння,   передбаченого   законом   про кримінальну відповідальність.

     За   наявності   підстав  з  метою  представництва громадянина або держави  прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом:

  1) звертатися до суду з позовами (заявами, поданнями);     

   2) вступати   у  справу,  порушену  за  позовами  (заявами, поданнями) інших осіб, на будь-якому етапі розгляду;

   3) ініціювати перегляд судових рішень, у тому числі у справі, порушеній за позовом (заявою, поданням) іншої особи; 4) брати участь у розгляді справ.

    Обираючи  форму  представництва, прокурор  визначає,  в  чому  полягає порушення або загроза  порушення  інтересів  держави чи громадянина, обґрунтовує необхідність їх захисту.

    З   метою   вирішення   питання  про  наявність  підстав  для ініціювання  перегляду  судових  рішень  у справі, розглянутій без участі  прокурора,  вступ  у  розгляд  справи  за позовом (заявою, поданням) іншої особи прокурор має право знайомитися з матеріалами справи  в суді, робити виписки з неї, отримувати копії документів, що знаходяться у справі.

Тести.

1. 3) не встановлений;

2. 3) наказами генерального прокурора України;

3. 3) оперативності, повноти, достовірності;

4. 1) відповідність актів, які видаються всіма органами, підприємствами, установами, організаціями і посадовцями, вимогам Конституції України і діючим законам;

5. 4) зміцнення правопорядку в державі.

Задача.

Екзаменаційний білет 9

1. Участь прокурора у стадіях щодо перевірки вироків, ухвал і постанов суду.

Правова система передбачає інститути,судові інстанції,які гарантують виправлення помилок, що були допущені судом внаслідок:

- неправильного застосування чи тлумачення закону;

- використання недоброякісних або недостатніх доказів;

- неповного чи однобічного з'ясування всіх обставин справи;

- необ'єктивної оцінки доказів тощо.

- істотного порушення кримінально-процесуального закону тощо. Такою гарантією є оскарження судових рішень та їх новий розгляд чи перегляд вищестоящими судовими інстанціями.

Право  внесення  апеляційної  чи  касаційної скарги на судові рішення   в  цивільних,  адміністративних,  господарських  справах  надається прокурору, який брав участь у судовому розгляді, а також незалежно  від  участі  у  розгляді  справи Генеральному прокурору України,  прокурорам  Автономної  Республіки  Крим, областей, міст Києва   і   Севастополя,  спеціалізованих  прокуратур  (на  правах обласних),   міжрайонним  прокурорам,  прокурорам  міст,  районів, районів у містах та прирівняних до них спеціалізованих прокуратур, їх першим заступникам і заступникам.

Право   внесення  заяви  про  перегляд  судового  рішення  за нововиявленими    обставинами   в   цивільних,   адміністративних, господарських  справах  надається  Генеральному прокурору України, його  першому  заступнику  та  заступникам,  прокурорам Автономної Республіки  Крим, областей, міст Києва і Севастополя і прирівняним до них прокурорам.

Право  внесення заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом  України  на  судові  рішення в цивільних, адміністративних, господарських  справах  надається  Генеральному прокурору України, його першому заступнику та заступникам.

Право  внесення  апеляційної,  касаційної  скарги,  заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, заяви про перегляд  судового  рішення  Верховним  Судом  України  на  судові рішення  у  кримінальних  справах  надається  прокурору, який брав участь  у  судовому  розгляді, а також незалежно від його участі в розгляді  справи  прокурору  вищого  рівня: Генеральному прокурору України,  прокурорам  Автономної  Республіки  Крим, областей, міст Києва   і   Севастополя,  спеціалізованих  прокуратур  (на  правах обласних), їх першим заступникам і заступникам.

Тести.

1.3) Генеральний прокурор України;

2.3) Генерального прокурора України, його першого заступника, заступників, прокурора АР Крим, інших керівних працівників органів прокуратури;

3. 3) п'ять років;

4.2) дії прокурорсько-слідчих працівників, спрямованих на збирання , облік, накопичення, розподіл, аналіз, збереження, пошук та передачу інформації, потрібної для наглядової та іншої діяльності прокуратури;

5.1) віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 7 років;

Задача.

Відповідно до норм КПК строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати 72 годин з моменту затримання. Затримана без ухвали слідчого, слідчого судді не пізніше 60 годин з моменту утримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовної неї запобіжного заходу.

Відповідно до своїх повноважень прокурори вживає заходів до того, щоб органи які здійснюють досудове розслідування додержували строки тримання під вартою особи.

Необхідно звернутися до керівника досудового розслідування з поданням про усунення порушення закону.

Екзаменаційний білет 10

1. Відмова прокурора від обвинувачення та її правові наслідки.

Відмова від підтримання державного обвинувачення має місце ,якщо в результаті судового розгляду прокурор дійде переконання, що пред’явлене oco6i обвинувачення

не підтверджується.

Оформлення. Мотиви відмови викладаються у постанові, яка долучається до матеріалів кримінального провадження,а копія надається учасникам.

Наслідки. Головуючий роз’яснює потерпілому його право підтримувати обвинувачення в суді. Якщо потерпілий висловив згоду, йому надається час, необхідний для підготовки до судового розгляду, а кримінальне провадження набуває статусу приватного. Відмова потерпілого від обвинувачення,а також повторне неприбуття в судове засідання без поважних причин або без повідомлення про них має наслідком закриття кримінального провадження за відповідним обвинуваченням.

Порядок. Прокурор повинен погодити відповідні процесуальні документи з керівником органу прокуратури, в якому він працює. Якщо в судовому засіданні брав участь керівник органу прокуратури,він погоджує їх з прокурором вищого рівня. Якщо вищестоящий прокурор відмовляє у погодженні, він усуває від участі в судовому розгляді  прокурора, який ініціював таке питання, та самостійно бере участь у ньому як прокурор або доручає участь іншому прокуророві.

Тести.

1. 1) Президент України;

2. 4) прокурор.

3. 1) щомісячно;

4. 4) нижчестоячі та підпорядковані органи прокуратури.

5. 1)  віком не молодше 25 років із стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 3 років;

 Задача.

Відповідно до ЗУ « Про прокуратуру» під час проведення перевірки порушень законів виносить подання щодо усунення порушень закону та скасування частини нормативно-правового акта та приведення його у відповідності з законом.

Отже, в цій ситуації дії прокурора є правомірними.

Екзаменаційний білет 11

  1.  Участь прокурора у судових дебатах.

Прокурор проголошує обвинувальну промову на початку судових дебатів. Якщо в судовому розгляді брали участь декілька прокурорів, у судових дебатах на їхній розсуд має право виступити один прокурор або кожен із них обґрунтовує у промові свою позицію у певній частині обвинувачення. Після проголошення обвинувальної промови прокурора з промовами виступають потерпілий, захисник, обвинувачений, інші учасники судового провадження.

Після закінчення промов учасники судових дебатів мають право обмінятися репліками. Право останньої репліки належить обвинуваченому або його захиснику. Учасники судового провадження мають право в судових дебатах посилатися лише на ті докази, які були досліджені в судовому засіданні. Суд не має права обмежувати тривалість судових дебатів певним часом. Після оголошення судових дебатів закінченими суд надає обвинуваченому останнє слово. Промова прокурора(містить пропозиції з питань, які суд вирішує при ухваленні вироку).

Вимоги до промови:

  1.  Змістовність - глибокою за змістом та містити в собі оцінку досліджених обставин,
  2.  Конкретність - конкретні факти і обставини,
  3.  Обґрунтованість - очевидність для суду і всіх присутніх,
  4.  Ясність і чіткість-логічно послідовною,доступний зміст,зрозумілість,культура і грамотність-мовою судочинства,з додержанням норм офіційно-ділового стилю,з прийомами ораторського мистецтва.

Та певною  структурою:

1.Звернення до суду,учасників і присутніх, 2.оцінка суспільної небезпечності, 3.фабула провадження,

4.аналіз і оцінка доказів, 5.кваліфікація крим правопорушення, 6.обставини обтяжуючі чи пом’якшуючі покарання, 7. характеристика обвинуваченого, 8. характеристика потерпілого, 9.пропозиція з приводу міри та виду покарання, 10. пропозиція з приводу відшкодування збитків чи моральної шкоди, 11.аеаліз причин та умов,що сприяли вчиненню правопорушенню

Тести.

1.3) систематизований облік у діловодстві;

2. 4) все вище перераховане.

3. 4) поточне та перспективне….середньострокове

4. 1) інформувати державні органи влади, громадськість про стан законності і заходи щодо їх зміцнення;

5.3) реалізуються через накази Генерального прокурора;

Задача.

Відповідно до ЗУ « Про прокуратуру» прокурор  розглядає  заяви  і  скарги  про   порушення   прав громадян  та юридичних осіб,крім скарг,розгляд яких віднесено до компетенції суду. Прокурор здійснює нагляд за додержанням  вимог  законодавства  щодо  порядку  розгляду  скарг  всіма  органами,   підприємствами, установами, організаціями та посадовими особами.  Прийняте  прокурором рішення може бути оскаржено вищестоящому прокурору  або  до  суду.

1. варіант дії прокурора. Він може звернутися до книжної фабрики з поданням.

Подання  -  це акт реагування прокурора на виявлені порушення закону з вимогою (вимогами) щодо усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли, припинення  незаконних  дій  чи бездіяльності посадових і службових осіб.

У цьому випадку,у разі не надання відповіді і не врегулювання порушення  прокурор звернеться до суду

2 варіант прокурор звертається до суду. Згідно ЗУ Про прокуратуру до функції прокуратури входить представництво  інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Представництво інтересів громадянина або держави здійснюється прокурором також  на  підставі заподіяння громадянину або державі шкоди  внаслідок  вчинення  кримінального правопорушення чи іншого суспільно   небезпечного діяння, передбаченого законом про кримінальну відповідальність.

За   наявності   підстав,  передбачених  частинами  другою  - четвертою  цієї  статті,  з  метою  представництва громадянина або держави прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним  законом: 1) звертатися до суду з позовами (заявами, поданнями);2) вступати у справу,порушену  за  позовами  (заявами, поданнями) інших осіб, на будь-якому етапі розгляду;4) брати участь у розгляді справ.

Екзаменаційний білет 12

  1.  Участь прокурора у судовому слідстві.

Участь прокурора в судовому розгляді. Полягає у з’ясуванні обставин, встановлених під час кримінального провадження, та перевірці  їх  доказами з метою вирішення провадження по суті та постановлення справедливого й обґрунтованого вироку, що ґрунтується на законі. Визначення меж судового розгляду. Судовий розгляд починається з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, якщо учасники судового провадження не заявили клопотання про оголошення обвинувального акта в повному обсязі Судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, i лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до оголошеного прокурором обвинувального акта. За наявності підстав прокурор може змінити чи відмовитись від обвинувачення, а також висунути додаткове обвинувачення.

Прокурор виступає обов’язковим учасником судового розгляду. У paзі неможливості  участі в судовому засіданні вiн має заздалегідь письмово повідомити суд про причину з пропозицією про відкладення засідання.

Прокурор заявляє клопотання про привід обвинуваченого чи про зміну йому запобіжного заходу на більш суворий, порушення судом питання про дисциплінарну відповідальність адвоката,накладення грошових стягнень на учасників судового провадження.

Прокурор висловлює думку про можливість проведення судового розгляду внаслідок неявки інших учасників судового провадження (потерпілого, цивільного відповідача)Визначення порядку дослідження доказів. Прокурор сприяє суду у визначенні порядку дослідження доказів, висловлюючи думку про те, які докази потрібно дослідити, та про порядок їх дослідження.

Під час судового розгляду прокурор бере активну участь у з’ясуванні обставин кримінального правопорушення та перевірці їх доказами, об’єктивно i неупереджено оцінює їх з точки зору належності, у проведенні допитів обвинуваченого, свідків, потерпілого, експерта,пред’явленні для визнання; дослідженні речових доказів та документів; проведенні огляду на місці тощо.

Заявлення клопотань. За необхідності прокурор висловлює клопотання про виклик до суду

свідків, експертів, спеціалістів, дослідження додаткових доказів, застосування заходів забезпечення

кримінального провадження або проведення слідчих (розшукових) дій з метою доведення наявності всіх обставин, які відповідно до закону підлягають доказуванню, а також всіх даних,що зазначені в обвинувальному акті. За наявності підстав прокурор подає клопотання про визнання доказів недопустимими, а також заперечує проти необґрунтованих клопотань сторони захисту та потерпілого з цього питання

У разі надання судом доручення органу досудового розслідування провести певні слідчі (розшукові) дії прокурор повинен вживати заходів щодо своєчасного i повного виконання доручення, надання доступу до отриманих матеріалів учасникам судового провадження та надання їx суду у встановлений строк

За наявності підстав прокурор ініціює укладення угоди про визнання винуватості. У разі ініціювання обвинуваченим чи потерпілим укладення угоди про примирення він роз’яснює механізм його реалізації та не чинить перешкод в укладенні угоди

Прокурор сприяє учасникам провадження в реалізації їx процесуальних прав, наглядає за виконанням головуючим обов’язків щодо роз’яснення i забезпечення прав учасників, реагує на будь-які порушення закону, що обмежують їх права.

Тести.

1. 3) реалізуються через накази Генерального прокурора;

2.1) дача згоди на призначення Президентом України на посаду Генерального прокурора України;

3. 2) всі особи, що працюють в органах прокуратури;

4.: 4) проводиться систематично та в повному обсязі.

5. 4) зміцнення правопорядку в державі

Задача.

Колегія прокуратури області-це дорадчий орган, у якого немає права звільняти з посади працівника прокуратури.

Згідно Постанови ВРУ «Про затвердження Дисциплінарного статуту прокуратури України» Дисциплінарні стягнення до прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури застосовується за невиконання чи неналежне виконання службових обов'язків або за проступок, який порочить його як працівника прокуратури.

Винесення виправдувального вироку, повернення кримінальної справи для додаткового розслідування, скасування запобіжного заходу та інших процесуальних рішень тягне дисциплінарну відповідальність прокурорів і слідчих, якщо ними в процесі слідства були допущені недбалість або несумлінність.

Дисциплінарними стягненнями є: догана, пониження в класному чині, пониження в посаді, позбавлення нагрудного знаку "Почесний працівник прокуратури України", звільнення, звільнення з позбавленням класного чину.

Генеральний прокурор України має право застосовувати дисциплінарні стягнення, в повному обсязі,  за винятком випадків, передбачених законом. Позбавлення або пониження в класному чині державного радника юстиції 1, 2, 3 класів провадиться Президентом України за поданням Генерального прокурора України.

Екзаменаційний білет 13

  1.  Поняття підтримання державного обвинувачення як виду діяльності прокурора.

Державне обвинувачення:

У матеріальному значенні – твердження про вчинення певною особою діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, висунуте в порядку, встановленому КПКУ

У процесуальному значенні – процесуальна діяльність прокурора, що полягає у доведенні перед судом обвинувачення з метою забезпечення кримінальної відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

Підтримання державного обвинувачення - це конституційна  функція прокуратури, яка полягає у доведенні перед судом твердження про вчинення певною особою діяння передбаченого ЗУ про кримінальну відповідальність, з метою забезпечення кримінальної відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, що здійснюється з використанням наданих прокурору законом повноважень, особливих тактичних прийомів i методів.

Завдання

Загальні . Захист від неправомірних посягань прав i свобод людини та громадянина, суспільних та державних інтересів (ст. 4 ЗУ «Про прокуратуру»).

Спеціальні. Захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування i судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення; був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу i щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК України).

Окремі. Прокурор, який бере участь в розгляд! справ у судах, додержуючи принципу незалежності сушив i підкорення їх тільки закону, сприяє виконанню вимог закону про всебічний, повний i об’єктивний розгляд справ та постановленню судових рішень, що ґрунтуються на закон (ст. 34 ЗУ «Про прокуратуру »

Правові основи

Конституція України (п. 1 ч. 1 ст. 121) - встановлює відповідну функцію прокуратури. ЗУ «Про прокуратуру» (глава 3 розділу III (стаття 34—36, 37, 40,43)) - визначає завдання та окремі повноваження прокурора під час підтримання державного обвинувачення.

КПК України (статті 36, 37, 337-341 та ш.) - визначає процесуальний порядок підтримання державного обвинувачення в суді  як складової  участі прокурора у кримінальному провадженні .

Наказ ГПУ № 4 гн від19.12.12 «Про організацію діяльності прокурорів у кримінальному провадженні» - регламентує  організаційні аспекти підтримання державного обвинувачення.

Керівні принципи ООН стосовно ролі oci6, які здійснюють судове переслідування від 1990 року. Рекомендація R (2000) 19 про роль державного обвинувачення в системі кримінального правосуддя - закріплюють міжнародні стандарти діяльності прокурорів у кримінальному провадженні, їх права i основи обов’язки як державних обвинувач!в. У міжнародній практиці основним напрямом діяльності прокуратури визнається обвинувальна функція i терміни «прокурор» є тотожним терміну «державний обвинувач»

Прокурор підтримує державне обвинувачення в судовому провадженні щодо кримінальних правопорушень, користуючись при цьому правами і виконуючи обов'язки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України.

Під час судового провадження прокурор має право змінити обвинувачення, висунути додаткове обвинувачення або відмовитися від обвинувачення у випадках та порядку, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

КПК

Повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, звернення з обвинувальним актом та підтримання державного обвинувачення у суді здійснюється прокурором. У випадках, передбачених цим Кодексом, повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення може здійснюватися слідчим за погодженням із прокурором, а обвинувачення може підтримуватися потерпілим, його представником.

У разі відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді головуючий роз'яснює потерпілому його право підтримувати обвинувачення в суді.

Якщо потерпілий висловив згоду на підтримання обвинувачення в суді, головуючий надає йому час, необхідний для підготовки до судового розгляду.

Потерпілий, який погодився підтримувати обвинувачення в суді, користується всіма правами сторони обвинувачення під час судового розгляду.

Тести

1. 1) Законом «Про прокуратуру»;

2. 1) окремих міст обласного значення;

3. 4) позбавлення грошової премії.

4. 3) комплексними; 4) галузевими (предметно-цільові).

5. 2) комплекс взаємопов’язаних дій спрямованих на ефективне виконання функцій та завдань покладених на прокуратуру;

Задача

Відповідно до ЗУ « про прокуратуру», прокурор може проводити перевірки на піднаглядних об’єктах, щодо дотримання норма КУ та законодавства. У разі виявлення порушення він може вносити подання про усунення порушення закону та постанови про притягнення винної особи до адміністративної відповідальності. Тому виходячи з цього прокурор мав право внести подання щодо перевірки. Що стосується оцінки травм и наслідків, то її може надавати тільки МСЄК.

Екзаменаційний білет 14

1. Прокурорський нагляд за додержанням виконання вимог закону щодо участі захисника на досудових стадіях провадження у кримінальних справах.

Можливість використати допомогу захисника (адвоката чи іншого фахівця в галузі права) є одним із найважливіших прав підозрюваного та обвинуваченого. Про допуск захисника до участі в справі особа, яка проводить дізнання, слідчий виносять постанову. Першочергово прокурор слідкує за тим, щоби слідчі (особи, які провадять дізнання) своєчасно роз'яснювали підозрюваним та обвинуваченим (останнє стосується тільки слідчого) їхнє право мати захисника і забезпечували його залучення до участі у справі. Така можливість з'являється у прокурора у двох випадках: затримання підозрюваного і звернення до прокурора за поданням для суду щодо обрання до затриманого аби обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Прокурор перевіряє додержання слідчим прав захисника (ст. 48 КПК), обґрунтованість повних або часткових відхилень слідчим клопотань і скарг, заявлених захисником тощо. На етапі закінчення досудового слідства із складенням обвинувального висновку прокурор слідкує за тим, щоби слідчий ще раз роз'яснив обвинуваченому, який не має захисника, право скористатися його допомогою і ознайомитися з матеріалами кримінальної справи з участю адвоката чи іншого фахівця у галузі права. Прокурор звертає увагу на додержання права обвинуваченого і захисника на ознайомлення з матеріалами справи без обмеження в часі, можливості робити виписки зі справи, додатково подавати докази, заявляти відводи, оскаржувати дії та рішення слідчого тощо

Тести.

1. 4) накладення адміністративних стягнень.

2. 2) 5 років;

3. 2) відповідність актів, які приймаються всіма органами підприємств, організацій, установ, посадовцями вимогам Конституції України і іншим законам;

4. 2) складання проекту плану, його обговорення, затвердження;

5. 1) постійно діючим консультативно-дорадчим та науково-методичним органом при Генеральній прокуратурі України;

Задача

В діях головного інженера присутнє порушення законодавства, а сама адміністративне правопорушення. Тому з приводу нього прокурор має винести постанову про притягнення головного інженера до адміністративної відповідальності.

Відповідно до норм ЗУ « Про прокуратуру» Під час проведення перевірок за наявності порушення закону, прокурор вносить подання про усунення порушень закону або постанову про притягнення винної особи до адміністративної відповідальності. Виходячи з цього в цьому випадку прокурор мав внести подання про усунення порушення закону, а не давати усну вказівку.

Екзаменаційний білет 15

  1.  Прокурорський нагляд за застосуванням органами досудового слідства заходів процесуального примусу та вчиненням інших процесуальних дій.

Контроль за виконанням особистого зобов’язання здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у провадженні суду – прокурор. Контроль за виконанням зобов’язань   про особисту поруку здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у проваджені суду – прокурор.

Процесуальний порядок застосування запобіжних заходів, окрім певних особливостей, а саме: прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має права звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Питання, що п перевіряються

Доцільність застосування запобіжних заходів. Запобіжні заходи застосовуються для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Обґрунтованість застосування запобіжних заходів. Прокурор перевіряє наявність постави для застосування запобіжного заходу, якою є наявність обґрунтованої  підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити відповідні дії.

Співрозмірність  застосування запобіжних заходів. До числа запобіжних заходів належать: 1) особисте зобов’язання; 2) особиста порука; 3) застава; 4) домашній арешт; 5) тримання під вартою, Обираючи конкретний захід, прокурор має бути впевненим, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів  не може запобігти відповідному ризику або ризикам. Застосування тримання під вартою можливе виключно у разі, якщо іншими заходами неможливо забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов’язків чи запобігти ризикам.

Оформлення клопотання про застосування запобіжних заходів. Клопотання має містити: 1) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, у якому підозрюється або обвинувачується особа; 2) правову кваліфікацію кримінального правопорушення; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати, обвинувачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення, i посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини; 4) посилання на один або кілька ризиків, зазначених у ст. 177 КПК; 5) виклад обставин, на підставі яких слідчий дійшов висновку про наявність ризиків, i посилання на матеріали и, що підтверджують ці обставини; 6) обґрунтування неможливості запобігання ризику шляхом застосування більш м’яких запобіжних заходів; 7) обґрунтування необхідності покладення на підозрюваного, обвинуваченого конкретних обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК.

Форми

Ініціювання застосування запобіжного заходу. Прокурор погоджує клопотання слідчого до слідчого судів про застосування запобіжного заходу або сам звертається з таким клопотанням. Прокурор перевіряє законність i обґрунтованість складеного клопотання, а також встановлює доцільність застосування запобіжного заходу у конкретній ситуації, i за результатами цього надає згоду на направлення клопотання до суду або вимовляє у погодженні клопотання.

Участь у розгляді слідчим суддею (під час досудового розслідування) або судом (під час судового провадження) питання про застосування запобіжного заходу. Під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу прокурор повинен довести слідчому судді або суду обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, на які вказується у клопотанні; 3) недостатність застосування більш м’яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, вказаним у клопотанні.

Нагляд за додержанням закону при застосуванні конкретного запобіжного заходу. Прокурор перевіряє своєчасність звернення рішення слідчого судді (суду) про застосування запобіжного заходу до виконання, додержання порядку та умов застосування запобіжного заходу з боку підозрюваного, обвинуваченого, органів досудового розслідування та органів, уповноважених на застосування запобіжного заходу, строків застосування запобіжного заходу та ін..

Тести

1. 4) Законом України «Про прокуратуру»;

2. 3) систему органів прокуратури;

3. 1) інформувати державні органи влади, громадськість про стан законності і заходи щодо їх зміцнення;

4. 1) комплексність, цілеспрямованість;2) конкретність, послідовність, напруженість, реальність;

5. 3) Генеральним прокурором України;

Задача

Відповідно до норм законодавства, а саме КПК, прокурор в межах своїх повноважень та за наявності відповідних  підстав може продовжувати строки досудового розслідування до трьох місяців. ЗУ « про прокуратуру» передбачає, що спеціальні прокуратури прирівняні до міських прокуратур, отже вони мають ті ж самі повноваження, що і міські.

Тому в цьому випадку прокурор може приймати рішення без дозволу обласного прокурору.


Білет 16

  1.  Прокурорський нагляд за додержанням органами дізнання і досудового слідства вимог закону про прийом, реєстрацію і вирішення заяв і повідомлень про злочин.

Прокурори усіх рівнів зобов’язані забезпечити організацію приймання та вирішення заяв і повідомлень про злочини відповідно до вимог Інструкції про порядок розгляду заяв і повідомлень про злочини в органах прокуратури України, а також законність і обґрунтованість рішень, прийнятих за наслідками їх перевірки.

Крім цього, вони мають щомісячно перевіряти повноту реєстрації та законність рішень за заявами і повідомленнями про злочини у кожному правоохоронному органі. При організації такого нагляду потрібно забезпечувати комплексний підхід, використовувати дані органів державного нагляду та контролю, повідомлення засобів масової інформації, звернення громадян, дані лікувальних закладів і судово-медичних бюро, підприємств, установ та організацій тощо; практикувати проведення відповідних звірок.

Питання, що перевіряються

Додержання вимог закону щодо прийнятій та реєстрації заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається

Повнота і достовірність внесення даних до ЄРДР. До ЄРДР вносяться відомості про: 1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про його вчинення;  2) П.І.Б. (найменування) потерпілого або заявника. 3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчиш про його вчинення; 4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про його вчинення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; 5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) ЗУ про кримінальну відповідальність; 6) П.І.Б. та посада службової особи, яка внесла відомості до ЄРДР, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування

Своєчасність внесення відомостей до ЄРДРта початку досудового розслідування. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР (ч. 1.2 ст. 214 КЛК)

Правомірність початку досудового розслідування. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до ЄРДР або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до ЄРДР, що здійснюється негайно після завершення огляду. У ран виявлення ознак кримінальною правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до ЄРДР при першій можливості (ч. 2, 3 ст. 214 КІІК)

Додержання визначених законом обов’язок слідчого. Слідчий невідкладно) письмовій формі повідомляє прокурора про початок досудового розслідування, підставу початку досудового розслідування та інші відомості, які були внесені до ЄРДР (ч. 6 ст. 214 КІІК)

Підслідність. Прокурор наглядає за додержанням вимог закону про підслідність кримінальних правопорушень (ст. 216 КПК)та місце проведення досудового розслідування (ст. 218 КІІК), за необхідності вирішує питання про підслідність, розв'язує спори про підслідність та приймає рішення про об'єднання чи виділення матеріалів досудового розслідування

ЄРДР

Це створена за допомогою автоматизованої системи електронна база даних, відповідно до якої здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних з метою забезпечення: єдиного обліку кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, осіб, які їх учинили, та результатів судового провадження; оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування; аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у державі Положення про порядок ведення ЄРДР затверджене наказом ГПУ № 69 від 17.08.2012

Перевірки додержання закону при прийманні, реєстрації, розі ляді та вирішенні в органах досудового розслідування заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, внесення щодо них відомостей до ЄРДР проводяться прокурорами не рідше 1 разу на місяць. За необхідності витребовуються дані з органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, державних органів контролю, лікувальних закладів, експертних установ тощо.

Тести

1. 2) Кримінально-процесуального Кодексу України;

2. 3) захист політичної і економічної системи України;

3 2)з нагляду за додержанням природоохоронного законодавства (природоохоронна);3)з нагляду за додержанням законодавства на транспорті (транспортна);

4. 3) підтримання державного обвинувачення в суді;4) представництво інтересів громадянина та держави в суді, у випадках передбачених законом

5. 3) центральним органом з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим;

Задача

Якщо говорити з приводу дії виконкому, то його дії є неправомірними. І в цьому випадку Прокурор буде вносити подання про усунення порушень закону і притягнення винної особи до відповідальності.

Щодо виселення з квартири, то прокурор не має повноваження. В цьому випадку, виходячи з функцій прокуратури, прокурор за наявності підстав передбачених законодавством може представляти інтереси Вотової в суді за позовом про виселення із жилого приміщення.

Білет 17

1. Організація прокурорського нагляду за органами досудового слідства.

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства є одним із галузевих напрямків наглядової діяльності прокуратури. Додержання законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство, складають предмет прокурорського нагляду (ч. 1 ст. 29 Закону «Про прокуратуру»). Йдеться, перш за все, про додержання прав і свобод людини і громадянина у кримінальному судочинстві; встановленого порядку вирішення заяв і повідомлень про злочини, проведення дізнання та досудового слідства, а також законність рішень, що приймаються цими органами.

Контроль за якістю здійснення процесуального керівництва на стадії досудового розслідування та участі у судовому провадженні здійснюється керівникам органів прокуратури та галузевих підрозділів апаратів прокуратур усіх рівнів, які за розподілом обов’язків відповідають за відповідну ділянку роботи.

Прокурор вживає заходів до того, щоб органи, які здійснюють досудове розслідування:

1) додержували передбачений законом порядок початку та проведення досудового розслідування діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, закриття кримінального провадження, а також додержували строки здійснення досудового розслідування та тримання осіб під вартою;

  1.  не допускали порушення законності під час проведення досудового розслідування;

3 )   виявляли причини вчинення кримінальних правопорушень і умови, що сприяють цьому, вживали заходів щодо їх усунення законність вирішення заяв та повідомлень про злочини, постанов про порушення та відмову у порушенні кримінальних справ.

Початковий етап кримінального проваджений, що починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. На ньому етапі прокурор зобов'язаний забезпечити виконання вимог ст. 214 КПК України, передусім стосовно порядку внесення даних до ЄРДР. строків цих лій, повноти відомостей, визначення підслідності та ін.

Етап слідчих (розшукових) дій. на якому прокурор покликаний забезпечити: правильність тактики і методики розслідування злочинів, планування слідчих дій, дотримання встановлених законом строків, а також неухильне додержувати прав учасників кримінального провадження

Етап повідомлення про підозру. Прокурор забезпечує своєчасність повідомлення про підозру, додержання вимог закону щодо змісту повідомлення про підозру (ст. 277 КПК України), зміни повідомлення про підозру (ст. 278 КПК України), забезпечити  прав підозрюваного та ін.

Етап закінчення досудового розслідуваний в одній із передбачених ч. 2 ст. 283 КПК України форм, а саме: закриття кримінального провадження: направлення до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Форми

Вирішеним питань щодо підслідності кримінальних правопорушень. Прокурор має право доручати органу досудового розслідування проведення досудового розслідування (її. З ч. 2 ст. 36 КПК); визначати підслідність у визначених законом випадках (ч. 5 ст. 216 КПК); приймати рішення про об'єднання чи виділення матеріалів досудового розслідування (ч. 5 ст. 217 КІІК); керівник органу прокуратури вищого рівня вирішує спори про підслідність (ч. 5 ст. 218 КПК).

Ознайомлений і матеріалами досудового розслідуваний. Прокурор уповноважений мати повний доступ до матеріалів, документів та інших відомостей щодо досудового розслідування.

Участь у провадженні досудового розслідування. Прокурор мас право брати участь у проведенні слідчих (розшукових) дій. негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій, а в необхідних випадках - особисто проводити такі дії в порядку, визначеному КПК.

Наданим вказівок і доручень органам досудового розслідування. Прокурор може доручати слідчому, органу досудового розслідування проведення у встановлений строк гласних та негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій або давати вказівки про їх проведення.

Наданим волевиявлення на проведений окремих процесуальних дій. Прокурор погоджує клопотання слідчого до слідчого судді про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій у випадках, передбачених КПК, а також затверджує деякі акти слідчого (обвинувальний акт, проект рішення про відкриття кримінального провадження, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності тощо).

Розгляд скарг учасників провадження на недотримання розумних строків слідчим, прокурором

Тести

1. 2) Наказами генерального прокурора України;

2. 4) прокуратури регіонів з нагляду за додержанням законів в військовій сфері.

3. 2) предметний (функціональний);

4. 3) участь у судовому процесі;

5. 1) Наказу Генерального прокурора України;

Задача

Згідно з КПК на досудовому проваджені дії чи бездіяльність слідчого можуть бути оскаржені обвинуваченим.

Виходячи з норм КПК зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться повага до людської гідності,  презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини. Тобто слідчий порушив основні засади кримінального провадження. 

Прокурор здійснює нагляд за додержанням законів при проведенні досудового розслідування (дізнання та досудового слідства) у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, що здійснюють досудове розслідування, визначаються кримінальним процесуальним законодавством.

Прокурор має право в необхідних випадках доручати керівникам органів досудового розслідування, внутрішніх справ, національної безпеки проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок з метою усунення порушень та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення. А також, прокурор може ініціювати перед керівником органу досудового розслідування питання про відсторонення слідчого від проведення досудового розслідування та призначення іншого слідчого за наявності підстав, передбачених цим Кодексом, для його відводу, або у випадку неефективного досудового розслідування. Крім цього до повноважень відповідно до КПК прокурор вирішує питання про підслідність кримінального провадження.

Отже в цьому випадку дії прокурора є правомірними.

Білет 18

Документи прокурорського реагування при здійсненні нагляду за органами досудового слідства та дізнання.

Письмовий припис про усунення порушень закону вносить прокурор, його заступник органу чи посадовій особі, які допустили порушення, або вищому в порядку підпорядкованості органу, посадовій особі, які правомочні усунути порушення. Його вносять у разі, коли порушення закону має очевидний характер і може завдати суттєвої шкоди інтересам держави, підприємства, установи та організації, а також громадянам, якщо не буде негайно усунуто.

Припис підлягає негайному виконанню, про що повідомляють прокурору.

Припис використовують, переважно, в разі реальної загрози спричинення тяжких наслідків, аварій, екологічних та інших катастроф. Він спонукає органи державної влади чи самоврядування, посадових осіб до активних дій щодо здійснення запобіжних заходів. Наприклад, якщо зволікають із відселенням мешканців будинку, що загрожує обвалом, прокурор письмовим приписом вимагає термінового розв'язання цього питання, оскільки може бути завдано шкоди життю та здоров'ю громадян.
Орган чи посадова особа можуть оскаржити припис вищестоящому прокуророві, який зобов'язаний розглянути скаргу протягом десяти днів, або до суду.

Подання  -  це акт реагування прокурора на виявлені порушення закону з вимогою (вимогами) щодо:

1) усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли;

2) притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності;

3) відшкодування шкоди;

4)  скасування нормативно-правового акта, окремих його частин або приведення його у відповідність із законом;

5)  припинення  незаконних  дій  чи бездіяльності посадових і службових осіб.

Подання  може бути внесено Прем’єр-міністру України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів  Автономної Республіки Крим, міністерствам  та  іншим центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, військовим  частинам, громадським об’єднанням, органам державного нагляду (контролю), посадовим  і  службовим особам цих органів, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності, підпорядкованості чи приналежності, фізичним особам - підприємцям.

Відповідний  прокурор має бути повідомлений про результати розгляду  подання  та  вжиті заходи у визначений  ним строк, що обчислюється  з дня отримання  подання та не може бути меншим 10 днів.

Колегіальний орган, якому  внесено подання, повідомляє про день його розгляду прокурору, який вправі особисто взяти участь у засіданні цього органу.

Постанова прокурора

У разі виявлення в діянні посадової особи або громадянина ознак адміністративного  правопорушення  прокурор, його перший заступник, заступник виносить мотивовану постанову про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Постанова про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності підлягає розгляду повноважною посадовою особою або відповідним органом у 10-денний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законом. У постанові прокурора обов’язково зазначається, ким і яке положення закону порушене та в чому полягає порушення.

Саме постановою прокурор скасовує незаконні, необґрунтовані постанови слідчих і осіб, які проводять дізнання, закриває або зупиняє провадження в кримінальних справах і т. ін.
Вимога прокурора про надання йому документів і матеріалів, довідок та інформації, а також про проведення перевірок і ревізій є одним із актів прокурорського реагування. Посадові особи та громадяни повинні з'являтися за викликом прокурора (повісткою) й давати пояснення щодо обставин, які з'ясовує прокурорська перевірка.

У ст. 1855 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність посадової особи за невиконання законних вимог прокурора про проведення перевірки або ревізії діяльності підпорядкованих підприємств, про надання необхідних матеріалів, а також відповідальність посадових осіб і громадян за ухилення від прибуття за викликом прокуратури.

Тести.

1. 3) Генеральним прокурором України;

2.?

3. 1) подарунок;

4. 1) реалізуються самостійно колегією, а у необхідних випадках через накази Генерального прокурора України;

5. 3) Господарсько-процесуальним кодексом України;

Задача


Екзаменаційний білет 19

1. Повноваження прокурора у процесі здійснення нагляду за органами дізнання та досудового слідства.

Групи

Ініціювання кримінального провадження. Уповноважений вносити відомості відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР,  починати досудове розслідування за наявності підстав, передбачених цим Кодексом; доручати органу досудового розслідування проведення досудового розслідування;

Забезпечення законності досудового розслідування, додержання прав i законних інтересів учасників кримінального провадження. Погоджувати або відмовляти у погодженні клопотань слідчого до слідчого судді про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій у випадках, передбачених цим Кодексом, чи самостійно подавати слідчому судді такі клопотання; Затверджувати чи відмовляти у затвердженні обвинувального акта, клопотань про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, вносити зміни до складеного слідчим обвинувального акта чи зазначених клопотань, самостійно складати обвинувальний акт чи зазначені клопотання, затверджувати інші акти слідчого тощо.

Забезпечення швидкого, повного i неупередженого розслідування (забезпечення ефективності досудового розслідування). Мати повний доступ до матеріалів, документів та інших відомостей, що стосуються досудового розслідування; доручати органу досудового розслідування проведення досудового розслідування; доручати слідчому, органу досудового розслідування проведення у встановлений прокурором строк слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій або давати вказівки щодо їх проведення чи брати участь у них, а в необхідних випадках - особисто проводити слідчі (розшукові) та процесуальні дії в порядку, визначеному цим Кодексом; доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам; призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом;

Виявлення порушень закону під час досудового розслідування.  В казана діяльність здійснюється прокурором різними засобами, передусім, за допомогою реалізації права мати повний доступ до матеріалів, документа та інших відомостей, що стосуються досудового розслідування (п. 2 ч. 2 ст. 36 КПК), а також підчас участі у провадження досудового розслідування, погодження або затвердження складених слідчим клопотань та інших акта тощо.

Усунення виявлених порушень. скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих; ініціювати перед керівником органу досудового розслідування питання про відсторонення слідчого від проведення досудового розслідування та призначення іншого слідчого за наявності підстав, передбачених цим Кодексом, для його відводу, або у випадку неефективного досудового розслідування; надавати органам

досудового розслідування доручення i вказівки, обов’язкові для виконання.

Притягнення до відповідальності винних у вчинених порушень oci6. Прокурор вирішує питання про притягнення слідчого, який допустив порушення закону під час досудового розслідування, до дисциплінарної відповідальності  шляхом винесення подання в порядку ст. 23 ЗУ «Про прокуратуру», до адміністративної відповідальності - шляхом складання постанови (ст. 24 ЗУ «Про прокуратуру»), до кримінальної - внесенням відомостей до ЄРДР та ініціюванням досудового розслідування в порядку, визначеному КПК.

Тести.

1. 2) прокуратура з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері;

2. 2) трьох ланок;

3. 2) не частіше 1 разу на 5 років

4. 2) стороною обвинувачення;

5. 3) прокурор самостійно;

Задача.

Відповідно до ЗУ « Про прокуратуру» При   здійсненні  прокурорського  нагляду  за  одержанням і застосуванням законів прокурор має право  безперешкодно за посвідченням,  що  підтверджує займану посаду, входити у приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, військових частин, підприємств, установ та організацій  незалежно  від  форм  власності  без  особливих перепусток,  де  такі  запроваджено.

В КУАП передбачено відповідальність за ухилення від виконання законних вимог прокурора. Тому прокурор відповідно до ЗУ « Про прокуратури» має виносити постанови про притягнення до адміністративної відповідальності винної особи.  


Екзаменаційний білет 20

1. Предмет і завдання нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Предметом   нагляду  є додержання законів органами,  які проводять дізнання та досудового слідства.

Додержання органами, які проводять дізнання i досудове слідство (органами досудового розслідування), а також оперативними підрозділами законів на стадії кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР i закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Об’єкт

Органи досудового розслідування. Це слідчі підрозділи: 1) органів  внутрішніх справ; 2) органів безпеки; 3) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; 4) органів державного бюро розслідування та їх посадові особи , а саме: слідчий, керівник органу досудового розслідування, Оперативні підрозділи ОВС

Нагляд має своїм завданням сприяти:

1) розкриттю кримінальних правопорушень, захисту особи, її прав, свобод, власності, прав підприємств, установ, організацій від  злочинних  та  кримінально  протиправних  посягань;

2) виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення;

3) запобіганню незаконному притягненню особи до  кримінальної відповідальності;

4)  охороні  прав  і  законних  інтересів осіб при здійсненні кримінального  провадження;

5)   здійсненню   заходів   щодо   запобігання   кримінальним правопорушенням, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних   органів  у  боротьбі  із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних органів  у  боротьбі із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Прокурор  вживає  заходів до того, щоб органи, які здійснюють дізнання та досудового слідства діяльність:

1) додержували передбачений законом порядок початку та проведення дізнання та досудового слідства, що містять ознаки кримінального правопорушення, закриття кримінального  провадження,  а  також додержували строки здійснення досудового розслідування та тримання осіб під вартою;

2)  не  допускали  порушення  законності  під  час проведення дізнання та досудового слідства діяльності

3)  виявляли  причини  вчинення  кримінальних правопорушень і умови, що сприяють цьому, вживали заходів до їх усунення.

Прокурор   здійснює   нагляд   за   додержанням  законів  при проведенні  досудового розслідування  (дізнання  та  досудового слідства) у  формі   процесуального   керівництва досудовим розслідуванням.  Повноваження  прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, що здійснюють   досудове розслідування, визначаються  кримінальним процесуальним законодавством.

Прокурор  має право в необхідних випадках доручати керівникам органів  досудового  розслідування, внутрішніх справ, національної безпеки  проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок з метою усунення  порушень та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення.

Тести.

1. 1) Президентом України, за згодою з Верховною Радою України;

2. 1) загальними для всіх органів прокуратури;

3. 1) громадяни України, що мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові і моральні якості;

4. 3) оперативності, повноти, достовірності;

5. 2) на розгляд засідань колегії виносяться питання, які потребують комплексного підходу;

Задача.


Екзаменаційний білет 20

1. Предмет і завдання нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Предметом   нагляду  є додержання законів органами,  які проводять дізнання та досудового слідства.

Додержання органами, які проводять дізнання i досудове слідство (органами досудового розслідування), а також оперативними підрозділами законів на стадії кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР i закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Об’єкт

Органи досудового розслідування. Це слідчі підрозділи: 1) органів  внутрішніх справ; 2) органів безпеки; 3) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; 4) органів державного бюро розслідування та їх посадові особи , а саме: слідчий, керівник органу досудового розслідування, Оперативні підрозділи ОВС

Нагляд має своїм завданням сприяти:

1) розкриттю кримінальних правопорушень, захисту особи, її прав, свобод, власності, прав підприємств, установ, організацій від  злочинних  та  кримінально  протиправних  посягань;

2) виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення;

3) запобіганню незаконному притягненню особи до  кримінальної відповідальності;

4)  охороні  прав  і  законних  інтересів осіб при здійсненні кримінального  провадження;

5)   здійсненню   заходів   щодо   запобігання   кримінальним правопорушенням, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних   органів  у  боротьбі  із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних органів  у  боротьбі із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Прокурор  вживає  заходів до того, щоб органи, які здійснюють дізнання та досудового слідства діяльність:

1) додержували передбачений законом порядок початку та проведення дізнання та досудового слідства, що містять ознаки кримінального правопорушення, закриття кримінального  провадження,  а  також додержували строки здійснення досудового розслідування та тримання осіб під вартою;

2)  не  допускали  порушення  законності  під  час проведення дізнання та досудового слідства діяльності

3)  виявляли  причини  вчинення  кримінальних правопорушень і умови, що сприяють цьому, вживали заходів до їх усунення.

Прокурор   здійснює   нагляд   за   додержанням  законів  при проведенні  досудового розслідування  (дізнання  та  досудового слідства) у  формі   процесуального   керівництва досудовим розслідуванням.  Повноваження  прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, що здійснюють   досудове розслідування, визначаються  кримінальним процесуальним законодавством.

Прокурор  має право в необхідних випадках доручати керівникам органів  досудового  розслідування, внутрішніх справ, національної безпеки  проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок з метою усунення  порушень та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення.

Тести.

1. 1) Президентом України, за згодою з Верховною Радою України;

2. 1) загальними для всіх органів прокуратури;

3. 1) громадяни України, що мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові і моральні якості;

4. 3) оперативності, повноти, достовірності;

5. 2) на розгляд засідань колегії виносяться питання, які потребують комплексного підходу;

Задача.

Екзаменаційний білет 22

  1.  Предмет і завдання прокурорського нагляду за виконанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність.

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять ОРД - це визначено відокремлений напрям діяльності прокуратури в межах конституційної функції нагляду за додержанням законів органами, які проводять ОРД, що стосується додержання закону під час реалізації визначеної законом системи гласних i негласних пошукових, розвідувальних та контр розвідувальних заходів, що здійснюються із застосуванням оперативних та оперативно-технічних засобів.

Предметом   нагляду  є додержання законів органами,  які проводять оперативно-розшукову  діяльність.

- додержання законодавства про суб’єктів, які здійснюють ОРД. Вони визначені у ст. 5 ЗУ « Про ОРД» i їх перелік вичерпним;

- додержання закону про підстави для проведення оперативно-розшукових заходів (ст. 6). Проведення

оперативно-розшукових заходів при відсутності підстав забороняється;

- додержання законодавства про види оперативно-розшукових заходів, межі та особливості їх застосування (ст. 8);

- додержання законодавства про умови проведення оперативно-розшукових заходів (ст. 9);

- додержання законодавства про строки ведення оперативно-розшукових заходів (ст. 9 1);

- додержання законодавства про порядок документування оперативно-розшукових заходів i  реалізацію матеріалів цієї діяльності (статті 8, 10)

Нагляд має своїм завданням сприяти:

1) розкриттю кримінальних правопорушень, захисту особи, її прав, свобод, власності, прав підприємств, установ, організацій від  злочинних  та  кримінально  протиправних  посягань;

2) виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення;

3) запобіганню незаконному притягненню особи до  кримінальної відповідальності;

4)  охороні  прав  і  законних  інтересів осіб при здійсненні кримінального  провадження;

5)   здійсненню   заходів   щодо   запобігання   кримінальним правопорушенням, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних   органів  у  боротьбі  із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Здійснюючи  нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних органів  у  боротьбі із  вчиненням  кримінальних правопорушень.

Тести

1. 1) своєчасне реагування на незаконні постанови у справах про адміністративні правопорушення;

2. 2) територіальному і функціональному;

3. 2) залежно від посади і стажу роботи;

4. 2) прокурори і заступники прокурора; 

5. 3) відсутнє втручання в оперативно-господарську діяльність відповідних суб'єктів господарювання;

Задача.

Відповідно до чинного законодавства, а саме КПКУ досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор наглядає за додержанням вимог закону про підслідність кримінальних правопорушень та місце проведення досудового розслідування, за необхідності вирішує питання про підслідність. У разі виникнення спору щодо підслідності, то керівник органу прокуратури вищого рівня вирішує ці спори.

Якщо буде встановлено що кримінальне правопорушення вчинене в тій частині району яка була віднесена до Київського району м . Донецьк, то справа була правомірно направлена.

Екзаменаційний білет 23

1. Документи прокурорського реагування при здійсненні нагляду за додержанням і застосуванням законів.

 

Акти прокурорського реагування - це передбачене законом правові засоби усунення виявлених прокурором під час проведення переярки порушень законів, їх попередження на майбутнє, поновлення порушених прав та законних інтересів, а також притягнення винних вченні порушень oci6 до передбаченої законом відповідності

Подання  -  це акт реагування прокурора на виявлені порушення закону з вимогою (вимогами) щодо:

1) усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли;

2) притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності;

3) відшкодування шкоди;

4)  скасування нормативно-правового акта, окремих його частин або приведення його у відповідність із законом;

5)  припинення  незаконних  дій  чи бездіяльності посадових і службових осіб.

Подання  може бути внесено Прем’єр-міністру України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів  Автономної Республіки Крим, міністерствам  та  іншим центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, військовим  частинам, громадським об’єднанням, органам державного нагляду (контролю), посадовим  і  службовим особам цих органів, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності, підпорядкованості чи приналежності, фізичним особам - підприємцям.

Відповідний  прокурор має бути повідомлений про результати розгляду  подання  та  вжиті заходи у визначений  ним строк, що обчислюється  з дня отримання  подання та не може бути меншим 10 днів.

Колегіальний орган, якому  внесено подання, повідомляє про день його розгляду прокурору, який вправі особисто взяти участь у засіданні цього органу.

Наслідки. У разі відхилення подання в цілому чи частково або неповідомлення прокурора про результати розгляду подання прокурор може звернутися до суду. Для звернення прокурора з позовом до суду встановлюється 15-денний строк, що обчислюється з дня одержання повідомлення про відхилення подання або в разі неповідомлення прокурора про результати розгляду подання з дня закінчення визначеного прокурором строку для його розгляду

Постанова прокурора

У разі виявлення в діянні посадової особи або громадянина ознак адміністративного  правопорушення  прокурор, його перший заступник, заступник виносить мотивовану постанову про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Постанова про ініціювання притягнення особи до адміністративної відповідальності підлягає розгляду повноважною посадовою особою або відповідним органом у 10-денний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законом. У постанові прокурора обов’язково зазначається, ким і яке положення закону порушене та в чому полягає порушення.

Саме постановою прокурор скасовує незаконні, необґрунтовані постанови слідчих і осіб, які проводять дізнання, закриває або зупиняє провадження в кримінальних справах і т. ін.
Вимога прокурора про надання йому документів і матеріалів, довідок та інформації, а також про проведення перевірок і ревізій є одним із актів прокурорського реагування. Посадові особи та громадяни повинні з'являтися за викликом прокурора (повісткою) й давати пояснення щодо обставин, які з'ясовує прокурорська перевірка.

Заява до суду. У разі відхилення подання або неповідомлення прокурора про результати його розгляду, а також якщо подання не вносилося, прокурор може звернутися до суду щодо:

1) визнання незаконним нормативно-правового акта повністю чи в окремих його частин;

2) визнання протиправним рішення чи окремих його положень i щодо скасування або визнання не чинним рішення чи окремих його положень;

3) визнання протиправними дій чи безд1яльносп, зобов’язання вчинити певні дії або утриматися від вчинення певних дій.

Порядок внесення та строк розгляду встановлюються відповідним процесуальним законом

Тести.

1.2) що раніше засуджувалися за вчинення злочинів, за винятком реабілітованих;

2. 4) дорадчим органом;

3. 3) держави;

4. 2) прокурор району, міста, області – в межах своєї компетенції;

5. 1) з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері;

Задача.

Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за ненадання медичної допомоги хворому медичним працівником.

Відповідно до КПК прокурор має право за заявою потерпілої особи вносити відомості до ЄРДР про наявні кримінальні правопорушення та починати досудове розслідування. А також повідомляти особу про підозру. Кінцевим етапом досудового розслідування буде складання обвинувального акту щодо лікаря і направлення матеріалів кримінального провадження до суду.

Отже в цьому випадку прокурор має розпочати кримінальне провадження щодо винної особи, а саме лікаря.

Екзаменаційний білет 24

  1.  Пріоритетні напрямки нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Основними напрямами нагляду за додержанням і застосуванням законів вважати захист (наказ Ген прокурора від 07.11. 2012):

-  соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина, насамперед осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

У зв’язку з цим надзвичайно важливого значення набуває дотримання конституційних прав і свобод громадян при провадженні оперативно-розшукової діяльності та у кримінальному провадженні; забезпечення дієвого захисту прав неповнолітніх на охорону життя і здоров’я; удосконалення процедури розгляду звернень громадян; додержання конституційних прав громадян у місцях тримання затриманих, установах попереднього ув’язнення, виконання покарань та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи;

- фінансово-економічних інтересів держави, передусім у бюджетній та земельній сферах;

З метою належної реалізації даного напряму доцільно вживати системних заходів щодо посилення нагляду за додержанням і застосуванням законів у бюджетній сфері та щодо використання державних коштів, законності розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності; захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, у тому числі при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, збереження військового майна; захист інтересів держави та громадян у сфері використання земельних ресурсів, при вилученні земель, наданні їх у власність і користування, продажу та зміні цільового використання (у тому числі земель оборони і транспорту);

-   конституційних засад підприємницької діяльності.

З цією метою необхідно здійснювати неупереджений контроль за дотриманням конституційних засад підприємницької діяльності відповідними органами виконавчої влади, особливої уваги заслуговує розробка дієвого механізму проведення органами прокуратури позапланових перевірок суб’єктів господарювання та прийняття рішень за результатами таких перевірок; недопущення незаконного втручання в діяльність суб’єктів підприємницької діяльності.

Особливу увагу хотілося б звернути на той факт, що правоохоронна функція органів прокуратури має бути спрямована на захист інтересів людини і громадянина, суспільства та держави в цілому.

Пріоритетні напрями нагляду за додержанням і застосуванням законів визначаються Генеральним прокурором України та рішеннями колегій Генеральної прокуратури України.

Рішеннями колегій прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, спеціалізованих прокуратур (на правах обласних) з урахуванням стану законності також можуть додатково визначатися інші пріоритетні напрями нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Тести.

1.1) Генеральним прокурором України;

2. 2) накладається з урахуванням ступеня вини і тяжкості провини;

3. 1) конкретність, цілеспрямованість, реальність;

4. 4) все вищеперераховане.

5. 3) Генеральний прокурор України;

Задача.

Відповідно до ЗУ « Про прокуратуру» При   здійсненні  прокурорського  нагляду  за  одержанням і застосуванням законів прокурор має право  безперешкодно за посвідченням,  що  підтверджує займану посаду, входити у приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, військових частин, підприємств, установ та організацій  незалежно  від  форм  власності  без  особливих перепусток,  де  такі  запроваджено.  

Отже, в цьому випадку дії працівників охорони АТ «Донмоблзв’язок» не є правомірними.


Білет 25

  1.  Повноваження прокурора під час здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Повноваження прокурора у ході нагляду за додержанням і застосуванням законів визначені у ст. 20 Закону. За наявності інформації про порушення законодавства, або запобігаючи таким порушенням, прокурор має право на перевірку в порядку нагляду. Ця перевірка може стосуватись не тільки конкретних фактів, але й вийти за їх рамки, коли у прокурора з'являються підстави для висновку про розповсюдженість, систематичність випадків правопорушень у діяльності піднаглядних об'єктів.

При здійсненні прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів прокурор має право:

1) безперешкодно за посвідченням, що підтверджує займану посаду, входити у приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, військових частин, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності без особливих перепусток, де такі запроваджено. Отримання від Центрального депозитарію цінних паперів, Національного банку України та депозитарних установ інформації, що міститься у системі депозитарного обліку цінних паперів, здійснюється в порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про депозитарну систему України";

2) витребовувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, військових частин, державних підприємств, установ та організацій рішення, розпорядження, інструкції, накази та інші акти і документи, одержувати інформацію про стан законності і заходи щодо її забезпечення, мати доступ до відповідних інформаційних баз даних державних органів;

3) вимагати від керівників та колегіальних органів проведення перевірок, ревізій діяльності підпорядкованих і підконтрольних підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також виділення спеціалістів для проведення перевірок, відомчих і позавідомчих експертиз;

4) мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, у тому числі за письмовою вимогою, і таких, що містять комерційну таємницю або інформацію з обмеженим доступом. Письмово вимагати подання в прокуратуру у визначений ним розумний строк зазначених документів та матеріалів, видачі необхідних довідок, у тому числі щодо операцій і рахунків юридичних осіб та інших організацій, для вирішення питань, пов'язаних з перевіркою. Отримання від банків інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється у порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність";

5) отримувати від посадових та службових осіб і громадян усні або письмові пояснення, в тому числі шляхом виклику відповідної особи до органу прокуратури.  При виявленні порушень закону прокурор у межах своєї компетенції має право:

1) вносити подання;

2) у встановленому законом порядку ініціювати притягнення особи до дисциплінарної, адміністративної відповідальності, складати протокол про адміністративне правопорушення та починати досудове розслідування;

3) звертатися до суду в передбачених законом випадках.

Тести

1. 3) юрист 3 класи;

2. 3) винесення постанови про дисциплінарне провадження;

3. 2) клопотання;

4. 2) Наказами Генерального прокурора України;

5. 2) тільки прокурори та слідчі прокуратури;

Задача

Прокурорами і слідчими можуть призначатися громадяни України, які мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові і моральні якості. Особи, які не мають досвіду практичної роботи за спеціальністю, проходять в органах прокуратури стажування строком до одного року. Порядок стажування визначається Генеральним прокурором України.

Особи, вперше призначені на посади старших прокурорів та прокурорів прокуратур, слідчих прокуратури, приймають "Присягу працівника прокуратури" такого змісту:"Я, (прізвище, ім'я, по батькові) вступаючи на службу в прокуратуру, присвячую свою діяльність служінню Українському народові і Українській державі та урочисто присягаю:неухильно додержуватися Конституції, законів та міжнародних зобов'язань України; сумлінним виконанням своїх службових обов'язків сприяти утвердженню верховенства права, законності та правопорядку; захищати права і свободи людини та громадянина, інтереси суспільства і держави; постійно вдосконалювати свою професійну майстерність, бути принциповим, чесно, сумлінно і неупереджено виконувати свої обов'язки, з гідністю нести високе звання працівника прокуратури. Усвідомлюю, що порушення присяги несумісне з подальшим перебуванням в органах прокуратури".

Прокурор і слідчий підписують текст прийнятої Присяги, яка додається до особової справи. Про прийняття Присяги вноситься запис у трудову книжку. Процедура прийняття Присяги визначається Генеральним прокурором України.

Стосовно осіб, які претендують на зайняття посади прокурора або слідчого прокуратури, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Особи, які претендують на зайняття посад в органах прокуратури, до призначення на відповідну посаду подають за місцем майбутньої служби декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за формою і в порядку, що встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", та зобов'язані повідомити керівництву органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб.

На посади прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокурорів призначаються особи віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше семи років; на посади районних і міських прокурорів - віком не молодше 25 років із стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше трьох років.

Прокурори і слідчі прокуратури підлягають атестації один раз у п'ять років. Порядок атестації визначається Генеральним прокурором України.

Сумісництво служби в органах прокуратури з роботою на підприємствах, в установах чи організація, а також з будь-яким підприємництвом не допускається, за винятком наукової і педагогічної діяльності.

Не може бути прийнята на посаду прокурора або слідчого прокуратури особа, яка має не погашену або не зняту судимість за вчинення злочину, крім реабілітованої, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

На прокурорів та слідчих прокуратури поширюються інші обмеження, встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Прокурори та слідчі прокуратури зобов'язані подавати щороку до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою і в порядку, що встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Білет 26

1. Структура органів прокуратури України.

Структура органів прокуратури України - сукупність стійких зв'язків об'єкта, що забезпечують його цілісність і тотожність самому собі, тобто збереження основних властивостей при різних зовнішніх і внутрішніх змінах.  

Структуру Генеральної прокуратури складають Головні управління,управління, відділи.  

Частина 3 статті 14 Закону передбачає створення колегії Генеральної прокуратури України при розгляді найбільш важливих проблем прокурорсько-слідчої діяльності, такі колегії утворюються й у прокуратурах другої ланки.  

Відповідну структуру з урахуванням свого правового статуту та компетенції мають й прокуратури другої ланки. Міські, районні, міжрайонні і прирівняні до них прокуратури утворять основну (третю) ланку прокурорської системи, діючи на всієї території України. Міські прокуратури функціонують у межах окремих міст обласного підкорення. Міжрайонні прокуратури охоплюють своєю діяльністю або два сусідніх райони або місто і прилеглий район.

Прокуратури міст районів прирівняні до них прокуратури очолюють відповідні прокурори (керівник), які призначаються на посаду Генеральним прокурором України. У цих прокуратурах є посади заступника прокурора, старшого помічника прокурора, помічників прокурора, старшого слідчого, слідчого.  

Штатна чисельність прокуратур таких прокуратур неоднакова, залежить від об'єму роботи, що виконується і затверджується Генеральним прокурором України. Об'єм роботи визначається рівнем злочинності у регіоні, чисельністю населення, кількістю і специфікою піднаглядних об'єктів, чисельним складом суду і іншими обставинами.

Структура та компетенція спеціалізованих прокуратур. Зі статусом міських районних прокуратур на території України створені і функціонують спеціалізовані прокуратури. Вони будуються на загальних для всіх органів прокуратури принципах. Перед ними стояти загальні для всіх органів прокуратури завдання, використовують ті ж методи прокурорського реагування на виявлені порушення закону. Разом з тим, особливості піднаглядних об'єктів (а звідсіль предмет нагляду) визначає специфіку їх структурній побудові.  

1. Транспортні прокуратури діють на правах міжрайонних прокуратур і здійснюють нагляд за дотриманням і правильним застосуванням законів (загальний нагляд) підприємствами, установами, організаціями і посадовими особами залізничного, морського, річкового і повітряного транспорту.

2. Прокуратури по нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства діють на правах міжрайонних прокуратур.

3. Природоохоронні прокуратури створені на принципах міжрайонних прокуратур, контроль і керівництво за ними покладений на прокурорів областей і Автономної Республіки Крим. Природоохоронні прокуратури забезпечують нагляд за дотриманням і правильним застосуванням природоохоронного законодавства Кабінетом Міністрів України, міністерствами, державними комітетами і відомствами, іншими органами державного і господарського управління.

4. До системи органів військових прокуратур належать військові прокуратури регіонів і військова прокуратура Військово-Морських Сил України (на правах обласних), військові прокуратури гарнізонів (на правах міських). Ці прокуратури здійснюють нагляд за дотриманням законів органами військового управління, військовими об'єднаннями, частинами, підрозділами, установами, учбовими заставами і посадовими особами Збройних Сил, Прикордонних військ, Національної гвардії, Управління державної охорони, Служби безпеки України й інших військових формувань, дисциплінарних батальйонів на території України.

Тести

1. 2) мають право обирати і бути вибраними до представницьких органів держави і місцевого самоврядування;(?)

2. 2) поліпшення ділових якостей і діяльності конкретних працівників;

3.  4) хто порушив вимоги закону.

4. 3) з 1921 року; (?)

5. 2) нагляд за дотриманням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища (екологічного, природоохоронного законодавства);

Білет 27

1. Функції та інші напрямки діяльності прокуратури України.

Функції прокуратури можна визначити як основні напрямки діяльності прокуратури, здійснювані з використанням специфічних форм і методів у рамках точно обкреслених повноважень (компетенції). У відповідності зі ст. 121 Конституції України та ст. 5 Закону України  „ Про прокуратуру” із змінами, внесеними згідно із Законом від 08.12.2004 р. на прокуратуру покладено 5 функцій (дивись ст. 121 Конституції та ст. 5 Закону).

Становлення судової влади та реалізація принципу змагальності обумовили виключення суду з числа об'єктів прокурорського нагляду. Прокурор не здійснює функції нагляду за додержанням законів при розгляді справ у судах. Він є учасником судового процесу і користається правами, рівними з правами інших учасників судового засідання. У судовому розгляді кримінальних справ прокурор займає процесуальне положення державного обвинувача, тобто його діяльність спрямована на викриття винного у вчиненні злочину та реалізацію кримінальної відповідальності. Таким чином, самостійність функції державного обвинувачення обумовлюється специфікою предмета судового розгляду - підтримкою від імені держави обвинувачення, задачами та процесуальним положенням прокурора у суді. Дана функція є для прокуратури традиційної, однак у якості пріоритетної в радянський період вона не виділялася. Важливо підкреслити також і те, що підтримка державного обвинувачення у суді прокурором визнається Конституцією України одним із принципів кримінального судочинства. Для прокуратури це означає, що прокурори зобов'язані підтримувати державне обвинувачення з усіх кримінальних справ, що направляється до суду з обвинувальним висновком.

Другий у порядку черговості згідно Конституції України сформульована функція представництво інтересів громадянина або держави у суді у випадках, визначених законом. Тут мається на увазі, насамперед, участь прокурора у судовому розгляді цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення і господарські суперечки у господарських судах. Захищаючи інтереси держави та громадянина, прокурор не є суб'єктом даних правовідносин, і в судовому засіданні займає процесуальне положення представника їхніх інтересів, користаючись рівними з всіма учасниками правами.  

Дві інші функції, що одержали своє закріплення в Конституції України, - нагляд за дотриманням законів органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство та нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень з кримінальних справ, а також при застосуванні інших мір примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої волі громадян, - є для прокуратури традиційними. Відповідно до п. 5 ст. 121 Конституції України на прокуратуру покладено нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами. Ця функція у «Перехідних положеннях» мала назву «Нагляд за додержанням та застосуванням законів» («загальний нагляд). Відправним моментом при рішенні питання про збереження нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий «загальний нагляд») була вказівка Конституції на те, що «дана функція виконуватися прокуратурою до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів по контролю за дотриманням законів”. Передбачалося, що прокурорський нагляд повинний був «піти» з тих сфер, у яких вже створені і функціонують органи державного контролю за додержанням законів. Однак як і раніше, так і зараз залишається відкритим питання ким і як вирішується питання про готовність тих чи інших сфер правових відносин до того, що вони можуть плідно розвиватися без участі і впливу прокурорського нагляду.  

Тести

1. 3) обов'язковими;

2. 3) Генеральна прокуратура України, прокуратура АРК, прокуратури м. Києва і м. Севастополя, прокуратури областей, міські, районні, міжрайонні і інші прирівняні до них прокуратури,прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері, Дніпровська екологічна прокуратура (спеціалізовані);

3. 2) в передбачені законом терміни;(?)

4.

5. 1) на стадії підготовки до участі в справі;

Задача

За ЗУ Про прокуратуру ст. 20 При здійсненні прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів прокурор має право: 3) вимагати від керівників та колегіальних органів проведення перевірок, ревізій діяльності підпорядкованих і підконтрольних підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також виділення спеціалістів для проведення перевірок, відомчих і позавідомчих експертиз;

Ч.1 Стаття 214 КПК прокурор вносить відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і це є його обов’язком.


Білет 28

1.Правові основи організації та діяльності прокуратури.

Повноваження прокурорів, організація, засади та порядок діяльності прокуратури визначаються Конституцією України, Законом "Про прокуратуру", іншими законодавчими актами.

Конституція України закріплює основні функції прокуратури (ст. 121) і регламентує порядок призначення та звільнення Генерального прокурора України (ст. 122).

Завдання, організація і порядок діяльності органів прокуратури, а також повноваження прокурорів визначаються Законом України "Про прокуратуру".  Порядок здійснення прокурорами процесуальних та інших повноважень передбачається Кримінально-процесуальним, Цивільно-процесуальним, Господарсько-процесуальним, Кримінально-виконавчим кодексами, Кодексом України про адміністративні правопорушення, а також Законами України "Про звернення громадян", "Про міліцію", "Про Службу безпеки України", "Про оперативно-розшукову діяльність" та ін. Крім цього, у своїй діяльності прокурори керуються такими законодавчими актами, як Дисциплінарний статут прокуратури України, Положення про класні чини працівників органів прокуратури України, а також відомчими наказами, розпорядженнями, інструкціями Генерального прокурора України (п. 7 ст. 15 Закону "Про прокуратуру").

У своїй діяльності органи прокуратури враховують норми міжнародно-правових актів щодо охорони прав і свобод людини. До таких актів відносяться: Загальна декларація прав людини (1946 р.), Конвенція з прав та основних свобод людини (1950 р.) та ін.

Генеральний прокурор України відповідно до угод про міжнародне співробітництво і правову допомогу вирішує питання про відкриття та розслідування кримінального провадження, видачу злочинців або осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, а також вирішує інші передбачені такими угодами питання. Повноваження Генеральної прокуратури, прокуратур обласного рівня в галузі взаємної правової допомоги в межах міжнародного співробітництва регламентується, крім міжнародних угод, також відомчими нормативними актами: наказами, інструкціями, протоколами.

Приклади наказів Генерального прокурора України:

Наказ Генерального прокурора України № 7 гн від 22.04.2004 р. «Про організацію роботи з питань правового забезпечення в органах прокуратури».

Наказ Генерального прокурора України № 1/4 гн від 24.01.2006 р. «Про затвердження положення про організацію співпраці Генеральної прокуратури України з Верховною Радою України».

Наказ Генерального прокурора України № 11 гн від 14.07.2006 р. «Про організацію роботи органів прокуратури України в реалізації принципи гласності».

Наказ Генерального прокурора України № 8 від 31.01.2011 р. «Про організацію взаємодії органів прокуратури України з Національною академією прокуратури».

Тести

1. 3) нормативно-правових актах, загальноприйнятих нормах міжнародного права, а також міжнародних договорах, укладених Україною;

2. 2) організацію роботи окремих органів прокуратури;4) організацію індивідуальної роботи прокурорів;

3. 2) вимога негайного його виконання і усунення очевидних порушень закону;

4. 3) загальної частини; 4) особливої частини.

5. 1) Генеральним прокурором України;

Задача

Стаття 30. ЗУ Про Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Прокурор вживає заходів до того, щоб органи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування (дізнання та досудове слідство):

1) додержували передбачений законом порядок початку та проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, закриття кримінального провадження, а також додержували строки здійснення досудового розслідування та тримання осіб під вартою;

Постанови прокурора виступають правовими засобами нагляду, які скасовують постанови органу дізнання або слідчого про відмову у порушенні кримінальної справи; постанови про скерування заяви (повідомлення) про злочин або матеріалів кримінальної справи за належністю чи підслідністю; постанови про об'єднання кримінальних справ, виділення кримінальної справи; накладення арешту на майно; обрання, зміну, скасування запобіжного заходу; постанови про притягнення як обвинуваченого; визнання потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем; про допуск захисника до участі у справі; про зупинення провадження у справі; про закриття кримінальної справи тощо.

Наказом Генерального прокурора України № 4 від 20.04.2004 р.4 жовтня 1998 року «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство” визначені основні моменти, щодо організації прокурорського нагляду за виконанням законів органами досудового розслідування. Наказ зобов'язує прокурорів усіх рівнів забезпечувати єдиний підхід до організації наглядової діяльності за названими органами та посадовими особами незалежно від їх відомчого підпорядкування; у всіх випадках виявлення порушень реагувати щодо них на всіх етапах кримінального судочинства, починаючи з моменту отримання заяви, повідомлення про злочин, і завершуючи прийняттям прокурором кінцевого рішення (затвердження обвинувального висновку, скерування справи до суду для застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, перевірки законності рішення про закриття, а також відмови у порушенні кримінальної справи).

Отже, прокурор може перевіряти законність рішення про закриття кримінального провадження.


Білет 29

1.Місце прокуратури в системі державних органів України

У зв'язку з тим, що „Декларація про державний суверенітет України” оголосила поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, у теорії прокурорського нагляду виникло запитання, до якій з названих галузей влади відноситься прокуратура. По цьому питанню висловлені різні точки зору.

1. Прихильники першої точки зору вважали, що прокуратура повинна знаходитися в системі законодавчої влади. В основі даного судження лежить теза про те, що прокуратура є органом нагляду за виконанням законів, що приймаються законодавчим органом - Верховною Радою України, діє на основі повноважень, отриманих від законодавчої влади, і підконтрольна їй. Указувалося також на те, що без прокуратури законодавча влада виявиться фактично безвладної у зв'язку з відсутністю органа, який би контролював виконання прийнятих рішень.  

2. Відповідно до іншої точки зору прокуратура повинна входити в систему виконавчої влади, оскільки однієї з її функцій є організація виконання законів, а контроль і нагляд є засобами рішення цієї задачі.

3. На думку прихильників третьої точки зору, прокуратуру варто повернути в „природне для неї положення одного з елементів правосуддя”. Говорячи іншими словами, представники даного підходу до рішення розглянутого питання бачать прокуратуру в системі судової влади.

4. На думку прихильників іншого підходу, поряд із законодавчою, виконавчою і судовою владою, що є фундаментальними галузями влади, правомірно говорити про контрольну (наглядову) владу, у систему якої, поряд з Конституційним Судом, Уповноваженим Верховної Ради України з правах людини, Рахунковою палатою й іншими органами, входить і прокуратура.

5. Існує ще одна точка зору, відповідно до якої прокуратура є самостійним державним інститутом. Не входячи в жодну з галузей, вона активно взаємодіє з усіма галузями державної влади, що дозволяє їй у найбільшій мері реалізувати свої правоохоронні і правозахисні функції.

Найбільш плідним у рішенні розглянутої проблеми є підхід, відповідно до якого прокуратура не відноситься ні до однієї галузі влади, займаючи в її структурі самостійне місце, але активно взаємодіє з всіма органами влади. Ця теза практично одержала своє закріплення в Конституції України 1996 р., що містить самостійний розділ (VII), присвячений прокуратурі.

Виходячи з напрямків діяльності органів прокуратури України можна підтвердити висновок, що вона не відноситься до жодної із названих гілок влади. По-перше, органу законодавчої влади не властиво виконувати функцію слідства, представництва інтересів держави та громадян у судах та підтримання державного обвинувачення. По-друге, органу виконавчої влади не властиво виконання вищеназваних, а також наглядових функцій. По-третє, органу судової влади не властиво здійснювати наглядові функції та функцію попереднього (досудового) слідства.

Тести

1. 4) підтримує державне обвинувачення в суді.

2. 3) Петра Великого; (?)

3. 2) звернутися із заявою до суду про визнання акту незаконним;

4.3) службовий обов’язок кожного прокурорсько-слідчого працівника;

5. (?)

Задача

За ч. 4 статті 20 Закону України Про прокуратуру

При здійсненні прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів прокурор має право мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, у тому числі за письмовою вимогою, і таких, що містять комерційну таємницю або інформацію з обмеженим доступом. Письмово вимагати подання в прокуратуру у визначений ним розумний строк зазначених документів та матеріалів, видачі необхідних довідок, у тому числі щодо операцій і рахунків юридичних осіб та інших організацій, для вирішення питань, пов'язаних з перевіркою. Отримання від банків інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється у порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність".

За ЗУ Про банки і банківську діяльність в статті 62 вказано, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками: 3) органам прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу;

За ст. 21 ЗУ Про прокуратуру для здійснення перевірки прокурор приймає постанову, в якій зазначає підстави, що свідчать про можливі порушення законності, та обґрунтовує необхідність вчинення дій.

Білет 30

1. 1. Поняття прокурорського нагляду в Україні. Його предмет, завдання і система.

Поняття "прокурорський нагляд" є різноаспектним. Прокурорський нагляд потрібно розуміти у чотирьох значеннях:

1. Прокурорський нагляд як самостійна галузь державної діяльності.   Прокурорський нагляд  як самостійна галузь державної діяльності полягає в тому, що у відповідності з Конституцією України, Законом «Про прокуратуру» (далі Закон) та багатьма іншими нормативно - правовими актами (КПК, ЦПК, ГПК, законами «Про міліцію», «Про Службу безпеки України», «Про оперативно-розшукову діяльність» та ін.) - органами прокуратури України різносторонньо здійснюється одна із основних функцій держави, а саме правоохоронна функція. Різносторонньо тому, що: по-перше, прокурорський нагляд, як вид діяльності - це специфічне функціонування у напрямі нагляду від імені держави за додержанням і правильним застосуванням законів відповідними численними суб'єктами правозастосування. По-друге, прокурорська діяльність не обмежується тільки наглядовою функцією, а охоплює також: кримінальне переслідування, тобто дізнання та досудове слідство; координацію діяльності інших правоохоронних органів (органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів податкової міліції, органів митної служби та ін.) у спільній боротьбі зі злочинністю;

2. Прокурорський нагляд як самостійна галузь права України. Як самостійна галузь права прокурорський нагляд обумовлюється тим, що у законодавстві України реально існує сукупність правових норм, які регламентують систему і структуру органів прокуратури, принципи та умови їх організації та напрями діяльності, повноваження щодо виявлення й усунення порушень законності, засоби прокурорської діяльності та реагування на ці порушення тощо.

3. Прокурорський нагляд як самостійна галузь правової (юридичної) науки.Прокурорський нагляд як самостійна частина юридичної науки розробляє теорію прокурорського нагляду, вивчає його чинну нормативну базу в цілому й окремі його інститути та норми, практику їх застосування органами прокуратури, а також історію прокуратури України та інші питання.

4. Прокурорський нагляд як самостійний курс навчальної дисципліни.Прокурорський нагляд як самостійний курс навчальної юридичної дисципліни базується на основах науки прокурорського нагляду, нормах права, що регламентують прокурорську діяльність (тобто на прокурорсько-наглядовому праві) і їх застосування на практиці прокурорськими працівниками.

Метою викладання курсу «Прокурорський нагляд» є розкриття його соціальної і правової суті, значення для захисту інтересів держави і суспільства, прав і свобод громадян, їх правового виховання для зміцнення законності та правопорядку.

Предметом навчальної дисципліни "Прокурорський нагляд" є правове регулювання призначення, завдань, функцій, принципів організації й діяльності української прокуратури, її органів та установ, повноваження прокурорів та інших працівників прокуратури під час здійснення наглядових повноважень, кримінального переслідування, участі у розгляді справ судами, реагування на незаконні дії суддів та їх рішень.

Дисципліна "Прокурорський нагляд"складається з двох частин (тобто мова йде про систему):  -  загальна частина; -  особлива частина.

Загальна частина містить теми, зміст яких з'ясовує питання призначення прокуратури, її функцій та місця серед інших державних органів; історичні передумови та основні етапи її розвитку, принципи організації та діяльності; характеризують систему і структуру прокуратури України, законодавство про прокуратуру.В особливій частині вивчають напрями діяльності, тобто галузі прокурорського нагляду та інші функції прокуратури.

Тести

1.2) Конституцією України, Законом України «Про прокуратуру», іншими законодавчими актами;

2. 3) галузева юридична наука;

3. 4) Наказом Генерального прокурора України та інструкцією

5. 1) коли посадовим особам стає відомо про вчинений злочин (?)

Задача

В даному випадку зі сторони керівника АТ є порушення.

За ст.. 40 КЗпП не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

Згідно статті ч3 ст.259 КЗПП Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про працю здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Ст 21 ЗУ Про прокуратуру  

Прокурор може провести перевірку. Перевірки проводяться за письмовими зверненнями органів державної влади, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, фізичних та юридичних осіб, а також за власною ініціативою прокурора. При цьому перевірки за заявами фізичних чи юридичних осіб, зверненнями та запитами депутатів усіх рівнів, крім заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, проводяться лише у разі їх попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами або неприйняття ними у встановлені строки рішень з цих питань.

У разі якщо захист прав і свобод людини і громадянина та інтересів держави згідно із законом є компетенцією відповідних органів державного нагляду (контролю), перевірки проводяться з обов'язковим наданням оцінки щодо законності їх діяльності. У зв'язку з бездіяльністю уповноваженого органу державного нагляду (контролю) або відсутністю такого органу вживаються відповідні заходи прокурорського реагування, спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів держави.

За ст. 20 ЗУ При виявленні порушень закону прокурор у межах своєї компетенції має право вносити подання.

За ст. 23 ЗУ для усунення порушення зі сторони керівника АТ може надати подання.

Подання - це акт реагування прокурора на виявлені порушення закону з вимогою (вимогами) щодо:

1) усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли;

2) притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності;

3) відшкодування шкоди;

4) скасування нормативно-правового акта, окремих його частин або приведення його у відповідність із законом;

5) припинення незаконних дій чи бездіяльності посадових і службових осіб.

А також у разі відхилення подання в цілому чи частково або неповідомлення прокурора про результати розгляду подання, а також якщо подання не вносилося, прокурор може звернутися до суду щодо:

1) визнання незаконним нормативно-правового акта відповідного органу повністю чи в окремій його частині; 2) визнання протиправним рішення чи окремих його положень і щодо скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень; 3) визнання протиправними дій чи бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії або утриматися від вчинення певних дій.




1. Цессия
2. монос один одинокий монастирион ~ уединённое жилище также иночество ~ буквально уединённое одино
3. Тема- Мерчандайзинг в аптеке ЦЕЛЬ ВЫПОЛНЕНИЯ РАБОТЫ- На основе теоретических представлений о мерча
4. Кодовое обозначение товара- ХХ ~ группа ХХХХ ~ позиция ХХХХ ХХ ~ субпозиция ХХХХ ХХ ХХХ Х ~ подсубпоз.html
5. Философия и наука философия и религия
6. Я-концепция
7. . первое основано на разделении субъекта человека и объекта исследования природы при этом преимуществ.
8. ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК THE DEVELOPMENT OF THE US TRNSPORTTION SYSTEM IN THE 20TH CENTURY для ст
9. по теме- Учение о Конституции
10. Феномен Мировых Религий
11. перебоев кашель боли и тяжесть в правом подреберье.html
12. Висенте Эспинель
13. тематики Математика Методические указания к выполнению контрольной работы 1
14. Права и свободы человека и гражданина Положение человека его права свободы являются центральным объекто
15. Лекция 2- Местное самоуправление как самостоятельный институт гражданского общества 2
16. Центр стандартизации управления проектами 02 декабря 2011 года ГОСТ Р 548712011 НАЦИОНАЛЬНЫЙ СТАНДАРТ РОССИЙ.html
17. Шинкиокушинкай каратэ В
18. РЕФЕРАТ дисертацiї на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Харкiв ~ Дисе
19. воздушный и тепловой режим почв
20. Шуберт