Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

записка до проекту Реконструкція планування та озеленення скверу по вул

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІМ. О. М. БЕКЕТОВА

ЖИТЛОВО – КОМУНАЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

Пояснювальна записка

до проекту «Реконструкція, планування та озеленення скверу по вул. Сумська в м. Харкові»

Виконала

студентка гр. 3-ЗБ-2

Пашкова А. В.

Перевірила

Торяник Н. Ф.

Харків 2013

Зміст:

  1.  Вступ
  2.  Кліматичні умови в м. Харкові та Харківській області
  3.  Існуюче положення
  4.  Архітектурно - планувальне рішення
  5.  Дендрологічне рішення
  6.  Квіткове оформлення. Газон
  7.  Використана  література

 

Вступ

Сквер - це невелика озеленена територія , яка є елементом оформлення площі , громадського центру , магістралі , використовувана для короткочасного відпочинку і транзиту.

Сквер на площі може займати всю її територію або тільки частина , може бути влаштована в одному місці площі або розділений на кілька ділянок . Його розміщують між будинками або перед окремою спорудою . Це залежить від планування відповідного району міста , розмірів ділянок , вільних від забудови , графіка руху транспорту і пішоходів , розташування і архітектурного рішення громадських і житлових будівель.

Призначення скверів може бути різним. Сквери , створювані на майданчиках загальноміського чи районного значення , на привокзальних площах , а також перед окремими великими громадськими будівлями ( театрами , музеями і т. д.) , призначені головним чином для " короткочасного відпочинку громадян. Сквери , розташовані на майданчиках другорядного значення та на вулицях , використовуються для більш тривалого відпочинку і , крім того , служать місцем для прогулянок та ігор дітей. Цільове призначення скверів перед окремими будівлями визначається насамперед функціями цих будівель. Наприклад , сквери біля кінотеатрів використовуються влітку як своєрідні фойє, в яких відвідувачі очікують початку сеансу. Коли сквери на площах і вулицях створюються тільки з архітектурно - декоративними цілями , вони зазвичай займають незначні за розмірами ділянки , і тут часто встановлюють пам'ятники або скульптури , розміщують фонтани.

Цільове призначення скверів знаходиться у відомій залежності і від розмірів території . Іноді сквер на вулиці через недостатні розмірів ділянки не може бути використаний для відпочинку дорослих та ігор дітей , і тому служить лише декоративним цілям.

При плануванні скверу важливо визначити баланс його території , для чого необхідно знайти правильне співвідношення основних елементів, що складають територію скверу ( майданчиків , доріжок і різних типів посадок ) . Це співвідношення залежить у кожному конкретному випадку від не скількох факторів: можливої ​​ кількості відвідувачів , призначення скверу , його місця в плані міста , кліматичних умов , рельєфу , характеру навколишньої забудови і необхідності розкриття видових панорам на ландшафт. Залежно від кількості відвідувачів встановлюють розміри майданчиків у сквері , ширину і протяжність доріжок.

Кліматичні умови в м. Харкові та в Харківській області

Головна роль у формуванні клімату належить сонячному промінню та теплу. Найбільша кількість прямої сонячної радіації до Слобідського краю надходить у липні, а найменша -у грудні. На поверхню ґрунту, рослинного покриву за рік надходить до 4250 МДж/м2, а річні коливання збігаються із зміною хмарності.

Сонячне сяйво складає в середньому близько 1850 год./р. Хмарних днів в Харкові до 95 на рік. Середньорічна температура повітря коливається від 6,0 С на півночі до 7,4 С на півдні. Найхолодніші місяці року — січень і лютий, найтепліші — липень і серпень.

Особливістю клімату Харківської області є посилення континентальності у південному та південно-східному напрямках. Харків міститься в північній частині області.

Іншою кліматичною особливістю Харкова є те, що територію перетинає зона високого тиску. Влітку вона майже непомітна і чітко позначена взимку. Ця зона є кордоном розподілу вологих повітряних мас та опадів на території України. На північ від цієї зони розповсюджені циклони, південно-західні та західні вітри, які зумовлюють опади. На півдні поширені північні, на сході, східні посушливі маси.

Кліматичною рисою Харківської області та Харкова є також розподіл опадів, який підпорядкований більш меридіанній залежності, ніж широтній. Добре зволожена західна частина області з середньорічною кількістю опадів 568 мм, східна частина сухіша — 475 мм. Найбільш вологими місяцями у всіх районах області є червень і липень, протягом яких випадає 57 -73 мм опадів (у західних районах опадів буває на 15 — 20 мм більше, ніж у східних). Відносно посушливими є рання весна та осінь. Більш рівномірні опади протягом періоду з температурами повітря більш ЮС бувають у північно-західних районах області.

Існуюче положення

Сквер Перемоги

  1.  Сквер Перемоги - міський сквер у Харкові. Розташований в центрі міста напроти Харківського театру опери та балету між вулицями Сумською і Чернишевській , Раднаркомівській і Скрипника.
  2.  Сквер був закладений після Великої Вітчизняної війни навесні 1946 року за проектом архітекторів А. М. Касьянова , В. І. Коржа і А. С. Маяка . До війни на цьому місці розташовувалося тролейбусне депо , а до 1930 -х років - Мироносицька церква на однойменній площі.
  3.  Будівництво скверу вироблялося в основному не за бюджетні гроші , а « на ентузіазмі ». Харків'яни добровільно у вільний час і під час суботників брали участь у будівництві скверу в місті , центральна частина якого в той час , після війни , являла собою в основному руїни . У 1947 році в сквері був споруджен фонтан - альтанка Скляний ( Дзеркальний ) струмінь, що став одним із символів міста.

Сквер Перемоги був закладений після Великої Вітчизняної війни навесні 1946 року і нині є дуже популярним місцем для прогулянок та відпочинку, а також є незмінним місцем зустрічі молоді.  Зручне розташування в плані міста, слугує частим транзитом пішоходів, що йдуть  від метро або до нього повз сквер, а також приходять на вистави до Харківського національного театру опери та балету ім. М. Лисенко.  Поряд із сквером,переважно, розташовані міські забудівлі: театр опери та балету, будівля СБУ( служба безпеки України), Сбербанк України та міська бібліотека.  Але також  з пн. сторони, по вул. Раднаркомівській, знаходяться два житлових будинки, жителі  яких є частими відвідувачами скверу Перемоги.

Композиційним центром скверу є фонтан, який зветься "Дзеркальний струмінь".  Фонтан це головна прикраса скверу,  та головний символ міста.  Біля фонтану завжди багато людей,  адже городяни та гості міста дуже полюбляють фотографуватись поряд з ним. Особливо часто тут можна зустріти молодят які роблять  весільні фото та відео.  

Архітектурно-планувальне рішення

  1.  Сквер - упорядкована і озеленена територія всередині житлової або промислової забудови. Розміщується зазвичай на площі , перехресті вулиць , або на прилеглій до вулиці ділянці кварталу. Планування скверу включає доріжки , майданчики , газони , квітники , окремі групи дерев , чагарників. Призначається для короткочасного відпочинку пішоходів; художнього оформлення архітектурного ансамблю.

Істотне планувальне значення має організація в сквері пішохідного руху. У скверах , розміщених на майданах чи перехрестях вулиць , може бути організовано наскрізний рух. У скверах , розташованих на вулицях між будинками , не повинно бути транзитного руху пішоходів. У відповідності з тим , як організовано пішохідний рух у сквері , вирішується і питання про розміщення входів в нього.

При плануванні скверу важливо визначити баланс його території , для чого необхідно знайти правильне співвідношення основних елементів, що складають територію скверу ( майданчиків , доріжок і різних типів посадок ) . Це співвідношення залежить у кожному конкретному випадку від не скількох факторів: , можливої ​​кількості відвідувачів , призначення скверу , його місця в плані міста , кліматичних умов , рельєфу , характеру навколишньої забудови і необхідності розкриття видових панорам на ландшафт. Залежно від кількості відвідувачів встановлюють розміри майданчиків у сквері , ширину і протяжність доріжок.

При плануванні скверів на центральних площах міста або перед великими громадськими будівлями найчастіше застосовують регулярні прийоми , причому вся композиційна структура такого скверу зазвичай підпорядкована архітектурі основної будівлі . Це виражається в тому , що простір скверу не ізолює від будівлі високими рослинами , а є як би парадним підходом до нього. Щоб підсилити це враження , з боків скверу створюють щільні і високі «стіни » з дерев і чагарників. Іноді такі сквери вирішують цілком у вигляді партеру. Регулярні композиції застосовують і в тих випадках , коли за характером забудови площі і за графіком пішохідного руху по ній сквер доводиться перерізати наскрізними доріжками.

  1.  У сквері Перемоги дуже гарне і зручне архітектурно планувальне рішення.  З обох боків скверу ми можемо побачити алеї, які слугують, як для короткочасного відпочинку, так і для зручного транзиту пішоходів( не заважаючи при цьому іншим відвідувачам, які відпочивають в середині скверу, частим рухом повз нього).  Середина скверу поділена на дві частини: місця для відпочинку безпосередньо біля фонтану та  віддалена частина, для тихого відпочинку, але з можливістю споглядати фонтан на відстані в незмінній його красі.  На центральному вході до скверу  ми можемо бачити розташований(у центрі) великий квітник, який кожен рік змінює своє забарвлення і приваблює своєю красою на фоні «Дзеркального струміння».

  1.  Моє архітектурно планувальне рішення дуже схоже з існуючим, адже моєю головною метою було залишити звичне бачення скверу, проте внести в його планування «свіже дихання». Я залишила алеї з обох боків скверу(по 7.5м) котрі мають вихід на віддалену зону відпочинку(10м шириною) та головний майданчик, де встановлено зручні лави в карманах та ліхтарі.  Головний майданчик біля фонтану я зробила більшим ніж вже існуючий з лавами сидячи на яких можна споглядати красиві групи дерев. Входячи до скверу із східної сторони можна потрапити до віддаленої зони відпочинку. Вона створена для більш тривалого та тихого відпочинку на зручних лавах, впродовж проводження вільних годин на лавах у компанії  ми можемо милуватися видом красиво-квітучих рабаток, які розміщенні повз усієї зони та прекрасних по-одиночних та групових посадок висаджених навпроти. На центральному вході до скверу на фоні «Дзеркального струмінню», я розмістила великий круглий квітник. З центрального входу можна потрапити до головного майданчика та до невеличких алей( по 5м) з видом на театр опери та балету та проїзну частину вул. Сумська.

 

Дендрологічне  рішення

Озеленення - це творчий процес, пов'язаний з вирішенням цілого ряду складних виробничих завдань. Виробничий процес створення об'єкта озеленення складається з робіт інженерно - будівельного і агротехнічного характеру . До робіт інженерно-будівельного характеру відносяться будівництво споруд , інженерне оснащення та обладнання території об'єкта - влаштування доріжок , майданчиків , укосів , сходів , прокладка комунікацій тощо До робіт агротехнічного характеру відносяться посадки дерев , чагарників , ліан , влаштування газонів , квітників , роботи з догляду за рослинами і формуванню насаджень.

Під насадження в сквері рекомендується відводити 65-75 % території , під доріжки і майданчики - 23-32 %, під квітники і декоративні споруди -2-3 %. Кількість висаджуються дерев і чагарників залежить від призначення скверу , його розташування та архітектурно - планувального рішення ансамблю , до якого включено даний сквер . Якщо сквер розміщений на площі з інтенсивними потоками транспорту і призначений для регулювання руху і декоративного оздоблення площі , то дерева в ньому можуть бути відсутні , а чагарників може бути дуже небагато. У сквері на вулиці , який використовується для відпочинку , дерева необхідні для ізоляції ділянки від шуму , пилу і вихлопних газів автомобілів , а крім того , для створення затінених майданчиків і алей. У середньому для міських скверів можна прийняти норму щільності посадок 100 - 120 дерев і 1000-1200 чагарників на 1 га території .

В даному сквері(сквер «Перемоги») я хочу запропонувати наступні породи:

Українська назва

Латинська назва

1

Акація біла

Robinia pseudo-acacia

2

Береза повисла

Betula pendula

3

Бузок звичайний

Syringa vulgaris

4

Горобина звичайна, ф. плакуча

Sorbus aucuparia, f. pendula

5

Дуб черешчатий, ф. пірамідальна

Quercus robur, f. piramidalis

6

Каштан кінський

Aesculus hippocostanum

7

Клен гостролистий, ф. шаровидна

Acer platanoides, f. globosum

8

Липа мільколиста

Tilia cordata

9

Яблуня багатоквітуча

Malus floribunda

10

Ялина колюча

Picea pungens

11

Бірючина звичайна

Ligustrum vulgare

12

Кизильник блискучий

Cotoneaster melanocarpus

13

Спірея Вангутта

Spiraea vanhouttei

14

Ялівець козацький

Juniperus sabina

Метою мого дендрологічного рішення було зробити  групи з красиво-квітучих дерев та рядові посадки вздовж усього скверу. Зробити  свіже та неповторне сприйняття під час прогулянки  у сквері Перемоги.

Липа мільколиста (Tilia cordata) я висадила рядовою посадкою вздовж алей, яка підкреслює чітку форму доріжок та слугує захистом від шуму та пилу з проїзної частини по вул. Скрипника.  Каштан кінський (Aesculus hippocostanum) грає подібну роль(рядова посадка)  проте з центрального входу в сквер  по вул. Сумській.  Дуб черешчатий, ф. пірамідальна (Quercus robur, f. Piramidalis) висаджений рядовою посадкою у зоні віддаленого відпочинку та приваблює своєю красою спостерігаючих на нього відвідувачів. З іншого боку зони ми можемо побачити  акацію білу(Robinia pseudo-acacia) висаджену з обох боків по 4шт. приваблюючи своїм білим цвітінням у квітні-травні. Відпочиваючи на лавах на головному майданчику можна спостерігати посаджений позаду лав живопліт кизильнику  блискучого(Cotoneaster melanocarpus) та навпроти  яблуню багатоквітучу (Malus floribunda), яка цвіте рожевим кольором у травні-червні та горобину звичайну, ф. плакуча (Sorbus aucuparia, f. Pendula), а з боків по 3шт.  ялину колючу (Picea pungens) . На вході до скверу з кожного боку висаджений Бузок звичайний(Syringa vulgaris), слугуючи квітучим та запашним обрамленням. В сквері також присутні такі породи як клен гостролистий, ф. шаровидна (Acer platanoides, f. Globosum), Спірея Вангутта(Spiraea vanhouttei), живопліт з бірючини звичайної (Ligustrum vulgare), група  по 3шт. з обох боків берез повислих (Betula pendula) навколо яких висаджені кущі ялівця козацького(Juniperus sabina.

Всі дерева гармонійно виглядають один з одним та доповнюють планування скверу своєю красою та цвітінням.

 

Квіткове оформлення. Газон.

Квіткове оформлення

Особливо велике значення в композиції квіткового оформлення має кольорове рішення. Квіти прикрашають парки, сади, бульвари, сквери, житлові квартали і мікрорайони.

В практиці садово-паркового будівництва застосовують різні типи квіткового оформлення (квітники).

Квітник - ділянка геометричної чи вільної форми з вираженими однорічними, дво- та багаторічними квітковими рослинами.

Клумби - невеликі, компактні ділянки різних геометричних форм, площа яких зазвичай не перевищує 10 - 15 м2 и дуже рідко досягає 50 м2

Рабатки - ділянки прямокутної форми, засаджені квітучими рослинами. Ширина їх зазвичай не перевищує 1 - 1,5 м та лише в окремих випадках (при великій довжині) досягає 2 і навіть 3 м.

Бордюри - вузькі смуги квітучих рослин або рослин з декоративним листям, що ростуть по краю будь-якої ділянки на озелененій території.

Ширина бордюрів зазвичай не перевищує  30 - 50 см. їх застосовують як самостійний або складаючи елемент типів квіткового оформлення.

Квіткові та декоративні трав'янисті рослини займають важливе місце в озелененні парку разом з деревними рослинами, водними устроями, скульптурою формують його естетичний вигляд. За допомогою квітників оформлюють планувальні вузли парку - партерні площі, входи, місця відпочинку, створюють акценти, що концентрують увагу, направляють рух і завершують художнє рішення паркових композицій.

В сквері Перемоги я пропоную зробити велику клумбу геометричної форми у центрі майданчика, на центральному вході біля Дзеркального струмінню.

Асортимент квітів:

1 – Альтернантера  лимонно-жовта(Alternanthera bettzickiana)

2 – Агератум  Хоустона(Ageratum houstonianum)

3 – Вербена  гібридна(Verbena hybrida)

4 – Чорнобривці  тонколисті(Tagetes tenuifollia)

Також в пн. частині скверу я пропоную рабатки геометричної форми вздовж всієї зони відпочинку, в яких використовуються наступні квіти:

1 – Агератум  Хоустона(Ageratum houstonianum)

2 – Алісум морський(Alysum maritime)

Газон

Газон -  трав'яне покриття, створене посівом насіння зі спеціально підібраних трав.

Існує декілька вид в газонів:

  1.   Партерний - газон повинен мати найвищу якість, його влаштовують на передніх планах, навколо фонтанів, скульптур;
  2.   Звичайний - використовують на території малого саду, в парках, садах. Цей газон більш стійкий до витоптування;

 Спортивний - стійкий до витоптування,  використовують на футбольних полях, ігрових і тенісних майданчиках;

  1.   Луговий газон - використовують в лісопарках, парках, в суміші присутні лугові трави;
  2.   Мавританський газон штучний газон, створений посівом квіткових рослин;
  3.   Рулонний газон.

Майже на всіх озеленених об'єктах потрібні відкриті простори більшої чи меншої величини, на яких густо росте трава. Трав'янисті покриття підрозділяються на газони та луки. Основна різниця між ними в тому, що газони регулярно підстригають і травостій на них густий, але не високий, а луки скошують один-два рази на рік.

Декоративні газони діляться на партерні та звичайні. Партерні газони розміщують на найбільш відповідних, парадних місцях. Вони завжди повинні здаватись рівними зеленими килимами.

Треба пам'ятати, що газон гарний тільки в сполученні з деревно-чагарниковою рослинністю.

В даному сквері краще використати звичайний газон, бо він більш-менш стійкий до витоптування та має середню піну, негативно не впливає на бюджет міста, та не обтяжує його грошима.

Використана література

  1.  Гостев В. Ф., Юскевич Н. Н. «Проектирование садов и
  2.  парков». Москва Стройиздат, 1991.
  3.  Боговая И. О., Теодоронский В. С. «Озеленение населенных пунктов».
  4.  Теодоронский В. С,Белый А. И. «Садово-парковое строительство и хозяйство». Москва Стройиздат, 1989.
  5.  Лунц Л. Б. «Городское зеленое строительство». Москва Стройиздат, 1974.
  6.  Д — р Д. Г. Хесайон, «Все о декоративных деревьях и кустарниках». Кладезь - Букс, Москва.
  7.  Д — р Д. Г. Хесайон, «Все о цветах в вашем саду» Кладезь -Букс, Москва.




1. Интегрированный урок чтения 1 класс истории 3 класс
2. ПРИБЫЛЬ ЕЕ ВИДЫ И СУЩНОСТЬ
3. Криминалистическая трасология
4. другу рады. В Башкортостане живут и татары и марийцы и без русских не обошлось
5. 1997 г. Пароксизмальная желудочковая тахикардия
6. Введение 3Виды обязательного страхования
7. тематических наук заведующий кафедрой Прикладной математики Уральского государственного экономического у
8. ЭКОНОМИЧЕСКИЙ ИНСТИТУТ СТАВРОПОЛЬСКИЙ ФИЛИАЛ КАФЕДРА общегуманитарных дисциплин
9. ~ДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ldquo;~ысыммен ~~деуді~ технологиялы~ процестеріrdquo; п~ні бойынша
10. Отец его костромской купец умер во время его малолетства
11. 5ч Мария YOG 1
12. П Я Григорьев
13. Реферат- Стандарты схем и их разновидности
14. На тему Понятие свойства и значение приговора
15. Екзюпері Маленький принц Леонові Верту Даруйте мені дітки що я присвятив цю книжку дорослому
16. 1] Кадровое планирование на предприятии
17. Выбор стратегии развития производственного предприятия обувной отрасли и ее реализации1.html
18. Анализ и совершенствование управления оборотными средствами1
19. ~ явся признаком ж
20. Средства физической культуры в совершенствовании организма обеспечении его устойчивости к физической и у