Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

демократичної моделі Поразка АвстроУгорщини в Першій світовій війні підсилила національновизвольний ру

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

36   Утворенння ЗУНР та спроба реалізвції національно-демократичної моделі

Поразка Австро-Угорщини в Першій світовій війні підсилила національно-визвольний рух  народів імперії, у тому числі й українського. 18 жовтня 1918 р. у Львові була створена УНР, що виступала від імені  західноукраїнського населення. До УНР  увійшли представники західноукраїнської політичної еліти: депутати рейхстагу, лідери політичних партій, представники духівництва. Президентом УНР був обраний Є. Петрушевич. 19 жовтня УНР оголосила про прагнення створити автономну державу у федерації з Австрією. Однак загроза приєднання до польської держави змусила УНР перейти до рішучих дій. 1 листопада 1918р. до Львова мала намір прибути Польська ліквідаційна комісія, яка повинна була проголосити польську владу у Східній Галичині. Через те, що австрійський намісник К. Гуйн відмовився офіційно передати владу УНР, було прийняте рішення про збройне її захоплення. Уночі 1 листопада УНР, спираючись на сформовані з українців підрозділи австрійської армії, захопила владу у Львові й інших містах Східної Галичини. Цей день прийнято вважати днем утворення ЗУНР.

УНР, до складу якої входили професійні політики, негайно розпочала створення основ незалежної держави. 9 листопада був сформований тимчасовий уряд — Державний Секретаріат, який очолив К. Левицький. Уже 13 листопада був проголошений «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої австро-угорської монархії». 22—26 листопада відбулися вибори в УНР, що була верховним законодавчим органом. Президентом ЗУНР був обраний один з лідерів українського національного руху — голова УНР Є. Петрушевич. Його позиція дозволила створити дієздатний державний апарат, але утруднювала співробітництво з представниками Директорії УНР.       

Основою внутрішньої політики ЗУНР було створення незалежної демократичної держави. Більшість депутатів виступали проти революційних соціальних перетворень. Досить швидко було вирішено аграрне питання: усі великі земельні володіння, які належали полякам розподілялися між малоземельними селянами. Ці заходи дозволили уникнути внутрішньо українського конфлікту.

Уже 13 листопада був прийнятий закон про загальну військову службу і незабаром була проголошена мобілізація. Основу армії ЗУНР склали підрозділи УСС і частини австрійської армії, що складалися з українців. Нестачу офіцерських кадрів удалося компенсувати за рахунок офіцерів-іноземців.

Зовнішня політика ЗУНР була спрямована, у першу чергу, на об'єднання з братерською Наддніпрянською Україною. Уряд ЗУНР і Директорія УНР неодноразово наголошували на прагненні об'єднати дві українські держави. У грудні 1918 р. ними була підписана попередня згода про об'єднання, а 22 січня 1919 р. у Києві відбулося урочисте проголошення Акта Злуки. ЗУНР входила до складу УНР як західна область УНР на правах широкої автономії. Президент ЗУНР Є. Петрушевич входив до складу Директорії УНР. Об'єднання двох держав відповідало інтересам українського народу, однак важке воєнне становище обох держав, а також серйозні політичні і соціальні протиріччя між лідерами ЗУНР і УНР перешкодили реальному об'єднанню. ЗУНР змушена була наодинці відбивати наступ польських армій, що призвело в липні 1919 р. до остаточного захоплення її території.




1. ТЮМЕНСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ НЕФТЕГАЗОВЫЙ УНИВЕРСИТЕТ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
2. транспортных происшествий
3. тема управления производством Ясухиро Моиден Система управления производством фирмы Тоёта была разр.
4. Центральный Банк Российской Федерации
5. Российский государственный профессиональнопедагогический университет Институт экономики и управления
6. По деревьям инейпо дорожке лед
7. локомотив российской экономики Аркадий ВОЛЬСКИЙ президент Российского союза промышленников и предприни
8. Курсовая работа- Планирование персонала как часть стратегического плана предприятия
9. Шпоры по праву
10. Информация Делопроизводство ~ это деятельность охватывающая вопросы документирования и организации р
11. Deftone
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук1
13. ПОНЯТИЕ ОБ ЭТАПЕ МЕДИЦИНСКОЙ ЭВАКУАЦИИ
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук ЛЬВІВ 1998 Дисерт
15. Дипломная работа Общественный протест как информационный повод для газетных и сетевых публикаций
16. Курсовая работа- Женщина, как руководитель, особенности стиля управления персоналом
17. Реферат- Современная (дарвинизированная) наука как пример теоретической ямы
18. Yer student of
19. Психические состояния человека их классификация и свойства
20. nrodru-ppels-jul07htm Президенту Российской ФедерацииВ