Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

географічний паспорт мезорайону Північна Європа Швеція Норвегія Данія Фінляндія Ісландія

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Географічний факультет

Кафедра країнознавства та туризму

Рекреаційно-географічний паспорт мезорайону Північна Європа

(Швеція, Норвегія, Данія, Фінляндія, Ісландія)

 

Підготувала

Студентка 3 курсу групи КМД

Супрун Юлія

Київ – 2011

План

  1.  Склад території, площа, населення
  2.  Розташування відносно морів та океанів
  3.  Коефіцієнти коло подібності
  4.  Тип регіонального ринку, сальдо туристичного балансу, туристичні потоки
  5.  Специфіка ресурсно-туристичного простору
  6.  Рекреаційні комплекси
  7.  Опорний туристичний каркас
  8.  Геополітичні перспективи території
  9.  Туристична політика
  10.   Основні екологічні проблеми

  1.  Склад території, площа, населення

Субрегіон Північна Європа складається зі Скандинавського півострова, Ютландського півострова, Балтійської рівнини, яка знаходиться на сході, та безлічі острові, які оточують цей регіон. На північному заході поширені вулканічні острови, особливо це стосується Ісландії та острова Ян-Маєн. В цьому регіоні, також, поширене скелясте узбережжя - фіорди, на сході знаходиться велика рівнина.  Південна межа цього регіону знаходиться вище 50-ї паралелі і північна межа - нижче 81-ї паралелі.

До  Північної  Європи належать 5 країн (Норвегія, Швеція, Ісландія, Фінляндія, Данія), а також автономні території Данії — Фарерські Острови та острів Гренландія.

Всі вищезгадані держави мають вигідне економіко-географічне положення, яке визначається такими рисами:

— межування країн регіону із Західною та Східною Європою;

— вихід до морів Атлантичного океану: Балтійського, Північного, Норвезького та двох морів Північного Льодовитого океану — Гренландського та Баренцева;

— розташування на перетині важливих морських і авіаційних магістралей з Європи в Північну Америку;

— сухопутне сусідство з Росією, що дає перспективу тісних економічних контактів і величезний ринок збуту, а також морське сусідство з країнами Прибалтики, що впливає на їх політичну й економічну ситуацію;

— сусідство на південних кордонах із високорозвиненими країнами ЄС (три країни регіону — Данія, Швеція і Фінляндія — входять до ЄС).

Площа та населення регіону та окремих держав подані в таблиці 1.

Назва країни

Столиця

Площа, км2

Кількість населення (лип.,2011)

Густота населення

Довжина берегової смуги, км

Данія

Копенгаген

43,094

5,529,888

128

7,314

Ісландія

Рейк’явік

103,000

311,058

3

4,970

Норвегія

Осло

323,802

4,691,849

14,5

25,148

Фінляндія

Гельсінкі

338,145

5,259,250

15,5

1,250

Швеція

Стокгольм

450,295

9,088,728

20,2

3,218

Всього

1,258,336

24,880,773

Середня - 20

41,900

Таблиця 1. Характеристика географічного положення держав Північної Європи

  1.  Розташування регіону відносно морів та океанів

Всі держави регіону мають великий вихід до морів Атлантичного (Данія, Швеція, Фінляндія, Норвегія) та Північного Льодовитого океану (Норвегія). Ісландія має острівне положення. Тобто, географічне положення країн – приморське, при океанічне та пиморсько-острівне. Загальна протяжність берегової лінії -  41 900 км.

  1.  Коефіцієнти коло подібності.

Коефіцієнт коло подібності – ступінь наближення тієї чи іншої території до форми кола. Обчислюється за формулою:   

K=12,56 x Sкраїни : р2,

де Sплоща країни, а р – її периметр.

Норвегія – 0,05; Швеція – 0,19; Ісландія – 0,05; Фінляндія – 0,28; Данія – 0,3;

Оскільки всі держави не сконцентровані в межах невеликої території, а розосереджені та мають дуже розчленовану берегову лінію, коефіцієнти коло подібності варіюють в межах від 0,05 до 0,3. А загальний показник для всього регіону становить – 0,009.

  1.  Тип регіонального ринку, сальдо туристичного балансу та тур потоки території

За типом регіонального ринку країни Північної Європи – країни-рецепієнти. Сальдо туристичного балансу в них додатнє. Основна маса туристів прибуває авіаційним, морським, автомобільним та залізничним транспортом. Сезонність туристичного прибуття – протягом року, але більше в літній період, оскільки перебування в інший час ускладнене суворими кліматичними умовами.

Загальна кількість туристів, які щорічно відвідують регіон, – до 13,5 млн. осіб, з них до Норвегії приїжджають 3,6 млн., Данії – 3,4 млн., Швеції – понад 3 млн. осіб. Туристи, які приїжджають в регіон із пізнавальною метою, здебільшого відвідують одразу декілька північноєвропейських країн.

Туристичні потоки до Скандинавських країн останнім часом зростають. Наприклад, за останній рік на території Данії вони зросли на 11%. Статус найпопулярнішого напряму зберігає Копенгаген, а найпопулярнішого виду туризму – екскурсійний. Гарні результати демонструє так званий vip-сегмент: зростає мода влаштовувати високо бюджетні дизайнерські і гастрономічні тури. Крім того, значну частку в тур потоках займають туристи, що прибувають на круїзних лайнерах. Однак їх візити не враховуються у туристичну статистику, оскільки круїзними прибувають в основному з одноденними візитами і не зупиняються у готелях.

Згідно з новими статистичними даними, отриманими від Шведського агентства з економіки і регіонального розвитку, за перші чотири місяці 2011 року число іноземних туристів, що відвідали Швецію, зросло на 3%. Даний показник невпинно зростає протягом семи років. Велике зростання спостерігалося в квітні, що можна пояснити інвестиціями в маркетингові кампанії Швеції за кордоном, наприклад, великими рекламними кампаніями в ключових туристичних країнах. Китайці і американці найбільше були зацікавлені у відвідуванні Швеції, їх число зросло на 30% і 13% відповідно.

  1.  Специфіка ресурсно-туристичного простору

Специфіка ресурсно-рекреаційного потенціалу мезорайону зумовлена його фізико-географічним положенням. Країни Північної Європи мають значні ресурси для розвитку туристсько-рекреаційної діяльності. Сприятливими для цього умовами є: гірські ландшафти, фіорди, умови для зимових видів спорту, прибережні острови, озерні ландшафти Фенноскандії, гарячі джерела Ісландії, заполярне літо, культурна спадщина (пам’ятки епохи вікінгів), архітектурні споруди і культові установи. На території мезорайону наявна велика кількість унікальних природних об’єктів, що охороняються законом, розташовано багато гірських туристичних баз, оздоровчих курортів, приморських міст.

Незважаючи на суворий клімат регіону, чисте повітря, незаймана природа, затишні мальовничі озера приваблюють туристів (передусім любителів рибної ловлі, відпочинку в сільській місцевості), кількість яких щорічно зростає.

  1.  Рекреаційні комплекси

ФІНЛЯНДІЯ. На міжнародному ринку туристичних послуг Фінляндія позиціонується як країна пізнавального і зимового лижного туризму, активного літнього відпочинку з використанням природних ресурсів: озер, річок і лісів. На головний туристичний бренд країни перетворився Дід Мороз, якого тут звуть Юлуппукі. На зустріч з ним з'їжджаються батьки з дітьми зі всієї Європи. Фінляндія належить до світових лідерів за рівнем екологічних стандартів і безпеки життя. Згідно даних ЮНЕСКО країна займає перше місце у світі за якістю ґрунтових вод. Вона настільки чиста, що водопровідну воду можна пити не фільтруючи і не піддаючи кип'ятінню. Рівень злочинності - один з найнижчих у світі. За природними та історико-культурними особливостями у Фінляндії виділяють кілька туристичних районів:

  1.  Південну Фінляндію із організаційним центром у Гельсінкі,
  2.  Західну Фінляндію з центром у Турку,
  3.  Центральну Фінляндію з двома великими центрами: Тампере і столицею лижного туризму Лахті;
  4.  Східну Фінляндію з центром у головному морському порту Котка;
  5.  Північ Фінляндії займає Лапландія з центром у Рованіємі.

Одним із найкрасивіших регіонів країни вважається Центральна Фінляндія - край озер і лісів. Популярні курорти Іматра, Лаурітсала розташовані на березі озера Саймаа.

Найбільш відомими культурно-історичними туристичними об'єктами Фінляндії є стара частина міста Раума, фортеця Суоменлінна у Гельсінкі, церква у місті Петяйявесі, поховальний комплекс бронзової доби Саммаллахденмякі. Для залучення туристів широко використовуються подієві ресурси: фольклорні, гастрономічні і лижні фестивалі та свята, змагання з рибалення, регати і багато іншого.

ШВЕЦІЯ. Розвиток туристичної індустрії Швеції базується на використанні природних ресурсів, допоміжну роль виконують суспільні і подієві. Швеція пропонує як літній пляжно-купальний відпочинок на узбережжі морів та озер, так і відома лижними курортами. Серед останніх виділяється Оре. За високу технічну оснащеність і якість обслуговування цей курорт часто називають "Скандинавськими Альпами". В Оре неодноразово проводилися спортивні змагання світового рівня.

У південних районах країни ландшафти більш різноманітні. У береговій смузі чергуються піщані і галькові пляжі із виступами відшліфованих льодовиком скель. Тут знаходиться одне із найбільших в Європі озеро Венерн, ростуть знамениті букові ліси. Південна Швеція пропонує хороші місця для відпочинку в затишних готелях на узбережжі у невеликих шведських містечках, які уособлюють несквапність шведського життя.

Центральна Швеція - "мекка" для тих, хто цікавиться народною культурою країни. У Балтійському морі розташовані два великих острови - Еланд і Готланд, що входять до складу Швеції. Еланд знаменитий піщаними пляжами. Тут же, на острові, є достовірно відтворене поселення часів вікінгів з усіма атрибутами тієї епохи. Готланд відомий чудово збереженим ганзейським містом Вісбю, внесеним до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Головними організаційними туристичними центрами Швеції є Стокгольм, Ґетеборг і Мальме - міста, які приваблюють численними музеями, пам'ятками архітектури, монументальністю і гармонією з природою. Стокгольм називають "Північною Венецією", Мальме - "містом парків", Ґетеборг - "морськими воротами" Швеції. Традиційно король Швеції щороку вручає Нобелівські премії п'яти найбільшим видатним ученим і громадським діячам світу. Ця подія - один із вагомих чинників розвитку міжнародного туризму в країні.

НОРВЕГІЯ. Подорожі норвезькими фіордами останнім часом перетворилися в Європі на модний вид туризму. Найкращим місцем для цього вважається ганзейський Берген - Норвегія в мініатюрі, столиця королівства тролів і мальовничих ландшафтів. У Бергені туристи можуть відвідати набережну, давню фортецю Бергенхус - першу столицю Норвезького королівства, маєток "Пагорб Тролів", стати учасниками фольклорних фестивалів. Не менші враження від споглядання фіордів туристи отримують, приїхавши до Ставангера. Місто зберегло неповторний колорит давніх часів: на вузеньких вуличках можна знайти безліч кафе, ресторанів, магазинів і музеїв. Спочатку Ставангер розвивався за рахунок риботоргівлі, як і багато міст у Норвегії. Після того, як на шельфі Північного моря були відкриті родовища нафти, тут з'явилися штаб-квартири нафтових компаній. Популярна туристична дестинація - Лофотенські острови, які входять до складу Норвегії і часто називають "Лофотенською стіною". Вони знамениті своїми високими горами, красивими бухтами і дикими прибережними пейзажами. Столиця Норвегії - Осло - розташована на півдні країни. Для туристів вона цікава музеями (Музей кораблів вікінгів, музей Кон-Тікі, Музей Мунка, Фрам, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну), парками (парк скульптур Вігелланда, ботанічний сад), архітектурою (фортеця Акерсхус, церква Гамле-Акерс-Кірке, резиденція єпископа, міська ратуша). Норвегія - батьківщина лижного спорту. Зимові курорти Норвегії почали розвиватися практично одночасно з основними гірськолижними центрами Європи. Цьому сприяло те, що зимовий сезон у країні є найбільш тривалим у Європі. Найбільш відомими норвезькими гірськолижними курортами є Гейло, Ліллехаммер, Хафьель, Квітфьель, Гаусдал, Гала, Хемседал та інші.

ДАНІЯ. Основні визначні пам'ятки зосереджені у столиці королівства - Копенгагені. В історичному центрі міста, біля paтуші, стоїть пам'ятник, можливо найбільш відомому данцю, великому казкарю Гансу Крістіану Андерсену, а на вході до Копенгагенської гавані - всесвітньо відома скульптура Русалочки, героїні казки Андерсена, яка стала символом міста. Серед визначних пам'яток столиці Данії особливо слід відзначити палацові комплекси Амалієнборг і Росенборг, де експонується колекція фарфору, дорогоцінностей і прикрас королівської сім'ї. Столиця багата музеями: Державний музей мистецтв, де зберігаються полотна Рубенса, Рембрандта, Матісса; Музей Торвальдсена з унікальним зібранням скульптур; Національний музей, де зібрані свідчення найголовніших історичних подій, що відбувалися у королівстві; Нова гліптотека Карлсберга - художній музей, заснований відомими данськими пивоварами; Музей Ордрупгард із чудовою колекцією імпресіоністів та ряд інших. Особливої уваги туристів заслуговує тематичний парк Леголенд, який пропонує змістовний сімейний відпочинок. Перший тематичний парк Леголенд був збудований у 1968 р. в Данії, у маленькому містечку Біллунд. На сьогодні це – найбільший Леголенд у світі. Його площа – близько 100 тис. м2, на його створення пішло понад 46 млн кубиків конструктора ЛЕГО різної величини.  Паркова зона данського Леголенду складається з 8 тематичних зон: Світ мініатюр, де зібрані копії найбільш відомих куточків світу; Світ Дупло, розрахований на найменших відвідувачів; Світ уяви – місце, де можна створювати власні іграшки; Місто Легоредо – куточок американського Дикого Заходу; Земля піратів, яка спонукає до подорожі і пошуку пригод; Королівство рицарів – середньовічний світ принцес, літаючих драконів і рицарів; Світ пригод, який пропонує різноманітні атракціони; ЛЕГО місто – копія справжнього міста.  Протягом року Леголенд у Біллунді відвідує більше 1 млн туристів з багатьох країн Європи і світу.  Окрім Данії Леголенди створені у Великій Британії (Віндзор), Німеччині (Гюнцбург) і США (Карлсбад, Каліфорнія).

Цікаві в плані туризму й данські острови. Острів Зеландія - комерційний центр країни. Разом із тим, тут є прекрасні пляжі, озера, ліси і палаци. Острів Фюн називають "садом Данії". На його території розмістилися більше сотні замків, відкритих для відвідувачів. Фарерські острови - автономна область Данії, що включає ряд островів на північному сході Атлантичного океану в Норвезькому морі, між Норвегією та Ісландією. Столицею островів є місто Торсхавн. До місцевих визначних пам'яток належить Історичний музей, галерея мистецтв, давній монастир Мункастован, Норурландахюси - Будинок Північних країн з бібліотекою і конференц-залом, де проводяться "Фарерські вечори для туристів". Окрім культурної програми, фарерці пропонують гостям екскурсії на вівчарські ферми, рибалення у морі.

Гренландія - найбільший у світі острів. Столиця Гренландії - місто Нук, в якому мешкає близько 15 тис. жителів. Гренландія відома як місце зупинки круїзних лайнерів. Туристи приїздять на острів за екзотикою, позайматися рибалкою, полюванням, покататися на собачих упряжках, мотосанях, взяти участь у лижних прогулянках.

ІСЛАНДІЯ.  Туризм в Ісландії пов'язаний, насамперед, із спостереженням за життям птахів і китів у природних умовах, із лижним туризмом, із рибаленням, із оглядом природних визначних пам'яток: льодовиків, фіордів, каньйонів, вулканів, гейзерів. Сірчиста вода гейзерів - основа для розвитку лікувально-оздоровчого туризму. Найбільшу зацікавленість у туристів викликають вулкан Снайфедльсйокудль, висота якого становить майже 1,5 км, національний парк Йокульса-арглюфур, льодовик Ватнайо-Кудла, водоспади Скогафосс і Селья-ландфосс. Серед туристичних об'єктів столиці країни, міста Рейк'явіка виділяється Музей природи, Національний музей, Національна галерея, церква Халгріма і пам'ятник Лейфу Еріксону - подарунок США на честь тисячоліття заснування альтингу - найстарішого діючого парламенту світу.

До списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з регіону зараховано 33 об’єкти:

- у Данії (4) – Еллінг із ручним камінням і церквою, церква ХІ ст. в Роскіллі, замок Кронборг, льодовик Ілуліссат (Гренландія);

- в Ісландії (1) – національний парк Тінгвеллір, острів Суртсей (утворився в 1963 (!!!) році);

-у Норвегії (7) - дерев’яна церква (ставкірка) в Урнесі (ХІ ст.), верф (суднобудівний завод) в Бергені, місто Рьорус – старовинний центр видобутку міді, неолітичні наскельні зображення в Альті тощо;

- у Фінляндії (7) – Стара Раума, фортеця Суоменлінна (Свеаборг) в околицях Гельсінкі, старовинна церква в Питаявесі, ділянка лісу й лісопилка у Верлі тощо, цвинтарний комплекс мідного віку в Саммаллахденмейні, геодезична дуга Струве (6 пунктів), „Високий берег” архіпелагу Кваркен у Ботнічній затоці;

- у Швеції (14) – королівський палац Дротнінгхольм (околиці Стокгольма), поселення вікінгів Бірка і Ховгорден, наскельний живопис в Танумі, залізообробні заводи Енгельсберга, ганзейське місто Вісб’ю, Лапонія – національні парки Лапландії, церковне місто Гаммельштад поблизу Лулео, Велика Мідна гора поблизу Фалуна, лісове кладовище Скугсчуркогорден в Стокгольмі, військово-морський порт міста Карлскруна, ландшафти півдня острова Еланд, „Високий берег” архіпелагу Кваркен у Ботнічній затоці, Радіостанція у Варбензі, геодезична дуга Струве (4 пункти).

Основні бази розміщення туристів.

Великі туристичні потоки на теренах розглянутих держав зустрічають високий рівень обслуговування та сервісу. Заклади розміщення представлені дуже широким вибором та густою сіткою повсюдно. Для прикладу  - коротка характеристика найкращих та найвідоміших готельних комплексів, розміщених на території Фарерських островів, що є досить привабливим туристичним об’єктом в цьому регіоні та два Ісландських готелі.

Grand Hotel Reykjavik - першокласний готель для ділових поїздок, конференцій гостей і туристів, яким потрібна чудове обслуговування і зручності. Готель Grand зараз найбільший готель в Ісландії. Всього -  314 номерів.

Borgartún. Гостьовий будинок. Знаходиться в центрі Рейк'явіка. Працює цілий рік. Обладнано 22 номери з ванною і телевізором.

Eysturoy. (Фарерські острови). Готель має 16 номерів, всі з ТБ, телефоном, радіо та міні-баром. Більшість номерів з туалетом і ванною. У готелі також є хороший ресторан, зал з телевізором і доступом в Інтернет. Це готель без куріння.

Готель Foroyar. (Фарерські острови). 4-зірковий готель, розрахований на 108 номерів. У всіх номерах є душ і туалет, телефон, телевізор і радіо, фен, прес для брюк і міні-бар.

Готель Hafnia (Фарерські острови). 4-зірковий готель розташований в центрі Tórshavn. Всі 57 номерів з душем і туалетом, телефоном, феном, радіо, телевізор та міні-бар. У готелі є ресторан, лаунж-бар, сауна, конференц-зал, кімнати для некурящих і доступ в Інтернет.

Готель Klaksvík - 3-зірковий готель, розташований у західній частині другого за величиною міста Klaksvík, Фарерські острови. Має власний  ресторан, ТВ-зал, доступ в Інтернет, номери для некурящих і конференц-зали. Готель пропонує 34 номери.

Готель Норд 2-зірковий готель розташований в селі Viðareiði на Фарерських островах. Працює лише у розпал сезону, готель має 15 номерів з туалетом / душем, телевізором, міні-бар, чай, кава і гарячий шоколад.

Готель Øravík. 3-зірковий готель розташований в селі Øravík на острові Suðuroy. Готель має 16 номерів, все з душем і туалетом, телефоном, радіо і ТБ. У готелі також є ресторан і конференц-зали.

Готель Streym це новітній готель в Tórshavn, Фарерські острови. Готель розташований прямо в центрі Tórshavn, в той же час показуючи вид на море, що робить його ідеальним місцем для Вашого перебування на Фарерських островах. Готель Streym це сучасний готель, який пропонує Вам всі необхідні послуги та засоби, необхідні, щоб зробити ваше перебування максимально комфортним.

Країни регіону та їх райони з'єднані між собою (крім Ісландії) усіма видами транспорту, які утворюють складну транспортну мережу.

Морський транспорт — основний в регіоні. За тоннажем явний лідер — Норвегія (38,3 млн т), яка посідає 1-ше місце в Європі і 3-4-те у світі за величиною торгового флоту. Основні порти регіону: Ґетеборг, Гельсінборг (Швеція), Копенгаген, Фредерисія (Данія), Шелдвік, Гельсінкі (Фінляндія), Нарвік, Осло, Берген (Норвегія). Судноплавство у Фінській і Ботнічній затоках узимку здійснюється за допомогою криголамів.

Залізничний транспорт  відіграє головну роль у внутрішніх перевезеннях на великі відстані у Швеції та Фінляндії. Найбільша довжина залізниць — у Швеції (12543 км із 25426 км у всьому регіоні). В Ісландії через природні умови залізничного транспорту немає зовсім.

Озерний транспорт розвинутий у Швеції та Фінляндії, де озера з'єднані каналами і мають вихід у море. У Фінляндії знаходиться Сайменський канал (58 км), побудований у середині XIX ст., який дає вихід у Фінську затоку через територію Росії.

Автотранспорт створює значну конкуренцію залізничному транспорту. Стан автошляхів у Північній Європі — один із найкращих у світі. Загальна довжина їх — 463669 км, з них із твердим покриттям — 386660 км. Автопарк регіону нараховує 9 млн пасажирських і 1,3 млн вантажних автомобілів. У Данії в 1998 р. побудований найдовший у Європі міст (6,8 км) між островами Фюн і Зеландією, який з'єднав столицю Данії з рештою країни. Ведеться також будівництво моста і тунелю між Данією та Швецією.

Повітряний транспорт розвинутий, у міжнародних повітряних перевезеннях важливу роль відіграє САС — об'єднання авіакомпаній скандинавських країн. Понад 95 % усіх авіаперевезень в Ісландії здійснює компанія «Флюглейір». У регіоні побудовано 157 аеропортів, із яких найбільші в Стокгольмі та Копенгагені.

  1.  Опорний туристичний каркас

Швеція. Туристичні центри Швеції розміщені по всій території країни, але основним центром як для міжнародного, так і для внутрішнього туризму є Стокгольм. Регіон включає в себе архіпелаг, в якому розташовано більш як 2000 островів, багато з яких є доступними для туристів за допомогою катерів. Наприклад, у 1990р. цей регіон прийняв 17% всіх внутрішніх туристів і 24% зарубіжних.

Другим найбільш популярним туристичним регіоном країни є Золотий Берег із загальною довжиною приморської зони 400 км і хорошими піщаними пляжами. На цей регіон припадає 14% внутрішнього і 13,7% міжнародного туризму.

Далі йдуть регіон шведських озер, кра'їна Глась (центр виробництва скла) і Нічний Берег, на кожний з яких припадає по 10% внутрішнього туризму.

Фінляндія. Ця країна демонструє аналогічно зі Швецією різницю між внутрішнім і міжнародним туризмом. Прибуття зарубіжних гостей в основному сконцентровано у м. Хельсінкі. Так, наприклад, у 1992 р. на частку столиці припадало 38% всіх туроднів перебування зарубіжних туристів, у той час як жителів самої Фінляндії тут побувало лише 7,3%. Одна третина громадян країни надає перевагу відпочинку на фінських озерах, друга третина - північним територіям, а саме Лапландії і фінському Нічному Берегу.

У Норвегії основним туристичним центром і для внутрішнього, і для міжнародного туризму є м. Осло. Це крупний центр культури та мистецтва, багатий музеями мореплавання і вікінгів. Іншим крупним туристичним центром є лісовий регіон Східної Долини, де зосереджено близько 30% всього номерного фонду готельного бізнесу Норвегії. Ще 10% номерного фонду зосереджено у такому популярному туристичному регіоні, як м.Берген, і 7,4% номерного фонду - в районі м. Трондхейм.

Данія. Завдяки своїй безпосередній близькості з Німеччиною Данія свій ринок виїзного туризму заповнює за рахунок цієї країни на неї припадає 37% усіх туроднів і 60% туроднів у табірних містечках. Країна багата значними історичними пам'ятниками і музеями вікінгів, її головним туристичним центром є столиця Копенгаген, яка у 1990 р. прийняла 28% всіх зарубіжних туристів. Крім своїх історичних пам'ятників, місто відоме тематичним парком Тіволі Гарден, який щорічно приймає близько 4 млн. туристів. Інший, не менш відомий тематичний парк кра'їни - Леголенд, приймає 1 млн. гостей і користується особливою популярністю серед британців.

  1.  Геополітичні перспективи

Сьогодні Скандинавія є внутрішньо розділеною зоною римленда.

(Римленд (англ. Rimland - «Дугова земля») - геополітична концепція, введена американським політологом Ніколасом Спайкменом на противагу Хартленду Маккиндеру. Римлендом  Спайкмен назвав дугу  прибережної смуги, навколишнього простору  Хартленда із заходу, півдня і південного сходу. Спайкмен вважав, що саме ця земля має вирішальне стратегічне значення для контролю над Євразією. На основі теорії Спайкмена Сполучені Штати розташували навколо Радянського Союзу мережу військових баз дугою від Середземномор'я до Індокитаю під час холодної війни.)

Країни західної Скандинавії (Данія, Норвегія та Ісландія) є активними членами НАТО (де займають проамериканські позиції), при цьому їх роль в ЄС незначна. Норвегія взагалі не входить  в ЄС (що офіційно пояснюється великими запасами нафти у шельфі Норвегії, а також її рибними володіннями та іншими  ресурсами). Ісландія - територіально далека від ЄС (хоча й член ЄС), однак ця «провінційна»  нечисленна країна (лише 250 тис., етнічно змішане населення) стратегічно важлива для НАТО і США в ролі бази ПРО і непотоплюваного атлантичного авіаносця. Данія входить в ЄС, проте її членство обмежено нею самою низкою умов. Можна сказати, що це членство обмежена, як і у випадку Великобританії (на позиції якої постійно орієнтується Данія в своєму підпорядкуванні США). Зате Данія сьогодні активна в НАТО, також виступає на стороні США у всіх сумнівних і двозначних діях Вашингтона. Данія - єдина з Скандинавських країн (Норвегія давно вивела свої «війська») - активно воює за інтереси США в Іраку. Проте так було не завжди.

Країни Східної Скандинавії. Швеція - найбільша, населена й індустріальна країна Скандинавії, єдиний в Скандинавії вагомий член ЄС. Швеція НЕ входить  в НАТО (хоча і пов'язана з блоком і США іншими договорами). Позиція Швеції в ЄС (і щодо Росії) з усіх Скандинавських країн найбільш близька позиції Франції та Німеччини. Проте незалежність позиції Швеції не варто перебільшувати. Фінляндія НЕ входить в НАТО. Фінляндія до недавнього часу знаходилася в тій же ролі, в якій знаходяться сьогодні 3 республіки Прибалтики: «відокремлена від російської Імперії територія, частина агресивного санітарного поясу проти Росії». Однак завдяки війні 1940 року на боці Гітлера і вмілої післявоєнній політиці нейтралітету, Фінляндія після розвалу СРСР стала повноцінним членом Західного світу: в 1995 її прийняли в ЄС, кілька років тому Фінляндія - єдина з Скандинавських країн - ввела у себе євро. Фінляндія етнічно чужа іншим скандинавським країнам («чужорідна провінція Швеції») і стоїть на узбіччі «скандинавської культурного життя». Однак Фінляндія дорожить своїм військовим нейтралітетом і членстовм в ЄС. Після знищення СРСР  Фінляндія не грає стратегічної ролі, тому що вона замкнута водами Балтики і, перебуваючи між стратегічними натівськими базами на півночі Норвегії та натовською ж Прибалтикою, зовсім не претендує на роль карликової Естонії як флагмана і бази НАТО в майбутній можливій війні проти Росії.

За індексом людського розвитку, що відображає якість життя, ООН вже в п'ятий раз на перше місце в світі ставить Норвегію. Інші скандинавські країни так само займають почесні місця: Швеція (2), Фінляндія (13), Данія (17). Скандинавські країни знаходяться серед світових лідерів з конкурентоспроможності, за рівнем розвитку глобалізації та інформаційно-комунікаційних технологій. За Індексом стійкості екології в світі лідирує Фінляндія, далі йде Норвегія. Країни регіону відрізняються невеликим розривом у доходах між багатими і бідними. Можна вивести формулу закономірності скандинавського благополуччя: чим вище моральний рівень народу, чим менше в країні палаців, тим вище рівень і якість життя в екологічному раю.

  1.  Туристична політика

З метою приваблення більшої кількості туристів та забезпечення належних і комфортних умов для їх відпочинку в Європі  постійно  покращується стан  узбереж  морів, розробляються нові напрямки й туристичні маршрути, що дає  змогу розвантажити традиційні транспортні артерії. Міжнародні туристичні організації сприяють  розширенню зони діяльності національних туристичних структур. У деяких країнах Північної Європи були створені спеціальні комісії, які при сприянні міжнародних структур займаються розробкою заходів захисту національної історичної, природної і культурної спадщини. При туристичних адміністраціях створюються  незалежні організації, відповідальні за збереження навколишнього, у тому числі природного, середовища. Роль держави в цих нових сферах проявляється  вже поза межами діяльності урядових організацій з туризму.

При цьому постійно здійснюється державна підтримка туризму, а також економічне та юридичне регулювання цієї сфери, що прямо впливає на ухвалення рішень про інвестиції. Галузеві проекти й програми розвитку, які розробляються під егідою держав, сприяють залученню засобів у цей сектор.

Розвиток туризму досягне успіху за виваженої політики на національному й регіональному рівнях. Допомога в розвитку галузі може полягати у;

— будівництві туристичного комплексу, структура якого сформована з урахуванням місцевої специфіки;

— розвитку місцевої інфраструктури (готелі, ресторани тощо);

— модернізації засобів зв'язку (факси, телефони, інформаційні системи) і розвитку інфраструктури (дороги, засоби доставки);

— розвитку туристичних кадрів (курси підготовки й перепідготовки кадрів для туризму, курси підвищення кваліфікації).

  1.  Основні екологічні проблеми регіону

Забруднення повітря ― здавна визнана в Європі проблема загрози здоров’ю населення та екосистемам. Нещодавнє вивчення впливу забруднення повітря на здоров’я показало, щорічно забруднення повітря від автомобілів в цих трьох країнах викликає збільшення випадків захворювання на бронхіт серед дітей, госпіталізації від серцевих нападів, приступів астми у дорослих та дітей. Основним видом діяльності, що зумовлює забруднення повітря ― транспорт, використання розчинників, промисловість тощо. Швидке зростання кількості автомобілів робить транспорт все більш важливим та несприятливим фактором проблеми якості повітря в країнах Європи. І не останню роль тут відіграє використання транспорту туристами для здійснення подорожей.

Глобальне потепління. Згідно з дослідженнями, два останніх десятиріччя середньорічна температура постійно збільшується. Помітний вплив льодів призвів до збільшення рівня вод у Світовому океані, що вплинуло на силу та ширину Гольфстриму. Цей теплий екваторіальний потік доходив раніше до берегів Ньюфаундленда, сприятливо впливаючи на клімат всієї Європи. Тепер прісна вода льодовиків на 20 % охолодила Гольфстрим, сповільнивши процес його циркуляції. Тому, досить парадоксально, але внаслідок глобального потепління, стає все холодніше. Минулого року температура зросла на 0,42%. Клімат в країнах Європи стає взимку більш холодним, а влітку ― більш теплим.

Лиха. Лиха природного та антропогенного характеру відбуваються по всій території та часто супроводжуються значними втратами для оточуючого середовища, людськими жертвами. Сумарні наслідки лих залежать як від масштабів лиха, так і від таких факторів, як щільність населення, заходи, що використовувалися, превентивні заходи та наявні плани дій в надзвичайних ситуаціях. Слід зазначити, що Скандинавія страждає від лих менше, ніж країни, що розвиваються, що пов’язано з більш високою спроможністю “протистояти” таким ситуаціям, тобто можливістю на урядовому рівні підготуватися та протистояти лиху.

Використані джерела

  1.  http://geoswit.ucoz.ru/index/0-371 
  2.  http://geografica.net.ua/publ/galuzi_geografiji/ekonomichna_geografija_zarubizhnikh_krajin/pivnichna_evropa_zagalna_kharakteristika_gospodarstva/64-1-0-879 
  3.  http://www.gi.edu.ua/content/_v05_k01/material/tr/lection/L8.pdf - опорні конспекти лекцій з предмету туристичні ресурси.
  4.  http://geoswit.ucoz.ru/index/0-376 
  5.  Школа І.М. Навчальний посібник / За ред. проф. І.М.Школи. - Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2003. - 662 с. –Менеджмент туристичної  індустрії




1. Окончание предварительного расследования с составлением обвинительного заключения
2. bout Gret Russin Cities
3. вариант Есеп 1
4. Об особенностях организации идеологической и воспитательной работы в 20062007 уч
5. і. У школах викладався тривіумграматикадіалектикариторикапотім почали викладати ще квадривіуммузику ар.html
6. тема сучасної України
7.  Футуристическая мода Покорение космоса Советский космонавт в открытом космосе
8. Тема- Теория познания
9. Прославление княгини Анны Кашинской
10. Толкование философии ГС Сковороды -Укр-
11. з курсу дисципліни ldquo;Кормовиробництво і луківництвоrdquo; Методич
12. Планирование рекламных кампаний для БАД
13. Тема- ldquo;Анализ финансового состояния фирмыrdquo; Выполнил- студент курса ИНиМЭ групп
14. О судебной практике по делам о злоупотреблении должностными полномочиями и о превышении должностных полном
15. 1903 гг рассматривая социальный конфликт с позиций социалдарвинизма считал его неизбежным явлением в истор
16.  Логистика в современных условиях
17. Чрезвычайные происшествия
18. 3 В соответствии с требованиями ст
19. на тему- Формы и способы ограничения властных структур Автор работы- студент 1 курса Очной ф
20. Жажда победы