Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вступ Процес рідино фазної епітаксії проводится в атмосфері чистого водню

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

                   Охорона праці при виконанні рідино фазної епітаксії в

                   атмосфері ідеально чистого водню з AlGaAs, GaAs.

                                                             Вступ

Процес рідино фазної епітаксії проводится в атмосфері чистого водню. Водень подається в реактор з баллону попередньо пройшовши через паладієвий фільтр. Гідроген(Водень) — входить майже до всіх природних сполук, найважливіша з яких вода. Сполуки з неметалами та металами, називаються гідриди. Суміш водню з киснем (гримучий газ) вибухонебезпечна. Водень є відновником.  Сировина для промислового отримання водню — гази нафтопереробки, гази природні, продукти газифікації вугілля та вода. Основний лабораторний спосіб отримання водню взаємодія цинку та соляної кислоти в апараті Кіпа.Реактор нагріватимется до температури заданої  для проведення процесу.У методі рідинної епітаксії вирощування монокристалічних шарів напівпровідника здійснюється з розчин-розплаву As в легкоплавкому металі-розчинника Ga

та легуватимется Al.

                                                Загальні положення

Гідроге́н (Н) — хімічний елемент з атомним номером 1, що належить до 1-ої групи періодичної системи елементів. Проста речовина Гідрогену — во́день H2 — безколірний, без запаху і смаку газ, найлегший із усіх відомих газів. Погано розчиний у воді та інших розчинниках (спирт, гексан), добре в багатьох металах, найкраще в паладії (в одному об'ємі паладію розчиняється вісім об'ємів водню).

Галій (Ga) — хімічний елемент з атомним номером 31, проста речовина якого однойменний сріблясто-білий м'який метал. Галій належить до групи 13 періодичної таблиці або до III групи за старою класифікацією.

Металевий галій стійкий до дії повітряводи. З кислотами та лугами утворює галатиГустина твердого галію 59,04; рідкого — 60,95. Температура плавлення 29,75 ОС, кипіння 2403 ОС. Геохімічно близький до AlZnFe. Вміст у земній корі 1,5×10-3 мас.%. Єдиний мінерал галію — ґаліт. Основна маса галію зосереджена в мінералах алюмінію і накопичується в нефелінових сієнітах (середній вміст 0,004%), лужних метасоматитах (до 0,02%), бокситах (0,0052%),сфалеритах (до 0,018%). У вивержених породах Ga тісно пов'язаний з Al. У гідротермальних родовищах галій накопичується як ізоморфна домішка (до 0,01-0,02%) у сфалеритах, а в зоні гіпергенезу — разом з Al в бокситах (2·10−3−1·10−2%).

Миш'як - хімічний елемент 15-ї групи (за застарілою класифікації - головної підгрупи п'ятої групи) четвертого періоду періодичної системи; має атомний номер 33, позначається символом As. Проста речовина являє собою крихкий напівметал сталевого кольору (у сірій аллотропной модифікації). CAS-номер: 7440-38-2.

                                              Рідино фазна епітаксія

                                                 

Установка для епітаксійного вирощування (рис.1) відбувається із кварцового реактора, поєднаного з системою очищення водню, печі опору та системі живлення. Процес вирощування проводиться в потоці очищеного водню, витрата якого зазвичай складає 50 ... 300 см3/хв.

Рис.1. Схема експериментальної установки для вирощування епітаксіальних шарів.

Розподіл температури уздовж довжини печі має «плато» — горизонтальна ділянка, відхилення від якого не перевищує 0,5 °С. Швидкість охолоджування зазвичай регулюється величиною напруги живлення, що скидається. Залежно від вимог, що пред'являються до вирощуваної структури, установка забезпечує варіювання температурного режиму в широких межах, температура початку кристалізації може бути вибрана від 650 до 1050 °С, час витримки перед змочуванням — від 10 хвилин до декількох годин, швидкість охолоджування — від 0,2 до 15 °С/хв, інтервал охолоджування —20 . .. 500 °С.

На рисунку 2(а) показаний типовий температурний режим здобуття гетеропереходів в системі GaAs—AlAs без попереднього змочування [1, 32]. У графітовий човник окремо завантажуються монокристалічна пластина арсеніду галію — підкладка і навішування з додаванням алюмінію. У навішування також поміщається GaАs для насичення розчину-розплаву миш'яком, а при легуванні — донорна або акцепторна домішка. Після завантаження контейнера реактор продувається очищеним воднем, потім система нагрівається до необхідної температури. Протягом часу t3—t2% здійснюється витримка системи, а у момент часу t3 розчин-розплав приводиться в контакт з підкладкою, при цьому відбувається часткове підрозчинення підкладки до встановлення рівноважного стану, визначуваного поверхнею ліквідуса діаграми стану Ga—Аs—Аl [1]. З моменту часу t4 починається програмоване охолоджування системи. В кінці процесу (t5) підкладка висувається з-під розчину-розплаву і піч вимикається.

Вимоги безпеки перед початком роботи

  1.  Перевірити справність установки
  2.  Перевірити трубчасті сполучення на наявність пропускання газу
  3.  Перевірити балони з воднем на наявність пропускання
  4.  Перевірити систему живлення на наявність несправностей
  5.  Включити кімнатну вентиляцію ти систему кондиціонування
  6.  Перевірити освітлення в приміщенні
  7.  Одягнути засоби особистого захисту
  8.  Роспочати процес

                    

                            Техніка безпеки при роботі з воднем

Дана інструкція поширюється на роботи які пов'язані з використанням водню.

                    Утримання та обслуговування балонів

Адміністрація наукової установи зобов'язана приймати всі необхідні заходи, щоб забезпечити справний стан балонів та їх безпечну експлуатацію. У науковій установі, що експлуатує балони, повинні бути призначені особи, відповідальні за зберігання, транспортування та експлуатацію балонів. Зазначені особи призначаються з числа інженерно-технічних працівників, атестованих спеціальними кваліфікаційними комісіями.

До постійної роботи з балонами допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, виробниче навчання, перевірку знань кваліфікаційною комісією та інструктаж з безпечного обслуговування балонів. Результати перевірки знань оформляються протоколом, підписаним головою і членами кваліфікаційної комісії. Особам, які склали випробування, повинні бути видані відповідні посвідчення.

              Поводження з балонами, наповненими воднем

Роботу з воднем дозволяється проводити тільки в обладнаних для цієї мети приміщеннях, у яких є надійно діюча вентиляція з витяжкою з верхньої зони, а електроустаткування змонтовано у вибухобезпечному виконанні.

Приміщення для зберігання балонів з воднем обладнується природною вентиляцією з витяжкою: з верхньої зони. Зберігання ємностей з воднем спільно з ємностями наповненими киснем, хлором, закисом азоту та іншими окислювачами, як і з легкозаймистими речовинами, забороняється.

З отриманого зі складу балона з воднем рекомендується взяти пробу на бавовну шляхом відбору водню в спеціальну металеву малогабаритну пробірку, повернути її догори дном і підпалити водень; різкий хлопок характеризує наявність великої кількості кисню у водні. Такий балон потрібно здати на склад для відправки на завод-наповнювач. Спокійне згоряння водню вказує на чистоту газу.

Відбір газу з балона повинен проводитися тільки через редуктор, призначений для роботи воднем. Редуктор повинна мати однакову з балоном забарвлення і напис: «Водень».

При виконанні досліджень з використанням чистого водню, а також водневих сумішей (особливо в разі проведення робіт на дослідних установках із застосуванням великих обсягів газу) скидання промивних і відпрацьованих газових сумішей слід; виробляти по спеціальних трубках в атмосферу за вікно.

Висновок повинен проводитися у відкриту атмосферу міцним трубопроводом і досить повільно, щоб усунути можливість вибуху суміші на виході. Рекомендується випускається суміш розбавляти в трубопроводі інертним газом. Відкачувати по відвідним трубках відпрацьований водень або водневі суміші форвакуумним насосом забороняється.

При підключенні балонів з воднем до трубопроводу спочатку потрібно продути всю лінію азотом і не допускати попадання в трубопровід атмосферного повітря щоб уникнути утворення вибухонебезпечної суміші. Потрібно також перевірити герметичність трубопроводу, що знаходиться під робочим тиском газу. Необхідно при використанні балона обов'язково залишати в ньому водень з надлишковим тиском не менше 0,5 кгс/см2.

По закінченні користування балоном вентиль на балоні потрібно, щільно закрити і стравити газ з редуктора. Залишати редуктор під тиском забороняється.

                           

                             Техніка безпеки при роботі з миш’яком.

Токсичні властивості миш'яку відомо людям давно. Сполуки миш'яку відносяться до числа речовин, які проявляють сильну токсичну дію на організм людей і тварин.

Смертельна доза - 200 мг. Хронічна інтоксикація спостерігається при споживанні 1-5 мг на добу. При гострому отруєнні симптоми його зазвичай настають через 20-30 хв. ГДК в повітрі для миш'яку 0,5 мг / м ³.

Добова доза - 0,05 мг / м ³.

Миш'як отримують, в основному, як побічний продукт переробки мідних, свинцевих, цинкових і кобальтових руд, а також при видобутку золота. Деякі поліметалічні руди містять до 12% миш'яку. При нагріванні таких руд до 650-700 ° С за відсутністі повітря миш'як переганяється, а при нагріванні на повітрі утворюється летючий оксид As2O3 - «білий миш'як». Його конденсують і нагрівають з вугіллям, при цьому відбувається відновлення миш'яку. Отримання миш'яку - шкідливе виробництво. Раніше, коли слово «екологія» було відомо лише вузьким фахівцям, «білий миш'як» випускали в атмосферу, і він осідав на сусідніх полях і лісах. У газах миш'якових заводів міститься від 20 до 250 мг/м3 As2O3, тоді як зазвичай в повітрі міститься приблизно 0,00001 мг/м3. Середньодобової допустимою концентрацією миш'яку в повітрі вважають всього 0,003 мг/м3. Парадоксально, але і зараз набагато сильніше забруднюють навколишнє середовище миш'яком не заводити з його виробництва, а підприємства кольорової металургії та електростанції, що спалюють кам'яне вугілля.  

Роботи проводяться в спеціально віддих місцях, та з засобами особистого захисту.




1. На тему Методы исследования дыхательной системы Выполнил студент II курса группы 322 Провер
2. Иллюзии зрительного восприяти
3. анархии тяжелым кризисам всей экономической системы воспроизводства
4. Охрана гидросферы
5. УтверждаюДиректор ГОБУ СПО СБМК 1 курс
6. Осевое время Мир в VIV вв
7. церковной и народной
8. Лабораторная работа 4СОЗДАНИЕ ФОРМ И ОТЧЕТОВ В РЕЖИМЕ КОНСТРУКТОРА Цель работы- изучить возможности соз
9. Чтение. Понимание фактического содержания прочитанного незнакомого текста после предварительной подготовки, с опорой на вспомогательные слова
10. НИЖНЕВАРТОВСКИЙ МЕДИЦИНСКИЙ КОЛЛЕДЖ Методическое пособие для студентов ЛИСТЫ ОЦЕНКИ МАНИПУЛЯЦИЙ и
11.  The Scientific Notion of Lnguge nd Structure Professor Pul Bloom- This clss tody is bout lnguge
12. Статья- Поэма из камня
13. Тема. Мы жители Земли
14. Положение Западных армян во второй половине XIX века
15. либо ни один вообще и предполагают что нет никакой опасности
16. і При тазових передлежаннях 35 пологів сіднички знаходяться над входом у м-таз
17. вступать в реакцию и образовывать соединения высшего порядка например- CoCl3 6NH3 [CoNH36]Cl3; FeCN3 3KCN K3[FeCN6]
18. Происхождение Солнечной системы
19. Работа фельдшера скорой помощи
20. На тему- Сегментарная отчетность Выполнил-