Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Варіанти відповіді- а до начальника свого відділу; б до головного технолога; в до головного інженера;

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Ситуація 1. Ви працюєте у відділі головного технолога. Перебуваючи у відрядженні на родинному підприємстві, ви виявили, що ваші колеги модернізували технологічний процес (витрати на модернізацію — 650 тис. грн, модернізація виконана за 8 місяців, економічний ефект — 925 тис. грн). До кого ви звернетеся після прибуття на підприємство з ідеєю провести подібну модернізацію? Варіанти відповіді:

а) до начальника свого відділу;

б) до головного технолога;

в) до головного інженера;

г) до співробітників свого відділу.

Ситуація 2. У конструкторському відділі, що розробляє прилади технічного контролю, розпочато дослідницьку роботу, що має привести до створення нового сімейства приладів. Керує роботою кандидат наук — ентузіаст нового напряму. У групі проектантів головний конструктор і молодий інженер. Поточна тематика відділу потребує час від часу підключення кожного з трьох проектантів, але половину робочого дня (або більше) вони можуть працювати на «свою тему».

Чим, на ваш погляд, закінчиться проект? Як ви організували б роботи зі створення нової розробки?

Ситуація 3. Група співробітників неспеціалізованого малого підприємства «Інженерна ідея» винайшла нову коптильну установку, у якій м’ясо, птиця і риба коптяться за 10 хвилин. Експериментальний зразок установки виправдав сподівання винахідників. Установка виявилася компактною, дим не виділяється, копчені продукти високої якості.

Якби ви були директором малого підприємства «Інженерна ідея», то який би варіант діяльності вибрали:

а) організація спільного розроблення і випуску коптильні з яким-небудь великим підприємством або науково-виробничим об’єднанням;

б) складання ліцензійного договору з яким-небудь підприємством або науково-виробничим об’єднанням на право розроблення і випуску коптильні;

в) самостійне розроблення документації, випуск зразків коптильні і подальше її серійне виробництво в кооперації;

г) патентування установки від імені малого підприємства «Інженерна ідея» і наступний продаж патенту без проведення спеціальних розробок.

Ситуація 4. Розроблені наступні інноваційні проекти:

а) пропонується видобувати прісну воду, розтоплюючи під сонячними променями айсберги, що відбуксирували до берега жаркої країни з Антарктиди або Гренландії;

б) пропонується використовувати як холодильник звичайний ящик, піднятий на аеростаті на висоту, де температура навколишнього повітря нижча за нуль;

в) пропонується садити картоплю на занурену в землю металеву стрічку з отворами. При збиранні врожаю досить буде намотати цю стрічку на барабан: вся картопля буде зібрана швидко і без втрат.

Чи реальні проекти? Який з них, на вашу думку, міг би бути реалізований вже в наші дні?

Ситуація 5. Розроблені наступні інноваційні проекти:

а) пропонується видобувати прісну воду, розтоплюючи під сонячними променями айсберги, що відбуксирували до берега жаркої країни з Антарктиди або Гренландії;

б) пропонується використовувати як холодильник звичайний ящик, піднятий на аеростаті на висоту, де температура навколишнього повітря нижча за нуль;

в) пропонується садити картоплю на занурену в землю металеву стрічку з отворами. При збиранні врожаю досить буде намотати цю стрічку на барабан: вся картопля буде зібрана швидко і без втрат.

Чи реальні проекти? Який з них, на вашу думку, міг би бути реалізований вже в наші дні?

Ситуація 6. Громадяни України Давідов А.П. і Вавілова Г.Д. вирішили реалізувати підприємницьку ідею по організації мусоропереробного заводу в м. Сімферополі. Яку, на вашу думку, організаційно-правову форму підприємства слід вибрати підприємцям, яке місце переважніше для організації такого бізнесу? Що необхідно зробити організаторам для того, щоб їх послуги мали попит?

Ситуація 7. Громадяни України Ібраімов Р.С. і Вавілова Г.Д. вирішили реалізувати підприємницьку ідею по вирощуванню біологічного палива рапсу на території АР Крим. Яку, на вашу думку, організаційно-правову форму підприємства слід вибрати підприємцям, яке місце переважніше для організації такого бізнесу? Що необхідно зробити організаторам для того, щоб їх продукція мала попит?

Ситуація 8. Ви отримали спадок у розмірі 10 000 грн. і вирішили витратити його на покупку побутової техніки. У одному із столичних магазинів Ви вирішили купити телевізор. Обґрунтуйте Ваш вибір з наявних видів телевізора однакового розміру і функціональних характеристик:

- японський телевізор за ціною 8 000 грн, гарантія 2 року.

- український телевізор за ціною 7000 грн, гарантія 2 року.

- китайський телевізор за ціною 6900 грн, гарантія 1 рік.

Ситуація 9. На прикладі такої технології, як магнітофон, обґрунтуйте концепцію життєвого циклу продукту та технології.

Ситуація 10. Визначте середній вік устаткування на підприємстві, якщо відомо, що:

а) 6 технологічних ліній функціонують 2 роки;

б) 4 транспортних засоби функціонують 5 років;

в) 20 вакуум-апаратів функціонують 10 років.

Ситуація 11. Яка з особливостей сучасного етапу науково-технічної революції має найважливіше значення для економіки України, з огляду на природні багатства країни? Коментар.

Ситуація 12. У чому сутність нового етапу науково-технічної революції? Надайте докладний коментар

Ситуація 13. Поясніть відмінності між індустріальним та інформаційним суспільствами.

Ситуація 14. Якось до Р. Нойса звернулася за порадою його дружина, що мала свій бізнес.

До неї зайшли двоє юнаків із проханням про фінансову підтримку. Вони створили малу фірму і мали намір запропонувати оригінальну новинку. Р. Нойс сказав, що новинка юнаків не буде мати попиту на ринку і тому не варто витрачати свої гроші.

Проте дружина вчинила інакше — уклала кілька десятків тисяч доларів у нову фірму «Apple». Саме цій фірмі, що одержала від інвесторів декілька мільйонів доларів на реалізацію свого інноваційного проекту, вдалося випустити на ринок другу (після мікропроцесора) революційну новинку в цій галузі. Що це за новинка? Відповідь доповніть розповіддю про цей продукт.

Ситуація 15. У чому полягають переваги функціональної структури управління? Наведіть цю структуру (схему) і прокоментуйте.

Ситуація 16. Назвіть, які чинники визначають зовнішню, а які внутрішнє середовище функціонування інноваційного підприємства:

1) кадри;

2) конкуренція;

3) ризик;

4) кон'юнктура;

5) виробнича потужність;

6) міра економічної свободи підприємства;

7) ринок;

8) конкурентоспроможність продукції;

9) екологія;

10) науково-технічний рівень продукції;

11) джерела ресурсів;

12) внутрішня кооперація.

Ситуація 17. Є підсумкові показники інвестиційного проекту (тис. грн):

а) прибуток від операцій — 21103;

б) амортизаційні відрахування — 4647;

в) інвестиційні витрати — 9390;

г) податкові виплати — 8105.

Визначте чистий прибуток інвестиційного проекту та оцініть його ефективність, якщо норма рентабельності інвестиційних витрат має бути не меншою 80 %.

Ситуація 18. Чим визначається система стратегічних цілей інноваційного підприємства? Прокоментуйте на прикладі конкретного підприємства.

Ситуація 19. Які країни є лідерами в інноваційній діяльності? Відповідь проілюструйте найбільш відомими нововведеннями у таких країнах.

Ситуація 20. Вам пропонується інвестувати два інноваційні проекти на вибір. При цьому варто враховувати, що:

  1.  перша інвестиція припускає втрату 600 тис. грн з імовірністю 0,7;
  2.  друга — втрату 2 млн грн з імовірністю 0,3.

Яке рішення пов’язане з меншим ризиком?

Ситуація 21. Перед вами, старшим інженером бюро нової техніки великого машинобудівного підприємства, — винахідник, що пропонує абсолютно новий кривошипно-шпіндельний верстат з дистанційним управлінням. Які ваші дії? Варіанти відповіді:

а) чітко і безапеляційно не приймете цю «дику» і зовсім нереальну пропозицію;

б) запропонуєте винахіднику розробити необхідну документацію і зробити діючий макет, бо інакше неможливо оцінити подану ідею;

в) сформулюєте питання, на які повинен буде відповісти винахідник під час наступної зустрічі.

Ситуація 22. Які розділи інвестиційного бізнес-плану необхідно вважати основними? Яка логіка побудови цих розділів?

Ситуація 23. Визначте середній вік устаткування на підприємстві, якщо відомо, що:

а) 8 вакуум-апаратів функціонують 12 років;

б) 4 вакуум-апарати встановлені і функціонують з початку поточного року;

в) 20 вакуум-апаратів функціонують 10 років.

Ситуація 24. Інвестор бажає вкласти тимчасово вільні 200 000 грн. в інноваційний проект і має 2 альтернативи інвестування:

- придбати 100 облігацій інноваційній компанії «News»  з купонною ставкою 12 % і номіналь ной вартістю 2000 грн, з терміном погашення за 3 роки;

- профінансувати винахід Г.Н.Ульмана, який обіцяє збільшення капіталу на 30% через 4 роки.

Що Ви порадити інвестору?

Ситуація 25. Ви, робітник НДІ, розробили технологію очистки стічних вод від забруднень, однак Ваша ідея не сподобалась керівництву через велику вартість її реалізації (500 000 грн). Які у Вас є варіанти впровадження в життя Вашої розробки?

Ситуація 26. Є підсумкові показники інвестиційного проекту (тис. грн):

а) прибуток від операцій — 30000;

б) амортизаційні відрахування — 7000;

в) інвестиційні витрати — 13000;

г) податкові виплати — 12000.

Визначте чистий прибуток інвестиційного проекту та оцініть його ефективність, якщо норма рентабельності інвестиційних витрат має бути не меншою 60 %.

Ситуація 27. На прикладі такої технології, як накопував інформації, обґрунтуйте концепцію життєвого циклу продукту та технології.

Ситуація 28. Визначте специфіку системи фінансування інновацій в Україні, на сучасному етапі розвитку країни.




1. творца и отражение окружающей действительности
2. О финансовой аренде лизинге
3. Курсовая работа- Расчет абсорбционной установки
4. Деление простых признаков понятия
5. Патологія ендокринної системи
6. Международный опыт взаимодействия бухгалтерского и налогового учета
7. мая 2005Автор- Григорий Кронин СанктПетербург УчастникиГригорий Кронин рук
8. Сучасна соціальна філософія орієнтована на особистість ще й тому що вона включає її в умови гри розрахов
9. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ОСНОВАМ РЫНОЧНОЙ ЭКОНОМИКИ Студента 1 курса о
10. Проблема виховання в педагогічній та літературній спадщині Сухомлинського і Ушинського
11. Расчет производственной мощности промышленного предприятия
12. вариантов использования
13. Реферат- Лекции по экономическому анализу
14. Курсовая работа- Цифровой ревербератор
15. Философско-антропологические аспекты педагогики
16. родовой блок ~ 10 родов и 5 кесаревых сечений Навык
17. Реферат- Психологическая помощь детям с нарушениями интеллект
18. Методы административной деятельности милиции
19. Протезирование
20. 2013 Характеристики культуры торгового обслуживания Вежливость чуткость компетентность доступность пе