Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Актив у ній відображається майно підприємства; у правій частині під назвою Пасив відображаються власни

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 14.5.2024

7. Побудова балансу. Актив і пасив. Статті балансу, їх групування й оцінка.

Баланс це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал.

За зовнішнім виглядом бухгалтерський баланс це таблиця з двох частин; ліва частина має назву «Актив», у ній відображається майно підприємства; у правій частині, під назвою «Пасив», відображаються власний капітал та зобов'язання.

За основним балансовим рівнянням активи (майно) дорівнюють джерелам, за рахунок яких вони створені: власному капіталу та зобов'язанням. Активи і зобов'язання відображені в балансі за ознаками зростання ліквідності: спершу — ма-лоліквідні (необоротні активи), далі — більш ліквідні (запаси, грошові кошти). Ліквідність розглядається як здатність швидко і без втрат конвертувати активи у найдорожчі з них грошові кошти.

Активи і пасиви групуються в балансі за економічно однорідними ознаками. Групи однорідних активів, зобов'язань чи видів капіталу, відображені за одним рядком балансу і визначені однією сумою, називаються статтями балансу.

Статті активів та зобов'язань відображаються в балансі окремо. Не допускається їх взаємне згортання, за винятком випадків, передбачених окремими П(С)БО.

Однорідні групи активів і пасивів об'єднуються в розділи балансу.

Методологічні засади побудови бухгалтерського балансу та його форма визначені П(С)БО «Баланс».

У першому розділі активу балансу «Необоротні активи» відображається вартість необоротних активів: нематеріальних активів, основних засобів, незавершеного будівництва, довгострокових фінансових інвестицій, довгострокової дебіторської заборгованості, відстрочені податкові активи та інші необоротні активи. Термін погашення або використання таких активів перевищує 12 міс, або операційний цикл.

У другому розділі активу «Оборотні активи» відображається вартість оборотних активів та грошових коштів, які підприємство має на кінець звітного періоду. Активи можна класифікувати як поточні за дотримання таких умов:

— очікується, що вони будуть реалізовані або спожиті в ході звичайного операційного циклу підприємства протягом 12 місяців з дати балансу;

є грошовими коштами або еквівалентами грошових коштів, не обмеженими у використанні.

До поточних активів відносяться запаси, векселі отримані, дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги, дебіторська заборгованість за розрахунками, інша поточна заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти та їх еквіваленти, не обмежені у використанні, та інші оборотні активи.

У третьому розділі активу «Витрати майбутніх періодів» відображається сума витрат майбутніх періодів. Це витрати, здійснені у поточному або попередніх звітних періодах, які відносяться до наступних звітних періодів.

У першому розділі пасиву «Власний капітал» наводиться інформація про власний капітал підприємства частину підприємства в активах, що залишається після вирахування його зобов'язань: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (збиток) та статті, що зменшують розмір власного капіталу: неоплачений капітал, вилучений капітал.

У другому розділі пасиву балансу «Забезпечення наступних витрат і платежів» відображається вартість визначених шляхом аналітичних розрахунків забезпечень: виплат персоналу, інших та цільового фінансування.

У третьому розділі пасиву «Довгострокові зобов'язання» відображається вартість довгострокових зобов'язань підприємства, тобто таких, які неможливо класифікувати як поточні: довгострокові кредити банків, довгострокові фінансові зобов'язання, відстрочені податкові зобов'язання, інші довгострокові зобов'язання.

У четвертому розділі пасиву балансу «Поточні зобов'язання» відображаються поточні зобов'язання підприємства, тобто такі, які будуть погашені в ході звичайного операційного циклу діяльності підприємства або протягом 12 міс. з дати балансу. Якщо окремі зобов'язання не будуть погашені у визначені терміни з різних причин, не обумовлених угодами, вони все ж будуть класифікуватись як поточні.

До поточних зобов'язань підприємства відносяться: короткострокові кредити банків, поточна частина заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями, векселі видані, кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги, поточні зобов'язання за розрахунками, інші поточні зобов'язання.

У п'ятому розділі пасиву балансу «Доходи майбутніх періодів» відображаються доходи, що були отримані протягом поточного або попереднього періодів, але будуть визнані в майбутніх звітних періодах.

Доходи і витрати майбутніх періодів можуть бути довгостроковими або поточними залежно від періоду, який залишився до їх визнання.




1. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ МИНИСТЕРСТВА ЗДРАВООХРАНЕНИЯ И СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ1
2. Тема- Словесная зарисовка Вот и весна
3. Формирование математической модели корпуса теплохода-площадки в программе FstShip6
4. у тій частині світу яку ми вважаємо найбільш розвинутою і на яку сьогодні орієнтуємося було розгортання
5. Развитие капитализма в России у нас писали приблизительно так- На основе громадного статистического Мате
6. Индуктивность контура
7. тема земельного права ~ это совокупность взаимосвязанных между собой земельноправовых институтов располож
8. Расчет технико-экономических показателей лесосечных работ
9. финансовой олигархией в нее в частности встроены все без исключения существующие российские власти и аген
10. Климат Австралии.html
11. варианте Предлагаю Вашему вниманию электронный вариант своей книги Как зарабатывать деньги без ст
12. КРАТКИЙ СЛОВАРЬ КАТЕГОРИЙ И ПОНЯТИЙ ТЕОРИИ ГОСУДАРСТВА И ПРАВА
13. НОРМЫ ТЕХНИКОЭКСПЛУАТАЦИОННЫХ ХАРАКТЕРИСТИК АВТОМАТИЧЕСКИХ СРЕДСТВ РАДИОЛОКАЦИОННОЙ ПРОКЛАДКИ АСРП
14. Кавказского округа Возмездность гражданских договоров При рассмотрении споров нередко возникает связан
15. Шпо~ночное соедине~ние соединение охватывающей и охватываемой детали для передачи крутящего момента
16. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине Основы аудита Вариант 1 Исполнитель
17. Образование СССР и дальнейшее национальногосударственное строительство
18. Можно например отметить электрошлаковый переплав при котором нагрев ванны происходит за счет тепла выдел
19. Лекція 9. Позов у господарському процесі 1
20. Абеляр Петр