Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1 Елементами планування є- У прогнозування спеціалізації і виробничого профілю підприємства; У прогнозув

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Білет №1

1.1. Елементами планування є:   У прогнозування спеціалізації і виробничого профілю підприємства; У прогнозування номенклатури і обсягів виробництва продукції, робіт та послуг; У вивчення та аналіз попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці; У аналіз наявності працівників та потреби їх в розрізі структурних підрозділів професій, видів діяльності, робочих місць;У розробка програм, проектів, заходів формування і використання персонаж підприємства з урахуванням застосування інновацій науково-технічного прогресу, зарубіжного і національного досвіду, прогресивних і міжнародних норм і стандартів підприємства; і продукції, робіт та послуг; на ринку праці; зі структурних підрозділів, і використання персоналу во-технічного прогресу, заздних норм і стандартів.Вихідними даними при плануванні персоналу є виробнича програма, норми витрат праці, баланс робочого часу.Структура персоналу – це сукупність окремих груп працівників, які об'єднані за певною ознакою.

1.2.Фінансовий облік – це сукупність правил та процедур, які забезпечують підготовку, оприлюднення інформації про результати діяльності підприємства (установи, організації) та його фінансовий стан відповідно до вимог законодавчих актів і стандартів бухгалтерського обліку.Об’єктами фінансового обліку, що відображаються як на синтетичних, так і на аналітичних рахунках, є:активи підприємства,джерела власних засобів,зобов’язання (пасиви) підприємства,витрати підприємства за їх елементами і доходи за їх видами,фінансові результати діяльності підприємства і їх розподіл,господарські операції, пов’язані з процесами придбання ресурсів, виробництва та реалізації.  

Тести:1.В; 2.В; 3.В; 4.А; 5.В; 6.Г; 7.Б; 8.В; 9.Б; 10.Б;

Білет № 2

І.1. Економічна сутність та причини виникнення державного боргу:
Державний борг за своєю економічною сутністю визначає економічні відносини держави як позичальника з її кредиторами (резидентами та нерезидентами) з приводу перерозподілу частини вартості валового внутрішнього продукту на умовах строковості, платності та повернення.
За умовами залучення коштів розрізняють внутрішній та зовнішній борг.
Внутрішній державний борг - сукупність зобов'язань держави перед резидентами (заборгованість держави всім громадянам, які тримають внутрішні державні облігації).
Державний внутрішній борг складається із заборгованості, що виникає щорічно за новими борговими зобов'язаннями уряду. Він формується в результаті випуску державних цінних паперів, отримання кредитів та виникнення інших боргових зобов'язань.
Зовнішній державний борг - сукупність боргових зобов'язань держави, що виникли в результаті запозичення держави на зовнішньому ринку.
Державний зовнішній борг складається з:
• позик на фінансування державного бюджету та погашення зовнішнього державного боргу; • позик на підтримку національної валюти; • позик на фінансування інвестиційних та інституціональних проектів;

2.Торговий баланс — це співвідношення між коштами, отриманими протягом року за експорт товарів, та коштами, витраченими на імпорт.
Показники торгового балансу:
1. Надходження від експорту 2. Платежі за імпорт 3. Сальдо
Сальдо торгового балансу:
(Різниця між вартістю експорту та імпорту)
1. Позитивне(активне)
Вартість експорту більша від вартості імпорту
2. Негативне (дефіцитне)
Вартість імпорту більша від вартості експорту
Напрямки сучасної торговельної політики держав:
1. Лібералізація – це полегшення умов зовнішньої торгівлі у вигляді зниження величини мита, поступового скасування валютних і кількісних обмежень
2. Вільна торгівля-це відмова від державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності
Квоти-це  установлений законом максимальний обсяг товару, який можна імпортувати (експортувати) протягом певного періоду часу.
Ліцензії — видача державними органами письмового дозволу на ввезення або вивезення визначеної кількості товарів.
І.Тести. 1.г) 1.в) 2.в) 2. а) 2.а)

І. Відрядна заробітна плата-це форма оплати праці, при якій вона нараховується за кожну одиницю виробленої продукції. Циклічне безробіття — це вид безробіття, яке постійно змінюється за своїми масштабами, тривалістю і складом, що пов’язано з циклом ділової кон’юнктури. Продуктивні сили — це фактори, які забезпечують перетворення речовин природи відповідно до потреб людей, створюють матеріальні й духовні блага і визначають зростання продуктивності суспільної праці. Товари-субститути - це ті товари, які можуть замінити нам звичну продукцію в тому випадку, якщо вартість на неї раптом виросла, або різко зменшилася пропозиція.

4. 1-так; 2-ні; 3-так; 4-так; 5-так.                               

Варіант 3

1.1. Системний підхід в економічній теорії означає вивчення внутрішніх причинно-наслідкових, структурно-функціональних, ієрархічних, прямих і зворотних зв'язків. Діалектика як метод-загальний для всіх наук метод пізнання, у тому числі і для економічної теорії. Він базується на використанні законів і принципів філософії, сутність яких полягає у пізнанні економічних явищ і процесів.Наукова абстракція як метод полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом виокремлення основних, найсуттєвіших сталих сторін певного явища.Аналіз і синтез як метод дослідження застосовується в єдності двох його складових.Метод індукції і дедукції забезпечує діалектичний зв'язок одиничного, особливого і всезагального.Історичний і логічний методи використовуються економічною теорією для дослідження економічних процесів у єдності. Історичний метод вивчає ці процеси у тій історичній послідовності. Логічний метод досліджує економічні процеси в їхній логічній послідовності.Економічне моделювання - це формалізований опис і кількісне вираження економічних процесів і явищ.Економічний експеримент - штучне відтворення економічних процесів і явищ з метою вивчення їх за оптимально сприятливих умов та подальшого практичного впровадження..Метод якісного і кількісного аналізу. Він передбачає чітке виявлення якісної визначеності економічного явища вивчення динаміки процесу.Метод порівняння. Для визначення схожості та відмінності господарських явищ використовують метод порівнянь..Розробка наукової гіпотези. Якщо зміст економічного явища, яке вивчається, не відомий, а фактів для його з'ясування не достатньо, то дослідник змушений обмежитися теоретичним припущенням, тобто науковою гіпотезою.

1.2. Показник-справедливість оподаткування(з погляду платоспроможності платникі).Психологічний фактор.Складність визначення податкової бази.Можливість ухилення від сплати податків.Формування доходів бюджету(фіскальне значення).Характер оподаткування.
Непрямі податки-Соціально несправедливі.Психологічно сприймаються,оскільки сплачуються непомітно для споживача.Відносно прості розрахунки. Низька,майже відсутня.Стабільні надходження в бюджет.Відносно регресивне.
Прямі податки-Соціально справедливі.Психологічно сприймаються важко.Відносно складні розрахунки.. Досить висока.Менш стабільні надходження в бюджет.Відносно прогресивне.

Податок — це обов'язковий платіж, який стягується до бюджету з юридичних осіб і громадян.

2. г, г, в, г, г..

3. Ринкова рівновага - це така ситуація, коли плани покупців і продавців на ринку співпадають і за даної ціни величина пропозиції дорівнює величині попиту. Коефіцієнт еластичності — вказує відносну зміну одного економічного показника за одиничної відносної зміни іншого показника, його детермінанта; відношення відсоткової зміни одного показника (функції %) до відсоткової зміни іншого показника (аргументу %) Теорія мотивації Абрахама Маслоу — це ієрархічна система потреб людини, складена американським психологом. Економічні ресурси — всі речові чинники виробництва, які використовують для виготовлення товарів і послуг. 

4. Так, так, так, так, ні.

Варіант 4

1.1. Податки - це обов'язкові платежі господарюючих суб'єктів і громадян до бюджетів відповідного рівня за ставками, встановленими в законодавчому порядку.
Фіскальна функція забезпечує формування фінансових ресурсів держави шляхом перерахування податків та зборів у бюджети різних рівнів і в позабюджетні фонди. Перерозподільна функція дозволяє за рахунок податків перерозподіляти доходи між різними категоріями громадян та сферами діяльності.. Регулююча функція реалізує непряме або економічний вплив держави на розвиток різних сфер господарського життя країни.Контрольная функція податків дозволяє державі контролювати фінансово-господарську діяльність і доходи організацій і громадян. Федеральні податки і збори обов'язків у платі на всій території Росії. До них відносяться:• податок на додану вартість (ПДВ);• єдиний соціальний податок;• податок на видобуток корисних копалин;• державне мито. До складу регіональних податків входять:• податок на майно організацій;• транспортний податок;• податок на гральний бізнес.
1.2. Грошовий ринок у ринковій економіці - це система грошових відносин на фінансовому ринку, яку формують банківські та спеціальні фінансово-кредитні інститути, що забезпечують функціонування грошових ресурсів країни, їх постійне переміщення під впливом законів попиту та пропозиції. Грошовий ринок характеризується тим, що: => фінансові активи, які обертаються на ринку, мають високу ліквідність; => це ринок з найменшим рівнем фінансового ризику; => має відносно просту систему ціноутворення;   

Для розуміння сутності грошового ринку важливе значення має визначення його суб'єктів.

Виділяють три групи економічних суб'єктів: а) кредитори - володіють заощадженими тимчасово вільними коштами і здійснюють операції з продажу грошей. Ними стають сімейні господарства (населення), фірми, урядові структури, органи місцевого самоврядування, іноземні фізичні та юридичні особи; б) позичальники - тимчасово потребують додаткових грошових ресурсів. Ними можуть бути ті ж види економічних суб'єктів, які відносяться до кредиторів, але на перше місце за частотою та обсягом запозичень слід поставити ділові фірми, а потім - урядові структури, сімейні господарства, іноземних громадян; в) фінансові посередники - це банки, інвестиційні, фінансові та страхові компанії, пенсійні фонди, кредитні товариства та інші установи, що здійснюють посередницькі операції, беруть участь в операціях з купівлі-продажу фінансових активів ринку, мобілізують і перерозподіляють грошові кошти.

2.А), В), В), Б), Г).

3. Монополістична конкуренція - тип ринкової структури недосконалої конкуренції. Це поширений тип ринку, найбільш близький до досконалої конкуренції. Дилер  фізична особа або фірма, що займаються купівлею-продажем цінних паперів, валют, товарів і що діє від свого імені і за свій рахунок. Облігація  — емісійний цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу з виплатою певного доходу або передати йому майно, надати послуги. Трест — найбільш централізована форма монополістичних об'єднань, в межах якої підприємства-учасники відмовляються від виробничої, комерційної, а інколи й юридичної самостійності і підпорядковуються єдиному управлінню. 

4. Так, так, так, так, ні.

Білет 5

1.1. Міжнародний поділ праці - спеціалізація окремих країн або галузей виробництва цих країн на виробництві певних видів товарів і послуг для міжнародного обміну. Міжнародна торгівля постає як сукупний обсяг торгівлі всіх країн світу. Проте термін «міжнародна торгівля »може означати і сукупний обсяг зовнішньої торгівлі промислово розвинених країн або країн, що розвиваються або країн якого-небудь континенту, регіону тощо.

Основні показники міжнародної торгівлі: товарообіг (загальний обсяг); товарна структура; географічна структура.

1.2. Соціа́льне страхува́ння — фундаментальна основа державної системи соціального захисту населення, що уможливлює матеріальне забезпечення і підтримку непрацездатних громадян за рахунок фондів, сформованих працездатними членами суспільства.

Необхідність соціального страхування зумовлена такими причинами:
– наявністю громадян, котрі не беруть участі у суспільне корисній праці, а тому не можуть утримувати себе за рахунок заробітної плати;
– наявністю громадян, котрі є дієздатними, але не мають можливості її реалізувати.
Система соціального страхування включає в себе соціальні, економічні, фінансові та правові аспекти.
 

Суспі́льніфо́ндиспожива́ння — частина фонду споживання суспільства, яка використовується для розвитку народної освіти, медичного обслуговування, виплати пенсій, стипендій та ряду інших послуг, що надаються населенню безкоштовно.

За цілями суспільні фонди споживання утворюються для: -реалізації ефективної природно-ресурсної політики, збереження, відновлення та розвитку суспільних ресурсів;   -спільного задоволення потреб громадян України шляхом фінансування видатків за напрямами, визначеними законом;  -спільного задоволення потреб членів окремої територіальної громади шляхом фінансування видатків за напрямами, визначеними законом та суспільним договором;

2. Б), Б), А), А), В).

3. Ринкова рівновага- це точка перетину кривих попиту та пропозиції коли на одиницю товару є один покупець при інших варіантах виникає дефиціт або профіцит.
Еластичність пропозиції – це відмінна риса пропозиції, що означає здатність її варіювати в залежності від зміни зовнішнього середовища.

Постійні витрати- це та частина витрат підприємства, о розрахована на оплату заробтьої плати адміністрації, плати оренди, тобто фіксовані витрати підприємства за певний період які не змінюються в залежності від зовнішніх а внутрішніх факторів.
Бухгалтерський прибуток-це різниця між загальним доходом та явними витратами.

4. Ні, Так, Ні, Ні, Ні

Білет № 6

1.1.Підприємництво визначено як самостійна, ініціативна, господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.Важливе значення для розвитку підприємницької діяльності в Україні має Господарський кодекс України, Згідно з цим кодексом підприємництво виступає як особливий вид господарської діяльності, в основі якого лежать такі принципи: вільний вибір підприємцем видів підприємницької діяльності; самостійне формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом. Важливою умовою швидкого розвитку підприємницької діяльності є гарантія і всебічна підтримка з боку держави. Законодавство України гарантує недоторканість майна і забезпечує захист прав власності підприємця. З метою розвитку ринкових форм господарювання в Україні закладається політика державної підтримки підприємництва.

1.2.Загальними рисами у процесі формування фінансової системи пострадянської України була децентралізація, утворення та формування недержавних фінансових установ, зменшення рівня контролю над ними з боку держави. Розглядаючи структуру фінансової, зокрема, банківської системи нашої держави, можна зробити висновок про її відповідність загальноприйнятим європейським моделям, як приклад – схожість системи універсальних комерційних банків України та Німеччини. В рамках загальносвітової тенденції до універсалізації діяльності фінансових структур, банки займають домінуюче становище. Проте небанківські фінансові установи завойовують ринок фінансових послуг досить активно. На сьогодні основними причинами такого поступу можна назвати :                       – Cтрімкий розвиток фондового ринку та сек’ютиризація активів; – необхідність задоволення вузького попиту при якому присутність банків обмежено;– потреба в більш прибутковому інвестуванні заощаджень домашніх господарств; – спроби зменшення тиску жорстких вимог банківського кредитування.                                                            Зростання конкуренції на вітчизняному ринку фінансових послуг відображається на розширенні спектру фінансових послуг, котрі у свою чергу допомагають формуванню стабільності та добробуту громадян.

2. Б), Б), В), А), А).

3. Товариство з обмеженою відповідальністю  організація, суб'єкт господарювання, статутний капітал якої поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом товариства. Економі́чна ефекти́вність — це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем . Олігопо́лія — структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива. Облігація — емісійний цінний папір що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу з виплатою певного доходу або передати йому майно, надати послуги.

4.Так, так, ні, так, так.

7 БІЛЕТ

1.1. Продуктивні сили суспільства - це сукупність особистих і речових факторів виробництва в їх взаємодії та взаємозв'язку. Робоча сила - це здатність людини до праці. Продуктивні сили -це одне з основних понять політичної економії.

1.2.  Граничні витрати – приріст витрат виробництва кожної додаткової одиниці продукції. Середні витрати — витрати на одиницю продукції, що випускається. Розрізняють загальні середні витрати, рівні частці від ділення повних витрат на обсяг виробництва; змінні середні витрати, рівні частці від ділення змінних витрат на обсяг виробництва:

2. б б г а  б

3.Система національних рахунків (СНР) — це сукупність показників послідовного та взаємопов'язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва, доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. Ця система застосовується в умовах ринкових відносин.  Нуліфікація - позбавлення документів юридичної сили; визнання їх недійсними.   Бюдже́тний дефіци́т — перевищення видаткової частини державного бюджету над дохідною. Є однією з основних причин інфляції, спричиняється економічною нестабільністю, скороченням надходжень до бюджету, зростанням видатків з бюджету. Дефіцит бюджету - це сума, на яку рівень видатків бюджету перевищує рівень надходжень. Субститут— взаємозамінні товари. Товари вважаються субститутами, якщо значення перехресної еластичності більше нуля. Характеризуються тим, що зростання ціни на один товар викликає збільшення споживання іншого: зниження ціни на один товар робить для споживачів менш бажаним інший товар.

4.1-ні. 2-ні. 3-ні. 4-так.

Білет №8

1.1. Ринкова економіка- це лад, заснований на приватній власності, за якого здійснюється вільна гра ринкових сил.

 Основними ознаками ринкової економіки вільної конкуренції є такі:  – приватна власність на виробничі й трудові ресурси; – необмежена кількість суб'єктів ринку, абсолютно вільний доступ на ринок і вихід з нього; – вільна конкуренція; – доступність всебічної інформації про ринок для кожного суб'єкта; – свобода учасників господарської діяльності; – самостійне встановлення цін на товари та послуги;

1.2. Банківські системи різних країн відрізняються, але можна виділити два типи їх побудови:

■     однорівневу;  ■     дворівневу. 

Однорівнева система передбачає горизонтальні зв'язки між банками, здійснення уніфікованих операцій, тут усі банки перебувають на одній ієрархічній лінії (характерна для тоталітарних країн, існувала до 1987 року в колишньому СРСР). Дворівнева система характерна для країн ринкової економіки, складається з двох рівнів: верхній рівень -центральний банк; нижній рівень - інші банки.

Структуру банківської системи України визначає Закон про банки і банківську діяльність. Банківська система складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України. Банки в Україні створюються у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або кооперативного банку. Державний банк - це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належить державі.  Банк самостійно визначає напрями своєї діяльності і спеціалізацію за видами операцій. Національний банк України регулює діяльність спеціалізованих банків через економічні нормативи та нормативно-правове забезпечення здійснюваних ними операцій. Законом про банки і банківську діяльність визначено, що банк набуває статусу спеціалізованого банку в разі, якщо більше ніж 50% його активів є активами одного типу.

2. в),б),б),б),а)

3.Банківська система - основна ланка кредитно-фінансової системи, невід'ємна частина структури ринкової економіки.  Біметалізм — грошова система, за якою в основі грошового обігу були два метали — золото і срібло.  Фіска́льна полі́тика — це регулювання доходів і витрат держави. Заходи фіскальної політики визначаються поставленою метою (боротьба з інфляцією, згладжуванняциклічних коливань економіки, зниження рівня безробіття). Держава регулює сукупний попит і реальний національний дохід за допомогою державних витрат, трансфертних виплат і оподатковування.  Ревальва́ція (ревалоризація) — підвищення курсу вартості національної валюти відносно іноземних чи міжнародних валют.

4.ні, так, ні, так, так

Білет 9

1.1) Монополія - це тип ринкової структури, коли лише одна фірма пропонує весь ринковий обсяг блага, для якого не існує близьких замінників. Існує багато форм монополістичних об’єднань. Найпростіші з них - це конвенції, корнери, пули, ринги. Це короткочасні угоди про ціни.Такі угоди мають тимчасовий характер, вони розпадаються при зміні умов на ринку. Вищими, основними формами монополістичних об’єднань є картелі, синдикати, трести і концерни.

1. 2) Командна економіка- економічна система,в якій держава або ради керують економікою. У системі з командною економікою центральний уряд приймає всі рішення щодо виробництва і споживання товарів і послуг. У крайніх випадках, крупні галузі економіки та промисловості знаходяться під контролем держави, всі рішення щодо розподілу ресурсів та виробництва також приймаються державою. Органи планування вирішують, що повинен бути виготовлено і направляють підприємства нижчих рівнів на виробництво цієї продукції.Оскільки між державою та громадянином не існувало такої проміжної ланки, як ринок, то узгодження потреб та інтересів відбувалося за допомогою тотального примусу.

2. А А А А Б

3. Споживче благо - вид економічного блага, здатність товару або послуги задовольняти потребу.

 Економічна ефективність - це співвідношення корисного результату і витрат факторів виробничого процесу

Техніко – економічні відносини- речова форма розвитку продуктивних сил, яка утворюється у процесі суспільного поділу праці, соціалізації, кооперування, концентрації виробництва, обміну діяльності між людьми

Нейтральні товари - це такі товари, споживання яких не залежить від рівня доходу споживача.

4. 1-так. 2-так. 3-ні. 4-ні. 5-ні.

Білет №10

1.1 Розрізняють три основних варіанти змішаної економіки: 1) консервативний, 2) ліберальний, 3) соціал-реформістський. Кожен з них має певні відмінності. Так, консервативний варіант змішаної економіки виступає за обмежене втручання держави в макроекономічні процеси з метою створення умов для розвитку приватного сектору і ринкових важелів саморегулювання. Ліберальний варіант передбачає проведення важливих інституціональних і соціальних реформ, раціональну взаємодію приватного і державного секторів економіки, впровадження системи національного планування, здійснення поступової соціалізації капіталістичної економіки. Найважливішими представниками цієї моделі є відомі американські економісти Дж. Гелбрейт та Р. Хейлброннер.

1.2. Олігопо́лія— структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива. Товар, реалізований олігополістичними фірмами, може бути як диференційованим так і стандартизованим. На олігополістичних ринках деякі фірми можуть впливати на ціну завдяки великій долі своєї продукції у загальній кількості товару. Продавці на олігополістичному ринку знають, що коли вони або їхні суперники змінять ціни чи обсяг продажів, наслідки позначаться на прибутках усіх фірм на ринку. Продавці усвідомлюють свою взаємозалежність. Передбачається, що кожна фірма в галузі визнає, що зміна її ціни чи випуску викликає реакцію з боку інших фірм. Реакція, яку який-небудь продавець очікує від фірм, які суперничають з ним, у відповідь на зміни встановлених ним ціни, обсягу випуску чи зміни діяльності в області маркетингу, є основним чинником, що визначає його рішення. Реакція, яку окремі продавці чекають від своїх суперників, впливає на рівновагу на олігополістичних ринках.

2. г,в,б,б,б

3. Обсяг попиту – це кількість товару, що покупці бажають придбати за деякий період часу. Соціально-економічні відносини — це ті відносини, які виникають між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну й споживання матеріальних і духовних благ, їхню основу, ядро становлять відносини власності на засоби виробництва і виготовлений продукт. Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівниками місячну, а також погодинну норму праці. Галузе́ва структу́ра націона́льної еконо́міки — частка продукції національної економіки у ВВП країни. Галузями національної економіки є: промисловість, будівництво , сільське господарство, торгівля , управління. Кожна галузь економіки поділяється на комплексні підгалузі та види виробництва, які характеризуються різним ступенем диференціації виробництва.

4. Ні, Ні, Так, так, ні.

Варіант 11

1.1. Монополістична конкуренція — тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару.                          Можна сформулювати такі ознаки монополістичної конкуренції: 
1. На ринку існує відносно велика кількість продавців, кожен з якихзадовольняє невелику частку ринкового попиту. 
2.Товар кожного підприємства є недосконалим замінником товару, що реалізується іншими учасниками даного ринку, тобто товар є диференційованим. Диференціація може бути як за якісними ознаками, так і за розбіжностями в рекламі, іміджі підприємства, що дає змогу продавцеві мати певну міру монопольної влади у своєму ринковому сегменті. 
3.Продавці при встановленні цін і визначенні обсягів продажу своїх товарів не враховують реакцію конкурентів. Мало ймовірно, щоб якийсь конкурент зазнав збитків або втратив значну частку ринку при зменшенні будь-яким підприємством продажної ціни, оскільки він виробляє диференційований товар, на який є доситьсталий попит. 
4.Ринок має відносно невисокі вхідні та вихідні бар’єри. 

1.2. Першим критерієм є визначення ступеня можливості забезпечення підвищення прибутку підприємств за рахунок повнішого використання всіх наявних ресурсів і підвищення конкурентоспроможності продукції, робіт, послуг.  Другий критерій – це ступінь спроможності економічного устрою створити умови для підвищення норми прибутку за рахунок удосконалення технічного розвитку суспільноговиробництва на основі активізації творчої діяльності з розвитку елементів, які орієнтують на реалізацію у виробництві виявлених можливостей нових наукових розробок, удосконалення технології виробництва, переходу до використання продуктивніших засобів виробництва і кардинального підвищення якості продукції.  Третій критерій – ступінь спроможності устрою швидко реагувати на зміни попиту і відповідно до цього здійснювати дії, спрямовані на реструктуризацію економіки.  Четвертий критерій – ступінь спроможності забезпечити зростання продуктивності праці за рахунок розвитку подетальної спеціалізації праці та виробництва на основі переходу до широкого використання новітніх, більш продуктивнихз асобів виробництва, обчислювальної техніки, інтегральних схем, широкої комп'ютеризації та автоматизації, принципово нових ресурсозберігаючих технологій.  П'ятий критерій – ступінь ефективності системи виробничого обліку і контролю, направленого на підвищення продуктивності праці за рахунок більш повного використання наявних ресурсів, встановилися ринкова економіка й демократія, за винятком не багатьох країн Близького Сходу.

2. Г, б, а, -, а

3. Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один із найважливіших показників розвитку економіки, який характеризуєк інцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва  Колективнав власність – це юридично визначене і забезпечене право організації - юридичної особи, створеної на базіо б'єднання майна її членів (учасників), використовувати належні їй засоби виробництва на власний розсуд і в інтересах її членів (учасників) Гіперінфляція- надзвичайно високі темпи зростання цін – більш як на 100%

4. -, так, так, ні, так.

Білет 12

1. Інфляціяпроцес знецінювання грошей у результаті перевищення кількістю перебуваючих в обігу грошових знаків загальної суми цін товарів та послуг, внаслідок недотримання законів грошового обігу.

Основні причини інфляції

- значне зростання дефіциту державного бюджету і державного боргу, зумовлених непродуктивними державними витратами;

- надмірна емісія паперових грошей, яка порушує закони грошового обігу;

- мілітаризація економіки, що відволікає значну частину ресурсів в оборонну промисловість, призводить до недовироб-ництва товарів народного споживання, створює їх дефіцит;

- збільшення податкового тягаря на товаровиробників;

- випередження темпів зростання заробітної плати порівняно з темпами зростання продуктивності праці.

Види інфляції

- Повзуча,Помірна,Галогуюча.Гіперінфляція,Суперінфляція

2. Міжнародні кредитно-фінансові  та їх діяльність

Міжнародні кредитно-фінансові установи - це всесвітні та регіональні установи, створені на основі міждержавних угод з метою регулювання міжнародних валютно-кредитних і фінансових відносин.

Мета їх створення та задачі:

- об'єднання зусиль країн світового співтовариства для стабілізації міжнародної валютно-фінансової сфери;

- вивчення і розв'язок найбільш важливих проблем міжнародних фінансів і міжнародної економіки;

- спільна розробка стратегії світової валютно-кредитної і фінансової політики, координація її проведення;

- забезпечення стабілізації національних і колективних валют;

- усунення торговельних бар'єрів і сприяння активній економічній співпраці між державами;

     2.  1-б; 2-а; 3-в; 4-г.

3.Податко́ва систе́ма — це сукупність податків, зборів, інших обов'язкових платежів і внесків до бюджету і державних цільових фондів, які діють у встановленому законом порядку.

Структурне безробіття — безробіття, викликане змінами в технології виробництва, споживчих перевагах. Це триваліший тип безробіття, оскільки потрібний час на перепідготовку, перекваліфікацію, переїзд людей.  

Система національних рахунків (СНР) — це сукупність показників послідовного та взаємопов'язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва, доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. Ця система застосовується в умовах ринкових відносин.  

Товарів-субститутів- це товар, що заміщає інший товар, маючи з ним подібні властивості, призначення.

4. 1-ні; 2-так; 3-так; 4-так; 5-так.

Білет 13

1.1.Міжнаро́дна валю́тна систе́ма — це сукупність грошових відносин, пов'язаних із формуванням і розподілом валютно-фінансових та кредитних фондів, використанням розрахункових і платіжних засобів у сфері міждержавних господарських зв'язків.Міжнародна валютна система регулюється нормами національного та міжнародного права, зафіксованими в державних, міждержавних та міжнародних правових актах.

МВС охоплює всю економіку і має такі елементи:

• національні та колективні валютні одиниці;

• міжнародні платіжні активи;

• механізм валютних курсів;

• умови взаємної конвертованості валюти;

1.2. Етапи розвитку міжнародної валютної системи. Розвиток міжнародної валютної системи відображає основні етапи еволюції національних економік та міжнародної економіки в цілому. На основі такого взаємозв'язку періодично виникає невідповідність принципів її функціонування сучасним потребам міжнародних економічних відносин. Долаючи цю невідповідність, міжнародна валютна система пройшла в своєму розвитку чотири основні етапи. Зайнятість як соціально-економічна категорія – це сукупність економічних, правових, соціальних, національних та інших відносин, пов’язаних із забезпеченням працездатного населення робочими місцями та їх участю в суспільно корисній діяльності, що приносить їм заробіток або дохід (прибуток).

Добровільна діяльність є неекономічним видом діяльності і має три визначальні риси:

• відсутність оплати; • добровільність на відміну, наприклад, від строкової військової служби; • виконання роботи для організації, громади чи конкретної особи, з якою відсутні родинні зв’язки, поза власним домашнім господарством.

2. г,б, б, в, -.

3. Ринкова рівновага – це стан ринку, за якого обсяги попиту та пропонування збігаються.  Еластичність попиту — зміна попиту на даний товар під впливом економічних і соціальних факторів, зв'язаних зі зміною цін. Попит може бути еластичним, якщо процентна зміна його обсягу перевищує зниження рівня цін, і нееластичним, якщо ступінь зниження цін вище приросту попиту. Ієрархія потреб Маслоу – одна з найпопулярніших теорій мотивації. Згідно з нею, всі людські потреби можна помістити в якусь “піраміду”. Робиться це в такий спосіб. У підставі, в самому низу “піраміди”, ми володіємо найважливіші з людських потреб. Без їхнього задоволення стає практично неможливим біологічне існування людей. На більш високих рівнях “піраміди” знаходяться потреби, які характеризують людину як істота соціальна і як окрему особистість. Економічні ресурси-це всі речові чинники виробництва,які використовують для виготовлення товарів і послуг.

4. так, так, так, так, так.

Білет 14

1.1. Еластичність попиту — це показник, що виражає коливання сукупного попиту, викликані пониженням цін на товари і послуги. Еластичність попиту може бути пов'язана не тільки із зміною ціни на товар, але і зі зміною доходу споживачів. Тому розрізняють еластичність попиту за ціною та еластичність попиту по доходах. Є і попит з одиничною еластичністю. Це ситуація, за якої і дохід, і величина попиту змінюються на однаковий відсоток, отже загальний дохід залишається постійним у міру зміни ціни.

1.2.  Ринок праці — сфера формування попиту і пропозиції на робочу силу. Через ринок праці здійснюється продаж робочої сили на визначений термін. Ринок впливає на всі сфери економіки. Він дає відповіді на питання ЩО, ДЛЯ КОГО, ЯК виробляти. Ринок праці, зокрема, регулює рух трудових ресурсів у народному господарстві.

2. А),А), В), Г), А)

3. Податко́ва систе́ма — це сукупність податків, зборів, інших обов'язкових платежів і внесків до бюджету і державних цільових фондів, які діють у встановленому законом порядку. Складається з прямих і непрямих податків. Прямі встановлюються безпосередньо на дохід або власність платника податків, непрямі включаються у вигляді надбавки до ціни товару і сплачуються споживачем. Структурне безробіття – суб’єкти  не можуть одразу отримати роботу без перепідготовки, додаткового навчання, а то і переміни місця проживання. Система національних рахунків (СНР) — це сукупність показників послідовного та взаємопов'язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва,доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. Ця система застосовується в умовах ринкових відносин. Товарів-субститутів- це товар, що заміщає інший товар, маючи з ним подібні властивості, призначення

4. Ні, так, так, так, так.

Білет № 15
1.1. Ринок цінних паперів — особлива форма торгівлі фінансовими ресурсами, що опосередковується випуском та обігом цінних паперів. Він є найактивнішою частиною сучасного фінансового ринку і дає змогу реалізовувати різноманітні інтереси емітентів, інвесторів та посередників. До основних функцій ринку цінних паперів належать: облікова, функція контролю, збалансування попиту і пропозиції, стимулювальна, перероз-подільна, регулювальна.Механізм функціонування ринку цінних паперів залежить від складових цього ринку, тобто його структури. Первинний ринок — ринок перших і повторних випусків (емісій) цінних паперів, на якому відбувається їх первинне розміщення (андерайтинг). На вторинному ринку відбувається обіг раніше емітованих на первинному ринку цінних паперів, тобто їх перерозподіл. Біржовий ринок цінних паперів пов'язують із поняттям фондової біржі як особливо організованого вторинного ринку, що сприяє підвищенню мобільності капіталу і виявленню реальних ринкових цін активів. Позабіржовий ринок охоплює угоди з купівлі-продажу цінних паперів, що укладаються і здійснюються за межами біржі.
1.
2. Вексель - це цінний папір, що являє собою зобов'язання одного боку заплатити деяку суму грошей іншій стороні після досягнення певної дати в майбутньому. Облігація - це цінний папір, який свідчить про внесення його власником коштів і підтверджує зобов'язання емітента повернути його власникові у визначений термін номінальну вартість цьогоцінного папера та сплатити суму процентів. Акція — це цінний папір, що засвідчує право власника на участь у власному капіталі підприємства. Акції належать до класу пайових цінних паперів, випускаються недержавними організаціями і не мають обмеженого терміну обігу

2.Г) Б)  В)  В) В)
3.Альтернативна вартість – вартість виробництва товару чи послуги, що вимірюється стосовно втраченої можливості виробництва іншого виду товарів або послуг і потребує таких же витрат ресурсів, ціна заміни одного блага іншим.  Система національних рахунків (СНР) — це сукупність показників послідовного та взаємопов'язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва, доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. Ця система застосовується в умовах ринкових відносин. Облікова ставка Національного банку України — ціна за рефінансування комерційних банків, яке здійснюється шляхом купівлі векселів Національним банком України до настання строку платежу за ними, й утримується з номінальної суми векселя. Облікова ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і є орієнтиром ціни на гроші.
Субсидія – це грошова допомога, що надається державою за рахунок коштів бюджету, а також спеціальних фондів юридичним особам, місцевим державним органам, іншим державам. Це вид цільової допомоги зазначеним особам, що надається за рахунок коштів бюджетів або цільових фондів.
4.  ні, так, так, ні, так




1. мифогенная философия возникает путем закономерного внутреннего развития мифа
2. Таможня
3. Педиатрия для студентов 5 курса поток А и Б по специальности Лечебное дело лечебный факультет
4.  Устройство и принцип работыДля начала определимся что такое автомобильная подвеска
5. В Марина Георгиевна всерьёз задумалась над тем выдержит ли её вес вон та люстра над третьей партой
6.  Понимание механизма развития В
7.  Что понимается под организацией производства- а координация в пространстве всех материальных и трудовых
8. Фінанси підприємства з-п Назва теми 1
9. Учебное пособие- Мале підприємництво
10. Внешнеэкономическая политика государства, международный кредит
11. Если представить что именно он несет от 60 до 80 процентов передаваемой собеседнику информации легко понять
12. тема морфологических категорий и синтаксические особенности
13. МОЛОДАЯ ГВАРДИЯ 1971 OCR и вычитка ~ Александр Продан lexpro@enteh
14. Эффективность деятельности медицинских учреждений
15. визовых формальностей
16. і Текст курсового проектування друкується на папері формату А4 шрифт 14 Times new romn міжрядковий інтервал 15
17. Выбор материала и вида термообработки деталей узла1
18. Методические основы защиты систем поддержки бизнеса
19. Проект создания плановых инженерно-геодезических сетей
20. Выбор расчетных параметров наружного воздуха для трех периодов года