Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема як сукупність господарських інституційних одиниць містить такі сектори економіки- 1 державні й недер

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ФІНАНСИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

11.1. Поняття суб'єкта господарювання, ознаки його ідентифікації. Класифікація суб'єктів господарювання

Фінанси суб'єктів господарювання є самостійною ланкою національної фінансово-кредитної системи з індивідуальним кругообігом коштів, що забезпечує покриття витрат виробництва продукції (робіт, послуг) і одержання прибутку.

Економічна система як сукупність господарських (інституційних) одиниць містить такі сектори економіки:

1) державні й недержавні корпорації (суб'єкти госп. сфери суспільного виробництва), займаються ринковим виробництвом товарів та послуг для продажу за цінами, що покривають витрати виробництва і дають прибуток або досягають інших цілей, яких прагнуть його власники: державні, приватні, колективні, орендні, спільні підприємства, акціонерні товариства, товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, кооперативи, добровільні об'єднання підприємств і галузеві органи господарського управління у формах асоціацій, консорціумів, корпорацій, концернів, організацій орендарів …;

2) фінансові корпорації, займаються фінансово-посередницькою діяльністю, забезпечують рух грошової маси, формують кредитні та фінансові ресурси, необхідні для ефективного функціонування економіки, і мають на меті отримання доходу: кредитні установи, інвестиційні фонди, страхові організації, недержавні пенсійні фонди та ін.;

3) загальне державне управління, - органи управління центрального та місцевого рівнів та некомерційні (неприбуткові) організації, що утримуються за рахунок коштів бюджету: лікарні, загальноосвітні школи, вищі навчальні заклади, професійно-технічні училища, творчі спілки, театри, бібліотеки, музеї та ін.;

4) некомерційні організації, що обслуговують домашні господарства, - суб'єкти економіки, що створили окремі групи домашніх господарств для забезпечення їх політичних, релігійних і професійних інтересів, надання соціально-культурних послуг (соціально-культурні підрозділи нефінансових корпорацій), отримують доходи з метою забезпечення своєї життєдіяльності: творчі спілки, громадські організації, політичні партії та ін.;

5) домашні господарства, які об'єднують фізичних осіб як споживачів, або як суб'єктів некорпоративної виробничої діяльності, що отримують доходи з метою поліпшення свого матеріального становища.

Господарські (інституційні) одиниці поділяють на дві групи: юридичні особи та домашні господарства.

Юридичні особи.

Корпоративні підприємства, створені з метою ринкового виробництва товарів та послуг, е джерелом прибутку чи фін.вигоди для своїх власників. Вони перебувають у колективній власності акціо-нерівпайовиків, які діють окремо від підприємств, і їх відповідальність обмежена сумою капіталу, вкладеного в акції:

а) господарське товариствопідприємство або інші суб'єкти господарювання, які створили юр. особи та/або громадяни шляхом об'єднання їх майна й участі в підприємницькій діяльності товариства з метою отримання прибутку: акціонерне товариство — госп. товариство, що має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, й відповідає за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, у межах вартості належних їм акцій; товариство з обмеженою відповідальністюгосп. товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір якого визначений в установчих документах, і відповідає за зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які сплатили вклади, несуть ризик збитків, у межах своїх вкладів; товариство з додатковою відповідальністю — госп. товариство, статутний капітал якого поділений на частки, визначені установчими документами розмірів, і відповідає за зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники товариства несуть додаткову солідарну відловідальність у визначеному в установчих документах однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників; повне товариство — госп.товариство, всі учасники відповідно до укладеного договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном; командитне товариство — госп. товариство, в якому один або кілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники);

б) кооперативи — добровільні об'єднання громадян з метою спільного вирішення певних питань (виробничі, споживчі, житлові …);

в) господарські об'єднання. Об'єднанням підприємств є господарська організація, утворена з двох або більше підприємств з метою координації їх діяльності для вирішення спільних економічних і соціальних завдань.

Некорпоративні підприємства — підприємства, які належать одному власникові і в усьому іншому, крім форми власності, поводяться так, наче вони є корпораціями. Прикладами таких підприємств:

а) компанії (підприємства) у державній, одноосібній приватній чи іншій власності — самостійні суб'єкти господарювання, створені компетентними органами державної влади або органами місцевого самоврядування чи іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичної виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої госп. діяльності в порядку, передбаченому Госп. кодексом Укр. та інш. законами;

б) резидентні філії іноземних фірм.

Не комерційні організації створюють з метою, що і корпорації, але їх організаційно-правовий статус не дає їм можливості бути джерелом доходу для суб'єктів, які їх контролюють та фінансують.

Органи державного управління: а) неринкові установи й організації покликані виконувати законодавчу, юридичну або виконавську владу над іншими інституційними одиницями; їх повноваженнями є збирання податків та інших обов'язкових платежів, витрачання їх відповідно до певної урядової політики; б) ринкові заклади органів держ. управління та неринкові некомерційні організації (негоспрозрахункові друкарні, автогосподарства .., які виконують платні роботи на замовлення фіз. і юр. осіб); в) неприбуткові організації, утримуються за рахунок бюджету, надають безкоштовні індивідуальні послуги громадянам у сфері освіти, культури і спорту, відпочинку, соціального забезпечення.

Домашні господарства як споживчі одиниці та учасники виробничої діяльності. Остання форм: поставки робочої сили; зайнятості на власних некорпоративних підприємствах (в господарствах, що займаються підприємництвом без утворення юр. особи).

Найбільш узагальненою характеристикою внутрішньої інституційної одиниці є поняття суб'єкта господарювання,

Суб'єкти господарювання — організована форма діяльності окремих громадян, підприємств, організацій державних інституцій, що відповідають вимогам економічної системи. Сюди належать юрид. й фіз. особи, що займаються діяльністю з виробництва, реалізації, придбання товарів, іншою госп. діяльністю, та юр. або фіз. особи, що здійснюють контроль над суб'єктами, група суб'єктів господарювання, якщо один або кілька з них здійснюють контроль над іншими, та органи державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-госп. управління і контролю їх діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої госп. діяльності.

Найважливішими ознаками суб'єктів господарювання:

1. Господарська компетенція (сукупність госп. прав та обов'язків), властива суб'єктам господарювання така, якою їх наділяють відповідні державні інституції. Ступінь госп.компетенції залежить від участі суб'єктів у госп.відносинах, які здійснюються у формі організаційно-госп.х і оперативно-госп.х відносин. До організаційно-госп.х відносин належать: організаційно-структурні, виникають під час створення, реорганізації та ліквідації суб'єктів госп. і характерні для всіх суб'єктів госп.; організаційно-функціональні, виникають у сфері управлінського впливу на суб'єкти господ-я і діяльності державних інститутів, для органів виконавчої влади, державних установ, які репрезентують державу в економічній системі, для органів госп. управління.

2. Майнова незалежність та відповідальність за зобов'язаннями у межах належного їм майна, якщо інше не передбачено законодавством. залежно від інституту засновників і обраної організаційно-правової форми вони мають різний ступінь майнової відповідальності. Наприклад, за зобов'язаннями повну необмежену майнову відповідальність несуть приватні підприємства і підприємці; повну — державні комерційні підпр. і госп.і товариства; обмежену майнову відповідальністьказенні підприємства, товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю. Державні (комунальні) організації та установи несуть майнову відповідальність у межах грошових коштів без її перекладання на рухоме і нерухоме майно засновників (вищі органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування); об'єднання громадян та інші громад. організації — повну майнову відповідальність без її перекладання на засновників .

8. Мета, яка залежить від їх функціональної ролі в економічній системі. Метою суб'єктів підприємницької діяльності ї є прибутковість, збільшення вартості капіталу; метою установ, що створили органи влади, і громадських утворень (некомерційних організацій) — соціально важлива діяльність і отримання вигоди.

4. Організаційно-правова форма та юридичний статус. Суб'єкти госп, метою яких є отримання прибутку (підприємство, господарське товариство, кооператив, корпорація, концерн, консорціум), некомерційні організації (установа, організація, членське товариство, місія, фонд та ін.) набувають статусу юридичної особи. Не набувають статусу юридичної особи об'єднання підприємств, що діють відповідно до договору про спільну діяльність без створення юр. Особи, без об'єднання вкладів, промислово-фінансові групи, пайові інвестиційні фонди, страхові пули, технологічні парки

Особливий статус належить індивідуальним підприємцям — організованій формі продуктивної діяльності окремих громадян та громадян, об'єднаних у сім'ю, яка відповідає вимогам економічної системи. Ці суб'єкти економіки мають ті самі ознаки, що й окреслене вище коло суб'єктів господарювання (господарську компетенцію; майнову незалежність та відповідальність за своїми зобов'язаннями у межах належного їм майна; мету діяльності).

суб'єктами господарювання є власники майна і наділені майном незалежні учасники госп. відносин різних форм власності й організаційно-правових форм із властивою їм госп.компетенцією відповідно до функцій, які вони виконують, здатні нести майнову відповідальність за зобов'язаннями в рамках, передбачених суспільним госп. порядком, та мають на меті отримання вигоди або суспільно-корисну діяльність.

суб'єктів госп.,: суб'єкти підприємницької діяльності (підпр і госп. Товариства, їх об'єднання) реального сектору економіки; фінансові установи (кредитні установи, інвестиційні фонди, страхові компанії); державні установи й організації, створені органами влади, що здійснюють госп. операції з метою одержання доходу; некомерційні організації, - організації, що обслуговують домашні госп-ва; підприємці.




1. Аналитическая философия
2. Условия размещения- наружная установка; 2
3. Преступность несовершеннолетних Детки в клетке
4. Информационная война - что это такое
5. . Чим одні фірми відрізняються від інших Фірмою називається економічно самостійна одиниця яка створюється
6. Реферат- Разработка рекомендаций по эффективному использованию экотуристского потенциала России
7. экологической ситуацией Реальная социальноэкологическая ситуация в стране регионе формируется в резул
8. Реферат- Саморазвитие и менеджмент
9. Телекритиці відомо шонайменше кілька таких прикладів щодо справ Еволюшн Медіа Максима Дондюка Віталі.html
10. НОСОЧНЫЕ ИЗДЕЛИЯ Filodoro OMS Pompe Glmour Mrilyn Griff
11. Тема- ХИМИЯ СВОЙСТВА ФУНКЦИИ ПРОСТЫХ И СЛОЖНЫХ БЕЛКОВ Выберите один или несколько правильных ответов ил
12. О всемогущий темный царь Приди на зов мой полный боли человек ~ Что страшно показаться мне Томись тог
13. Государство и революция Владимир Ильич Ленин Государство и революция Государство и
14. Тема - Решение задач и спорных практических ситуаций связанных с определением предмета и средств доказывани
15. Статья 256 Незаконная добыча вылов водных биологических ресурсов Обьектобщественные отношения обеспечив
16. Множество М сигналов образуют линейное пространство если справедливы следующие аксиомы- 1 любой сигнал
17. Визначте сутність операційного менеджменту операційної функції операції
18. Odessa
19. Климатические особенности различных регионов Африканского континента
20. I. ПРАВОВОЕ ПОЛОЖЕНИЕ ПРЕДПРИЯТИЙ С ИНОСТРАННЫМИ ИНВЕСТИЦИЯМИ ЗНАЧЕНИЕ ПРЯМЫХ ИНВЕСТИЦИЙ Ведущее место с.html