Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 4. ПРАВОВА ОХОРОНА ОБ~ЄКТІВ ПАТЕНТНОГО ПРАВА

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 4. ПРАВОВА ОХОРОНА ОБ’ЄКТІВ ПАТЕНТНОГО ПРАВА.

План

  1. Співвідношення понять патентного права та права промислової власності.
  2. Патент як форма охорони об’єктів промислової власності.
  3. Зміст прав, що випливають з патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  4. Правова охорона нетрадиційних результатів інтелектуальної власності.

Рекомендовані джерела:

Нормативні: 4, 6, 7, 12–22, 24, 33, 34, 37–39, 58–62, 65

Основні: 1–7

Додаткові: 1–3, 6–8, 13, 14, 16, 17, 20, 22, 23, 25–27

Міні-лексикон: винахідник, автор промислового зразка, патентоволоділець, винахід, корисна модель, промисловий зразок, патент, деклараційний патент, заявка на видачу патенту, експертиза, нетрадиційні об’єкти права промислової власності, породи тварин, сорти рослин, раціоналізаторська пропозиція, ноу-хау, компонування (топографії) інтегральних мікросхем.

Відповідно до Паризької конвенції про охорону промислової власності промислова власність – це патенти на винаходи,  корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування та вказівки про походження чи найменування місця походження,  а також припинення недобросовісної конкуренції.

Промислова власність поширюється не тільки на промисловість і торгівлю, а й на галузі сільськогосподарського  виробництва і добувної промисловості та на всі продукти промислового  чи  природного  походження,  наприклад: вино,  зерно, тютюновий лист, фрукти, худоба, копалини, мінеральні води, пиво, квіти, борошно.

Патентне право регулює майнові, а також пов’язані з ними особисті немайнові відносини, що виникають у зв’язку зі створенням і використанням винаходів, корисних моделей та промислових зразків.

 Ст. 1 Паризької конвенції про охорону промислової власності

У суб’єктивному розумінні патентне право – це виключне та інше майнове і особисте немайнове право конкретного субэкта, пов’язане з певним винаходом, корисною моделлю, промисловим зразком.

 

Основною функцією патентного права є охорона технічних та художньо-конструкторських рішень.

Принципи патентного права:

1. Визнання за патентовласником виключного права на запатентований об’єкт.

2 Надання охорони лише тим розробкам, які в офіційному порядку визнані патенто спроможними винаходами, корисними моделями і промисловими зразками;

3. Надання охорони передусім справжнім авторам винаходів,корисних моделей і промислових зразків;

4. Дотримання розумного балансу інтересів власника патенту та інтересів суспільства.

Об’єктами права промислової власності є

Об’єктами патентного права є

винаходи, загальнокорисні зразки, промислові рисунки і моделі, фабричні і товарні знаки, знаки обслуговування, фірмове найменування і вказівки про місце походження або найменування місця походження, а також запобігання недобросовісній конкуренції

це винаходи, корисні моделі та промислові зразки

З вищевикладеного можна зробити висновок, що поняття патентного права є сукупність норм, що регулюють майнові та особисті немайнові відносини, що виникають у зв'язку з визнанням авторства та охороною винаходів, корисних моделей та промислових зразків, встановленням режиму їх використання, матеріальним і моральним стимулюванням та захистом права їх авторів та патентовласників.

2. Патент як форма охорони об’єктів промислової власності

Відповідно до ч.1.ст.462 ЦК України набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок засвідчується патентом.

Патент – це документ, що засвідчує авторство на винахід та виключне право на використання його протягом певного строку. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику. Дія патенту розповсюджується тільки на територію держави, в якій його видано. Строк дії патенту встановлюється національним законодавством (як правило, 15-20 років). Патент може бути визнано недійсним у судовому порядку на законодавчій основі.

Різновиди  систем патентування:

  1. Залежно від суб’єкта, який має право подавати заявки на видання патенту і відповідно отримувати патент, виділяють традиційну і регіональну системи патентування.
  2.  Залежно від того, які обставини з’ясовують при вирішенні питання про видачу патенту, виділяють _явочну,перевірочну_____та ____проміжну______________________ системи оподаткування.

Патент видається на:

1. Винахід.

2. Корисну модель.

3. Промисловий зразок.

4. Сорти.

5. Торговельна марка (знак для товарів і послуг).

 Ст. 1, розділ ІV Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні       моделі»

     Ст. 1, розділ ІV Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»

Процедура отримання патенту

Назва етапу

Процедура

1. Подання заявки.

Склад заявки та зміст документів заявки

Заявником заповнюється і подається (особисто, поштою чи Е-mail) Патентному повіреному заявка, де вказуються його реквізити і описується суть предмету захисту (технічне рішення, ідея).

Заявка на винахід чи заявка на корисну модель складається з таких документів:

-заяви про видачу патенту на винахід чи патенту на корисну модель;

-опису винаходу (корисної моделі);

-формули винаходу (корисної моделі);

-креслень (якщо на них є посилання в описі);

-реферату.

У  заяві  про  видачу  патенту  (деклараційного   патенту) необхідно вказати заявника (заявників) і його (їх) адресу, а також винахідника (винахідників).

Опис винаходу  (корисної  моделі)  повинен  викладатися  у визначеному  порядку  і розкривати суть винаходу (корисної моделі) настільки ясно  і  повно,  щоб  його  зміг  здійснити  фахівець  у зазначеній галузі.

Формула  винаходу  (корисної моделі) повинна виражати його суть, базуватися на описі і викладатися у визначеному порядку ясно і стисло.

Реферат  складається лише для інформаційних цілей.  Він не може братися до  уваги  з  іншою  метою,  зокрема  для  тлумачення формули винаходу (корисної моделі) і визначення рівня техніки.

2. Розгляд заявки, експертиза

Важливе правове значення у патентному праві має дата подачі заявки. Так, на дату подання заявки визначається новизна винаходу, корисної моделі чи промислового зразка, від дати подання заявки починає спливати строк чинності патенту, дата подання заявки береться до уваги при застосуванні правил про право першого заявника, право попереднього користувача тощо.

З датою подання заявки пов'язана категорія патентного права — пріоритет. У патентному законодавстві України пріоритет заявки (пріоритет) визначається як першість у поданні заявки. За загальним правилом пріоритет визначається за датою подання заявки до Установи.

Експертизу заявок проводить заклад експертизи — державне підприємство «Український інститут промислової власності» («Укрпатент»). Експертиза заявки має статус науково-технічної експертизи.

Експертиза заявок на об'єкти промислової власності — це науково-технічне дослідження спеціально уповноваженим органом відповідності або невідповідності заявленої пропозиції умовам патентоздатності заявлених об'єктів, результат якого є підставою надання правової охорони або відмови в наданні такої.

Більшість правових систем закріплює два види експертизи:

=формальна;

=кваліфікаційна.

Формальна експертиза (експертиза за формальними ознаками) — експертиза, в ході якої встановлюється належність зазначеного у заявці об'єкта до переліку об'єктів, які можуть бути визнані винаходами (корисними моделями), і відповідність заявки та її оформлення встановленим вимогам (ст. 1 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»).

Кваліфікаційна експертиза (експертиза по суті) — експертиза, що встановлює відповідність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промисловій придатності — ст. 1 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»).

Одержання патенту на корисну модель здійснюється за простішою процедурою, ніж одержання патенту на винахід. Законодавство України закріплює явочну систему експертизи заявки на корисну модель. Тобто видача патенту на корисну модель проводить без проведення кваліфікаційної експертизи. Загалом експертиза заявки на корисну модель передбачає такі етапи:

попередня експертиза;

формальна експертиза.

3. Прийняття рішення про видачу або про відмову
у видачі патенту

У разі належності заявленого об'єкта до об'єктів корисної моделі, відповідності поданої заявки і документа про сплату збору встановленим законодавством вимогам заявнику і надсилається рішення про видачу патенту на корисну модель.

В Україні в результаті позитивних висновків експертизи заявки на видачу патенту і державної реєстрації зазначеного об’єкта промислової власності установа видає охоронний документ – патент. Порядок видачі охоронного документа включає три етапи:

1.публікація даних про видачу патенту в офіційному бюлетені та протягом 3 місяців публікація опису до патенту;

2.внесення винаходу, корисної моделі, промислового зразка у відповідний Державний реєстр винаходів, корисних моделей або промислових зразків;

3.видача охоронного документа на об’єкт промислової власності.

Якщо протягом 3 місяців від дати надходження до заявника рішення про видачу патенту документи про сплату державного мита та збору не надійшли до закладу експертизи, реєстрація патенту не проводиться, а заявка вважається відкликаною.

4. Оскарження рішення по заявці

Заявник має право оскаржити будь-яке рішення чи неприйняте установою рішення стосовно заявки до суду в місячний термін після його державної реєстрації. Патент видається особі, яка має право на його одержання. Якщо таке право мають кілька осіб, то їм видається один патент.

Строки дії патентів

Вид патенту

Строк дії

Патент на винахід

20 років з дня дати подання заявки

Деклараційний патент на винахід

6 років від дати подання заявки.

Деклараційний патент на пріоритет, авторство та право власності на корисну модель

10 років з дати подання заявки

Патент на промисловий зв’язок

10 років від дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника ще на 5 років.

Деклараційний патент на корисну модель

10 років з дати подання заявки

3. Зміст прав, що випливають з патенту на винахід, корисну модель,

промисловий зразок

Суб’єкти патентного права

Патентовласник - володіє патентом на винахід, корисну модель або промисловий зразок і виключними правами, що випливають з патенту, на використання зазначених об'єктів.

Інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель та промисловий зразок

за договором чи законом (патентоволодільці: роботодавець, спадкоємці, інші правонаступники, до яких право на об’єкт переходить у силу закону або договору – замовник)

винахідник, автор промислового зразка

Права та обов’язки суб’єктів

Вид суб’єкта

Права

Обов’язки

Майнові

Немайнові

автори винаходів, корисних моделей та промислових зразків, патентовласника, а також інші особи (не автори), що набувають за законом або договором деякі патентні права.

 це право авторства, право на ім'я, право на недоторканність твору, заборона вказування хто є автором даного твору або навпаки, можливість вільного вибору собі псевдоніма і т.п.

за надання дозволу на право користування твору третіми особами автор (правовласник) отримує матеріальну винагороду, що в свою чергу  відноситься до майнового авторського права.

Якщо майнове авторське право подібне з правом власності на річ (його можна продавати, здавати в оренду, дарувати), тобто майнове авторське право є відчужуваним, то немайнове авторське право завжди закріплено за автором твору та є невідчужуваним.

 Розділ V Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»

     Розділ V Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»

Права власника патенту мають:

  1. Абсолютний характер,означає_,_що___ решта членів суспільства, на яких поширюються закони цієї держави, зобов'язані утримуватися від використання належної патентовласникові розробки

  1. Виключний  характер___ суб'єктивних патентних прав полягає в тому, що в межах однієї країни права на розробку можуть належати тільки одному патентовласникові.________________________________________________

___________________________________________________________________________

  1. Терміновий характер __ полягає в тому, що права, які випливають з патенту, діють протягом певного періоду часу.________________________________________________

Випадки, при яких можливе обмеження прав власника патенту

1. Використання або продаж запатентованого продукту після того, як цей продукт був раніше введений у господарський обіг самим власником або з його дозволу.

2. В конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що винахід (корисна модель) використовується виключно для потреб зазначеного засобу ________________________________________________________________________.

3. ____ За надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо) із сповіщенням власника патенту одразу, як  це стане практично можливим та виплатою йому відповідної компенсації. ____________________________________________.

4. Використання об’єкта без комерційної мети.

5. __ Введення в господарський обіг виготовленого із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі) продукту будь-якою особою, яка придбала його без порушення прав власника. 

6. Використання об’єкта з науковою метою або в порядку експерименту.

7.__ Не визнається порушенням прав,  що випливають  з  патенту,

використання  з  комерційною метою винаходу будь-якою особою,  яка

придбала продукт,  виготовлений із  застосуванням  запатентованого

винаходу,  і  не  могла знати,  що цей продукт був виготовлений чи

введений в обіг з порушенням прав,  що надаються  патентом.  Проте

після  одержання відповідного повідомлення власника прав зазначена

особа  повинна  припинити  використання  продукту  або   виплатити

власнику   прав   відповідні  кошти,  розмір  яких  встановлюється

відповідно до  законів  або  за  згодою  сторін.  Спори  щодо  цих

розрахунків та порядку їх виплати вирішуються у судовому порядку.

Закінчення дії патенту

Припинення дії прав на патент

Примусове відчуження

 1. У разі відмови власника патенту

1. Власник патенту в будь-який час може відмовитися від нього

повністю  або  частково  на  підставі заяви,  поданої до Установи.

Зазначена відмова набирає чинності від дати публікації  відомостей

про це в офіційному бюлетені Установи.

 

    Не допускається  повна  або  часткова відмова від патенту без

попередження особи,  якій надано право на використання винаходу за

ліцензійним договором,  зареєстрованим в Установі,  а також у разі

накладення арешту на майно,  описане за борги, якщо до його складу

входять права, що засвідчуються патентом.

 2.

Дія  патенту  припиняється  у разі несплати у встановлений

строк річного збору за підтримання його чинності.

2. Дія патенту припиняється з першого дня року,  за який збір не

сплачено.

 3. Кабінет  Міністрів  України

може  дозволити  використання  запатентованого  винаходу (корисної

моделі)  визначеній  ним  особі   без   згоди   власника   патенту

(деклараційного  патенту)  у  разі  його  безпідставної  відмови у

видачі ліцензії на використання винаходу  (корисної  моделі).

3. В інтересах суспільства і за умови воєнного та надзвичайного стану

4. Власник  патенту  (деклараційного  патенту)  на  секретний

винахід  чи деклараційного патенту на секретну корисну модель може

видати ліцензію на використання його  винаходу  (корисної  моделі)

тільки  особі,  що  має дозвіл доступу до цього винаходу (корисної

моделі) від Державного експерта.

Якщо  зазначена особа не може  досягти  із  власником  такого

патенту згоди щодо видачі ліцензії,  Кабінет Міністрів України має

право дозволити  їй  використання  секретного  винаходу

4. Правова охорона нетрадиційних результатів інтелектуальної власності

Види прав

Нормативні джерела, назва охоронного документа

Об’єкти

Суб’єкти

Відкриття

Закономірність матеріального світу;

властивість матеріального світу;

явище матеріального світу

Автори;

співавтори;

наукові установи;

спадкоємці

Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

Методичними рекомендаціями про порядок складання, подання та розгляду заявки на раціоналізаторську пропозицію ", затверджені наказом Держдепартаменту України від 27 квітня 1995р

Масовий об’єкт технічної творчості. Раціоналізаторскиміи пропозиціями вносяться удосконалення в вироби,що випускаються, здійснюється модернізація обладнання на підприємстві і його пристосування до конкретних умов виробництва ,усуваються окремі помилки в раніше випущеній конструкторській документації.

Авторами раціоналізаторських пропозицій можуть бути тільки громадяни, але ніколи - юридичні особи.

Право співавторства виникає, якщо в розробці раціоналізаторської пропозиції творчо брало участь кілька авторів одночасно. Не можуть претендувати на співавторство особи, що зробили авторам раціоналізаторських пропозицій тільки технічну допомогу, наприклад, у виготовленні креслень і зразків, виконанні розрахунків, оформленні документів або проведення дослідної перевірки рішення.

Іноземці можуть бути такими ж раціоналізаторами на підприємстві, як і громадяни Росії.

У разі смерті автора раціоналізаторської пропозиції його права, щодо яких законом допускається правонаступництво, переходять до його спадкоємців за законом або за заповітом.

Крім авторів, учасниками правовідносин, пов'язаних зі створенням та використанням раціоналізаторських пропозицій є також підприємства та організації, яким ці пропозиції подаються.

Закон надає юридичним особам право на самостійне визначення порядку розгляду пропозицій, їх впровадження і виплати винагороди за використання. При цьому держава в цілому суб'єктом права на раціоналізаторську пропозицію не ставати.

Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин

Закон України: «Про охорону прав на сорти рослин», «Про племінне тваринництво».

Захищається патентом

Компонування інтегральної мікросхеми

Автор сорту рослин, породи тварин;

інші особи, які набули майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин

Право інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми (ІМС)

Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» (1997 p.).

Захищається свідоцтвом

Відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці

автори чи співавтори, їх спадкоємці, а також будь-які фізичні або юридичні особи, які придбали права за договором або в силу закону

Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю

Частково правова охорона комерційної таємниці здійснюється в рамках Законів України "Про науково-технічну інформацію" від 25 червня 1993р. і "Про захист інформації і автоматизованих систем" від 5 липня 1994р., де забезпечується право охорони на нерозкриту інформацію.

Питання для самоконтролю

  1.  Що входить до поняття «промислова власність»?
  2.  Розкрийте поняття патентного права.
  3.  Які об’єкти патентного права ви можете назвати?
  4.  Що включає в себе поняття «патентоздатність»?
  5.  Хто може виступати суб’єктами патентного права?
  6.  Які особи можуть виступати патентовласниками?
  7.  Розкрийте зміст, порядок подання і розгляду заявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок?
  8.  Які види нетрадиційних об’єктів права промислової власності вам відомі?




1. Алтайская правда 30
2. _____________________ ____ г
3. - противоправное виновное деяние физического или юридического лица Административным наказанием не явл
4. Загальні та історичні положення.html
5. ТЕМА- Роль акушерки у виконанні завдань жіночої консультації
6. Реферат- Концепция антропосоциогенеза как концепция космического и земного
7. тема фиксирует дату выполнения
8. ТЕМА 7 МАКРОЭКОНОМИЧЕСКАЯ НЕСТАБИЛЬНОСТЬ- ИНФЛЯЦИЯ 1
9. Методика анализа конкурента
10. Тема История Зимних Олимпийских игр До этого года Зимние Олимпийские игры проводились в том же году ч
11. Развитие представлений о природе света Основные законы оптики известны еще с древних веков
12. ТЕМА Сучасна клітинна теорія
13. Новый Завет
14. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА по дисциплине ЭКОНОМИКОМАТЕМАТИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ И ПРИКЛАДНЫЕ МОДЕЛИ
15. Влияние средств физической реабилитации на психологическую устойчивость больных с травматической болезнью
16. денВюртемберг Берлин Бранденбург Бремен Гамбург Гессен МекленбургПередняя Померания Нижняя Саксония
17. Необходимые правила для купцов, банкиров, комиссионеров и каждого, занимающегося каким-либо делом
18. Планета - Венера
19. тематика; вторая половина 20 века после второй мировой войны; ангажированная литература; потерянное поколени
20. ЛЕКЦИЯ 1 ПРЕДМЕТ И МЕТОД ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ТЕОРИИ Предмет науки это то что исследует изучает та или иная наук