Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

проектів аналогічні до вже виконаних

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

УДК: 004,06,043

УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ ПРОЕКТУ

О.С. Лавріненко, студент ОКР Бакалавр, 3 р.н.

В.В. Харченко, к.е.н, доцент.

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Планування та реалізація проектів відбувається в умовах невизначеності, що породжується зміною внутрішнього та зовнішнього середовищ. Під невизначеністю розуміють відсутність повної та достовірної інформації про умови реалізації проекту.

Проте аналіз статистики свідчить що приблизно 90% ІТ-проектів аналогічні до вже виконаних. У керівника проекту є досвід реалізації таких завдань і розуміння виникнення можливих проблем. В цих випадках ієрархічна структура проекту і робіт формується із застосуванням підходу зверху вниз, де використовується типова структура проектної команди, плани проекту, аналогічні планам попередніх проектів.

Проте 10% проектів є інноваційними , тобто такими, що реалізуються “з нуля” і вимагають нестандартних рішень і управлінської сміливості. Ухвалення рішень у таких проектах характеризується високими ризиками, що вимагає від керівника глибоких знань методики проектного управління та розуміння особливостей її застосування у сфері ІТ.

Таким чином, кожний керівник проекту інформатизації розуміє, що проект неминуче несе у собі ризики, причому всхі їх уникнути не вдасться.

Невизначеність, що пов’язана з можливістю виникнення в ході реалізації проекту несприятливих умов, ситуацій та наслідків і називається ризиком. Іншими словами, ризик – ймовірність настання небажаної події, та всіх її можливих наслідків, або це проблема, яка ще не виникла.

Деякі небажані події можна виявити ще до початку ще до початку проекту, деякі не можна ні передбачити, ні навіть уявити. Так, наприклад, відомий науковець у сфері програмної інженерії БарріБоем  наводить перелік  із 10 найбільш розповсюджених ризиків при розробці проекту інформатизації:

  1.  Дефіцит спеціалістів
  2.  Нереальні терміни та бюджет
  3.  Реалізація невідповідної функціональності
  4.  Розробка неправильного інтерфейсу користувача
  5.  Непотрібна оптимізація та відточування деталей
  6.  Неперервний потік змін
  7.  Недостача інформації про зовнішні компоненти, що визначають оточення системи
  8.  Недостатня продуктивність отримуваної системи
  9.  Недоліки в роботах, що виконуються зовнішніми ресурсами
  10.  Розрив у кваліфікації спеціалістів різних областей знань

Демарко та Лістер наводять свій список із пяти найбільш важливих джерел ризиків будь-якого проекту щодо розробки програмного забезпечення:

  1.  Недоліки календарного планування
  2.  Плинність кадрів
  3.  Роздуття вимог
  4.  Порушення специфікації
  5.  Низька продуктивність

Проте не існує вичерпних списків ризиків проекту, тому необхідно уважно аналізувати особливості кожного проекту інформатизації.

Управління ризиком в проекті включає прогнозування та визначення ризиків , кількісну оцінку ризиків, розробку методів та способів реагування на ризики та їх контроль протягом всього життєвого циклу проекту.

При цьому важливим є проведення моніторингу ризиків. Моніторинг ризиків включає контроль ризиків протягом всього життєвого циклу проекту. Якісний моніторинг ризиків забезпечує управління інформацією, яка допомагає приймати ефективні рішення до настання ризикових подій.

Технічний

Преріотети

Фінанси

Ресурси

Постачальник

Ринок

Замовник

Якість

Технологія

Вимоги

Організаційний

Зовнішній

РИЗИКИ ПРОЕКТУ

 

Ієрархічна структура ризиків проекту

Управління ризиком націлене на те, щоб визначити якомога більше негативних подій, мінімізувати їх вплив, постаратися справитися з реакцією на ті події, які все ж відбулися та забезпечити кошти на покриття непередбачених витрат.

Процес управління ризиками проекту включає:

  1.  Розробку концепції щодо управління ризиками
  2.  Планування заходів реагувань на ризикові події
  3.  Організація і контроль мір реагування на ризикові події
  4.  Аналіз стану та регулювання мір щодо зниження ризиків
  5.  Завершення управління ризиками в проекті

Аналіз ризиків поділяють на два види: кількісний та якісний. Кількісний аналіз ризику повинен дати можливість визначити число та розміри окремих ризиків та ризику проекту в цілому. Якісний аналіз визначає фактори, межі та види ризиків. Для аналізу ризику використовують метод аналогії, метод експертних оцінок, розрахунково-аналітичний метод та статистичний метод.

Метод аналогій передбачає використання даних по інших проектах, які вже виконані. Цей метод використовується страховими компаніями, які постійно публікують дані про найбільш важливі зони ризику та понесені витрати.

Експертний метод, який відомий як метод експертних оцінок, стосовно підприємницьких проектів може бути реалізований шляхом вивчення думок досвідчених керівників та спеціалістів. При цьому доцільно встановити показники найбільш допустимих, критичних та катастрофічних втрат, маючи на увазі як їх рівень так і ймовірність.

Висновок: Невизначеність, що пов’язана з можливістю виникнення в ході реалізації проекту несприятливих умов, ситуацій та наслідків називається ризиком.Управління ризиком – це процес реагування на події та зміни ризиків в процесі виконання проекту. При цьому важливим є проведення моніторингу ризиків. Моніторинг ризиків включає контроль ризиків на протязі всього життєвого циклу проекту. Якісний моніторинг ризиків забезпечує управління інформацією, яка допомагає приймати ефективні рішення до настання ризику.

В залежності від причин виникнення ризики класифікують на такі групи: зовнішні ризики, внутрішні та інші ризики.

Аналіз ризиків поділяють на два види: кількісний та якісний. Кількісний аналіз ризику повинен дати можливість визначити число та розміри окремих ризиків та ризику проекту в цілому. Якісний аналіз визначає фактори, межі та види ризиків. Для аналізу ризику використовують метод аналогії, метод експертних оцінок, розрахунково-аналітичний метод та статистичний метод.

Існують такі методики визначення ризику проекту: аналіз чутливості реагування, аналіз сценарію, ринковий ризик (або бета-ризик), визначення точки беззбитковості, дерево рішень, метод Монте–Карло.




1. расщепление 1032 особи неокраш
2.  Interntionl Trde- Export nd Import There re cler benefits to being open to interntionl trde- trde llows people to produce wht they produce best nd to consume the gret vriety of goods nd services
3. . Т~уліктік диурез т~мендеген 2
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук
5. НА ТЕМУ- ldquo; Облік операцій з недержавними цінними паперами в КБ rdquo;
6. А Кадрлы~ 004 ~леуметтікт~рмысты~ ~ызметіндегі жалпылама корсеткіштеріне не кіреді ~нім к~лемі табыс
7. Передача движения может производиться посредством зубьев винтового принципа а также фрикционного контакт
8. Образ Мадонны в немецкой и нидерландской живописи Возрождения
9. Контрольная работа ПО ДИСЦИПЛИНЕ- ФИНАНСЫ Студента ки- Калинина В.html
10. тема законодательства об охране интеллектуальной собственности 1
11. Синкретизм
12. методическое руководство для практических занятий по ортодонтии Чита 2008 г
13. Системы увлажнения воздуха InterFog Systems
14. Антропогенез Кафедра биологи МГМСУ А
15. История государственного управления России по специальности 030501
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Тернопіль 2001
17. і Загальна характеристика суб~єктів підприємництва
18. Иерархическая модель данных
19. Шанхайской пятёрки основанной в результате подписания в 1996 1997 гг
20. певец композитор продюсер