Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

електричний душ і місцеву франклінізація

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

франклінізації

Франклінізація - метод лікувального впливу на організм або його окремі області постійним електричним полем високої напруги (до 50 кВ). Це один з найстаріших методів електролікування , що зберіг своє значення до теперішнього часу.

1.1 Біофізичні ОСНОВИ МЕТОДУ

Розрізняють загальну ( "електричний душ" ) і місцеву франклінізація . Процедуру франклінізації проводять таким чином, що голова хворого ( при загальному впливі ) або іншу ділянку тіла ( при місцевих процедурах) стають ніби однією з пластин конденсатора , в той час як другий пластиною є електрод , розміщений на відстані не менше 15 см над головою або на відстані 6-10 см над іншою областю впливу. Роль діелектрика виконує повітря між ними. З огляду на те , що опір тіла в порівнянні з опором повітря невелика, майже всі генерується апаратом напруга падає на повітряний проміжок між тілом хворого і електродом. При процедурах загального впливу напруга електричного поля може досягати 30 кВ і більше , а при місцевих впливах - 15-20 кВ.

У середині тіла людини напруженість електричного поля буде значно менше і становитиме близько 10 мВ м1 . Хоча такі слабкі поля і не можуть суттєво змінювати орієнтаційні і поляризаційні процеси в тканинах , але вони призводять до виникнення слабких струмів провідності , які здатні чинити певний біологічні вплив . Другим діючим фактором є "тихий " електричний розряд, що виникає поблизу електрода . Це призводить до переміщення вільних молекул повітря , іонізація яких формує потік аероіонів. Знак заряду іонів залежить від знаку заряду , що подається на електрод . Оскільки при франклінізації на головний електрод подається негативний заряд , то під час процедури позитивно заряджені аероіони на ньому нейтралізуються , а негативні , відштовхуючись від електрода , направляються до тіла хворого і викликають роздратування рецепторів шкіри і слизових оболонок , надаючи тим самим складне нервнорефлекторное дію , а проникаючи в організм , беруть участь у електрообмене . Рух іонів повітря , несучих однойменний з полюсом електрода заряд , утворюють так званий електричний вітерець ( електроеффлювій ) .

1.2 Фізіологічні та лікувальна дія франклінізація

При проведенні франклінізації на людину діють електричне поле високої напруги , аероіони і хімічні речовини . Вони надають як безпосереднє , так і складне нервнорефлекторное дію. Їх безпосередній контакт з шкірою , слизовою оболонкою дихальних шляхів призводить до появи в тканинах слабкого постійного струму , утворення в них активних продуктів . У свою чергу це супроводжується роздратуванням рецепторів шкіри та слизової оболонки. У відповідь реакцію включається капілярна судинна мережа з характерною двохфазністю змін . Короткочасний спазм капілярів і пониження місцевої шкірної температури через 1-2 хв змінюються розширенням капілярів і підвищенням температури шкіри на 0,5-1,0 ° С. Місцеві зміни капілярного кровообігу і теплорегуляції сприяють підвищенню обміну в тканинах , збільшення поглинання кисню , стимуляції процесів загоєння і кровотворення , регенерації клітин. Вплив електростатичного поля і всіх складових його дії змінює чутливість рецепторів , що призводить до зменшення свербежу , відновленню поверхневих видів чутливості.

Загальні реакції на дію франклінізації розвиваються внаслідок кожновісцеральних рефлексів і виявляються в поліпшенні кровообігу мозку і його оболонок , нормалізації процесів збудження і гальмування з тенденцією до формування седативного ефекту , поліпшення сну. Спостерігаються також нормалізація показників гемодинаміки , зниження підвищеного АТ , поліпшення дихання , зменшення фізичної та розумової стомлюваності , підвищення працездатності. Відзначено залежність відповідної реакції організму на франклінізація від локалізації впливу і вихідного психоемоційного статусу хворого. Так , вплив на область обличчя викликає переважно ваготропний ефект , тоді як франклінізація комірцевої області супроводжується симпатичними реакціями.

При франклінізації знижується згортання крові , зменшується ШОЕ , спостерігається бактерицидний ефект.

1.3 АПАРАТУРА . МЕТОДИКА І ТЕХНІКА ПРОВЕДЕННЯ ПРОЦЕДУР

Франклінізація проводять на апаратах АФ3 , АФ31 , ФА53 , ФА503 . Для отримання постійного поля високої напруги використовують перетворення мережевого змінного струму в постійний за допомогою випрямляча і високовольтного трансформатора. Струм високої напруги порядку декількох кіловольт і малої сили ( не більше 1 мА ) подається на електрод з вістрями , з яких стікає електричний заряд за принципом коронного розряду між електродом і поверхнею тіла хворого. До апаратів додається електрод для загального впливу (головний ) і два електроди для місцевої дії (круглої і довгастої форми). У комплект до апарату АФ3 входить додатково електрод сферичної форми для проведення процедур груповий аероіонотерапії .

Процедури франклінізації проводять на дерев'яному стільці або кушетці . Перед впливом рекомендується видалити всі металеві предмети з волосся , вух , кишень одягу , оскільки вони можуть викликати деформацію електричного поля і небажане посилення впливу в непередбачених місцях.

При загальному впливі хворий у легкому одязі сідає на стілець. Головний електрод " павук" розміщують на відстані 15 см від поверхні голови. Напруженість поля встановлюють на рівні 20-30 кВ. Тривалість процедур , що проводяться щодня або через день , становить 10-15 хв , на курс лікування - 10-15 впливів.

Для проведення місцевої франклінізації застосовують локальні електроди . Процедуру проводять при оголеної поверхні тіла хворого. Ранова або виразкова поверхню шкіри повинна бути очищена від кірок , гною , отторгшіхся мас , оброблена дезинфікуючим розчином , просушена стерильною серветкою. Електроди закріплюють на відстані 5-7 см від поверхні шкіри. Вплив здійснюють при напрузі 10-20 кВ. Процедури виконують зазвичай під час перев'язок (через 2-3 дні) , тривалість їх становить 10-15 хв , на курс лікування 10-15 впливів.

Впливу постійним електричним полем на рани , виразки , опікові поверхні можуть здійснюватися спільно з застосуванням лікарської речовини , що наноситься на марлеву стерильну прокладку. Цей метод називають аероіонофорезом ( аероелектрофорезом ) . Для нанесення застосовують лікарські речовини того ж знака заряду , який подається на електрод , встановлений над патологічним вогнищем. Для аероелектрофореза використовують ті ж лікарські речовини , що і для звичайного електрофорезу . Тривалість процедури становить 20-40 хв .

 

Механізми лікувальних ефектів Електричне поле високої напруженості отримують при використанні генераторів високої напруги (до 50 кВ). При цьому напруженість внутрішнього середовища людини досягає 10 мВ / м ² . У тканинах людини поля такої величини викликають слабкі струми провідності , які знижують збудливість і провідність ділянок вільних нервових закінчень шкіри і слизових оболонок. Цей ефект лежить в основі зменшенні потоку афферентной імпульсації з поверхнево розташованих патологічних вогнищ , приводячи до зниження інтенсивності свербежу , гіперестезій і больових відчуттів , надаючи аналгетичну та протисвербіжну дію.   Спостерігається істотне посилення гальмівних процесів у корі головного мозку і підкіркових центрах. Внаслідок цього знижується артеріальний тиск , урежается частота дихання і збільшується його глибина , формується седативний ефект.Загальна франклінізаціяФранклінізація надає виражений вплив на судини , викликаючи короткочасний спазм (1-1,5 хв) , а потім - тривале розширення , приводячи до посилення локального кровотоку і активації трофічних і репаративних процесів в тканинах.   Основні лікувальні ефекти   Гіпоалгезівний , седативний , актопротекторний , гіпотензивний .




1. Мастурбация
2. Вопросы к контрольной работе для ТСП 111 и ТиСП-111
3. По теме - Вышивание крючком
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Житомир ~ Д
5. Допуски та посадки механічних систем і пристроїв загального призначення
6. Gllimrd Jeunesse ~ за его дельные и всегда дружеские замечания; ЖанаФилиппа АрруВиньо из Gllimrd Jeunesse который сум
7. Сейфуллин атында~ы ~аза~ Казахский агротехнический
8. Аналіз основних підходів та провідних концептуальних ідей до визначення суті полікультурної освіти
9. И теневой воротила от бокса предложил Джонни за хорошую плату провести бой вместо покалеченного спортсмена
10. от родпад phr~sеоs выражение раздел языкознания в котором изучаются лексически неделимые сочетания слов т
11. Краткая характеристика предприятия [2] 2
12. . Теоретические основы эффективности менеджмента.
13. Контрольная Работа Информационные системы в экономике Вариант 10 СОДЕРЖАНИЕ
14. группа функций обеспечивающих анализ размещения связей и иных пространственных отношений пространственн
15. Реферат- Техногенные месторождения
16. ТЕМА СИТУАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ З ЕКСПЕРТНОЮ БАЗОЮ ЗНАНЬ ПРОЦЕСОМ ВІДСАДЖЕННЯ ВУГІЛЛЯ
17. Энеолит
18. задание- Контрольные вопросы ~ устный ответ на вопросы
19. Карл Барт.html
20. ТАГАНРОГСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ ИНСТИТУТ имени А