Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

доцільним фармацевтичним препаратом при лікуванні печінки є Цитраргінін

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ВСТУП

На сьогодні велика увага приділяється лікуванню захворювать печінки. По оцінкам експертів ВООЗ в світі вірусом гепатита інфіковано близько 2 мільярдів чоловік. Кожний рік первинно заражаються більше 50 млн людей.

Найбільш ефективним і економічно-доцільним фармацевтичним препаратом при лікуванні печінки є Цитраргінін. Цитраргінін – це об`єднання двох компонентів природного походження: аргініна і бетаіна. Аргінін – амінокислота, яка бере участь в біосинтезі білка, способствує виділенню кінцевих продуктів розпаду білка, підвищує детоксикаційну функцію печінки. Аргінін володіє антиокидатними властивостями , покращує мікроциркуляцю печінки. Бетаін – ліпотропна речовина, яка бере участь в біосинтезі фосфоліпідів, окисленні і метаболізмі ліпідів. Способствує попередженню і зменшенню жирової дистрофії печінки.

Іони цитрата позитивно впливають на процеси травлення. Після прийому препарату аргінін метаболізується з утворенням орнітина. Орнітин оприділяється в високій концентрації в плазмі крові і тканинах печінки. Бетаін розприділяється, безпосередньо, в печінці та почках.

У біотехнологічній промисловості комплексній механізації і автоматизації надається велика увага. Це пояснюється складністю і високою швидкістю протікання технологічних процесів, а також чутливість їх до порушення режиму, шкідливість умов роботи.

Автоматизація обраного процесу приводить до поліпшення основних показників ефективності виробництва: збільшенню кількості, поліпшенню якості і зниженню собівартості продукції, що випускається, підвищенню виробництва   праці.   Упровадження   автоматичних   пристроїв   забезпечує високу якість продукції, скорочення браку і відходів, зменшення витрат сировини і енергії, зменшення чисельності основних робітників, зниження капітальних    витрат    на    будівництво    будівель,    подовження    термінів міжремонтного пробігу устаткування.

Упровадження спеціальних автоматичних пристроїв сприяє безаварійній роботі устаткування, виключає випадки травматизму, попереджає забруднення атмосферного повітря і водоймищ промисловими відходами. Тому автоматизацію технологічного процесу розроблено на основі Рlant Scape.

Фізико-хімічні, біохімічні основи процесу

Аргінін (δ-гуанідин-α-аміновалеріанова кислота, скорочення Арг, Arg, R) — основна α-амінокислота, l-форма якої входить до 20 амінокислот, що становлять основу білків. Для людини аргінін є напівнезамінною амінокислотою, тобто біохімічні шляхи для її біосинтезу існують, проте в певні періоди життя, зокрема інтенсивного росту та розвитку, а також під час деяких захворювань вони не можуть забезпечувати достатньої кількості цієї сполуки, через що вона повинна потрапляти в організм із їжею. Для деяких видів тварин, таких як птахи, хижі та морські ссавці, аргінін є незамінною амінокислотою.

Окрім того, що аргінін входить до складу білків, ця амінокислота також важлива для багатьох інших метаболічних шляхів клітини, зокрема синтезу нітроген (II) оксиду, поліамінів, проліну, глутамату, креатину та агматину.

Емпірична формула аргініну - C6H14N4O2. Структурна формула аргініну:

В кислих і нейтральних середовищах аргінін існує переважно як катіон (форма I, II), здатний утворювати сполуки по амінній групі. В лужному середовищі він існує у вигляді аніона (форма IV). В сильнополярних розчинниках аргінін існує у вигляді цвітер-іону (форма III). Тому аргінін розчинний в розведених мінеральних кислотах і може утворювати з ними солі. Крива титрування аргініну має три точки перегину і представлена на рисунку 1. Крива титрування - це графік залежності pH, оптичної щільності або яких-небудь інших характеристик титруємого розчину від обсягу до даного титранту .

 

Рисунок 1 – Крива титрування аргініну

Таблиця 1 - Хімічні властивості аргініну

Назва

Молярна маса

pI

pK1
(α-COOH)

pK2
(α-
+NH3)

pKr (R)

Наявність в білках (%)

Аргінін

174,20

10,76

1,82

8,99

12,48

5,1

Значення рІ основних амінокислот вичисляють як середнє арифметичне значення рК2 і рК3, наприклад для аргініну рІ= (8,99 + 12,48) / 2 = 10,76. Значення рК характеризує кислотність амінокислот. [Якубке].

Аргінін є основною амінокислотою, яка несе два основних центра: аміногрупу в α-положенні і гуанідинову групу в δ -положенні. Гуанідинова група завдяки резонансній делокалізації заряду є основною (pKa 12.48), знаходиться в протонованій катіонній формі при pH < 10 і здатна утворювати множинні водневі зв'язки. У слаболужних і нейтральних розчинах аргінін утворює цвіттер-іон. Висока основність аргініну і, відповідно, здатність утворювати іонні зв'язки з фосфатними групами ДНК, зумовлює утворення нуклеопротеїдів.

L- Аргінін зустрічається в багатьох продуктах харчування, як тварини, так і рослинного походження. У таблиці наведені дані по вмісту аргініну на 100 грам продукту і зазначено вміст білка.
Таблиця 2 – Дані по вмісту аргініну і білка

Продукт

Білок

Аргінін

А/Б

Свинина сира

20,95 г

1394 мг

6,7 %

Сире куряче філе

21,23 г

1436 мг

6,8 %

Сире філе лосося

20,42 г

1221 мг

6,0 %

Куряче яйце

12,57 г

820 мг

6,5 %

Коров'яче молоко 3,7 % жирності

3,28 г

119 мг

3,6%

Кедрові горіхи

13,69 г

2413 мг

17,6 %

Волоські горіхи

15,23 г

2278 мг

15,0 %

Гарбузове насіння

30,23 г

5353 мг

17,7 %

Пшеничне борошно

13,70 г

642 мг

4,7 %

Кукурудзяне борошно

6,93 г

345 мг

5,0 %

Рис нешліфований

7,94 г

602 мг

7,6%

Гречаний хліб

13,25 г

982 мг

7,4 %

Горох сушений

24,55 г

2188 мг

8,9 %

Бетаїн - ліпотропна речовина, яка бере участь у біосинтезі фосфоліпідів, окисленні і метаболізмі ліпідів. Сприяє попередження та зменшення жирової дистрофії печінки. Емпірична формула бетаїну -  С5Н11NО2, молярна маса – 117,148 г/моль. Структурна формула:

Бетаїн - форма сполук, що містить карбоксильну групу і четвертинний атом N, іноді третинні атоми S або О; відносяться до цвітеріонів. Залежно від положення атома N (S або О) щодо карбоксильної групи розрізняють – бетаїн α, β, γ.  Бетаїн має високу температуру плавлення, зазвичай добре розчинний у воді, погано - в ефірі. При нагріванні до 300°С бетаїн N- метильованих амінокислот перетворюються на метилові ефіри. Бетаїн γ амінокислот при нагріванні утворює лактон і третинний амін.

З солями важких металів (Pb , Au , Pt ) бетаїн утворює нерозчинні в органічних розчинниках комплекси, з НСI - гідрохлориди. 
Бетаїн з піридиновим циклом отримують взаємодією піридину з малеїновим ангідридом:

 

Перетворення амінокислот в бетаїн шляхом їх повного метилювання – процес характерний для азотистого обміну багатьох рослин і тварин. Бетаїн гліцину виділений з цукрового буряка (Beta vulgaris), триптофану (гіпафорин) - з Erythrino hypaphorus, проліну (стахідрин ) - з Stachys tuberifera, Betonica oficinalis, γ аміномасляної кислоти (γ бутиробетаїн) - з гнилого м'яса. Синтетичний бетаїн містить вуглеводневі радикали С10 - С18, - амфотерні поверхньо активні речовини, які використовуються в якості емульгаторів.

У числі біологічно активних сполук , що підвищують поживну цінність кормів для птиці, за кордоном використовується бетаїн. Як менш дорогий компонент, він служить замінником синтетичного холіну (вітамін В4) і частково, - метіоніну. Бетаїн також представляє інтерес як регулятор жирового обміну та як речовина, що підвищує життєздатність і продуктивність птиці при захворюваннях різної природи.

За хімічною структурою бетаїн являє собою триметилгліцин - похідне найпростішої амінокислоти гліцину. Він зустрічається у всіх живих організмах, будучи проміжним продуктом процесу переметилювання.  Холін, що надходить з кормом в травний тракт птиці, піддається дегідруванню і перетворюється в бетаїн.

У молекулі бетаїну є три активні метильні групи (СНЗ -) , які необхідні для цілого ряду ключових процесів обміну речовин. Приєднання метильної групи (метилювання) є обов'язковим етапом найважливіших біохімічних реакцій. Введення в корм тварин натурального метил-донора бетаїну дозволяє обмежити використання синтетичних джерел метильних груп.
Крім здатності передавати метильні групи молекула бетаїну володіє ще одною важливою хіміко-біологічною властивістю. Завдяки дипольній структурі (наявність позитивного і негативного зарядів) вона утримує навколо себе молекули води. Це дає можливість бетаїну виконувати функцію осмопротектора, що сприяє підтримці водного балансу клітинами і тканинами організму при осмотичному стресі. Накопичений бетаїн захищає клітини від осмотичної напруги і дозволяє їм підтримувати метаболічні процеси в сприятливих умовах. Поступаючи в організм птиці з кормом, бетаїн як осмопротектор сприяє регенерації кишкового епітелію, покращує структуру м'язової тканини, знижує енергетичні витрати.

1.2 Характеристика продуценту Escherichia coli та кінцевого продукту - цитраргініну

Систематика роду Escherichia описана в таблиці:

Домен

Бактерії

Тип

Протеобактерії

Клас

Гамма-протеобактерії

Порядок

Enterobacteriales

Сімейство

Ентеробактерії

Рід

Escherichia

Вид

Кишечна паличка

Кишечна паличка (латинською мовою Escherichia coli, E. coli , по імені Теодора Ешерихії) – грамнегативна паличкоподібна бактерія, широко зустрічається в нижній частині кишечника теплокровних організмів. Більшість штамів E. coli є нешкідливими. Нешкідливі штами є частиною нормальної флори кишечника людини і тварин. Кишкова паличка приносить користь організму хазяїна, наприклад, синтезуючи вітамін K, а також запобігаючи розвитку патогенних мікроорганізмів у кишечнику.

E. coli не завжди живуть тільки в шлунково-кишковому тракті, здатність деякий час виживати в навколишньому середовищі робить їх важливим індикатором для дослідження зразків на наявність фекальних забруднень. Бактерії легко можуть бути вирощені в лабораторних умовах, тому кишкова паличка грає важливу роль в генетичних дослідженнях. E. coli є одним з найбільш вивчених прокаріотичних мікроорганізмів і одним з найбільш важливих об'єктів біотехнології та мікробіології.

E. coli була описана німецьким педіатром і бактериологом Теодором Ешерихії в 1885 році. В даний час кишкову паличку відносять до роду Escherichia, сімейства Enterobacteriaceae, порядку Enterobacteriales.

E. coli - факультативний анаероб, що не утворює ендоспор. Клітини паличкоподібні , зі злегка закругленими кінцями, розміром 0,4-0,8 х 1-3 мкм. Кишкова паличка може жити на різних субстратах. В анаеробних умовах E. coli утворює в якості продукту життєдіяльності лактат, сукцинат, етанол, ацетат і вуглекислий газ. Часто при цьому утворюється молекулярний водень, який заважає утворенню зазначених вище метаболітів, тому E. coli часто співіснує з мікроорганізмами, що споживають водень - наприклад , з метаногенами або бактеріями, що відновлюють сульфат.

Оптимальний ріст досягається культурами E. coli при температурі 37 °C, деякі штами можуть ділитися при температурах до 49 ° C. Ріст може стимулюватися аеробним або анаеробним диханням, різними парами окислювачів і відновників, в тому числі, окисленням пірувату, форміату, водню, амінокислот, а також відновленням кисню, нітрату, диметилсульфоксиду і триметиламін N- оксиду.

Штами, що мають джгутики, здатні пересуватися. Джгутики розташовані перитріхально. На кінці джгутика розташований білок, який прикріплюється до молекул цукрів на поверхні, а сам джгутик складається з ланцюжка взаємозалежних білкових сегментів, закручених у формі тонкої довгої пружини.

E. coli має такий вигляд:

Е. coli не стійкі до високої температури. Бактерії групи кишкових паличок знешкоджуються звичайними методами пастеризації (65 - 75 ° С). При 60 ° С кишкова паличка гине через 15 хвилин. 1% розчин фенолу викликає загибель мікроба через 5-15 хвилин. Стійкі до дії багатьох анілінових барвників. Збереженість кишкової палички при низьких температурах і в різних субстратах зовнішнього середовища вивчена недостатньо. За деякими даними у воді та грунті кишкова паличка може зберігатися кілька місяців. На рисунку зображено колонії Е. coli на твердому поживному середовищі.

Препарат цитраргініну (CITRARGININE). Виробник: Laphal Industrie. Склад препарату:

1) нейтральний цитрат аргініну 1 г;

 2) бетаїну гідрохлорид 0,5 г;

3) бетаїн основний 0,5 г;

4)сахароза, ароматизатор натуральний виноградний (містить концентрований виноградний сік і сік чорної смородини), глюкоза, етанол, карамель їдкого сульфату (E 150b), лимонна кислота (E 330), метилпарагідроксибензоат натрію (E 219), пропілпарагідроксибензоат натрію
(E217), вода очищена.

Фармакологічні властивості цитраргініну - з'єднання двох компонентів природного походження: аргініну та бетаїну. Аргінін - амінокислота, яка бере участь у біосинтезі білка і в метаболізмі сечовини, сприяє виділенню кінцевих продуктів розпаду білка, посилює детоксикаційну функцію печінки. Аргінін є попередником в процесі біосинтезу оксиду азоту (NO), має антиоксидантні властивості, покращує мікроциркуляцію в печінці, знижує гіпоксію і запалення.

Бетаїн - ліпотропна речовина, яка бере участь у біосинтезі фосфоліпідів, окисленні і метаболізмі ліпідів. Сприяє попередження та зменшення жирової дистрофії печінки.

Іони цитрату позитивно впливають на процеси травлення, зменшують ацидоз. Після прийому препарату аргінін метаболізується з утворенням орнітину. Орнітин визначається у високій концентрації в плазмі крові і тканинах печінки. Бетаїн розподіляється переважно в печінці та нирках.
Цитраргінін застосовують при функціональному порушенні печінки.
Добова доза препарату - 1-3 ампули. Тривалість курсу лікування встановлюється індивідуально; при відсутності захворювань печінки - більше 14 днів, у пацієнтів із захворюваннями печінки - 3-6 місяців. Пацієнти з порушенням функції нирок легкого та середнього ступеня тяжкості в корекції дозування не потребують.

Препарат містить 40 мг етилового спирту в 1 ампулі.
При цукровому діабеті необхідно враховувати кількість цукру в кожній ампулі (4,5г) для щоденного раціону. Фармацевтичний препарат «Цитраргінін» потрібно зберігати при температурі не вище 25 ° С.

Опис технологічної схеми цитраргініну

1 лінія: Мікробіологічний синтез аргініну.

Глюкозу зважують на вагах 1 і насосом 2 подають в стерилізаційну колону (температура стерилізації 120-1300С), після цього глюкоза надходить в реактор 4, в якому вона витримується протягом 20хв.

Сульфат магнію зважують на вагах 5 і насосом 2 подають в стерилізаційну колону (температура стерилізації 120-1300С), після цього сульфат магнію надходить в реактор 4, в якому він витримується протягом 20хв.

Поживне середовище готується в реакторі 7 з додаванням таких компонентів: оцтова кислота, фосфат амонію, дріжджовий екстракт, гліцерин. Далі, поживне середовище прямує в теплообмінник для витримки поживного середовища 8 (до 20хв.) і  теплообмінник для охолодження 9 до температури 30-320С.

В посівний ферментатор 21 вносять поживне середовище і посівний матеріал (Продуцент Еscherichia coli готується в мікробіологічній лабораторії). Регулювання рН відбувається за допомогою подачі з збірників 11, 12 10% розчинів NaOH та HCI. Культура вирощується в аеробних умовах з подачею стерильного повітря. Спочатку повітря подається в вісциновий фільтр 13, де відділяється від механічно зважених сумішей, далі - в турбокомпресор 14, який стискає молекули повітря. Після турбокомпресора температура повітря збільшується до 150-1600С і тому воно надходить в трубчастий холодильник 15. Головним завданням вологовідділювача 16 є видалення вологи з потоку повітря для забезпечення його оптимального очищення на інших стадіях фільтрації. Після вологовідділювача 16 повітря підігрівається в кожухотрубному теплообміннику 18 до температури 65-700С, далі повітря подається в фільтри тонкої очистки 19, 20.

В виробничий ферментатор 22 подається поживне середовище з теплообмінника 9. рН регулюється за допомогою подачі з збірників 11, 12 10% розчинів NaOH та HCI. Оптимальне значення рН 5-8. Попередньо стерилізоване повітря надходить у ферментатор з фільтра 20. В процесі культивування для піногасіння використовують стерильні піногасники. Подача їх в ферментатор здійснюється автоматично в залежності від висоти утвореної піни. Піногасник (олеїнова кислота) стерилізується в стерилізаційній колоні 23 при температурі 120-1300С, витримується в реакторі 24 (до 20хв.) і охолоджується в теплообміннику 25 до температури 30-320С. Вирощування триває 16-72 год. з безперервним перемішуванням (200 обертів за хвилину) і аерацією поживного середовища.

Суміш культуральної рідини і біомаси подається в вакуум-фільтр 26. Після цього біомаса висушується в розпилювальній сушарці 30 і відправляється на корм тваринам. Стабілізація культуральної рідини відбувається за допомогою НСІ в реакторі 28. Аргінін сорбується на іонообмінних колонках 31, заповнених катіонітом КБ-4П-2. Після сорбції культуральна рідина виділяється в збірник 32, а очищений аргінін – в збірник 33.

2 лінія: Хімічний синтез бетаїну.

В реакторі 1 відбувається змішування меляси з водою до концентрації 40-60% і додавання карбонату натрію. Після цього розчин відправляється в фільтр 2, де фільтрується за допомогою діатомової землі. До подачі в іонообмінні колонки розчин меляси нагрівають в теплообміннику 3 до температури 50-850С. Розчин подають в іонообмінні колонки 4. Елюація відбувається за допомогою води. Іонообмінні колонки з`єднані в послідовний ряд, так щоб потік рідини здійснювався в одному напрямку і розділення і виділення бетаіна (збірник 5), сахарози (збірник 6) і залишків меляси (збірник 7) здійснюється за один цикл.

2 АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ

2.1 Аналіз технологічного процесу, як об'єкту автоматизації

Сукупність оперативного технологічного персоналу і комплексу технічних засобів автоматизації управління, об'єднаних загальною задачею управління називається системою управління об`єкта автоматизації. Технічний персонал за допомогою комплексу автоматичних засобів, в тому числі й засобів обчислювальної техніки, отримує інформацію про стан технологічного об'єкту управління (вхідні і вихідні потоки, режимні параметри, різного роду збурення).

Процес виробництва цитраргініну досить складний, для забезпечення безперервної роботи цеху, випуску продукції високої якості і оптимальної продуктивності апаратів  необхідно суворо дотримуватись заданого технологічного режиму.

Застосування автоматизації в біотехнології дозволить:

1) покращити координацію управління виробництва та підвищити надійність;

2) знизити собівартість продукції;

3)  попередити аварію на виробництві;

4)  знизити виробничі витрати;

5) знизити зношуваність обладнання та збільшити строки міжремонтних робіт;

6)  знизити витрати об'ємів використаного палива та електричної енергії;

7) підвищити якість продукції;

8) підвищити потужність технологічного обладнання завдяки вірному веденню процесу;покращити координацію управління виробництва та підвищити надійність.

В безперервних технологічних процесах матеріальний потік і інформація, що його відображає безперервні. До безперервних відносять виробництва, у яких вимагається регулювати витрату, тиск, температуру, напругу, переміщення рухомих елементів та інші величини в усьому діапазоні їх змін. Це різноманітні хімічні реактори, процеси приготування харчових продуктів, металургія, системи постачання теплом, водою та електроенергією.

У безперервних виробництвах зайнято мало людей, тому за рахунок автоматизації можна знизити витрати матеріалів та енергії або стабілізувати технологічний процес, виключивши його залежність від суб'єктивних чинників. Для управління таким виробництвом вимагається узгодження динамічних характеристик об'єкту управління і системи автоматичного регулювання в усьому інтервалі зміни регульованих величин

Отже, автоматизація виробництва — вищий рівень розвитку машинної техніки, коли регулювання й управління виробничими процесами здійснюються без участі людини, а лише під її контролем. Сучасний стан розвитку автоматизації виробництва привів до появи якісно нової системи технологічних машин з керуючими засобами, що базуються на застосуванні електронних обчислювальних машин, програмованих логічних контролерів, інтелектуальних засобів вимірювання і контролю, інформаційно об'єднаних промисловими мережами. Автоматизація виробництва  — один з головних напрямів науково-технічного прогресу.

2.2 Вибір і обґрунтування параметрів контролю і регулювання

Параметри стадії ферментації, які підлягають контролю або регулюванню:

  1.  Густина поживних середовищ,
  2.  Рівень рідини, або речовин в апараті,
  3.  Вологість,
  4.  Тиск,
  5.  Температура,
  6.  Вязкість,
  7.  рН,
  8.  Витрати повітря,
  9.  Витрати поживних середовищ,
  10.  Концентрація розчиненого кисню та СО2,
  11.   Концентрація О2 на вході і концентрація СО-, на виході,
  12.   Реле часу.

Керуючою системою називають сукупність персоналу і автоматичних пристроїв, пов'язаних спільним завданням управління. Автоматичні пристрої, що входять в керуючу систему, за функціональними ознаками підрозділяються на пристрої контролю, регулювання, програмного керування, сигналізації, блокування і захисту.

Пристрої контролю (контрольно-вимірювальні прилади) служать для отримання інформації про стан об'єкта й умовах його роботи. Вони можуть бути виконані або у вигляді окремих приладів, призначених для візуального контролю за параметрами процесу, або бути складовою частиною пристрою регулювання, сигналізації та захисту. До пристроїв контролю належать манометри, термометри, рівнеміри, витратоміри, газоаналізатори, концентратоміри.

Контрольно-вимірювальні прилади встановлюють безпосередньо у технологічних апаратах (місцевий контроль) або на центральних щитах управління (дистанційний контроль). На сучасному етапі автоматизації віддають перевагу пристроям дистанційного контролю, а пристрої місцевого контролю використовують тільки для пуску і налагодження технологічних процесів.

При дистанційному контролі велике значення мають пристрої контролю, що дають можливість проводити автоматичне вимірювання численних параметрів за допомогою одного приладу і виклик (у разі необхідності) будь-якого параметра на прилад, а також малогабаритні і мініатюрні прилади, що дозволяють зменшити розмір щитів і пультів управління і тим самим полегшити роботу оператора. У зв'язку з широким впровадженням регулювання процесів за якісними показниками в даний час особливого значення набувають пристрої для аналізу складу і властивостей речовин.

У разі застосування звичайних пристроїв контролю людина спостерігає за показаннями численних приладів і порівнює їх із заданими (нормативними) значеннями. Застосовують також і принцип контролю параметрів по їх відхиленню. При використанні цього принципу прилад автоматично видає інформацію про ступінь відповідності фактичного стану об'єкта заданому. При появі сигналу відхилення будь-якого параметра оператор викликає даний параметр на вказаний прилад для отримання інформації про абсолютне його значення.

Пристрої регулювання призначені для підтримки постійного значення параметрів процесу (стабілізуючі регулятори), а також для зміни їх по заздалегідь заданому чи невідомому закону (програмні, екстремальні регулятори). Ці пристрої отримують від об'єкта управління інформацію про стан параметрів і впливають на об'єкт за допомогою регулюючих органів. Для цих цілей в даний час широко застосовують керуючі електронні обчислювальні машини і схеми каскадно-зв'язаного регулювання. Пристрої регулювання складають найбільш важливу групу пристроїв керуючої системи.

Пристрої програмного керування служать для управліня будь-яким процесом шляхом включення або виключення різних механізмів, машин, апаратів заздалегідь заданою програмою, що є функцією часу. Ці пристрої приміняють для управління об'єктами періодичної дії.

Пристрої сигналізації призначені для автоматичного оповіщення обслуговуючого персоналу про настання тих чи інших подій в керованому об'єкті шляхом подачі звукових або світлових сигналів. Світлові сигнали подають, як правило, за допомогою електричних ламп, звукові - за допомогою дзвінків, сирен і гудків. Використовують також автоматичні пристрої, що подають одночасно світлової та звукової сигнали, причому звуковий сигнал служить лише для оповіщення оператора про факт появи події в керованому об'єкті, а світловий вказує на місце і характер цієї події (наприклад, у ламп встановлюють рамки із зазначенням параметра). У таких пристроях один звуковий сигналізатор працює з декількома світловими. Прості пристрої сигналізації побудовані на базі контактних приладів (манометрів, термометрів): при досягненні параметром заздалегідь установленого значення в приладі замикається контакт, і включається сигнальна лампа або дзвінок.

Розрізняють такі види сигналізації: технологічну і сигналізацію положення(стану).

Технологічна сигналізація може бути попереджувальною та аварійною.
Попереджувальна сигналізація призначена для оповіщення обслуговуючого персоналу про відхилення параметрів процесу, що свідчать про виникнення предаварійного режиму. Оператор при отриманні такого сигналу повинен терміново вжити заходів, що запобігають аварії.

Аварійна сигналізація оповіщає про неприпустимі значення параметрів процесу або про аварійне відключення будь-якого апарату технологічної схеми. Зазвичай аварійні сигнали подають миготливим світлом і звуками різкого тону, так як потрібне негайне втручання оператора в хід процесу. Одночасно з появою сигналів повинні спрацьовувати автоматичні пристрої захисту.

Сигналізація положення (стану) вказує на стан об'єктів (включені або виключені) в даний момент. Цей вид сигналізації здійснюють за допомогою ламп.

У ряду випадків застосовують командну (командно-переговорну) сигналізацію, коли за допомогою світлових або звукових сигналів передають різні вказівки з одного поста управління на інший. Наприклад, за допомогою такої сигналізації на робочі місця викликають наладчиків, ремонтників.

Пристрої блокування служать для запобігання неправильної послідовності включень і відключень механізмів, машин і апаратів. Ці пристрої (схеми) мають важливе значення при комплексній автоматизації, коли більше число об'єктів автоматизується як єдине ціле. Включення і відключення їх повинно проводитися в строго визначеному порядку, інакше може статися аварія. Наприклад, включати групу транспортерів, що працюють послідовно, слід проти ходу матеріалу, тобто першим повинен бути включений останній по ходу матеріалу транспортер; відключати транспортери потрібно в зворотному порядку. При порушенні указаної послідовності станеться завал транспортерів матеріалів.

Пристрої автоматичного захисту призначені для попередження аварій. У разі порушення нормального режиму ці пристрої впливають на керований об'єкт таким чином, щоб передаварійний стан не переходив в аварійний, іноді вони самі відновлюють нормальний режим.

Прикладом пристроїв автоматичного захисту є захисний клапан, який встановлюється на апаратах, які працюють під тиском. Він захищає апарати від руйнування при підвищенні тиску.

Більшість хімічних виробництв являє собою ряд послідовно проведених технологічних процесів, так що відключення одного з апаратів тягне за собою відключення всіх інших і повну зупинку всього виробництва. Оскільки пуск і налагодження виробничого процесу – складне і трудомістке завдання, необхідно запобігти помилковому спрацьовуванню пристроїв автоматичного захисту. Це досягається, зокрема, встановленням двох автономних пристроїв захисту, що реагують на одну і ту саму ознаку небезпеки, щоб тільки при спрацьовуванні обох пристроїв відбувалося автоматичне відключення об'єкта. Крім того, в кожному конкретному випадку необхідно шукати можливість не повного відключення апарату, а переведення його на інший режим роботи.

2.3 Вибір і обґрунтування технічних засобів контролю і регулювання

Виробництво цитраргініну здійснюється на підставі спеціального дозволу (ліцензії), що видається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом. Підставою для видачі спеціального дозволу (ліцензії) на виробництво лікарського засобу є наявність відповідної матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, а також умов щодо контролю за якістю лікарських засобів.

Загальні вимоги до матеріально-технічної бази для виробництва цитраргініну, для проведення виробничого контролю його якості, а також технологічних регламентів встановлюються Державним комітетом України з медичної та мікробіологічної промисловості.

Системою технічних засобів для управління великомасштабними процесами є Plant Scape. Вона призначена для задоволення всіх потреб автоматизації. Це економічно доцільна, відкрита система управління для розробки і реалізації управління періодичними і безперервними процесами.

Система Plant Scape містить такі складові:

  1.  засоби реалізації управління з порожнім періодом управління;
  2.   гібридний контролер управління НС - 900 для інтегрального безперервного і дискретного управління;
  3.  систему   пружних   компактних   входів   та   виходів   з   додатковими віддаленими термінальними панелями Remote Termination Раnеl;
  4.   потужний процесор управління С 200;
  5.   систему входів і виходів з гальванічною розв'язкою;
  6.   різноманітний набір інтерфейсів з контролерами інших виробників;
  7.    робочий сервер Plant Scape;
  8.  архітектуру розподіленого серверу для розподілених в мережі об'єктів географічне — розгалужених систем;
  9.   опції конфігурації з резервування та без нього;
  10.  людино - машиний інтерфейс станції Plant Scape;
  11.   ротаційні   або   постійні   станції   для   забезпечення  максимуму пружності і ефективності;
  12.   високий дозвіл графічного інтерфейсу оператора;
  13.   візуалізація графіків - екрани моніторінгу в реальному часі;
  14.    пнемосхеми - вікна відносно технологічного процесу;
  15.   супервізорне програмне забезпечення з засобами різноманітного призначення (обробка аварійної сигналізації, зміна подій);
  16.  утиліти конфігурування і діагностики систем;
  17.   Displау Вuildег для створення потужної графіки, направленої на полегшення сприйняття інформації про об'єкт;
  18.    оперативна документація Кnowledge Вuildег;
  19.   Соntrol   Вuildег   з   допустимими   бібліотеками   управління   для побудови точок управління;

Гібридний контролер HC - 900 представляє собою вдосконалений контролер логічного управління і контуру управління, що має модульну конструкцію, що дозволяє задовольнити вимогам управління та збору даних для широкого діапазону технологічного обладнання. Він включає набір апаратних і програмних модулів, які можуть бути скомпоновані, щоб задовольнити будь-який з додатків широкого діапазону управління техпроцесом. Гібридний контролер HC900 може складатися з одного шасі контролера, або може бути з'єднаний мережею Ethernet з іншими контролерами для розширення галузі управління на широкий діапазон типових процесів.

Конструктивні особливості контролера HC-900 дозволяють користувачам і виготовлювачам комплектного устаткування (OEM), що є експертами в питаннях інтеграції систем, здійснювати складання систем, які відповідають широкому діапазону вимог. Будь-яка конфігурація може бути швидко змінена або розширена. І у вихідній конфігурації і в наступних модифікаціях, контролер HC-900 забезпечує оптимальний баланс між експлуатаційними можливостями та економічністю.

Контролер HC900 включає засоби забезпечення зв'язку через
мережу Ethernet з хост-системами такими, як Honeywell «Plant Scape Vista HMI», та іншими програмами ЧМІ (Людино-машинного інтерфейсу), які підтримують протоколи Ethernet Modbus. Крім того, комунікаційна структура контролера HC900 робить можливим віддалене розміщення компонентів входу/виходу, дозволяючи отримати істотну економію при виконанні монтажних з'єднань і прокладці кабелю.

Апаратні засоби контролера HC-900:

  1.  Модульна структура шасі, компоненти замовляються індивідуально відповідно до потреб,

2. Підключення до мережі Ethernet,

3.  Простота складання, модифікації і розширення,

4. Локальні і виносні шасі входів/виходів,

5. Паралельна обробка - мікропроцесор у кожному модулі виконує обробку сигналу для збереження частоти оновлення.

Контролер HC-900 забезпечує чудову якість управління на базі замкнутого контуру ПІД - регулювання (пропорційно-інтегрально- диференціального) і більш стійку обробку аналогових сигналів, ніж більшість логічних контролерів, без погіршення ефективності виконання логічних операцій. Передбачено окремий цикл швидкого сканування для виконання широкого асортименту логічних і обчислювальних функціональних блоків. Логічні блоки можуть також виконуватися одночасно з аналоговими функціональними блоками. Ці функціональні блоки можна повністю інтегрувати в комбіновану стратегію управління аналоговими і логічними величинами для забезпечення стійкої ефективності управління .

Функціональні особливості гібридного контролера HC-900:

- Повнофункціональна Розподільча Система Управління (DSC);

- Один контролер підтримує до 2050 точок;

- Управління невеликими - середніми процесами, логічне і послідовне управління, збір даних;

- Операторські панелі HC900 (опція) з інтеграцією бази даних;

- Відкриті інтерфейси: SCADA/HMI рішення на базі ПК - Honeywell Experion Vista, HS, LS, Honeywell Experion PKS/EBI або сторонніх виробників;

- Сенсорні панелі сторонніх виробників - послідовний зв'язок;
- Простота конфігурації і використання, ефективний з точки зору витрат;

- Інтеграція UDC, PLC, DCS;

- Резервування обладнання;

- Компактні розміри ( висота 137мм);

- Висока швидка дія, завдяки паралельній обробці даних;

- Пропорційно-інтегрально-диференційне регулювання з вдосконаленим автонастроюванням Accutune III;

- Настроювання пам'яті дозволяє виділяти пам'ять для профілів завдань, послідовностей і розкладів;

-Асортимент з понад 100 алгоритмів;
- Вдосконалені математичні функції.

Основні функції НС-900:

1)  автоматична настройка кожного контуру управління;

2) збереження профілей, змінення задач;

3) планувальник завдання, збереження до 10 програм змін;

4)   графічне  конфігурування   стратегії управління,   яке   містить  до   5000 функціональних блоків;

5)  великий набір алгоритмів для комбінування функцій аналогового та логічного управління;

6)  розширений моніторинг подій та аварійної сигналізації;

7)  додатковий дисковід 3  1/2 дюйма для архівування даних, завантаження програм та рецептів;

8) додатковий зв'язок RS232, Еthernet, протокол ТСР/IР;

9) універсальна напруга живлення (від 100 до 250 В), чи +24 В;

 

Найменування вимірного параметра і характеристика середовища

Місце виміру

Ціль виміру

Одиниця виміру

Регламентне значення

Діапазон виміру приладу

Властивості, тип приладу

Позиція на схемі.

1

2

3

4

5

6

7

8

Рівень:

1 лінія: Рівень розчину глюкози і меляси у витримувачі

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

м³

35

Рівень поживного середовища в реакторі для приготування поживного середовища

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

м³

35

Рівень культуральної рідини в інокуляторі

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень розчину NaOH

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень розчину НСІ

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень піногасника у збірнику

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень поживного середовища в ферментаторі

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75-80

Рівень біомаси в збірнику

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень культуральної рідини в реакторі для її стабілізації

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

2 лінія: Рівень поживного середовища в реакторі

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень суспензії в вакуум-фільтрі

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень води в збірнику

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

80

Рівень бетаїну в збірнику

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень сахарози в збірнику

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Рівень залишку розчину меляси

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

%

75

Температура:

1 лінія: Гріючої пари

На трубопроводі

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

°С

120

Температура при приготуванні поживного середовища

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

°С

40

Температура в теплообміннику для охолодження поживного середовища

В апараті

Контроль, регестрація

°С

30

Температура в інокуляторі

В апараті

Контроль, регестрація

°С

30

Температура в ферментаторі

В апараті

Контроль, регестрація

°С

30

Температура культуральної рідини

На трубопроводі

Контроль, регестрація

°С

35

Температура біомаси

На трубопроводі

Контроль, регестрація

°С

40

2лінія: Температура розчину меляси

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

°С

37

Температура води в теплообміннику

В апараті

Контроль, регестрація

°С

50-85

Температура розчину в іонообмінних колонках

На трубопроводі

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

°С

40

Температура в збірнику при гомогенізації цитраргініну

В апараті

Контроль, регестрація, регулювання сигналізація

°С

37

рН:

1 лінія:Значення рН в реакторі для приготування поживного середовища

В апараті

Контроль, регестрація

5-8

В інокуляторі

В апараті

Контроль, регестрація

5-8

В ферментаторі

В апараті

Контроль, регестрація

5-8

рН в реакторі для стабілізації культуральної рідини

В апараті

Контроль, регестрація

5-8

2 лінія: рН в реакторі для приготування розчину меляси

В апараті

Контроль, регестрація

5-8

Витрати:

1 лінія: Витрати при надходженні розчину в стерилізатор, витримувач і реактор для приготування поживного середовища

В трубопроводі

Контроль, регулювання, регестрація

м³/год

0,5

Витрати при надходженні поживного середовища в теплообмінник

В трубопроводі

Контроль, регулювання, регестрація

м³/год

0,5

Витрати при надходженні поживного середовища в інокулятор

В апараті

Контроль, регулювання, регестрація

м³/год

0,4

Витрати при надходженні поживного середовища в ферментатор

В апараті

Контроль, регулювання, регестрація

м³/год

0,5

Витрати при надходженні суспензії в вакуум-фільтр

В апараті

Контроль, регулювання, регестрація

м³/год

0,3

Витрати при надходженні біомаси в сушильну камеру

В апараті

Регулювання тиску в даному виробництві відбувається за допомогою датчика Rosemount 3051S. У датчиках тиску Rosemount 3051S застосовується конструкція Super Module. Вона являє собою повністю герметичний вузол, забезпечує найвижчий захист від проникнення пилу і води. До складу вузла входить плата електроніки та ємнісний перетворювач тиску, виконаний за сенсорною технологією Saturn. Основний і дублюючий сенсори ємнісного осередка, виконані за цією технологією, збільшують
надійність роботи датчика і значно покращують метрологічні характеристики.

Використання бездротового датчика для вимірювання параметрів технологічного процесу дозволяє збільшити кількість збирання інформації для більш ефективного управління. Застосування корпусу датчика типу Plant Web дозволяє вбудовувати додаткові плати розширення і модулі, що збільшує функціональність датчика, забезпечує зручність діагностики, значно знижує вартість обслуговування.

Рисунок- Конструкція датчика для регулювання тиску Rosemount 3051S
1. Суцільнозварна, герметична конструкція (Super Module), корпус датчика з
нержавіючої сталі. Захищає електроніку від пилу, вологи і шкідливих
домішок.
2. Ємкісний осередок, виконаний за сенсорною технологією Saturn TM.
3. Чутливі розділові мембрани платформи Coplanar TM. Мембрани
можуть бути виконані з різних матеріалів, у тому числі і сплавів для роботи в
агресивних середовищах.

4. Штепсельний роз'єм. Вихідні сигнали: 4-20 мA з HART Протоколом.
5. Електронна плата.

Основні властивості датчика Rosemount 3051S:

1.Характеризується невеликою похибкою: ± 0,025% (варіант Ultra), ± 0,055% (виконання Classic),

2.Перенастроювання діапазону вимірювань: 200:1 (виконання Ultra), 100:1 (виконання Classic),

3.Виконання розділових мембран з нержавіючої сталі 316L, Hastelloy,

4. Датчики тиску штуцерного виконання (з різними типами і розмірами приєднувальних різьб).

Рисунок 

Діапазони вимірюваного тиску:

  •  Мінімальний 0-0,025кПа;
  •  Максимальний 0-68,9 МПа.

Умови експлуатаційної характеристики датчика:
1. Температура навколишнього середовища від 40 до 85 ° С,

2.Температура зберігання від 46 до 110 ° С

Для регулювання температури використовують регулятор Метран 961. Сімейство технологічних регуляторів Метран  961 призначено для вимірювання, візуалізації, контролю та регулювання технологічних параметрів у різних галузях промисловості.

Залежно від конфігурації прилади виконують функції:
1. вимірювання та візуалізації значення технологічного параметра;
2. пристроїв сигналізації;
3. нормуючого перетворювача вихідних сигналів;
4. живлення датчиків на струмовій петлі;
5. регулятора температури або інших технологічних параметрів;
6. передачі вимірювальної інформації в систему управління по цифровому каналу.

Рисунок – Метран 961

Первинний перетворювач температури або датчик
з уніфікованим вихідним сигналом (УВС) підключається
до універсального аналогового входу регулятора. Інформація
про вхідний сигнал обробляється процесором. Потім проводиться цифрова
фільтрація сигналу. Отримане значення виводиться на
світлодіодне табло приладу. Мікроконтролер, зчитавши інформацію з вимірювального входу, залежно від обраного алгоритму роботи, видає
сигнали на вихідні пристрої:

- реле сигналізації;

- керуюче реле; 

- джерело вихідного струму.

Діапазон вимірюваних температур регулятора Метран  961 M (ТМК):

-200...-100;

-100…100

Межі основної допустимої похибки:

0,4-0,022·Т;

1,3-0,005·Т

Маса регулятора становить не більше 0,5 кг. Потужність, споживана від мережі 220 В, не перевищує 10 Вт.

Вологість вимірюють за допомогою вологоміра FC-WCM.

    Основні особливості:

  1.  Використання техніки мікрохвильових вимірювань ;
  2.  Конструкція у вигляді рівної прямої бобіни, мінімалізуючі втрати тиску;
  3.  Автоматична компенсація температури;
  4.   Слабка чутливість до наявності в потоці газу;
  5.  Ефективність в умовах високих температур;
  6.  Ефективність незалежно від властивостей нафти і води (навіть у випадку, якщо їх густина рівна);
  7.  Розширені можливості введення/висновку - два послідовні інтерфейси;
  8.  Аналогові виходи з перебудовування конфігурацій (до п'яти), п'ять аналогових входів і чотири аварійні сигнали;
  9.  Сумісність з багатьма плотномірами і розходомірами, що використовується для визначення компенсації впливу присутності газу і реалізації функцій автоматичної компенсації.

У виробництві цитраргініна рН вимірюють за допомогою PH-метра EXA.
Характеристика серії EXA:

  1.  Зручний інтерфейс, повна інформація на екрані; 
  2.  Швидкий доступ до вторинної інформації;
  3.   Розширена діагностика;
  4.   Проста і легка процедура калібрування (вбудовані таблиці);
  5.  Різні методи автоматичної температурної компенсації;
  6.   Різноманітні детектори та тримачі.

 

 

2.4 розробка і опис функціональної схеми автоматизації

Автоматизація  процесу виробництва цитраргініну здійснена на базі Рlаnt Sсаре, що працює разом з інтелектуальними контролер — вимірними приладами. На кожному етапі система Рlаnt Sсаре забезпечує стабілізацію режимних параметрів процесу за стандартними законами регулювання. Даний процес автоматизації здійснюється за допомогою контролера НС — 900, що управляє технологічними параметрами та виконує систему автоматичного контролю, регулювання, сигналізації, блокування та захисту. Параметри процесу контролюються за допомогою датчиків, що підтримують протокол НАRТ .

Витрати поживного середовища, гарячої та холодної води, гарячої пари здійснюються витратомірами, що мають вихідний аналоговий струменевий сигнал 4-20 мА та підтримують протокол НАRТ.

За допомогою насоса 1(7) та дистанційного управління поживне середовище потрапляє до збірника 1, в якому регулюється та сипналізується рівень (ЬЕ) позиція 6а та контролюється тиск (РЕ) позиція 7а. Для того, щоб контролювати заповнення апарату в певних межах на трубопроводі встановлюють витратоміри (РЕ) позиція За, які містять виконавчі механізми

дасоїіпе позиція 36 та заслінку позиція Зв. Для підтримки оптимальних умов ведення процесу контролюється, сигналізуєггься та реєструється тиск в межах 40-50 кПа інтелектуальним датчиком тиску Яозешоипі 3051С. Якщо рівень або тнск в апараті більший встановленого значення, а саме, виходить за межі 2 контрольних точок, то командний сигнал з гібридного контролеру НС - 900 надходить на виконавчий механізм Негсоїіпе позиції 36, який діє на регулюючий орган позиції Зв. Внаслідок чого клапан перекриває подачу рідини в апарат.

Аналогічним чином (за стандартним законом регулювання) контроль, реєстрацію, регулювання та сигналізацію витрат здійснюємо на позиціях: 8а, 9а, 10а, 11а, 12а,13а, 14а, 17а, 20а, 25а, 32а, 33а, 40а, 42а, 43а, 46а, 47а, 54а; рівня в апаратах за позиціями: 64а. 6а(4), 15а, 26(2), 36а, 44а, 48а.

Культуральна рідина в збірнику перемішується за допомогою мішалки (10), на якій відбувається вимірювання напруги за позицією 5а та кількості обертів мішалки, що керуються дистанційним управлінням 4.

В системі передбачено ручне керування імпеллером за допомогою перемикачів розташованих по місцю.

Компоненти поживного середовища зливаються в апарат для перемішування. Після чого насосом 1 (7) дана рідина перекачується у нагрівам, в який подається гаряча пара, витрати якої регулюють виконавчим механізмом позиції 206 та заслінкою позиції 20в.

Витрати гарячої пари регулюють за зазначеним способом відносно позиції 54а датчиком Метран - 360.

За рахунок конкретної температури позиції 19а в апараті утворюється певний тиск за позицією 18а, який вимірюємо контрольно — вимірювальним приладом Ко8етошіі-30518 для того щоб забезпечити сталу роботу нагрівана. Якщо тиск вище зазначеного значення, то на гібридний контролер НС - 900 потрапляє аналоговий сигнал 4-20 мА.

В апаратах 1, 2, 3,4, 5, 6, 9, 10, 11, 14, 15 необхідно контролювати та в апараті 9, 10 регулювати надлишковий тиск. Регулювання здійснюється за , наступною схемою: результат вимірювання з контрольно - вимірювального і приладу тиску 27а(2) надходить у вигляді цифрового аналогового сигналу [ 4-20 мА, який надходить до гібридного контролеру НС - 900 в якому [ здійснюють порівняння отриманого значення з попередньо заданим регламентним значенням. У разі невідповідності цих значень гібридний контролер НС - 900 направляє сигнал до виконавчого механізму Негсоїіпе за позицією 586, який підсилює отриманий сигнал і приводить в дію регулюючий клапан 58в, а саме, відчиняє заслінку для скиду надлишкових газів, утворюючи надлишковий тиск. Під час отримання певного тиску в ферментері виконавчий механізм закриває заслінку і тиск в апараті вважається відповідним. Контролювання тиску відбувається шляхом індикації, реєстрації та сигналізації за позиціями: 7а(4), 16а, 37а, 45а.

В біотехнологічних процесах важливим є контроль біохімічних, біологічних та фізико - хімічних показників процесу ферментації. Виходячи з цього рекомендовано в апаратах 9, 10 відтворювати такі функції: контролювати - цілісність клітини (АЕ) позиція 28а(2), щільність клітини (ДЕ) позиція 31а(2), вміст вторинних метаболітів (СЕ) позиція 34а.

Щільність клітини — основана на вимірі інтенсивності пучка світла при проходженні через культуру. Щільномери вимірюють оптичну густину культури.

Концентрація біомаси — це основний метод контролю процесу ферментації. Вимірювання здійснюється в концентратомірі, який оснований на принципі виміру оптичної щільності або світло поглинання. Світловий промінь проходить через кювету з шаром суспензії та виходить з неї у вигляді дифузного розсіяного світла. Вимірювання здійснюється шляхом реєстрації різниці щільності шару суспензії, яку співвідносять з областями спектру поглинання світла мікроорганізмів і відсутності поглинання.

Сигнал від інтерференційних світло - фільтрів підсилюється і направляється до приладу, який відображає дані або будує за принципом самописця лінійність показань.

Регулюванню також підлягає концентрація водних іонів (()Е)рН, позиція 29а, яке відбувається наступним чином: оптимальне значення рН для культивування ЬасіоЬасіїїш сіеІЬгиескіі зиЬзр. Ьиі&агісш 5,5 — 6,5. Для цього передбачено функцію регулювання за допомогою трубопроводів по яких подаються кислоти або луги, витрати яких регулюються витратоміром Метран - 360. Внаслідок відхилення рН від оптимального, а саме підкисленні середовища (рН<6), необхідно додавати луги.

Важливим технологічним параметром від якого залежить ефективність протікання процесу є температура на виході, яку необхідно контролювати. Контролюється та сигналізується температура поживного середовища в межах 35 - 37 °С датчиком температур Метран - 280. В результаті відхилення температури продукту на виході від встановленої або попередньо введеної оператором оптимальної величини — температура продукту на виході, яка реєструється, регулюється та підлягає сигналізації - регулювання її здійснюється таким чином: контрольно — вимірювальний прилад передає аналоговий сигнал 4-20 мА до гібридного контролеру НС — 900, який здійснює порівняння отриманого значення з попередньо заданими. Аналогічним чином контроль температури проводиться на позиціях: 19а, 21а, 22а, 23а, 24а, 35а, 38а, 39а, 52а, 55а, 57а.

Для якості готового продукту необхідно контролювати вологість в апараті та на виході з нього, яка залежить від подачі гарячої пари. Позиції 50а, 53а, 55а регулюються шляхом зміни і взаємодії технологічних параметрів (подача гарячої пари), від яких залежить кількість готового Цріуііу, цілісність апарату і безпечність його роботи.

        Контроль і керування об’єктом(друга частина);

- - аналіз технологічного процесу як об'єкту управління і автоматизації;

- - вибір і обґрунтування параметрів контролю і регулювання;

- - вибір і обґрунтування технічних засобів контролю і регулювання;

- - розробка і опис функціональної схеми автоматизації;

- - розрахунок оптимальних налаштувань регулювальника (за вказівкою керівника);

- - список використаних літературних джерел;

- - додатки (з потреби).




1. Белки плазмы крови
2. ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНОЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ТОВАРОЗНАВСТВА
3. физиологическая кровопотеря в родах не должна превышать 03 от массы тела а после потери 400 мл крови вообще с
4. тематика 0 Мікробіологія 0 Правознавство
5. Про енергозбереження та енергоаудит від 23 лютого 2010 року
6. рефератов по физкультуре для студентов заочного отделения
7. Организация отбора персонала на предприятии
8. Кемпінг Програма
9. развитие права.
10. і Обов~язкова та необов~язкова проводка лоцманом судна
11. і БІОХІМІЯ ТЮТЮНОВОГО ДИМУ І ДІЯ ЙОГО НА ОРГАНІЗМ
12. Однако объем лекции не позволяет рассмотреть весь достаточно широкий спектр вопросов этой проблематики
13. Основные закономерности ВНД детей
14. тема способов приемов с помощью которых статистика исследует массовые явления образует статистическую мет
15. статья 12 и обеспечения единого порядка организации на предприятиях в учреждениях и организациях связи рабо
16. 1 1 Соціальна справедливість і соціальна рівність
17.  noso logi наука о болезнях 2
18. Итальянский театр эпохи Возрождения
19. українське питання в міжнародній політиці напередодні другої світової війни Наприкінці 30х років україн
20. Логика античного мифа невзирая на охлаждающее ее слово логика