Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Бухгалтерський облік Обґрунтувати потребу виникнення та розвитку господарського обліку

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 30.5.2024

PAGE   \* MERGEFORMAT 6

Питання до іспиту з дисципліни «Бухгалтерський облік»

  1.  Обґрунтувати потребу виникнення та розвитку господарського обліку. Розкрити зміст поняття «господарський облік». Види господарського обліку.
  2.  Дати визначення поняття «вимірник бухгалтерського обліку». Види та особливості вимірників бухгалтерського обліку.
  3.  Розкрити зміст основних функцій бухгалтерського обліку (інформаційної, контрольної, управлінської та виховної). Розкрити зміст поняття «якісні параметри облікової інформації».
  4.  Дати характеристику структури державного регулювання бухгалтерського обліку в Україні. Назвати державні органи, що регулюють питання методології, порядку ведення обліку та складання фінансової звітності.
  5.  Дати визначення понять «предмет» і об’єкт» бухгалтерського обліку. Основні класифікаційні групи, за якими поділяються об’єкти бухгалтерського обліку. Дати визначення поняття суб’єкта бухгалтерського обліку.
  6.  Дати визначення понять «метод бухгалтерського обліку». Розкрити зміст і значення елементів методу бухгалтерського обліку. Назвати класифікаційні групи елементів методу бухгалтерського обліку.
  7.  Дати визначення поняття «баланс». Що таке «актив» і «пасив» балансу? Які особливості побудови балансів? Що таке «валюта балансу»? «балансова стаття»? «оцінка статті»? Пояснити, що таке активні, пасивні, основні та регулюючі статті балансу. З яких розділів складається актив і пасив балансу?
  8.  Чим обумовлені зміни у бухгалтерському балансі? Дати характеристику типів змін бухгалтерського балансу.
  9.  Дайте характеристику формули балансового рівняння та аналітичних співвідношень, що воно утворює (структурного співвідношення та формули чистих активів). Дайте визначення поняття «балансова стаття», обґрунтуйте необхідність читання й аналізу балансу.
  10.  Дайте характеристику Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  11.  Дати визначення поняття «бухгалтерський рахунок». Що означають поняття «дебет», «кредит», «оборот», «сальдо»? Що означає термін «відкрити рахунок бухгалтерського обліку»? Яка будова активного рахунка? Яка будова пасивного рахунка?
  12.  Що таке План рахунків? Пояснити зміст і призначення синтетичних та аналітичних рахунків. Пояснити взаємозв’язок між даними синтетичного та аналітичного обліку. Пояснити зміст і призначення субрахунків.
  13.  Що таке подвійний запис? Пояснити значення термінів «кореспонденція рахунків», «бухгалтерська проводка», «бухгалтерська контировка». Що таке прості та складні бухгалтерські проводки?
  14.  Що таке поточний облік? Що таке хронологічний та систематичний облік? Для чого призначений Журнал реєстрації господарських операцій? Що таке оборотно-сальдова відомість?
  15.  Розкрити зміст понять: «документування», «бухгалтерський документ», «первинний документ». Що таке реквізити документу? Назвати обов’язкові та додаткові реквізити первинних документів.
  16.  Дайте характеристику змісту і будови оборотно-сальдової відомості. Поясніть рівність її підсумків і розкрийте контрольно-аналітичне значення.
  17.  Який порядок бухгалтерської обробки первинних документів? Що таке облікові регістри та який порядок їх ведення? Розкрити зміст понять «уніфікація» і «стандартизація» документів.
  18.  Розкрити основні вимоги до змісту й оформлення бухгалтерських документів. Розкрити зміст поняття «бухгалтерська помилка». Способи виправлення помилок у документах.
  19.  Розкрити зміст поняття «документооборот». З якою метою складається графік документообороту на підприємстві? Який порядок зберігання бухгалтерських документів? Розкрити зміст понять «поточний архів» і «постійних архів»?
  20.  Розкрити зміст понять «оцінка» і «калькулювання». Що є об’єктами калькулювання собівартості виробництва продукції? За якими ознаками здійснюють групування витрат виробництва? Поясніть, що таке «стаття собівартості» («калькуляційна стаття»).
  21.  Розкрийте економічну сутність процесу постачання. Визначте завдання обліку придбання матеріальних цінностей.
  22.  Розкрийте економічну сутність та завдання обліку процесу виробництва.
  23.  Розкрийте економічну сутність та завдання обліку процесу реалізації.
  24.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку, призначений для обліку розрахунків за страхуванням, наведіть його характеристику.
  25.  Розкрийте особливості обліку придбання, створення та реконструкції основних засобів. Наведіть характеристику відповідного рахунка обліку.
  26.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку, призначений для обліку розрахунків з оплати праці, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік розрахунків з оплати праці.
  27.  Розкрийте особливості обліку придбання, створення нематеріальних активів. Наведіть характеристику відповідного рахунка обліку.
  28.  Вкажіть рахунки синтетичного обліку довгострокових і короткострокових векселів виданих, поясніть їх призначення, дайте характеристику.
  29.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку коштів на рахунках в банках, наведіть його характеристику. Назвіть та охарактеризуйте регістр аналітичного обліку грошових коштів на рахунках в банках.
  30.  Розкрийте економічний зміст поняття «дивіденди». Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків з учасниками, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік розрахунків з учасниками.
  31.  Розкрийте зміст поняття «дебіторська заборгованість», наведіть її класифікаційні ознаки та вкажіть відповідні рахунки обліку.
  32.  Розкрийте зміст поняття «податки», наведіть приклади загальнодержавних та місцевих податків і зборів. Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків за податками і платежами, наведіть його характеристику.
  33.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків з покупцями і замовниками, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст основних документів первинного обліку розрахунків з покупцями і замовниками.
  34.  Вкажіть рахунки синтетичного обліку довгострокових та короткострокових позик, наведіть їх характеристику.
  35.  Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за виданими авансами, наведіть його характеристику. Наведіть приклади документів, що дають підставу для оформлення авансових платежів.
  36.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік розрахунків з постачальниками та підрядниками.
  37.  Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків з підзвітними особами, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст основних документів первинного обліку розрахунків з підзвітними особами.
  38.  Розкрийте зміст понять «неоплачений капітал» та «вилучений капітал». Вкажіть рахунки синтетичного обліку неоплаченого та вилученого капіталу, наведіть їх характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік неоплаченого та вилученого капіталу.
  39.  Розкрийте економічний зміст поняття «претензія», порядок її документального оформлення. Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за претензіями, наведіть його характеристику.
  40.  Розкрийте зміст поняття «нерозподілений прибуток (непокритий збиток)». Вкажіть рахунок синтетичного обліку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), наведіть його характеристику.
  41.  Розкрийте економічний зміст поняття «матеріальна відповідальність», порядок визначення розміру завданих збитків від нестачі матеріальних цінностей. Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за відшкодуванням завданих збитків, наведіть його характеристику.
  42.  Розкрийте зміст поняття «резервний капітал», порядок його формування. Вкажіть рахунок синтетичного обліку резервного капіталу, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік резервного капіталу.
  43.  Розкрийте зміст поняття «довгострокова дебіторська заборгованість», вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку та його характеристику.
  44.  Розкрийте зміст поняття «додатковий капітал», порядок його формування. Вкажіть рахунок синтетичного обліку додаткового капіталу, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік додаткового капіталу.
  45.  Розкрийте зміст понять «сумнівна заборгованість», «безнадійна заборгованість», «резерв сумнівних боргів». Вкажіть рахунок синтетичного обліку резерву сумнівних боргів, наведіть його характеристику.
  46.  Розкрийте зміст поняття «пайовий капітал», порядок його формування. Вкажіть рахунок синтетичного обліку пайового капіталу, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік пайового капіталу.
  47.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку поточних фінансових інвестицій, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст поняття «еквіваленти грошових коштів» та поясніть, як здійснюється аналітичний облік поточних фінансових інвестицій.
  48.  Розкрийте зміст поняття «статутний капітал», порядок його формування. Вкажіть рахунки синтетичного обліку неоплаченого капіталу і статутного капіталу, наведіть їх характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік статутного капіталу.
  49.  Поясніть, що входить до складу витрат основної діяльності підприємства. Вкажіть рахунки синтетичного обліку, призначені для обліку витрат основної діяльності, наведіть їх характеристику.
  50.  Розкрийте зміст поняття «інвестиції», наведіть приклади. Вкажіть рахунок синтетичного обліку інвестицій, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік інвестицій.
  51.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку, призначений для обліку собівартості реалізації, наведіть його характеристику. Назвіть первинні документи, якими оформлюється реалізація продукції (товарів, робіт, послуг) на підприємстві.
  52.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку поточних фінансових інвестицій, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст поняття «еквіваленти грошових коштів» та поясніть, як здійснюється аналітичний облік поточних фінансових інвестицій.
  53.  Поясніть, що входить до складу витрат операційної діяльності (крім основної). Вкажіть відповідні рахунки синтетичного обліку, дайте їх характеристику.
  54.  Розкрийте зміст понять «сумнівна заборгованість», «безнадійна заборгованість», «резерв сумнівних боргів». Вкажіть рахунок синтетичного обліку резерву сумнівних боргів, наведіть його характеристику.
  55.  Поясніть, що входить до складу витрат фінансової та інвестиційної діяльності. Вкажіть відповідні рахунки синтетичного обліку, дайте їх характеристику.
  56.  Розкрийте зміст поняття «довгострокова дебіторська заборгованість», вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку та його характеристику.
  57.  Поясніть зміст і призначення рахунка 97 «Інші витрати», наведіть його характеристику.
  58.  Розкрийте економічний зміст поняття «матеріальна відповідальність», порядок визначення розміру завданих збитків від нестачі матеріальних цінностей. Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за відшкодуванням завданих збитків, наведіть його характеристику.
  59.  Розкрийте зміст поняття «надзвичайні витрати». Вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку, наведіть його характеристику.
  60.  Розкрийте економічний зміст поняття «претензія», порядок її документального оформлення. Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за претензіями, наведіть його характеристику.
  61.  Поясніть, що входить до складу доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), вкажіть відповідний рахунок обліку, його характеристику.
  62.  Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків з підзвітними особами, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст основних документів первинного обліку розрахунків з підзвітними особами.
  63.  Поясніть, що входить до складу інших операційних доходів діяльності підприємства. Вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку, наведіть його характеристику.
  64.  Вкажіть рахунок (субрахунок) синтетичного обліку розрахунків за виданими авансами, наведіть його характеристику. Наведіть приклади документів, що дають підставу для оформлення авансових платежів.
  65.  Поясніть зміст і призначення рахунка 74 «Інші доходи», наведіть його характеристику.
  66.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків з покупцями і замовниками, наведіть його характеристику. Розкрийте зміст основних документів первинного обліку розрахунків з покупцями і замовниками.
  67.  Поясніть, що входить до складу доходів фінансової та інвестиційної діяльності. Вкажіть відповідні рахунки синтетичного обліку, дайте їх характеристику.
  68.  Розкрийте зміст поняття «дебіторська заборгованість», наведіть її класифікаційні ознаки та вкажіть відповідні рахунки обліку.
  69.  Поясніть зміст і призначення рахунка 74 «Інші доходи», наведіть його характеристику.
  70.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку виробничих запасів, наведіть його характеристику.
  71.  Розкрийте зміст поняття «надзвичайні доходи». Вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку, наведіть його характеристику.
  72.  Дайте визначення поняття «виробничі запаси», вкажіть критерії їх визнання активом та способи оцінки.
  73.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку коштів на рахунках в банках, наведіть його характеристику. Назвіть та охарактеризуйте регістр аналітичного обліку грошових коштів на рахунках в банках.
  74.  Вкажіть рахунок синтетичного обліку касових операцій, наведіть його характеристику. Назвіть регістр аналітичного обліку касових операцій та розкрийте порядок його ведення.
  75.  Поясніть, що входить до складу витрат основної діяльності підприємства. Вкажіть рахунки синтетичного обліку, призначені для обліку витрат основної діяльності, наведіть їх характеристику.
  76.  Розкрийте зміст поняття «кредит», наведіть його класифікаційні ознаки, вкажіть порядок документального оформлення кредитних відносин та відповідні рахунки обліку.
  77.  Поясніть, що входить до складу доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), вкажіть відповідний рахунок обліку, його характеристику.
  78.  Вкажіть рахунки синтетичного обліку нематеріальних активів, зносу (амортизації) нематеріальних активів, наведіть їх характеристики.
  79.  Поясніть зміст і призначення рахунка 97 «Інші витрати», наведіть його характеристику.
  80.  Наведіть ознаки класифікації основних засобів для цілей бухгалтерського обліку. Розкрийте зміст понять «виробничі» та «невиробничі основні засоби»; «власні» та «орендовані основні засоби»; наведіть приклади. Розкрийте зміст основних документів первинного обліку основних засобів.
  81.  Дайте визначення поняття «фінансовий результат». Вкажіть відповідний рахунок синтетичного обліку, наведіть його характеристику.


Структура екзаменаційного білета

Перше питання – загальнотеоретичне.

Друге і третє питання – розкрити зміст певного поняття (об’єкта обліку), вказати рахунок обліку, дати характеристику цього рахунку та пояснити особливості синтетичного та аналітичного обліку.

Четверте питання – Завдання. Визначити кореспонденцію рахунків за наведеними господарськими операціями або розкрити зміст господарських операцій за наведеними кореспонденціями.

Приклад.

Екзаменаційний білет № ____

з дисципліни  Бухгалтерський облік кафедри бухгалтерського обліку

(для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»)

  1.  Дайте характеристику Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  2.  Розкрийте економічний зміст поняття «дивіденди». Вкажіть рахунок синтетичного обліку розрахунків з учасниками, наведіть його характеристику. Поясніть, як здійснюється аналітичний облік розрахунків з учасниками.
  3.  Розкрийте зміст поняття «дебіторська заборгованість», наведіть її класифікаційні ознаки та вкажіть відповідні рахунки обліку.
  4.  Завдання. Визначити кореспонденцію рахунків за наведеними господарськими операціями.

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн.

Прийнято рішення про зарахування частини додаткового капіталу на збільшення статутного капіталу підприємства  

Формування (поповнення) резервного капіталу за рахунок прибутку підприємства

Використано резерв на збільшення розміру статутного капіталу

Використано резервний капітал для покриття збитків

Визначено фінансовий результат (прибуток) від діяльності підприємства

Визначено фінансовий результат (збиток) від діяльності підприємства

Бажаю Успіху. .




1. Курсовая работа на тему- Расчет и проектирование санитарно ~ защитной зоны полигона твердых бытовых отход
2. реферату- Держава скіфівРозділ- Історія України Держава скіфів Історія державноправового розвитку на те
3. Некоммерческие организации в целом и Фонды в частности
4. Беккерель Антуан Анри
5. Характеристики ВМС Великобритании
6. Методические рекомендации для самоподготовки студентов к семинарским и практическим занятиям по дисцип
7. Кундалини Одна из самых популярных и действенных техник Ошо
8. Невже тобі на таблицях залізнихЗаписано в сусідів бути гноємТяглом у поїздах їх бистроїзних Невже пові
9. Из гидропроекта
10. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 2 по дисциплине- Безопасность жизнедеятельности
11. темами СМИ каждой страны есть немалые черты сходства а также важные особвнности позволяющие говорить об их
12. коллагеновый комплекс парфюмерная компози 1 ция.
13. СИРОТ И ДЕТЕЙ ОСТАВШИХСЯ БЕЗ ПОПЕЧЕНИЯ РОДИТЕЛЕЙ НА ВОСПИТАНИЕ В СЕМЬИ Правительство Российской Феде
14. Распределение Стъюдента и его использование при построении доверительных интервалов СОДЕРЖАНИЕ ВВЕ
15. тема очень актуальна в наши дни
16. Тема- Основи конституційного права України I1
17. а людей из зараженного района
18. Лекція - Методика розрахунку ФОТ Складається із фондів тарифної заробітної плати погодинників і відрядни
19. Тема- Человек Его права и свободы
20. Задание 1- Определение рыночной стоимости облигации стр