Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

14.3 Положення про студентське самоврядування в ЗНУ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


СТУДЕНТСЬКА РАДА ЗНУ

Сектор правової допомоги студентству

Р О З ‘ Я С Н Е Н Н Я

(не є офіційним відповідно до п.14.3 Положення про студентське самоврядування в ЗНУ.

У разі незгоди з роз’ясненням звертайтеся до юридичного відділу ЗНУ)

щодо тлумачення норм 8.3.2.2, 8.3.2.3, 8.3.2.4, 8.3.2.8 Положення про студентське самоврядування в ЗНУ

До сектору правової допомоги студентству ЗНУ звернулися старости академічних груп з проханням надати тлумачення пунктам 8.3.2.2, 8.3.2.3, 8.3.2.4, 8.3.2.8 Положення про студентське самоврядування в ЗНУ, яке набуло чинності 17.12.2013 року (далі - Положення).

Пункт 8.3.2.2 Положення вимагає від старост академічних груп на заняттях надавати у "Відомостях відвідування" встановленого зразка об'єктивні дані про присутність студентів групи.

Під «відомостями відвідування» в даному пункті слід мати на увазі дані розділу другого журналу обліку роботи академічної групи «Облік проведення занять та їх відвідування». Поняття «встановленого зразка» слід тлумачити як встановлення форми журналу обліку роботи академічної групи № Н-5.01.2 Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України 29 березня 2012 року № 384 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 05 червня 2013 року № 683). «Об’єктивні дані» - це ті дані, що відповідають дійсному стану присутності чи відсутності кожного конкретного студента на занятті.

Пункт 8.3.2.3 Положення вимагає від старост академічних груп надавати до деканату "Відомості відвідування" у встановлений термін (разом із довідками встановленої форми про причини пропусків студентами лекцій та практичних занять).

Чинним законодавством та нормативними актами на рівні ЗНУ не встановлено терміну надання до декаату «відомостей відвідування», що містяться в журналах академічних груп. Тому наголошуємо, що встановлення такого строку залежить від суб’єкта, якому мають надаватися відомості - від деканату факультету. Якщо строк (або термін) подання відомостей не встановлено, це означає обов’язок старости групи подавати такі відомості для перевірки на першу ж вимогу декана факультету або його заступника з навчальної роботи.

Пункт 8.3.2.4 Положення покладає на старост груп обов’язок з'ясовувати причину тривалої (більше 3-х навчальних днів) відсутності студента на заняттях та подавати офіційне повідомлення про це до деканату.

Засади добровільності, демократичності, гуманності, на яких діють органи студентського самоврядування в ЗНУ (відповідно до пункту 1.4 Положення), а також обов’язок адміністрації створити умови, необхідні для ефективної діяльності органів студентського самоврядування (пункт 10.2 Положення), у комплексному розумінні з тим, що староста групи є первинною, найважливішою ланкою студентського самоврядування, - дають можливість надавати звужувальне тлумачення тим обов’язкам старости групи, що стосуються його взаємовідносин з адміністрацією, на тій підставі, що староста не є працівником ЗНУ і виконує свої обов’язки добровільно. Тому обов’язок, зазначений у пункті 8.3.2.4 Положення, вимагає від старости групи:

- виставлення відмітки про неповажний пропуск заняття студентом, який не надав документ, що підтверджує поважність такої причини;

- збереження всіх документів (або їх копій) про поважність причини пропуску, що надаються студентами;

- надання таких документів разом з журналом у строк або на вимогу деканату, відповідно до пункту 8.3.2.3 Положення.

В пункті 8.3.2.4 не міститься обов’язок складати окремий документ «офіційне повідомлення», адже це не передбачено статутом ЗНУ і наказами Міністерства освіти і науки України. Таким офіційним повідомленням є усне повідомлення або надання документів старостою при виконанні ним обов’язку з подання «відомостей відвідування» до деканату у встановлений строк (пункт 8.3.2.3 Положення).

Пункт 8.3.2.8 Положення закріпив обов’язок з’являтися на кожний старостат факультету, який проводиться адміністрацією, головою студентської ради факультету або, в разі відсутності з поважних причин, забезпечувати присутність на засіданні свого заступника.

Цей обов’язок є безумовним, адже старостат є єдиним надійним та перевіреним джерелом інформування академічних груп про важливі події у навчальній, соціально-побутовій, правовій, науковій, виховній, спортивній, культурно-масовій, благодійній та інших сферах студентського життя. Крім того, виключно старостат може формувати списки делегатів на Конференцію студентів ЗНУ, конференції студентів факультетів, направляти делегата на участь у Тимчасовій виборчій комісії, а також рекомендувати академічним групам достроково зняти з посад старост.

У разі, якщо з поважних причин староста групи не може відвідати старостат, він має забезпечити в ньому участь свого заступника. Староста групи, відповідно до пункту 8.3.2.7 Положення, зобов’язаний одразу після обрання на посаду призначити заступника, при необхідності – двох заступників (першого заступника і заступника), які виконують повноваження старости групи у випадку неможливості їх виконання ним самим. Отже, участь уповноваженої особи від академічної групи є безумовною на будь-якому старостаті.

Нагадуємо, що неявка на старостат з неповажних причин старости групи або його заступника тягне за собою застосування до старости групи усного попередження, повторна неявка - застосування попередження про неповну посадову відповідність, яке оголошується деканом або заступником декана факультету. Неявка втретє без поважних причин є підставою для попередження про неповну посадову відповідність, а також внесення до порядку денного засідання студентської ради факультету подання декана, заступника декана факультету про рекомендацію щодо усунення старости групи з посади достроково. Таке рішення має прийняти студентська рада факультету не менш як двома третинами від складу старост груп.

Необхідність ініціювання усунення старост груп з посад не менш як двома третинами старост може стати підставою для існування ситуації «замкненого кола»: неможливості зібрати старостат з такою кількістю присутніх. Таке зловживання може бути подолано за допомогою скликання Конференції студентів факультету, яка відповідно до пункту 5.3.2 Положення, наділена компетенцією вирішувати будь-які питання, що відносяться до компетенції студентської ради факультету, - у тому числі ініціювати усунення старост груп з посад.

Наголошуємо на тому, що для студентської громади ЗНУ норми Положення є обов’язковими для виконання.

З повагою, сектор правової допомоги студентству при Студентській Раді ЗНУ.




1. .А. Сухомлинский Считается что наиболее высокий уровень деятельности достигается человеком в творчестве
2. Источники и Историография по истории древнего мира Источники бывают вещественные и письменные.html
3. Профилактика сосудистых осложнений сахарного диабета
4. Описание технологического процесса изготовления печатной платы Разработка конструкции печатного узла
5. Основы бухгалтерского учета и налогообложения Ведение бух
6. В главе 2 размышляя о первичном становлении общения мы уже немало рассказали о ситуативно~личностном общен
7. МЕДИЦИНА МОСКВА 1971 УДК 616
8. на тему- Договор дарения Выполнила студентка 2 курса ОСО специальность Юриспруденция Буг
9. а Дата добавления- март 2006г
10. Контрольная работа для заочной формы обучения продвинутый уровень
11. номерами для временного проживания туристов
12. Тема - Философское учение о бытии и материи
13. Горюче-смазочные материалы
14. Реферат з дисципліни- Реферат з дисципліни- Технологія зведення реконструкція та ремонт будів
15. Лабораторна робота 4 Ознайомлення з роботою струменевого принтера 1
16. тематики. Часть 3.rdquo; Содержание КВМ Часть 3
17. ки быв. периодго непрерго и полунепрго дейст
18. 1995 гг определялась переходом экономики в фазу стабилизации и углублением качественной трансформации мотив
19. Об утверждении порядка уведомления федеральными государственными гражданскими служащими Росмолодежи о фак
20. на тему Регулятор прицельного торможения поезда метрополитена на базе нечёткой логики