Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

. Техніка безпеки 2

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

4. Розробка заходів з охорони праці для робочого місця експерта з кадрів

2.1. Техніка безпеки

2.1.1.Загальна характеристика умов

Питання з охорони праці будуть розглядатися для приміщення, в якому працює експерт з кадрів. Робоче приміщення експерта з кадрів знаходиться в головному приміщенні підприємства на другому поверсі. Раціональною є прямокутна форма кімнати зі співвідношенням сторін 1:1,5 (максимум 1:2), мінімальна висота стелі - 3,25 м, ширина - 2,5 м.

Для роботи експерта з кадрів необхідних письмовий стіл, стілець з підлокітниками, що регулюються по висоті сидінням і за кутом нахилу спинкою.  . Звичайно використовують двотумбові столи 78 см заввишки та розмірами поверхні 78x156 см. Бокові тумби можуть бути обладнані пристосуванням для зберігання картотеки. Робочий стіл мусить бути обладнаний необхідними засобами оргтехніки. У верхньому лівому ящику столу повинна знаходитись касета з клейкою стрічкою, зшивач, пристрій для дрібних канцелярських предметів. У правому верхньому ящику можна розмістити реєстраційну чи контрольну картотеку. Відстань між стіною і робочим місцем - 140 см, відстань від робочого місця до шафи або стелажа - 180 см.

Згідно проекту рекомендується щоб робоче місце експерта з кадрів має бути організоване таким чином, щоб розумові та фізичні зусилля спеціаліста спрямовувалися на виконання його функціональних обов'язків без будь-яких перешкод.

Робоче приміщення експерта з кадрів  умовно поділяють на такі зони:

1.     управління (робочі приміщення заступника керівника установи з роботи з кадрами, начальника відділу кадрів, начальника відділу підготовки кадрів тощо);

2.     робота   з   відвідувачами   (об'єднує  зону  робочого   місця

інспектора (референта) з кадрів і зону відвідувача, обладнану необхідним набором меблів);

3.     роботи з документами (тут знаходяться робочі місця більшості співробітників кадрової служби, обладнані всім необхідним для одержання інформації, її обробки, зберігання та видачі документів та матеріалів);

4.     очікування (тут відвідувачі чекають прийому і одночасно можуть отримати первинну інформацію про підприємство, в разі необхідності заповнити формуляри кадрових документів);

5.     зберігання документів (тут зберігаються картотеки, особові

справи та трудові книжки працівників, звіти про стан роботи з

кадрами тощо).

В приміщенні, де працює експерт з кадрів заходиться 1 комп’ютер, 1 принтер, 2 телефони та прилад для прийняття факсу.

Висота від підлоги до стелі повинна бути не менше 3м.Мінімальна площа приміщення, де працює експерт з кадрів повинна бути не менше 10м2.

Так, як в приміщенні майже постійно знаходяться люди тоді в приміщенні необхідна наявність природного, а також штучного освітлення.

В приміщенні також передбачається припливно-витяжна система з рекуперацією, а також удосконалена система опалення приміщення.

В робочому процесі можуть виникнути можливі небезпеки під час застосування електричної енергії такі, як:

- коротке замикання в мережі;

- ураження електричним струмом.

2.1.2. Електробезпека

Приміщення, в якому працює експерт з кадрів відноситься до приміщень без підвищеної небезпеки ураження електричним струмом. Приміщення без підвищеної небезпеки характеризуються нормальною вологістю та відсутністю пилу, наявністю не струмопровідної (ізольованої) підлоги. В них відсутні ознаки двох інших класів. У більшості випадків до приміщень без підвищеної небезпеки належать кабінети, зали, лабораторії, приладні ділянки машинобудівних заводів.

Проектом рекомендуються такі заходи, щодо захисту від ураження електричним струмом в приміщенні без підвищеної небезпеки наступні:

-  застосування малих напруг. При виконанні деяких видів робіт виникає необхідність в освітлювальних приладах. Тому для безпеки при користуванні світильниками застосовують знижена напруга (наприклад, 12, 36 і 42 В). У звичайних умовах напруга 42 В і нижче відповідно до Правил влаштування електроустановок віднесені до малих (безпечним) напруженням;

- Захисне заземлення. Дотик до нетокопроводящих частинам, на які потрапило напруга, може призвести до таких же тяжких наслідків, як і при безпосередньому дотик до струмопровідних частин. Для захисту від ураження струмом заземлюють нетокопроводящих металеві частини електроустановок.

Захисне заземлення - це навмисне електричне з'єднання з землею або її еквівалентом металевих, не призначених для проходження струму частин, які при пошкодженнях електрообладнання можуть випадково виявитися під напругою. Воно може виконуватися за допомогою спеціально споруджених штучних і природних заземлювачів. Заземлювач - це провідник або група провідників, які безпосередньо з'єднані з землею. Штучні заземлювачі застосовуються лише в тих випадках, якщо поблизу немає природних або їх застосування неможливе.

Природними заземлювачами виступають підземні кабелі, металеві конструкції, надійно з'єднані з землею;

- захисне відключення. Це - швидкодіючий захист, який забезпечує автоматичне відключення установки при появі в ній небезпеки ураження струмом. Захисне відключення є найбільш способом захисту конструктивних частин обладнання від появи небезпечної напруги; відключають автоматичними вимикачами або контакторами зі спеціальним реле відключення. Захисне відключення може застосовуватися на установках з ізольованою і заземленою нейтраллю.

Мережа, від якої живиться все обладнання в приміщенні має постійний незмінний струм. Робоча напруга 220-380В. Дана мережа відноситься до мережі з глухо-заземленою нейтраллю.  

2.1.3. Фарбування приміщень та устаткування

Згідно СН 181-70 для фарбування стін варто вибирати світлі тони - салатовий і світло-блакитний так як дані кольори створюють оптимальні умови для зорової роботи, а також при такому пофарбуванні завдяки збільшенню кількості відбитого світла рівень освітленості підвищується на 20-40% , різкість тіней зменшується, покращується рівномірність освітлення. Також світлі кольори стін приміщення роблять його більш просторішою та світлішою.

Для виділення розетки, яка становить небезпеку ураження електричним струмом необхідно її позначити відповідним червоного кольору.

2.2.2. Метеорологічні умови

Згідно ДСН 3.3.6.042-99 робота експерта з кадрів належить до категорії 1а так, як до категорії 1а належать роботи, що виконуються сидячи і не потребують фізичного напруження. Показники температури повітря в робочій зоні по висоті та по горизонталі, а також протягом робочої зміни не повинні виходити за межі нормованих величин оптимальної температури для даної категорії робіт, вказаної в табл.

Таблиця

Оптимальні величини температури, відносної вологості

      та швидкості руху повітря в робочій зоні для категорії робіт 1а в холодний  та теплий період року

Період року

Категорія робіт

Температура повітря

Відносна вологість

Швидкість руху повітря, м/сек.

Холодний

22-24

60-40

0,1

Теплий

23-25

60-40

0,1

Для підтримання заданого рівня мікроклімату в холодний період року необхідно:

- вікна в приміщення повинні бути добре зачинені;

- вікна повинні бути з пластикових склопакетів;

- двері в коридор повинні бути постійно зачинені;

- якщо труби опалення не достатньо нагрівають приміщення, тоді необхідно застосовувати допоміжні засоби опалення ( якщо дозволяє електрична мережа);

- використовувати кондиціонер для додаткового підігріву повітря в приміщенні.

   Для підтримання заданого рівня мікроклімату в приміщенні в теплий період року необхідно:

- використовувати кондиціонер для охолодження повітря в приміщенні;

- не залишати відчиненими вікна на довгий період часу.

2.2.3. Вентиляція

В теплий період року необхідно застосовувати штучну вентиляцію так, як подача повітря в приміщення або видалення з нього здійснюється за допомогою вентилятора. Такий спосіб повітрообміну є більш досконалим, так як повітря, що подається в приміщення, може бути спеціально підготовленим щодо його чистоти, температури і вологості. Але також необхідно використовувати природну вентиляцію, але менше для того, щоб повітря в приміщенні надходило свіже.

В холодний період року необхідно застосовувати загальнообмінну вентиляцію.  Загальнообмінна вентиляція передбачається для створення однакових умов повітряного середовища (температури, вологості, чистоти повітря і його рухливості) у всьому приміщенні, головним чином в робочій зоні.

Згідно з СНіП 41-01-2003,необхідно обрати припливно-витяжну вентиляцію. Припливно-витяжні установки з рекуперацією найбільш ефективні для того, щоб створити комфортну атмосферу як в промисловому будівлі, в зоні скупчення людей, так і в офісному або житловому.

Від простих припливних систем припливна вентиляція з підігрівом відрізняється наявністю додаткового витяжного вентилятора, який може зіграти роль фільтра для занадто вологих, задушливих і задимлених приміщень. Вентилятор зможе постійно і повністю видаляти брудне і гаряче повітря, забирати його ззовні, фільтрувати, обігрівати і охолоджувати і розподіляти його через повітроводи.

Завдяки рекуператору можна досягти істотного зниження енерговитрат системи –  до 90%. В обслуговуванні припливно-витяжна вентиляція дуже зручна та не потребує яких-небудь додаткових фінансових вкладень або фізичних витрат. Пов'язано це з тим, що в більшості даних систем є власний канальний кондиціонер і вбудована автоматизована установка в поєднанні з теплоізольованим компактним корпусом. Це дозволяє їм постійно працювати автономно без втручання людини.

2.2.4. Освітлення

Підприємство знаходиться в зоні з не стійким сніжним покровом.

У відповідності зі СНіП II-4-79 робота експерта з кадрів відноситься до зорової роботи середньої  точності IV розряду в-підрозряду. Обєктом для даної зорової роботи є записи в трудових книжках працівників. Найменшим обєктом розрізнення є написані ручкою прописні букви в трудових книжках та інших документах розміром від 0,5 до 1 мм. Характеристика фону –світлий, а вид контрасту обєкта розрізнення з фоном –середній.

Природне освітлення може бути боковим, верхнім і комбінованим.

Бокове природне освітлення (однобічне і двобічне) – це освітлення приміщення світлом, яке проникає через вікна в стінах будівлі або через прозорі частини стін.

Верхнє освітлення – це освітлення приміщення світлом, яке проникає через ліхтарі та прозору покрівлю будівлі.

Комбіноване природне освітлення – це поєднання бокового і верхнього освітлення.

Природне освітлення характеризується коефіцієнтом природної освітленості (е), який являє собою відношення у відсотках природної освітленості (Ев), яка створюється в деякій точці заданої площини всередині приміщення світлом неба (безпосереднім чи після відбиття), до значення зовнішньої горизонтальної освітленості (Ез), яка створюється світлом повністю відкритого небосхилу. В загальному це виглядає так:

e=EB/EH*100%.

Нормоване значення коефіцієнта природної освітленості (КПО) дорівнює 2%.

Проектом передбачено штучне освітлення, яке може бути загальним, місцевим та комбінованим. Система загального освітлення приміщень передбачає розміщення світильників під стелею, таким чином, щоб забезпечити рівномірний світловий потік або його локалізацію над певною групою обладнання.

Місцеве освітлення забезпечує, концентрацію світлового потоку від світильників безпосередньо на робочі місця. Для освітлення використовують світильники трьох груп:

а) світильники прямого світла, які не менше 80 % світлового потоку спрямовують у нижню зону приміщення;

б) світильники переважно прямого спрямовують, які посилають 60-80 % світла у нижню зону;

в) світильники відбитого світла, які випромінюють у верхню зону не менше 80 % світлового потоку, яке відбиваючись від стелі та верхньої частини стін, рівномірно розподіляється по всьому приміщенню

Комбіноване освітлення - це поєднання загального та місцевого освітлення.

Штучне освітлення здійснюється лампами розжарювання або газорозрядними лампами. Спектральний склад світла люмінесцентних ламп найбільш наближений до природного світла, бо в ньому переважають синьо-зелені промені, на відміну від червоно - оранжевих у лампах розжарювання.

Нормоване значення освітленості на робочих місцях дорівнює 300 люкс.

2.2.5. Шум, вібрація, ультразвук,  інфразвук

Характер  шуму залежить від виду джерел. Механічний шум виникає в результаті роботи різних механізмів з неврівноваженими масами внаслідок їх вібрації, а також одиночних або періодичних ударів в зчленуваннях деталей складальних одиниць або конструкцій в цілому. Аеродинамічний шум утворюється при русі повітря по трубопроводах, вентиляційних систем або внаслідок стаціонарних або нестаціонарних процесів у газах. Шум електромагнітного походження виникає внаслідок коливань елементів електромеханічних пристроїв (ротора, статора, сердечника, трансформатора і т. д.) під впливом змінних магнітних полів. Гідродинамічний шум виникає внаслідок процесів, які відбуваються в рідинах (гідравлічні удари, кавітація, турбулентність потоку і т.д.). Засоби захисту від шуму:

- боротьба з шумом в джерелі його виникнення - найбільш дієвий спосіб боротьби з шумом;

- зниження шуму звукоізоляції;

- Звукопоглинання;

- глушники шуму.

Джерелами ультразвуку є генератори, які працюють у діапазоні частот від 12 до 22 кГц. Його вплив спостерігається на відстані 25-50 м від обладнання. Для захисту від ультразвуку, який передається через повітря, застосовується метод звукоізоляції.

Усі механізми, які працюють при частотах обертання менше 20 об / с, випромінюють інфразвук. При русі автомобіля зі швидкістю понад 100 км / год він є джерелом інфразвуку, який виникає за рахунок зриву повітряного потоку з його поверхні. Дієвим засобом захисту є зниження рівня інфразвуку в джерелі його появи. Серед таких заходів можна виділити наступні:

збільшення частот обертання валів до 20 і більше обертів на секунду;

підвищення жорсткості коливних конструкцій великих розмірів;

усунення низькочастотних вібрацій;

внесення конструктивних змін в будову джерел, що дозволяє перейти з області інфразвукових коливань в область звукових; в цьому випадку їх зниження може бути досягнуто застосуванням звукоізоляції і звукопоглинання.

2.3. Пожежна безпека

2.3.1. Пожежонебезпека будинку

Приміщення де знаходиться офіс експерта по кадрам  має наступну характеристику:

Двох поверхове приміщення збудоване з цегли, має сіруватий колір. Приміщення розташоване близько 50 метрів від проїжджої частини. Навколо будівлі знаходиться велика кількість зелених захисних зон. Будівля має шумоізольовані вікна, та звукопоглинающе покриття стін, тому рівень шуму в офісі низький. На даху приміщення розташований надійний блискавко захист.

Виходячи з властивостей речовин і матеріалів, умов їх застосування і обробки і у відповідності із ОНТП 24-86 “Визначення категорій приміщень і будівель по вибухопожежній і пожежній небезпеці ” приміщення по вибухопожежній і пожежній небезпеці відноситься до категорії Д.

Основними причинами пожеж є:

— виникнення коротких замикань;

— незадовільний стан електротехнічних пристроїв та порушення

правил їх монтажу та експлуатації;

— паління в недозволених місцях;

— несправність опалювальних приладів та порушення правил їх

експлуатації;

— невиконання вимог нормативних документів з питань пожежної

безпеки.

В приміщенні, де працює експерт можлива пожежа класу А(яка характеризується горінням твердих речовин), підклас А1 (характеризується горінням твердих речовин, що супроводжується тлінням).

Офіс експерта по кадрам  знаходиться на другому  поверсі. Від офісу до евакуаційних дверей 5 метрів через коридор, який має ширину в 1,5 метра, двері замикаються лише на внутрішні запори, які легко відмикаються.

2.3.2. Засоби гасіння та виявлення пожеж

Зовнішній пожежний водопровід з гідрантами знаходиться поблизу будівлі і призначений для гасіння пожежі з зовні приміщення.

Для гасіння пожеж всередині будівлі, в якій знаходиться приміщення, де працює експерт з кадрів передбачено внутрішній пожежний водопровід з пожежними кранами, які призначені для гасіння пожеж всередині будівлі

Для гасіння пожеж в приміщенні передбачено спринклерні системи, які відносять до автоматичних засобів пожежогасіння. Переваги спринклерної системи :

- спринклерна система одночасно та надійно виконує функції пожежної сигналізації і системи пожежогасіння

- гасіння обмежується зонами, де реально відбувається пожежа

- вода гасить полум'я, і таким чином зменшує кількість продуктів горіння і захищає навколишнє середовище

- як природна речовина, вода є недорогою, постійно доступною і екологічно чистою;

- після завершення гасіння вогню, спринклерну систему можна швидко відновити для нового використання.

До первинних засобів пожежогасіння належать:

- вогнегасники;

- пожежні крани-комплекти, ручні насоси

- лопати, ломи, сокири, гаки, пили, багри;

- ящики з піском, бочки з водою;

- азбестові полотнища, повстяні мати та ін.

Первинні засоби пожежогасіння розміщують на пожежних щитах, які встановлюють на території об’єкта з розрахунку один щит на 5000м2. Вони мають бути пофарбовані у червоний колір, а пожежний інструмент у чорний.

Дані по первинним засобам пожежогасіння наведено в таблиці

Таблиця

Первинні засоби пожежогасіння

Категорія приміщення

Клас пожежі

Гранична площа, що захищається,м2

(довжина коридору)

Площа приміщення,м2

(довжина коридору)

Первинні засоби пожежогасіння

(тип)

Кількість,один.

норма

факт.

Д

А

20

20

Вогнегасники

( ОП-1, ОП-2)

2

2




1. Второе начало термодинамики
2. микро макро мезо экономика международная экономика
3. ст 44 державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці здійснюють
4. часть 2 Руднев Сергей Леонидович мастер спорта России международного класса тренер высшей категории
5. Международные отношения после Второй мировой войны
6. фармакология маманды~ы І курс студенттеріне арнал~ан емтиханды~ тест с~ра~тары 1.html
7. Курсовая работа Технологии обработки древесины и методология ее изучения
8. Неологизмы как общая тенденция к обогащению языка Способы образования неологизмов1
9. тема различий людей и социальных групп в обществе и отношений связанных с этими различиями
10. Лабораторная работа 7
11. Испания- обо всем понемногу
12. Нефтяная промышленност
13. Правонарушение1
14. Дорстэм 21 2
15. варианты ответов 1 Т Основными компонентами воспитате
16. Новая История Руководитель практики от Института Железко Борис Алекса
17.  Эффективность рекламы и связей с общественностью
18. Построение зависимости часового расхода топлива от скорости вращения коленчатого вала
19. Система передачі Сопка-4
20. Анализ эффективности факторинговых операций банка