Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Основною ціллю практики є отримання первинних професіональних навичок світлотехніка на основі вивчення р

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

5.05070105.049.000.ЗВ

Вступ

Технологічна практика є важливою частиною учбового процесу і ефективною формою підготовки спеціаліста до трудової діяльності. Основною ціллю практики є отримання первинних професіональних навичок світлотехніка на основі вивчення роботи конкретного підприємства для освоєння сучасного електрообладнання.

Для досягнення вищесказаних цілей під час технологічної практики для отримання первинних професійних навиків повинні бути виконані наступні умови:

  1.  закріплення та удосконалення знань і практичних навичок, отриманих під час навчання;
  2.  підготовка до усвідомленого і поглибленого вивчення загально-професійних і спеціальних дисциплін;
  3.  формування вмінь і навиків у виконанні світлотехнічних та електромонтажних робіт;
  4.  оволодіння первинним професійним досвідом.

При вирішенні задач технологічної практики були вивчені наступні розділи:

  1.  структура підприємства;
  2.  технологічні процеси даного підприємства;
  3.  техніка безпеки при виконанні електротехнічних та світлотехнічних робіт.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Структура підприємства

Генеральний

директор

           

           Секретар

           

           Спеціаліст


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Технологічні процеси

Я проходила технологічну практику у Полтавській електротехнічній лабораторії «Аксіс», що знаходиться в ТРЦ «Київ».

У даний час підприємство «Аксіс» -це сучасне підприємство з високим рівнем обслуговування. Підприємство «Аксіс» надає світлотехнічні та електротехнічні послуги та обслуговує електричне обладнання. А саме «Аксіс» надає такі

Рис.1- ТРЦ «Київ»

послуги:

Електровимірювальн роботи:

  1.  монтаж заземлюючих пристроїв;
  2.  вимір опору ізоляції електромережі;
  3.  вимір опору заземлюючих пристроїв;
  4.  перевірка пристроїв захисного вимкнення (ПЗВ);
  5.  вимір повного опору петлі фаза-нуль, струму КЗ;
  6.  випробування електроінструменту;
  7.  вимірювання перехідного опору між заземлювальним пристроєм;
  8.  вимірювання опору ізоляції силових кабелів електроживлення, силових і освітлювальних електропроводок, електричних апаратів.

Оформлення технічної документації:

  1.  паспорти, експлуатаційні інструкції;
  2.  виготовлення робочих проектів на електропостачання.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Вимір повного опору петлі «фаза-нуль»

Контур, що складається з фази трансформатора і ланцюга фазного і нульового провідників прийнято називати петлею «фаза-нуль».

Вимір опору петлі «фаза-нуль» і струмів однофазних замикань проводиться з метою перевірки надійності спрацьовування апаратів захисту від надструмів при замиканні фазного

провідника на відкриті провідні частини.

 Рис.2- Мегаомметр

Перевірка надійності і швидкості відключення пошкодженої  ділянки мережі полягає в наступному: визначається струм короткого замикання на корпус Ікз. Цей струм зіставляється з розрахунковим струмом спрацьовування захисту випробуваної ділянки мережі. Якщо можливий в даній ділянці мережі струм аварійного режиму перевищує струм спрацювання захисту з достатньою кратністю, надійність відключення вважається нормальною. Пристрій для вимірювання повного опору петлі «фаза-нуль» називається мегаомметром , який зображений на рис. 2.

Для отримання якомога більш реальних результатів рекомендується вимірювання проводити в період найбільшого питомого опору грунту. Опір заземлюючого пристрою визначається добутком виміряного значення на поправочні коефіцієнти, що враховують конфігурацію пристрою та кліматичні умови.

Для заземлювачів, що знаходяться в промерзлому грунті або нижче глибини промерзання, введення поправочного коефіцієнта не потрібно. Вимірювання питомого опору грунту проводиться, коли виміряний опір заземлювача більше проектного значення  або не відповідає нормативним

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

вимогам. У цьому випадку перевіряється допустима ступінь цієї невідповідності при підвищених питомих опорах грунту.

Перевірка наявності звязку між заземлювачами та заземлюючими пристроями.

Вимірювання проводяться з метою визначення цілісності та безперервності захисних провідників від вимірюваного об’єкта до заземлювача або магістралі заземлення і провідників вимірювання потенціалів, визначення опору ділянки вимірюваного захисного ланцюга та з метою вимірювання (або відсутність) напруги на заземлених корпусах перевіряється обладнанням в робочому режимі.

Якість електричних з’єднань перевіряється оглядом, а зварювальних з’єднань – ударами молотка (кувалди) з наступними вимірами ланцюга. Вимірювання опору проводиться між будь-якою відкритою провідною частиною і найближчою точкою головного провідника системи управління потенціалів. Захисні провідники включають металеві електротехнічні труби, металеві оболонки кабелів. Опір контакту заземлюючих провідників не перевищує 0,05 Ом. Виміряний опір ланцюга захисних провідників не повинен більше ніж в 1,2 рази перевищувати розрахункове значення.

Перевірка пристрою захисного вимкнення

Пристрої захисного відключення (ПЗВ), що реагують на диференційний струм, поряд з пристроями захисту від надструму, відносяться до додаткових видів захисту людини від ураження при непрямому дотику, що забезпечується шляхом автоматичного відключення живлення.

Обов’язкове вживання ПЗВ в електричних щитах будинків, що реконструюються або будуються, мобільних будівель з металу або з металевим каркасом, котеджів та ін. наказують вимоги ПУЕ нового видання та ряд стандартів і норм.

При з

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

дійсненні вимірів виконують наступні операції:

  1.  визначення порогу спрацювання ПЗВ;
  2.  вимір струму витоку в зоні захисту ПЗВ.

Для перевірки загальної працездатності ПЗВ передбачений ланцюг тестування. При натисканні кнопки «Тест» штучно створюється вимикаючий диференційний струм. Спрацьовування ПЗВ означає, що пристрій в цілому справний.

Монтаж заземлюючих пристроїв

Основним заходом захисту людей від ураження струмом при доторканні до металевих конструкцій і корпусів електрообладнання, які опинилися під напругою внаслідок пошкодження ізоляції є встановлення заземлюючих пристроїв.

 

Рис. 3 – Заземлення в мережі

 


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Випробування електроінструмента

 

Випробування електрообладнання проводиться за допомогою апрата АІ-2500.

Випробувальний апарат АІ-2500 призначений для випробування ізоляції електротехнічного обладнання та матеріалів змінним синусоїдальною напругою частотою 50 Гц, регульованим в межах 0-2500В.  

Рис.4 – Апарат АІ-2500

Область застосування – електротехніка та енергетика.                                          Завдяки підвищеному вихідному струму апарат може бути використаний для випробування на змінній напрузі ізоляції обмоток великих електричних машин. З успіхом може бути використаний для випробування електроінструмента. Апарат розрахований для експлуатації  в приміщеннях або під навісом при робочих значеннях температури повітря від +5 до +40°С, відносній вологості  80% при температурі +20°С і атмосферному тиску 84,0 – 106,7 кПа (630-800мм рт.ст.).


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Виготовлення робочих проектів на електропостачання

Використання електроенергії можливо тільки після допуску електроустановок до експлуатації і отримання споживачем абонентської книжки для розрахунків за електроенергію. У першу чергу споживач повинен отримати технічні умови на електропостачання від власника електричних мереж, зробити проект або схему електропостачання, узгодити цей документ з власником мереж і місцевим органом Держенергонагляду. Після закінчення робіт з монтажу та виконання технічних умов споживач подає заяву на відпустку електроенергії. Власник мереж перевіряє зроблені роботи на відповідність проекту та ПУЕ, проводить інструктаж щодо заходів електробезпеки. Про результати перевірки та інструктажу робляться записи. Після цього підприємство, якому видали технічні умови, приєднує обєкт до електромережі. У проекті повинні бути представлені рішення щодо вибору плавких запобіжників, автоматичних вимикачів, проводів і способу їх прокладання, схеми внутрішніх електропроводок і зовнішніх внутрішньо дворових мереж, обліку електроенергії для розрахунків з власником електромереж, а при необхідності – і по пристрою заземлення. Відгалуження від ПЛ і внутрішньо-дворової мережі наносять на план ділянки, внутрішню проводку – на план будови. Крім того, на планах вказують розташування щитків, коробок, вимикачів, лічильників, а також стаціонарно встановлених світильників та інших електроприймачів.

Плани доповнюють необхідними поясненнями і електричними схемами щитків. Проект можна не складати, якщо намічається не значний обсяг роботи з електрифікації, наприклад, тільки електропроводка для освітлення в будинку і побутових електроприладів внутрішньо-квартирного застосування.

У цьому випадку досить виконати детальну схему з зазначенням на ній марок проводів і способів їх прокладання, а також номінальних струмів запобіжників.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Вимірювання опору ізоляції силових кабелів електроживлення

Надійність електроустаткування в значній мірі визначається якістю його ізоляційних конструкцій, які часто працюють у досить несприятливих умовах. Під час експлуатації на ізоляцію одночасно впливають сильні електричні поля, нагрівання, волога, механічні впливи, навколишнє середовище тощо. Під дією цих факторів електричні властивості діелектриків  змінюються, у зв’язку із чим змінюються й технічні характеристики ізоляційних конструкцій.

Зміни властивостей ізоляції можуть бути оборотними та необоротними. Необоротні зміни пов’язані зі зміною фізичних властивостей і хімічної структури матеріалу у зв’язку із тривалою експлуатацією електроустановок. Необоротне погіршення властивостей діелектриків у часі отримало назву старіння, а сам процес погіршення цих властивостей у результаті старіння – зношування. Найважливішими завданнями експлуатаційного персоналу є визначення інтенсивності старіння ізоляційних конструкцій і своєчасне вживання заходів для підтримання властивостей ізоляційних матеріалів на потрібному рівні.

Параметри електроізоляції вимірюють спеціалізованими приладами – мегомметрами. Мегаомметр застосовується для вимірювання опору ізоляції електричних проводів, кабелів, трансформаторів, обмоток електричних машин та інших пристроїв, а також для вимірювання поверхневих і об’ємних опорів ізоляційних матеріалів.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Техніка безпеки

Робітник зобовязаний:

  1.  дотримуватися норм, правил та інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки і правил внутрішнього трудового розпорядку;
  2.  правильно застосовувати колективні та індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситись до виданих спецодягу, спецвзуття та іншим засобам індивідуального захисту;
  3.  негайно повідомляти своєму безпосередньому керівнику про будь-який нещасний випадок, що відбувся під час роботи;
  4.  виконувати тільки доручену роботу. Виконання робіт підвищеної небезпеки проводиться за нарядом – допуском після проходження цільового інструктажу;
  5.  забороняється вживати  спиртні напої, а також приступати до роботи в стані алкогольного та наркотичного спяніння;
  6.  повинен бути обережним під час роботи з електричним обладнанням, не підіймати та не переносити важкий вантаж в ручну;
  7.  здійснювати операції тільки спеціальним інструментом та приладдям;
  8.  перед початком роботи з електроінструментом потрібно перевірити наявність і справність заземлення;
  9.  після закінчення роботи працівник повинен вимкнути електрообладнання і тільки з дозволу керівника покинути робоче місце.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Вибір напруги та джерел живлення

Вибір напруги живлячих мереж залежить від напруг мереж енергосистеми в даному районі, від потужності, споживаної підприємством, його віддаленості від джерела живлення, числа і потужності електроприймачів (електродвигунів, електропечей, перетворювачів). При неоднозначності вибору величини напруги слід проводити техніко-економічне порівняння різних варіантів. При рівності або незначній різниці витрат (5-10%) перевагу слід віддавати варіанту з більш високою напругою. Електричні мережі напругою до 1кВ змінного струму можуть виконуватися з глухозаземленою або ізольованою нейтраллю. Для живлення ОУ використовується система напруги змінного струму 380/220В з глухозаземленою нейтраллю і змінного струму 220В з ізольованою нейтраллю, і постійного струму 220В. Системи 220/127В використовується тільки в новобудовах. Система 660/380В знаходить все більшого застосування на технічних підприємствах, де обладнання на 660В і для освітлення таких підприємств використовують потужні ксенонові лампи на 380В або ДРІ-2000 на 380В. Для живлення місцевого або переносного освітлення використовується напруга 42, 36,24,12В. Для цього використовується понижуючі трансформатори або однофазні, або трифазні. У сирих і в особливо сирих приміщеннях використовується напруга 36,12В. Коливання напруги в мережі не повинно бути менше 95%, більше 105%. Втрати напруги віддаленого джерела світла:

  1.  для промислових підприємств і установок зовнішнього прожекторного освітлення – 2,5% (не менше);
  2.  для житлових приміщень і зовнішнього освітлення світильниками – 5%;
  3.  для низьковольтних мереж – до 10% з боку низької напруги понижуючого трансформатора.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Вибір групових щитків

Електрична освітлювальна мережа, як правило, складається з живлячих, розподільчих та групових щитків. Живильна лінія – це лінія від джерела живлення (трансформатор) до розподільчих щитків, вона виконується трифазними чотирьохдротовими проводами. Розподільчі лінії – це лінії від розподільчих до групових щитків, вони також виконуються трьохфазними, чотирьохдротовими. Групові лінії – це ділянки від групових щитків до світильників. Вони бувають однофазними дводротовими, двофазними трьохдротовими, трифазними чотирьохдротовими. Якщо світильники виконані з металевими корпусами, то обовязково використовуються додатковий нульовий захисний провід. Між живлячими і розподільчими лініями, а також між розподільчими та груповими лініями встановлюються щитки, які виконують функції захисту та управління освітленням. В даний час широко використовуються щитки ПР-900, СУ-960, ВП, ОЩ, ОЩВ, ЩАОВ(для аварійного освітлення). Щитки випускаються на максимальну кількість груп 36, щитки інших груп на 6 або 12. Щитки встановлюються в центрі навантаження. Праворуч підключаються  - непарні групи, ліворуч – парні групи. Щитки встановлюються в місцях, зручних для управління, і таким чином, щоб було видно світильники, які керуються з даного щитка. Максимальна кількість ламп на одну фазу потужністю 50Вт і більше не повинно перевищувати 20 штук. Люмінесцентних ламп потужністю 80Вт – 50шт., 36Вт -75шт., 20Вт – 100шт. Найбільша протяжність лінії в системі напруги 380/220В на одну фазу – 35м, на три фази – 80м. На схему напруги 220/127В на одну фазу – 25м, на три фази – 60м. Щитки випускаються з автоматами і запобіжниками. Щитки випускаються з ввідними й лінійними автоматами. Останнім часом в громадських, цивільних, житлових будинках встановлюють УЗО, яке спрацьовує при витоку струму 30млА. Магістральний розподільний пункт (щиток) розташовується на початку лінії живлення і, як правило, поблизу вбудованої або прибудованої


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

трансформаторної підстанції (ТП) і комплектується триполюсними автоматичними вимикачами. Групові щитки, розташовані на стику живлячих і групових ліній, призначені для установки апаратів захисту і керування електричними освітлювальними мережами. При виборі типів щитків враховуються умови середовища в приміщенні, способи установки в них апаратів, комутовані освітлювальні навантаження, струми і т.д. Розташовувати щитки слід, по можливості, ближче до центру навантаження в місцях, зручних для обслуговування. Групові щитки, як було вище сказано, є розподільчими та живильними пунктами в освітлювальних установках. Щитки представляють собою невеликі панелі, на яких змонтовані запобіжники, вимикачі або рубильники та затискачі для приєднання проводів, що відходять до струмоприймачів.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

ДРЛ

Найчастіше використовуються ртутні лампи високого тиску. Це пов’язано з можливістю отримання з їх допомогою випромінювання в різних діапазонах спектру – від ультрафіолетового до інфрачервоного, з високою  пружністю парів ртуті, яка дозволяє технологічно просто створити лампи з тиском від сотень паскалів до десятків мегапаскалів, крім того, пари ртуті практично не взаємодіють з матеріалами колби і електродів. Ці лампи характеризуються високою щільністю випромінювання, в зв’язку з чим їх часто називають лампи високої інтенсивності.

Лампи типу ДРЛ потрібні для загального освітлення промислових приміщень і відкритих просторів, а також для застосування в різних освітлювальних і випромінюючих установках спеціального призначення.

Стабілізація параметрів ламп відбувається через 5-10хвилин після ввімкнення. Повторне запалення можливе лише після охолодження лампи через 10-15хв.

Рис.5 - Схема включення лампи ДРЛ

Для лампи ДРЛ використовується кварцове скло, яке пропускає ультрафіолетове випромінювання і спектр ртутного розряду, яке дозволяє за рахунок люмінофорів перетворювати ультрафіолетове випромінювання в видиме, значно збільшуючи світлову віддачу ламп. Лампи ДРЛ мають ртутно-кварцевий пальник трубчатої форми, яка розміщується в середині скляної колби, яка покрита з середини тонким шаром люмінофору.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Для лампи ДРЛ люмінофори повинні задовольняти ряд основних вимог:

  1.  перетворювати в видиме випромінювання з високим квантовим виходом все ультрафіолетове випромінювання ртутного розряду (особливо лінії з довжиною хвилі 313 і 365нм);
  2.  перетворене видиме випромінювання ртутного розряду повинно забезпечувати біле світіння і правильну кольорову передачу;
  3.  повинні мати достатню температурну стійкість, яка дозволяє використовувати його при робочих температурах вище 200°С.

Важливою проблемою, яка визначала значення світлового потоку лампи і його спектральний склад, являється забезпеченням оптимальної товщини нанесеного люмінофорного шару. Відомо, що з ростом товщини шару потік люмінесценції збільшується до самого максимуму і поволі падає, при цьому видиме випромінювання ртутного розряду монотонно вбиває.

При конструюванні лампи ДРЛ розрахунку підлягають пальник з парами ртуті при тискові в робочому стані 0,5-0,8МПа, що забезпечує оптимальне співвідношення ультрафіолетового і видимого випромінювання розряду, і зовнішня колба з нанесеним на її внутрішню поверхню шару люмінофору. Розміщення пальника в зовнішній колбі, розміри і форма колби повинні створювати оптимальну температуру для шару люмінофору по всій поверхні і забезпечувати поглинання всього ультрафіолетового потоку пальника. Отже, форма колби повинна по можливості забезпечувати ізотермічність її поверхні. Нагрів зовнішньої колби здійснюється за рахунок теплопередачі через газ, який її наповнює (поглинання частини випромінювання розряду, нагрітого кварцового пальника і електродів). Охолодження визначається теплопередачею в навколишнє середовище і випромінювання нагрітого скла.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

Для отримання поверхні з однаковою температурою необхідно, щоб колба мала приблизно однакове теплове навантаження. По конструкції колби лампи бувають двох типів:

  1.  повністю покриті шаром люмінофору;
  2.  у вигляді рефлектора, які мають відбиваюче покриття на частині колби.



1. а а также осуществляет действия в подготовке сделок но без права подписи
2. Анализ хозяйственной деятельности предприятия на примере Группы Компаний ПИК
3. Понятие земельного кадастра
4. 010501 2014 Программа тура- 01
5. Дифференциация звуков и букв ЧЦ
6. тема для измерения временных и электрических параметров числового кода
7. Дипломна робота складається з розрахунковопояснювальної записки загальним обсягом 131 сторінок та графічно
8. Руссконемецкие паронимы среди слов на изм - ismus и ист - ist посвящена описанию лексем на изм - ист и ismus - ist.
9. Автор Тони Бойер издатели их агенты или любые другие уполномоченные третьи лица ни в коем случае не несут о
10. Конфуцианство и даосиз
11. культура используется для- обозначения уровня интеллектуального эстетического развития; характ
12. тивоположность метафизике
13. Туристическое агентство отдых в деревне
14. Тюменский государственный университет Филиал в г1
15. Аудит учета материально-производственных запасов
16. С помощью синтеза получают полную картину явления в целом
17.  Огюстен Тьерри принадлежит к замечательной группе тех известных ученых которые в эпоху Реставрации возо
18. РОЗРОБКА НАУКОВИХ ОСНОВ ЗМІЦНЮВАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ СПОЛУЧНИХ ДЕТАЛЕЙ НАФТОГАЗОПРОВОДІВ І ВИРОБІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
19. Модуль- Мой объект Образовательные блоки- Общая информация об аэропорту и его использовании на Играх;
20. неврозом тревоги