Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА Організація продажу кофе та кавових напоїв ВИПУСКНИЦІ Козіної Анастасiї Анатолiївни ГРУПА 1285 ПД

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 31.5.2024

Чернігівський центр професійно-технічної освіти

ДИПЛОМНА РОБОТА

ТЕМА:  Організація продажу кофе та кавових напоїв

ВИПУСКНИЦІ: Козіної Анастасiї Анатолiївни

ГРУПА № 12-85 ПД

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: Продавець продовольчих товарів

                                    Продавець непродовольчих товарів

МАЙСТЕР В/Н : Бруй Р.М.

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

КОНСУЛЬТАНТИ:

НАЗВА ПРЕДМЕТУ

ПРІЗВИЩЕ, ІМ’Я, ПО-БАТЬКОВІ

1. Товарознавство продовольчих  товарів

Корж Оксана Григорівна

РЕЦЕНЗІЯ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

РОБОТА ДОПУЩЕНА ДО ЗАХИСТУ З ОЦІНКОЮ __________________

ВИКЛАДАЧ СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН  __________________________________________________________________

Корж Оксана Григорівна

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

Чернігівський центр професійно-технічної освіти

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заст. директора з НР

________Т.В. Ільїнська

«__»__________20__ р.

ЗАВДАННЯ

дипломної роботи

ВИПУСКНИК : Козiна Анастасiя Анатолiiвна

ГРУПА № : 12-85 ПД

ТЕМА ЗАВДАННЯ : Організація продажу кави та кавових напоїв

                                      

ЗМІСТ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

__________________________________________________________________

вказується назва розділів, які повинні бути розглянуті  у екзаменаційній роботі

1. Вступ. Характеристика торговельного підприємства

2. Історія виникнення кави та кавових напоїв

3. Харчова цінність кави та кавових напоїв

4. Класифікація кави та кавових напоїв

5. Характеристика виробників кави та кавових напоїв

6. Характеристика асортименту кави та кавових напоїв

7. Особливості продажу кави та кавових напоїв

8.Органолептична оцінка якостіїі кави та кавових напоїв

9. Це цікаво знати

Висновок

ЗМІСТ ГРАФІЧНОЇ ЧАСТИНИ ____________________________________

__________________________________________________________________

                        вказується, які повинні бути виконані графічні роботи для розкриття теми

__________________________________________________________________

ВИКЛАДАЧ СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Корж Оксана Григорівна

__________________________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові

 

Предмет: «Товарознавство продовольчих товарів»

Тема: «Організація продажу кави та кавових напоiв»

План

1.Вступ. Характеристика торговельного підприємства.....2

2.Історія виникнення кави та кавових напоiв……………….3

3.Харчова цінність кави та кавових напоiв…………………10

4.Класифікація кави та кавових напоiв……………………..19

5.Характеристика виробників кави та кавових напоiв ….....28

6.Характеристика асортименту кави та кавових напоiв…...33

7.Особливості продажу кави та кавових напоiв…………43

8.Органолептична оцінка якості кави та кавових напоiв…..50

9.Це цікаво знати………………………………………..……57

Висновок…………………………………………………..….63

     Додаток…………………………………………………….…65

     Використані джерела………………………………………….67

1.Вступ. Характеристика торговельного підприємства

Свою виробничу практику я проходила в магазині «Гостинний», який знаходиться за адресою: пр-т Миру, 53. Контакти: т. (462) 764-421.

Магазин працює цiлодобово, без перерв і виходних. Тип магазину «Гастраном». Торгова площа магазину 500 кв.м.

      

      Гастроном-підприємство роздрібноi торгівлі, що реалізує продовольчі товари універсального ассортименту з переважанням в ньому гастронома з індивідуальним обслуговуванням покупцiв через прилавок, площею торгового залу вiд 400 кв.м

Магазин веде продаж товарів через прилавок. В першому залі магазину знаходиться 4 каси, в другому-1. Суть традиційного методу продажу товарів полягає в тому, що в процесі вибору товарів обов`язково беруть участь і покупець, і продавець, який особисто виконує основні операції з відбору і показу товарів покупцеві, проведення розрахунків та вручення покупки.

Товари, вiдгороджені від покупців прилавком, розташовуються в такий спосiб, що iх основна маса недоступна покупцеві,а інколи – і невидима для нього. Покупці можуть отримати потрібний товар для ознайомлення і вибору тільки безпосередньо через продавця. Закiнчивши обслуговування одного покупця,продавець починає обслуговувати наступного і т.д.

При продужу товарiв через прилавок-обслуговування основне навантаження припадає на продавця, вiд квалiфiкацii якого залежить швидкість і якість обслуговування покупців. Тому важливо првильно організовати працю продавця, та його робоче мiсце. Так, перед початком продажу товарів, продавець повинен підготувати необхідний торговельний інвентар, пакувальні матеріали, розмістити їх на робочому місці, перевірити справність торгово-технологiчного обладнання в торговому залі (вимірювального, холодильного, контрольно-касового обладнання), наявність цінників на товарах, інформацiйних вказівників та інших довідкових засобів, а також санітарний стан робочого місця.

Асортиментна політика є дуже важливим фактором у конкурентній боротьбі. Це прекрасно розумiє керівництво магазину і старається щоб ассортимент продовольчих товарів був найповнішим, щоб людина могла придбати будь-який товар на свій смак улюблену марку.

В магазині на видному і доступному для покупців місці «Куточок покупця», де розміщується Книга відгуків і пропозицій i інша необхідна інформація.

Магазин обладнаний аварійної та пожежною сигналізаціями. Основною метою дiяльностi  магазину є найбiльш повне задоволення потреб споживачів. Тому в відділі бакалії великий асортимент кава та кавових напоїв.

2. Історія виникнення кави та кавових напоїв

При розглядi теми я дiзналася що, iсторія кави охоплює кілька періодів.

Ка́ва—це  напій, що виготовляється зі смажених плодів (бобів) кавового дерева,що містить у своєму складі кофеїн. Стародавній напій, який має багату історію. Люди пили кавовий напій з давніх часів. Звичайно, тоді він не був так поширений, як зараз.

Звичайно, зараз вже і не дізнатися про те, як кава прийшла в наше життя. Ясно лише те, що люди по достоїнству оцінили властивості кавового напою. Висловлюється думка, що ім'я дерева походить від назви гірської місцевості Кафа, розташованої в південно-західній частині Ефіопії.

Але перші згадки про каву датовані IX століттям. Існує багато легенд і версій відкриття людьми кави як напою, але майже всі вони називають батьківщиною кави саме Ефіопію. Ще до 1 ст. нэ. мешканці провінції Каффа знали про властивості ягід кавового дерева надавати сил і бадьорості. Щоправда, у той час кавові боби не заварювали, а споживали загорнутими у тваринний жир. Такі енергетичні «палички» були чи не єдиним джерелом харчування під час довгих та виснажливих походів у пустелі. Відомі ще кілька ефіопських легенд походження кави. Згідно з однією легендою, історія кави починаться з єменського шейха Абд - аль - Кадира. Під час проведення науково -дослідних робіт шейх виявляв нові лікарські засоби. Одного разу в поле його зору потрапили плоди кавового дерева, що і послужило початком історії кави. 1587 року Кадір писав: «Ніхто не може зрозуміти істини, поки не скуштує кавового пінного блаженства». Але спочатку тільки як засобу, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунка.  Згідно з іншою легендою, першовідкривачем кавового дерева став ефіопський пастух Калдім приблизно в 850 році. Як свідчать рукописні джерела , Калдім , переганяючи своє стадо по схилах гір , де зустрічалися зарості дикорослого кавового дерева , пастух звернув увагу на дивну поведінку кіз. Поївши листя цієї рослини

, кози приходили в збуджений стан , починали несамовито бігати і скакати . Калдім розповів про це настоятелю місцевого монастиря . Той ризикнув сам спробувати листя і плодів кавового дерева. Випробувавши на собі тонізуючий і збуджуючу дію, настоятель вирішив , що відвар з цієї рослини буде корисний , щоб його підопічні не засипали під час тривалих служб. Вживання відвару з листя і плодів кави стало традицією цього монастиря , а потім набуло популярності і серед навколишніх жителів .

З Ефіопії кавовий напій поширився по всему Ближньому і Середньому Сходу. До XIX століття кава широко поширився в Італії, Індонезії та Америці. Найбільш ранні свідоцтва вживання кави відносяться до середини XV століття в суфійських монастирях Ємену. Араби через Ємен привезли кавове дерево і почали його вирощувати на своїх землях. Споживання кави швидко поширилось у арабів. Проте певний час воно було заборонене: у Мецці , Каїрі, але через величезну популярність напою, заборона була анульована. Близько 1450 р. кава з'явилася у Туреччині, де у Стамбулі відкрилися перші кав'ярні (різні джерела надають різні дати між 1450 та 1560 роками). Саме араби почали заварювати кавові зерна у окропі і пити цей напій (за іншими версіями це почали робити турки). З арабських країн і прийшло до нас слово кава, арабською qahwa, буквально «те, що позбавляє сну».

Спочатку ( близько 1200 року ) кава готувався як відвар з висушеної оболонки кавових зерен. Потім виникає ідея про обсмажуванні цієї оболонки на вугіллі. Обсмажену шкірку і невелику кількість сріблястої шкірки засипали на півгодини в киплячу воду. В даний час налічується більше ста сортів кави.

До Європи кава потрапила у XV ст., але вживалася лише як лікувальний засіб і коштувала дуже дорого. У Європі він надзвичайно цінувався,але пізніше каву віднесли до числа шкідливих напоїв і тільки в XX столiттi кава знову став популярним. 

На початку XVIII століття великий внесок вніс у справу поширення кави в Росії імператор Петро I. Пристрастившись до цього напою в Голландії, він ввів його в звичай на своїх асамблеях. Історія розповідає , як Петро I перебуваючи в Голландії часто бував і навіть деякий час жив в амстердамського бургомістра Ніколаас Вітсена, відомого на той час підприємця і кофеторговца . За розпорядженням Петра І кавою пригощали навіть при вході в кунсткамеру . Однак , поява кави супроводжувалася численними релігійними філіпіками . В очах старообрядців кава стає прикладом сатанинських нововведень , занесених до Росії Петром з ворожої Європи.

В Південну Африку на плантації кавові дерева були привезені з Ефіопії .

Капітана де Кліє призначили губернатором Гваделупи, а після смерті поставили йому пам'ятник у подяку за розведення кави, яка збагатила французькі острови.

З капітана де Кліе взяли приклад інші французи. Їм вдалося, незважаючи на загрозу смертної кари, вивезти потай від голландців із Суринаму зерна кави і посіяти їх в Кайенні, а одне дерево перевезти в Гвіану.

Про каву в Європі вперше дізналися від італійського лікаря Просперо Альпіні, який супроводжував венеціанське посольство в Єгипет і привіз звідти в 1591 році розповіді про каву. Він же дав перший опис кави як медичного засобу:

"В одному з єгипетських садів бачив я дерево, що приносить насіння, усім тут відоме і вельми поширене: з нього араби і єгиптяни готують улюблений свій напій, який всі п'ють замість вина і в готелях продають так само, як у нас вино, а називають його «Кофа». Насіння його привозять із щасливої ​​Аравії. Деревце схоже на бересклет, але тільки листки товщі, жорсткіші і вічно зелені. Настій п'ють для зміцнення шлунку, для збудження травлення, від завалів і пухлин печінки та селезінки ".

Спочатку лікарі повстали проти «турецького напою», проти «жахливої ​​пристрасті, тиранічної звички» пити каву. Вони стверджували, що кава скорочує життя. Вони наводили приклади, що французький міністр Коблер нібито спалив собі шлунок, вживаючи каву при нічній роботі, що одна принцеса померла від кави, яка викликала у шлунку сто наривів, що у фламандського губернатора від кави утворився рак на руці тощо.

Перша в Європі кав'ярня відкрилась в Італії у 1645 році, у Франції в 1657.

Першу кав'ярню у Лондоні в 1652 році відкрив один грек. Ця кав'ярня під назвою «Віргонія» збереглася досі. Англійцям дуже сподобалась кава, і в 1715 у Лондоні нараховувалось більше 3000 кав'ярень. Кав'ярні стали свого роду громадськими установами. Чоловіки різних професій або політичних партій відвідували певні кав'ярні. У кав'ярнях дізнавалися останні новини (тоді газет не було), обговорювали питання політики, літератури, мистецтва. Там давали поради лікарі, адвокати, укладалися торговельні угоди. Жінки в кав'ярні не ходили.

Широке поширення кави як популярного в Європі напою почалось у Відні з 1683 і пов'язане з ім'ям українського шляхтича та козака Юрія-Франца Кульчицького. Під часоблоги турками Відня у 1683 він, перевдягнувшись у турецький одяг, проніс листа про допомогу місту, за що був щиро нагороджений віденцями, у тому числі 300 мішками кави з турецького обозу. Перебуваючи в Туреччині, Юрій ознайомився із технологією приготування напою, яку вміло пристосував до смаків європейців — почав додавати до кави цукор. Так з'явилася знаменита кава по-віденськи. Згодом Юрій Кульчицький відкрив у подарованому йому будинку кав'ярню, де продавав порцію кави по крейцеру за філіжанку. За деякий час напій набув великої популярності серед віденців. Згодом, за сприяння підприємливого українця, в багатьох куточках міста почали діяти схожі заклади, а Ю. Кульчицький очолив цех продавців кави.

У XVIII ст. прусський король Фрідріх II, прагнучи збільшити казну на нові війни, обклав споживання модного кавового напою високим митом. Але кава надходила з-за кордону в невеликих кількостях і давала надто малий дохід. Втоді Фрідріх найсуворіше наказав вченим віднайти натуральній каві замінник. 1790 року з'явилась кава з цикорію, а перед тим — напої з жолудів, ячменю, жита та інших рослин (з смажених коренів кульбаби). Спершу ці рослини застосовували для фальсифікації напою з натуральної кави, потім їх почали рекомендувати особам, котрим «натуральна кава протипоказана за станом здоров'я».

Згодом, відомий композитор Йоганн Себастьян Бах (1685–1750) написав «Кавову кантату».

Станом на 1964 рік Бразилія — ​​найбільший виробник кави на світовому ринку. Щоб затримати падіння цін на каву, нерідко знищують до 65 відсотків урожаю кави.

Передбачається , що спочатку каву був їжею. Так , під час військових походів африканські племена їли кульки , виготовлювані з суміші потовчених плодів кавового дерева і тваринного жиру. Завдяки цій суміші їжа була досить калорійною , а кофеїн , що входить до її складу , був стимулятором .

Після цього з'явилося вино , що готується із суміші кави , холодної води і ферментованого соку ягід. Тільки через деякий час кава стали вживати як гарячого напою. Спочатку він був культовим , потім став використовуватися як лікарський засіб і, врешті -решт , став невід'ємною частиною людського життя. У результаті зараз ми можемо вибрати улюблений напій з безлічі видів.

Через півгодини після засипання обсмаженої шкірки і сріблястою шкурки в киплячу воду люди отримували блідо -жовтий напій. Самі зерна стали обжарюватися лише в XVI ст. Для цього використовувалися керамічні та металеві підноси . Обсмажені і розтерті зерна засипалися в киплячу воду , завдяки чому кавовий напій набував особливий смак і аромат.

Кава швидко став популярним напоєм Близького Сходу. Кав'ярні , в яких його пили , були прикрашені фонтаном у центрі приміщення і диванами уздовж стін. Вважалося , що кава додає сили воїнам і мудрість філософам.Після цього кава стала швидко поширюватися по всьому світу . Однак не скрізь його зустрічали з радістю .

Мусульманське духовенство був стривожений зростаючою популярністю кавового напою , тому що замість того , щоб молитися Аллаху , віруючі вели неквапливі бесіди за чашкою ароматного напою . Тому кава прокляли ім'ям пророка , і 1511 року володарями Мекки було видано наказ , наказала закрити всі кав'ярні . Також були видані закони , які забороняли пити кавовий напій . Однак служителі Аллаха не змогли зупинити поширення кави.

Після Близького Сходу кавовий напій швидко завоював популярність у Туреччині. Середина XVI століття ознаменувалася відкриттям у Стамбулі великого числа кав'ярень. Успіх напою був такий великий , що влада не на жарт перелякалися , заявивши , що скуштували кави люди стають невдоволеними і занадто багато міркують про політику. У результаті уряд Оттоманської імперії також наказало закрити всі кав'ярні , а тих , хто все ж наважувався спробувати каву , зашивали в мішок і кидали у воду. Але кав'ярні в Туреччині все одно існували , і кількість їх відвідувачів лише збільшувалася. Тому султан Сулейман II все ж був змушений скасувати заборону на каву .

 

3. Харчова цінність кави та кавових напоiв

Найчастіше ми навіть не замислюємося про те, що ми їмо і п’ємо – я маю на увазі, хімічний склад продуктів і напоїв, а не їх споживчі властивості. Але іноді все ж хочеться дізнатися про те, з чого ж складається улюблена їжа або напій,тому Проходячи практику в магазині мала змогу оцінити харчову цінність та споживчі властивості кави та кавових напоїв.

Хімічний склад кави досить складний. До складу кави входить величезна кількість різних хімічних сполук, а нові додаються ще й в процесі обсмажування кавових зерен. Загальна кількість різних речовин, що містяться в каві, доходить до декількох сотень. У смаженому ж кава і зовсім близько тисячі хімічних сполук, з яких вісімсот відповідають за його смакові якості і запах. З екстрактивних (виділяються) речовин, що входять до складу практично будь-якого сорту кави, можна відзначити такі групи, як білки, алкалоїди, моно-і дісахароза, фенольні сполуки, ліпіди, амінокислоти, органічні кислоти, мінеральні елементи і деякі інші хімічні сполуки, які містяться в каву у вкрай незначних кількостях. Отже можна зазначити, що хімічний склад сирих зернин кави характеризується такими середніми даними, %: вода 10-12; дубильні речовини — від 4 до 8; кофеїн — 0,7-2,5; білкові речовини — 3-19; жири — 10-18; цукри — 5-10; пентозани — 5-7; целюлоза — 22; мінеральні речовини 3-5 тощо. Енергетична цінність кави складає 119-223 ккал (498-933 кДж). 

Сире кавове зерно містить жири, білки, воду, мінеральні солі, мікотоксини, різні водорозчинні і нерозчинні речовини. Обсмажені кавові зерна втрачають більшу частину води (її зміст зменшується з 11% до 3%), а їх хімічний склад змінюється в залежності від ступеня і тривалості обжарки. Він являє собою широкий діапазон компонентів. 

Хімічний склад сирої кави. 

У складі сухих речовин кави 32—36% припадає на екстрактивні речовини,

0,7—2,5% — на кофеїн,

3,5—7,7% — дубильні речовини,

9—19,2% — білки,

9,4—18% — жири,

4,2—11,8% — сахарозу,

5,5—10,9% — хлорогенову кислоту.

У сирих кавових зернах присутні такі мінеральні речовини, як: калій, магній, кальцій, натрій, залізо, марганець, рубідій, цинк, мідь, стронцій, а також сліди хрому, ванадію, барію, нікелю, кобальту, свинцю, молібдену, титану та кадмію. Зміст окремих мінеральних елементів залежить від сорту кави, району зростання, способу обробки, виду внесених у грунт мінеральних добрив, а також застосовуваних засобів захисту рослин. Під час обсмажування кави вміст мінеральних речовин підвищується до 5-7%, що пов'язано з великими втратами сухої речовини 

Зерна кави містять більше трьох десятків різних органічних кислот, у тому числі такі органічні кислоти, як: лимонна - 0,3%, яблучна - 0,3%, винна - 0,4%, щавлева - 0,05%, кавова - 0 , 2%, хлорогенова - 4-10,9% - заслуговує особливої ​​уваги. Хлоргеновая кислоти включають в себе близько 10 сполук, що містяться в каві, а подібні до них сполуки виявлені і в інших рослинах. Незважаючи на те, що під час обжарювання кавове зерно втрачає її на 60%, все ж залишилася, достатньо, щоб надавати кави трохи терпкий присмак. За змістом хлорогенової кислоти кавове зерно являє собою унікальний продукт.Важлива роль хлорогенова кислота у формуванні кольору кави під час смаження. При нагріванні хлорогенова кислота руйнуються і вступають в реакції з амінокислотами і білками з утворенням темних продуктів. Також у кавових зернах міститься оцтова, оксалову, піровиноградна кислоти. У обсмаженому кави ідентифіковано більше 350 ароматичних речовин. Спеціальний аромат смаженого кави додають ефірні масла. Вміщені в них продукти фенолу володіють певним антисептичну дію. Вологість сирої кави - 9-12%.

Хімічний склад кави – білки і вуглеводи

Що стосується білків, то їх у каву не так багато – максимум 9-10%, велику частину з яких складає так званий амінні азот (близько 1,5%), тобто азот, що входить до складу амінокислот, що містяться в каві . Вуглеводів же в каву значно більше: до 50 і іноді навіть до 60% в сирих кавових зернах. З вуглеводів, що містяться в каві, найбільше сахарози і целюлози – в середньому 8 і 8,5% відповідно. Також в трохи менших кількостях в каві присутні лігнін і клітковина (так звані високомолекулярні полісахариди) і пектинові вуглеводи. З високомолекулярних полісахаридів деякі володіють високим ступенем розчинності у воді, і перш за все – арабіногалактан, речовина, яка міститься у великій кількості в різних листяних породах дерев. Арабіногалактан, до речі, благотворно впливає на мікрофлору кишечника і допомагає в захисті імунної системи організму. Також з кавових зерен в процесі взаємодії з водою виділяються такі речовини, як маноза, галактоза, арабінноза і глюкогалактоманнан. Фруктоза і глюкоза також містяться в каві в невеликих кількостях, хоча до недавнього часу вважалося, що їх там немає. Редукуючим сахариди – група, до якої відносяться фруктоза і глюкоза, в залежності від сорту кави, містяться в ньому в кількостях від 0,5 до 1%.

Білкові речовини містяться в каві в кількості від 9 до 19,2%; жир (ліпіди) - 9,4-18% ,сахароза - 4,2-11, 8% (розчинні вуглеводи - сахароза, фруктоза і галактоза в структурі смаженого кавового зерна займає від 25% до 28% всіх розчинних компонентів); моносахариди - 0,17-0,65%; клітковина - 32,5-33,5%; пентозани - 5-7%; дубильні речовини - 8,7-11,9%; мінеральні речовини - 3,7-4,5%.

На частку вуглеводів припадає 50-60% загальної маси сирих кавових зерен. В процесі обсмажування відбуваються глибокі зміни в складі вуглеводного комплексу кави. Сахароза практично повністю зникає, її залишається 0,56%. На початку обсмажування різко падає вміст моносахаридів, але до кінця процесу воно істотно зростає. Коливання в складі і кількості моносахаров в каві при його тепловій обробці пояснюється витратою деякої їх частини на процеси карамелізації і меланоидинообразования, а потім збільшенням їх концентрації за рахунок гідролізу клітковини, пентозном та інших полісахаридів.

 Хімічний склад кави – танін

Танін або, як його нерідко називають, таннин являє собою речовина, основною функцією якого є зв’язування інших речовин – зокрема, білків і полісахаридів. Саме тому так важливо зберігати танін в тих напоях і продуктах, в яких він міститься, адже його руйнування може спричинити за собою і розпад багатьох інших цінних сполук. У сирих зернах танін може становити досить великий відсоток – аж до 7,7%. Однак під час обсмажування велика кількість цього найціннішого речовини розпадається або окислюється і в уже готовому кава вміст таніну становить не більше 1%. Тим не менш, саме завдяки розкладанню таніну кави і набуває той незабутній аромат і смак, за який так цінують його справжні шанувальники.
Тому з точки зору придбання потрібних смакових якостей розщеплення таніну просто необхідний процес.

Присмак гіркоти додають кавового напою саме таніни. Для їх нейтралізації в каву додають молоко або вершки. Вони пов'язують таніни, і напій втрачає гіркоту. У сирих зернах кави вміст таніну варіюється в межах від 3,6 до 7,7%. В процесі обсмажування кількість таніну різко зменшується і в готовому продукті його залишається 0,5-1%. Зниження таніну під час обсмажування не вважається негативним фактором, т. до Сприяє формуванню смаку і кольору кави, проте при надмірному нагріванні танін повністю розкладається. Порожній або "плоский" смак обсмаженої кави іноді можна пояснити зникненням таніну. 

Хімічний склад кави – кофеїн

Про наявність у каві цього компонента знають практично всі. До речі, свою назву він і отримав завдяки цьому напою. Хімічна формула кофеїну: C8H10N4O2, тобто складається він, як і багато інших органічні речовини, з атомів вуглецю, водню, азоту і кисню. Молекулярна структура кофеїну наступна: в центрі розташовуються атоми вуглецю і азоту, до трьох крайнім атомам вуглецю прикріплені за три атоми водню, а ще один – до атому вуглецю, що знаходиться у зв’язку з двома атомами азоту. Атоми ж кисню з’єднані з двома іншими зв’язаними атомами вуглецю і знаходяться, як і водень, на кінцях структури. У кофеїну є й інші назви: гуаранин, матеін, теїн, а також 1-3-7-триметилксантин і 2-6-диокси-1-3-7-тріметілпурін. Завдяки кофеїну кава сприятливо діє на організм людини, тобто підвищує її загальний тонус і працездатність.

Кількість кофеїну в зернах в значній мірі змінюється в залежності від сорту кави. Кофеїн міститься в тих чи інших кількостях більш ніж в ста рослинах, однак лише в плодах кави, какао, гуарани і листі чаю його досить багато. На вміст кофеїну в напої також впливає ступінь прожарювання зерен, причому більш прожарені зерна, як для кави еспрессо, дають менше кофеїну. Зміст кофеїну в зернах відіграє дуже важливу роль при оцінці якості сировини та встановленні технічних вимог на нього. Слід пам'ятати, що кофеїн, володіючи гірким смаком, проте майже не впливає на смак кави. Тому пов'язувати гіркоту кави з наявністю в ньому кофеїну - велика помилка. Гірка кава - зовсім не означає міцний, і навпаки - міцний, це означає гіркий. Крім кофеїну в кавових зернах міститься ще один алкалоїд - трігонеллін. Він добре розчиняється у воді, але термічно нестабільний. При обробці кавових зерен легко перетворюється в нікотинову кислоту (вітамін РР). На відміну від кофеїну він не збуджує і не володіє наркотичним ефектом, однак бере участь в утворенні смаку і аромату обсмаженої кави. Також містяться і такі алкалоїди як теобромін (1,5-2,5 мг%) і теофілін (1-4 мг%). Слід згадати дуже складне за складом речовина - кафеоль. Включаючи в себе майже дві з половиною сотні компонентів, воно є носієм характерного кавового аромату. 

Дубильні речовини зумовлюють гіркість кавового напою. Основою дубильних речовин є хлорогенова кислота, яка зумовлює своєрідний слабокислий і злегка терпкий смак. Під час зберігання кількість поліфенольних сполук помітно знижується, що призводить до часткового пом'якшення гіркості і терпкості кави.

Хімічний склад розчинної кави

Тут потрібно сказати, що розчинна кава по-своєму хімічному складу, звичайно ж, дуже відрізняється від натурального. Справа в тому, що для поліпшення смакових якостей, а також кольору і запаху розчинної кави, практично всі виробники використовують різні хімічні добавки. Однак існує і якісний розчинна кава, до складу якого ніяких добавок не включається. Процес його виготовлення наступний: кавовий екстракт в цьому випадку просто висушується і потім фасується. Такий розчинна кава отримав назву органічного, оскільки його склад нічим не відрізняється від природного (виключаючи поправки на дію води і тепла).

Існує і розчинна кава з нульовим вмістом кофеїну, але в цьому випадку замість кофеїну в ньому присутня вугільна кислота. Що ж стосується переважної більшості сортів розчинної кави, то натуральні речовини, присутні в каві спочатку, складають в цих напоях не більше 20%. А на інші 80% припадають всілякі добавки: ароматизатори, стабілізатори, барвники та консерванти. Саме тому натуральна кава – у зернах або мелена завжди був і залишається краще за будь розчинної.

Чи всім можна пити каву?

Чи шкідливо пити каву?

Мало не щороку вчені знаходять все нові небезпеки, які криються в чашечці кави. Звичайно, цей напій може надати на організм негативний вплив, але найчастіше реакція індивідуальна. Погодьтеся: те, що вкрай шкідливо для одних, абсолютно безпечно для інших. Тим не менш, є спільні для всіх негативні сторони кави. Люди, які задаються питанням - чи шкідливо пити каву - повинні враховувати це. Так, широко відомо, що в каві високий вміст шкідливої для нас смоли бензопірену, причому кількість цієї смоли безпосередньо залежить від того, як обсмажена кава. Відповідно, менш шкідливий той кави, який менше обсмажена. Вважається, що кава бадьорить людину за рахунок кофеїну, що входить до його складу. Частково це так, але потрібно враховувати, що в чашечці кави міститься до двох тисяч хімічних речовин, і деякі з них підвищують активність кофеїну, інші ж знижують.

Говорячи про те, чи шкідливо пити каву, потрібно детальніше зупинитися на тому, що таке кофеїн і яку дію він робить. За фармакологічної класифікації кофеїн відносять до групи психостимуляторів - речовин, які впливають на центральну нервову систему, збуджують нервові клітини. Простіше кажучи, коли людина випиває каву, то у нього проходить сонний стан, він стає бадьорим, активним, готовим до розумової та фізичної діяльності. Втім, далеко не всі вживають кави через його ефекту бадьорості, а просто з любові до смаку цього ароматного напою.

Головне, в чому противники кави звинувачують цей напій, розмірковуючи, чи шкідливо пити каву, - це можливість виникнення залежності, схожа на наркотичну. Навіть багато лікарів вважають кофеїн наркотиком, що викликає і фізичну, і психологічну залежність. Інші ж вважають, що кава - не більший наркотик, ніж той же шоколад. Обидва ці продукту збільшують вмісту серотоніну (гормону щастя). Проте їх все ж не можна вважати наркотичними речовинами. Тому, розмірковуючи про те, чи шкідливо пити каву, потрібно враховувати і те, які речовини відносяться до наркотичних. Вони повинні володіти трьома показниками: викликати звикання (коли для досягнення ефекту потрібно збільшувати дозу), а також фізичну і психологічну залежність. Кава ж володіє тільки одним з цих властивостей: він дійсно викликає фізичну залежність. Так, людина, яка регулярно пив каву і вирішив від нього повністю відмовитися, може відчувати неуважність, сонливість, дратівливість, загальмованість, нудоту, головний біль. Саме тому журнал JustLady радить поступово відучувати себе від кави, а не різко. А ось психологічної залежності і звикання кава не викликає, що доведено науковими дослідженнями.

Скільки можна пити каву

Так кому і скільки можна пити каву? Кава, все ж, не можна назвати абсолютно нешкідливим напоєм. Так, лікарі не радять пити його людям з атеросклерозом та ішемічною хворобою серця. Також не рекомендується пити каву при глаукомі, гіпертонії, безсонні, підвищеній збудливості, при захворюваннях нирок. Крім того, кава краще не вживати дітям і літнім людям.

Про те, коли і скільки можна пити каву жіночий журнал JustLady може сказати наступне: не рекомендується пити каву на порожній шлунок, а також після щільного обіду. Найкраще вживати цей напій в першій половині дня, тому що чашка кави, випита ввечері, може стати причиною безсоння і неспокійного сну. А ось про кількість цього напою, яке можна випивати в день, вчені сперечаються до цих пір. Більшість вважає, що найбільш безпечна доза кави - одна - дві чашечки на день. А ось більша кількість може бути небезпечним для організму. Приміром, великі дози кави, випиті в день, можуть перешкоджати засвоєнню кальцію.

Навіть помірне споживання цього напою може виявити будь-які порушення у травній системі або проблеми зі шлунком, а великі дози тим більше зроблять негативний вплив на організм. Наприклад, є дані про те, що 4 чашки кави в день збільшує ризик виникнення ревмоартріта в 2 рази. Якщо 2 чашки кави бадьорять, допомагають зняти втому, покращують увагу, фізичну витривалість, то більша кількість діє навпаки, викликаючи нервозність та дратівливість. Жіночий журнал JustLady нагадує: головне - помірність і здоровий глузд у всьому, тим більше, у вживанні кави. І тоді ви зможете насолоджуватися улюбленим напоєм, не побоюючись за своє здоров'я!

 

4.Класифікація кави та кавових напоїв

Проходячи практику в магазині і ознайомившись з додатковою літературою можна сказати, що існує ботанічна класифікація кави та комерційна. За ботанічною класифікацією кава поділяється на Аравійську (Арабіка), Робусту та Ліберику.

Плід кави — ягода червоного кольору з різними відтінками кулеподібної або овальної форми, що нагадує вишню і має під шкіркою сочну солодку м'якоть. У м'якоті плодів знаходяться дві зернини, розмішені одна до одної плоскими боками. Інколи в плодах розвивається замість двох зернин одна велика, що має назву "перл-кава". її цінують значно вище за звичайну. Кожна зернина вкрита жовтуватою рогоподібною пергаментною оболонкою, під якою є ще тонка оболонка, яка зветься "ребристою". Залежно від помологічного сорту колір зерен може бути жовто-сірим, зелено-сірим, синьо-сірим. Довжина зернина коливається від 6 до 15 мм, її ширина — від 5 до 10, а товщина — від 3 до 6 мм.

Сорти ліберійського кавового дерева і робусти в насадженнях займають незначне місце. Ліберійське кавове дерево, в основному, вирощують на західному узбережжі Африки — в Ліберії, Конго, Анголі, Гані. Робусту, в основному, культивують на Цейлоні, півдні Китаю, в Індонезії.

Ліберійська кавова зернина за зовнішніми ознаками схожа за аравійською, але дає настій кави більш грубий, з більш різкими смаковими й ароматичними властивостями.

Робуста має багато різновидів, а тому якість кави цього виду вар'їрує в значних межах — від "низької" до "хорошої".

За місцем проростання кави ділять на 3 групи:

-Американський

-Африканський

-Азіатський.

Кожна група включає багато комерційних сортів кави, які мають назву на залежність від країни, де з їхніми вирощують чи порту, якими їх відправляють експорту.

Американські сорти кави складають майже 70% від світового експорту.

До групи цих сортів відносяться бразильський, колумбійський, гватемальський, мексиканський, кубинський, коста-рікський, сальвадорський, болівійський і кава з о. Мартиніка.

Бразильська кава за назвами портів, через які вона вивозиться, поділяється на Сантос, Ріо, Мінас, Парана, Вікторія, Бахіа. Широко відомий сорт Сантос, який має декілька різновидів, серед яких найбільш цінним с Бурбон Сантос з маленькими зернинами від світло-солом'яного до темно-зеленого кольору. Виготовлений з нього напій характеризується досить приємним смаком і ароматом.

Сорт Ріо має грубу гостроту і запах лікарських рослин через наявність значної кількості йоду в ґрунті, на якому його вирощують.

Необхідно зазначити, що на світовому ринку сорти бразильської кави щодо якості вважаються середніми.

Колумбійські і венесуельські сорти кави мають зернини різної величини від світло-зеленого до темно-зеленого забарвлення. Вищі сорти цієї кави оцінюються як кращі в світі і значно перевершують за якістю бразильський сорт Сантос. Вони дають міцний, екстрактивний настій з приємним кислуватим смаком і сильним, тонким, кавовим ароматом. До кращих сортів колумбійських кавових зернин можна віднести сорти Медельїн, Арменія і Манікалес.

Кава південної частини Центральної Америки (Мексика, Гватемала, Коста-Ріка тощо) характеризується великим розміром зернин з забарвленням від зеленувато-жовтого до зеленувато-синього, високою екстрактивністю і приємним смаком напою. Особливо високо ціняться Гватемальські і Костарікські (Пасіфік, Атлантик) сорти кави, які дають напій м'якого смаку і ніжного аромату. У нас ці сорти кави відносять до вищих сортів. Азійські сорти кави. До групи азійських сортів кави відносяться, в основному, аравійський, індійський, індонезійський.

Одним з кращих є аравійський — кава Мокко. Кавові зерна цього сорту, вирощені в гірській місцевості Ємену, неправильної яйцеподібної форми, дрібні і дуже тверді. Забарвлення їх коливається від блідо-жовтого до сіро-зеленого кольору. Напій, виготовлений з Мокко, відрізняється (відзначається) високою екстрактивністю, ніжним винним ароматом і м'яким приємним смаком. Цей вид кави дуже рідко завозиться на європейський ринок.

Кращими сортами індійської кави вважаються Малабар, Леслабор, Мадрас, Робуста. Зерна цієї кави різноманітного кольору синьо-зеленуватого з різними відтінками. Настій вищих за якістю сортів характеризується густим забарвленням, високою екстрактивністю і сильним ароматом.

Індонезійські сорти кави відносяться до середніх за якістю. Найбільш розповсюдженими сортами є Паданг, Анкола, Айєр-банджі і Робуста. Зернини у них, як правило, порівняно значних розмірів, мають забарвлення від світло-жовтого до темно - синього. Настій смаженої зернини кави гідний, високо екстрактивний, з достатньо ніжним смаком і ароматом.

Африканські сорти кави використовуються переважно для місцевого споживання, виняток — абіссінська кава, яка в значних кількостях надходить на зовнішній ринок.

Найбільш відомий сорт кави Харарі, який має високі смакові й ароматичні властивості. За органолептичними показниками він досить близький до аравійського сорту Мокко.

Кава, що поступає на прилавки магазинів, будь то зерна або порошок, завжди є суміш різних сортів. Перш за все кавові суміші складають країни-постачальники, щоб забезпечити стійкі стандарти на світовому ринку. Потім суміші складаються фахівцями на кофеперерабатывающих підприємствах (зокрема, перед обсмажуванням) і, нарешті, любителями для отримання певного букета смакових і ароматичних властивостей напою.

Існує певна рецептура для сумішей. Наприклад, кава Мокко - це ходейда (50%), харрар (25), сантос (25%). Або кава індійська: плантейшен (50%), сантос (25), в'єтнамська арабика (25%). Проте подібні рецепти дуже відносні, якість зерна того або іншого сорту схильна до змін, пов'язаних з безліччю чинників. Тому головним чином мабуть на професійну майстерність і сумлінність людей, зайнятих в кавовому виробництві.

В магазині де я проходила практику, переважно представлена кава натуральна мелена і розчинна кава.

Каву можна класифікувати на такі види:

  •  натуральна кава смажена (у зернах, мелений) вищого і I сортів;
  •  натуральна кава розчинна (порошкоподібний, гранульований, сублімований) вища, I і II сортів.
  •  Кава без кофеїну
  •  Кавові напої (Кава, натуральна смажена з цикорієм)

Натуральна кава різного походження має різні смакові відтінки , тому виділяють сорти:

Колумбійський - м'який , приємний смак , міцний настій , тонкий , яскраво виражений аромат.

Гватемальський - ніжний і тонкий смак і аромат , хороша міцність напою .

Коста - ріканський - тонкий аромат , яскраво виражений кислуватий смак.

Гондураського - добре виражений аромат , негострий винний смак середньої міцності .

Індійський Черрі - приємний , м'який смак , ніжний , яскраво виражений аромат.

Єменський Ходейда ( Мокко ) - дуже приємний, злегка кислуватий , хлібний смак , яскраво виражений аромат.

Кенійський - приємний , злегка кислуватий смак , добре виражений аромат.

Бразильський Сантос № 1-4 - гіркувато - терпкий смак , слабовираженний аромат.

В'єтнамська Робуста - гіркуватий смак , слабовираженний аромат.

Індійський Черрі АВ , Черрі РВ - гіркуватий смак , слабовираженний аромат.

Натуральна кава смажену розрізняють:

Натуральна кава смажена в зернах - рівномірно обсмажені зерна коричневого кольору з матовою або блискучою поверхнею , з приємним кислуватим , гіркувато -терпким смаком і запахом.6

За способом обробки:

Зібрані кавові зерна обробляють сухим або вологим способом.

Сухий спосіб. Очистивши зерна від лушпиння,їх промивають , сушать і сортують за розміром. Якість кави залежить від способу висушування зерен.У країнах , де багато сонця , але мало води , поширений" натуральний " спосіб обробки кави. Кавові боби очищають від лушпиння і розсипають для просушування на сонці. Через 5 тижнів їх поміщають в мішки і залишають на деякий час , щоб із зерен пішли залишки вологи. В результаті кава набуває кілька земляний присмак.У країнах , де сонця мало , використовуються механічні сушіння , зменшують вологість зерен більш ніж на 8 %. Кава , приготований таким способом , підкреслює яскравість кавового смаку.

Вологий спосіб. Зазвичай використовується при обробці сортів найвищої якості. Другий спосіб очищення зерен застосовують тільки для елітних сортів кави , так як він складніше. Вручну плоди сортують - видаляючи недозрілі ягоди і різне сміття . Далі зерна очищають від оболонки і сріблястою шкірки за допомогою пульпера . Після цього зерна промивають у спеціальному каналі. Потім вони піддаються ферментації - цей процес триває від 12 до 36 годин. І остання дія це очищення зерен від шкірки.Вироблений таким способом кава набуває особливо тонкий вишуканий смак , за що і отримує вищу оцінку знавців у всьому світі.

Натуральна кава в залежності від ступеня обсмажування розрізняють :

1. Слабосмажена - легка - новоанглійска (зерно набуває світло -коричневий колір ; смак - кислуватий ; застосовується для зерен з м'яким смаком ) ;

2. Средньосмажена - помірна - віденська (зерно має більш темний колір і маслянисту поверхню ; є звичайною ступенем обсмажування ) ;

3. Сильносмажена - темна - французьке жаріння 2-го ступеня - континентальна (колір зерна варіюється від темно - коричневого до чорно - коричневого і навіть справляє враження паленого ; в смаку домінує гірчинка)

4.Вищий ступінь - італійська - екстремальна (зерна чорного кольору , на межі обвуглювання ) .

Але тим і унікальний кави - що , трохи змінивши процес обжарювання , тривалість , ви отримуєте різноманітність смаків .

 

Натуральна кава смажена мелена - порошок коричневого кольору з включенням світло- золотистої оболонки зерен , з приємним тонким кислуватим , гіркувато -терпким смаком і ароматом.

Залежно від батьківщини кавових зерен і місця їх обсмажування виникли такі стилі обсмажування як:

Американський .

Іспанська .

Грецька .

Віденський .

Східний.

Італійський .

та інші .

Класифікація кави за ступенем помелу:

Виділяють три основні види помелу і три додаткових.

Грубий або крупний помел (coarse grind): частинки кави до 0,8 мм; ідеально підходить для поршневих кавоварок (френч-прес). Оптимальний час приготування від 6 до 8 хвилин. Зразкова тривалість помелу в електричній кофемолці 6-7 секунд.

Середній помел (medium grind): ідеально підходить для капаючих кавоварок, але можна використовувати і для багатьох інших способів заварювання. Дуже зручний вид помелу. Оптимальний час приготування від 4 до 6 хвилин. Зразкова тривалість помелу в електричній кофемолці 10-13 секунд.

Тонкий або дрібний помел (fine grind): використовується для приготування напою в кавоварках з конусоподібними фільтрами. Час приготування від 1 до 4 хвилин. Зразкова тривалість помелу в електричній кофемолці 15-20 секунд.

Це були основні, так звані базові види помелу. Крім основних розрізняють наступні:

Тонкий эспрессо-помел (fine espresso grind): використовується в кавоварках еспрессо (струмінь гарячої пари пропускається під тиском через кавовий порошок). Час приготування - 30 секунд. Зразкова тривалість помелу в електричній кофемолці 25 секунд і більше.

Середній тонкий помел (medium fine grind) або середній грубий помел (medium coarse grind): проміжний варіант помелу, головним чином середній, з відхиленнями як убік тоншого, так і убік грубішого помелу. Час приготування напою і тривалість помелу в електричній кофемолці сопоставимы з даними для середнього помелу.

Порошкоподібний, надтонкий помел (pulverized): цей вид помелу схожий на муку і використовується виключно для варива справжньої турецької кави за допомогою джезви.

Залежно від помелу кави змінюється і спосіб його приготування. Наприклад, кава грубого помелу ідеально підходить для заварювання його в кавнику , а середнього в кавових машинах

Натуральна смажена мелена кава з цукром буває:

-Вищого сорту виробляють з натурального смаженого меленої кави вищого сорту - не менше 60% , першого сорту - не більше 20% і цикорію - не більше 20%;

Першого сорту - смаженого меленої кави першого сорту - не менше 80 % і цикорію - не більше 20%;

Другого сорту - смаженого меленої кави другого сорту - не менше 80 % і цикорію - не більше 20 %.

 

Натуральна кава смажена мелена «по- турецьки » - виробляють з натуральних кавових зерен вищого сорту виду Арабіка.

Натуральна кава смажена мелена з цикорієм містить у своєму складі до 20 % цикорію для підсилення смаку та аромату.

 

 Натуральна кава  розчинна 

Натуральна кава  розчинна - висушений до порошкоподібного стану водний екстракт натуральної кави, що розчиняється у воді без осаду. Харчова промисловість освоює все нові види кавової продукції. Проводять, наприклад, концентрати кави у вигляді карамелі. Передбачається виробництво їх у вигляді паст в банках або тубах і т.п.

Порошок розчинної кави зберігає смакові і ароматичні властивості, всі основні речовини натуральної кави. Кофеїн при виробництві розчинної кави переходить спочатку в екстракт, а потім в гранули порошку. Незаперечна гідність такої кави - відсутність осаду.

Необхідно пам'ятати про високу гігроскопічність порошку розчинної кави. При попаданні вологи порошок злипається, і приготована з нього кава буде набагато гірша.

Натуральну каву розчинну розрізняють:

Натуральна кава розчинна порошкоподібний - дрібнодисперсний добре сипучий порошок , одержуваний шляхом розпилювальної сушки. Натуральний кава розчинна гранульований - тендітні агломеровані частинки з пористою структурою , при цьому дрібні частинки кави з'єднуються в більші агломерати , які сушать повторно .

Натуральна кава розчинна сублімована ( кристалічний - фріздрай ) - заморожуємо рідкий кавовий екстракт , подрібнений його у вигляді кристалів і подальшою сушкою методом сублімації.

Кава без кофеїну

Своєю збудливою дією кави зобов'язаний кофеїну. В середньому натуральна кава містить 1-2% кофеїну, проте в робусте його 2,1-2,35%. У розчинній каві, приготованій з кавового екстракту, кофеїну вже буде 4,5-5%, а якщо розчинна кава виготовлена з робусти, то його зміст може досягати 7,7%. Якщо при цьому для приготування напою береться чайна ложка порошку на стакан води, то за один прийом приймається 0,19 г кофеїну, що практично складає добову дозу, рекомендовану медиками.

Кавові напої

Пошуки замінників натуральної кави почалися давно. Слід сказати, що повноцінний в усіх відношеннях замінник не знайдений і до цих пір. Проте завдяки таким пошукам поступово навчилися готувати напої, доступні всім, - і хворим, і здоровим.

 

 Кавові напої виробляють 2 видів:

-Розчинні

-Нерозчинні.

Розчинні кавові напої виготовляють з екстракту нерозчинних кавових зерен так само як розчинну натуральну каву.

По рецептурному складу напої можна розділити на три групи:  

1. Кавові напої, містять натуральну декофеїзовану каву без цикорію.

2. Кавові напої з натуральним каву й цикорієм.

3. Кавові напої, містять цикорій і містять натуральну каву.

4. Кавові напої тільки з цикорію.

5. Кавові напої, які не містять натурального каву й цикорію.

Напої останньої групи можуть бути однокомпонентними і багатокомпонентними.

У продажу є багатий асортимент кавових сумішей, до складу яких натуральна кава не входить зовсім або міститься в невеликій кількості (від 5 до 35%). При складанні таких сумішей підбираються певним чином приготовані рослинні продукти, які при кип'яченні з водою дають напій, що нагадує на смак і запаху натуральна кава. У такому напої немає кофеїну і кафеоля, здатних викликати в хворому організмі негативні наслідки.

5. Характеристика виробників кави та кавових напоїв

Нині на українському ринку працює кілька десятків великих і малих фірм. В магазині, де я проходила практику представлений широкий асортимент кави та кавових напоїв від різноманітних товаривиробників, як від іноземних так і вітчизняних. Лідером з продажу розчинної кави вважається "Nestle Ukraine LLC" ("Nescafe"). Популярністю в магазині користуються продукти компаній "Kraft Jacobs Sushard" ("Jacobs"), "Paulig export ltd" ("Paulig"), "Tchibo Gmbh" ("Tchibo"), сінгапурської компанія "Future Enterprises" ("MacCoffee"), Ізраїльської компанія "Еліт Форт, значну частку кави складає українсько-англійське СП "Галка" (колись Львівська кавова фабрика) та українсько - австрійське СП "Віденська кава". Зокрема, "Галка" спеціалізується на переробці кави і виготовленні кавозамінників зі злакових культур.

Постачає каву до нашого магазину ТМ "Чайкофф". Натуральна кава, ТМ Віденська кава, ТМ Монтана кава, ТМ ДельАрабіка.

В магазині представлена продукція від:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Віденська кава"

Адреса: вул. Шевченка, 317, м. Львів, 79069, Україна

Телефон: +38(0322) 97-10-46

Генеральний директор - Задворняк Степан Карпович

Сфера діяльності:

- виробництво натуральної кави

- виробництво кофе з цикорієм для промислової переробки

- розфасовка кофе

- розфасовка сипучих продуктів

Відкрите акціонерне товариство "Крафт Фудз Україна"

Адреса: вул. Набережна, 28а, м. Тростянець, Сумська обл., 42600, Україна

Телефон: +38(0542) 674-71-0 , (05458) 5-11-40

Веб-сайт: http://www.kraftfoods.com.ua   

Директор - Швець Микола Григорович

Продукція:

1. Кондитерські вироби

2.Кава

- торгова марка "Якобз" (кава "Якобз Монарх", "Якобз Максима" та "Якобз Еспресо")

- торгова марка "Максвел Хаус" (мелена та розчинна кава)

Компанія "Кавовий млин"

Адреса: вул. Бойко, 24, оф. 14, м. Кременчук, Полтавська обл., 39602, Україна

Телефон: +38(0536) 70-04-09, (05366) 5-24-35

Веб-сайт: http://www.coffee.pl.ua   

Директор - Курчанов Сергій Леонідович

Продукція:- кава натуральна жарена в зернах. Арабіка і робуста із різних країн світу

Спільне українсько-англійське підприємство "Галка Лтд"

Адреса: вул. Заповітна, 1, м. Львів, 79019, Україна

Телефон: +38(0322) 40-91-92

Генеральний директор - Дубовий Борис Васильович

Сучасне виробництво СП "ГАЛКА Лтд" створене на базі підприємства, яке спеціалізувалось на переробці кави і виготовленні різних напоїв із злакових культур.

Встановлене в 1972 році обладнання для виготовлення розчинної кави фірми "Niro Atomizer" дало можливість ефективно поєднати багаторічний досвід персоналу у галузі виробництва кавових продуктів з сучасною технологією. З того часу підприємство - Львівська кавова фабрика стало потужним спеціалізованим виробником, торгова марка якого відома не лише в Україні, а й за її межами.

В 1993 році Львівська кавова фабрика стала акціонерним товариством закритого типу - ЗАТ "ГАЛКА" , яке у 1995 році утворило спільне підприємство з фірмою Е. D. & F. MAN COFFEE LIMITED - СП "ГАЛКА Лтд.".

Спільне Українсько - Англійське підприємство є лідером у виробництві високоякісної кави в Україні. Це потужне підприємство з новітнім виробничим обладнанням. Передові технології, суворий контроль технологічних процесів, висока якість сировини дозволяють нам випускати каву дуже високої якості. Нині в асортименті "Галки" більше чотирьох десятків видів продукції, розрахованої на всі верстви та вікові групи населення.

Щороку фірма отримує міжнародні нагороди за високу якість продукції. Зокрема діяльність компанії та її продукція дістали найвищі оцінки на конкурсах у Женеві (в 1996 та 2003 роках), у Парижі (1997рік), Мадриді (1998 рік), Нью Йорку (1999 рік), Брюсселі та Москві (2000 рік). Кава натуральна розчинна та кава мелена "Ґердан" нагороджені дипломами на Всеукраїнському конкурсі "100 кращих товарів України - 2005рік".

Підприємство атестоване за системою міжнародних стандартів якості ISO - 9001.

В магазині представлені такі торгові марки:

ТМ «Золоте зерно»

Україна м. Дніпропетровськ

Вул.. Молодо гвардійська, 1

Тел. (0562)23-93-93, 23-70-73

т/ф (056)721-22-34(35)

ТМ Ambassador

Ексклюзивний дистриб’ютер кава «Ambassador» в Україні ТА «Нова Гвінеція»

ТМ La Festa

Maspex Sp. z.o.o

ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice, Poland

phone: +48 33 873 1075

ТМ Elite

Elite Україна: Київ 03040, а/я 11

Міжнародний концерн Elite-Strauss - один з найбільших світових виробників кави. На сьогоднішній день в концерн входять 19 заводів, обладнаних за останнім словом техніки. Наші заводи розташовані в Бельгії, Німеччині, Польщі, Ізраїлі, Румунії, Туреччині, Бразилії і Франції. У 2000 році об'єм продажів концерну перевищило 1 мільярд доларів США {$ 1 000 000 000). Новітні технології і устаткування, екологічна чистота всіх продуктів і високий рівень виробництва підтверджені міжнародними сертифікатами (включаючи ISO 9002). З моменту підстави в 1934 році концерн Elite проводить і поставляє на ринок високоякісні продукти живлення, які мають попит у споживачів всього світу. Доступні ціни і ефективна маркетингова політика - основні складові успіху концерну Elite.

ТМ Паулиг

Пауліг Експорт ЛТД

Росія, Москва Балакиревский пер. 19/1

Пауліг Експорт Україна

Тел. 380 44 247 5887

ТМ Nescafe

Nestle в Україні

ТМ Наша традиція

Представництво в Україні ТзОВ «Нові проекти»

М. Львів, вул.. Січових стрільців, 3

Тел. (0322)97-07-97

Основою для появи підприємства, що згодом виросло у відому компанію Nestlе, сталі дослідження швейцарського фармацевта Генрі Нестле, що намагався створити замінник грудного молока для годування немовлят. Використовуючи молоко, пшеничну муку і цукор, Генрі Нестле розробив продукт, що отримав назву Farine Lactee Henry Nestlй -- «Молочна мука Генрі Нестле». Компанія по виробництву і продажу цього продукту була створена в 1867 році.

У 1905 році відбулося злиття, в результаті якого утворилася компанія, названа Nestlе and Anglo-Swiss Milk Company. Вже на початку XX століття компанія володіла фабриками в Сполучених Штатах, Британії, Німеччині і Іспанії.

Представництво Nestle в Україні було відкрите в грудні 1994 року. З тих пір компанія веде тут активну маркетингову і рекламну підтримку таких всесвітньо відомих брендів, як Nescafe, Nesquik, Maggi, Friskies і дитяче харчування Nestle. Сьогодні це одна з найбільших компаній на українському ринку продуктів харчування, а також безумовний лідер на українському ринку кави. Що стосується сфери виробництва кондитерських виробів, то тут компанія укріпила свою присутність, придбавши в 1998 році контрольний пакет акцій кондитерської фабрики «Світоч» в Львові, що випускає шоколад і іншу кондитерську продукцію. З тих пір вона здійснює крупні капіталовкладення в технічне оснащення і промислове переоснащення цього підприємства, продовжуючи інвестувати засоби в розвиток українського місцевого виробництва і промислову інфраструктуру, в активне просування торгових марок, постійне зміцнення і розвиток національної мережі збуту.

Довгий час тільки кава і кондитерські вироби залишалися для Nestle точками опори в Україні. Будучи лідером у виробництві кулінарних виробів на ринках багатьох країн, включаючи Польщу, Німеччину і Швейцарію, компанія не мала такої виробничої бази в нашій країні, без якої неможливо зайняти «пануючі висоти». І лише зовсім недавно третя крапка, а отже опорна площа, була знайдена. Корпорація Nestle оголосила про підписання угоди з українською компанією «Волиньхолдінг», продукція якої продається під відомою торговою маркою «Торчинпродукт», про придбання 100% акцій цього підприємства. Угода, на висновок якого отримана згода Антимонопольного комітету України, вступає в силу з 1 грудня цього року. Таким чином, придбання ВАТ «Волиньхолдінг» — молодій компанії, основними продуктами якої є майонез, кетчуп і гірчиця, що динамічно розвивається, стало другою значною інвестицією Nestle в економіку України після придбання нею контрольного пакету акцій кондитерської фабрики «Світоч». Такий розрахунок цілком обгрунтований. Адже серед інших виробників продуктів харчування Nestle відрізняють найбільші в світі об'єми інвестицій в наукові дослідження і технічні розробки. Споживачі продукції з маркою «Торчинпродукт» також можуть бути задоволені. Загальновідоме початкове прагнення компанії Nestle проводити продукцію не тільки смачну, але і корисну для здоров'я. Такий підхід відбивається в девізі компанії: «Якість продуктів — якість життя».

6. Характеристика асортименту кави та кавових напоїв

На полицях магазину представлений широкий асортимент кави, але переважну частину складає продукція від ТМ Галка і ТМ Nescafe.

Розглянемо асортимент кави на прикладі ТМ Галка.

Кава смажена в зернах

Кава в зернах “Арабіка”

Ретельно підібрана суміш кращих сортів кави арабіка з Папуа Нової Гвінеї, Бразилії та Індії. Кава помірно міцна з духмяним, запашним та м'яким оксамитовим смаком.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

18 міс

Кава в зернах “Робуста”

Обсмажені зерна індійської і мадагаскарської робусти надають напою необхідну високу концентрацію та пікантну міцність. Кава, приготована з цих зерен, краще за все передає насичений смак та аромат південних континентів

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

18 міс

пакет

1000 г

8 шт

8,00 кг

18 міс

Кава смажена мелена

“Еспрессо Преміум”

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Вакуум-пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

12 міс

Суміш елітних сортів кави Арабіка та Робуста, вирощених на кращих екваторіальних плантаціях. Дана суміш вирізняється багатогранним букетом ароматів та ледь відчутним винним присмаком.

“Еспрессо”

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

вакуум-пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

12 міс

пакет

100 г

40 шт

4,00 кг

12 міс

Витончений букет з бразильської Арабіки, мадаскарської та індійської Робусти спеціального помелу роблять “Еспрессо” довершеним і незамінним напоєм для шанувальників міцної кави з традиційним смаком.

“Класика”

Збалансована суміш з відбірних сортів кави Арабіка і Робуста, яка надає напою приємну гіркоту, задовільнить найвимогливішого шанувальника кави своїм м'яким класичним смаком. Має високий вміст кофеїну.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

вакуум-пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

12 міс

“Гердан”

Кава з високим вмістом кофеїну, елітним смаком та ніжним ароматом свіжозмеленого кавового зерна. Спеціальне обсмаження кавових зерен робить “Гердан” виключно м'якою і одночасно багатою на смак кавою.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

вакуум-пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

12 міс

пакет

100 г

40 шт

4,00 кг

12 міс

“По-східному”

Суміш Робусти середнього обсмаження та спеціального тонкого каліброваного помелу. Цей міцний духмяний напій є ідеальним для приготування кави “по-турецьки”.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

вакуум-пакет

250 г

24 шт

6,00 кг

12 міс

пакет

100 г

40 шт

4,00 кг

12 міс

“Галицька кава”

Натуральна мелена кава “Галицька кава” виготовлена з кращих сортів кави, дбайливо вирощених і зібраних в кавових регіонах Африки. Кава має насичений міцний та терпкий смак зі слабким ароматом шоколаду, тонкий помел та середнє обсмаження.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

200 г

20 шт

4,00 кг

12 міс

Кава натуральна розчинна

Кава натуральна розчинна “Галицька кава”

Натуральну розчинну каву виготовляють з відбірних кавових зерен кращих сортів за новітньою технологією, яка дозволяє в кінцевому продукті зберегти всі привабливі смакові властивості натуральної кави.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

100 г

50 шт

5,00 кг

24 міс

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Метал-банка

100 г

50 шт

5,00 кг

24 міс

Метал-банка

50 г

75 шт

3,75 кг

24 міс

пакет

100 г

16 шт

1,60 кг

24 міс

пакет

200 г

14 шт

2,80 кг

24 міс

порційний пакет

2,5 г

100 шт

0,25 кг

24 міс

порційний пакет

2,5 г

25×40 шт

2,50 кг

24 міс

стік-пакет

2,0 г

20×14 шт

0,56 кг

24 міс

Кава натуральна розчинна “Галка”

Кава сублімована

Кава натуральна розчинна сублімована "Freeze-Dried" Це високоякісна кава, виготовлена за найсучаснішою технологією приготування розчинної кави шляхом сублімації. Відрізняється від порошкової тим, що порошок

виготовляється з екстракту шляхом висушування гарячим повітрям, а сублімаційна кава (кристалізована) - шляхом виморожування з екстракту вологи і подальшого подрібнення.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

метал-банка

75 г

25 шт

1,875 кг

24 міс

стік-пакети в картонних коробках

2,0 г

20×14 шт

0,56 кг

24 міс

Кавове драже

Кавове драже

Унікальний продукт, в Україні аналогів не має. Виготовляють з кращих сортів кави “Арабіка Південна Азія” і шоколадної глазурі. Продукт готовий до вживання.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Картонна коробка

35 г

50 шт

2,10 кг

5 міс

Капуччіно

Капуччіно “Ванільне”

Наявність додаткової порції в пакеті дозволяє приготувати саме таке капуччіно, яке вам подобається більш за все, шляхом самостійного дозування порції.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

150 г

20 шт

3,00 кг

12 міс

Капуччіно “Горіхове”

Обидва види капуччіно містять в собі каву, мають приємний насичений смак горіха та ванілі. Виготовляється з сертифікованих компонентів найвищої якості.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

150 г

20 шт

3,00 кг

12 міс

Кава натуральна розчинна з вершками та цукром "Латте"

Латте класичний

Справжня кава з вершками та цукром, має надзвичайно приємний смак, в складі лише натуральні інгредієнти. Перевагою є відсутність штучних піноутворювачів та емульгаторів.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Метал-банка

200 г

25 шт

5,00 кг

12 міс

пакет

200 г

20 шт

4.00 кг

12 міс

стік-пакети в пакеті

180 г (10×18 г)

20 шт

3,60 кг

12 міс

стік-пакети в картон. коробці

180 г (10×18 г)

14 шт

2,52 кг

12 міс

Латте зі смаком крем-тофі

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Метал-банка

200 г

25 шт

5,00 кг

12 міс

пакет

200 г

20 шт

4.00 кг

12 міс

стік-пакети в пакеті

180 г (10×18 г)

20 шт

3,60 кг

12 міс

стік-пакети в картон. коробці

180 г (10×18 г)

14 шт

2,52 кг

12 міс

Латте зі смаком карамелі

Карамельний смак в Латте особливо поширений в Європі. Карамель пом'якшує напій, додаючи йому особливої родзинки. Смак м'який, насичений, яскраво виражена карамель.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

Метал-банка

200 г

25 шт

5,00 кг

12 міс

пакет

200 г

20 шт

4.00 кг

12 міс

стік-пакети в пакеті

180 г (10×18 г)

20 шт

3,60 кг

12 міс

стік-пакети в картон.коробці

180 г (10×18 г)

14 шт

2,52 кг

12 міс

Кава натуральна "3 в 1"

3 in 1 Classic

Ідеальне м'яке поєднання кави, цукру та ніжних вершків - чудова можливість збереження тонусу та хорошого настрою протягом всього дня!

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

банка

200 г

25 шт

5,00 кг

12 міс

стік-пакет

160 г

20 шт

3,20 кг

12 міс

3 in 1 Strong

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

стік-пакет

160 г

20 шт

3,20 кг

12 міс

Вибух бадьорості зранку! Не надто солодкий, підвищений вміст кави чудово збалансований із вершками - це потужний старт на початок дня!

Напої кавові розчинні

Напій кавовий розчинний “Шипшиновий”

Шипшину використовують як загальнозміцнюючий та жовчогінний засіб, який покращує обмін речовин.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

100 г

20 шт

2,00 кг

24 міс

Напій кавовий розчинний “Люкс”

Напій “Люкс” виготовлений з відібраних кавових зерен і натуральних продуктів, одним з яких є цикорій. Ретельно підібрані компоненти напою багаті на вітаміни, мінеральні елементи, вуглеводи та білки.

Напій кавовий розчинний “Життєдайний”

Цілюща ехінацея, цикорій і ячмінь є компонентами напою “Життєдайний”. Ще більше смаку, здоров'я та енергії у вашому горнятку.

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

100 г

20 шт

2,00 кг

24 міс

Напій кавовий розчинний “Галич-Ранок”

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

пакет

100 г

20 шт

2,00 кг

24 міс

Важливим компонентом напою “Галич-Ранок” є цілющий цикорій, який збуджує апетит, покращує травлення, знижує кров'яний тиск і має подібний на каву смак і запах. Цей корисний напій можуть вживати усі, від дітей до людей похилого віку, адже він зовсім не містить кофеїну.

Цикорій розчинний

Цикорій розчинний

Розчинний цикорій виробляють з натуральної сировини - смажених коренів цикорію шляхом їх екстрації, фільтрації та згущення. Продукт являє собою пастоподібну субстанцію темно-коричневого кольору. Особливі властивості цикорію тисячоліттями використовуються в народній медицині для лікування серцево-судинних захворювань, органів травлення, діабету, стимуляції імунної системи, підвищення потенції, покращення засвоєння мінералів і загального оздоровлення.

Основним лікувально-профілактичним компонентом цикорію є пребіотик інулін. Він стимулює розвиток корисних і зменшує кількість патогенних бактерій кишечника, підвищує активність печінки, виділення жовчного та шлункового соків, сприяє перетравленню жирів і засвоєнню мінералів. Найсмачніше вживати цикорій зі звичайним або згущеним молоком, яким він надає кавово-карамельний смак. Таке поєднання значно підвищує засвоєння кальцію і інших життєво необхідних компонентів обидвох продуктів. Напій має незначний вміст натрію і тому його можна вживати без обмежень.

Цикорій розчинний “Натуральний”

Цикорій розчинний “з Чорноплідною горобиною”

Цикорій розчинний “з Лимоном”

Цикорій розчинний “з Шипшиною”

Цикорій розчинний “зі Стевією”

Цикорій розчинний “з Ехінацеєю”

Цикорій розчинний “з Коренем женьшеню”

Цикорій розчинний “з Глодом”

Цикорій розчинний “з М'ятою”

Упаковка

Групова упаковка

термін зберігання

тип упаковки

маса нетто

кількість акетів

маса нетто

склобанка

200 г

24 шт

4,80 кг

24 міс

В магазині представлений асортимент ТМ NESCAFE:

NESCAFE CLASSIC

Завдяки зернам Арабіки його смак став багатшим і  делікатнішим, а  аромат насичений. На українському ринку NESCAFE CLASSIC представлений в  п'яти форматах упаковки: жерстяні банки (50  г, 100  г, 250  г), скляні банки (47,5  г, 95  г, 190  г), пакети (75  г, 150  г), коробка (500  г)  і  порційні пакетики (2  г).

NESCAFE GOLD

Подаруєте собі золоті хвилини спілкування з близькими, оповиті ваблячим ароматом і вишуканим смаком добірних кавових зерен, зібраних в неповторний купаж кави NESCAFE GOLD На українському ринку NESCAFE GOLD представлений  в двох форматах упаковки: скляні банки (47,5 г, 95 г, 190 г) і економічна упаковка із зручною застібкою (95 г, 190 г).

NESCAFE GOLD Мягкий

Неповторне поєднання м'якого смаку Арабіки  і легкому ступеню обжарювання зерен додає кава NESCAFE GOLD М'який такий ніжний делікатний смак, який створює приємну атмосферу для щирого невимушеного спілкування.

NESCAFE GOLD Декаф

Ця кава створена за  спеціальною технологією, що дозволяє зберегти всю силу смаку і  аромату кращих кавових зерен. Він  майже не  містить кофеїну, тому з  ним Ви  зможете створити особливу атмосферу тепла і  затишку, коли  б Ви  цього  не побажали, навіть пізно увечері. На українському ринку NESCAFE GOLD Декаф представлений в наступних форматах упаковки: скляні банки (47,5  г, 95  г).

NESCAFE MONTEGO

Приємно проводити час в колі добрих друзів за чашкою кави NESCAFE MONTEGO. Середній ступінь обжарювання зерен, купаж з спеціально відібраних сортів кави і, як результат особливий, витончений смак кави NESCAFE MONTEGO. Він завжди підтримає гарний настрій і задушевну бесіду.

NESCAFE 3 в 1

NESCAFE 3 в 1- це ідеально збалансований вершковий смак кави з цукром в зручному порційному пакетику!

3 в 1Міцну - Міцну каву з легким солодким і вершковим смаком. NESCAFE 3 в 1Класик - Класична кава, гармонійно збалансована на смак і аромату. NESCAFE 3 в 1М'яку - М'яку каву з ніжним вершковим смаком.

NESCAFE ESPRESSO

Сильне обжарювання зерен і  нова унікальна технологія аерогранулювання дозволяє отримати цю міцну ароматну каву з  неповторною пінкою «крему». На українському ринку NESCAFE ESPRESSO представлений в  форматі: скляні банки (95  г).

NESCAFE ESTET  

NESCAFE ESTET — кава легкого обжарювання з  благородним м'яким смаком і  неповторним ароматом. На українському ринку NESCAFE ESTET представлений в  форматі: скляні банки (95  г).

NESCAFE CAP COLOMBIE

NESCAFE CAP COLOMBIE ця кава створена з 100%-ої колумбійською Арабіки і  володіє бархатистим насиченим смаком. Кавові зерна, вирощені в  Колумбії, вбирають м'якість екваторіального клімату, чистоту прибережного повітря і  дбайливо збираються уручну. Природно-бархатистий і  насичений смак NESCAFE CAP COLOMBIE підкреслюється делікатним обжарюванням середнього ступеня. На українському ринку NESCAFE CAP COLOMBIE представлений в  форматі: скляні банки (95  г).

NESCAFE ALTA RICA

NESCAFE ALTA RICA це кавовий купаж з  домінуючим смаком мексиканської Арабіки, зібраної на  плантаціях Центральної Америки. Доспілі під жарким сонцем стародавньої землі ацтеків, ці зерна відрізняються терпким смаком. Ця якість з'являється завдяки здатності цього сорту давати мигдалеву гіркуватість при обжарюванні. На українському ринку NESCAFE ALTA RICA представлений в  форматі: скляні банки (95  г).

NESCAFE KENJARA

NESCAFE KENJARA це сорт, для виготовлення якого використовується знаменита Арабіка з  Кенії. Кенійська кава знаменита відмінною якістю і  характерним соковитим смаком. Особливості вулканічних грунтів, на  яких росте кенійська кава, додає NESCAFE KENJARA унікальний соковито-винний смак з  фруктовими відтінками і  вишуканою кислинкою. А  легкий ступінь обжарювання кавового зерна додає йому відчутну м'якість. На українському ринку NESCAFE KENJARA представлений в  форматі: скляні банки (95  г).

8.Органолептична оцінка якості кави та кавових напоїв

До органолептичними показниками якості кави відносять: зовнішній вигляд зерен (однорідність за розміром і забарвленням, стан поверхні, колір) або якість помелу (для меленої кави), колір, смак і аромат кавового екстракту.

При характеристиці зовнішнього вигляду для кави смаженої в зернах звертають увагу на однорідність кольору обсмажених зерен. Для вищого сорту зерна повинні бути рівномірно обсмажені коричневого кольору різної інтенсивності , для 1- го сорту допускається наявність 6 % зерен більш темного або світло- коричневого кольору. Кава мелений повинен являти собою порошок коричневого кольору з включенням оболонок кавових зерен.

Смак і аромат кави натурального вищого сорту повинні бути добре вираженими , для 1- го сорту аромат може бути слабовираженний . Гіркуватий , кислуватий смак характерний для певного ботанічного сорту кави і не є ознакою низької якості. У каві натуральному не допускаються сторонні запахи і присмаки ( пліснявий , землистий та ін.)

Показники якості кави натуральної

Якість смажених зерен кави оцінюють за їх ароматом , зовнішнім виглядом, смаком і ступеня обсмаження.

Показники якості кави натуральної розчинної

Кава натуральна розчинна також оцінюють за органолептичними критеріям : аромат , смак , колір і зовнішній вигляд. Порошок повинен мати коричневий відтінок , однорідного складу. Повинен мати виразний смак і аромат , з відтінками , які властиві кави натурального походження.

Показники якості кави розчинної та кавових напоїв

Оцінку Якості кавових напоїв роблять по аромату і смаку і зовнішньому вигляду.Розчинні кавові напої оцінюють за їх консистенцією і зовнішнім виглядом , аромату, кольору і смаку.

9.Це цікаво знати

  •  З моменту появи кави у Європі про цей чудовий запашний напій було створено безліч міфів. Медики наввипередки переконували, що арабський напій стає причиною паралічу, імпотенції, викликаючи виснаження та стаючи причиною хворобливого схуднення. А, приміром, у Німеччині підкуплені журналісти писали, що кава — це сироп, виготовлений із сажі та огидного відвару зі старих чобіт.
  •  В доповіді, написаній доктором Коломбо у 1679 році, вченим з Марсельського університету у Франції, стверджувалося: напій, який містить безліч обгорілих часточок, руйнує всю лімфу та висушує нирки. Ще він таїть загрозу для головного мозку, зневоднюючи його та висушуючи звивини. Окрім того, кава здатна відкривати усі пори людського тіла, перешкоджаючи таким чином тому, щоб до мозку потрапляли заспокійливі цілющі сили. В результаті в любителів напою неминуче розвиваються, за твердженням середньовічного горе-вченого, виснаження, параліч та імпотенція.
  •  Торговці вином і пивом зуміли переманити на свій бік і церкву. Отримавши кругленьку суму, духовенство оголосило вживання нехристиянського напою смертельним гріхом, а перші кав’ярні визнали зборищем змовників та баламутів. Отож, як бачимо, для кожної епохи характерні свої міфи.
  •  Про шкоду та користь кави люди сперечалися завжди. І ось одного разу, вирішивши вкінці-кінців покінчити з подібними дискусіями, шведський король Густав III, правління якого припало на кінець XVIII століття, наказав провести вельми цікавий експеримент.
    В якості піддослідних було обрано двох братів-близнюків, засуджених до смертної кари. У зв’язку з експериментом їм замінили вирок довічним ув’язненням, але за умови, що одному з них декілька разів на день даватимуть велику порцію кави, іншому — чаю. Всі інші умови життя у них були однаковими. Слід зауважити, що досить-таки прийнятними як для злочинців, засуджених до смерті.
  •  За станом здоров’я братів спостерігали два професори. Всі з зацікавленням очікували, хто ж з ув’язнених перший захворіє та помре, щоб нарешті встановити, який з напоїв шкідливіший — кава чи чай. Однак наперекір усім близнюки вмирати не поспішали. І сталося так, що спершу помер один професор, далі другий, короля вбили, а обидва піддослідні продовжували спокійнісінько пити щоденні смертельні дози чаю та кави. Першим у віці 83 років помер той брат, якому подавали… чай.
  •  А один російський учений І. Мечников, який серйозно вивчав проблему довголіття, у своїй практиці зустрічав чоловіка, який протягом тривалого часу випивав до 40 чашок кави щодня, доживши при цьому до 114 років. Ясна річ, що зовсім не кава стала причиною його довголіття, і якщо б він не вживав цей напій у таких кількостях, то міг би прожити ще довше. Та як би там не було, цей факт є ще одним свідченням того, що шкоду від вживання кави дуже часто перебільшують.
  •  У давні часи мусульмани пили каву, щоб не заснути під час довгих молитовних зібрань. Посилене, таким чином, відчуття молитви давало їм змогу почуватися ближче до Бога.
  •  «Підстави для розлучення»: У 17 ст. в Константинополі (зараз Стамбул) під час весілля чоловіки обіцяли своїм нареченим каву і клялися завжди постачати її. Неспроможність виконати це зобов’язання вважалося підставою для розлучення.
  •  Упродовж століть деякі релігійні фанатики намагалися заборонити каву, оскільки вважали, що це винахід Сатани.
  •  У 17 ст. Папа Климентій здійснив освятив каву і вона стала прийнятним напоєм для християн після того, як першу чашку кави випив Папа. Прусський король Фредерік Великий заборонив своїм людям пити каву, але продовжував її пити сам, часто готуючи її на шампанському, а не на воді.
  •  Кава «Капучіно» названа на честь Капуцинів — монахів католицького чернечого ордену.
  •  Оноре де Бальзаку (1799 — 1850), французькому письменнику-реалісту, необхідно було до 60 чашок кави в день, щоб підкріпити своє перо.
  •  Перші спроби виробництва швидко розчинної кави з’явилися у 18 ст.
  •  У 1969 році перша чашка кави були випита на Місяці.
  •  Кожну секунду випивається близько 3 000 чашок кави NESCAFÉ.
  •  NESCAFÉ — це найбільший бренд у світі, а продукція під цим брендом продається у 100 країнах світу.
  •  Для приготування чашечки кави NESCAFÉ необхідно понад 40 зерен кави.
  •  Більше половини дорослих українців п’ють каву щодня. Останні наукові дослідження показують, що помірне споживання може зменшити ризики деяких захворювань.
  •  За словами експерта школи нутриціології Гарвардського університету, професора, Роба ван Дама, чашка кави – це більше, ніж просто напій, що містить кофеїн.
  •  "Насправді це суміш сотень хімічних сполук, які можуть принести багато користі для здоров’я.
  •  "Ми досліджуємо конкретні наслідки для здоров’я, зокрема те, як кава впливає на ризик розвитку діабету. Наші дослідження поширюються також на співвідношення між споживанням кави і смертності протягом тривалого періоду часу".
  •  Кава не містить калорій, але містить багато антиоксидантів, зокрема, флавоноїдів та близько 260 біологічно активних речовин, які є корисними для здоров’я.
  •  Але є одне застереження: з додаванням рідких або збитих вершків, цукру і ароматизаторів кава зі здорового напою може перетворитися на нездоровий. Наприклад, одна порція мокачіно з шоколадом та збитими вершками містить 470 калорій.
  •  Цей напій (який насправді вже є ближчим до десерту) містить 12 грамів насиченого жиру, 71 грам цукру, що еквівалентно 17 чайним ложкам цукру.
  •  Майте на увазі, що для вагітних жінок, споживання великої кількості кави збільшує ризик викидня, тому у цей період розумно буде обмежитись всього однією чашкою на день.
  •  Дослідження зв’язку між споживанням кави і загальною смертністю, які провели науковці лабораторії школи нутриціології Гарвардського університету, завершилися обнадійливими новинами для любителів кави. Які ж ці результати?
  •  У дослідженні взяли участь 130 000 добровольців у віці 40 і 50-х років: медсестер та працівників охорони здоров’я. Дослідження проводилось протягом 18 і 24 років. За цей час аналізувались причини смерті, включаючи харчування, спосіб життя та споживання кави.
  •  Не було виявлено ніякого зв’язку між споживанням кави і підвищеним ризиком смерті від будь-якої причини, смерті від раку, або смерті від серцево-судинних захворювань. Навіть людям, які пили до шести чашок кави на день не загрожував більш високий ризик смерті.
  •  Так що для тих, хто п’є каву, відсутність новин у даному випадку є хорошою новиною. І чому цей висновок є таким важливим?
  •  Роками багато людей були переконані, що пити каву є нездоровою звичкою, і проводили аналогію з курінням і надмірним вживанням алкоголю, і докладали багато зусиль, щоб зменшити споживання кави або взагалі намагались припинити вживати каву, навіть якщо вони дійсно любили цей напій.
  •  Результати показують: якщо ви хочете поліпшити своє здоров’я, краще зосередитися на інших факторах способу життя, таких як збільшення вашої фізичної активності, відмові від куріння, та вживання цільного зерна.
  •  Чи є верхня межа для вживання кави?
  •  Якщо ви п’єте багато кави і відчуваєте тремор (тремтіння) пальців рук та ніг, маєте проблеми зі сном, або відчуваєте стрес і дискомфорт, то, очевидно, ви вживаєте її занадто багато. Але з точки зору впливу на смертність чи інші фактори здоров’я, наприклад, то немає ніяких негативних наслідків споживання до шести чашок кави на день.
  •  Майте на увазі, що дослідження проводились зі споживанням стандартної чашечки кави, що містить 100 мг кофеїну. Щодо кави, то вона була чорною, або з невеликою кількістю молока.
  •  А от велика порція солодкої кави зі збитими вершками – це майже 500 калорій, і це 25 відсотків від щоденного споживання калорій для тих, хто вимагає 2000 калорій на день.
  •  Люди не задумуються, що напій, який  дає так багато енергії, містить ще й багато калорій. А це може призвести до збільшення ваги, що, в свою чергу, збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, і це вже викликає серйозне занепокоєння.
  •  Чи є дослідження, що показують позитивний вплив кави на попередження деяких захворювань?
  •  Так, дослідження протягом останніх декількох років показують, що споживання кави може захистити від діабету 2 типу, хвороби Паркінсона, раку печінки і цирозу печінки.
  •  Також виявлено, що люди, які регулярно пили каву мали нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто рідко її вживав, хоча цей результат вимагає підтвердження в подальших дослідженнях і аж ніяк не є закликом пити каву для тих людей, які її ніколи не пили.
  •  Наскільки достовірними є ці дослідження?
  •  Вивчення впливу кави на організм є складнішим для вивчення, ніж деяких інших продуктів харчування. Пиття кави часто йде поруч із курінням сигарет, із способом життя, який найчастіше, не є дуже здоровим.
  •  Наприклад, люди, які п’ють багато кави, часто, ведуть сидячий спосіб життя. Вони менш схильні вживати вітаміни, і мають, як правило, менш здорову дієту. Таким чином, в ранніх дослідженнях, що стосувались кави і здоров’я, було важко відокремити ефекти кави від наслідків куріння або іншого способу життя.
  •  Саме тому у пресі з’явились і були дуже поширеними повідомлення про те, що кава може збільшити ризик деяких видів раку і ризик серцевих захворювань. Але дослідження, які провів Гарвардський університет дозволити "відокремити" вживання кави від способу життя, харчування та фізичної активності, що і дало змогу отримати такі позитивні результати.
  •  Чи є ризики, пов’язані із питтям кави під час вагітності?
  •  Для вагітних жінок питання вживання кави викликало дуже багато суперечок, щодо того, що високий рівень споживання кави може збільшити ризик викидня. Відомо, що кофеїн проходить через плаценту і досягає плоду, і що плід є чутливим до кофеїну, а сам кофеїн виводиться повільно. Тому для вагітних жінок, які споживали багато кави до вагітності, доцільним буде зменшити до однієї чашки на день цього напою.
  •  Чи повинні люди із високим кров’яним тиском розглядати припинити вживання кави? Чи стосується це людей, які мають діабет?
  •  Відомо, якщо люди не звикли до вживання напою, що містить кофеїн, їхній кров’яний тиск підвищується. Цей ефект зберігається протягом декількох тижнів, проте, з часом слабшає.
  •  Тому гіпертонікам "зі стажем" кава не приносить суттєвого погіршення.
  •  Але якщо у людини є гіпертонія, яку важко контролювати, вони можуть спробувати вживати каву без кофеїну, у якій, однак, зберігаються всі корисні властивості кави.
  •  З діабетом ситуація навіть дещо парадоксальна. Дослідження по всьому світу постійно показують, що високе споживання кофеїну або кави без кофеїну пов’язано зменшує ризик розвитку діабету типу 2.
  •  Якщо дати здоровій людині чашечку кави (з кофеїном або без) і доповнити її будь-яким продуктом, що містить глюкозу, то чутливість організму до глюкози значно підвищується. Це дуже добра новина.
  •  Стосовно вживання кави діабетиками, є дані, що показують зниження рівня глюкози у крові після вживання кави. Але якщо у людини є діабет і їй важко контролювати рівень глюкози у крові, і в той же час їй важко відмовитись від кави, то краще вживати каву без кофеїну.
  •  Яку каву краще пити: приготовану із використанням паперового фільтру, чи будь-яким іншим способом?
  •  Кава містить речовину, що називається кафестол який стимулює підвищення холестерину в крові. Кафестол знаходиться в "жирній" частці кави, і коли ви варите каву у кавоварці з паперовим фільтром, кафестол залишається на фільтрі.
  •  Інші способи приготування кави, такі, як варіння кави на вогні, французької кави з використанням пресу, або кави по-турецьки, не дозволяють позбавитись кафестолу. Так що для людей, які мають високий рівень холестерину або тих, хто хоче, запобігти його підвищенню, краще вибирати каву, яка пропущена через спеціальний фільтрувальний папір – там значно нижчий вміст кафестолу.
  •  Кава еспресо знаходиться десь посередині, вона має менше кафестолу, ніж варена, але більше, ніж кава, профільтрована через папір.
  •  Ключові висновки:
  •  - Вживання до шести чашок кави в день не пов’язане з підвищеним ризиком смерті, зокрема, смерті від раку або серцево-судинних захворювань;
  •  - Деякі люди, яким важко відмовитись від вживання кави, можуть перейти до вживання кави без кофеїну, особливо вагітні жінки, або люди, яким важко контролювати свій кров’яний тиск або рівень цукру в крові;
  •  - Краще варити каву з паперовим фільтром, щоб видалити речовину, що викликає збільшення "поганого" холестерину (ліпопротеїдів низької щільності).

 




1. 31 реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Харків ~4
2. Концепция человеческих отношений и возникновение социологии менеджмента
3. 2013 г Амплитудная модуляция ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА к курсовой работе по дисц
4. ОБЩИЕ ВОПРОСЫ УГОЛОВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА УБИЙСТВО МАТЕРЬЮ НОВОРОЖДЕННОГО РЕБЕНКА
5. Методические рекомендации для преподавателя
6. Первомайская средняя общеобразова тельная школа
7. СССР из страны ввозящей машины и оборудование должен стать страной производящей машины и оборудование
8. Вклад Леона Вальраса в экономическую науку
9. Все частные случаи тавтологий и тождественноистинных формул законы Де Моргана и проч
10. Чехія Культура Чешского королевства эпохи средневековья и начала нового времени занимает особое место в и
11. где уже давно разрушенные временем
12. Контрольная работа- Балансовые теории
13. Коренные жители страны Абсентеизм Уклонение избирателей от участия в голосовани
14. тема процесс результат
15. реферату- Мовна скарбничкаРозділ- Мовознавство Мовна скарбничка Алфавіт всі літери розміщені у визначен
16. Все средства эти предоставляют доступ к определенным типам информационных ресурсов gopherspce WWW Usenet FTP и ни о
17. а философская концепция в основе которой лежит понимание Бога как абсолютного совершенного наивысшего
18. сприяти захисту прав свобод та представляти законні інтереси громадян України юридичних осіб подава.
19. на тему Моё желание в социальной сети ВКонтакте в сообществе Федеральная сеть ЦЕНТРОЗАЙМ
20. тематик не смогут ответить на них