Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 12 Правове регулювання біржової діяльності 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 12 Правове регулювання біржової діяльності

1. Поняття та юридичні ознаки біржі.

2. Функції, права та обов’язки біржі.

3. Види біржових угод.

Література: 1. Р.П.Дудяк, С.Я.Бугіль. Організація біржової діяльності. Посібник. Л. 2003

2. В.С.Щербина.Господарське право. Л. 2006. стр 396-409.

3. ГК – ст.ст. 278-282, 360-361.

4. ЗУ “Про товарну біржу” від 10.12.91.

Терміном “біржа” в літературі і практиці біржової торгівлі позначається: 1. сукупність осіб, що постійно в певному місці здійснюють торговельні операції; 2. місце їх зібрання; 3. сукупність угод, які укладаються у цьому місці. Є ЗУ від 10.12.91 “Про товарну біржу”.

Товарна біржаорганізація, що об’єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має на меті надання послуг щодо укладання біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозиції товарів, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов’язаних з ним торговельних операцій.

Від ярмарку біржа відрізняється тим, що вона: а) є постійним (щоденним) місцем взаємодії попиту і пропозиції, тоді як ярмарок лише періодично виконує цю функцію; б) має постійний (зафіксований) контингент клієнтів і відвідувачів. Ярмарок, відкритий для всіх; в) на ярмарку безпосередньо виставляються на продаж товари. Біржа безпосередньо товарів не виставляє, вона оперує загалом інформацією про них (про кількість, якість, ціни, угоди купівлі-продажу).

Ярмарки поділяються на місцеві, національні та міжнародні. За характером виставлених експонатів розрізняють ярмарки універсальні та спеціалізовані. Ярмарки сприяли виникненню бірж і аукціонів.

Аукціон – це продаж товарів окремими партіями або одиничними примірниками на публічному торзі у обладнаному відповідним чином місці в заздалегідь визначений час за вільними цінами, за принципом – “хто пропонує більшу ціну”.

Зародження біржової торгівлі пов’язують з бельгійським містом Брюге, де у ХV столітті на площі збирались купці різних країн для обміну торговою інформацією, купівлі іноземних векселів та інших торгових операцій без пред’явлення конкретного предмета купівлі-продажу. На будівлі був вивішений герб у вигляді трьох шкіряних гаманців, які називались “the Borsen”. Цей знак і дав назву цій формі торгівлі.

Механізм діяльності біржі був досить простий – за укладеною на біржі угоді покупець на одному зі складів одержує оплачений ним товар або посвідчення про його поставку не пізніше, ніж через 15 днів. Такі угоди з реальним товаром при його терміновій поставці називають угодами з коротким строком поставки або угодами на “спот” (spot). Основна функція біржі полягала у централізації попиту і пропозиції.

Перша біржа виникла в Антверпені в 1531 р. В Україні першою біржою вважається Одеська (1796 р.) У 1917-1918 р.р. діяльність бірж була заборонена, а з переходом до НЕПу у 1921 р. знову почали функціонувати. У 1922 р. було заново організовано 24 товарні біржі. З 1928 по 1939 роки діяльність бірж була знову заборонена.

Виникнувши як торгівля товарами, біржова торгівля виявилась досить перспективною формою організації торгівлі іншими активами, які з’явились пізніше і перш за все цінними паперами. Біржова торгівля цінними паперами нині є головною формою торгівлі ними.

Зараз біржова торгівля може проводитися через комп’ютерну мережу поза біржовим загалом і будь-хто має брати участь у біржових торгах. Комп’ютеризація стирає відмінності біржової і позабіржової торгівлі, біржовим торговцем і бажаючим торгувати, дозволяє розширити коло біржових товарів, підвищує надійність операцій, збільшує чисельність торговців.

Загалом у світі існує два типи бірж – товарна та фондова. Якщо товарна біржа – це постійно діючий оптовий ринок однорідних товарів, то на фондовій біржі обертаються цінні папери й іноземна валюта.

Товарні біржі можуть бути класифіковані на види залежно від ряду підстав. Залежно від асортименту товарів вони поділяються на: вузькоспеціалізовані (предметом торгівлі є один вид товарів); спеціалізовані (однотипна група товарів); універсальні (широкий асортимент різноманітних товарів).

Залежно від характеру біржових угод є: біржі реального товару (як вироблений, так і намічений для виготовлення); ф’ючерсні, на яких торгують не реальними товарами, а контрактами на них; опціонні – предметом торгів на яких є тільки права на купівлю або продаж реальних товарів або контрактів на них у наступному періоді; комплексні – на яких укладаються угоди щодо реального товару, а також ф’ючерсні та опціонні угоди.

Залежно від ступеня відкритості товарні біржі поділяються на відкриті (публічні), на яких крім членів біржі можуть брати участь і відвідувачі торгів (постійні і разові), та закриті – беруть участь лише члени цієї товарної біржі.

Фондова біржа – провадить діяльність із створення організаційних, технологічних, інформаційних, правових та інших умов для збирання та поширення інформації стосовно попиту і пропозиції, проведення регулярних торгів фінансовими інструментами за встановленими правилами, централізованого укладення і виконання договорів щодо фінансових інструментів, у тому числі здійснення клірингу та розрахунків за ними та розв’язання спорів між членами організатора торгівлі. Правове становище фондової біржі визначається ЗУ “Про цінні папери та фондовий ринок” від 18.06.91, іншими законодавчими актами, статутом та правилами фондової біржі.

Об’єктами операцій фондової біржі є цінні папери, допущені до обігу на ній. Фондова біржа – суб’єкт господарювання у формі АТ, яке зосереджує в собі попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу.

2. Функції (основні напрями діяльності) біржі: 

а) товаророзподільчий механізм, завдяки якому товар розподіляється між споживачами за реальною ціною;

б) біржа створює необхідні умови учасником торгів у їх проведенні;

в) це місце, де узгоджуються попит і пропозиція на певний біржовий товар;

г) регулятор цін без державного втручання;

д) стабілізатор ціни на біржовий товар;

е) інформаційний центр ринку щодо виробництва біржового товару, динаміки попиту на товари, цін на ринках, шляхом видання періодичного біржового бюлетеня;

є) товарна біржа розробляє товарні стандарти, встановлює сорти товарів, реєструє марки фірм, допущених до біржової торгівлі;

і) виконує арбітражні функції, тобто розглядає спори між членами біржі, а також між членами біржі та їх контрагентами. Рішення арбітражної комісії біржі є обов’язковими і мають силу виконавчого документа.

Товарна біржа має право:

  •  встановлювати власні правила біржової торгівлі та біржового арбітражу, які є обов’язковими для всіх учасників торгів;
  •  встановлювати вступні та періодичні внески для членів біржі, плату за послуги, інші грошові збори, штрафи та інші санкції за порушення статуту біржі та біржових правил;
  •  розробляти власні стандарти і типові контракти;
  •  засновувати арбітражні комісії для вирішення спорів у торговельних угодах;
  •  укладати між біржові угоди з іншими біржами, мати в них своїх представників (в закордонних теж);
  •  вносити в державні органи пропозиції по біржовій діяльності;
  •  видавати біржові бюлетені, довідники, інформаційні та рекламні видання;
  •  здійснювати інші функції, передбачені статутом біржі.

Обов’язки товарної біржі:

  •  забезпечення створення необхідних умов для біржової торгівлі;
  •  регулювання біржових операцій та цін;
  •  надання послуг членам і відвідувачам біржі, здійснення збирання, обробку і поширення інформації, пов’язаної з кон’єктурою ринку.

Види біржових угод дані раніше.

3




1. уаджх лицо в арабском языке на котором был ниспослан Коран
2. Прокурорский надзор очной формы обучения Прокурорский надзор как особый вид государственной деят
3. Subject You hve considered the hypothesis in light of the evidence-dt You hve formed considered nd logicl rgument
4. Потребительская корзина
5. МОДУЛЬНАЯ РАБОТА 3 Дайте определение контракта и поясните чем контракт отличается от обмена Охара
6. МКУ КФКС и МП г
7. Воспитание детей в Японии
8. Русского дела Русского труда Свидетеля остро критиковавшего финансовую политику министра финансов
9. Влияние кризиса на потребительский рынок Германии
10. тематики Однако в противоположность Декарту противопоставившему современную ему науку традиционной филос
11. СанктПетербургский государственный политехнический университет ФГБОУ ВПО СПбГПУ Институт менед
12. Сибирский Федеральный Университет УТВЕРЖДАЮ Юридический Институт
13. Free CopperBse lloys Copperbsed lloys re used widely in the metlcsting industry becuse of their bility to economiclly deliver wide rnge of properties
14. Статья 1 1 Настоящая Конвенция применяется к лицам которые являются лицами с постоянным местопребыванием в
15. Техническое документирование
16. Средние слои в социальной стратификации современной России.html
17. ВЕЛИКАЯ РУСЬ и Великая Степь
18. ОРЛОВСКИЙ ЮРИДИЧЕСКИЙ ИНСТИТУТ МИНИСТЕРСТВА ВНУТРЕННИХ ДЕЛ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
19. Communictio что означает сообщение передача и от communicre делать общим беседовать связывать сообщать перед
20. НЕ БЫВАЕТМногие косметические салоны вот уже на протяжении нескольких лет рекламируют временные тат