Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Реферат на тему Звітність бюджетних установ Виконала студентка групи БО32 Савенко І

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ЛЬОТНИЙ КОЛЕДЖ

НАЦІОНАЛЬНОГО АВІАЦІЙНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

     

Реферат на тему:

«Звітність бюджетних установ»

Виконала

студентка групи БО-32

Савенко І.Б.

Перевірив викладач

Клочкова Н.П.

м. Кременчук

План

  1.  Призначення бухгалтерської  звітності в бюджетних установах
  2.  Формування показників місячної фінансової розпорядниками коштів бюджету
  3.  Порядок складання квартальної звітності бюджетних установ
  4.  Особливості складання річної фінансової звітності бюджетних установ

1. Призначення фінансової звітності бюджетних установ

У попередніх темах даного посібника розглянуто основні принципи та порядок ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Узагальнення показників цього процесу для оцінки результатів відбувається за допомогою складання звітності.

Звітність є завершальним етапом бухгалтерського обліку, на якому відбувається узагальнення інформації про стан майна учасника відносин у сфері господарювання, результати його діяльності.

Користувачами інформації, яку містить звітність бюджетних установ, е, здебільшого, органи державної та місцевої влади. Для них звітність є можливістю спостереження та контролю за діяльністю установи, основою для прийняття рішень щодо напрямів використання ресурсів бюджету відповідного рівня з метою забезпечення їх раціонального розподілу та використання.

Як і інші юридичні особи, установи, що отримують фінансування з бюджету для забезпечення своєї діяльності, складають різні види звітності. Так, бюджетні установи подають фінансову звітність - звітність про виконання кошторису, заборгованість бюджетних установ - до органів Державного казначейства, статистичну звітність - звіти про чисельність і склад персоналу, заробітну плату працюючих тощо - до органів статистики. Крім того, бюджетні установи звітуються перед податковими органами, фондами соціального страхування. Вимоги щодо складання та подання статистичної, податкової звітності та звітності до фондів пенсійного та соціального страхування аналогічні вимогам, що висуваються до суб'єктів підприємницької діяльності. У зв'язку з цим, детальніше зупинимося на особливостях складання фінансової звітності бюджетних установ.

Основним завданням фінансової звітності бюджетних установ є відображення стану їх майна та результатів діяльності у процесі виконання кошторису доходів і видатків. Іншими словами, фінансова звітність бюджетних установ відображає результати розпорядження коштами та майном держави уповноваженими на це суб'єктами відносин у   сфері господарювання.

Фінансова звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку й повинна включати інформацію, яка є суттєвою та своєчасною для її користувачів. Зазначені вимоги забезпечуються дотриманням бюджетними установами принципів і якісних характеристик звітності, передбачених Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Інформація, наведена у фінансовій звітності та пояснювальних записках до неї, повинна бути зрозумілою, доречною, достовірною і порівняльною (наприклад, для аналізу звітності різних установ, за різні звітні періоди).

Регулювання питань щодо переліку форм фінансової звітності бюджетних установ та порядку складання покладено на Державне казначейство України (ДКУ). Цей орган державної влади уповноважений встановлювати номенклатуру форм звітності для установ, які отримують фінансування з бюджету відповідного рівня; розробляти та встановлювати зміст показників форм звітності; передбачати необхідність (чи її відсутність) надання пояснення до звітності за відповідний звітний період. Разом з тим, ДКУ не має повноважень визначати період, за який повинна складатися звітність розпорядниками чи одержувачами коштів бюджетів, строки її подання, цей обов'язок покладено на Кабінет Міністрів України.

Відповідна Постанова КМУ визначає періодичність і порядок подання фінансової звітності бюджетними установами.

Звітним періодом для складання фінансової звітності в Україні є календарний рік, що передбачено Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Постановою КМУ "Про затвердження Порядку подання фінансової звітності" передбачено, що фінансова звітність щодо використання бюджетних асигнувань, одержаних з бюджету, подається органам Державного казначейства України (ДКУ). Крім того, установи, діяльність яких здійснюється за рахунок фінансувань з бюджету та які перебувають на казначейському обслуговуванні кошторисів, подають погоджену з органами Державного казначейства фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать. Зазначеною Постановою КМУ встановлено, що бюджетними установами складається та подається до органів ДКУ місячна (не пізніше 5-го числа місяця, наступного за звітним), квартальна (не пізніше 15 числа місяця, що настає за   звітним кварталом) і річна звітність (не пізніше 22 січня наступного за звітним роком) про використання асигнувань, одержаних з бюджету.

Тобто проміжною фінансовою звітністю для бюджетних установ є місячна та квартальна.

Слід звернути увагу, що склад звітності, ступінь деталізації її показників визначається періодом, за який складається звітність. Місячна звітність менш деталізована, ніж квартальна та річна, але її показники теж важливі. Вони дозволяють отримати інформацію, необхідну для поточного контролю за станом виконання кошторису бюджетної установи за доходами та видатками, оперативного управління ресурсами бюджету.

Зміни рівня економічного розвитку нашої країни протягом останніх років, впровадження заходів щодо цільового та економною витрачання бюджетних ресурсів призводять до певних змін у веденні бухгалтерського обліку та, відповідно, формах складання фінансової звітності бюджетними установами. Останнє, у свою чергу, зумовлює щорічне затвердження Державним казначейством України інструкцій про порядок складання місячної, квартальної і річної звітності установами та організаціями, що отримують кошти з державного та/ або місцевих бюджетів. При цьому передбачена можливість внесення змін до цих нормативних актів за існування такої необхідності.

Оскільки фінансова звітність бюджетних установ повинна надавати інформацію про виконання кошторису доходів і видатків, то її показники побудовані таким чином, щоб повністю виконати це завдання. Слід відмітити, що основними показниками фінансової звітності бюджетних установ є дані про кошторисні призначення, касові та фактичні видатки бюджетної установи, її дебіторську та кредиторську заборгованість.

Розглянемо детальніше порядок складання форм фінансової звітності бюджетними установами та зміст основних показників її форм.

2. Порядок складання місячної фінансової звітності

розпорядниками коштів бюджетів

Порядок складання місячної звітності, затверджений ДКУ, поширюється на центральні органи виконавчої влади, головних розпорядників бюджетних коштів, установи та організації, що отримують кошти з державного та/ або місцевих бюджетів без винятку. Установи силових і правоохоронних органів складають місячну звітність за тими ж формами та правилами, які встановлені для цивільних установ.

Основним   фінансовим документом, який визначає напрями діяльності бюджетних установ у цілому, є кошторис доходів і видатків. Саме на підставі нього кожна установа отримує асигнування з бюджету на своє утримання, виконання певних програм; вирішує питання щодо додаткових джерел надходження ресурсів (доходів спеціального фонду кошторису) за існування дефіцитного фінансування. При цьому важливими показниками є кошторисні призначення, суми отриманих асигнувань, проведених касових видатків та заборгованості. Оскільки система казначейського обслуговування побудована таким чином, що відомості про кошторис, одержані доходи та проведені касові видатки зафіксовані у момент здійснення господарських операцій, то місячну звітність про кошторис, асигнування та касові видатки подавати непотрібно. Установи зобов'язані щомісячно надавати звіти про заборгованість:

ф. № 7 (м/д) "звіт про заборгованість бюджетних установ"

ф. № 7 (м/д) "звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами"

Установи, які отримують кошти з місцевих бюджетів, місячну звітність про виконання кошторисів подають у такому ж складі, як і установи, що фінансуються з державного бюджету, проте, у цьому випадку слід підкреслити слово "щомісячна."

Звітність про заборгованість бюджетних установ В умовах дефіциту бюджетів різних рівнів нашої країни особливим показником Ефективності діяльності бюджетної установи є заборгованість - причому як кредиторська, так і дебіторська. В останні роки уповноваженими органами державної влади затверджується велика кількість нормативних документів з питань регулювання розмірів кредиторської і дебіторської заборгованості бюджетних установ. Адже наявність кредиторської заборгованості може свідчити про нецільове використання коштів бюджету відповідного рівня, до якого призвело перевищення фактичних видатків над кошторисними призначеннями. Дебіторська заборгованість, у свою чергу, означає відволікання коштів бюджету, що також може бути визнане нецільовим використанням.

Інформація про боргові зобов'язання бюджетних установ і одержувачів коштів відповідного бюджету узагальнюється в спеціально призначеній для цього формі №7 (д/м) "Звіт про заборгованість бюджетних установ". Даний звіт складається як установами, що отримують кошти з державного бюджету,   так і установами, що фінансуються з місцевого бюджету. Джерелом інформації для складання зазначеної форми звітності є дані бухгалтерського обліку про фактичну дебіторську та кредиторську заборгованість установи. При заповненні звіту враховується заборгованість, що виникла у зв'язку з виконанням кошторису за поточний та минулі бюджетні роки. Звіти за даною формою складаються окремо за загальним і спеціальним фондами у розрізі кодів програмної (функціональної) та економічної класифікації видатків. При цьому слід обов'язково підкреслити номер форми, за якою складають звіт.

Особливістю форми 7 (д/м), що складається за заборгованістю за спеціальним фондом кошторису є відображення в ній інформації про заборгованість бюджетних установ як за видатками, так і за нарахованими доходами. Дебіторська заборгованість за доходами виникає тоді, коли установою нараховано доходи за надані послуги, виконані роботи тощо, але ще не отримано грошові кошти (або матеріальні цінності) від покупців (споживачів). Причиною виникнення кредиторської заборгованості за доходами с отримання доходів за ще не виконані (не надані) установою роботи (послуги) (прикладом може бути отримання навчальним закладом плати студента за всі 5 років навчання вже в році вступу до ВНЗ. Тобто плата за 4,5 років є кредиторською заборгованістю бюджетної установи за доходами - заборгованістю університету перед студентом). Що ж до дебіторської заборгованості за видатками, то виникає вона у зв'язку з переплатою бюджетною установою грошових коштів (матеріальних цінностей) певному постачальнику або проведенням попередньої оплати за матеріальні цінності, послуги, роботи. Ці показники, на відміну від дебіторської та кредиторської заборгованості за доходами, відображаються у розрізі КЕКВ, як і кредиторська заборгованость за видатками. Причиною виникнення останньої є відсутність у бюджетної установи коштів для розрахунку за отримані матеріальні цінності, послуги, роботи.

3. Порядок складання квартальної звітності бюджетними установами

Бюджетні установи, окрім місячної, складають ще один вид проміжної фінансової звітності - квартальну. При її підготовці, як і при підготовці місячної звітності, потрібно дотримуватися певних правил, які встановлюються органами ДКУ. Вимоги щодо змісту та форм квартальної фінансової звітності, що складається установами, які отримують кошти бюджету, закріплюються у затвердженій наказом ДКУ Інструкції про порядок складання у відповідному році квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного та / або місцевих бюджетів.

Оскільки квартальна фінансова звітність складається за більший період, ніж місячна, то закономірною є більша кількість звітних форм, які складаються бюджетними установами за квартал

4. Особливості складання річної фінансової звітності бюджетними установами

Провести аналіз стану майна та результатів діяльності бюджетної установи й, відповідно, зробити певні висновки, вжити заходів щодо виправлення ситуації частково дозволяє місячна, а також квартальна фінансова звітність бюджетних установ. Проте найгрунтовніше узагальнення щодо фінансового становища бюджетної установи та ефективності використання виділених їй   бюджетних коштів, дозволяє здійснити річна фінансова звітність розпорядників бюджетних коштів. Це обумовлено кількістю форм річної фінансової звітності - найбільшою з-поміж усіх звітів, які складаються бюджетною установою, значною деталізацією інформації як у формах звітності, так і різноманітних додатках до форм річної фінансової звітності бюджетних установ. Зміст і форма останніх щорічно уточнюються ДКУ з метою отримання інформації, необхідність якої зумовлює економічне становище у країні в певному звітному періоді.

При складанні річної звітності виводяться результати виконання кошторисів і бюджетів як за загальним, так і спеціальним фондами кошторису. Розраховані показники результатів залишаються, як правило, незмінними протягом усього року, наступного за звітним. Такі розрахунки зумовлюють першу особливість заповнення форм річної звітності бюджетних установ: у активі та пасиві ф. № 1 "Баланс", яка складається за рік, не відображаються суми доходів (крім доходів майбутніх періодів) та видатків (виробничих витрат) установи за звітний рік. Відповідно до існуючого порядку саме за допомогою "закриття" рахунків доходів і видатків виводяться результати виконання кошторису (бюджету).

Не зважаючи на те, що більша частина форм річної фінансової звітності бюджетних установ за змістом показників, формою і вимогами до складання відповідає формам квартальної звітності, при формуванні річної звітності передбачено складання певних форм, які заповнюються лише при складанні річної фінансової звітності бюджетної установи.

Обов'язковим елементом річного звіту бюджетної установи є пояснювальна записка із відповідними додатками до неї, форми та   зміст яких, як правило, щорічно змінюються. Разом з тим частина інформації залишається незмінною.

Вимоги до змісту Пояснювальної записки подібні до вимог Пояснювальної записки квартальної звітності досить схожі з вимогами до квартальної звітності. Проте, окрім інформації, яка надається у пояснювальній записці до квартальної звітності, у пояснювальній записці до річної фінансової звітності бюджетних установ повинна знайти відображення інформація про:

рух грошових коштів за звітний рік за операціями, проведеними у грошовій та негрошовій формах - наводиться за формою, передбаченою відповідною інструкцією;

опис і оцінку змін у фінансовому становищі бюджетної установи за звітний рік;

результати проведення щорічної інвентаризації активів та зобов'язань;

суми списаної протягом звітного року дебіторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, відповідно до наказу Головного управління Державного казначейства України за формою, яка передбачається Інструкцією про порядок складання річної фінансової звітності бюджетних установ (окремо за загальним і спеціальним фондом). У випадку невиконання вимог щодо списання зазначеного виду дебіторської заборгованості причини цього наводяться у пояснювальній записці окремо;

у випадку сплати до бюджету штрафів, накладених на бюджетну установу контрольними органами, - суму виплати, підставу, винних осіб;

суму коштів спеціального фонду, що була спрямована на погашення заборгованості із соціальних виплат загального фонду або на інші потреби;

розшифровку про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7 д та № 7 м "Звіт про заборгованість бюджетних установ", за встановленою формою.

У пояснювальній записці до річного фінансового звіту обов'язково повинні бути викладені роз'яснення про розбіжності між плановими бюджетними асигнуваннями та фактичним надходженням коштів, між даними різних форм звітності, а також між показниками звітності на кінець попереднього звітного року та на початок поточного (якщо такі розбіжності мали місце. У пояснювальній записці необхідно також відобразити відобразити причини відсутності ув'язки між окремими формами річної фінансової звітності (якщо такі   мали місце). -Перевірити відповідність показників можна за допомогою таблиці ув'язки, (яка є« додатком до Інструкції про порядок складання річної фінансової звітності рюджетними установами.

Операції з надходження використання коштів спеціального фонду за звітний рік, проведені в натуральній формі або в іноземній валюті. відображаються за окремими формами річної фінансової звітності, складеними за певним видом надходжень. Такі форми подаються до органів ДКУ для врахування даних у зведених звітах за територією і візуються органами Державного казначейства України, але відповідальність за законність і правильність відображення у звітах зазначених операцій несуть розпорядники бюджетних коштів. Форми річної фінансової звітності про операції у натуральній формі повинні бути складені в національній валюті за загальним порядком. Тобто форми річної фінансової звітності про такі операції повинні містити дані про надходження і касові видатки в рівному обсязі. З метою врахування операцій, проведених у натуральній формі, у консолідованому звіті про виконання державного бюджету вони умовно прирівнюються до планових показників, надходжень і касових видатків. За операціями в натуральній формі вносяться зміни до спеціального фонду кошторису на підставі довідок установленої форми, які подаються до органів ДКУ до закінчення звітного періоду.

Показники форм річної фінансової звітності про операції, проведені в іноземній валюті, повинні бути перераховані в національну валюту за порядком, визначеним окремим наказом ДКУ.

Форми річної фінансової звітності та пояснювальна записка з додатками повинні бути підписані керівником і головним бухгалтером бюджетних установ, складеними в такій кількості примірників, яка необхідна для звітування перед усіма передбаченими органами. Усі примірники мають однакову юридичну силу і зміни, що можуть вноситися до річної звітності, повинні бути відображені в кожному з них.

Загальними вимогами до звітності бюджетних установ є акуратність заповнення звітних форм. Крім того, бухгалтеру потрібно пам'ятати про необхідність своєчасності складання та подання фінансової звітності до органів державної влади, вищих   установ. За порушення останньої вимоги Бюджетним кодексом України передбачена можливість призупинення фінансування бюджетних установ. До того ж, лише своєчасно складена звітність дозволяє отримати оперативну інформацію про стан і результати діяльності розпорядника бюджетних коштів, дотримання цільового використання виділених установі бюджетних асигнувань, внести певні корективи для виправлення виявлених таким чином недоліків.




1. Періодизація розвитку міжнародного бізнесу- комерційна ера, ера експансій, ера концесій
2. Действий нормативно-правового акта во времени, в пространстве и по кругу лиц
3. Ростов н-Д- Издательский центр ДГТУ 2011.
4. 1Технічна характеристика об~єкту обслуговування
5. GRMMR Formul 2 Specil question Специальный вопрос Для того чтобы задать специальный вопрос нам нужны Вопрос
6. I notice sid I tht the Western frmers in spite of their prosperity re running fter their old populistic idols gin
7. Авиабилетов страховых полисов ваучеров справки на вывоз наличной валюты при необходимости водитель
8. НП от 27.11.2013 101 ПЛАН мероприятий по проведению процедуры сокращение штата в ООО НП Планируем
9. Русская и советская социология
10. Аудиторская проверка кассовых и расчетных операций
11. Штрафной бросок в баскетболе
12. Лекция 9Завершение эмпиризма- сенсуализм субъективный идеализм и агностицизм
13. Многие из нас мечтают оздоровить свои волосы оставляя много времени в салонах красоты и приобретая немы
14. Британские острова
15. Пожалуйста проходите Нет пожалуйста проходите вы
16. містика прийшло до нас з античних часів
17. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ОРГАНИЗАЦИИ И ПРОВЕДЕНИЮ ОБСЛЕДОВАНИЯ СОСТОЯНИЯ ОХРАНЫ ТРУДА В ПОДРАЗДЕЛЕН
18. задание 1 необходимо усвоить следующие разделы курса английского языка- Английский алфавит
19. Shylock on the Nev
20. 29071979 Штарнберг известный немецкоамериканский философ и социолог